Zprávy Radia Praha

KDU-ČSL se v Jihlavě přihlásila ke čtyřkoalici a ukončila sjezd

Společným zpěvem Svatováclavského chorálu ukončili v neděli odpoledne lidovci volební sjezd v Jihlavě. Svým usnesením se na něm KDU-ČSL jednoznačně přihlásila k další spolupráci ve čtyřkoalici. Nově zvolený předseda lidovců Cyril Svoboda ve svém závěrečném projevu zdůraznil rovněž orientaci křesťanských demokratů na vzdělání, rodinu a ekologii. Je přesvědčen, že víkendový sjezd kultivovaně a demokraticky překonal vnitrostranickou krizi a nasměroval čtyřkoalici k vítězným parlamentním volbám v příštím roce.

Svoboda dal také jasně najevo, že není zastáncem společného čtyřkoaličního klubu v Senátu, kde zatím klub lidovců a frakce Unie svobody-ODA fungují odděleně. Tento stav totiž považuje za "vyhovující daným poměrům". Svoboda dnes novinářům řekl, že podmínkou ustavení společného klubu "čtyřky" je integrace čtyřkoaličních stran.

V čele lidové strany stojí od soboty Cyril Svoboda, jeho prvním místopředsedou byl zvolen senátor Milan Šimonovský. Dalšími místopředsedy se vedle Kasala stali Tomáš Kvapil, který svoji funkci obhájil, a nově také senátorka Zuzana Roithová a poslanec Miloslav Výborný.

Delegáti přijali celou řadu dalších usnesení. Vyzvali mimo jiné předsednictvo strany, aby vypracovalo mediální program o výhodách i záporech vstupu ČR do Evropské unie. Poděkovali také bývalému vedení KDU-ČSL za vykonanou práci.

Svoboda musí čelit prvnímu konfliktu: Kalousek jej hodlá žalovat

Prvnímu konfliktu uvnitř strany bude zřejmě muset čelit v sobotu zvolený nový předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. O žalobě na něj totiž vážně uvažuje bývalý místopředseda strany Miroslav Kalousek kvůli výrokům, kterými Svoboda ještě jako lídr čtyřkoalice na jaře během dramatického sestavování stínové vlády zpochybnil jeho někdejší účinkování na ministerstvu obrany. Kalousek to v neděli oznámil na sjezdu lidovců v Jihlavě s tím, že hodlá žalobu podat do dvou týdnů. Svoboda ale prohlásil, že případné soudní projednávání jeho sporu s Kalouskem by bylo prohrou pro všechny zainteresované. Věří, že Kalousek si podání žaloby na ochranu osobnosti ještě rozmyslí.

Kavan: Činnost bezcelních obchodů do roku 2003 ohrozí vstup do EU

Prodloužení existence bezcelních obchodů (duty/tax free) do konce roku 2003 ohrožuje vstup České republiky do Evropské unie. V neděli to řekl ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD). O návrhu na delší činnost bezcelních obchodů rozhodla Poslanecká sněmovna nečekaně v pátek při projednávání zákona o spotřební dani. Zákon ovšem bude ještě posuzovat Senát. Kavan postoji poslanců nerozumí, je jím rozladěn a chápe ho jako vítězství "jistých lobbystických zájmů". "Nevoli Evropské unie to určitě vyvolá a mám dokonce obavu, že to může značně ztížit nejenom vyjednávání, ale celý přístup České republiky k Evropské unii," prohlásil. Šéf české diplomacie si nedovede představit, jak budou čeští vyjednavači stanovisko Poslanecké sněmovny v Bruselu vysvětlovat.

Kavan lituje odchodu Němců z temelínské komise, napsal Trittinovi

Ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) lituje, že Německo stáhlo své odborníky z temelínské komise, a v tomto duchu v sobotu písemně odpověděl na dopis německého ministra životního prostřední Jürgena Trittina. Německé pozorovatele Trittin stáhl z komise v pátek a vyzval dopisem českou vládu, aby dostavbu jaderné elektrárny Temelín s ohledem na nedávnou sérii poruch "znovu důkladně prověřila". To přivítali s nadšením opoziční strany a rakouští odpůrci atomu, kteří vyzvali rakouskou vládu ke stejnému kroku. Ministr Kavan ujistil, že Česká republika již přislíbila účast na veřejném slyšení k jaderné elektrárně Temelín, které připravují diplomaté. Čeští zástupci jsou podle něj připraveni odborně a věcně odpovídat na kladené otázky. "Na základě vyhodnocení slyšení očekáváme, že proces z Melku bude úspěšně zakončen v létě letošního roku," dodal ministr, podle něhož německé rozhodnutí dohodu z Melku neohrozí ani neukončí.

