Zprávy Radia Praha

Václav Havel a premiér Dzurinda o rozšiřování NATO

O rozšiřování Severoatlantické aliance a společné česko-slovenské vojenské jednotce, která by měla působit v rámci sil KFOR v jugoslávské provincii Kosovo, hovořili na Pražském hradě prezident Václav Havel a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Prezident v souvislosti s rozšiřováním NATO podotkl, že členství v alianci přispívá k sebevědomí země, ke stabilizaci poměrů a lepší připravenosti na vstup do EU. V zájmu dalšího rozšíření aliance je, aby NATO mělo pozitivní zkušenost s dosavadním působením nejnovějších členů aliance - Českem, Polskem a Maďarskem - tak, že NATO nebude vnímat další rozšíření jako jakési riziko. Premiér Dzurinda poděkoval Václavu Havlovi za jeho podporu Slovensku v jeho úsilí o členství v NATO. Konkrétně i za jeho projev na nedávné bratislavské konferenci premiérů a vicepremiérů deseti postkomunistických zemí, usilujících o členství v alianci. Havel v něm nastínil rozšiřování aliance a budoucí evropskou bezpečnostní politiku.

Dzurinda: Do EU bychom rádi společně se zeměmi Visegrádu

Slovensko by podle svého premiéra Mikuláše Dzurindy chtělo vstoupit do Evropské unie společně s dalšími zeměmi visegrádského uskupení, tedy s Českem, Maďarskem a Polskem. S uvedenými třemi státy zahájila unie přístupová jednání dříve než se Slovenskem, které se je ale snaží v jednání s Bruselem dohnat. "Slovensko se dostává na úroveň zemí, které začaly s jednáním o vstupu do EU dřív," pochvaloval si při pražské přednášce v Lichtenštejnském paláci Dzurinda. Ocenil zároveň pomoc, kterou Slovensku na cestě do NATO poskytují jeho sousedé, kteří se členy aliance staly již v roce 1999. Zdůraznil, že vstup země do NATO je pro Bratislavu "strategickým cílem a prioritou její zahraniční politiky". V té souvislosti zmínil naděje Bratislavy spojované s aliančním summitem, který bude příští rok v Praze.

Česko se možná obejde bez nadzvukových stíhaček

Česká republika se možná v budoucnu obejde bez nadzvukových stíhaček. Na tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Konečné rozhodnutí vlády podle něj padne letos v říjnu. Do té doby budou experti z ministerstva obrany zvažovat všechny varianty. Minulý týden rezignovaly na účast ve výběrovém řízení na nadzvuková letadla pro českou armádu nejdříve americké firmy Lockheed Martin a McDonell-Douglas/Boeing, poté i konsorcium EADS a francouzská společnost Mirage Dassault Aviation. Opozice naléhá na vládu, aby tendr zrušila. Českou armádu podle Tvrdíka v posledních letech nejvíce poškodila právě řada unáhlených rozhodnutí.

Prioritou vojenské strategie v příštím desetiletí je vytvoření jednotek pro spolupráci se Severoatlantickou aliancí. Do roku 2004 by mělo být pro alianci k dispozici několik plně profesionálních českých jednotek. Na tiskové konferenci to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Bezpečnostní rada státu vzala na vědomí jeho materiál o dalším směřování české armády. Tvrdík má materiál dopracovat ve spolupráci se zmocněncem pro přípravu reformy české armády a její profesionalizaci Jaroslavem Škopkem a znovu ho předložit letos v říjnu. Poslední vojenská strategie byla schválena v březnu 1999, tedy ještě před vstupem země do NATO.

Česká republika čelí nebývalému nárůstu přílivu uprchlíků. Za necelých pět měsíců tohoto roku požádalo v ČR o azyl téměř třikrát více uprchlíků než ve stejném období loňského roku. České uprchlické tábory nejsou na takový nápor zařízeny. Ministr vnitra Stanislav Gross seznámil Bezpečnostní radu státu se zprávou o migraci v České republice. Alarmující nárůst počtu žádostí o azyl podle něj vyřeší nový azylový zákon, který vláda předložila sněmovně. Podle Grosse by mohl začít platit už na podzim. Hranice země se loni pokusilo nelegálně překročit zhruba 32.000 lidí, uvádí se ve zprávě. To je přibližně stejně jako v předešlých letech.

