Zprávy Radia Praha

Ve výběrovém řízení na stíhačky zůstal pouze jeden uchazeč

Největší kontrakt v dějinách českého vojenského letectva, jímž se má stát nákup stíhacích letounů, zaznamenal ve čtvrtek překvapivý vývoj. Z výběrového řízení odstoupily nejprve americké firmy Lockheed Martin a McDonell-Douglas/Boeing s letouny F-18/A, resp. F-16, poté i konsorcium EADS vyrábějící letoun Eurofighter a francouzská společnost Dassault Aviation, produkující letadla Mirage. Z původních uchazečů tak zůstalo jen britsko-švédské konsorcium BAE-Systems, jež nabízí letoun Gripen. Toto konsorcium předloží nabídku na dodávky nadzvukových stíhaček až za 100 miliard Kč do 31. května. /Pražský zpravodaj britského listu Financial Times naspsal, že účast ve výběrovém řízení zakázala americkým leteckým výrobcům vláda USA. Washington, který v programech prodeje vojenské techniky v zahraničí vystupuje jako prostředník, se především obává, že proces výběru není dostatečně transparentní. Rozšířily se rovněž pověsti, že česká vláda si již v podstatě vybrala předem, a to britsko-švédské konsorcium BAE Systems-Saab s letounem Gripen./

Česká vláda schválila zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v lednu. Kabinet uvedl, že vyhlášení tendru ještě neznamená, že Česko stíhačky opravdu nakoupí. Vláda si hodně slibovala od takzvaných offsetových programů, kdy se výrobce měl zavázat, že bude peníze získané za stíhačky investovat zpět do české ekonomiky. Offsety měly o polovinu převýšit cenu za až 36 letadel, která se odhaduje na 100 miliard korun. Uzávěrka nabídek je příští pátek.

Tvrdík: K nákupu stíhaček by měla vláda zaujmout jasné stanovisko

Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka by se výběrovým řízením na nákup stíhacích letounů pro českou armádu, v němž již zůstalo jen britsko-švédské konsorcium BAE-Systems s letounem Gripen, měla v krátké době zabývat vláda a zaujmout k němu jasné stanovisko. "Domnívám se, že vláda stanovila tvrdé parametry (výběrového řízení), ale z hlediska významu tohoto tendru a dopadu do národního hospodářství považuji tyto podmínky za plně legitimní a oprávněné. Pokud jde o nové výběrové řízení, nejsem si jist, jak jinak bychom měli parametry nastavit," uvedl Tvrdík. Odmítl uvést důvody, které firmy k odstoupení z tendru vedly; podle něj je plně na těchto firmách, aby zaujaly stanovisko. "Jestliže se spekuluje o tom, že důvody (odstoupení firem z tendru) jsou české koruny nebo způsob úhrady a financování v české měně, nebo zadávací dokumentace v českém jazyce, domnívám se, a musíme to přeci všichni cítit, že to je právo zadavatele takto rozhodnout.

Zeman: Vláda posoudí kvalitu i jediné nabídky prodeje supersoniků

Vláda se po vypršení termínu tendru na nákup stíhaček seznámí s nabídkami a posoudí jejich kvalitu bez ohledu na počet účastníků, a to i v takovém případě, že by byl zájemce jediný. Premiér Miloš Zeman, který je na pracovní návštěvě ve Slovinsku, to řekl v reakci na odstoupení čtyř z pěti účastníků tendru. Zeman řekl, že zachytil informace, podle nichž alespoň některé z odstoupivších firem označily nároky české vlády za přemrštěné, a to zejména požadavky na offsety. "Jestliže některé z těchto firem, které znaly zadávací podmínky předem, nedokáží těmto požadavkům vyhovět, je to věcí těchto firem a neměly se do toho tendru podle mého názoru vůbec hlásit," odbyl tyto spekulace Zeman.

Mezi českými politiky se hovoří o manipulaci vyhlášeného výběrového řízení ve prospěch britsko-švédského konsorcia BAE- Systems, jež nabízí letouny Gripen. Podle jiných zbrojařské firmy odstoupily z tendru, protože nevěří v uskutečnění obchodu. Rovněž generální tajemník NATO George Robertson nedávno řekl, že ČR nadzvukové stíhačky nepotřebuje. Ze států Severoatlantické aliance nedisponují vlastními nadzukovými letadly jen Lucembursko a Island.

Dolejší: Profesionalizace armády se nesmí stát volebním trhákem

Profesionalizace armády by se neměla stát předvolebním trhákem, řekl ČTK ve čtvrtek v New Yorku odvolávaný náměstek ministra obrany Prokop Dolejší k tématu budoucí koncepce české armády. Dolejší se na tamním českém konzulátu setkal s českými veterány boje za osvobození Československa. Profesionalizace armády byla jedním z témat, o kterých se v diskusi hovořilo. Dolejší dodal, že podobné náběhy se objevily už v posledních volbách s cílem získat body u rodičů, kteří se domnívají, že s profesionální armádou zanikne i povinná vojenská služba a jejich děti zůstanou doma. Další parlamentní volby se budou konat příští rok.

Prokop Dolejší vysvětlil českým válečným veteránům, jaká práva a možnosti jim poskytuje zákon o odškodnění bojovníků za osvobození a připravovaný zákon o veteránech válek. "Jde o historicky první návštěvu, kdy někdo přijel za veterány žijícími ve Spojených státech," řekl Dolejší. Jeho cesta prý byla v rozpisu návštěv už minulý rok, ale uskutečnila se teprve nyní, kdy ho ministr Jaroslav Tvrdík odvolává z funkce údajně kvůli osobním neshodám. Podle šéfa Vojenského úřadu pro veterány válek a účastníky odboje Juraje Eisela žije ve Spojených státech asi 150 lidí, kteří se ve druhé světové válce zapojili do boje za osvobození Československa. Ve Francii jich žije kolem stovky a ve Velké Británii, kterou Dolejší také navštívil, asi 350.

Premiér Zeman jednal se slovinskými představiteli

Rozhovor se slovinským prezidentem Milanem Kučanem měl spíše obecnější zahraničně politický charakter, řekl novinářům po čtvrtečním přijetí hlavou Slovinské republiky v Lublani český premiér Miloš Zeman. "Diskutovali jsme jednak otázky bilaterální spolupráce obou zemí, situaci na Balkáně, vstup Slovinska do NATO a Evropské unie, společný postup kandidátských zemí na přípravě členství v unii a samozřejmě i řadu dalších otázek, které se týkají Visegrádské skupiny," vypočítal Zeman okruh problémů, o nichž s Kučanem hovořil. Podotkl, že se Slovinsko již delší dobu uchází o spolupráci se zeměmi Visegrádu. Premiéra Zemana přijal také jeho slovinský protějšek Janez Drnovšek. Hovořili spolu o sladění společného postupu při přípravě svých zemí na členství v Evropské unii. Setkání s předsedou Národního shromáždění Borutem Pahorem, který je rovněž předsedou slovinských sociálních demokratů, se podle Zemana týkalo spíše řešení konkrétních politických či ekonomických problémů.

Jihočeští policisté prověřují trestní oznámení na právníka Fagana

Policisté z Týna nad Vltavou na Českobudějovicku prověřují trestní oznámení na amerického právníka Edwarda Fagana, který zastupuje rakouské odpůrce jaderné elektrárny Temelín. Oznámení se týká trestného činu šíření poplašné zprávy, jehož se měl Fagan dopustit výroky o údajné nebezpečnosti Temelína, řekl mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář. Policie ho v této věci už vyslýchala. Vyjádření policie se ČTK nepodařilo získat. "Trestní oznámení (na Fagana) nepodal nikdo z elektrárenské společnosti ČEZ ani z občanského sdružení Jihočeští taťkové. Pokud vím, je oznamovatelem soukromá osoba," uvedl Nebesář. ČEZ, americkou firmu Westinghouse a jejího právního nástupce, britskou společnost BNFL, Fagan v únoru neúspěšně vyzval k předložení dokumentů o bezpečnosti temelínské elektrárny. Právník pohrozil, že pokud ČEZ dokumenty nezveřejní, obrátí se na soudy v EU, Spojených státech i v České republice. Dosud tak ale podle dostupných informací neučinil.

Společnost ČEZ tvrdí, že nemůže sama zveřejnit podrobnosti technické dokumentace k elektrárně, protože dodavatelská firma Westinghouse je vede v režimu obchodního tajemství. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž zároveň uvedl, že většina dokumentů, které Fagan chce vidět, je veřejná.

Sněmovna chce, aby za hanobení hrobů hrozily až tři roky vězení

Sněmovna chce do českého právního řádu zavést nový trestný čin "hanobení lidských ostatků", za které by hrozily až tři roky vězení, pokud se ho někdo dopustí jako člen organizované skupiny. Poslanci schválili vládní návrh zákona o pohřebnictví a v jeho rámci novelizovali trestní zákon, který tuto změnu předpokládá. Předlohu o pohřebnictví posoudí ještě Senát a prezident. Schválené znění zákona předpokládá, že člověku, který bez povolení otevře hrob či svévolně nakládá s lidskými ostatky, hrozí až dva roky vězení nebo pokuta. Tři roky žaláře mají hrozit členu organizované skupiny. Celkově zavádí návrh zákona do oblasti pohřebnictví pořádek. Církvím například umožňuje provozovat veřejná pohřebiště, pokud jsou na jejich pozemku. Dosud to možné nebylo. Pohřebiště totiž provozují obce.

Obchodní komory SR a ČR jsou pro jednodušší vztahy v celní unii

Česká a slovenská obchodní komora jsou pro zjednodušení vztahů v rámci celní unie obou států. Nynější vztahy při obchodních výměnách nebo investicích jsou totiž příliš složité a pro podnikatele je snažší obchodovat přes třetí země. Vyplývá to z čtvrtečního setkání prezidenta Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Zdeňka Somra a předsedy Slovenské obchodní a průmyslové komory (SOPK) Petra Mihóka. "Neměli bychom mít celní unii svého druhu, ale standardní rozvinutou celní unii, která by pomáhala podnikatelům," prohlásil šéf SOPK s tím, že nejdůležitější je omezit administrativní procedury na obou stranách. Podle Somra více než 70 procent českého exportu směřuje do zemí Evropské unie (EU) a zmenšuje se obchodní výměna se Slovenskem. Příčinou klesajícího exportu ČR na Slovensko jsou hlavně byrokratické bariéry a nevstřícnost úředníků, míní prezident české hospodářské komory. "Je v našem zájmu zachovat celní unii a z podnikatelského pohledu si myslíme, že tento mechanismus by mohl přetrvat i po vstupu jedné či druhé země do unie," dodal Somr.

Premiéři Zeman a Dzurinda chtějí hledat rozumné řešení případu Kasárna

Premiér Miloš Zeman chce se svým slovenským kolegou Mikulášem Dzurindou při jeho návštěvě na začátku příštího týdne v Praze hledat rozumné řešení případu nemovitostí českých majitelů ve slovenské příhraniční oblasti Kasárna. Premiér, který je na pracovní návštěvě Slovinska, řekl, že již o tomto problému s Dzurindou hovořil a že jeho vyjádření "bylo pozitivní". Dzurinda již dříve řekl, že po telefonickém rozhovoru se Zemanem začal ve věci jednat, neprozradil však podrobnosti s odůvodněním, že by tím mohl poškodit úspěšné řešení problému. Varoval, že sporu mohou nejvíce uškodit napětí a vášně. Slovenský premiér však nesdílí názor českého ministra vnitra Stanislava Grosse, že spor kolem pozemků pod chatami českých vlastníků na Slovensku by mohlo vyřešit posunutí česko-slovenské hranice.

Kauza Kasárna se vyostřila poté, co slovenská obec Makov odprodala v minulých dnech pozemky pod chatami zlínských sportovních klubů slovenským občanům a firmám. Makovu Kasárna připadla po rozdělení československého státu v roce 1993.

Soud v kauze smrti Roma Milana Lacka zpřísnil podmíněné tresty

Ostravský krajský soud zpřísnil dva podmíněné tresty v případu násilné smrti Roma Milana Lacka, kterého v roce 1998 napadla čtveřice skinů. Zároveň snížil trest policistovi Mariánu Telegovi, jenž přejel bezvládného Roma, ležícího po útoku na silnici. Podmíněný osmnáctiměsíční trest mu snížil o tři měsíce. Soud také potvrdil výši trestů dvěma útočníkům, kteří byli již dříve odsouzeni na jeden a tři roky nepodmíněně. Změnil ale právní kvalifikaci skutku. Okresní soud totiž holé lebky loni odsoudil za pokus o ublížení na zdraví. Po dnešním rozsudku, který je konečný, mají na svědomí ublížení na zdraví s následkem smrti. Nesou odpovědnost i za to, že napadený Lacko po jejich útoku nemohl vstát a vyhnout se tak jedoucímu automobilu, řekl při zdůvodnění rozsudku soudce Bohumír Vidura.

Průzkum GfK: České firmy více ztrácejí zahraniční trhy

České firmy loni více ztrácely zahraniční trhy, když bylo takto postiženo 35 procent z 250 oslovených nejvýznamnějších exportérů. Předloni to bylo pouze 29 procent. "Hlavní příčinou byla nízká konkurenční schopnost českého zboží," řekl na tiskové konferenci Ladislav Klika z výzkumné agentury GfK, která anketu uskutečnila. "České výrobky jsou v zahraničí vnímány jako cenově přístupné," uvedl hlavní klad práce českých rukou. Naopak pro ně není typická špičková technologická úroveň. "České firmy někdy zbytečně nasadí nízkou cenovou hladinu," řekl ČTK generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa a uvedl příklad piva a skla na trhu USA.

Pětina žáků 8. a 9. tříd se ve škole stala terčem šikany

Více než pětina českých žáků osmých a devátých tříd se ve škole stala terčem šikany. Vyplynulo to z letos dokončené odborné studie mezi 11.000 dětmi ve věku 14 a 15 let, jejíž výsledky zveřejnila ředitelka krizové Růžové linky Eva Vaníčková. Procento ale neodpovídá úplně realitě, upozornila. Počet šikanovaných bude podle ní ve skutečnosti vyšší. Výzkum totiž ukázal, že čtrnáctiletí a patnáctiletí školáci útoky na lidskou důstojnost, jako je ponižování a posměšky, za šikanu vůbec nepovažují. "Děti to hodnotí jako normální způsob chování. Samy mi řekly, že pokud i toto je šikana, tak šikanují všechny," řekla Vaníčková.

Začal čtyřdenní folklórní festival Praha srdce národů

První hudební a taneční vystoupení na náměstí Míru zahájila ve čtvrtek odpoledne v hlavním městě mezinárodní folklórní festival nazvaný Praha srdce národů. Uskuteční se třetím rokem a do neděle se při něm představí lidová kultura 15 národností. Zastoupena bude podle pořadatelů tradiční hudba, tanec a zpěv z Čech, Moravy, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Německa, Ukrajiny, Itálie, Moldávie, Srbska, Slovinska, Polska a dalších zemí, včetně indonéského ostrova Bali a kultury romské a židovské. Na pódiích se vystřídá na 600 účinkujících včetně dětí. Vystoupí v deseti koncipovaných programech na náměstí Míru, v Národním domě na Vinohradech, na Staroměstském náměstí, ve Vrtbovské zahradě, v Divadle U hasičů a v kostele Nejsvětějšího Salvátora. Závěrečný galaprogram se uskuteční 27. května na scéně vinohradského divadla. Organizační iniciativa vzešla již předloni od představitelů slovenské národnostní menšiny žijící v Praze. Postupně se přidali zástupci dalších národních komunit a spolků.

Na festivalu Pražské jaro zahrál vítěz loňské violoncellové soutěže Luosto

Protagonistou koncertu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro byl ve čtvrtek večer ve Španělském sále mladý finský violoncellista Panu Luosto. Zahrál s Janáčkovým komorním orchestrem dva violoncellové koncerty Josepha Haydna. Absolvent Sibeliovy akademie v Helsinkách vyhrál loni mezinárodní interpretační soutěž Pražského jara a první cena mu přinesla pozvání k letošnímu vystoupení na festivalu. Luosto loni zvítězil i v soutěži ve Washingtonu.

Bratislavský komorní orchestr Capella Istropolitana představil na festivalu Pražské jaro hudbu Vladimíra Godára, od 80. let jedné z nejvýznamnějších postav současné slovenské klasické hudby. Godár, od něhož zaznělo Concerto grosso, je mimo jiné autorem hudby k filmu Idiot režiséra Saši Gedeona. Soubor, který dále hrál Mozartovy a Haydnovy skladby, se původně v 80. letech orientoval na hudbu baroka a na tvorbu 20. století. V současnosti hraje Capella Istropolitana i ve větším obsazení, což jí umožňuje interpretovat i díla z doby vídeňských klasiků a Franze Schuberta. Capella Istrpolitana nahrála už na 90 desek, získala za prodej již dvě platinové desky a v loňském roce si vydobyla mezinárodní uznání za snímek symfonií Ignaze Pleyela.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, pouze ojediněle přeháňky. Teploty do 25 stupňů Celsia.