Zprávy Radia Praha

Výsledky testů prvních osmačtyřiceti vzorků z mozkové tkáně poražených zvířat v Dušejově jsou negativní

Laboratorní testy prvních sady 48 kusů vzorků hovězího, které bylo v pátek poraženo v Zemědělském družstvu v Dušejově, jsou negativní. "Testy metodou Western blot v laboratoři Státního veterinárního ústavu v Jihlavě byly u prvních 48 kusů dobytka negativní, onemocnění na tzv. nemoc šílených krav (BSE) u nich nebylo prokázáno," řekl v pátek večer novinářům tiskový mluvčí okresního krizového štábu Jiří Marousek. Porážka všech 134 vybraných kusů ve dvou mobilních jatkách v areálu družstva začala už v pátek ráno.

SVS: Od pondělí se nesmí separovat maso z kostí skotu, ovcí a koz

Od pondělí se nesmí separovat maso z kostí skotu, ovcí a koz. Rozhodl tak ministr zemědělství Jan Fencl na návrh Státní veterinární správy. Důvodem opatření je prokázaný výskyt tzv. nemoci šílených krav v Česku. Nařízení se týká zvířat všech věkových kategorií. Svalovina oškrabaná z kostí, která se používá například do párků či paštik, může totiž teoreticky obsahovat stopy tkáně z centrálního nervového systému. Ten je vzhledem k výskytu prionů, původců BSE, rizikový.

Slovensko od pondělí zřejmě povolí nákup hovězího masa z ČR

Slovenský ministr zemědělství Pavel Koncoš předpokládá, že jeho země již příští týden zmírní ochranná opatření ve vzájemném obchodu s Českou republikou. Ta Slovensko přijalo po potvrzení výskytu tzv. nemoci šílených krav na statku v českém Dušejově. "Já předpokládám, že nejpozději v pondělí se přijmou opatření na zmírnění (překážek) obchodu," řekl Pavel Koncoš po setkání s českým protějškem Janem Fenclem.

Jirovský: Strach z BSE může ohrozit restrukturalizaci zemědělství

Obavy spotřebitelů z tzv. nemoci šílených krav, které vedou k propadu poptávky po hovězím mase, by mohly po potvrzení prvního případu této nemoci v ČR ohrozit restrukturalizaci zemědělství. Právě ta spočívá v omezení zorané plochy a využití biomasy z pastvin pro chov skotu, který však poklesl více než je pro důležitost údržby krajiny vůbec přijatelné. Řekl to v pátek předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský s tím, že spotřeba hovězího je v tuzemsku již nyní podstatně nižší než ve vyspělých státech.

Premiér Miloš Zeman vystoupil s projevem na 5. Petrohradském ekonomickém fóru

Na nezbytnost přípravy k procesu vznikající sjednocené Evropy upozornil v pátek ve svém projevu na 5. Petrohradském ekonomickém fóru český premiér Miloš Zeman. Uvedl, že nikdo přitom nemá právo vylučovat Rusko z Evropy. "Je to jedna z nejvýznamnějších součástí evropského kontinentu a evropské politiky," řekl český premiér. Ten věří, že na probíhajícím summitu Unie ve Švédsku se podaří učinit další krok na cestě k rozšíření Evropské unie.

Miloš Zeman v pátek také vyjádřil naději, že hluboce pasivní obchodní bilance s Ruskem se začne postupně zmírňovat. Sdělil, že při jeho návštěvě Petrohradu se mimo jednání o urovnání dluhu podařilo aktivizovat některé velmi zajímavé regionální projekty, které by mohly výrazně přispět ke zlepšení vztahů s Ruskem.

Peníze na odškodnění putují do ČR, během několika dní se začne vyplácet

Oběti nucených a otrockých prací z doby okupace dostanou své peníze v následujících dnech a týdnech. Prvním žadatelům mohou být poštovní poukázky doručeny už za týden. Dalším přijdou o několik dní či týdnů později, jakmile jejich žádosti ověří německá schvalovací komise. Odškodňování může začít, protože do českých bank už putují peníze z německého odškodňovacího fondu. "Mohu potvrdit, že německá nadace dnes, v pátek 15. června, začala převádět peníze," řekl ČTK vyjednavač ministerstva zahraničí Jan Sechter.

