Zprávy Radia Praha

Société Générale zaplatí za Komerční banku 40 mld korun

Vítězem výběrového řízení na šedesátiprocentní státní podíl v Komerční bance se stala francouzská Société Générale, která za získání tohoto podílu zaplatí 40 miliard korun. Na čtvrteční tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl premiér Miloš Zeman. Ministr financí Jiří Rusnok k tomu dodal, že francouzská banka v průběhu vyjednávání navýšila svou nabídku o více než devět miliard korun. Z dalších kandidátů činila nabídka italské UniCredito 37,26 miliardy, německá HypoVereinsbank nabízela 20,3 miliardy korun. Nový vlastník by měl kupní cenu splatit v jedné tranši po uzavření kupní smlouvy. Ta by podle Rusnoka měla být podepsána přibližně do dvou měsíců.

Ministři jednali o tajných službách

Vládní výbor pro zpravodajskou činnost jednal ve středu o situaci v českých tajných službách. O svolání výboru, jehož úkolem je koordinovat zpravodajské služby, požádal počátkem týdne jeho předsedu, ministra zahraničí Jana Kavana ministr obrany Jaroslav Tvrdík. V tisku se totiž objevily informace o tom, že vojenská tajná služba v roce 1999 sbírala informace o tehdejším ministrovi Jaroslavu Baštovi. Jedním z výsledků jednání výboru je podle mluvčího ministerstva obrany Milana Řepky fakt, že na základě rozhodnutí výboru odjede styčný důstojník české armády v NATO a bývalý šéf vojenské rozvědky František Štěpánek ve čtvrtek na své působiště do Bruselu. Další závěry jednání odmítli jeho účastníci komentovat. "Jsou jednání, o kterých není dobré cokoliv říkat," reagoval ministr vnitra Stanislav Gross. Veřejně se nechtěl vyjádřit ani k situaci v českých tajných službách. Zdůraznil, že je potřeba prověřovat údaje zvěřejňované v médiích.

Bezpečnostní ředitel Národního bezpečnostního úřadu rezignoval

Bezpečnostní ředitel Národního bezpečnostního úřadu Martin Hejl se rozhodl rezignovat na svoji funkci. Hejl uvedl, že opouští funkci proto, aby "eliminoval útoky těch, kteří si dosud neuvědomili význam NBÚ nejen v souvislosti s členstvím ČR v NATO". Informace o svých podivných aktivitách označil za nesmysl. V polovině měsíce informovala některá média o tom, že Bezpečnostní informační služba měla do NBÚ nasadit svého agenta, který Hejla údajně sledoval. Podle médií BIS Hejla podezřívá ze styků s podnikateli napojenými na organizovaný zločin, čímž se stává bezpečnostním rizikem pro stát.

V České republice je vysoká míra korupce

Při letošním mezinárodním průzkumu společnosti Transparency International skončila Česká republika z 91 sledovaných zemí na 47. místě. Umístila se tak za státy Evropské unie, USA, Namibií, Kostarikou nebo Peru. Z deseti bodů, které znamenají prostředí úplně bez uplácení a zneužívání moci k vlastnímu prospěchu, získala pouze 3,9 bodu. Z dosavadních výzkumů, v nichž byla Česká republika klasifikována, je toto hodnocení zatím nejhorší. Loni ČR skončila na 42. místě s indexem 4,3 a v roce 1999 na 37. místě s indexem 4,7. V první desítce se umístily severské země. Česko předstihlo i Maďarsko, Slovinsko, Litva, Polsko, Bulharsko a Chorvatsko. Slovensko se umístilo 51. s 3,7 bodu. Nejvíce korupce je v Bangladéši, která byla oceněna 0,4 bodu. Velké problémy s korupcí jsou podle výzkumu také v Nigérii, Ugandě, Indonésii, Keni, ale i na Ukrajině a v Rusku. Poprvé se mezinárodní studie korupce uskutečnila v roce 1995. Letos se zaměřila na to, jak podplácení a zneužívání moci vnímají podnikatelé a investoři.

