Zprávy Radia Praha

Václav Havel hovořil s Javierem Solanou o Evropské unii a situaci na Balkáně

Rozšiřování Evropské unie a budování evropského obranného systému bylo hlavním tématem rozhovoru vysokého představitele Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javiera Solany s prezidentem Václavem Havlem. Politici spolu podle očekávání mluvili také o zajištění bezpečnosti v Evropě. "Žijeme ve chvíli, kdy se pročišťuje a vyjasňuje vztah mezi evropskou obrannou a bezpečnostní politikou a Severoatlantickou aliancí. Je to velmi živé a otevřené téma, v němž jednu z uzlových rolí hraje právě pan Solana," podotkl český prezident. Solana naznačil, že příští summit NATO, na který se v roce 2002 sjedou zástupci členských zemí právě do Prahy, bude muset vyřešit některé důležité otázky. Které to budou, přímo neřekl. Zřejmě se však bude jednat o dalším rozšiřování Severoatlantické aliance. Havel s vysokým představitelem Evropské unie hovořil také o rozšiřování evropské patnáctky.

Oba politici spolu rovněž hovořili o situaci na Balkáně. Solana je přesvědčen o tom, že v řešení situace na Balkáně hraje velmi výraznou roli rychlost jednání. "Čas je velmi důležitý faktor. Čím dříve bude dosaženo dohody, tím lépe," uvedl.

Po jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem Javier Solana řekl, že s blížícím se vstupem do Evropské unie se bude Česká republika stále více účastnit evropské obrany. V následujícím období se bude konat řada setkání, při nichž se bude jednat o přístupu českých jednotek do obranné struktury unie. Podle Jana Kavana se bude Česká republika v budoucnu více podílet na řešení válečných konfliktů.

O bezpečnostní a zahraniční politice Evropské unie hovořil Javier Solana s poslanci a senátory ze zahraničních a bezpečnostních výborů parlamentu. Zdůraznil, že unie v žádném případě neusiluje o vytvoření společné evropské armády, ale o vytvoření systému, kdy ozbrojené síly jednotlivých zemí budou společně schopny řešit krizové situace mimo EU. Evropské síly rychlé reakce by měly být akceschopné od roku 2003.

Ministři obrany pro česko-slovensko-polskou jednotku

Ministři obrany Česka, Polska a Slovenska Jaroslav Tvrdík, Bronislaw Komorowski a Jozef Stank podepsali v noci na čtvrtek v Bratislavě společné prohlášení, které otevírá cestu ke společné vojenské jednotce. "Je to podpora Slovenska, slovenského úsilí získat členství v NATO," ocenil podpisy kolegů z členských zemí aliance ministr Stank. Bronislav Komorowski označil příští vznik česko-slovensko-polské jednotky za "jasný důkaz, nakolik Slovensko pokročilo ve vstupování do NATO". O české podpoře slovenskému úsilí ujistil i ministr Tvrdík. Dotaz ČTK, zda je již jasná podoba společné jednotky, její sídlo a velitel, odkázal Stank na příští mezivládní dohodu, kterou mají připravit náčelníci generálních štábů. Přípravami na česko-slovensko-polskou jednotku podle Stanka "nijak není dotčena premiérů Zemana a Dzurindy o posílení slovenské a české účasti v KFOR, kde vznikne česko-slovenský prapor se slovenskou rotou".

BAE Systems-Saab předaly ČR nabídku na dodávky stíhaček Gripen

Britsko-švédské konsorcium BAE Systems-Saab předalo ministerstvu obrany nabídku s dokumenty o hmotnosti přes 300 kilogramů na dodávky až 36 nadzvukových letounů Gripen pro Armádu ČR. "Doufáme, že programy průmyslových kompenzací a podpory českého exportu přispějí nejen k úhradě za letouny, ale též rozvoji klíčových průmyslových odvětví a podpoří export ČR do zahraničí," řekl ČTK zástupce ředitele BAE pro ČR Aleš Výborný.

