Zprávy Radia Praha

Tryzna v Terezíně

Asi 500 lidí se zúčastnilo v Terezíně tryzny věnované památce obětí německého nacismu z bývalého terezínského ghetta, terezínské Malé pevnosti, litoměřického koncentračního tábora a dalších nacistických táborů. Mimo představitelů Českého svazu bojovníků za svobodu, který pietní akt pořádal, mezi nimi byli i místopředseda vlády a předseda ČSSD Vladimír Špidla, ministři a zástupci zemí, jejichž občané byli za druhé světové války zavlečeni do Terezína. Předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín prohlásil, že lidé musejí nyní zaujímat takové postoje, aby se genocida podobná té v Terezíně již nikdy neopakovala. "Musím ale říci, že se nám to moc nedaří," zdůraznil. V poslední době se podle něj v České republice odehrává konflikt mezi anarchisty a skinheady, zatímco většinová společnost mlčí. Je to především proto, že společnost nikdo neučil a neučí demokracii, která podobným věcem může zabránit, dodal Čermín.

Vladimír Špidla v projevu řekl, že Terezín se stal symbolem s mnoha významy. "Je symbolem utrpení, lži a klamu, ale také lidské velikosti," řekl. Je důležité nezapomínat na to, co Terezín znamená, protože zapomenout na historii znamená prožít ji znovu, dodal. Terezín podle něj vstoupil do historie, ale není historií."Pokud se stane historií, budou hodnoty, které zastáváme, ohroženy," zdůraznil Špidla.

Do pevnosti Terezín nacisté v letech 1940 až 1945 zavlekli přes 200 tisíc vězňů. Každý pátý zemřel přímo zde, na 100 tisíc jich zahynulo po deportaci v koncentračních vyhlazovacích táborech.

Židovská obec je znepokojena aktivizací neonacismu v ČR

Znepokojení nad aktivizací neonacismu v České republice v Terezíně vyjádřili představitelé Židovské obce v Praze a Federace židovských obcí ČR. "Vyjadřujeme pohoršení nad tím, že v zemi, v níž bylo nacistickým režimem vyvražděno na 80 tisíc našich nejbližších příbuzných, je trpěna činnost neonacistů," píše se v prohlášení. Podle předsedy Židovské obce v Praze Tomáše Jelínka se židovské obce prostřednictvím přijaté výzvy obracejí na českou veřejnost s tím, aby přestala přehlížet projevy neonacismu. "Chceme, aby veřejnost začala dávat najevo, že takové věci sem nepatří, dodal Jelínek. Židovské obce podle výzvy už deset let upozorňují na nebezpečí tolerance nacismu. Předpoklad, že parlament, vláda a soudy samy dojdou k poznání, že tolerování veřejných projevů nacismu je nepřípustné, se nenaplnil. "Jsme, bohužel, svědky pravého opaku," píše se dále v prohlášení.

To, že by vláda a justice tolerovaly projevy neonacismu není podle místopředsedy vlády a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly pravda. "Je ale pravda, že projevů neonacismu je v ČR více, než je přiměřené a možné," řekl Špidla. Podle něj se proto vláda bude muset zamyslet nad některými zákony.

Die Welt: Omluva Brna za vyhnání Němců je krok správným směrem

Podle německého listu Die Welt je Brno prvním českým městem, které se oficiálně omluvilo za vyhnání německých obyvatel po druhé světové válce. "Je to další krok správným směrem," poznamenal deník a dodal, že "ani po 56 letech se toto gesto neminulo účinkem". Die Welt připomněl, že prezident Václav Havel už v roce 1990 o vyhnání Němců z Čech řekl, že "to nebyl trest, ale pomsta". Při známém "brněnském pochodu smrti" v květnu 1945 bylo z Brna do Rakouska vyhnáno 27 tisíc Němců a přes 7 tisíc jich při tom zemřelo, napsal deník. Brněnská městská rada nyní v prohlášení konstatovala, že odsun německých obyvatel v roce 1945 z města byl čin hodný lítosti. "Městu Brnu je velmi líto všech spoluobčanů, kteří v tomto období nespravedlivě trpěli a museli Brno za tragických okolností opustit," citoval deník z dokumentu.