Hraniční přechod ve Wullowitz zablokovalo asi 200 odpůrců Temelína

Asi 200 rakouských odpůrců jihočeské jaderné elektrárny Temelín zablokovalo v neděli ve 14:45 hraniční přechod Wullowitz- Dolní Dvořiště. Blokáda trvala zhruba tři a půl hodiny a konala se bez povolení úřadů. Původně chtěli protitemelínští aktivisté blokovat méně frekventovaný přejezd Weigetschlag-Studánky, ale nakonec se znovu rozhodli pro největší česko-rakouský přechod v jižních Čechách. K žádnému incidentu během blokády nedošlo, policie proto proti demonstrujícím ekologům nezasáhla. Blokáda se ve Wullowitzu konala přesně po měsíci, naposledy zde protitemelínské iniciativy zastavily dopravu 27. dubna. Aktivisté chtěli v neděli upozornit na to, že dokumenty, které před týdnem zaslala do Vídně česká strana, jsou neakceptovatelné, protože požadovaná analýza nespuštění Temelína počítá pouze s jeho dočasným zakonzervováním. Proto také symbolicky spálili dohodu z Melku, jejíž naplňování se podle nich stalo fraškou.

V sobotu 2. června pořádají rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny ve Wullowitzu další akci, která by však podle dostupných informací neměla být spojena s blokádou hraničního přechodu. Podle agentury APA se ovšem odpůrci Temelína v neděli dožadovali zprostředkování rozhovoru s kancléřem Wolfgangem Schüsselem a pohrozili obnovením blokád, pokud jim už v nadcházejícím týdnu nebude sdělen termín schůzky.

E. Zeman: V ČR není příliš velká vůle k nákupu stíhaček

Ministr školství Eduard Zeman soudí, že v České republice není příliš velká vůle koupit pro armádu nadzvuková letadla a stanovisko vlády nebylo nikdy jednomyslné. Zeman to řekl v nedělním diskusním pořadu televize Nova "Sedmička". Vůle vlády podle něj zatím směřovala k tomu, že pokud firmy ucházející se o zakázku nabídnou výhodné hospodářské tendry, nákup stíhaček by dával smysl. Zeman podotkl, že dodnes není jasné, zda republika tyto stíhačky opravdu potřebuje. Další postup vlády podle něj závisí na tom, jakou doktrínu předloží ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Osobně se Zeman domnívá, že nyní není vhodná doba k nákupu nadzvukových letadel. Odstoupení firem podle jeho názoru projekt nákupu stíhaček spíše utlumí. Zemanův debatní partner stínový ministr školství Jaroslav Zvěřina (ODS) je přesvědčen, že odstoupení firem z výběrového řízení na nákup stíhaček nezlepšilo pověst Česka. "Je to gigantický projekt a potom, co jsme zažili s ministerstvem obrany v poslední době, si myslím, že bychom měli projekt utlumit," řekl Zvěřina.

Z výběrového řízení odstoupily všechny společnosti kromě britsko-švédské konsorciua BAE-Systems. Vláda si při vyhlašování soutěže hodně slibovala především od takzvaných offsetových programů - tedy od reinvestic vítězné firmy do české ekonomiky - které čekala ve výši až 150 procent zakázky.

Slovenský premiér hodlá se svým českým protějškem jednat o hranicích, kultuře i Makovu

Snazší překračování česko-slovenských hranic a další sbližování Čechů a Slováků prostřednictvím kultury, ale i spor o pozemky pod českými chatami ve slovenské oblasti Kasárna či možnost výměny českých bitevníků za slovenské houfnice - to vše bude mimo jiné tvořit agendu pondělní a úterní cesty slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy do Prahy a Brna. Český premiér Miloš Zeman již avizoval, že navrhne svému partnerovi řešení sporu o pozemky v rekreační oblasti Kasárna, jež tamní radnice obce Makov prodala slovenským podnikatelům, i bez toho, že by věc rozhodly slovenské soudy. Slovenská strana, odmítající jakékoli úvahy o změně hranic, má zájem o nalezení východiska. Oba premiéři mají hodnotit také splnění loňského závazku "do roka a do dne" usnadnit Čechům a Slovákům překračování společné hranice. "Můžeme s docela čistým svědomím předstoupit před občany, protože na úvod mé oficiální návštěvy České republiky otevřeme nový hraniční přechod, resp. nové kapacity na přechodu Kúty-Brodské," řekl Dzurinda s tím, že pondělní rozšíření nejdůležitějšího přechodu je jasný konkrétní výsledek.

