Zprávy Radia Praha

Prezident Havel na summitu hlav států NATO

Jednání hlav států členských zemí NATO v Bruselu se ve středu účastní prlezident Václav Havel. Před svým odletem prohlásil, že je pesvědčen o nutnosti vytvoření evropského obranného a bezpečnostního paktu. Neobává se přitom, že by vytvoření bezpečnostního a obranného spojenectví v Evropě mohlo odcizit Spojené státy Evropě.

Na bruselské schůzce hlav států a vlád 19 členských zemí Severoatlantické aliance se bude hovořit zejména o nadcházejícím summitu NATO, který se uskuteční příští rok v Praze. Jednat se bude také o perspektivě rozšiřování aliance a o americkém projektu raketové obrany. Na summitu se účastníci setkají i s novým americkým prezidentem Georgem Bushem. Evropským partnerům by Bush měl představit svůj plán raketové obrany, na nějž zatím spojenci pohlížejí spíše s nedůvěrou.

Podle prezidenta je třeba respektovat vůli Lotyšska k samostatnému určení

Svět musí respektovat vůli pobaltských zemí samostatně rozhodovat o svém osudu. Při setkání s lotyšským premiérem Andrisem Bérziňšem to na Pražském hradě řekl prezident Václav Havel. Lotyšsko, Estonsko a Litva usilují o členství v Severoatlantické alianci a v Evropské unii. Jejich úsilí o začlenění do evropských struktur Havel již dříve podpořil navzdory tomu, že rozšíření NATO o pobaltské státy se nelíbí Rusku. Právo na sebeurčení pobaltských zemí není přitom podle českého prezidenta důležité jen pro ně samotné, ale i pro celý svět. Lotyšský premiér na setkání Havlovi především poděkoval za jeho podporu začlenění pobaltských zemí do Evropy. Přivezl mu jako dárek obraz lotyšského umělce nazvaný Masky. Havlovi poděkoval také za jeho nedávný projev v Bratislavě na konferenci "Nové evropské demokracie: vůdcovství a zodpovědnost", v němž český prezident zdůraznil nevyhnutelnost dalšího rozšíření Severoatlantické aliance.

Především ekonomické otázky byly tématem rozhovoru premiérů Lotyšska a České republiky Andrise Bérziňše a Miloše Zemana. Oba politici spolu hovořili i o rozvíjející se vojenské spolupráci. Premiér Zeman doplnil, že kromě ekonomických vztahů jsou mezi oběma zeměmi i dobré vztahy kulturní. Do Rigy se například na podzim vypraví český ministr kultury Pavel Dostál a v Praze začale výstava mladých lotyšských malířů.

Česká republika chce záruky, že o přechodných obdobích budou rozhodovat fakta

O délce přechodného období pro pohyb pracovníků z kandidátských zemí po jejich přičlenění do EU by měla rozhodovat jasná čísla a data, nikoli nálady v zemích unie. Česká republika požádala EU o podklady, které by měly zajistit, že trvání opatření nebude záviset na libovůli členských států. Při setkání s novináři to řekl náměstek ministra zahraničí Pavel Telička. Unie předložila kandidátským zemím společnou pozici v otázce přechodného období pro pohyb pracovních sil. Předpokládá zavedení sedmiletého omezení, které však bude moci být po dvou letech přehodnoceno a případně zrušeno. Telička zdůraznil, že v tuto chvíli považuje za stejně zásadní také další otázky. Dva týmy vyjednavačů by měly brzy začít rozhovory v jednotlivých členských zemích unie. Vedle volného pohybu osob budou se svými protějšky hovořit především o daních, energetice a zemědělství. Telička zopakoval názor, že při nadcházejícím summitu v Göteborgu by unie již konečně měla udělat rázný krok směrem k integraci. Za poslední půlrok se podle něj úroveň jednání o rozšíření unie velmi zlepšila. Telička soudí, že na tom má zásluhu švédské předsednictví. Předpokládá, že v druhé polovině roku, kdy bude unii předsedat Belgie, budou jednání stejně úspěšná.