Pietní akt na motolském hřbitově připomněl oběti komunismu

Duchovní promluva a modlitba, pronesené katolickým knězem Tomášem Halíkem, zazněly v areálu motolského hřbitova na pietním aktu k uctění památky obětí komunismu. Na společném pohřebišti v Motole byly komunistickým režimem tajně "likvidovány" urny s popelem popravených a umučených politických vězňů. Jejich památku přišla uctít řada politiků, členů Konfederace politických vězňů (KPV) a zástupci vedení pražské radnice i městských částí; nechyběli ani skauti. "Daň krve je nejvyšší oběť něčemu, co považujeme za cennější než vlastní život," zdůraznil v proslovu předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný. Podotkl, že mnozí vzdorovali totalitní moci, ohrožující demokracii a základní svobody. "Prvořadou úctu a vděčnost si zaslouží ti, kteří přitom ztratili život, ať již pod šibenicí, nebo v koncentračních táborech, kde jsme sloužili jako stavební kámen pro vybudování marx-leninského socialismu na Zemi," prohlásil Drobný. Pietním shromážděním začal Týden obětí zločinů komunismu, organizovaný KPV.

Historikové ani po 50 letech neznají pozadí babické tragédie

Historikové a pamětníci diskutovali v sobotu v Třebíči o příčinách tragédie, která se stala před 50 lety v nedalekých Babicích. Účastníci konference Babice po půl století hledali odpověď na otázku, zda tehdejší vraždy tří komunistických funkcionářů zinscenovala Státní bezpečnost (StB). Klíčem k odhalení pozadí události je otázka, zda byl vůdce vražedného komanda Ladislav Malý instruován StB, shodli se účastníci konference. V babické škole byli 2. července 1951 zastřeleni tři členové rady místního národního výboru. Vražda se stala záminkou pro rozsáhlé tažení proti církvi a odpůrcům komunistické státní moci.

Ministr Kavan převzal čestný doktorát a ukončil návštěvu USA

Převzetím čestného doktorátu na univerzitě Adelphi v New Yorku zakončil český ministr zahraničí Jan Kavan týdenní pobyt ve Spojených státech, silně poznamenaný jeho zdravotními potížemi ihned po příletu. Jak ČTK telefonicky sdělil mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil, ministr na univerzitě Adelphi počátkem 90. let rok působil. Čestný doktorát mu univerzita udělila za celoživotní působení ve prospěch demokracie a za příspěvek k přátelství mezi ČR a USA.

Kavan byl v noci na pondělí hned po příletu do Washingtonu stižen nevolností, byl hospitalizován a lékaři zjistili, že utrpěl velmi slabý infarkt. Hlavní plánovaná jednání ve Washingtonu - s ministrem zahraničí Colinem Powellem a prezidentskou poradkyní pro otázky národní bezpečnosti Condoleezzou Riceovou - tak odpadla. Později jednal Kavan v New Yorku mj. s předsedou nynějšího zasedání Valného shromáždění OSN Harrim Holkerim. Kavan se chce o tuto funkci ucházet na období 2002-2003. Po rozhovoru s Holkerim řekl, že šance ČR na získání tohoto místa jsou velké.

Jan Zahradil viní Jana Kavana z poškozování českého jména v USA

Z poškozování jména České republiky ve Spojených státech obvinil ministra zahraničí Jana Kavana jeho stínový protějšek z ODS Jan Zahradil. Stejně jako Kavan byl Zahradil uplynulém týdnu v USA. V diskusním pořadu televize Nova řekl, že "náhled na Českou republiku tam není dobrý a lví podíl na tom má způsob, jakým českou diplomacii a českou zahraniční politiku vede ministr Jan Kavan". Zahradil se při návštěvě Spojených států setkal s bezpečnostní poradkyní prezidenta Condoleezzou Riceovou a dalšími politiky. V nové administrativě podle něj Česko nemá dobrý zvuk. Vinen je tím Kavan, protože nedostatečně respektuje spojenectví se Spojenými státy a atlantickou vazbu, uvedl Zahradil. Jako příklad připomněl nedávnou roztržku mezi reprezentacemi obou zemí při přijímání rezoluce k porušování lidských práv na Kubě, kdy Češi navrhovali kritiku protikubánských hospodářských sankcí. Kavan v případě kubánské rezoluce mohl usilovat o zajištění funkce předsedy Valného shromáždění OSN, spekuloval Zahradil.