První splátka do ČR činí 56 miliónů německých marek, do Polska 57 miliónů a pro JCC 100 miliónů. Na odškodnění čeká asi 80.000 českých občanů. Nuceně nasazení dostanou 5000 marek (asi 85.000 korun). Lidé, kteří byli v koncentračních táborech, dostanou 15.000 marek (asi 255.000 korun). V první splátce obdrží žadatelé tři čtvrtiny celkové částky. Zbylých 25 procent bude vyplaceno po zpracování všech žádostí. To je vázáno na termín, do kterého mohou být podávány žádosti. Lhůta končí 11. srpna, uvažuje se však o jejím prodloužení.

Výplaty nuceně nasazeným v Německu bude zajišťovat ČSOB

Česko-německý fond budoucnosti, který v ČR zajišťuje výplaty pro odškodnění nuceně nasazených v Německu za druhé světové války, pověřil výplatou náhrad Československou obchodní banku. Ta v pátek uvedla, že sice má připravený plán výplat, ale zveřejní ho až po dohodě s fondem budoucnosti, zřejmě na tiskové konferenci v úterý 19. června.

Komunistický prokurátor Vaš byl odsouzen za účast na vraždě generála Píky na sedm let

Městský soud v Praze odsoudil v pátek bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše za účast na vraždě generála Heliodora Píky na sedm let vězení. Podle rozsudku pětaosmdesátiletý Vaš podstatnou měrou přispěl k vynesení trestu smrti v kauze generála, popraveného po vykonstruovaném soudním procesu v červnu 1949. Tehdy vedl vyšetřování neobjektivně a tendenčně, navíc do spisu vědomě založil falzifikát, který měl Píku usvědčit ze spolupráce s britskou zpravodajskou službou. Mimo jiné také účelově formuloval Píkovy výpovědi tak, aby vyzněly v jeho neprospěch. Vypracoval rovněž nástin obžaloby, v níž navrhl trest smrti.

Syn Heliodora Píky se nechtěl vyjádřit k trestu, jen k vině. "O to jsem usiloval celý svůj život, aby vina byla prokázána a aby se to uchovalo pro historickou paměť národa," podotkl. Pětaosmdesátiletý Vaš po vynesení rozsudku novinářům řekl, že je založen na na "hypotetických konstrukcích a spekulaci" a že se odvolá.

Stanislav Drobný: Odsouzení Karla Vaše za vraždu je spravedlivé

Konfederace politických vězňů přivítala jako spravedlivý rozsudek pražského městského soudu, který uznal bývalého komunistického prokurátora Karla Vaše vinným z vraždy generála Heliodora Píky. "My se na to díváme tak, že spravedlnost, která mnohdy tady není naplněna, v tomto případě naplněna byla," řekl v pátek předseda konfederace Stanislav Drobný. "Jsem hrozně rád, že soud tentokráte Vaše poslal do kriminálu za vraždu, poněvadž to vražda byla. Když někdo takovým způsobem aranžuje důkazy před soudem, aby ten druhý byl popraven, tak to je vražda," podotkl dále předseda KPV. Političtí vězní mají podle něj "plnou naději", že před soudem stane i někdejší vyšetřovatel StB Alois Grebeníček a také někteří odpovědní političtí činitelé.

Proces s divizním generálem Heliodorem Píkou z ledna 1949, za jehož vykonstruované odsouzení k smrti byl dnes shledán z velké části odpovědným tehdejší žalobce Karel Vaš, patřil k prvním velkým politickým procesům padesátých let. V květnu 1950 následovalo soudní řízení s bývalou s národněsocialistickou poslankyní Miladou Horákovou a dalšími představiteli nekomunistických stran, v němž byly vyneseny čtyři rozsudky smrti a řada dlouhodobých trestů. Oběti procesu byly stejně jako u následujících politických kauz později rehabilitovány. V dalších procesech se komunistická moc hodlala vypořádat s odpůrci na venkově a v církevních kruzích. V roce 1951 bylo například vyneseno 11 rozsudků smrti v dodnes zcela nevyjasněné kauze Babice. Právě kvůli podezření, že poslal na smrt nevinné lidi, obžaloval loni státní zástupce tehdejšího soudce babického procesu Pavla Vítka. Podle obžaloby bylo cílem tehdejšího soudního řízení potrestat pro výstrahu smyšlené pachatele útoku na komunistické funkcionáře v Babicích na Třebíčsku. Rozsudky smrti - bylo jich 11 - zazněly i v procesu s někdejším generálním tajemníkem komunistické strany Rudolfem Slánským v listopadu 1952, v němž se komunistický systém obrátil do vlastních řad.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zkoumá podle dostupných informací více než dvě stovky takzvaných justičních vražd - vykonaných rozsudků smrti vynesených z politických a někdy dokonce i osobních důvodů v letech 1949 až 1953.

