Zprávy Radia Praha

Senát schválil žádost čtyř krajů o změnu jejich názvů

Čtyři kraje, které nebyly spokojeny se svým pojmenováním, získaly nové názvy. Umožnila to novela ústavního zákona, kterou ve středu schválil Senát podobně hladce jako nedávno Poslanecká sněmovna. Budějovický kraj tak ponese název Jihočeský a Jihlavský se změní na Vysočinu. Brněnský kraj se bude nazývat Jihomoravský a Ostravský kraj bude pojmenován jako Moravskoslezský. Zákon ale musí ještě podepsat prezident.

Česká republika se na 14 krajů rozdělila 1. ledna 2000. Zaniklo tak členění na osm krajů, jež do té doby formálně existovaly. Nové dělení ale vyvolalo nelibost řady měst a obcí. Další významnou změnou, kterou bude parlament v souvislosti s kraji projednávat, tedy bude změna jejich hranic.

Sněmovna chystá zálohy pro oběti nucených prací z dob nacismu

Zálohové odškodnění obětí nucených prací z doby nacistické okupace má naději na schválení. Tento způsob navrhl ve středu v Poslanecké sněmovně lidovec Cyril Svoboda. Chce, aby zálohy byly součástí zákona o odškodnění domácího protinacistického odboje a zřejmě i vězňů komunistického režimu. Poslanci v rozpravě jednali také o tom, zda vyzvou německý parlament, aby se zasadil o urychlené odškodnění nuceně nasazených. Svoboda věří, že průtahy na německé straně se odstraní dříve, než vstoupí v platnost část zákona o zálohách. Řekl, že svůj návrh chápe spíše jako pojistku. O zákonu, který se měl původně vztahovat jen na domácí odbojáře proti nacismu, sněmovna rozhodne zřejmě příští týden. Případná výzva Spolkovému sněmu by se mohla stát doprovodným usnesením k této normě.

Myšlenka poslance Vladimíra Laštůvky, podle něhož by Poslanecká sněmovna mohla vyzvat německý parlament, aby se zasadil o urychlené odškodnění občanů nuceně nasazených, však nemá ve sněmovně jednoznačnou podporu. Část poslanců k ní zaujala zdrženlivý postoj. Další zdůraznili, že text usnesení by před jeho schvalováním bylo potřeba pečlivě projednat a připravit.

Vláda nepošle kvůli odškodnění nóty, sází na systematické jednání

Kabinet nechystá důraznou intervenci u německé vlády kvůli oddalování výplat odškodného obětem nucených a otrockých prací z doby okupace. Ostré odsouzení postupu Německa ve věci odškodnění žádají zástupci českých obětí v prohlášení, které zveřejnili v úterý. Vládní mluvčí Libor Rouček ve středu sdělil, že kabinet ve věci odškodnění intervenuje "systematicky a neustále" prostřednictvím ministerstva zahraničí. Zdůraznil, že premiér Miloš Zeman bude o odškodnění jednat s německým kancléřem Gerhardem Schröderem při nadcházejícím setkání, jehož termín se nyní upřesňuje. Podle vyjednavače Jiřího Šitlera dělá vláda v této věci maximum. "Vláda je velmi aktivní, a pokud vím, já jsem byl tímto jednáním pověřen vládou. Takže není rozdíl mezi tím, co činím já a co činí vláda," řekl Šitler. Nemyslí si, že by se jednání urychlilo, kdyby se do jednání osobně zapojili předsedové vlád zemí střední a východní Evropy, jak navrhuje předseda Sdružení politických vězňů Oldřich Stránský. Stránský v úterý zveřejnil prohlášení, v němž ostře kritizuje průběh vyjednávání o odškodnění. Prohlášení podepsali také předseda Svazu nuceně nasazených Karel Růžička a tajemník Federace židovských obcí ČR Tomáš Kraus.