Kavan, jehož pobyt v USA zkomplikovaly zdravotní potíže, chtěl při setkání se svým americkým protějškem Colinem Powellem deklarovat, že si přeje zachování vlivu Spojených států v Komisi OSN pro lidská práva. Schůzka se však neuskutečnila kvůli Kavanovu onemocnění. Spojené státy místo v komisi letos ztratily, a to poprvé od jejího vzniku v roce 1947.

Šéf sekce obranného plánování Voznica zvažuje odchod z armády

Ředitel sekce obranného plánování ministerstva obrany Petr Voznica zvažuje odchod z armády. Dostal totiž lukrativní nabídku zaměstnání, která je pro něj velmi lákavá. Voznica České televizi řekl, že důvodem jeho případného odchodu není situace na ministerstvu obrany a že příchod nového ministra Jaroslava Tvrdíka naopak přivítal. "Je to věc atraktivnosti nabídky, a já musím říct v tomto okamžiku, že ta, která mi byla učiněna... je pro mě velmi lákavá," řekl Voznica. Dodal, že s ministremTvrdíkem o tom už hovořil a dál s ním jedná. Generál Voznica dříve velel chemickému vojsku a absolvoval Královskou akademii obranných studií ve Velké Británii. Při povodních v roce 1997 úspěšně vedl krizový štáb.

Za skepsi Čechů vůči Evropské unii prý může samotná unie

Za pokles zájmu obyvatel České republiky o vstup do evropských struktur může podle poslance a stínového ministra zahraničí za Občanskou demokratickou stranu Jana Zahradila sama Evropská unie. "Může za to tím, jak zachází s nejrůznějšími přechodovými obdobími, které se nám snaží vnutit," řekl Zahradil v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova. V pořadu se střetl se sociálně demokratickým předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomírem Zaorálkem. Ten hájil postup integrace řízený kabinetem Miloše Zemana a kritizoval způsoby, jakými občanští demokraté Evropskou unii prezentují. Jejich poukazování na sobeckost evropských institucí a další skeptické postoje podle Zaorálka odrazují od vstřícnosti k EU. Zahradil v duchu "euroskepse ODS" naopak varoval před přílišným nadšením. "Doba euforického nadšení je za námi, je to pragmatický proces, EU není charitativní organizace," řekl Zahradil.

Sociální demokraté chtějí více sledovat dodržování práv odborů

Sociální demokraté chtějí pozorněji sledovat, zda zaměstnavatelé dodržují práva zaměstnanců a odborů. Jak uvedl v diskusním pořadu televize Nova člen předsednictva ČSSD Lubomír Zaorálek, vedení strany v sobotu uložilo komisím ČSSD, aby vypracovaly analýzu dodržování práv odborů. Zvláštní pozornost mají věnovat vztahům mezi zaměstnanci a zaměstnavateli i ministři při zasedáních tripartity. Nedodržování dohod mezi zaměstnanci a zaměstnavateli je podle Zaorálka vážnou věcí, ať se to týká nadnárodní společnosti, či českého podniku. V poslední době se podle něj začíná projevovat, že ne všude je pracovní kultura na potřebné výši. Aby bylo možné učinit nějaké závěry, musí podle něj sociální demokraté získat více informací.

