Zprávy Radia Praha

Ministr Kavan hovořil v New Yorku o evropsko-americkém partnerství

Pro další rozšíření NATO a Evropské unie a pro zachování americko-evropské partnerství jako klíčového vztahu ve světě se vyslovil český ministr zahraničí Jan Kavan v přednáškách, které pronesl na newyorské City University a v prestižním Council on Foreign Relations. Kavan uvedl, že Česká republika očekává stanovení data pro ukončení vstupních rozhovorů mezi nejpokročilejšími kandidáty a Evropskou unií na nadcházejícím summitu letos v červnu ve švédském Göteborgu. Na prosincovém summitu v Belgii by mohla Evropská unie již oznámit státy, které pro členství vybrala, dodal Kavan. Uvedl, že česká ekonomika se zvedá a velikostí hrubého domácího produktu měřeného kupní silou dosahuje nyní 64 procent úrovně průměru EU. Podle Kavana bude česká ekonomika schopna obstát v evropské konkurenci.

Ministři školství: V Evropě musí být možný volný pohyb studentů

Na dalším zlepšování podmínek pro volný pohyb studentů a pracovníků vysokých škol v Evropě a na vytvoření systému vzájemného uznávání dokladů o vzdělání se v Praze dohodli ministři školství z 30 evropských zemí. O výsledcích jednání dvoudenní konference, které se na Pražském hradě účastnilo na 250 odborníků, informovali ministr školství Eduard Zeman a jeho švédský protějšek Thomas Östros. Pražské setkání navázalo na takzvanou Boloňskou deklaraci, na níž se ministři 29 evropských zemí dohodli v roce 1999. Podle ní by se měl sjednotit rámec kvalifikací a úrovní vzdělávání. Ministři hodnotili, jakého pokroku signatáři deklarace dosáhli, a stanovili si priority pro nejbližší léta. V pražském komuniké ministři školství zdůraznili, že studenti jsou plnohodnotnými členy vysokoškolské komunity, a měli by se proto podílet na budování evropského vysokoškolského prostoru. "Jsem velmi rád, že bylo posléze do komuniké přijato explicitní vyjádření, že studenti nejsou klienti a že vzdělání je skutečně veřejný statek," zdůraznil Zeman.

Sudetští Němci žádají zrušení Benešových dekretů a odškodnění

Místopředsedkyně Shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Christa Strosová požadovala, aby Praha zrušila takzvané Benešovy dekrety. Pokud bilaterální jednání s českou vládou nepovedou k odvolání těchto právních dokumentů, měla by rakouská vláda zablokovat přijetí České republiky do Evropské unie, uvedla Strosová na sympoziu sudetoněmeckých krajanských sdružení ve Vídni. Hovořila také o odškodnění sudetských Němců za majetek, který jim byl po válce na základě Benešových dekretů zabaven. Vyzvala českou vládu, aby tento vyvlastněný majetek vrátila, a kritizovala ji za to, že odmítá o kompenzaci jednat se zástupci německého shromáždění. Konstatovala, že německo-český fond budoucnosti (iniciativa k odškodnění lidí pronásledovaných nacismem) loni vyčlenil peníze na léčebný pobyt příslušníků německé menšiny v Čechách.

Ministr Špidla: V ČR jsou daně nižší než ve vyspělých zemích

Členové předsednictva České strany sociálně demokratické se na sobotním zasedání shodli, že daňové sazby jsou v České republice v porovnání s ostatními vyspělými zeměmi spíše podprůměrné. Předseda strany Vladimír Špidla ale prohlásil, že předsednictvo další postup v otázce míry zdanění neprojednávalo. "Souhrnná daňová kvóta je ve světovém kontextu spíše podprůměrná a v českém daňovém systému mají neobvyklou váhu nepřímé daně, které platí především chudší lidé, zatímco přímé daně jsou více otázkou vztahu k těm, kteří mají vyšší příjmy," prohlásil Špidla. Předseda ČSSD doplnil, že předsednictvo se problematikou výše daní zabývalo i proto, že očekává, že v předvolebním období budou o daňových kvótách hovořit ostatní parlamentní strany. O budoucím zvýšení daní hovořil počátkem května ministr financí Jiří Rusnok. Daně by by podle něj měly růst postupně v souvislosti se vstupem země do Evropské unie.