Miloš Zeman by uvítal, kdyby o autorství Olova rozhodl soud

Premiér Miloš Zeman popřel, že autorem materiálu operace Olovo, který měl zdiskreditovat místopředsedkyni sněmovny Petr Buzkovou, byl jeho poradce Vratislav Šíma. Podle pražského státního zastupitelství Šíma dokument napsal, ale nespáchal tím trestný čin. Proto ve středu zastavilo jeho stíhání. Zeman by byl radši, kdyby o tom, kdo je autorem hanopisu, rozhodl soud. "Důkazní materiál může vyhodnotit pouze soud, nikoli státní zastupitelství. Jediné, co státní zastupitelství udělalo, je, že nepodává žalobu. Já sám bych uvítal, kdyby se tak stalo, protože by pak soud rozhodl o tom, zda tato žaloba je pravdivá," řekl Miloš Zeman.

O přípravě akce s krycím názvem Olovo informovala poprvé loni v květnu Mladá fronta Dnes. Název materiálu byl odvozen z počátečních písmen jména poslankyně (chemická značka olova je Pb). Dokument uváděl konkrétní kroky k diskreditaci Buzkové. Poslankyně podle něj měla být například nařčena z toho, že týrá svou dceru.

Jan Ruml se rozhodl, že se k lustracím dočasně nebude vyjadřovat

Místopředseda Senátu a někdejší náměstek federálního ministra vnitra Jan Ruml (Unie svobody) se rozhodl, že se nebude vyjadřovat k problematice lustrací, dokud si neprostuduje potřebné dokumenty. Je totiž přesvědčen, že celá aféra je předem připravená a má jej politicky zdiskreditovat.

Ve čtvrtek Ruml připustil, že o negativních lustracích komunistických agentů věděl, ale nebylo v jeho pravomoci tento případ řešit. "Nechápu, jak může být skandalizován člověk, který se zásadní měrou podílel na demokratizaci bezpečnostních složek v České republice. Žádám všechny, kteří o tom mohou svědčit, aby nemlčeli," uvedl Ruml v prohlášení.

Aféra s lustracemi propukla předminulý týden, kdy ministr vnitra Stanislav Gross oznámil, že v letech 1991 a 1992 bylo stovce agentů bývalé komunistické Státní bezpečnosti neoprávněně vydáno negativní lustrační osvědčení. Ruml se chce do konce měsíce s Grossem kvůli celému případu osobně sejít.

Pavel Rychetský odmítl interpretaci Jana Rumla o událostech kolem falešných lustračních osvědčení

Vicepremiér Pavel Rychetský odmítl interpretaci místopředsedy Senátu a někdejšího náměstka federálního ministra vnitra Jana Rumla, že události kolem falešných lustračních osvědčení jsou cílenou kampaní ODS a ČSSD proti jeho osobě. Tento názor se Rychetskému jeví "komický". Má přitom za prokázané že Ruml i jeho tehdejší nadřízený Ján Langoš věděli, že byla negativní lustrační osvědčení vydána neoprávněně. Ruml ve čtvrtek připustil, že o negativních lustracích komunistických agentů věděl, ale nebylo v jeho pravomoci tento případ řešit.

