Zprávy Radia Praha

V Česku byl potvrzen výskyt nemoci šílených krav

Výskyt tzv. nemoci šílených krav (BSE) v České republice potvrdil druhý kontrolní test, který na vzorku mozku šestileté krávy z Jihlavska provedl Státní veterinární ústav v Jihlavě. Oznámil to ministr zemědělství Jan Fencl. Postižené dobytče z domácího chovu z družstva v Dušejově porazil 4. června Kostelecký masokombinát. Fencl ve středu informoval o podezření, které jihlavští veterináři vyslovili na základě vyšetření metodou Western Blot. Druhý test ústav provedl tzv. imunohistochemickou metodou. Ministerstvo zemědělství hodlá vzorek poslat ještě k dalšímu prověření do německého Tübingenu. "Tuto laboratoř Státní veterinární správa vybrala proto, protože všechny naše laboratoře dosud mají zkušenosti s negativními testy, udělaly jich už téměř jedenáct tisíc, ale nemají zkušenost s pozitivními testy, zatímco laboratoř v Tübingenu je má," uvedl Fencl. Výsledek by podle něj měl být k dispozici uprostřed příštího týdne. Jak po jednání Ústřední nákazové komise řekl ministr Fencl, Česká republika přistoupí k opatřením v souvislosti s výskytem nemoci šílených krav na svém území až na základě výsledků testu podezřelého vzorku v německém Tübingenu. Vznikající prodlení není třeba podle ministra Fencla považovat za rizikové.

Vzhledem k potvrzení výskytu nemoci šílených krav v České republice zakázalo Slovensko dovoz a převoz hovězího dobytka a dalších produktů pocházejících z České republiky. Ochranná opatření, která slovenská Státní veterinární správa připravila již ve čtvrtek s cílem zamezit rozšíření nemoci, vstoupí v platnost v neděli. K sankcím přistoupilo také Polsko a Maďarsko, Německo a Bulharsko vyčká výsledků dalšího kontrolního testu.

Evropská komise není potvrzením výskytu nemoci šílených krav v České republice vůbec překvapena, žádná mimořádná opatření ale nechystá. "Nepřekvapuje nás to. Nezávislí vědci vždy říkali, že by se tam mohly objevit vrozené případy," řekla agentuře Reuters mluvčí komisaře EU pro zdraví a ochranu spotřebitelů Beata Gminderová. Představitelé EU uvedli, že příští týden by se otázkou výskytu nemoci šílených krav v České republice mohl zabývat Stálý veterinární výbor, který má široké pravomoci. "Žádná dodatečná opatření ale nejsou v plánu," naznačil jeden z nich.

Panika kvůli nemoci šílených krav není podle hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého na místě. Nákaza se údajně přenáší na lidi, pokud snědí výrobky z nakaženého kusu, zatím to ale nikde na světě nebylo prokázáno. Přesto 90 procent lidí spojuje lidskou obdobu BSE, což je nová forma Creutzfeldt- Jakobovy nemoci, s nákazou dobytka. "Všude v Evropě nemoc je a dala se očekávat i u nás. Byť veterinární opatření jsou maximální, ne všichni obchodníci vše dodrželi," řekl Polanecký. Hlavní hygienik ČR Michael Vít ČTK potvrdil, že žádný zákaz hovězího nechystá.

Likvidaci sedmi tun odpadů z jatek Kosteleckých uzenin zahájili hasiči na Jihlavsku. V tomto masokombinátu byla poražena kráva ze zemědělského družstva Dušejov, u které veterináři potvrdili výskyt takzvané nemoci šílených krav - BSE. "Na jatkách nemohou oddělit odpady z jednotlivých kusů, proto musíme celou produkci spálit," řekl ČTK zástupce Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina František Zadina. Vyvážení tekutých odpadů, které obsahují vnitřnosti, střeva, rohy, nohy i výkaly, potrvá asi 36 hodin.

V italské Verbanii začal summit prezidentů střední Evropy

Prezidenti čtrnácti středoevropských zemí zahájili v severoitalské Verbanii svůj dvoudenní summit. Hostitelem v pořadí již osmé schůzky hlav států střední Evropy, které se účastní rovněž Václav Havel, je italský prezident Carlo Azeglio Ciampi. Kromě českého prezidenta, který je duchovním otcem pravidelných neformálních schůzek hlav středoevropských států, pozval k jednacímu stolu také své protějšky ze Slovinska, Ukrajiny, Rakouska, Polska, Moldavska, Bulharska, Slovenska, Německa, Chorvatska, Maďarska, Jugoslávie a Rumunska. Prezidenti mají hovořit hlavně o svobodě a demokracii na starém kontinentu. Očekává se však, že se nevyhnou ani diskusi o konfliktu v Makedonii a dalších aktuálních otázkách.