Předsednictvo ČSSD doporučilo vládě, aby připravila návrh zákona umožňující, aby jednotlivé kraje měly vlastní daňové příjmy. Kraje jsou nyní financovány prostřednictvím státu. Kromě vlády bude nový zákon, který by od příštího roku zajistil finanční samostatnost krajů, připravovat i čtyřkoalice. "Rovnováha mezi státními dotacemi krajům a jejich vlastními příjmy je rovnováha, která se bude vytvářet v delším časovém úseku...nemůžeme mít ambici, že návrh na příští rok už bude definitivní, a proto to doporučení bylo takto obecné," řekl Špidla.

Předsednictvo ČSSD hovořilo i o integraci ČR do Evropské unie. "Vstup do EU je strategické rozhodnutí, které v sobě nese ohromné množství věcných a politických problémů," prohlásil Šidla. Vyjádřil naději, že čím více se bude blížit termín vstupu země do unie, tím více lidí bude tento krok podporovat.

ODS kritizuje vládní financování krajů

Politiku sociálnědemokratické vlády při financování krajů kritizovali na sobotním zasedání Výkonné rady ODS v Mladé Boleslavi vedoucí představitelé občanských demokratů. Konstatovali, že vláda v oblasti financování krajů neplní úkoly a nezajišťuje tak jejich fungování. "ODS odmítá vládní návrh financování krajů, který dělá z krajů pouhé distributory povinných výdajů státu," uvedli v usnesení. Vedoucí představitelé strany, kteří se do Mladé Boleslavi sjeli bez předsedy Václava Klause, se dohodli, že se nad tímto tématem sejdou s hejtmany 6. června. Špatné financování krajů kritizuje také čtyřkoalice. Ta připravuje návrh zákona, který by zajistil finanční samostatnost krajů od příštího roku.

ODS v Boleslavi také kritizovala "rostoucí sociální populismus vlády sociálních demokratů prezentovaný novým předsedou Vladimírem Špidlou". Špidla podle nich demotivuje občany zvyšováním sociálních dávek, například podpory v nezaměstnanosti. Jak uvedl na tiskové konferenci po zasedání předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, výkonná rada opakovaně odmítla záměr ČSSD zvýšit sociální pojistné živnostníkům. V souvislosti se zvyšováním daní ODS v Boleslavi jednala o novém zákonu o vodě, který v pátek přijala Poslanecká sněmovna. "Zákon zavádí novou skrytou daň - spotřební daň na vodu, což znamená zvýšení cen vodného a stočného, zopakoval svůj názor Tlustý.

Občanští demokraté nechtějí komentovat výrok prezidenta Václava Havla, který označil politiku ODS za agresivní a nakyslou. "Prezident mívá různá vyjádření, která se k jeho úřadu příliš nehodí. Tohle je jeden z nich," uvedla k sobotnímu Havlovu rozhovoru pro deník Právo místopředsedkyně ODS Libuše Benešová na tiskové konferenci po zasedání Výkonné rady ODS v Mladé Boleslavi. Havel Právu řekl, že někteří představitelé ODS na něj v poslední době působí dojmem nakyslosti, nadrzlosti a protivnosti. "Pokud může zastupitelská demokracie působit truchlivě," pak to podle Havla bylo při jednání Poslanecké sněmovny o České televizi, "kde všichni (ODS) vystupovali jako přesvědčená parta". V souvislosti s ODS mluvil Havel v rozhovoru pro Právo také o "podivné podezíravosti, agresivitě a pomlouvání".