Ministři Kavan a Powell jednali o dodávkách letecké techniky

Zejména o vývozu letecké techniky do Sýrie, Indie a Egypta, ale také o odstoupení amerických firem z českého tendru na dodávku nadzvukových stíhaček jednal v Budapešti český ministr zahraničí Jan Kavan se svým americkým protějškem Colinem Powellem. Krátká schůzka se uskutečnila v rámci dvoudenního setkání ministrů zahraničních věcí 19 členských zemí NATO. Kavan řekl, že se mu podařilo získat příslib amerického ministra zahraničí urychlit odpověď na žádost České republiky k možnosti vývozu náhradních dílů potřebných ke generální opravě přibližně 90 letadel L-139, které Česká republika již dříve prodala do Sýrie.

Ve spojitosti s odstoupením dvou amerických firem ze soutěže na dodávku nadzvukových letounů Colin Powell Kavanovi řekl, že o detailech rozhodnutí amerických firem nemá podrobné informace. Zároveň ale vyslovil jistou "obecnou obavu" americké strany z toho, zda Česká republika v případě nákupu tak nákladné letecké techniky bude mít dostatek prostředků na modernizaci pozemních vojsk a splnění svých závazků vůči Severoatlantické alianci.

Rada NATO: Evropa přístupnější plánu nové raketové obrany?

Evropští spojenci Spojených států se dostávají do stavu, že začínají být přesvědčeni o potřebě amerického projektu raketové obrany (MD). Mnohem akceptovatelnější by ovšem podle jejich mínění bylo, kdyby tento projekt doprovázela nová smlouva o podstatném snížení počtu zbraní hromadného ničení. Na jednání šéfů diplomacií 19 členských zemí NATO v Budapešti to prohlásil britský ministr zahraničí Robin Cook v reakci na vystoupení šéfa americké diplomacie Colina Powella. Návrh závěrečného dokumentu podle agentury AP nevyjadřuje americkému plánu přímou podporu a vyslovuje se pro další konzultace. Jak v této souvislosti ČTK řekl mluvčí českého ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil, s názorem Robina Cooka se ztotožnili také další účastnící schůzky, a k této myšlence se ve svém vystoupení připojil i český ministr zahraničí Jan Kavan. Ten podle mluvčího vyslovil názor, podle kterého je zapotřebí jednoznačného důkazu, že vybudování raketového systému obrany nepovede k dalšímu hromadnému zbrojení, ale právě naopak, povede k redukci balistických raket ve světě.

Škoda Praha má být schopna do konce června dodávat složkám NATO

Společnost Škoda Praha, generální dodavatel technologií pro jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín, by měla do poloviny letošního roku získat možnost dodávat armádám NATO. "Naše společnost se připravuje na certifikaci podle kódů NATO, abychom byli schopni dodávat projekty do států, kde NATO vypisuje veřejné soutěže," řekl ČTK v telefonickém hovoru z Bruselu generální ředitel Škody Lubomír Kovařík. Škoda podle něj již veškeré požadavky NATO splňuje a čeká pouze na legislativní potvrzení. Toho se jí dostane, až Armáda ČR bude moci tento certifikát udělovat. "V okamžiku, kdy bude naše armáda schopna dávat certifikace podle NATO, budeme připraveni poskytnout veškeré služby," prohlásil Kovařík.

Vedoucí české senátní delegace se nevyhnul popotahování s kanadskými imigračními úředníky

Ani diplomatický pas neuchránil vedoucího české senátní delegace Františka Mezihoráka od popotahování ze strany kanadských imigračních úředníků, kteří si museli ověřit, zda má skutečně platné vstupní vízum. "Bylo to disgustující a ... byrokraticky omezené," řekl Mezihorák, který mimo jiné dnes jednal s kanadskými zákonodárci o "nenormální a absurdní" situaci v oblasti vízové politiky. Mezihorák (ČSSD) vede delegaci Výboru pro školství, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu ČR, která je od soboty na týdenní návštěvě Kanady.