Bezcelní obchody skončí ještě letos

Senát nesouhlasí s prodloužením činnosti bezcelních takzvaných duty/tax free obchodů do roku 2003 a trvá na tom, aby existovaly pouze do konce tohoto roku. S tímto pozměňovacím návrhem Senát vrátil Poslanecké sněmovně novelu zákona o spotřebních daních, která s delší činností bezcelních obchodů počítala. Senát se proti bezcelním obchodům vyslovil letos již podruhé; v dubnu dolní komora podpořila senátní verzi, která existenci obchodů omezila do konce letošního roku. Bezcelní obchody podle ministra zahraničí Jana Kavana ohrožují náš vstup do Evropské unie. Novela zákona o spotřební dani dále mimo jiné řeší termín splatnosti této daně u malých a středních firem, který prodlužuje z 25 na 55 dnů. Norma má odstranit stav, kdy výrobce musí podle platných lhůt uhradit spotřební daň dříve, než dostane od odběratelů za výrobky zaplaceno. Podnikatelé argumentují, že současný stav snižuje konkurenceschopnost malých výrobců.

Státní pozemky budou převedeny na chataře

Senát schválil poslaneckou novelu zákona, která převádí zemědělské a lesní pozemky z vlastnictví státu na jiné osoby. Zákon umožní, aby tyto pozemky v zahrádkových nebo chatových osadách získali jejich dosavadní uživatelé. Oprávnění uživatelé pozemků v zahrádkářských nebo chatových osadách měli podle zákona právo na prodloužení nájmu, ale pouze na dobu deseti roků od jeho účinnosti, tedy do letošního 24. června. Případným zamítnutím nebo vrácením zákona by senátoři prodlužovali právní nejistotu k vlastnictví pozemků u jejich dlouholetých uživatelů. Pokud jde o poskytování náhradních pozemků, stanovuje novela přednost oprávněných osob před obcemi. Tato přednost se však netýká pozemků určených k zastavění veřejně prospěšnou stavbou nebo stavbou pro bydlení. Poslanci do zákona zapracovali i ustanovení přednostního prodeje státní půdy těm, kteří ji mají pronajatou minimálně po dobu pěti let.

Česká republika je ušetřena masového šíření AIDS

Česká republika je ušetřena lavinovitého šíření choroby AIDS. AIDS je přitom globální epidemie, která může destabilizovat rozvoj a sociální pokrok. Jménem prezidenta Václava Havla to na zvláštním zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku uvedl český ministr zdravotnictví Bohumil Fišer. V ČR je v současné době 514 osob nakažených virem HIV, který způsobuje nemoc. U 151 z nich už nemoc propukla a devadesát lidí jí podlehlo. Za důležité kroky k potírání nemoci Fišer označil koordinaci činnosti na národní úrovni, péči o postižené a prevenci, která v České republice zahrnuje například přístup k testům. Povinné je od začátku letošního roku testování těhotných žen, aby mohly v případě potřeby dostávat protivirové léky, řekl Fišer. Závěrečný dokument konference OSN vymezuje další postup proti šíření choroby, jíž za dvacet let od objevení podlehlo 22 miliónů lidí. Protože dosud neexistují léky, které by chorobu byly schopny vyléčit, hrozí smrt dalším 36 miliónům nakažených osob, žijících většinou v Africe.

V Temelíně je již ve skladu všechno palivo pro druhý výrobní blok

V jihočeské jaderné elektrárně Temelín je již všechno palivo pro druhý výrobní blok, do něhož by mělo být zavezeno koncem letošního roku. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK informoval, že další z utajovaných vlaků s jaderným palivem dorazil do Temelína ve středu. Transport podle jeho informací nedoprovázely protesty ekologických aktivistů a nevznikly při něm problémy. "Středeční dodávka paliva byla celkově devátou a čtvrtou pro druhý blok," upřesnil mluvčí. Při dubnovém transportu, který kritizovali zejména někteří starostové, uvedl ředitel temelínské elektrárny František Hezoučký, že přeprava paliva neznamená žádné nebezpečí pro lidi, ani pro životní prostředí. "Radioaktivita jaderného paliva je na úrovni přírodní horniny a navíc je uloženo ve speciálních kontejnerech. Ani na jejich povrchu nelze naměřit vyšší radioaktivitu než na úrovni přirozeného pozadí," řekl Hezoučký.

Každý ze dvou temelínských reaktorů obsahuje 92 tun paliva, přičemž každý den rozštěpí asi tři kilogramy uranu. Palivo má formu prutů o průměru 6,2 milimetru, které jsou uloženy po 312 v šestihranných kazetách. Při přepravě jsou kazety vkládány do speciálních kontejnerů. Jednou za rok je reaktor zastaven a jedna čtvrtina vyhořelých palivových souborů je zavážecím strojem vyměněna za čerstvé.

České sokolky těžce zraněny při dopravní nehodě ve Spojených státech

Při dopravní nehodě na americké dálnici bylo v úterý zraněno pět ze skupiny 18 Češek z Prostějova, které cestovaly na sokolský slet do Detroitu. Dvě utrpěly těžká zranění a jsou v kritickém stavu, ostatní jsou mimo nebezpečí. Velvyslanectví ČR kontaktovalo rodiny postižených žen v Česku. Nehoda se stala na dálnici, když cestovaly z Niagara Falls na americko-kanadské hranici. Způsobil ji mladý řidič Hondy Accord, který najel do jednoho z vozů, jímž skupina Češek jela. Pět z nich bylo zraněno a jejich úraz si vyžádal hospitalizaci v místních nemocnicích. Postižených se ujali krajané v Clevelandu, kteří jim na policii a v nemocnici sloužili jako tlumočníci.

Prodej ČKD Dopravní systémy bude mít podmínky

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr přislíbil zástupcům odborů ČKD Dopravní systémy, že případná smlouva o prodeji tohoto podniku společnosti Siemens bude obsahovat ustanovení o zachování současné struktury zaměstnanců. Znamená to, že nový majitel bude nadále zaměstnávat i techniky zabývající se vývojem a rozvojem firmy.

PSJ holding postaví v centru Prahy hotel za více než 440 mil. Kč

Nový hotelový komplex za více než 440 miliónů korun postaví v Praze na Senovážném náměstí pro italského investora Boscolo International stavební firma PSJ holding. Dalších 200 miliónů korun by mohly stát dokončovací práce, které nejsou součástí hlavního kontraktu. První část zakázky bude zahrnovat rekonstrukci budovy z přelomu 19. a 20. století, kde za první republiky sídlila Česká hypoteční banka. K této budově budou v rámci druhé části zakázky v zadním traktu přistavěny podzemní garáže, technické zázemí a další ubytovací prostory. Kompletní stavbu by měl PSJ holding, vystupující jako generální dodavatel, dokončit do 17 měsíců. Nový pětihvězdičkový hotel nabídne také služby konferenčního centra a komplexu římských lázní s fitness, bazénem a saunami. V provozu budou i tři restaurace.

Smetanovu Litomyšl už navštívilo 6000 lidí

Na 6000 lidí již navštívilo 43. ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Podle ředitele festivalu Jana Pikny je o letošní Smetanovu Litomyšl o něco větší zájem než loni. "Letos uváděné programy jsou divácky atraktivnější," řekl Pikna. Pořadatelé již prodali téměř 13.000 lístků. Loňský ročník a jeho 19 pořadů přitom navštívilo přibližně 11.500 lidí. Letošní Smetanova Litomyšl nabízí podle pořadatelů mimořádné interpretační výkony. Ovacemi ve stoje diváci aplaudovali například koncertnímu provedení Pucciniho opery Turandot, kde titulní roli poprvé v ČR zpívala Eva Urbanová. Na návštěvníky festivalu ještě čeká mimo jiné vystoupení Státní filharmonie Brno s dirigentem Leošem Svárovským ve čtvrtečním programu nazvaném Pocta Antonínu Dvořákovi. Víkend bude patřit například provedení Verdiho Trubadúra v podání Státní opery Praha, vystoupení Dagmar Peckové v Koncertu pro třetí tisíciletí a Smetanově Mé vlasti. Festival vyvrcholí v zámeckém amfiteátru v neděli odpoledne Prodanou nevěstou Bedřicha Smetany.