Vatikán jmenoval nového nuncia pro Českou republiku

Novým apoštolským nunciem v České republice byl ve Vatikánu jmenován arcibiskup Erwin Josef Ender. Třiašedesátiletý Ender se stal po Giovannim Coppovi historicky druhým velvyslancem Vatikánu v ČR. ČTK to řekl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Dosavadní nuncius Coppa dovršil podle Hermana věk, v němž církevní představitelé obvykle odcházejí do důchodu. "Na podzim loňského roku dovršil 75 let, a to všichni biskupové, ať jsou v jakémkoli úřadě, žádají o uvolnění z funkce," vysvětlil. Coppa byl velvyslancem Vatikánu v Česku od roku 1990. Nový nuncius Ender by měl úřad převzít do dvou měsíců. "Předpokládá se, že se představí na zasedání biskupské konference na Velehradě začátkem července," řekl Herman. Apoštolský nuncius má podle něj podobnou pracovní náplň jako velvyslanci jiných zemí. "Velvyslanci Vatikánu mají samozřejmě na starosti ještě církevní záležitosti, především jmenování biskupů," vysvětlil.

V čele organizace kriminalistických expertů stanul Serge Caillet

Novým předsedou organizace sdružující evropské kriminalistické ústavy byl v Praze jednomyslně zvolen plukovník Serge Caillet, ředitel Kriminalistického ústavu francouzského četnictva. Na závěr čtyřdenního jednání 42 ředitelů institucí z celé Evropy o tom informoval ředitel pražského Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček. Zástupci těchto úřadů, sdružených v Evropské síti forenzních institucí (ENFSI), jednali především o uplatňování moderních metod řízení a techniky v kriminalistice. Caillet v čele organizace vystřídá dosavadního přčedsedu Petera Pfefferliho ze Švýcarska. Hlaváček upozornil, že právě nový šéf ENFSI organizoval ohledání místa po loňské havárii francouzského letadla Concord poblíž Paříže a identifikaci těl pasažérů.

V pořadí již 13. konference ENFSI se konala v Praze. Na uzavřeném jednání byly podle Hlaváčka přijaty nové organizační dokumenty a také návrh české delegace na pořádání videokonferencí. "ENFSI nejsou jen ředitelé ústavů, ale především stovky odborníků, kteří spolu chtějí a musejí komunikovat o odborných otázkách," vysvětlil smysl návrhu Hlaváček.

ENFSI byla vytvořena z podnětu několika ředitelů západoevropských kriminalistických institucí v roce 1995; Kriminalistický ústav Praha se stal jeho členem o tři roky později. ENFSI nyní sdružuje 46 institucí z 30 evropských zemí. Působí v ní 16 odborných skupin, přičemž v deseti z nich pracují i zástupci pražského Kriminalistického ústavu. Podle jeho ředitele dosahují velice dobrých výsledků například ve skupině zaměřené na zkoumání vláken, DNA, či drog.

Na 200 pravicových radikálů demonstrovalo na Mostecku

Na 200 mladých pravicových radikálů v bílých košilích s černou páskou na rukávu uctilo v sobotu při poklidné demonstraci v Litvínově na Mostecku a v Mostě památku Miloše Reha, který zemřel před dvěma roky násilnou smrtí. Poblíž místa na litvínovském nádraží, kde byl těžce zraněný Reho nalezen, položili účastníci vzpomínkového aktu věnec. "Zároveň protestujeme proti tomu, že pachatel byl odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti a ne za vraždu," řekl ČTK Rehův přítel Jan Sláma. Akce se obešla bez jakýchkoli incidentů.

Devatenáctiletého Miloše Reha našel náhodný chodec 16. května 1999 v areálu nádraží s těžkým bodným zraněním, kterému během ošetření podlehl. Pachatele, který Reha pobodal, policie dopadla. V únoru 2000 ho Krajský soud v Ústí nad Labem poslal za ublížení na zdraví s následkem smrti na deset let do vězení.