Britsko-švédský tým přichystal 40 nových projektů, které by se v ČR uskutečnily v následujících deseti letech, pokud se země rozhodne nakoupit stíhačky Gripen. Hlavním zaměřením je oživení ekonomiky s důrazem na regiony s vysokou nezaměstnaností. Británie a Švédsko nabídnou ČR rovněž finanční řešení, rozložené na 15 let s počátečním odkladem splátek, až se rozpočet zotaví z projektu lehkých bitevníků L-159. Vlády obou zemí budou přitom garantovat 85 procent sumy, zbylou část poskytne konsorcium českých bank.

BAE Systems zůstaly v tendru na dodávky stíhaček samy, poté co nejprve veřejnou soutěž za 100 miliard korun opustily americké zbrojovky Boeing a Lockheed Martin s letouny F-18/A Hornet a F- 16. Následně odstoupily též evropský EADS s Eurofighterem a francouzský Dassault Aviation s Mirage 2000-5.

Premiéři zemí Visegrádu jednají v Krakově

Premiéři takzvané visegrádské skupiny (V4), České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, neformálním setkáním zahájili své dvoudenní jednání v jihopolském historickém městě Krakov. Hlavní část jejich schůzky se uskuteční v pátek. Ve čtvrtek společně vyslechli koncert "čtyř národů" ve varšavském divadle Teatr Slowackiego. Polský premiér Jerzy Buzek v pátek během schůzky symbolicky předá předsednictví ve skupině předsedovi maďarské vlády Viktorovi Orbánovi. Společně pak šéfové kabinetů posoudí stav visegrádské spolupráce a zhodnotí vývoj rozšiřovacího procesu Evropské unie. Na závěr dvouhodinových rozhovorů premiéři přijmou společnou deklaraci, v níž připomenou události před deseti let, kdy byla visegrádská skupina založena. Hodlají v dokumentu zrekapitulovat největší dosavadní úspěchy V4 a rovněž základy spolupráce.

EU se dohodla na společném stanovisku k volnému pohybu kapitálu

Členské státy Evropské unie se dohodly na společném stanovisku vůči ČR a dalším kandidátům v kapitole "volný pohyb kapitálu", která zahrnuje také otázku odkladu plné liberalizace prodeje zemědělské půdy cizincům po vstupu. "Máme společné stanovisko. O kapitole lze v pátek jednat," řekl ČTK mluvčí švédského zastoupení při Evropské unii. Ta přiznává České republice a dalším kandidátům sedmileté přechodné období, po které mohou omezit prodej zemědělské půdy cizincům z ostatních členských států. Zároveň však vychází vstříc požadavku Francie, když fakticky umožňuje znovuotevření kapitoly ve světle výsledků jednání o společné zemědělské politice.

Česko, SR, Polsko a Maďarsko chtějí odstranit rakouské předsudky

Kulturu i tradice České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska přijeli do dolnorakouského Kremsu představit velvyslanci těchto čtyř zemí. Historické centrum zaplavily stánky prezentující nadějné kandidáty pro vstup do Evropské unie a na jevišti vystupovali hostující hudebníci a divadelní skupiny. Podle diplomatů je potřeba přesvědčit Rakušany, aby zapomněli na předsudky, které mají o zemích bývalého východního bloku. "Chcete-li nám rozumět, musíte projevit čtyři vlastnosti: Schopnost vcítit se do nás, distancovat se od vlastní role a nebrat se tak důležitě, musíte vnímat odlišnost jako něco pozitivního a vyvinout schopnost domlouvat se, tedy volit takový jazyk, aby nebyl urážlivý," vzkázal na tiskové konferenci Rakušanům český velvyslanec ve Vídní Jiří Gruša. Po rozšíření EU se totiž všichni stanou vítězi a nejenom noví členové budou z této situace těžit, dodal.