Listiny o nulové variantě Temelína už diplomacie Rakousku poslala

Referenční dokumenty o nulové variantě jihočeské jaderné elektrárny Temelín odeslalo české ministerstvo zahraničí rakouským diplomatům v pátek. Jak řekl ČTK jeden z členů komise posuzující vliv jaderné elektrárny na životní prostředí Miroslav Martiš, dokumenty budou na internetu zveřejněny potom, co jejich obsah diplomaté prodiskutují. "Splnili jsme slib a myslím, že jsme dokonce udělali víc, než jsme se zavázali," uvedl Martiš k rozsahu a kvalitě materiálů. Dokumenty mají objasnit, co by znamenalo neuvedení kontroverzní stavby do provozu. Na doplnění dokumentace k Temelínu, kterou už Češi Rakušanům poskytli, se minulý víkend dohodli v Praze ministr zahraničí Jan Kavan a rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. Česká strana se zavázala také k tomu, že zlepší přístup veřejnosti k informacím o vážných haváriích.

Evangelíci mají poprvé jako tajemnici laickou členku církve

Vedoucí tajemnicí ústřední kanceláře Českobratrské církve evangelické byla na zasedání synodu zvolena Regina Pešková. Od vzniku církve v roce 1918 jde podle sdělení jejího mluvčího Petra Kopeckého o prvního tajemníka, který je laickým členem církve, nikoliv kazatelem. Z účetní uzávěrky této největší nekatolické církve v ČR s asi 125 tisíci členy a 222 kazateli v činné službě vyplynulo, že náklady církevního ústředí včetně platů duchovních a církevních pracovníků činily loni téměř 80 miliónů korun.

Několik desítek lidí vyjádřilo v Brně solidaritu s nemocnými AIDS

Asi třicet převážně mladých lidí prošlo v neděli večer se zapálenými svíčkami v rukou centrem Brna, aby tak dali najevo solidaritu s lidmi HIV pozitivními a nemocnými AIDS. Vyjádřili zároveň soucit s těmi, kteří už této chorobě podlehli. "Je to celosvětová akce solidarity v podstatě za každého, koho se to bude v budoucnosti týkat, protože takových nás bude čím dál tím víc," řekl novinářům jeden z organizátorů pochodu s názvem Světlo pro AIDS Jiří Gutman. Organizátoři připustili, že zájem veřejnosti je rok od roku menší. Z údajů Národní referenční laboratoře v Praze vyplývá, že v ČR žije 510 HIV pozitivních lidí, přičemž u 150 z nich již nemoc AIDS propukla.

Sběratelé utratili na aukci Dorothea téměř 14 miliónů korun

Plátno Mír Vojtěcha Hynaise, které na Světové výstavě v Paříži před 102 lety získalo zlatou medaili, vydražila aukční síň Dorotheum v sobotu za dva milióny korun. V aukci, která se uskutečnila v pražském hotelu Renaissance, našel nového majitele také olej Josefa Čapka Děvčata na kopci. Vydražen byl za 1,8 miliónu korun. Celkem v dražbě utratili sběratelé skoro 14 miliónů.

Na schůzce bývalé federální vlády slavili exministři narozeniny

Ve znamení oslav kulatých narozenin se neslo sobotní setkání členů poslední československé vlády v restauraci U Kolowrata v pražském podhradí. V tomto roce slaví padesátiny bývalý ministr zahraničního obchodu Jozef Bakšay a šedesátiny exministr dopravy Jiří Nezval. Předseda bývalé federální vlády Marián Čalfa letošní pětapadesátiny již oslavil a místopředseda Čalfova kabinetu Pavol Hoffmann se letos dožije sedmdesáti. "Já, bohužel, oslavím šedesátiny," řekl ČTK před slavnostní večeří někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Miller. Setkání bývalé federální vlády, která byla u moci v letech 1990 až 1992, se konají dvakrát ročně. Jedno bývá v Praze a druhé na jižní Moravě.