KSČM se už nebude veřejně omlouvat za chyby minulosti

Komunistická strana se už nebude znovu veřejně omlouvat za chyby minulosti. Lítost nad zločiny padesátých let již komunisté vyslovili bezpočtukrát a nikdo o jejich omluvy ve skutečnosti nestojí. ČTK to na sobotním aktivu k 80. výročí vzniku KSČ v Nymburku řekl předseda strany Miroslav Grebeníček. "O vážně míněné omluvy tady nikomu nejde. O to by mohl stát slušný obyčejný občan, ale k tomu se to nedonese. Takže já to vzdávám...," vysvětlil svůj postoj Grebeníček. Neustálé omluvy za zločiny, které dnešní členové strany nemohli spáchat, Grebeníček napříště nepokládá "za vhodný způsob jednání". "My nepůjdeme cestou sebemrskačství, protože nechť se mrskají, kteří něco zaviní," řekl Grebeníček. Podle místopředsedy KSČM Miloslava Ransdorfa se komunistická strana už občanům opakovaně omluvila za porušování zákonů z doby po roce 1948.

Nadace Charty 77 udělila Ceny Josefa Vavrouška a Fr. Kriegla

Nadace Charty 77 udělila významná ocenění za loňský rok. Cenu Františka Kriegla za občanskou statečnost projevenou bez ohledu na osobní prospěch a možná rizika obdrželi kameraman Stanislav Milota a evangelický duchovní Miloš Rejchrt. Ekologickou cenu Josefa Vavrouška, kterou nadace uděluje na paměť tragicky zesnulého ekologa a ministra životního prostředí, převzali ředitelka hnutí Greenpeace na Slovensku Ľubica Trubíniová a brněnský ekolog Aleš Máchal. V případě Miloty a Rejchrta nadace Charty 77 ocenila, že během krize v České televizi (ČT) rezignovali na svá členství v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, respektive v Radě ČT. Milota i Rejchrt nemohli pro své občanské postoje v letech normalizace vykonávat svá povolání. Oba také v roce 1977 podepsali úvodní prohlášení Charty 77.

Udělená cena připomíná statečný postoj československého lékaře a politika Františka Kriegla, který jako jediný z tehdejších představitelů odmítl po obsazení republiky vojsky varšavského paktu v srpnu 1968 podepsat potupný diktát. Cena vznikla v roce 1986 z iniciativy zahraničních přátel Československa a je vyhlašována od roku 1987 vždy 10. dubna, v den Krieglova narození.

Obec Úherce uctila památku rodáka a válečného letce Irvinga

Památku příslušníka legendární britské 311. bombardovací perutě, českého vojenského pilota Jana Romana Irvinga si v sobotu připomněla veřejnost v Úhercích na Plzeňsku odhalením pamětní desky na domě, kde letec prožil mládí. Zemřel před čtyřmi lety ve věku 82 let. Součástí slavnosti, které se mimo jiné zúčastnili i někteří váleční veteráni z letecké bitvy o Anglii, doprovázel přelet vojenských a civilních letadel.

Irving jako pilot 311. bombardovací perutě britského letectva se od roku 1942 účastnil bitvy o Atlantik. Potopil čtyři nepřátelské ponorky, z toho jedno potopení z roku 1943 je zachyceno na filmovém dokumentu. Absolvoval 1230 úkolových operačních letů, což bylo nejvíce ze všech pilotů druhé světové války.