Švédsko oznámilo, že neuplatní omezení pro pohyb pracovníků

Švédsko neuplatní omezení pro zaměstnávání pracovníků z nových členských zemí EU, oznámila oficiálně ministryně zahraničí Anna Lindhová. Vyjádřila naději, že tento příklad budou následovat další členské státy. Komisař Günter Verheugen toto rozhodnutí přivítal. Vyjádřil naději, že se stane vzorem pro další země, což by významně usnadnilo přijetí společného stanoviska EU ke kapitole "volný pohyb osob" kandidáty. Švédové dali svůj úmysl najevo diplomatickými kanály už v minulých dnech; pochvalně se o něm zmiňoval v pondělí v Lucemburku český ministr Jan Kavan. Kromě Švédska zatím žádná země EU nedeklarovala, jak hodlá postupovat. Vedle Rakouska a Německa, které odklad volného pohybu prosadily, chtějí aspoň dvouletého období podle diplomatických signálů využít Dánsko a Finsko. Ostatní se vysloví buď obecně jako Švédové, nebo se dohodnou s jednotlivými kandidáty bilaterálně.

Mezi Českem a Maďarskem to dál jiskří kvůli volnému pohybu osob

Maďarsko dohodou s Evropskou unií o problematickém pohybu pracovních sil podle ministra zahraničí Jana Kavana zúžilo prostor pro české vyjednávání. Kavan to zopakoval na dotaz novinářů. Jeho maďarský protějšek János Martonyi se přitom krátce předtím proti podobným výrokům z české strany ohradil. Maďarsko v pondělí jako první z kandidátů ze střední a východní Evropy přistoupilo při jednání s EU na její společné stanovisko, které omezuje zaměstnávání pracovníků z nových členských zemí, a uzavřelo kapitolu "volný pohyb osob". Kavan v té souvislosti řekl, že Česko se teď "do jisté míry ... zužuje vyjednávací prostor". Zdůraznil, že nevidí důvod pro urychlené uzavření zmíněné kapitoly. Až se tak stane, nebudou podle něj podmínky pro Českou republiku horší než pro Maďarsko. O tom, že Budapešť zmíněnou kapitolu v pondělí uzavře, česká diplomacie podle Kavana věděla dopředu. Pro Maďarsko podle něj není otázka volného pohybu pracovních sil po vstupu do unie tak citlivá jako pro Českou republiku. Kavan také řekl, že respektuje nové maďarské a slovenské zákazy dovážet výrobky z hovězího masa kvůli výskytu takzvané nemoci šílených krav. Zároveň ale uvedl, že česká strana využije diplomatické kanály k jednání, na jejichž konci snad bude brzké odstranění příslušných zákazů.

Státní veterinární správa nařídila od úterka testovat poražený skot starší 30 měsíců

Česká republika přistoupila k testování výskytu tzv. nemoci šílených krav u veškerého poraženého skotu, který je starší 30 měsíců. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Josef Holejšovský rozeslal v pondělí okresním veterinárním správám metodický pokyn, který jim ukládá vyšetření v tomto rozsahu zajistit. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. V řadě případů podle něj opatření vstoupilo v život již v pondělí. Kontrole bez věkového omezení pak podléhá skot dovezený ze zemí postižených BSE. K otázce drobných chovatelů Duben uvedl, že domácí porážky skotu ze zákona dělat nelze. Na jatkách pracuje veterinární dozor, který vyšetření zajistí. Testování zatím veterinární správa platí ze svého rozpočtu. Jeho objem schválený pro letošní rok na běžný veterinární dozor činí 732,813 miliónu korun. Částka nezahrnuje dosavadní zvýšení, která reagovala na výskyt slintavky a kulhavky v Evropě a rozšíření monitoringu BSE na počátku roku. Ministr zemědělství Jan Fencl hodlá v souvislosti s testováním BSE požádat o pomoc vládu, protože jeho resort ve své kapitole potřebné peníze nemá.

Maďarsko zakázalo dovoz hovězího dobytku a masa z České republiky

Maďarsko v pondělí zakázalo dovážet z České republiky živý hovězí dobytek, hovězí syrové maso i masné výrobky a krmiva, obsahující hovězí. Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova odůvodnilo zákaz výskytem onemocnění BSE v Česku. Podle výnosu ministerstva, které okamžitě nabylo účinnosti, se zákaz nevztahuje na mléko, mléčné výrobky a takové hovězí maso, u kterého byl prokazatelně proveden test na výskyt prionu - bílkoviny, způsobující BSE. List Népszava píše, že Maďarsko není jedinou zemí středoevropského regionu, která zakázala dovoz hovězího z Česka. Již v pátek učinily tento krok Litva, Polsko a Slovensko a v pondělí Rakousko. Podobné kroky prý připravuje i Brusel. Podle informací z Bruselu prakticky již všechny země Evropské unie zavedly omezení dovozu, ale České republice oficiálně oznámí tento krok až v příštích dnech.