Václav Klaus jednal v Singapuru

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus jednal ve čtvrtek v Singapuru s premiérem Goh Chok Tongem, předsedou parlamentu Tan Soo Khoonem a s dalšími singapurskými činiteli. Informoval singapurského premiéra o zájmu České republiky nacházet nové trhy mimo Evropu a zdůraznil, že Singapur je jedním ze států, se kterým má Česká republika zájem dále spolupracovat. Oba státníci si vyměnili názory na situaci v Asii a Evropě. ČR se v poslední době stává předmětem zájmu singapurských firem, a to především s ohledem na blížící se začlenění České republiky do Evropské unie.

Parlamentní shromáždění NATO přijalo rezoluci o situaci v Kosovu

Problematika rozšiřování NATO, téma evropské bezpečnostní identity a postoj k plánovanému budování americké národní protiraketové obrany dominovaly jednání Parlamentního shromáždění NATO, které skončilo v litevské metropoli Vilniusu. Na 200 zákonodárců z 19 členských zemí aliance přijalo na závěr rezoluci, věnovanou výhradně situaci v Kosovu. Jádrem tohoto dokumentu je výzva poslanců ke zvýšení efektivity a tvrdosti mezinárodních mírových jednotek KFOR a mezinárodních policejních jednotek v této jihosrbské provincii, řekl ČTK z Vilniusu místopředseda zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny Jiří Payne.

Premiér Zeman podpořil vznik komise pro vyřešení takzvané kauzy Kasárna

Premiér Miloš Zeman podpořil vznik komise, která by řešila právní vztahy mezi českými majiteli nemovitostí na slovenském území v oblasti Kasárna a slovenskými vlastníky pozemků. Zeman to řekl na dotaz ČTK při tiskové konferenci Svazu měst a obcí v Hradci Králové. Komise by měla celou záležitost řešit v duchu slovenského práva, neboť na Slovensku se sporné pozemky nacházejí, uvedl premiér. Komisi by měla podle Zemana pomoci i slovenská vláda. Konkrétní formu této pomoci ale Zeman odmítl specifikovat s tím, že české ministerstvo zahraničí nyní na toto téma zpracovává vlastní právní analýzu.

Zastupitelé Makova, na jehož území oblast Kasárna leží, v únoru rozhodli o prodeji pozemků pod českými chatami slovenským soukromníkům, a to pod stanovenou úřední cenou. Při středečním setkání českých majitelů chat se slovenskými partnery se obě strany dohodly, že osloví premiéry obou zemí, aby zřídili speciální komisi.

Spor mezi českými majiteli chat a slovenskými vlastníky pozemků v rekreační oblasti Kasárna na slovensko-českém pomezí může skončit u mezinárodního soudu. Nenajdou-li přijatelné řešení premiéři obou zemí ani slovenské soudy, budou konflikt řešit "vyšší soudní instance", řekl ministr zahraničí Jan Kavan.

Deficit rozpočtu na příští rok včetně ztráty KoB 70 mld.Kč

Deficit státního rozpočtu na příští rok včetně započtení úhrady letošní odhadované ztráty Konsolidační banky (KoB) dosáhne 70 miliard korun, řekl ČTK náměstek ministra financí pro rozpočet Eduard Janota. Bez ztráty KoB navrhovaný deficit činí deset miliard korun a vláda tak splnila limit, k němuž se zavázala v dohodě s opoziční ODS. Dosud odhadovaná šedesátimiliardová ztráta KoB podle Janoty poplyne zejména z odkupu problematických aktiv Investiční a poštovní banky z Československé obchodní banky. Žádné další operace státních finančních aktiv a pasív již podle něj v konečném deficitu zahrnuty nebudou.

Viceguvernér Dědek: Rizika budoucího zvyšování inflace mírně zesilují

Rizika budoucího růstu inflace se v poslední době podle České národní banky mírně zvyšují. "Uvědomujeme si, že zde patrně existuje již více rizik ve směru budoucího zvyšování inflace," uvedl na čtvrteční tiskové konferenci po zasedání bankovní rady viceguvernér ČNB Oldřich Dědek. Tento růst rizik však dosud není natolik dramatický, aby centrální banka přistoupila ke změně prognózy inflace, uvedl Dědek. ČNB tak nadále očekává na konci roku inflaci 3,3 až 4,4 procenta, v příštím roce koncem září by inflace měla činit 3,4 až 4,8 procenta. Dědek dále uvedl, že se centrální banka na bankovní radě společně s ministrem financí Jiřím Rusnokem shodla, že je nutné omezit očekávání přílivu přímých zahraničních investic a dopadu tohoto přílivu na vývoj kursu koruny.