Setkání rodáků ze zaniklých obcí se zúčastnilo na 500 lidí

Na 500 lidí se v areálu zámku Červený Hrádek na Chomutovsku zúčastnilo v sobotu sedmého setkání rodáků zaniklých podkrušnohorských obcí, které musely ustoupit těžbě hnědého uhlí. Kromě Čechů přijíždějí na setkání také zástupci sudetských Němců, řekl ČTK duchovní otec akce a kastelán zámku Jaroslav Stejný. Pravidelným účastníkem setkání je devětašedesátiletý Miloslav Valenta, který pochází z Dřínova na Mostecku, odkud se musel v roce 1976 vystěhovat do Chomutova. "Mrzí mě to dodnes, u vesnice bylo krásné jezero. Od padesátých let se kvůli těžbě zbouralo na Mostecku, Chomutovsku a Teplicku více než 100 obcí," uvedl. Utrpělo i soužití mezi lidmi, na vesnici si byli bližší než ve městě, doplnil Valentův o čtyři roky mladší přítel ze stejné obce Zdeněk Votruba.

Vystoupení dirigenta Gardinera vyvolalo nadšenou odezvu

Českou filharmonii poprvé v pátek řídil proslulý britský dirigent John Eliot Gardiner. Ve Smetanově síni při festivalu Pražské jaro zazněla s nadšenou odezvou u publika Dvořákova, Berliozova a Šostakovičova hudba. Sólistkou byla pěvkyně Bernarda Finková. "Je škoda, že se ve světě ztrácí výjimečnost jednotlivých projevů - naštěstí Česká filharmonie si typický zvuk ponechává," řekl Gardiner. Z okruhu orchestru pronikly informace, že s ním dirigent velmi pečlivě a nekompromisně pracoval. Ve Dvořákově symfonické básni Polednice ponechal hráčům podle svých slov prostor pro fantazii a vyzval je, aby během celé skladby měli na paměti příběh této balady.

Mezinárodní den muzeí

Speciální programy zadarmo připravila na dnešek pro své návštěvníky česká a moravská muzea. Na mnoha místech jim v rámci oslav Mezinárodního dne muzeí otevřeli pracovníci těchto institucí dveře i tam, kam se běžně nedostanou - do depozitářů a dílen. Bohatý program připravilo Národní muzeum v Praze. Vůbec poprvé si mohli zájemci prohlédnout unikátní přírůstek do zoologických sbírek - dva rohy kopytníka lyrorožce.

Muzeum vydává CD-ROM s Komenského jazykovou knihou z roku 1633

Komenského spis Janua linguarum reserata čili Dveře jazyků otevřené se objeví na CD-ROM. Na disku zájemci najdou lipské vydání knihy z roku 1633. Vydáním nosiče tak pokračuje projekt, jehož cílem je pomocí digitální technologie ochránit a zpřístupnit veřejnosti staré tisky - takzvaná komeniana, řekl ČTK ředitel pražského Muzea J. A. Komenského Ĺudovít Emanuel. "Tyto tisky jsou obvykle v trezorech a nejsou volně dostupné. Takto je možné si je prohlédnout na počítači i vytisknout," uvedl Emanuel. Dodal, že lipské vydání nejspíš nejrozšířenější jazykové učebnice pro dospělé je uloženo v přerovském Muzeu Komenského. Nosič vznikl u příležitosti letošního Evropského roku jazyků a veřejnosti bude představen koncem května. Podle Emanuela umožní zájemcům porovnat originální latinsko-německou verzi s angličtinou a původním českým textem. Současně s tisícovkou elektronických disků vyjde i tištěná publikace.

Unionisté letos vyrazili do Prčice

Třiadvacetikilometrovou trasu pochodu Praha - Prčice si letos vybrala z nabídky pořadatelů proslulé sportovní akce výprava politiků Unie svobody. Do Prčice vyrazili senátor Jan Ruml s lídrem čtyřkoalice Karlem Kühnlem a dalšími ze Sedlčan. "Doprovázel nás bývalý starosta Prčice a nynější zástupce středočeského hejtmana Antonín Podzimek," informoval o výpravě ČTK mluvčí unionistů Patrik Nacher. Výprava podle něj prošla všemi druhy počasí a pravidelně se zastavovala v každé hospodě. "Ti, co pijí, si připíjeli s ostatními účastníky pochodu i dalšími," popisoval Nacher cestu v cíli v Prčici. Nikdo ze zúčastněných podle něj nezůstal pozadu a všichni do cíle dorazili přibližně po sedmi hodinách.