Mezihorák uvedl, že kdyby se prohlásil za Roma a ucházel se o politický azyl, dostalo by se mu asi lepšího zacházení. Podle senátora se pasový úředník ani imigrační úřednice vůbec neohlíželi na to, že má diplomatický pas. Mezihorák měl v pasu dvě kanadská vstupní víza, jedno dva roky staré a propadlé a druhé čerstvé, vystavené pro cestu senátního výboru. Pasový úředník nalistoval jako první staré vízum a nebral vůbec zřetel na senátorovo vysvětlení, že je tam vízum nové. Mezihorák byl proto odveden do zvláštní místnosti a tam musel vše znovu vysvětlovat imigrační úředníci, která se podle senátora chovala stejně "nejapně", jako by byl zločinec, jenž hodlá ohrožovat bezpečnost Kanady. Úřednice vše prověřila a teprve poté ho se "slabou omluvou" propustila.

Česká delegace se setkala v úterý s předsedou kanadského Senátu Danielem Haysem a dalšími představiteli obou komor kanadského parlamentu. "Dosáhli jsme u něho pochopení pro nenormální situaci a získali jsme příslib, že se zasadí o změnu vízové praxe," řekl Mezihorák. Podle senátora delegace dostala příslib, že se vízová politika vůči ČR dostane na pořad jednání senátního výboru pro lidská práva. Pomoc přislíbil i ústavně právní výbor kanadského Senátu.

V Bratislavě skončilo jednání šéfů třinácti parlamentů a EP

Evropský parlament si přeje, aby do Evropské unie vstoupil najednou co největší počet kandidátských zemí, který by se tak mohl podílet na vytváření "společného evropského domu". Jednou z nejtvrději pracujících kandidátských zemí je nyní také Slovensko. Řekl to místopředseda Evropského parlamentu Guido Podesta, jenž se v Bratislavě účastnil dvoudenní schůzky se šéfy komor parlamentů 13 kandidátských zemí, včetně Turecka. Podle společného prohlášení účastníků bratislavské konference výsledky summitu EU v Nice výrazně posunuly unii k naplnění jednoho ze svých strategických záměrů - rozšiřování sebe sama. Předsedové sněmoven přitom věří, že obyvatelé nejlépe připravených kandidátských zemí se budou moci zúčastnit voleb do Evropského parlamentu v roce 2004. Šéfové parlamentů vítají také závěry Evropské rady, které posílily postavení EU na mezinárodní scéně a dohodu o budoucím složení Evropské komise a o hlasování členských zemí v radě.

Předseda slovenského parlamentu Jozef Migaš opětovně odmítl obavy některých dosavadních členů EU z vlny pracovníků z kandidátských zemí jako neopodstatněné; podle jeho slov by se prý proto možná mělo upustit od návrhů na přechodná opatření v této otázce. Migaš se spolu s Podestou a předsedou českého Senátu Petrem Pithartem shodli, že diskuse na toto téma zůstává nadále otevřená. Podle Pitharta však nelze mluvit o diskriminačních praktikách ze strany některých členských zemí EU.

Parlamentní výbor ČR a EP proti dlouhým přechodným obdobím

Proti dlouhým přechodným obdobím zejména na volný pohyb pracovních sil, které navrhuje přijmout vůči kandidátským zemím Evropská komise, se postavil společný výbor členů českého a Evropského parlamentu. Po skončení jeho dvoudenního pražského jednání to řekl spolupředseda výboru Jan Zahradil. Podle něj byli až na několik málo výjimek všichni evropští poslanci velmi skeptičtí k návrhům na dlouhá přechodná období. "V podstatě akceptovali naši argumentaci, že není důvod k tomu, aby tady byly žádosti o až sedmileté přechodové období na volný pohyb pracovních sil," prohlásil Zahradil, podle něhož bude podpora Evropského parlamentu v tomto ohledu velmi potřebná při jednání mezi ČR a EU. Druhý předseda výboru Karl-Erik Olsson k tomu dodal, že každý občan EU má mít stejná práva a dlouhá přechodná období by toto pravidlo porušila. Podotkl, že závěry jednání výboru budou mít formu doporučení pro Evropskou komisi.