Ocenění z festivalu Na hranici si odvezla skupina Deja Donne

Cenu v podobě zlomené závory si z divadelního festivalu Na hranici, který skončil v Českém Těšíně na Karvinsku i sousedním Těšíně na polské straně hranice, odvezla mezinárodní taneční a divadelní skupina Deja Donne z Prahy. Porotu zaujala svým vystoupením s názvem Arita Spinta, řekl ČTK ředitel festivalu Roman Rozbroj. Cena i festival jsou podle něj symbolem toho, že umění dokáže překračovat hranice a lámat bariéry mezi zeměmi. "Vítězné skupině se nejvíce podařilo překročit pomyslné hranice, a to nejen žánrové, ale také národnostní. V jejich souboru totiž tančí lidé z Bulharska, Chorvatska či Itálie," řekl Rozbroj. Porota podle něj ocenila i to, že skupina zároveň dokázala nejlépe komunikovat s publikem.

Festivalu se zúčastnily divadelní soubory ze zemí visegrádské čtyřky, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Během pěti dnů se na přehlídce představilo asi 55 souborů a diváci mohli zhlédnout na 60 představení. Festival se poprvé konal v roce 1990, kdy představil hry prezidenta Václava Havla. Přehlídky, kterou finančně podporuje i Mezinárodní visegrádský fond, se letos poprvé zúčastnili také maďarští umělci.

Hlavní cenu na potápěčském festivalu získal film o bílém žraloku

Hlavní cenu za nejzajímavější snímek získal na letošním 23. ročníku Mezinárodního festivalu potápěčské fotografie a filmu v Tachově Miroslav Hrdý z Prahy. Dostal ji za film o bílém žralokovi nazvaný Velký bílý z Gansbaai, který natočil u australského pobřeží. Letos soutěžilo 89 autorů ze 14 zemí, což byl v dějinách festivalu rekord. Cenu svazu potápěčů ČR v kategorii video získal domácí soutěžící Hugo Habrman za příběh ze sladkých vod s názvem Zubatá, který vyprávěl o životě štiky. Nejzajímavějším letošním tématem byli žraloci, protože ocenění získaly všechny čtyři soutěžní snímky s tímto tématem z celkového počtu 36 videofilmů. V kategorii fotografie a diapozitiv byli nejúspěšnější italové Settimio Cipriani a Alessandro Dodi. Na letošním ročníku festivalu soutěžilo 36 videosnímků, 227 fotografií a 382 diapozitivů.

Dirigent Hogwood začal točit komplet od Martinů

Světoznámý dirigent Christopher Hogwood se poprvé objevil za pultem České filharmonie, ale pouze ve studiu. V minulých dnech začal v Praze natáčet s Bohuslavem Matouškem komplet skladeb pro housle a orchestr Bohuslava Martinů. Zpravodaji ČTK britský umělec po dokončení první CD řekl, že čtyřdeskový soubor se bude nahrávat postupně. "Bohuslav Matoušek je velký nadšenec, hudbu Martinů miluje - obdivuji ho. Tvrdí, že projekt zabere dva roky, ale vzhledem k jeho a mému kalendáři i k volným termínům filharmonie a studia v Rudolfinu to myslím budou spíše tři roky," prohlásil Hogwood.

Kapelníka Karla Vlacha připomněl v Praze koncert jeho orchestru

Legendárního kapelníka Karla Vlacha, který by se letos v říjnu dožil 90 let, připomněl koncert jeho orchestru. Uskutečnil se na zahradě před pražským Pálffyho palácem, v jehož přízemní místnosti připravila Jazzová sekce - Artforum výstavu věnovanou tomuto tělesu a jeho dirigentovi. Orchestr Karla Vlacha existuje 61 let. O to, že jeho znělka, slavný Carmichaelův Stardust (Hvězdný prach), stále zní, se zasloužil Jaroslav Dřevíkovský, který po Vlachovi převzal taktovku. Vlachovská výstava je po expozici o Jaroslavu Ježkovi druhou ze sedmi plánovaných, jimiž Jazzová sekce - Artforum mapuje vývoj české hudebně-taneční a jazzové scény. Dalšími, které připomene, budou Gustav Brom, Karel Velebný, Pavel Klikar a Jiří Stivín. Říjnovou expozicí upozorní na 30. výročí své činnosti.