Soud částečně vyhověl Hučínově žádosti o obnovu procesu z 80. let

Senát přerovského okresního soudu po více než šestihodinovém jednání za zdmi pankrácké věznice částečně vyhověl žádosti o obnovu procesu z 80. let s Vladimírem Hučínem. Někdejší disident a bývalý důstojník Bezpečnostní informační služby Hučín, nyní obviněný z šesti trestných činů, usiluje o očištění svého jména od verdiktu z dob totality. Soud povolil obnovu řízení pouze ve vztahu k trestu nikoli o vině. Hučínův obhájce, který požadoval pro svého klienta obnovu řízení i ve výroku o vině, podal stížnost proti té části usnesení, která ji nepovolila.

Na letištích se od pátku ruší povinnost dezinfekce cestujících

Na všech letištích v ČR bude od pátku 1. června zrušena povinnost instalace dezinfekčních rohoží a dezinfekce obuvi cestujících a personálu letadel z celého světa. Povinnost dezinfekce končí na základě opatření ministerstva zemědělství ze dne 28. května. Ministerstvo rozhodnutí učinilo na základě informací ministerstva dopravy, podle nichž od dezinfekce na letištích vůči Británii ustupuje většina evropských zemí. Na tomto postupu se dohodla Ústřední nákazová komise na posledním zasedání 17. května. Ukončení dezinfekce doporučila také veterinární správa. Nadále však platí povinnost informovat cestující a personál letadel z Velké Británie a Severního Irska o zákazu dovozu rizikových potravin. Jde především o maso, tepelně nezpracované masné a mléčné výrobky a mléko. Cestující jsou povinni tyto potraviny odevzdat do instalovaných nádob v prostoru příletů.

Ministr Molterer vyzval opozici ke společné politice ohledně Temelína

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer vyzval opoziční strany k návratu ke společné politice ohledně jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Znamenalo by to podle něj zvýšení důvěryhodnosti rakouských politiků při jednáních s EU i s Českou republikou. Temelín je podle něj celonárodní záležitost, ve které není místo pro stranické rozpory, uvedlo podle agentury APA Moltererovo ministerstvo. Opatření dohodnutá na loňském setkání premiéra České republiky Miloše Zemana s rakouským spolkovým kancléřem Wolfgangem Schüsselem v Melku, která zahrnují bezpečnostní prověrky a prověrky dopadů provozu elektrárny na životní prostředí, jsou podle Molterera jedinou cestou k prozkoumání problémů kolem Temelína prostřednictvím dialogu s českými úřady. Přestože se na české straně při realizaci dohodnutých opatření opakovaně objevovaly problémy s obsahem a termíny, bude proces díky intenzivním jednáním na politické úrovni nadále pokračovat, domnívá se ministr.

Rakouští odpůrci atomu blokovali údajný transport do Temelína

Asi půldruhé hodiny blokovala ve čtvrtek dvacítka aktivistů z Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí a dalších občanských aktivit na rakousko-českém hraničním přechodě Neu Nagelberg-Halámky nákladní auto, které údajně převáží roury do Temelína. Auto bylo nakonec přinuceno se vrátit do Waidhofenu nad Dyjí, kde byly roury vyrobeny. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž i tiskový mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář však na dotaz ČTK shodně uvedli, že nemají žádné informace o údajné dodávce materiálu do Temelína. Podle mluvčího Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josefa Pühringera náklad pochází z německé firmy Mannesman a jde asi o 20 čtyřmetrových rour určených pro Temelín, které převáží dopravce z Dolního Rakouska. Po překročení hranic si je podle něj měla převzít spediční forma, která je měla dopravit do elektrárny.