Ján Langoš se k falešným lustracím už odmítá vyjadřovat

Bývalý federální ministr vnitra Ján Langoš se už odmítá vyjadřovat k aféře okolo "čistých" lustračních osvědčení pro bývalé agenty vojenské kontrarozvědky, která vyplavala na povrch až při bezpečnostních prověrkách v České republice podle norem NATO. Langoš již dříve svaloval veškerou odpovědnost na tehdejší představitele federálního ministerstva obrany, kteří v té době poskytovali údaje o nespolupráci. Ve čtvrtek sice bývalý Langošův náměstek Jan Ruml i poslanci ODS Jan Vidím a Petr Nečas připustili, že Langoš zřejmě věděl nejméně o dvou případech neoprávněně vydaných negativních lustračních osvědčení, ale během pátečního jednání slovenského parlamentu poslanec Langoš zpravodaji ČTK jen vzkázal, že se už k věci nebude vůbec vyjadřovat. Ještě dříve exministr odmítl tvrzení českého ministra vnitra Stanislava Grosse, že Langoš a Ruml nesou za falešná lustrační osvědčení odpovědnost.

Prezident Havel hovořil s předsedou litevského sejmu o vzájemné spolupráci

O spolupráci zemí a podpoře při vstupu Litvy do Severoatlantické aliance spolu hovořili v pátek na zámku v Lánech prezident Václav Havel a předseda litevského Sejmu Arturas Paulauskas. Prezident Havel zdůraznil, že Česká republika vnímá Litvu jako odpovědného středoevropského partnera a podpořil přípravu Litvy na členství v NATO. Informoval také předsedu litevského Sejmu o nedávném bruselském summitu hlav států a vlád členských zemí NATO a slíbil mu, že Česká republika bude i nadále podporovat pozvání pobaltských republik do Severoatlantické aliance již na příštím summitu NATO.

Václav Havel se zúčastní jednání Ústavního soudu o České národní bance

Ústavní soud bude příští týden ve středu rozhodovat o návrhu na vypuštění některých pasáží z novely zákona o České národní bance, který koncem loňského roku podal prezident Václav Havel. Soud se bude zabývat i konfliktem mezi hlavou státu a vládou ohledně jmenování vedení centrální banky. Český prezident se jednání soudu osobně zúčastní.

Spor o to, zda je ke jmenování představitelů centrální banky prezidentem nutný spolupodpis premiéra, se rozpoutal poté, co vešlo ve známost, že Václav Havel chce do čela ČNB jmenovat někdejšího viceguvernéra Zdeňka Tůmu. Jeho rozhodnutí tehdy ostře napadli premiér Miloš Zeman, předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus i odstupující guvernér Josef Tošovský.

Bývalí piloti RAF navštívili vojenskou akademii

Dvacet válečných veteránů, kteří se jako piloti britského královského letectva zúčastnili bojů ve druhé světové válce, v pátek navštívilo Vojenskou akademii v Brně. Žijí ve Velké Británii a do České republiky šesti veteránům udělena Medaile Svazu letců ČR za zásluhy. Brněnská akademie je jedinou školou v zemi, která pro armádu připravuje budoucí piloty. Veteráni si proto mohli prohlédnout vojenské letiště v Brně-Slatině, kde se koná i část výuky posluchačů akademie.

Mezi návštěvníky byl dvaaosmdesátiletý generálmajor Marcel Ludikar, který sloužil u 311. československé bombardovací perutě RAF. Po válce se vrátil domů a když v roce 1948 zjistil, že je na něj vydán zatykač, uprchl na lyžích do Německa. Později se vrátil do Anglie a byl opět přijat do RAF. V Československu byl odsouzen v nepřítomnosti za vlastizradu a v roce 1990 rehabilitován. Nyní žije střídavě v Londýně a na své chalupě u Benešova. "Mrzí mě, že mládež v České republice ví málo o vojácích, kteří ve druhé světové válce bojovali za hranicemi vlasti. V osvětě však alespoň částečně napomůže nový českých film Tmavomodrý svět o letcích RAF," řekl Ludikar po návštěvě akademie.

Česká armáda ukončila likvidaci protipěchotních min

Likvidaci 324.162 protipěchotních šrapnelových a střepinových kovových min z výzbroje Armády České republiky ukončili v pátek pracovníci zásobovací základny munice v Bohuslavicích nad Vláří na Zlínsku. "Splnili jsme jako jedni z prvních ve světě podmínky Úmluvy o zákazu, použití, skladování, výroby a převodu těchto min, která byla podepsána 3. prosince 1997 v Ottawě," řekl pracovník velitelství armádní logistiky Václav Ryk. Celkem si vybudování technologických linek vyžádalo asi 14,5 miliónů korun.

