Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman si ve slovinském Kršku prohlédl jadernou elektrárnu

Čeští odborníci se budou podílet na prodloužení životnosti slovinské jaderné elektrárny v Kršku o 20 let. Řekl to po její prohlídce český premiér Miloš Zeman, který je již druhý den na pracovní návštěvě Slovinska. První den se setkal v Lublani s předními politiky, v pátek si prohlédl elektrárnu a zahájil nový provoz v papírně a celulózce VIPAP Videm Krško. Slovinsko má podobné problémy s Rakušany v souvislosti s jadernou elektrárnou v Kršku jako je s nimi má česká vláda ohledně jihočeské elektrárny Temelín. Spouštění české elektrárny komplikuje řada potíží. Šéf Krška však Zemana ujistil, že jeho elektrárnu provázely stejné problémy. Závěrečným bodem Zemanovy dvoudenní pracovní návštěvy Slovinska byla prohlídka a "košt" vína ve sklepích místního vinařského sdružení. Zeman, který přicestoval do Slovinska společně s manželkou Ivanou, stráví v této zemi ještě celý víkend.

Přechodná období prospějí i Česku, tvrdí německý ministr vnitra

Zavedení přechodných období pro volný pohyb pracovníků po rozšíření Evropské unie je i v zájmu kandidátských zemí. Nejde o diskriminační opatření, ale o pragmatické řešení, které prospěje oběma stranám. Řekl to při zasedání Česko-německé obchodní a průmyslové komory spolkový ministr vnitra Otto Schily. Od přijetí do EU by si podle něj Češi neměli slibovat okamžité otevření trhu práce ani zrušení celních kontrol na hranicích. Ministr uvedl, že sedmileté oddálení volného pohybu lidí se osvědčilo například po přijetí Španělska do EU. Díky tomu, že nenastal okamžitý odliv pracovníků, lze podle něj dnes hovořit o "španělském ekonomickém zázraku". Připustil ale, že ani později nebyly země unie zaplaveny španělskými pracovníky. Přechodná období by tedy měla být flexibilní. Pokud se časem ukáže, že některá omezení jsou zbytečná, bude možné je zrušit. Velmi tomu podle něj přispělo to, že spolková vláda přistoupila k udělování takzvaných zelených karet, které opravňují cizince k legálnímu pobytu a zaměstnání v SRN. Německo potřebuje především kvalifikované odborníky a tato metoda, která se osvědčila například ve Spojených státech, umožní právě těmto lidem získat v Německu práci už nyní, vysvětlil.

Německý ministr Trittin stáhl odborníky z temelínské komise

Německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin stáhl z temelínské komise své odborníky a vyzval dopisem českou vládu, aby dostavbu jaderné elektrárny Temelín s ohledem na nedávnou sérii poruch "znovu důkladně prověřila". Podmínky pro spuštění Temelína, které si stanovila sama česká vláda, totiž žádné další navyšování nákladů a žádné další odklady v uvedení do provozu, jsou zjevně již dávno porušeny, zdůrazňuje německý ministr. Požaduje pak, aby při prověrkách byl brán zřetel především na ekonomické aspekty a zvažovány technické alternativy. Trittin rovněž "s údivem" přijal údajná tvrzení české vlády, že českou stranou vytvořená mezinárodní komise za účasti německých odborníků nezjistila žádné námitky proti bezpečnosti temelínského reaktoru. Německé ministerstvo se proto cítí povinno svou spolupráci s touto komisí ukončit a upozornit, že definitivní závěr expertní komise ještě nebyl předložen. "Pokud by česká vláda přes řadu nehod na Temelínu trvala, pak by musela být uskutečněna přinejmenším taková prověrka vlivu Temelína na životní prostředí, která by s ohledem na přeshraniční účastníky posuzovacího procesu vyhovovala nařízením platným v Evropské unii," uzavírá Trittin. Poradce ministra průmyslu a obchodu a člen temelínské komise Jiří Hanzlíček rozhodnutí německého ministra životního prostředí Jürgena Trittina lituje.