Německá nadace pošle do Česka a Polska odškodnění za dva týdny

Německá nadace pro odškodnění nuceně nasazených za války chce poslat prostředky nejdříve do Česka a Polska, a to v příštích dvou týdnech. V listu Frankfurter Rundschau to uvádí předseda kuratoria fondu Michael Jansen s tím, že partnerské organizace v obou těchto zemích jsou na vyplácení zatím připraveny nejlépe. "Vše půjde rychle," slibuje šéf nadace. Jansen se také přimlouvá, aby německý parlament změnil příslušný zákon a prodloužil lhůtu k předkládání žádostí o odškodnění z dosavadního 11. srpna nejméně do konce letošního roku.

V Londýně začala přehlídka českých filmů o holocaustu

Přehlídka českých filmů věnovaných holocaustu byla zahájena v Imperiálním válečném muzeu v Londýně. Jako první byl divákům promítnut film Daleká cesta Alfreda Radoka z roku 1949. "Britové svou vlastní kinematografii holocaustu nemají. Jediné, co v Británii existuje, jsou televizní dokumenty. Proto by mohla být pro britské publikum přehlídka zajímavá a přínosná," řekla Renata Clarková z Českého centra v Londýně, které se na přehlídce podílelo. Na přehlídku s názvem Česká kinematografie a holocaust, která potrvá do konce června, připravil filmy ze své sbírky Národní filmový archív. Kromě Radokova filmu Daleká cesta, který je v zahraničí poměrně neznámý, zhlédnou diváci například oskarový snímek Obchod na korze z dílny Jána Kadára a Elmara Klose, filmy Zbyňka Brynycha ...a pátý jezdec je Strach a Transport z ráje nebo Ditu Saxovou režiséra Antonína Moskalyka.

Na Pražském jaru zazněly zhudebněné Havlovy Dopisy Olze

Čechoameričan Petr Kotík, experimentující skladatel a dirigent současné avantgardní tvorby, uvedl na festivalu Pražské jaro novou verzi své kompozice zhudebňující texty z Dopisů Olze. Nynější prezident Václav Havel je psal, když byl jako disident vězněn komunistickým režimem. Koncertu Kotíkova souboru S.E.M. Ensemble ve Španělském sále se Havel osobně zúčastnil. "Nejsem příliš vzdělán v moderní hudbě, ale ty kusy, které mě chytí za srdce a které jsou mi blízké svým duchem, ty potom dělám velice rád," řekl ČTK herec Jan Tříska, jeden z účinkujících. Texty v tomto případě napsal Třískův "starý přítel" Havel a hudbu jeho "nový přítel" Kotík. "Skladba má svou vlastní nevyzpytatelnou a naléhavou inteligenci, aniž by člověk věděl proč," prohlásil Tříska.

Ze sportu:

Dost ze svého avizovaného lesku ztratil atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě. Nejjasněji v Ostravě nakonec zářili oštěpař Jan Železný a vytrvalec Wilson Boit Kipketer. Trojnásobný olympijský vítěz hned prvním hodem poslal oštěp těsně pod hranici 90 metrů a keňský vytrvalec zaběhl 3000 metrů překážek za 8:09,03 minuty, což je výkon jen o půl sekundy horší než letošní světové maximum. Žádný z českých atletů nevyužil příležitost ke splnění limitu pro mistrovství světa v Edmontonu.

Trenérem fotbalistů Sparty Praha se stane podle očekávání dosavadní kouč Jablonce Jaroslav Hřebík. Po čtvrtečním večerním jednání mezi kluby prezident Jablonce Pavel Marek ČTK potvrdil, že Hřebík dostal svolení odejít na Letnou. Sparta se s Hřebíkem na podmínkách domluvila předběžně už odpoledne, ale až na večerním jednání s funkcionáři Jablonce zpečetila trenérův přestup dohoda mezi kluby.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.