Šmejkal: irské referendum odloží rozšíření EU o jeden až dva roky

Irské referendum proti Smlouvě z Nice odloží rozšíření Evropské unie o jeden až dva roky, ale nezastaví je. V New Yorku to prohlásil hlavní analytik české Hospodářské komory a ředitel jejího Centra pro evropskou integraci Václav Šmejkal. V Českém centru přednášel o České republice a její připravenosti na vstup do EU. Šmejkal uvedl, že se vstupem Česka do unie se počítá kolem roku 2004. Pravděpodobnější ale prý bude termín ladící s novým rozpočtovým cyklem unie, který začíná v roce 2006.

Rakouští odpůrci Temelína chystají nové hraniční blokády

Všechny protiatomové organizace v Rakousku ohlásily na neděli 24. června blokádu hranic s Českou republikou na přechodech Wullowitz-Dolní Dvořiště a Weigetschlag- Studánky. Jde o reakci na veřejné slyšení k výsledkům ekologické prověrky české jaderné elektrárny, které je naplánované na úterý 26. června. Účastníci požadovali od rakouské vlády, která je formálním pořadatelem slyšení, aby ho zrušila s odůvodněním, že dokumenty o prověrce elektrárny předané českou stranou jsou rozhodně nedostačující. Konání slyšení by podle nich mohlo být hodnoceno jako faktické "posvěcení" temelínského projektu z rakouské strany.

Evropská jízda dorazila z cesty po regionech do Prahy

Přelouč se stala poslední zastávkou takzvané Evropské jízdy po 79 českých městech, která v pátek dorazila do Prahy. Cílem projektu bylo upoutat pozornost veřejnosti na problematiku integrace České republiky do Evropské unie a poskytnout o EU objektivní informace. Členové hlídky za více než půl roku navštívili 135 škol. Oslovili přes 6000 lidí a uspořádali 70 setkání se zástupci místní samosprávy.

Na státní hrad Grabštejn se vrátily původní sbírky

Po 50 letech se vrátily na státní zámek Grabštejn na Liberecku původní clam- gallasovské sbírky. Od roku 1953 sloužil zámek armádě a té byly cenné památkové předměty na obtíž, proto byly ze zámku odvezeny. "Ve spolupráci se Státním ústavem památkové péče jsme je vypátrali a dovezli zpět," řekl novinářům Pavel Hušek z ústeckého památkového ústavu. Nejvíce vrácených předmětů bylo podle něj umístěno na státním zámku v Mnichově Hradišti.

Hrad Grabštejn pochází ze 13. století, později byl přestavěn na mohutné panské sídlo a v 16. století na renesanční zámek s kaplí svaté Barbory. V roce 1953 jej převzala do správy armáda. Památkářům se zchátralý objekt vrátil zpět v roce 1970, ale prvních oprav se dočkal až v roce 1990. Loni zavítalo na Grabštejn asi 16.000 návštěvníků.

V Kolíně začal mezinárodní festival dechových hudeb

Několik stovek diváků v pátek přilákal na kolínské Karlovo náměstí první z řady koncertů mezinárodního festivalu dechových orchestrů Kmochův Kolín. Třídenní svátek hudby se koná už podevětatřicáté. Každoročně ho navštíví několik tisíc tuzemských i zahraničních diváků. Náměstím zněly především skladby kolínského sokolského kapelníka Františka Kmocha (1848 až 1912), na jehož počest je festival pořádán. Nechyběly mezi nimi ani známé písně Česká muzika a pochod Kolíne, Kolíne.

Letošního festivalu se zúčastní v 12 domácích a deseti zahraničních souborech na 1500 lidí. Pro návštěvníky, kterým dechovka tolik neříká, pořadatelé přichystali na sobotu "Kmochův smažák", v jehož rámci se na Kmochově ostrově představí mimo jiné skupina Monkey Business. Doprovodné programy se uskuteční také v Kutné Hoře a Poděbradech a v obcích na Kolínsku.

A ještě krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami, nejvyšší denní teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio