Zprávy Radia Praha

Do ČR přijede vrchní velitel NATO v Atlantiku

Vrchní velitel spojeneckých sil v Atlantiku (SACLANT) generál William Kernan navštíví v nejbližších dnech Českou republiku. Kernan, který přijede na pozvání náčelníka českého generálního štábu Jiřího Šedivého, bude jednat také s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem a navštívit by měl i obě komory českého parlamentu. Kernan je ve své funkci na velitelství v Norfolku od roku 2000. Pochází z amerického Texasu, důstojníkem americké armády se stal v roce 1968.

Vladimír Špidla: Veřejný dluh asi 394 mld. Kč vznikl většinou do r. 1998

Veřejný dluh České republiky je zhruba 394 miliard korun a ze své valné části vznikl mezi lety 1992 až 1998. Byl schován zejména do špatných úvěrů bank. V neděl diskusním pořadu české soukromé televize Nova to řekl ministr práce a sociálních věcí a předseda vládní sociální demokracie Vladimír Špidla. Podle jeho oponenta, lídra čtyřkoalice Karla Kühnla, po započítání všech skutečných ztrát, které jsou v Konsolidační bance, to bude ve vztahu k hrubému domácímu produktu o osm až deset procentních bodů více. Vláda sociální demokracie podle Špidly dluh z valné části převzala a převedením do Konsolidační banky jej zveřejnila. Příčina dluhů je v chybné koncepci privatizace a v nákladech, které nese. Dluhy podle Kühnla vznikly i během posledních tří let za současné vlády. Příkladem je její chování vůči bankám. "I za této vlády pokračovalo vyprazdňování IPB, kde vznikla účetní ztráta asi 160 miliard korun," řekl s tím, že tento proces byl kontinuální. Číslo, které se dnes udává jako veřejný dluh, je podle něho jenom část skutečnosti. S necelými 400 miliardami je jen někde u 20 procent HDP. Zejména po započítání ztráty IPB však ještě vzroste. Jsou zde také státní záruky, které z části pocházejí z minulosti, v objemu asi 16 procent, prohlásil Kühnl.

ČSS navrhne Ústavnímu soudu změnu financování politických stran

Zástupci Československé strany socialistické (ČSS) podají do 14 dnů Ústavnímu soudu návrh na změnu financování politických stran. Rozhodl o tom víkendový stranický sjezd v Přerově. Socialisté soudí, že by malé strany měly dostávat státní dotaci aspoň v takové výši, aby z ní mohly financovat úkony, které jim ukládá zákon o politických stranách a hnutích. ČTK to řekl předseda ČSS Jaroslav Vojtek, kterého sjezd potvrdil ve funkci. Jako příklad zákonem uloženého úkonu Vojtek uvedl audit stranického hospodaření. Ten je velice drahý a malé strany, jakou jsou i socialisté, na něj prostě nemají, dodal.

Financováním stran se Ústavní soud zabýval již v únoru, kdy na návrh prezidenta Václava Havla zrušil v zákoně o politických stranách zvýšení ročního příspěvku za mandát zákonodárce na milión korun. Poslanecká sněmovna ale tři dny nato schválila novelu tohoto zákona, která nově stanovuje výši státního příspěvku za mandát zákonodárce na 900.000 korun ročně.

ČSS byla obnovena v roce 1993 poté, co byla původní strana přejmenována v témže roce na Liberální stranu národně sociální. Dovolává se myšlenkových hodnot svobody, spravedlnosti a solidarity, z nichž se v roce 1897 "z vůle národně a sociálně smýšlejících dělníků zrodila".

Vláda jedná o státním rozpočtu

Prvním bodem na programu schůze vlády je projednání první verze návrhu státního rozpočtu na příští rok. Kabinet by měl stanovit příjmy a výdaje státního rozpočtu na základě dvou variant ministerstva financí. První vychází z politických dohod, drží desetimiliardový deficit a počítá s omezením běžných výdajů a investic a s růstem mezd ve státní správě o pouhé jedno procento. Naopak druhá varianta vychází vstříc nadměrným požadavkům resortů.

Poslanci ODS chystají stížnost k Ústavnímu soudu kvůli novele zákona, který umožňuje širokému okruhu lidí nahlížet do zdravotnické dokumentace

Poslanci Občanské demokratické strany chystají stížnost k Ústavnímu soudu kvůli novele zákona, která umožňuje širokému okruhu lidí nahlížet do zdravotnické dokumentace pacientů. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je podpoří i někteří sociální demokraté. Novela nemocnicím i lékařům umožní, aby zdravotní dokumentaci vedli v elektronické podobě. Nahlížet do ní budou moci například i studenti, kteří se ve zdravotnických zařízeních připravují na povolání lékaře či zdravotní sestry, a kromě zdravotníků také pracovníci administrativy a archivů.

Ekonomický summit začal v Salcburku

V rakouském Salcburku začal třídenní Celoevropský ekonomický summit, pořádaný Světovým ekonomickým fórem. Na úvod se konaly dvě pódiové diskuse na téma budoucnost Evropy a proces rozšiřování Evropské unie. V průběhu summitu se očekávají debaty nejen o ekonomických, ale i politických a bezpečnostních otázkách. Mezi více než 600 účastníky konference ze 44 zemí je i 15 hlav států a premiérů a zhruba čtyřicet ministrů. Z České republiky se zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, primátor Prahy Jan Kasl a poslanec Ivan Pilip.

Radikální odpůrci globalizace, kteří se shromáždili v rakouském Salcburku u příležitosti zahájení Celoevropského ekonomického summitu, vyvolali v nedělní podvečer násilné střety s policisty, chránícími dějiště konference a její účastníky. Několik stovek demonstrantů se z náměstí před salcburským hlavním nádražím vydalo na pochod ke kongresovému centru. Když narazili na kordón pořádkové policie, začali někteří na policisty házat kameny a napadli je tyčemi.

Ministr Molterer kritizuje Svobodné za postoj k Temelínu

Hrozby vetem vůči vstupu České republiky do Evropské unie, které zazněly od koaličního partnera jeho lidovců (ÖVP) v rakouské vládě, Svobodných (FPÖ), požadujících uzavření jihočeské jaderné elektrárny Temelín, ostře kritizoval v tisku rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer. "Jsem zaražen tím, že je zpochybňován princip udržování dialogu se sousedním státem. Ptám se, kam až jsme to došli, když po více než deseti letech od pádu železné opony už nechceme mluvit se svými sousedy," citovala agentura APA z Moltererova vyjádření pro pondělní vydání týdeníku Profil. Ministr v něm dále vyzývá koaličního partnera, aby od svých požadavků upustil. "Svobodným musí být jasné jedno: Veto nám nebude k ničemu, protože Temelín tak nebude bezpečnější," řekl ministr Molterer.

Čtyřkoalice chce výhody pro nezaměstnané, kteří si najdou práci

Čtyřkoalice navrhuje zvýhodnit nezaměstnané, kteří si najdou práci i za minimální plat. Nezaměstnaným, kteří začnou pracovat, by proto měl stát nadále přispívat částí dávek, aby měli o dvacet procent vyšší příjmy než v nezaměstnanosti. "My vycházíme z toho, že dneska se spoustě lidí vůbec nevyplatí pracovat a mnohem lepší pro ně je pobírat sociální dávky," řekla předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová, podle níž je tento návrh ve volebním programu čtyřky. Podle ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly ale čtyřkoalice nepřichází s ničím novým. "Naší koncepcí již starou...je, že pracovní příjmy mají být vyšší než životní minimum," uvedl Špidla. Podle něj se vládě koncepci daří postupně uvádět v život.

Na Moravu se sjíždějí věřící z Evropy, aby uctili Cyrila a Metoděje

Desítky věřících z protestanstských a pravoslavných církví z celé Evropy se v těchto dnech sjíždějí do pravoslavné akademie ve Vilémově na Olomoucku, aby v příštím týdnu uctili památku svých svatých, slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Akademie je organizátorem mezinárodního projektu Pouť obnovy spravedlnosti a usmíření, jehož část se odehraje ve Vilémově a okolí. Součástí programu je například vystoupení církevních souborů z Rumunska, Norska, Slovenska a Česka, které se představí ve Vilémově, Chudobíně a Litovli. Vyvrcholením akce je pak 5. července pěší procesí z Vilémova do chudobínského chrámu sv. Cyrila a Metoděje, které zakončí mše olomoucko- brněnského biskupa Simeona.

Křesťanská mládež vyšla na pouť z Babic do Kostelního Vydří

Na 350 mladých lidí se vydalo na pouť z Babic na Třebíčsku do Kostelního Vydří na Jindřichohradecku. Poutníkům na cestu pod širým nebem na návrší před babickým kostelem požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle. K poutnímu místu karmelitánů v Kostelním Vydří dorazí poutníci nesoucí kříž po téměř šedesátikilometrové cestě ve středu kolem poledne. "Pouť nemá být fyzickým výkonem, i když dostanete zabrat, ale je obrazem pouti ducha," řekl Cikrle na babické návsi. "Symbolizuje naši pouť životem, za tím, co je dobré a správné," dodal. Připomněl, že poutníci se na cestu vydávají z Babic, kde "zlo vybujelo jako rakovina".

V pondělí uplyne 50 let od dodnes neobjasněné tragédie, při které byli v babické škole zastřeleni tři členové rady místního národního výboru. Vražda se stala záminkou pro rozsáhlé tažení proti církvi a odpůrcům komunistické státní moci. V devíti procesech bylo z protistátní činnosti obviněno 87 lidí a už 14. července 1951 vynesl soud bez řádného vyšetření mimo jiné sedm rozsudků smrti. Řada rodin byla z kraje, kde byl odpor proti kolektivizaci zemědělství, vystěhována. Pamětníci i odborníci se domnívají, že proces zinscenovala Státní bezpečnost.

Cizinci legálně žijící v ČR mají mít snazší život

Novela zákona o pobytu cizinců má zmírnit některé administrativní překážky, s nimiž se až dosud v ČR potýkali. Norma, která nabyla účinnosti prvního července, má mimo jiné vyřešit i několik případů cizinců s trvalým pobytem v ČR, kterým se narodily nemocné nebo nedonošené děti, jež komerční pojišťovny odmítly pojistit. Podle novely stát uhradí peníze, které rodiče dluží nemocnicím. Náklady činí šest miliónů korun. Podle nové úpravy se bude všeobecné zdravotní pojištění vztahovat i na děti cizinců, kteří mají v Česku trvalý pobyt a sami jsou pojištěni. Až dosud byly děti těchto cizinců od narození považovány za osoby s přechodným pobytem, a rodiče je proto museli pojišťovat komerčně. Novela má odstranit také některé další problémy. Ruší například povinnost cizinců opatřit hraniční průvodku fotografií. Cizincům, kteří žádají o vízum, má usnadnit prokazování, že mají v Česku zajištěno ubytování. Některé části novely mají nabýt účinnosti až 1. ledna 2002.

Chovatele zvířat stižených nákazou nyní stát odškodní v plné výši

Na náhradu ve výši prokázaných nákladů, ztrát a obvyklé ceny zdravého zvířete mají od neděle nárok zemědělci, v jejichž chovech se objeví zákonem vyjmenované nebezpečné nákazy. Stanovuje to novela veterinárního zákona, která nabyla účinnosti od prvního července. Podle dosavadní úpravy stát vyplácel náhrady pouze do 50 procent ztrát. V případě, že chovatel využil možnosti očkování, činila kompenzace až 70 procent. Odškodné v plné výši je podle dřívějšího vyjádření mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna běžné v zemích EU. Novela tak v rámci zavádění veterinární legislativy EU mění systém odškodnění především v tom smyslu, že zvyšuje poskytované náhrady.

Obyvatelé ČR nejraději tráví víkendy doma

Obyvatelé České republiky nejraději tráví víkendy doma, kde odpočívají a věnují se koníčkům. Konec týdne tak prožívá 42 procent lidí, dalších 19 procent vyráží v pátek na chatu, chalupu či k příbuzným. Celkem 18 procent, převážně mladých, vyjíždí mimo svá bydliště a zbytek dává přednost společné zábavě s přáteli a rodinou. Jak dále uvádí z šetření agentury CVVM, v létě odjíždí alespoň jednou měsíčně "na víkend" 59 procent obyvatel České republiky.

Pražský hrad hostí Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě dnes večer zahájí premiéra komedie Marná lásky snaha, kterou nastudoval Ivan Rajmont. Slavnosti budou mít také letos sérii představení v Brně a poprvé v Bratislavě. Další kmenovou inscenací bude už loni nastudovaná komedie Zkrocení zlé ženy ve dvojjazyčné česko- slovenské verzi. Letošní divadelní festival pod širým nebem na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu potrvá do poloviny září.

Divadelníci ze sedmi zemí Evropy a Ameriky se scházejí v Praze

Už potřetí se začátkem prázdnin scházejí divadelníci ze sedmi zemí Evropy a Jižní Ameriky v pražské Malostranské besedě a v Divadle Na zábradlí. Obě scény jsou totiž spolupořadateli mezinárodního festivalu amatérských a nezávislých divadel III.MB'99. Spolu s inscenacemi domácích a slovenských souborů představí i projekty divadelníků ze vzdálených zemí. Přehlídka se uskuteční od 2. do 6. července. Diváci se letos mohou těšit na tři premiéry. Soubor Textoteatro z Caracasu uvede hru Passport venezuelského dramatika a režiséra Gustava Otta. Trnavské divadlo Disk představí hru Geniální epocha podle Schulze a Chakasské republikové divadlo loutek Skazka ze sibiřského Abakanu sehraje směs lidových pohádek nazvanou Přípitek. V programu se objeví i dva soubory z Argentiny, v jejichž čele stojí uznávané veličiny tamního divadelnictví Guillermo Rodoni a Diego Cazabat. Novinkou bude účast lotyšského divadla Jurmalas Teatris s japonskou hrou Yukia Mishimy nazvanou Old woman a shakespearovská parafráze německého Thag-Theatru Fellbach.

Program Zlínského besedování skončil s prvními kapkami deště

Vystoupením dětských skupin z Česka a Slovenska vyvrcholila ve Zlíně přehlídka lidového umění Zlínské besedování. V programu se vystřídalo na 300 chlapců a dívek a 460 dospělých z šesti evropských zemí. "Jako bychom měli smlouvu s Pánem Bohem. S prvními kapkami deště končil program 24 souborů, jejichž členové se sešli také na bohoslužbě ve zlínském římskokatolickém kostele," řekl ČTK ředitel přehlídky Jan Mička.

Prodaná nevěsta ukončila operní festival Smetanova Litomyšl

Opera Prodaná nevěsta ukončila 43. ročník mezinárodního festivalu Smetanova Litomyšl. Původně měli diváci operu zhlédnout v zámeckém amfiteátru, kvůli deštivému počasí ale pořadatelé produkci nakonec přesunuli na druhé nádvoří s vysouvací střechou. Uznávanou operní přehlídku navštívilo od minulého čtvrtka přes 12.000 lidí. Během 11 festivalových dní pořadatelé pro návštěvníky Litomyšle připravili 17 pořadů - pět operních a dramatických představení a 12 koncertů. Letošní Smetanova Litomyšl byla ve znamení mimořádných interpretačních výkonů. Ovacemi ve stoje diváci aplaudovali například koncertnímu provedení Pucciniho opery Turandot, když titulní roli poprvé v ČR zpívala Eva Urbanová.

Pěvkyně Pecková bude podruhé maminkou

Mezzosopranistka Dagmar Pecková, která na jaře oslavila 40. narozeniny a má čtyřletého syna, by se měla ještě letos stát podruhé maminkou. Vyšlo to veřejně najevo v noci na neděli po vystoupení populární pěvkyně na festivalu Smetanova Litomyšl, díky starostovi města Miroslavu Brýdlovi. Při společenském setkání na zámku ji popřál vše nejlepší v těhotenství. Po dvou nevydařených partnerských vztazích se Pecková, jedna z nemnoha celebrit české vážně hudby, před rokem provdala za německého hudebníka Klause Schiessera. Po svatbě se netajila touhou po druhém dítěti. Za Schiesserem se chce vystěhovat do jižního Německa.