Rakouští odpůrci atomu zablokují v neděli jeden přechod s Českem

Pro tříhodinovou blokádu, která se uskuteční tuto neděli na rakousko-českém hraničním přechodu Weigetschlag - Studánky, se rozhodli odpůrci jaderné elektrárny Temelín. Aktivisté zablokují, podle mluvčího Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josefa Pühringera, přechod mezi 15 až 18 hodinou SELČ. "Až hraniční blokády zahájily proces z Melku, který se teď stal fraškou a je protikladem toho, jak by měla vypadat prověrka (vlivu elektrárny na životní prostředí)," uvedl mluvčí. Odpůrci atomu doposud většinou protestovali na hraničním přechodu Wullowitz - Dolní Dvořiště, ale nyní se rozhodli pro menší přechod, protože nechtějí zablokovat zejména kamiónovou dopravu. Podle aktivisty se na nutnosti zablokovat hranice shodli organizace Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí, Stop Temelín, Rakousko-český antiatomový výbor i další regionální ekologické iniciativy. Jak ale řekl pro agenturu APA představitel místní státní správy Dietmar Obed, pořadatelům nebude povoleno "totální zablokování" hraničního přechodu a bude snaha dosáhnout toho, aby jeden jízdní pruh zůstal volný.

Americký právník Fagan označil trestní oznámení proti němu za "hloupost"

Americký právník Edward Fagan, který zastupuje rakouské odpůrce jaderné elektrárny Temelín a na nějž bylo v Týně nad Vltavou zatím neznámou osobou podáno trestní oznámení za šíření poplašné zprávy v podobě výroků o údajné nebezpečnosti Temelína, označil toto obvinění za "hloupost". Podle jeho mínění jsou to pouze pokusy určitých lidí zahrát celou záležitost s jeho námitkami do autu. Na druhé straně však americký právník naznačil, že z obvinění obavy nemá. Takové udání mu prý poskytne dobrou příležitost se obhájit a předložit dokumenty na stůl. Salcburská platforma proti atomovému nebezpečí Fagana podpořila. Mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář ve čtvrtek oznámil, že policie z Týna nad Vltavou na Českobudějovicku prověřuje trestní oznámení na amerického právníka Edwarda Fagana. Podle Nebesáře však trestní oznámení nepodal nikdo z elektrárenské společnosti ČEZ ani z občanského sdružení Jihočeští taťkové, ale jistá soukromá osoba. Fagan má údajně za to, že se v Temelíně montuje "černobylská technologie" a že si americký řídicí systém nerozumí s ostatním zařízením elektrárny. Sdružení Jihočeští taťkové, které patří k příznivcům Temelína, Fagana koncem března neúspěšně vyzvalo, aby tyto výroky doložil.

V Temelíně pokračuje kontrola všech částí turbosoustrojí

V Jaderné elektrárně Temelín pokračuje detailní kontrola všech částí turbosoustrojí. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář řekl, že harmonogram prací zatím nebyl změněn, takže energetické spouštění by mělo pokračovat koncem června. Před týdnem byl do plzeňské společnosti Škoda Energo odvezen jeden ze tří nízkotlakých dílů turbíny prvního bloku, který bude kvůli prohnutí středu detailně proměřen a opraven. Prohnutí rotoru bylo podle pracovníků Škody Energo zřejmě způsobeno rychlým odstavením bloku. Obsluha prvního bloku zastavila štěpnou reakci v reaktoru v noci na 4. května. V průběhu odstávky projdou revizí všechny součásti turbíny a technici Škody Energo během ní vymění ventily vysokotlaké části turbíny, což by mělo minimalizovat vibrace přiváděcího potrubí páry. Během etapy energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent byl od 19. března turbogenerátor prvního temelínského bloku do rozvodné sítě přifázován šestkrát. Naposled obsluha odstavila turbínu 25. dubna. Zkušební provoz prvního bloku by měl být zahájen do konce září.