Archeologové odkryli další velkomoravské hroby ve Starém Městě

Na známém velkomoravském sídlišti Na valách ve Starém Městě odkryli archeologové v těchto dnech už 18 hrobů. Ke vzácnějším objevům patří náhrdelník ze skleněných korálků a skleněné knoflíky. "U ostatků velkomoravského bojovníka jsme našli opasek se železnými přezkami, železnou velkomoravskou sekyru bradatici, lýtkové řemínky a železné ostruhy," řekl ČTK Luděk Galuška z brněnského Moravského zemského muzea. Doplnil, že archeology na místo přivedl záchranný výzkum před stavbou domu.

První pozůstatky Velkomoravské říše objevil Na valách kolem roku 1922 místní učitel Antonín Zelnitius. Archeologové zde odkryli téměř 2000 hrobů. Mladší kostry nesou stopy křesťanského pohřebního rituálu, mají totiž ruce složené v klíně nebo na hrudi. K zajímavým loňským objevům patří stopy po slovanském opevnění z doby před Velkomoravskou říší.

Opavské muzeum představuje výběr japonských panenek

Výstavu japonských panenek uspořádalo pro všechny obdivovatele kultury země vycházejícího slunce Slezské zemské muzeum v Opavě. Po Praze se Opava stala jediným místem v České republice, kde je tato putovní výstava představena. Expozice představuje výběr asi 50 rozmanitých japonských panenek. Právě pro jejich velkou oblibu bývá Japonsko často nazýváno také královstvím loutek. Panenky v Japonsku nesloužily jen jako hračky pro dětské potěšení, ale také jako předmět k obdivu. Přibližovaly širokému publiku postavy klasického divadla a bezpočet dalších témat. Výstavu uspořádalo muzeum u příležitosti Mezinárodního dne muzeí, který se slavil 18. května. Expozici mohou zájemci navštívit až do 15. července.

Ze sportu:

Andrew Sambu vyhrál v osobním rekordu sedmý ročník Pražského mezinárodního maratónu. Běžec z Tanzánie tak narušil hegemonii keňských běžců z předchozích ročníků. Mistrem České republiky se stal celkově devátý Jan Bláha. Nejrychlejší ženou se stala italská favoritka Maura Viceconteová, která navíc vytvořila nový traťový rekord. Třetí pozice patřila mistryni České republiky Aleně Peterkové.

Basketbalisté USK Praha porazili v rozhodujícím sedmém finálovém utkání domácí ligy na své palubovce Opavu 84:76 a obhájili loňský titul. Pražané zvítězili ve finálové sérii 4:3, třebaže po čtyřech duelech vedl jejich soupeř 3:1.

Český závodník Jaroslav Huleš obsadil deváté místo ve Velké ceně Francie v Le Mans, která byla čtvrtým dílem mistrovství světa silničních motocyklů. Huleš odstartoval do závodu nejslabší kubatury do 125 ccm ze čtvrtého místa, jež si vybojoval v sobotní kvalifikaci, ale toto postavení neudržel. Za devátou pozici dostal sedm bodů do hodnocení šampionátu.

Český fotbalista Pavel Nedvěd, který obléká dres Lazia Řím, se v rozhovoru pro anglický list The Sunday Mirror nechal slyšet, že by rád co nejdříve přestoupil do Manchesteru United a vyhrál s ním Ligu mistrů. Osmadvacetiletý kapitán české reprezentace má v Laziu smlouvu ještě na jeden rok, ale chce z Itálie odejít už teď.

České házenkářky prohrály v úvodním zápasu play off o postup na mistrovství světa v Olomouci s Dánskem 16:24. Odveta se uskuteční v sobotu 26. května v Aarhusu, úspěšnější celek postoupí na prosincový šampionát do Itálie.

Čeští ragbisté do 21 let vyhráli třídenní kvalifikační turnaj mistrovství světa a postoupili do další fáze šampionátu. V závěrečném utkání zvítězili domácí reprezentanti v Praze nad favorizovaným Německem 18:6.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.