Před zahájením společného jednání prezidentů se Havel sešel se svým rakouským protějškem Thomasem Klestilem. "Hovořili především o přípravě schůzky, která se uskuteční na podzim," řekl ČTK Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Na setkání začátkem září by měli spolu prezidenti mluvit o spolupráci obou zemí a také o evropské integraci.

ČR a Slovensko vyhlásily vytvoření společné jednotky v KFOR

Česká republika a Slovensko sdělily Severoatlantické alianci, že od příštího roku vytvoří v rámci mezinárodních mírových sil KFOR v Kosovu společnou československou jednotku. Česko do ní přispěje asi 400 vojáky, Slovensko mechanizovanou rotou o stovce vojáků. O podrobnostech mluvili na okraj zasedání Euroatlantické rady partnerství v Bruselu ministři obrany obou zemí Jaroslav Tvrdík a Jozef Stank. Podle Tvrdíka mají nyní na stole tři varianty složení kontingentu. "Dopracováváme poslední technické detaily před definitivním předložením této věci vládám a parlamentům obou zemí," řekl český ministr obrany.

Václav Havel: Podle všech koncepcí má česká armáda mít stíhačky

Prezident Václav Havel upozornil, že podle všech koncepčních materiálů armády by Česká republika měla mít nadzvukové letectvo. Havel tak před odletem na středoevropský summit v Itálii reagoval na čtvrteční doporučení amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že ČR by se měla zříci nákupu nadzvukových letounů, pokud to finančně ohrozí reformu ozbrojených sil. "Myslím si, že si z veřejnosti nemáme dělat legraci," poznamenal Havel v souvislosti s tím, že politici několik let hovořili o nutnosti výměny zastaralých migů za nové stíhačky. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík po čtvrteční schůzce s americkým protějškem v Bruselu řekl, že Spojené státy mají obavu, zda česká armáda má na nákup letadel dost peněz. USA by podle něj spíše preferovaly dozbrojení zejména pozemních sil.

Politici soudí, že o stíhačkách musí ČR rozhodnout sama

Čeští politici jsou přesvědčeni, že o nákupu stíhaček musí Česká republika rozhodnout sama. V anketě ČTK se pozastavili nad čtvrtečním doporučením amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby se česká armáda zřekla nákupu nadzvukových letounů, pokud by to mělo finančně ohrozit reformu jejích ozbrojených sil.

Předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause překvapilo, že se americký ministr vyjadřuje k úvahám o nákupu armádních stíhaček. "Je-li správná mediální zpráva o tom, co řekl americký ministr obrany, tak je to překvapivé komentování rozhodování nezávislého státu zvnějšku," řekl Klaus.

Také předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a ministr obrany ve stínové vládě ODS Petr Nečas zdůraznil, že rozhodnutí o stíhačkách musí být "naše vlastní rozhodnutí" a musí vycházet z priorit České republiky. K doporučení Rumsfelda ČTK řekl, že "pro nás není relevantní". Dodal, že čeští představitelé také nedoporučují USA, jak mají rozvíjet své ozbrojené síly.

Václav Havel považuje Tonyho Blaira za příklad politika 21. století

Prezident Václav Havel si dosavadního britského premiéra Tonyho Blaira váží jako dynamického a sympatického politika. Dodal, že Blair, jehož labouristé dosáhli ve čtvrtečních parlamentních volbách drtivého vítězství, je pro něj příkladem politika 21. století. V blahopřejném telegramu k volebnímu vítězství Havel ocenil otevřenost a vstřícnost britské politiky posledních čtyř let k evropské otázce a zdůraznil Blairovu podporu rozšíření Evropské unii. "Hlas, zaznívající z britských ostrovů, je pro Evropu v mnohém inspirující a povzbuzující," stojí v dopise.

Předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause drtivá porážka konzervativců v britských volbách velice zklamala, vítězství labouristů Tonyho Blaira ho ale nepřekvapilo. V rozhovoru pro ČTK poznamenal, že konzervativci nebyli schopni dostatečně prezentovat své názory a proti Blairovi nedokázali postavit stejně "viditelnou, zřetelnou" osobnost. "Jsem z toho samozřejmě strašlivě smutný, protože jsem hluboce přesvědčen o tom, že Blairova labouristická vláda posouvá Velkou Británii ve směru, který já považuji za nedobrý, i když nejsem samozřejmě voličem a nemám do toho co mluvit," uvedl Klaus.

Předseda vládní České strany sociálně demokratické Vladimír Špidla blahopřál britským labouristům k drtivé porážce konzervativců, kterou považuje za zúčtování s thatcherismem. "To vítězství je skutečně ohromující a ukazuje to, co je velmi podstatné, že sociálnědemokratická koncepce Evropy není odkládána ad acta, nýbrž je velmi živá a velmi schopná rozvoje," řekl na tiskové konferenci Špidla. Britskému kolegovi blahopřál i premiér Miloš Zeman. "Milý Tony, upřímně Ti blahopřeji k historickému vítězství ve vašich parlamentních volbách a těším se na další spolupráci. Tvůj Miloš," píše Zeman v telegramu.

V kauze lustračních osvědčení pochybilo vnitro

V kauze neprávem vydaných negativních lustračních osvědčení pochybilo ministerstvo vnitra a nikoli vojenská kontrarozvědka. Předseda sněmovní komise pro kontrolu Vojenského obranného zpravodajství (VOZ) Jan Vidím vyjádřil toto přesvědčení po prostudování dokumentů a materiálů této tajné služby z let 1991 a 1992 a po pátečním jednání jeho komise s vedením VOZ, které poslancům tyto písemnosti předložilo. Podstatou kauzy je 114 negativních lustračních osvědčení, která byla v té době neprávem vydána agentům a spolupracovníkům vojenské kontrarozvědky. Ministr vnitra Stanislav Gross v pondělí uvedl, že za jejich vydání je odpovědné československé ministerstvo vnitra, které je agentům vojenské kontrarozvědky vydalo dříve, než od ministerstva obrany získalo všechny potřebné podklady. Grossův resort proto začal prověřovat všech asi 150.000 lustračních osvědčení, k nimž tehdejší vojenská kontrarozvědka poskytla podklady.

Vyšší inflace zvyšuje pravděpodobnost růstu sazeb na přelomu roku

Zatímco květnové zdražení potravin a pohonných hmot ekonomové předpokládali, pro květen netypický růst cen zahraničních rekreací předčil jejich očekávání. Zrychlení inflace u některých obavy nevzbuzuje, podle jiných zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb centrální bankou na přelomu letošního a příštího roku. Vyplývá to z odpovědí analytiků pro ČTK. "Pro další vývoj inflace bude důležité, zda se zdražení pohonných hmot promítne i do ostatních spotřebitelských cen," řekl analytik Patria Finance David Marek. Vyšší ceny ropy se již odrazily právě ve zdražení zájezdů do zahraničí.

Spotřebitelské ceny se v květnu meziměsíčně zvýšily o 0,6 procenta a meziroční celková inflace dosáhla pěti procent. Analytici v průměru předpokládali meziroční růst spotřebitelských cen o 4,8 procenta a meziměsíční o 0,4 procenta. Takzvaná čistá inflace, kterou sleduje centrální banka, v květnu ve srovnání s dubnem vzrostla o 0,8 procenta, v porovnání se stejným měsícem předchozího roku činila 3,8 procenta. Přestože je květnová meziroční inflace na nejvyšší hodnotě od roku 1998 a čistá inflace se nebezpečně přiblížila horní hranici inflačního cíle České národní banky pro konec letošního roku, není důvod k obavám, tvrdí hlavní ekonom Bank Austria Creditanstalt Pavel Sobíšek. "Již v červnu půjde meziroční inflace opět pod hranici pěti procent a ČNB ke zvyšování repo sazby v dohledné době nepřistoupí," řekl Sobíšek.

Počet evidovaných nezaměstnaných v květnu v ČR klesl

Míra registrované nezaměstnanosti činila ke konci května 8,1 procenta a klesla tak letos již počtvrté. Ve srovnání se závěrem letošního dubna, kdy činila 8,3 procenta, se snížila o 0,2 procentního bodu. Informace o vývoji dubnové nezaměstnanosti zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Úřady práce ke konci května evidovaly 420.578 uchazečů o práci, což je o 12.747 osob méně než v dubnu a o 33.265 osob méně než v loňském květnu. Stejně nízkou míru nezaměstnanosti (8,1 procenta) zaznamenalo ministerstvo naposledy v květnu a v lednu 1999, nižší byla v prosinci 1998, kdy činila 7,5 procenta.