V Praze začal týden her a duševních sportů maratónem v scrabble

Maratónem v populární písmenkové hře scrabble a dalšími turnaji začaly v pražském malostranském Tyršově domě Hry sedmi a jedné noci. Na návštěvníky Olympiády duševních sportů, která potrvá do neděle, čeká více než 70 her. Zájemci si je mohou zdarma vyzkoušet a naučit, zkušenější mají možnost se přihlásit do mistrovských turnajů. Olympiáda se koná také na pražském Žofíně, kde se hrají šachy a dáma. Na maratón ve scrabble jsou vyhrazeny čtyři dny.

Vítěz soutěže v Boskovicích kouřil doutník téměř dvě a půl hodiny

Ve druhém ročníku soutěže v pomalém kouření doutníků zvítězil v Boskovicích časem dvě hodiny 22 minut a 56 sekund Vladimír Kubát z Brna. Soutěže se zúčastnilo 24 mužů a devět žen. ČTK to řekl prezident pořádajícího Pipe Clubu Brno Břetislav Kotulán. Soutěž byla otevřena všem příchozím od 18 let. Každý obdrží doutník a dvě zápalky, přičemž po startu si borec musí do jedné minuty zapálit. Letošní vítěz překonal o téměř 25 minut loňský nejlepší čas. Mezi ženami byla nejlepší Alena Těšíková z Brna s časem jedna hodina 54 minut a 30 sekund.

Dětem začínají prázdniny

Nejoblíbenější část školního roku - letní prázdniny - začíná pro více než milión školou povinných dětí a téměř půl miliónu studentů středních škol a učilišť. Zaslouženého volna si spolu s dětmi budou užívat i jejich učitelé. Ke svým školním povinnostem se žáci a studenti vrátí až 3. září.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do dvaceti let ukončili své účinkování na světovém šampionátu v Argentině. Ve čtvrtfinále v Mendoze prohráli s celkem Paraguaye 0:1 a byli z dalších bojů vyřazeni. Jediný gól utkání vstřelil v 32. minutě Salcedo. Paraguayci se ve středečním semifinále utkají s domácí Argentinou.

Český hokejový brankář Dominik Hašek bude hrát za Detroit Red Wings. Šestinásobného majitele Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana zámořské NHL vyměnilo vedení jeho dosavadního klubu Buffalo Sabres za ruského útočníka Vjačeslava Kozlova a právo volby v prvním kole draftu pro ročník 2002/03.

Při své evropské pohárové premiéře zvítězili fotbalisté Synotu Staré Město v úvodním utkání druhého kola Poháru Intertoto nad rumunskou Universitateou Craiova 3:2. Před odvetou, která se hraje za týden na hřišti soupeře, tak nemají výchozí pozici příliš uspokojivou.

Čeští desetibojaři se postavili nepřízni osudu a udrželi se v první lize Evropského poháru i pro příští sezónu. Česká čtveřice Jan Poděbradský, Jiří Ryba, Pavel Havlíček a Aleš Pastrňák sice jela do rakouského Riedu po roční pauze pro postup do Superligy, ale zranění nejlepšího z českých atletů Poděbradského v páté disciplíně odsoudilo zbylou trojici k boji o udržení. Nakonec tým bez Romana Šebrleho a Tomáše Dvořáka skončil na šesté pozici.

Český kanoista Martin Doktor přidal na kanálu v Kodani další vítězství v závodu Světového poháru. Po sobotním triumfu na kilometru nenašel v neděli přemožitele ani na poloviční trati.

Skifař lehké váhy Michal Vabroušek vyhrál Světový pohár veslařů ve Vídni. Václav Chalupa se vítězství v silném protivětru a velkých vlnách nedočkal, o dvě sekundy prohrál boj o zlato s německým skifařem Marcelem Hackerem. Český dvojskif lehkých vah Václav Maleček, Petr Klicpera vybojoval ve finále třetí místo.

Titul vicemistrů světa vybojovali ve Španělsku čeští piloti motorových padákových kluzáků, paraglidů. Sedmidenní soutěž na II. světových leteckých hrách vyvrcholila v sobotu ve městě Jerez de la Frontera, čeští reprezentanti v ní nestačili jen na domácí Španěly.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle přeháňky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.