Konference ukázala, že budoucnost Evropy nelze plánovat bez Ruska

Spolupráce Evropské unie s Ruskem se musí začít prohlubovat. V zájmu vlastní bezpečnosti a prosperity by měla unie brát země bývalého Sovětského svazu jako partnery. Shodli se na tom bývalí ministři zahraničí, kteří si v Praze připomněli události, vedoucí před deseti lety k rozpadu Sovětského svazu. Dvoudenní konferenci uspořádala Pražská společnost pro mezinárodní spolupráci pod záštitou ministra zahraničí Jana Kavana. Bývalý šéf československé diplomacie Jiří Dienstbier soudí, že Rusko je na dobré cestě k "určité integraci". "To, co se tam těch deset let děje, je daleko lepší, než mohl kdokoli z nás očekávat," řekl po skončení konference ČTK. Svět by měl podle něj brát v úvahu, čím země bývalého sovětského impéria v minulém století prošly.

Václav Klaus v Austrálii jednal s politiky i guvernérem centrální banky

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v rámci své návštěvy Austrálie jednal s předsedou dolní komory australského parlamentu Johnem Neilem Andrewem. Při pracovní večeři se setkal také s premiérem státu Nový Jižní Wales Robertem Carrem a guvernérem australské centrální banky Ianem Macfarlanem. O víkendu se Václav Klaus v Sydney zúčastnil dvoudenní konference s názvem Consilium 2001, kterou pořádalo tamní Centrum nezávislých studií. Promluvil na téma, zda únava z reforem pramení z rozporu mezi očekáváním a realitou. Pronesl také závěrečnou řeč o současné Evropě. V úterý předseda české sněmovny vystoupil na Adelaidské univerzitě s přednáškou o transformaci k demokracii a prosperitě ve střední Evropě. Na programu měl rovněž setkání se členy Australskočeské obchodní komory.

Jan Kasal se vzdal místa ve čtyřkoaliční radě ve prospěch Roithové

Lidovce bude v politické radě čtyřkoalice zastupovat jejich předseda Cyril Svoboda a místopředsedové Milan Šimonovský a Zuzana Roithová. Svobodův předchůdce a nynější místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal přehodnotil svůj záměr zůstat členem čtyřkoaliční rady a sám navrhl, aby jeho místo zaujala Roithová. Celostátní výbor KDU-ČSL na svém prvním zasedání po sjezdu pak tuto sestavu jednomyslně schválil. "Jsem toho názoru, že je dobře, aby tam byli Cyril Svoboda, Milan Šimonovský a Zuzana Roithová, a hlasoval jsem pro to," řekl Kasal. Po svém neúspěchu při volbě předsedy přitom vyjádřil přání, aby mohl v práci politické rady čtyřkoalice pokračovat. "Rozmyslel jsem si to a myslím, že není hanba změnit názor," komentoval svoje rozhodnutí.

ČR od pátku ukončí dezinfekci cestujících z Británie na letištích

Cestující z Velké Británie si již od pátku 1. června nebudou muset na tuzemských letištích dezinfikovat obuv. O dalším omezení mimořádných veterinárních opatření proti zavlečení slintavky a kulhavky do ČR rozhodl ministr zemědělství Jan Fencl. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Jan Fencl rozhodnutí učinil na základě informací ministerstva dopravy, podle nichž od dezinfekce na letištích vůči Británii ustupuje většina evropských zemí. Na tomto postupu se dohodla Ústřední nákazová komise na posledním zasedání 17. května. Ukončení dezinfekce doporučila také veterinární správa. V platnosti zůstává zákaz dovozu a tranzitu živých sudokopytníků a zákaz dovozu rizikových komodit ze zemí s výskytem slintavky a kulhavky, tedy Británie, Nizozemska, Francie a Irska.

Ministr Kužvart považuje zákrok proti kůrovci na Šumavě za úspěšný

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart trvá na tom, že jeho rozhodnutí kácet stromy napadené kůrovcem v Národním parku Šumava bylo oprávněné a zlepšilo situaci. Nesouhlasí s dopisem stovky vědců, kteří požadují kácení ukončit. Dopis iniciovalo sdružení Hnutí Duha, které Kužvartovo rozhodnutí kritizuje. Ministr řekl, že dopis znehodnocuje fakt, že se od jeho podpisu distancoval pracovník Botanického ústavu Akademie věd ČR Jan Pokorný. Dopis je podle něj propagandou a manipulací s informacemi. Organizátoři totiž podle něj zamlčeli, že mnoho odborníků s výzvou nesouhlasí, a vydávali dopis za aktuální.