V Manile byl otevřen pivovar z produkce Pacovských strojíren

První pivovar s českou restaurací na Filipínách byl otevřen v centru metropole Manila. ČTK o tom informoval český velvyslanec na Filipínách Stanislav Slavický. Pivovar v hodnotě asi 125.000 dolarů s roční produkcí 50.000 litrů vyrobily Pacovské strojírny. "Přítomnost české restaurace s pivovarem je významnou propagací českého společenského foklóru a životního stylu na Filipínách," uvedl Slavický. Místní podnikatel a dovozce lahvového piva Pilsner Urquell Edilbert Bravo se rozhodl pro české produkty mezi evropskou konkurencí.

Rakouští odboráři trvají na omezení pohybu pracovních sil

Čeští odboráři nepřesvědčili předsedu rakouské odborové centrály a Evropské odborové konfederace Friedricha Verzetnitsche, aby rakouské odbory nepožadovaly omezení pohybu pracovních sil pro nové členy Evropské unie. Také české odbory neustoupily od svého stanoviska. Trvají na tom, aby pohyb pracovníků omezen nebyl. Vyplynulo to z vyjádření účastníků schůzky na tiskové konferenci v Praze. Verzetnitsch zdůraznil, že v navrhované sedmileté lhůtě je třeba udělat vše pro to, aby se situace zejména v příhraničních regionech řešila. Při hledání řešení by měly podle něho spolupracovat i regionální samosprávy a měla by se rozšířit spolupráce odvětvových odborových svazů obou zemí. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Richarda Falbra rakouští odboráři připouštějí, že některé zveřejňované údaje o očekávané migraci jsou nadsazené a vytváření nálady proti zahraničním pracovníkům má politické důvody.

Rakouští odpůrci Temelína mají obavy z veřejného slyšení

Velké obavy z uspořádání veřejného slyšení k ekologické prověrce jihočeské jaderné elektrárny Temelín na rakouském území vyjadřují představitelé rakouských protiatomových hnutí. Soudí totiž, že slyšení by mohlo být hodnoceno jako uzavření procesu posuzování dopadů Temelína na životní prostředí a faktické "posvěcení" projektu z rakouské strany. Rozsáhlými protesty proti případnému slyšení, pokud by bylo uspořádáno v Linci, pohrozili předseda hornorakouské poslanecké skupiny Zelených Rudi Anschober i mluvčí Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer. Oba poukazují na to, že podle neoficiálních informací by slyšení mohlo být uskutečněno v posledním červnovém týdnu a vyjadřují podezření, že spolkový ministr životního prostředí Wilhelm Molterer by mohl "dopustit" jeho uspořádání.

Povzbuzení bavorští aktivisté pro kampaň EU proti Temelínu

Bavorští protijaderní aktivisté, povzbuzení záměrem německého energetického koncernu E.ON co nejdříve ukončit dodávky proudu odebírané od firmy ČEZ, chtějí odstartovat nadregionální iniciativu v zájmu ukončení provozu jaderné elektrárny Temelín. Jak oznámila poslankyně Zelených v bavorském zemském sněmu Emma Kellnerová, snaží se poslanci její strany o uspořádání konference, na níž by se pod záštitou Evropské unie hovořilo o uzavření Temelína. Na základě toho, že EU požádala o ukončení provozu zastaralých reaktorů elektráren Ignalina v Litvě a Kozloduj v Bulharsku, se chtějí aktivisté domoci stejného postupu vůči české atomové elektrárně. Stejně jako v litevském a bulharském případě by se pak společenství podílelo finančně na demontáži Temelína. Své záměry chtějí bavorští Zelení brzy veřejně prezentovat.

Univerzita Karlova udělila čestný doktorát ekonomu Stiglitzovi

Někdejší viceprezident Světové banky Joseph Stiglitz převzal ve Velké aule pražského Karolina čestný doktorát ekonomických věd Univerzity Karlovy. Oceněný americký ekonom se zasloužil o revizi strategií transformace bývalých komunistických zemí na tržní ekonomiky. Nyní patří k velkým kritikům činnosti svého bývalého zaměstnavatele a Mezinárodního měnového fondu. Pražská univerzita jej ocenila za zásluhy o rozvoj ekonomické vědy ve světě.

V Rožnově začal mezinárodní armádní folklórní festival

Soubory z Izraele, Slovenska a Lotyšska zahájily v Dřevěném městečku skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku 9. mezinárodní armádní folklórní festival. Festival potrvá do neděle a představí se na něm přes 20 souborů převážně z České republiky. Součástí festivalu je již třetím rokem celoarmádní přehlídka historického šermu. Festival ukončí v neděli odpoledne gala program pod názvem V dobrém sa rozejdem.