Ze sportu:

Výsledky předposledního, 29. kola první fotbalové ligy: Viktoria Žižkov - Viktoria Plzeň 3:3, Teplice - Sparta Praha 2:3, České Budějovice - Drnovice 0:1, Slavia Praha - Chmel Blšany 2:3, Brno - Bohemians Praha 0:0, Jablonec - Synot Staré Město 1:0, Olomouc - Baník Ostrava 0:0 a Příbram - Liberec 1:1. Předposlední kolo odpověď na dvě ze tří zbývajících otázek. Druhým sestupujícím jsou České Budějovice a poslední místo v Poháru UEFA zabral Liberec. Na třetí místo, zajišťující kvalifikaci v Lize mistrů, jsou však tři kandidáti - Příbram, Olomouc a Slavia.

Opavští fotbalisté se stejně jako Hradec Králové vracejí po jedné sezóně v druhé lize mezi elitu. Stačil jim k tom bod, který získali za domácí remízu s Prostějovem 1:1. Tři kola před koncem mají Opavané před třetím Zlínem, který rovněž remizoval doma, v tabulce desetibodový náskok a nemohou být předstiženi. Opava s Hradcem nahradí v první lize sestoupivší celky Plzně a Českých Budějovic.

Česká judistka Radka Štusáková získala na mistrovství Evropy v Paříži v kategorii do 63 kilogramů bronzovou medaili poté, co v souboji o třetí místo porazila po taktickém výkonu Annu Sarajevovou z Ruska na koku. Judistka z SKP Hradec Králové dobyla medaili stejného kovu na mistrovství Evropy již počtvrté. Předtím se radovala v letech 1994 v Gdaňsku, 1996 v Haagu a 1998 ve španělském Oviedu.

Až rozhodující sedmé utkání určí držitele ligového titulu v nejvyšší soutěži basketbalistů. Opava v šestém finálovém utkání na domácí palubovce podlehla USK Praha 57:74 a stav série se tak srovnal na 3:3 na zápasy. Rozhodující duel se hraje v neděli na pražské Folimance.

Až ve finále prohrála na turnaji v Antverpách česká tenistka Klára Koukalová. Hráčka, které patří v aktuálním pořadí WTA 183. pozice, prohrála v posledním utkání soutěže s pátou nasazenou Němkou Barbarou Rittnerovou ve dvou setech 3:6 a 2:6. Devatenáctiletá Koukalová se přitom do hlavního pavouku svého prvního turnaje série WTA Tour probojovala z kvalifikace.

Výtečně vstoupil do slavného cyklistického etapového závodu Giro d'Italia český jezdec René Andrle z profesionální stáje ONCE. V úvodním prologu v Pescaře obsadil se ztrátou jedenácti sekund na vítěze, Belgičana Rika Verbruggheho, třetí místo.

Dánský cyklista Jacob Storm Piil ze stáje CSC WorldOnline vyhrál 54. ročník Závodu míru. Druhé místo v konečném pořadí obsadil se ztrátou 18 sekund Španěl Arbilla Garmendia, třetí skončil o dalších 17 vteřin zpět Polák Radoslaw Romanik. Nejlepším českým zástupcem byl na osmnácté pozici s více něž šestiminutovou ztrátou na vítěze Tomáš Konečný z týmu Domo Farm Frites.

Pavel Sedláček se stal druhým českým kladivářem, který pojede na atletické mistrovství světa do Edmontonu. Na mezinárodním vrhačském mítinku v německém Halle poslal své náčiní do vzdálenosti 78,21 metru a kritérium Českého atletického svazu tak překonal o 21 centimetrů. Již dříve si zajistil letenku na šampionát Vladimír Maška, v Halle výkonem 76,43 metru druhý právě za Sedláčkem.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno až polojasno. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.