Český film Oběti a vrazi v soutěži MFF v Moskvě

Celovečerní debut režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové Oběti a vrazi byl promítnut v rámci soutěže na 23. moskevském mezinárodním filmovém festivalu. Snímek je jedním ze 17 soutěžních filmů. Na jeho promítnutí přijeli do Moskvy režisérka a herec Karel Roden, který ve filmu ztvárnil hlavní mužskou roli. Komorní psychologická studie incestního poměru sourozenců byla natočena v česko-švýcarsko-francouzské koprodukci. Ve filmu se prolínají současnost a 70. léta. Rozpočet filmu činí 27 miliónů korun. Režisérka Sedláčková studovala na filmové fakultě v Praze a v roce 1989 emigrovala do Francie. Dnes žije střídavě v Praze a Paříži.

Pískovcový dílec mariánského sloupu dorazí do Prahy

Pískovcový dílec na obnovení sloupu Panny Marie, který do r. 1918 stál na Staroměstském náměstí, dorazí do Prahy v neděli kolem poledne. Kámen vylomený počátkem letošního roku v Indii v oblasti Jaipur už je zhruba měsíc v České republice a pracují na něm kameníci pod vedením sochaře Petra Váni. Do hlavního města kamenný dřík sloupu dopraví po Vltavě divadelní loď bratří Formanů, na kterou bude naložen v sobotu v Mělníku. Informoval o tom místopředseda Společnosti pro obnovu mariánského sloupu na Staroměstském náměstí Karel Kavička. Původní sloup Panny Marie byl na Staroměstském náměstí postaven v polovině 17. století po skončení třicetileté války. Jako údajný symbol habsburské nadvlády zničil památník dav lidí vedený žižkovským bohémem Frantou Sauerem několik dní po vyhlášení samostatného Československa v roce 1918.

Společnost, která vznikla před 11 lety, chce sloup obnovit, dosud však nemá povolení magistrátu. Proti obnově se nedávno postavil primátor Jan Kasl; podle něj by vztyčení kopie představovalo návrat monumentu protireformačního katolicismu do centra Prahy.

Kanaďané připravují na Šumavě studii o turistice

Do poloviny července bude v šumavském horském středisku Železná Ruda na Klatovsku působit dvojice kanadských odborníků, kteří pro město vypracují studii o turistice, cestovním ruchu a využití krajiny. Odborníci mají na základě zkušeností z šestitýdenního pobytu doporučit postupy, jak například co nejvíce přilákat turisty do atraktivního šumavského prostředí, jak využít blízkosti hranic s Německem a jak co nejvíce zpříjemnit život ve městě občanům i turistům. Jejich studie se má také zabývat soužitím města s nedalekým národním parkem Šumava a situací kolem četných tržnic a nočních podniků a klubů. Specialisty poslala do Železné Rudy na žádost města kanadská vláda v rámci projektu CESO. Vznikl v roce 1967 a v Evropě ho financuje kanadské ministerstvo zahraničí. V kartotékách CESO je asi 4500 konzultantů ve 150 oblastech. Činnost v České republice začala v roce 1990 a zatím bylo úspěšně dokončeno více než 170 projektů. Pomoc odborníků je zaměřena na společnosti i samosprávu.

Ze sportu:

Tenista Jiří Novák nedotáhl nadějně rozehraný zápas druhého kola ve Wimbledonu do vítězného konce a souboj s třiadvacátým nasazeným, Toddem Martinem z USA, prohrál 2:3 na sety. Novák začal dobře a po setech 7:6 a 6:2 vedl 2:0 na sety, jenomže zbylé tři sady prohrál shodně 4:6.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Zataženo až oblačno s přeháňkami, místy bouřky, ojediněle s kroupami. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů Celsia.