Slovensko zmírňuje ochranná opatření kvůli výskytu BSE v Česku

Slovensko od středy 13. června zmírní ochranná opatření, která mají zamezit šíření tzv. nemoci šílených krav z České republiky, kde se výskyt nemoci potvrdil minulý týden. Státní veterinární správa uvolňuje tranzit hovězího dobytka z České republiky, řekl ředitel Státní veterinární správy Dušan Magic. "Takový postup je v souladu s běžnou praxí, která se uplatňuje v Evropské unii," uvedl Magic ke zmírnění ochranných opatření. Slovensko od neděle 10. června kvůli výskytu BSE na statku v Dušejově zakázalo dovoz a převoz hovězího dobytka a dalších rizikových produktů pocházejících z Česka.

Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Klaus bude v interpelacích žádat vysvětlení Verheugenova výroku

V případě, že premiér Miloš Zeman nedokáže vysvětlit svůj pondělní výrok, vyzve ho k tomu předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus v interpelaci. Zeman v rozhlasovém pořadu Interview BBC uvedl, že podle komisaře pro rozšíření Evropské unie Güntera Verheugena by Klaus ve funkci premiéra ohrozil vstup Česka do Evropské unie. Zeman si však za svou pondělní interpretací Verheugenových slov stojí. Hájí se tím, že citovaný Verheugenův výrok byl sice neveřejný, ale nebyl embargovaný. Klaus připustil, že ve sněmovně nepatří k bontonu, aby její předseda interpeloval předsedu vlády. Přímo na Verheugena se však se žádostí o vysvětlení obracet nehodlá. Podle Klause je nevhodné, aby se někdo vměšoval do vnitřní politiky České republiky a stejně tak je nevhodné, aby on tyto věci komentoval.

Verheugen soukromé hovory nepopírá ani nepotvrzuje

"Mám jasnou zásadu. Nepotvrzuji ani nepopírám, co bylo a co nebylo řečeno v soukromé konverzaci," řekl v Lucemburku člen Evropské komise Günter Verheugen. Odpovídal na otázky České televize týkající se pondělního výroku premiéra Miloše Zemana. Připomněl, že se v minulosti nejednou veřejně vyjadřoval k bilanci vlády pod vedením Václava Klause. "Říkal jsem, že bývalá Klausova vláda zpozdila významné reformy. Je dobře znám můj názor, že v tomto období Česká republika zaostávala. Veřejně a v přítomnosti pana Klause jsem také řekl, že politika této vlády by nevedla k rychlému přistoupení k EU." Toto vše je však podle Verheugena věcí minulosti. "Nevím, jaké je stanovisko pana Klause dnes." Fakt, že ho poslední aféra vtahuje do české vnitřní politiky, mu nijak zvlášť nevadí.

Postřelený voják byl z Bosny přepraven do nemocnice v Brně

Český voják, jenž se v neděli v Bosně postřelil samopalem do ramene, byl z tamní vojenské nemocnice SFOR letecky přepraven do brněnské Ústřední vojenské nemocnice. Službu konající lékař informaci potvrdil s tím, že příslušník mise SFOR se bude léčit po operaci, kterou prodělal ještě v Bosně. Další operační zákrok nyní podle lékaře nehrozí. Případ, který se stal zřejmě náhodou, podle ministerstva stále vyšetřuje britská a česká vojenská policie. Nehoda se stala na ubikaci čety zabezpečení mnohonárodnostní divize v Banja Luce, kam byl český voják přičleněn. Ihned poté, co se voják střelil čtyřmi ranami ze samopalu, byl letecky přepraven do vojenské nemocnice Šipovo. O nehodě informoval v neděli velitel praporu Antonín Vícha a ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který doprovázel premiéra Miloše Zemana na návštěvě českých vojáků v misích na Balkáně.

Pronájem Českého domu v Moskvě provázela řada chyb

Při pronájmu Českého domu v centru Moskvy se pracovníci ministerstva zahraničí dopustili řady pochybení. Na základě vyšetřování ministerské inspekce to potvrdil šéf české diplomacie Jan Kavan. Příslušná nájemní smlouva na tento lukrativní objekt proto bude muset být předělána. Vypuštěn z ní má být například článek o předkupním právu. Kavan před novináři odmítl osobní odpovědnost a řekl, že za "špatnou smlouvu" on nemůže. Také první náměstek Pavel Telička pak uvedl, že veškerá pochybení neleží na vedení ministerstva.