Armáda čeká, že ukončením účasti v SFOR ušetří půl miliardy korun

Ukončením účasti v misi SFOR v Bosně a posílením jednotky KFOR v Kosovu hodlá česká armáda ušetřit nejméně půl miliardy korun. Náčelník operační sekce generálního štábu Pavel Štefka řekl, že nynější jednotka v Bosně bude poslední a její operační úkol by se měl uzavřít koncem října. Po dalších několik měsíců pak vojáci budou přesouvat svou techniku a vybavení do ČR a částečně do Kosova. Také situace v této jugoslávské provincii a jejím okolí byla podle Štefky důvodem k rozhodnutí opustit SFOR a posílit misi v Kosovu. O tomto plánu hovořili poprvé veřejně ministr obrany Jaroslav Tvrdík a náčelník štábu Jiří Šedivý v úterý v Bruselu. "Zatím to není schváleno politickým vedením státu. Je to návrh, ale já myslím, že bude realizovaný, protože finanční záležitosti jsou důležité," řekl Štefka. Doplnil, že dosavadní účast v obou misích stojí ČR ročně okolo 1,5 miliardy. Po omezení působnosti na oblast Kosova očekává armáda náklady do jedné miliardy korun.

Fagan: Temelín by mohl být překážkou při vstupu Česka do EU

Temelínská jaderná elektrárna by se podle amerického právníka Edwarda Fagana mohla stát překážkou při vstupu České republiky do EU. Fagan - advokát, který zastupuje rakouské odpůrce Temelína - to řekl v rozhovoru pro čtvrteční vydání pražského listu Prager Zeitung. Argumentoval tím, že německý a francouzský energetický průmysl nepřipustí, aby jejich trhy byly zaplaveny levnou českou elektřinou. Na námitku, že právě německé a francouzské koncerny projevují zájem o českou energetickou společnost ČEZ, Fagan odpověděl: "Samozřejmě, chtějí ČEZ koupit, aby jej pak mohly z trhu vyřadit, a tak si zachovat své monopolní postavení. Napřed nakoupí levnou energii, pak českého producenta vyřadí z trhu, zvýší ceny a za ty pak budou reexportovat zpátky do Česka." Ke strategii svého dalšího postupu na straně odpůrců Temelína uvedl, že poté co rakouští zemští hejtmani schválí rozpočet výdajů na právní kroky proti Temelínu, začnou právní bitvy. Fagan se v rozhovoru označil za stoupence jaderné energie. Tvrdí však, že v tomto případě "hájí zájmy malých lidí", protože elektrárna je kvůli spojení ruské technologie a amerického kontrolního systému nebezpečná. Mrzí ho prý, že v Česku jsou proti němu i úřady, které podle svého tvrzení zastupoval při jednáních o odškodnění obětí holocaustu.

Kužvart: ČR pro aplikaci kjótského protokolu i bez USA

Česká republika patří mezi země, které se domnívají, že má smysl ratifikovat a uplatňovat kjótský protokol o omezování tzv. skleníkových plynů a plnit jeho závazky i bez účasti Spojených států. Ve středu to řekl český ministr životního prostředí Miloš Kužvart, který se v Paříži zúčastnil zasedání ministrů životního prostředí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tento postoj sdílí mnoho zemí Evropské unie a řada kandidátských států, uvedl Kužvart v souvislosti s březnovým rozhodnutím nové americké vlády od protokolu odstoupit. ČR má náskok v plnění závazků vyplývajících z kjótského protokolu - nejen kvůli propadu výroby počátkem 90. let, ale i díky uplatňování moderních technologií, prohlásil Kužvart.

ČR značně omezí prevenci slintavky; některá opatření zůstanou

Česká republika podstatně omezí ochranu proti zavlečení slintavky a kulhavky na své území. S velkou pravděpodobností však bude na letištích pokračovat dezinfekce cestujících z Velké Británie, Irska a Nizozemska a potrvá i omezení dovozů rizikových komodit z těchto zemí. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Ústřední nákazová komise ke slintavce zasedne ve čtvrtek. Skončit by měla podle Dubna opatření na hranicích s Německem a Rakouskem, kde celní správa stále zabavuje potraviny živočišného původu s obsahem masa a mléka, dovážené pro osobní potřebu. Veterinární správa hodlá na jednání dále navrhnout, aby se odvolala preventivní opatření v chovech a ukončil zákaz svážet vnímavá zvířata. Komise by také měla zrušit povinnost mít veterinární osvědčení pro přesuny vnímavých zvířat v rámci okresu.

Povodí Odry znovu začalo opravovat koryto řeky Bělé na Jesenicku

Státní podnik Povodí Odry začal znovu pracovat na opravách koryta řeky Bělé, které zastavil před dvěma měsíci pro nedostatek peněz. Novinářům to řekla přednostka jesenického okresního úřadu Milena Novotná. Ta spolu se starosty obcí a krajským hejtmanem tlačila na podnik i ministerstvo zemědělství, aby na opravu řeky, poničené povodněmi před čtyřmi lety, co nejrychleji našly peníze. Novotná uvedla, že nový ředitel Povodí Odry vydal příkaz k dokončení rozestavěných úseků řeky. "Zatím se nebudou začínat práce na nových stavbách, které jsou však v plánu investic na letošní rok," podotkla přednostka. Tiskové oddělení ministerstva zemědělství sdělilo, že není důvod, proč ve stavbách nepokračovat. Potvrdilo také, že v rozpočtu zatím nemá dostatek peněz na rozjezd nových staveb.

Podle statistik zveřejněných v únoru se zatím podařilo odstranit něco přes polovinu škod na vodních tocích způsobených při záplavách roku 1997. Lidé se obávají, že případná další velká voda by kvůli tomu byla ještě ničivější. V létě před čtyřmi lety zahynuly při záplavách desítky lidí, stovky jich zůstaly bez střechy nad hlavou a škody jen na majetku správců toků se vyšplhaly přes šest a půl miliardy korun.

Odsouzení z mírovské věznice vyrobí nábytek pro sídlo ombudsmana

Odsouzení z mírovské věznice na Šumpersku vyrobí do srpna nábytek, jímž bude vybaveno sídlo ombudsmana, vznikající v Údolní ulici v Brně. Věznice tak získala zakázku za pět miliónů korun. "S nápadem zaměstnat vězně přišel ombudsman Otakar Motejl, aby pomohl řešit nezaměstnanost odsouzených, která je velkým problémem," řekla jeho mluvčí Marcela Horáková. Rozsáhlý rekonstruovaný objekt tak vězni vybaví doslova "od sklepa až na půdu". Motejlův úřad sídlí v provizorních prostorách v Jezuitské ulici. O prázdninách se ale přestěhuje do opraveného Červeného domu v Údolní ulici, kde bude časem zaměstnáno téměř 70 lidí. Rekonstrukce objektu a jeho vybavení si vyžádá 90 miliónů korun. "Jsme rádi, že jsme zakázku dostali. V českých věznicích se totiž průměrná nezaměstnanost vězňů pohybuje kolem 50 procent. Proto jsme vděční za každou práci," uvedla pracovnice mírovské věznice Magda Petříková. Upřesnila, že postup Otakara Motejla, který dal vězňům práci, by měl být inspirací pro další představitele státních institucí. V mírovské věznici si odpykává trest 400 odsouzených.

Soud bude o propuštění "spartakiádního vraha" jednat asi v červnu

Obvodní soud pro Prahu 8 bude pravděpodobně v červnu jednat o tom, zda Jiří Straka, který je veřejnosti znám jako "spartakiádní vrah", může opustit psychiatrickou léčebnu. Řekl to soudce Petr Fassati. Uvedl, že již dostal Strakův odborný lékařský posudek. Do čtrnácti dnů by měl ještě dostat od Straky písemné vyjádření. Poté stanoví termín, kdy o věci bude rozhodovat. Straka jako šestnáctiletý od března do května 1985, tedy v roce konání spartakiády, zavraždil v Praze tři ženy. Městský soud v Praze ho v prosinci téhož roku uznal vinným také ze dvou pokusů o vraždu, tří loupeží, znásilnění a krádeží. Uložil mu za to nejvyšší možný trest pro mladistvého, tedy deset let vězení, a po propuštění ústavní psychiatrickou a sexuologickou léčbu. V květnu 1994 byl "spartakiádní vrah" propuštěn z věznice a umístěn do uzavřeného sexuologického oddělení bohnické psychiatrické léčebny, kde se podrobuje léčbě.

Svěrákův Tmavomodrý svět shlédlo prvních více než 2300 diváků

Nejrozsáhlejším projektem v dějinách české kinematografie, jehož náklady s vydatným přispěním zahraničních partnerů dostoupily na domácí poměry rekordní výše 230 miliónů korun, je Svěrákův film Tmavomodrý svět. Ve středu večer ho v deseti sálech Slovanského domu a kině Světozor v Praze zhlédlo prvních více než 2300 diváků. Byli mezi nimi prezident Václav Havel s manželkou a téměř tři desítky těch, jimž je věnován - českých pilotů, účastníků bitvy o Anglii. Z jeviště je pozdravili tvůrci filmu. Kromě režiséra Jana Svěráka také jeho otec scenárista Zdeněk Svěrák, producent Eric Abraham, kameraman Vladimír Smutný, skladatel Ondřej Soukup a herci Ondřej Vetchý a Oldřich Kaiser, kteří na premiéře oslavili narozeniny. V příběhu o mužích, které spojila válka a rozdělila láska k jedné ženě, využili tvůrci i autentických rekvizit z doby druhé světové války. Půjčil je sběratel, Čechokanaďan Miroslav Petrů.

Světoznámý dirigent Gardiner bude v pátek dirigovat Českou filharmonii

Beznadějně dlouho dopředu je vyprodán páteční koncert České filharmonie na festivalu Pražské jaro, při němž bude poprvé v Praze dirigovat světoznámý britský umělec John Eliot Gardiner. "Po první zkoušce jsem plný optimismu," řekl novinářům dirigent, který v Praze studuje Dvořákovy, Berliozovy a Šostakovičovy skladby. Česká filharmonie má podle Gardinera příznačný zvuk související s ohebností jazyka. "Jsem rád, že s ní mohu hrát a stejně tak se těším na letošní letní festival v Salcburku, kde budeme společně pracovat na inscenaci Janáčkovy opery Její pastorkyňa," řekl.

Ve Vysokých Tatrách odhalena pamětní deska Franzi Kafkovi

V Tatranských Matliarech byla ve středu odhalena pamětní deska významnému německému spisovateli židovského původu Franzi Kafkovi, který se narodil a žil v Praze. Kafka se ve Vysokých Tatrách léčil v letech 1920 až 1921 osm měsíců na tuberkulózu. Kafkovi příznivci v čele s amatérským literárním historikem, košickým lékařem profesorem Miroslavem Mydlíkem se rozhodli odhalit Franzi Kafkovi pamětní desku a uspořádat seminář o jeho životě a díle. Profesor Mydlík, který se životem a dílem Franze Kafky zabývá již přes 30 let, označil odhalení pamětní desky za jakési "dobrodružství ducha". Podle jeho slov je to jednak kvůli technickým nesnázím při realizaci této myšlenky, ale také kvůli nedostatku informací o autorově pobytu v Tatrách, o němž Mydlík získal informace při studiu spisovatelovy korespondence.

V Luhačovicích se chystají tradiční rybářské závody

Až desetikilové kapry vypustili rybáři do luhačovické přehrady na Zlínsku, kde se budou o víkendu konat 51. jarní rybářské závody. Pořadatelé již dovezli také dva třicetikilové sumce, které získají výherci v tombole. Porybný z rybářského svazu Luhačovické Zálesí František Miko řekl, že očekává přes 700 rybářů, jejichž úsilí bude přihlížet na 10.000 diváků. Při závodech, kterých se mohou zúčastnit amatéři, je možné lovit i dravce, přestože to rybářský řád dovoluje až v červnu. Závodit mohou rybáři ve věku nad 16 let. "Tradičně očekáváme závodníky z Německa, Rakouska, Polska, Maďarska a Slovenska," uvedl porybný. Dodal, že pro mladší lovce chystají organizátoři závody na 26. května. Miko připomněl tradiční zvyk při závodech, kterým je vrácení sumce albína Lojzy zpět do vody. "Bílý, 160 centimetrů dlouhý obr má jméno po ředitelství Rybářství Hodonín Aloisi Kopečném, který ho před lety luhačovickým rybářům daroval. Zatím ho každý úspěšný rybář vrátil do přehrady," vysvětlil porybný.

Fotbalisté klesli v žebříčku FIFA na sedmé místo, vede Francie

Česká fotbalová reprezentace klesla v novém vydání světového žebříčku mezinárodní federace FIFA ze šesté na sedmou pozici za Španělsko. Od prosince se Chovancův výběr posunul dolů o tři místa, nyní ztratil ve srovnání s dubnovým pořadím deset bodů. Slováci jsou pětadvacátí.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 21 až 25 stupňů, v 1000 metrech na horách 17 stupňů Celsia.