Bývalí ministři zahraničí budou v Praze diskutovat o rozpadu SSSR

O událostech, které před deseti lety vedly k rozpadu Sovětského svazu, budou v pondělí a v úterý v Praze diskutovat tehdejší přední světoví diplomaté. Setkání by mělo objasnit, které faktory nejvíce ovlivnily konec sovětského impéria. Konferenci pořádá pod záštitou ministra zahraničí Jana Kavana Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci. Účastníci konference se zaměří především na puč, který 19. srpna 1991 odstartoval pád sovětského impéria. Puč byl zaměřen proti tehdejšímu sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi. Nezbavil ho sice moci, ale dal do pohybu bleskový vývoj, který během několika měsíců vedl ke Gorbačovově pádu a k zániku Sovětského svazu. Události pomohly na vrchol pozdějšímu ruskému prezidentovi Borisi Jelcinovi, který Gorbačova kritizoval za nedůslednost v demokratizaci a za pomalost reforem. Na deset let staré události budou vzpomínat tehdejší ministři zahraničí Německa, Polska, Nizozemska, Maďarska, Sovětského svazu či Itálie. Bývalé Československo bude zastupovat někdejší šéf diplomacie Jiří Dienstbier. Kromě bývalých mistrů zahraničí přislíbil účast také někdejší prezident Jihoafrické republiky Frederik de Klerk.

Více než polovina průvodců v Praze nemá odbornou kvalifikaci

Více než polovina turistických průvodců v Praze vykonává tuto odbornou práci bez potřebné kvalifikace. Kvalifikovaných průvodců, kteří provázejí turistické skupiny hlavním městem, je pouhých 48 procent. Vyplývá to z průzkumu, který počátkem dubna provedli studenti pražské Vyšší obchodní a podnikatelské školy v Masné ulici spolu se Sdružením průvodců ČR. Škody, které z dané situace pro Prahu i celou republiku vznikají, jsou podle zpracovatelů průzkumu těžko vyčíslitelné. Zahrnují v první řadě úniky na odvedených daních při práci nelegálních průvodců. Negativní dopad poskytování nekvalitního výkladu je i ten, že si turisté vytvoří zkreslený obraz Prahy a celé země. Dalším nedobrým důsledkem je nedostatek práce pro kvalifikované průvodce a pro cestovní agentury, dodávají.

Stovky pravoslavných věřících si připomněly výročí chrámu v Brně

Stovky pravoslavných věřících si v neděli na slavnostní svaté liturgii připomněly 70. výročí vysvěcení brněnského chrámu sv. Václava. Pravoslavná církevní obec byla v Brně založena po skončení první světové války. První bohoslužby se zde sloužily v různých improvizovaných prostorách, nejčastěji ve školách a gymnáziích, řekl ČTK diakon Karel Podracký. Základní kámen chrámu z dílny architekta Petra Levického byl na severozápadním svahu Špilberku položen v létě 1930. O rok později chrám vysvětil vladyka Gorazd, kterého za druhé světové války umučilo gestapo za podporu parašutistům, kteří provedli atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Chrám byl zasvěcen svatému Václavovi. Katolická i pravoslavná církev totiž uznává světce, kteří byli kanonizováni do rozdělení křesťanství na západní a východní větev, tedy do poloviny 11. století. V současné době chrám slouží nejen pravoslavné brněnské církevní obci. Poskytuje duchovní útočiště i mnoha věřícím z dalších pravoslavných států, kteří žijí nebo navštěvují Brno; Řekům, Bulharům, Ukrajincům, Rusínům, Rusům, Rumunům i Srbům, uvedl Podracký.

Vzácná lokalita na Jesenicku se stane přírodní památkou

Pracovníci jesenického okresního úřadu se rozhodli zařadit mezi chráněné lokality regionu Černé jezero nedaleko Zlatých Hor, v jehož okolí roste a žije řada ohrožených rostlin a živočichů. "Vzácná lokalita je od 1. června přírodní památkou," řekl v minulých dnech novinářům Lumír Proske z Okresního úřadu v Jeseníku. Podle něj představuje jezero unikátní místo, kde se rozmnožují řady druhů obojživelníků zvláště chráněných zákonem. Nejvýznamnější je výskyt izolované populace kriticky ohroženého čolka karpatského. "V oblasti Jeseníků je to mimořádně významný výskyt, další populaci registrují ekologové až sto kilometrů od Černého jezera. Lokalita by mohla sloužit jako genetická banka pro návrat tohoto živočicha zpět do Jeseníků," uvedl Proske. Zařazení lokality mezi přírodní památky znamená jeho větší ochranu a přísnější podmínky pro pohyb a činnost lidí v okolí jezera.

Vlčnovská jízda králů začala mší za krále Jakuba a jeho družinu

Mší za letošního vlčnovského krále Jakuba Ježka a jeho družinu rekrutů, které čeká základní vojenská služba, a děvčat začala v neděli ve Vlčnově na Uherskohradišťsku slavná Jízda králů. Družina dostala od starosty povolení vyjet s králem po obci a žádat návštěvníky o příspěvek do pokladniček. Třináct krojovaných jezdců na koních ozdobených papírovými růžemi vyzvedlo krále v ženském kroji a s růží v ústech z domu jeho rodičů a vydalo se do ulic. "Letošní král má deset let a rekruti si ho vybrali loni v říjnu z rodin, které mají deseti- až jedenáctileté chlapce," řekl organizátor slavností Petr Pančocha. Podle legend má Jízda králů původ v přijímání chlapce mezi bojovníky. Jiné vyprávějí o tom, jak český král Jiří z Poděbrad pronásledoval svého uherského zetě Matyáše Korvína, který prchal v ženském přestrojení. V ústech, stejně jako vlčnovský vladař, měl růži, aby se ani řečí neprozradil. Letošní Jízdu králů přijel natáčet i štáb japonské televize. Podle Pančochy je to pro Vlčnov pocta, neboť pořad o slavnostech bude zařazen do prestižního programu Vlakem přes Evropu. "Programem chtějí nalákat Japonce k návštěvě Evropy. V České republice natáčí štáb jen v Praze a u nás," sdělil.

Hanácké slavnosti v Chropyni zahájila jízda krále Ječmínka

Jízdou krále Ječmínka zahájilo 15 jezdců na koních letošní deváté Hanácké slavnosti v Chropyni na Kroměřížsku. Král Ječmínek jel na bílém koni a představoval dobrotivého vládce, k němuž se v minulosti upínaly naděje hanáckého lidu. Jízda se váže k legendě o králi Ječmínkovi. "Chropyňský pán byl velmi krutý a špatně zacházel se svojí manželkou. Ta pak porodila v poli syna a dostal jméno Ječmínek. Později se ztratil a od té doby na něho lid stále čeká," řekla Vladislava Bělíková z Muzea Kroměřížska. Součástí slavností byl jarmark řemesel v areálu chropyňského zámku, kde návštěvníci viděli například výrobu kraslic, ukázky vizovického pečiva, krajkářské práce, paličkování nebo lidovou keramiku. Odpoledne patřilo folklórním souborům, které v pořadu Zpívající paleta uctily památku malíře Hané Josefa Mánesa. Hanácké slavnosti pořádá Muzeum Kroměřížska a město Chropyně od roku 1985 každý lichý rok.

Fotograf Jadran Šetlík chystá na gotický hrad unikátní výstavu

Unikátní audiovizuální výstavu svých fotografických portrétů známých osobností chystá do gotických síní hradu Loket na Sokolovsku umělecký fotograf Jadran Šetlík. Ve třech sálech hradního hejtmanství budou instalovány tři desítky portrétů, jejichž prohlídku bude doprovázet i zvuková nahrávka. "Například prohlídku portrétu Petera Dvorského, Karla Gotta či Lenky Filipové doplní jejich zpěv, portrét Jiřího Brabce jeho hra na kytaru," upřesnila Šetlíkova asistentka Líba Ernestová. Portréty osobností z jiné než hudební sféry bude podle ní doprovázet hudba, jež bude zobrazeného člověka nějak charakterizovat. "Vystihne jeho naturel, případně atmosféru portrétu," doplnila Ernestová. Prohlídka expozice, při níž se u každého portrétu rozsvítí bodové osvětlení, bude trvat asi čtyřicet minut. "Uvažujeme i o tom, že by se konaly prohlídky také v noci, protože hrad Loket je možné nádherně osvětlit," řekla Ernestová. Výstava by měla být zahájena v závěru června a trvat minimálně do konce srpna.

Ze sportu:

Roman Šebrle jako první desetibojař v historii zdolal hranici 9000 bodů. Na prestižním mítinku v Götzisu dosáhl český atlet výkonu 9026 bodů a dosavadní světový rekord Tomáše Dvořáka překonal o 32 bodů.

Čeští reprezentanti ve sportovním aerobiku Jakub Strakoš, David Holzer a Vladimír Valouch obhájili na mistrovství světa v marockém Agadíru titul v soutěži družstev. Další medaile pro českou republiku vybojovali Martina Fulínová, která obsadila druhé místo v soutěži jednotlivkyň, a Tomáš Krmíček. Ten skončil v soutěži mužů třetí.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Převážně oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty do 24 stupňů Ceslia.