Na Pražském jaru zazněla po půl století tradiční čínská hudba

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro zprostředkoval v úterý českému publiku kulturu Dálného východu. Na Pražském hradě vystoupil Šanghajský orchestr tradiční hudby. Podle dramaturga festivalu Antonína Matznera zněla čínská hudba na Pražském jaru naposledy v roce 1955, když v české metropoli hostoval Čínský soubor lidových nástrojů z Pekingu. Z orchestru ze Šanghaje se představila desítka instrumentalistů hrajících na nástroje, jako jsou flétna ti, jang-čchin, liou-čchin, suona, kuan, erchu, pchi-pcha, šeng, čeng a čung-žuan. Soubor, zejména díky současnému zájmu Evropy a Ameriky o žánr world music, cestuje po světě. Hraje převážně skladby s barvitými názvy a četnými zvukomalebnými efekty, mající paralelu v čínském básnictví i v přírodních výjevech a dějích zobrazených na starých svitcích.

Při festivalu ve Zlíně vystavují svá díla i postižené děti

Program zlínského festivalu filmů pro děti a mládež obohatila výstava z tvorby téměř 500 zrakově postižených dětí z Německa, Slovenska a České republiky. Jejich díla si mohou návštěvníci festivalu od začátku týdne prohlédnout v budově Univerzity Tomáše Bati. Doprovodnou akcí festivalu je i prodejní výstava obrazů hudebníků Františka Ringo Čecha a Iva Pešáka ve zlínské galerii Mason. Výstava příspěvků ze soutěže "Radost tvořit", určené postiženým dětem, bude otevřena do neděle. Tvorba zrakově postižených budí obdiv návštěvníků; letos vystavují keramiku a plastiky i slepé děti.

Tři američtí fotografové vystavují v Domě fotografie Josefa Sudka

Výstava nazvaná Tři američtí fotografové významných osobností, která představuje díla Williama Heicka, Iry Latoura a Camerona Macauleyho, začala v Domě fotografie Josefa Sudka v Praze. Snímky zachycují významné osobnosti politického i kulturního života. Vedle amerických prezidentů, spisovatelů a výtvarníků návštěvníci uvidí i zajímavé snímky příslušníků přírodních národů z různých částí světa. Tři kalifornští fotografové se poprvé sešli na konci druhé světové války ve fotografických kursech vedených významným fotografem Anselem Adamsem. Všichni totiž působili za války jako armádní fotografové a chtěli se fotografii věnovat i v civilu.

Ze sportu:

V úterý večer přiletěl do České republiky pětinásobný olympijský vítěz Michael Johnson. Americký sprinter, světový rekordman v bězích na 200 i 400 metrů, se ve čtvrtek postaví na start štafetového závodu na 4x400 metrů na mítinku Zlatá tretra, který bude Johnsonovou druhou zastávkou při turné, kterým se loučí s kariérou. V České republice je třiatřicetiletý Johnson poprvé v životě.

Trenér Ivan Hašek, který v této sezóně dovedl fotbalisty pražské Sparty k zisku ligového titulu, podepsal dvouletou smlouvu ve francouzském klubu Racing Štrasburk. Hašek ve Štrasburku působil jako hráč v letech 1990-1995. Vedení klubu pro něj mělo připravenou smlouvu na tři roky, ale český kouč chtěl zůstat jen rok. Na jednání se obě strany dohodly na dvouleté smlouvě.

Desetibojaře Romana Šebrleho, který na víkendovém mítinku v rakouském Götzisu jako první zdolal devítitisícovou hranici a vytvořil nový světový rekord, čekají vojenské pocty. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík má atleta pražské Dukly podle informací ČTK v nejbližších dnech povýšit. Šebrle je v současné době podporučíkem a ministr by ho měl jmenovat do hodnosti poručíka.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, ojediněle s možností slabých přeháněk. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.