Prezident Havel by zrušil mediální komisi Poslanecké sněmovny

Prezident Václav Havel by zrušil sněmovní mediální komisi. "Jen se do toho nepatřičně plete," sdělil Havel Literárním novinám. Komise, v jejímž čele stojí místopředseda ODS Ivan Langer, se zabývá mediální problematikou, poskytuje odborná stanoviska k zákonům, k obsazování mediálních rad a k výročním zprávám veřejnoprávních sdělovacích prostředků. Havel své stanovisko zmínil v odpovědi na otázku Literárních novin, co soudí o způsobu, jakým byla vybrána nová Rada České televize. "Nebyla to moc hezká historie, očividně byly opět podniknuty pokusy nezvolit do rady lidi vskutku svobodomyslné. Naštěstí se v poslední chvíli politici zalekli, takže teď asi není složení rady špatné," uvedl prezident. Havel je navíc přesvědčen o tom, že sestavování nejrůznějších nadstranických regulačních institucí by měla mít na starosti horní parlamentní komora. "Jmenovat různé významné činitele by mohl na návrh Senátu či s jeho dodatečným souhlasem prezident, jak je tomu kupříkladu u soudců Ústavního soudu," poznamenal. Havel si myslí, že by se tak zdůraznil význam těchto funkcí.

Maroko má zájem o české geology a českou železniční techniku

Maroko má zájem o dodávky železničních vlakových souprav, komponentů pro železniční techniku a o účast českých expertů na geologickém a geochemickém mapování. Sdělil to mluvčí ministerstva financí Libor Vacek v souvislosti s návštěvou ministra financí Jiřího Rusnoka v Maroku. Během návštěvy projevila marocká strana zájem i o pokračování rozvojové pomoci České republiky Maroku v rámci projektů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ministr Rusnok během návštěvy, která začala 9. června a skončila v úterý, podepsal s marockým ministrem financí, privatizace a turistiky Fathalláhem Valalúhem dohodu o podpoře a ochraně investic a dohodu o zamezení dvojího zdanění. Rusnok jednal rovněž s ministrem průmyslu, obchodu, energie a dolů Mustafou Mansúrím.

Evropa by měla podle Hnutí Duha Bushův plán snižování emisí odmítnout

Za "neadekvátní náhražku" Kjótského protokolu označilo ekologické sdružení Hnutí Duha nový plán amerického prezidenta George Bushe na snižování emisí v ovzduší. Bush v pondělí oznámil, že chce proti následkům globálního oteplování bojovat diplomacií a vědou. Kjótský protokol, v němž se státy zavázaly ke snižování skleníkových plynů v ovzduší, odmítl. Člen sdružení Jan Beránek sdělil, že by Evropa měla Bushův návrh odmítnout. Podle Bushe je Kjótský protokol "osudově nedokonalý" a "nerealistický" a nenabízí rovnovážné řešení mezi ochranou životního prostředí a ekonomickým rozvojem. Neexistuje podle něj jistota, jaká úroveň oteplování ovzduší je nebezpečná a jaké úrovni je třeba předejít. Evropské unii a Japonsku navrhl vývoj moderního monitorovacího systému, který bude klimatické změny sledovat. Beránek naopak uvedl, že pozitivem protokolu jsou konkrétní závazky snížení emisí. Kjótský protokol z roku 1997 předpokládá, že vyspělé země sníží do roku 2012 v průměru o pět procent emise skleníkových plynů oproti hodnotám z roku 1990. Nevstoupil však platnost, protože ho neratifikovala většina států. Hnutí Duha se domnívá, že by česká vláda měla protokol předložit k souhlasu sněmovně.

Mezinárodní taneční festival začíná v Praze

V Praze od středy proběhne mezinárodní festival současné taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Praha 200. V nově zrekonstruovaném divadle Ponec na Žižkově vystoupí soubor Dada von Bzdülöw z Polska, česko-kanadská dvojice Chanti a Kay Grigarová, Slovenka Marta Poláková a slovenské duo Zuzana Bacová a Milan Kozánek. Umělci z uvedených souborů reprezentují současnou taneční produkci z východní i západní Evropy a během festivalu je doplní soubory z Izraele a Kanady. Kromě pražských diváků uvidí některá představení i zájemci o současný tanec v Hradci Králové, Brně a Ostravě. Součástí již třináctého ročníku přehlídky, která potrvá do 28. června, bude Mezinárodní taneční dílna, kde se hostující umělci setkají s mladými tanečníky z celého světa.

Divadlo Ponec se má stát prvním divadlem v republice zaměřeným výhradně na tanec. Oprava Ponce, který bude podle ředitelky společnosti Tanec Praha Yvony Kreuzmannové sloužit českým tanečníkům nejen pro jejich veřejná vystoupení, ale také jako zkušebny, bude dokončena v září.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Mělo by být skoro jasno, ráno ojediněle mlhy, během dne polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.