Českobudějovická Jitřenka třetí na pěvecké soutěži ve Francii

Třetí místo a cenu publika přivezli členové českobudějovického sboru Jitřenka z mezinárodní soutěže dětských pěveckých sborů ve francouzském městě Tours. "Byla to nejtěžší soutěž v Evropě, takže tyto ceny znamenají nesporný úspěch," řekl ČTK sbormistr Jitřenky Otakar Dubský. Soutěž je tříkolová, přičemž v prvních dvou kolech odborná porota posuzuje výkony účastníků z magnetofonových záznamů. Do finále ve Francii pak pozvala šest nejlepších souborů, mezi nimi i Jitřenku, dodal Dubský. Kromě čtyř skladeb Igora Stravinského, které byly povinnou částí soutěže, zazněla v Tours v podání 40 členů Jitřenky také díla Eugena Suchoně a Antonína Dvořáka a aranžovaná japonská lidová píseň.

Medard přinesl déšť; meteorologové berou pranostiky s rezervou

Oblačné počasí provázené deštěm přinesl páteční den, na který připadá svátek sv. Medarda. Pokud se naplní lidová pranostika o Medardově kápi, proprší i následujících 40 dní. Meteorologové však berou pranostiky s rezervou; četnější srážky kolem 8. června přisuzují změněné cirkulaci vzduchu. První české pranostiky o počasí pocházejí z druhé poloviny 15. století. V knize Medardova kápě, která přináší nejúplnější sbírku českých povětrnostních pranostik, jich její autor Jan Munzar uvádí 1120. Nejméně se jich váže k červenci, pouhých deset, nejvíce rčení se týká dubnového počasí, a to 39.

Ze sportu:

Do svého prvního finále na grandslamovém turnaji postoupil ve čtyřhře na French Open český tenisový pár Petr Pála a Pavel Vízner, který porazil Francouze Arnauda Clémenta a Nicolace Escudého 7:5, 6:4. V sobotním finále nastoupí český pár proti indické dvojici Maheš Bhúpáthí, Leander Paes, která má na kontě již několik vítězství v grandslamových podnicích.

Prvním českým tenistou, který postoupil do semifinále prostějovského challengeru, je druhý nasazený Bohdan Ulihrach. Rumuna Adriana Voineu porazil 6:4, 7:5.

Český střelec Miroslav Januš vybojoval na Světovém poháru v Mnichově druhé místo ve střelbě na běžící terč. Januš postoupil do finále ze třetího místa nástřelem 581 bodů a v něm využil k posunu o jedno místo nezdaru domácího reprezentanta Manfreda Kurzera, který se propadl z první na třetí pozici. Soutěž vyhrál díky suverénnímu finálovém výkonu Číňan Č'-Jüan Niou.

Český hokejový reprezentant Tomáš Vlasák zamířil do Švýcarska. Křídelní útočník a trojnásobný mistr světa nečekaně podepsal smlouvu s celkem Ambri Piotta. Po týdenním váhání se tak rozhodl neakceptovat lukrativní nabídku ruského klubu AK Bars Kazaň a rozšířil česko-slovenskou kolonii v Ambri.

Všech pět členů výpravy severoirské fotbalové reprezentace, zadržených v Praze příslušníky bezpečnostních složek, bylo propuštěno. Mluvčí pražské policie Jan Holub ČTK znovu potvrdil, že jednoho z nich vyšetřovatel vyslechl jako svědka a zbývající byli obviněni z výtržnictví. Holub připomněl, že případ může skončit podáním obžaloby, nebo zastavením trestního stíhání. K incidentu, kvůli němuž kapitán mužstva Michael Hughes, útočníci David Healy a Glenn Ferguson, záložník Peter Kennedy a trenér brankářů Tommy Wright, strávili den jako vyšetřovaní, došlo v noci na čtvrtek. Při placení jeden z nich zranil člena ochranky nočního klubu na hlavě a ruce hozeným květináčem.

Studenti z Brna získali prvenství na Mistrovství Evropy ve fotbale robotů, které se konalo na Vysoké škole báňské-Technické univerzitě v Ostravě. Čtyřčlenný tým se ve finále utkal se soupeři z Dortmundu. Na domácí hráče z Ostravy zůstalo čtvrté místo, přestože jako jediní porazili brněnské vítěze. Příští Mistrovství Evropy ve fotbale robotů se bude konat zase za rok, tentokrát ve Vídni.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.