Poslanec Turek varuje, že na všechna odškodnění možná nebudou peníze

Poslanecká sněmovna sice schválila zákon o finančním odškodnění účastníků domácího protifašistického odboje a politických vězňů komunistického režimu, avšak na výplaty možná nebude dost peněz. V rozhovoru s novináři to připustil sociálnědemokratický poslanec Radim Turek, který byl autorem původní verze předlohy, která počítala pouze s poskytnutím jednorázové finanční částky účastníkům domácího odporu proti fašismu. Turek neví, z jakých prostředků se budou peníze na odškodnění poskytovat. Připustil, že jen zhruba 500 miliónů korun by se mohlo vzít ze státního rozpočtu. Výše prostředků na odškodnění ale činí celkem asi 2,5 miliardy korun. Právě kvůli těmto nejasnostem kolem financí Turek neskrýval "rozpačité pocity", i když přijetí zákona uvítal. Soudí, že první žádosti o peníze by lidé mohli podávat v červenci nebo v srpnu. Poslanec za ODS Marek Benda ocenil, že přijetí zákona podpořilo 150 poslanců dvousetčlenné sněmovny a že sociální demokracie i přes některé výhrady konečnou verzi předlohy podpořila. Benda s odkazem na různé odhady uvedl, že zákon by se mohl týkat 7000 až 8000 politických vězňů. Výše odškodnění pro účastníky protifašistického odboje by podle Bendy měla činit celkem asi 400 miliónů korun a pro lidi perzekvované za komunismu do dvou miliard korun. Podle přijatého zákona by odbojáři mohli dostat i více než 120.000 korun. Částka se má odvíjet od délky odbojové činnosti, případně od toho, zda byli zraněni. Na peníze mají mít nárok i vdovy a vdovci. Obdobně se zákon má vztahovat i na politické vězně, u kterých bude rovněž hrát roli délka věznění. Návrh zákona, který by měl nabýt účinnosti dnem vyhlášení, nyní posoudí Senát. Poté ho ještě musí podepsat prezident Václav Havel.

Veteráni války v Zálivu dostali kuvajtské vyznamenání

Velkou medaili za osvobození převzali od kuvajtského velvyslance v České republice veteráni války v Perském zálivu. Velvyslanec Ahmad Abdalláh Alí Buzubar v Praze vyznamenal přes 80 bývalých příslušníků Prvního československého samostatného protichemického praporu. Pamětní medaili dostali čeští a slovenští veteráni i od ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Od návratu československých vojáků z války v Zálivu uplynulo v květnu deset let. Vyslání vojenské jednotky do Zálivu bylo pro československou armádu historickým mezníkem: Československo poprvé v poválečné historii vyslalo vojenský kontingent do války. Do Perského zálivu v září 1990 odletěla protichemická jednotka o síle 208 mužů. Jako útvar začleněný do prvního operačního sledu se úspěšně zúčastnila operací Pouštní štít a Pouštní bouře, kdy postupovala spolu se saúdskoarabskými jednotkami. Tehdejší velitel jednotky Jan Valo podotkl, že po deseti letech od návratu vojáků z Kuvajtu se konečně začíná měnit postoj armády a veřejnosti k nim. Také Tvrdík poznamenal, že v první polovině 90. let nebyla vojenská administrativa ani veřejnost připravena a schopna se vyrovnat s těmi, kteří sloužili v bojové operaci. Veterány pozdravili i čeští a slovenští vojenští představitelé a za obec legionářskou její místopředseda Karel Borský. Příslušníci jednotky jako jediní naměřili v místě konfliktu zvýšené koncentrace nervových bojových plynů. Později se podíleli na objasňování takzvaného syndromu ze Zálivu, onemocnění, kterým trpěli účastníci bojů o Kuvajt. Letos v únoru přijal čtyřicítku veteránů ze Zálivu prezident Václav Havel.

Prezident Havel podepsal zákony o změně názvu krajů a ochraně osobních dat

Prezident Václav Havel podepsal dva zákony, které úspěšně prošly parlamentem. Prvním z nich se změní názvy čtyř krajů. Novela druhého zákona zmírňuje podmínky, jež musejí splňovat politické strany, církve, sportovní kluby a další občanská sdružení při shromažďování údajů o svých členech. Díky novele ústavního zákona se budou moci přejmenovat čtyři kraje, které nebyly spokojeny se svým názvem. Budějovický kraj se tak napříště bude jmenovat Jihočeský a Jihlavský bude označován jako Vysočina. Brněnský kraj ponese název Jihomoravský a poslední Ostravský se bude nazývat Moravskoslezský. Podle novely zákona o ochraně osobních údajů už sportovní svazy, církve, politické strany a další občanská sdružení nemusí vyžadovat souhlas svých členů se shromažďováním jejich osobních údajů. Sdružení již také nebudou muset žádat Úřad pro ochranu osobních údajů o registraci, která je jinak nezbytná pro to, aby tyto informace mohly soustřeďovat. Zákon o ochraně osobních údajů, který jejich shromažďování a zpracovávání zpřísňuje, přijal parlament loni. Na základě zákona vznikl zvláštní nezávislý úřad, který kontroluje a má dohled nad tím, kdo a proč osobní údaje shromažďuje. Každý, kdo zpracovává osobní data, musí tuto činnost totiž úřadu oznámit. Když úřad zjistí, že zájemce o zpracovávání osobních údajů nesplnil všechny podmínky, činnost mu nepovolí.

Ředitel ČT Balvín přivítal zvolení televizní rady

Zvolení televizní rady přivítal prozatímní ředitel České televize Jiří Balvín. Složení Rady ČT, která má zvolit nového, řádného televizního ředitele, je podle Balvína velmi vyvážené. Sněmovna zvolila všech 15 členů Rady ČT. Ukončila tak provizorium, které trvalo od 12. ledna. Do nové rady poslanci zvolili známější osobnosti než do minulé: například ředitele Národní galerie Milana Knížáka, bývalou atletku Helenu Fibingerovou nebo filozofa Erazima Koháka. Rada má za veřejnost kontrolovat chod ČT a spolurozhodovat i o jejím rozpočtu "Vždycky jsem deklaroval, že bych (byl) rád, aby byla rada co nejrychleji zvolena," řekl Balvín. Balvín tento měsíc nevyloučil možnost, že bude kandidovat i na ředitele řádně zvoleného novou televizní radou. Vedle různých osobností, které zatím s mediální problematikou a chodem televize nemají zkušenosti, se do rady dostala i bývalá mnohaletá členka rady pro vysílání Zdena Hůlová. V nové radě zasedne dále například biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová, evangelický duchovní Svatopluk Karásek a šéfredaktor někdejších Studentských listů Pavel Žáček.

Sněmovna schválila novelu, která má zrychlit trestní řízení

Zrychlení trestního řízení má umožnit vládní novela trestního řádu, kterou přijala Poslanecká sněmovna. Novela, kterou musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel, povede k tomu, že zloději se dostanou před soud rychleji než dosud. Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš novinářům vysvětlil, že doba mezi zadržením například zloděje v supermarketu a projednáním jeho protizákonné činnosti před soudem se bude pohybovat "v kategorii hodin a dnů". Soudci by v těchto případech navíc nemuseli nařizovat hlavní líčení, ale celá věc by se mohla vyřešit třeba dohodou o náhradě škody.

Ministerstvo vnitra nezaregistrovalo Národně sociální blok

Ministerstvo vnitra v pondělí odmítlo změnit název Vlastenecké republikánské strany na Národně sociální blok. Důvodem je mimo jiné možná asociace s organizací nizozemských nacistů, kterou zkratka Národně sociálního bloku vyvolává, a personální propojení s rozpuštěnou Národní aliancí, řekl Jiří Hájek z tiskového oddělení ministerstva. Vedení strany se hodlá proti rozhodnutí odvolat k Nejvyššímu soudu. Resort vnitra zároveň zamítl zaregistrovat změnu jejích stanov. Podle Hájka je jedním z důvodů umožnění vstupu do strany od 15 let, přičemž věková hranice podle zákona je 18 roků. Předseda Vlastenecké republikánské strany Jan Kopal řekl, že jeho strana podá trestní oznámení na pracovníky ministerstva vnitra. Nelíbí se mu, že jedním z důvodů k zamítnutí návrhu Vlastenecké republikánské strany byl fakt, že do strany přestoupili i členové rozpuštěné Národní aliance. Národně sociální blok vznikl v březnu sjednocením českých krajně pravicových uskupení. V téměř 40 místních organizacích sdružuje přes 3000 členů.

Křesťanské demokraty čeká po dvou letech volba nového vedení

Mimořádná volba předsedy, místopředsedů a dalších funkcionářů KDU-ČSL bude nejsledovanějším bodem dvoudenního sjezdu strany, který začíná v sobotu v Jihlavě. Na funkci předsedy jsou zatím navrženi tři kandidáti, o křeslo prvního místopředsedy usilují dva lidé. Dalších deset lidovců je ve hře o místa řadových místopředsedů, přičemž další nominace lze očekávat přímo během sjezdovém jednání. Více než 300 delegátů stojí před rozhodnutím, zda potvrdí ve funkci dosavadního lídra strany Jana Kasala, nebo dá přednost někdejšímu prvnímu místopředsedovi Cyrilu Svobodovi. Oba politici si zopakují duel, v němž před dvěma lety na sjezdu v Českých Budějovicích Kasal porazil Svobodu o 60 hlasů. Pozorovatelé označují šance obou za poměrně vyrovnané, případně mírně favorizují současného předsedu KDU-ČSL. Na žádnou funkci nebude na tomto sjezdu kandidovat bývalý místopředseda lidovců Miroslav Kalousek, který rezignoval na své stranické i čtyřkoaliční funkce kvůli sporům se Svobodou. Právě konflikt bývalého lídra čtyřkoalice Svobody s Kalouskem a dalšími vyjednavači KDU-ČSL při sestavování stínové vlády odstartoval současnou vnitrostranickou krizi, která si nakonec vynutila změnu původně programového sjezdu na volební. Od jihlavského sjezdu si lidovci slibují, že ukončí nynější rozpory. Strana by se podle nich měla již plně soustředit na blížící se kampaň před parlamentními volbami v příštím roce, v nichž hodlá čtyřkoalice zvítězit a sestavovat vládní koalici.

V Praze skončilo mezinárodní sympozium vojenských psychologů

Problémy vojáků a velitelů armád ve 21. století byly tématem pětidenního mezinárodního sympozia, které skončilo v Praze. Yvonne Masakowská z výzkumného střediska amerického námořnictva řekla, že psychologové z 23 zemí se zabývali například působením vojáků v mnohonárodnostních silách a jejich zařazením do společnosti po návratu z mise. Pražské setkání a jeho pracovní dílny podle ní přispěly k práci vojenských psychologů v 21. století, kdy bude vzrůstat úloha mnohonárodnostních sil. Letošní, v pořadí už 37. setkání vojenských psychologů položilo základy pro další práci. Představou organizátorů je, aby se sympozium stalo v příštích letech událostí, na kterou by se sjížděli odborníci z celého světa. Masakowská dodala, že její výzkumné středisko hodlá v budoucnosti nabídnout stáže několika českým vědcům.

Prezident hovořil s žáky základních škol o občanské společnosti

Žáci základních škol a víceletých gymnázií, kteří v Lobkovickém paláci v Praze diskutují v rámci projektu Občan o problémech veřejného života, zavítali i na Pražský hrad. Prezidentu Václavu Havlovi představili své návrhy na řešení šikany na školách a také na využití volného času. Projekt Občan vznikl ve Spojených státech. Jeho cílem je zapojit žáky a studenty do života společnosti, naučit je orientovat v systému státní správy a samosprávy tak, aby dokázali uplatňovat svá občanská práva i povinnosti. V Lobkovickém paláci na 300 žáků základních škol a studentů víceletých gymnázií hovoří kromě šikany na školách také o týrání a sexuálním zneužívání dětí, péči o staré a invalidní občany, o kouření a užívání drog nebo čistotě města.

Dětský sněm chce snížit hranici trestní odpovědnosti na 13 let

Snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 13 let, zpřísnění podmínek v diagnostických ústavech a využívání veřejně prospěšných prací jako trestu doporučil zapracovat do připravovaného zákona o mládeži Dětský sněm. Jeho účastníci se již potřetí sešli v sídle v Senátu. Zákon o mládeži připravuje ministerstvo školství, jehož zástupci mnohá z doporučení Dětského sněmu uvítali a označili proveditelné. Dětský sněm, který je součástí přehlídky možností trávení volného času dětí s názvem Bambiriáda, je jakousi obdobou řádného parlamentu. Účastníci sněmu zasedli do lavic místo senátorek a senátorů a po dvě hodiny k navrhovanému usnesení vznášeli připomínky podobně jako zákonodárci. Loňské jednání sněmu vyústilo v návrhy na zrušení automatů na cigarety, zavedení drogové osvěty již od šestých tříd základních škol či zákonem zaručenou možnost na vytvoření "školních rad" dětí. Účastníci jednání požadovali například příznivější atmosféru a komunikaci mezi žáky a učiteli, častější používání názorných pomůcek, respektování práva dětí na vlastní názor a zařazení hodin řečnictví do osnov.

Maďarsko vypadlo ze souboje o závod BMW, Česko nadále zůstává

Německá automobilka BMW se bude ohledně umístění svého nového závodu rozhodovat již pouze mezi Českou republikou a Německem. Maďarské město Tatabánya z užšího seznamu bavorské společnosti vypadlo. O investici BMW v České republice za jednu miliardu marek se uchází Kolín. Město na Labi již má pro tuto investici smluvně zajištěno potřebných více než 300 hektarů. O výstavbu nové továrny automobilky BMW projevilo eminentní zájem hned několik zemí ve východní i západní Evropě. Nový závod by měl nabídnout práci až 1500 lidem, kteří v něm budou od roku 2004 vyrábět ročně až 200.000 kusů třetí série malých vozů BMW. BMW by měla o lokalitě pro novou továrnu rozhodnout v létě. V Německu se o nový závod uchází několik měst v čele s bavorským Augsburgem.

Příští ročník festivalu Khamoro bude záviset na sponzorech

O tom, zda i příští rok bude Praha hostit festival romské kultury Khamoro (Slunce), rozhodnou sponzoři, kteří budou ochotni přispět na organizaci přehlídky. Už letos byli pořadatelé akce, která má přiblížit kulturu Romů majoritní společnosti, závislí zejména na soukromých financích. Podpora státu, který přispěl na minulé ročníky, byla letos minimální. Jak naznačila Nadace Open Society Fund, příští rok nebudou pravděpodobně pořadatelé Khamora moci počítat ani s penězi od této nadace. Festival, nad nímž převzal záštitu prezident Václava Havel, vedle kulturních akcí nabídl odborné semináře. Třetí ročník festivalu zakončí v sobotu galakoncert deseti hudebních seskupení z deseti zemí v Divadle Archa.

Sbírka pro děti z dětských domovů vynesla přes 68.000 korun

Více než 68.000 korun vynesla celostátní charitativní sbírka na pomoc dětem z dětských domovů. Uskutečnila se v prvním dubnovém týdnu v rámci oslav Mezinárodního dne Romů, který připadá na 8. dubna. Výtěžek byl rovnoměrně rozdělen mezi osm dětských domovů, sdělila Martina Pokutová z občanského sdružení Athinganoi, které akci pořádalo. Sbírka se uskutečnila v Praze, Mostu, Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Bruntálu, Krnově, Pardubicích a Olomouci. Den Romů celého světa byl ustanoven na prvním kongresu Mezinárodní romské unie, který se uskutečnil 7. až 9. dubna 1971 v Londýně. Od té doby se podle unie stal 8. duben mezinárodně uznávaným a respektovaným dnem pro všechny Romy. V České republice se jeho oslavy včetně informační kampaně uskutečnily poprvé. Organizátoři ale doufají, že se jim podaří založit novou tradici každoročních oslav.

Do třetího předkola Ligy mistrů postoupili fotbalisté Slavie

Fotbalisté Slavie si zajistili místo ve třetím předkole Ligy mistrů. V zápase posledního ligového kola vyhráli v Drnovicích 2:1 a na jejich postavení v konečné tabulce nic nezměnila ani výhra Olomouce na Spartě. Slavia skončila na stříbrné příčce díky lepším vzájemným zápasům. Čtvrtá skončila Příbram, ačkoli rovněž vyhrála v Ostravě 1:0.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekejte skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 21 až 24, na horách 16 stupňů Celsia.