Zprávy Radia Praha

Vláda potvrdila schodek 10 miliard korun v rozpočtu pro příští rok

Vláda potvrdila, že státní rozpočet na příští rok bude sestaven s deficitem deset miliard korun, rozpočtové příjmy ani výdaje však nestanovila. Na tiskové konferenci během jednání vlády to řekl ministr financí Jiří Rusnok s tím, že definitivní příjmy a výdaje vláda schválí po dalším jednání o rozpočtu, které bude zhruba za dva týdny. Za rozpočtové priority vláda označila mandatorní výdaje. Podle Rusnoka je nutné zajistit povinné výdaje ve vztahu ke školství, vědě a výzkumu, armádě a mírný růst reálných mezd státních zaměstnanců. Výdaje ve výši 2,2 procenta hrubého domácího produktu pro ministerstvo obrany se bude snažit vláda udržet v návrhu svého rozpočtu pro rok 2002. "Je to jedna z priorit," poznamenal Rusnok, podle kterého návrh jeho ministerstva snížit výdaje na obranu pod dvě procenta HDP "už zase není aktuální".

Vláda také schválila rozpočet pražské vrcholné schůzky Severoatlantické aliance ve výši 802,56 miliónů korun. Zahrnutý bude v rozpočtové kapitole všeobecná pokladní správa. Schůzka se má konat příští rok v listopadu v pražském Kongresovém centru. Ministru financí Jiřímu Rusnokovi vláda uložila, aby převedl z kapitoly všeobecná pokladní správa - rozpočtová rezerva pro rok 2001 částku 2,88 miliónu korun ve prospěch ministerstva zahraničí na pokrytí nákladů kanceláře vládního zmocněnce. Jím vláda již dříve jmenovala nynějšího velvyslance ve Spojených státech Alexandra Vondru.

Počet žádostí o azyl v České republice stoupá. V roce 2000 se zvýšil také počet cizinců odbavených na českých hranicích. Vyplývá to ze Zprávy o situaci v oblasti migrace, kterou vzala na vědomí vláda. Loni pokračoval růst počtu žádostí o udělení azylu v ČR. V roce 2000 požádalo o azyl 8788 cizinců, což je o 22 procent více než v roce 1999. Příliv uprchlíků se letos dále zvyšoval. Za prvních pět měsíců žádalo azyl 6690 uprchlíků. Ve stejném období loňského roku to bylo 2367 lidí. Roste také počet cizinců, kteří navštěvují ČR legálně. V roce 2000 bylo na hranicích odbaveno 281 miliónů osob, což je o tři milióny více než v roce předchozím.

Vláda odmítla omezit účast občanských sdružení při správním řízení, jak navrhují poslanci Občanské demokratické strany v novele zákona o ochraně přírody a krajiny. Během zasedání kabinetu to řekl jeho mluvčí Libor Rouček. Účast občanských sdružení při stavebním řízení i při jiných správních řízeních je podle vlády významná z hlediska ochrany přírody a krajiny, zdůraznil mluvčí. Poslanci ODS naopak argumentují tím, že přírodu a krajinu lze účinně chránit při územním rozhodování, které stavebnímu povolování předchází. Právě při něm se podle nich umísťují do krajiny stavby a mění se využití území.

Jedním z nejdůležitějších bodů novely zákona o bankách je zrušení vkladních knížek na doručitele, které odmítá legislativa Evropské unie. Vláda novelu zákona schválila, sdělil mluvčí Rouček. Vkladatelé by v průběhu dalších deseti let měli mít možnost si své peníze vyzvednout či převést na jiný bankovní účet. Vklady na doručitele navíc nejsou pojištěny, jejich přeměnou na vklady na jméno se na ně začne vztahovat zákonné pojištění vkladů. Na anonymních vkladech mají lidé zhruba 150 miliard korun, které jsou uloženy na více než sedmi miliónech vkladních knížek.

Zvýšení letošních příjmů mimorozpočtového fondu dopravy o 3,6 miliardy korun na 16,7 miliardy Kč ze zdrojů Fondu národního majetku (FNM) schválila vláda. Loni schválila rozpočet fondu dopravy 31,2 miliardy korun, ale Poslanecká sněmovna dodatečně rozhodla o navýšení rozpočtu o 3,6 miliardy Kč na úhradu dluhové služby. Vedle příjmů od FNM má fond získat 18,1 miliardy korun z výnosů silniční daně, poplatků za prodej dálničních kupónů a pětinového podílu z výnosu ze spotřební daně z pohonných hmot.

Vláda chce uzavřít letos dalších šest kapitol dohody s EU

Vláda chce v druhé polovině letošního roku uzavřít dalších šest kapitol dohody o přistoupení ČR k Evropské unii, včetně volného pohybu osob. "Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se nám podaří tuto kapitolu uzavřít během belgického předsednictví," řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan. Vláda podle šéfa diplomacie projednala zprávu o průběhu vyjednávání s Evropskou komisí za švédského předsednictví Evropské unie a dospěla k závěru, že bylo "velmi úspěšné". Vyjednavačům ministerstva zahraničí se podařilo s evropskými komisaři uzavřít šest kapitol, které se týkají volného pohybu služeb, kapitálu, práv společností, životního prostředí, sociálních věcí a zaměstnanosti a kultury a audiovize, připomněl ministr.

Státní rozpočet v červnu s deficitem 34,8 mld.Kč; loni 4,9 mld.Kč

Na 34,8 miliardy korun se k 30. červnu letošního roku prohloubil deficit státního rozpočtu, zatímco koncem května schodek činil 28,8 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku přitom stát hospodařil s deficitem 4,9 miliardy korun. Rozpočtové příjmy ke konci letošního června činily 286,9 miliardy korun a výdaje 321,7 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok byl schválen s deficitem 49 miliard korun včetně odhadované loňské ztráty Konsolidační banky 18,8 miliardy korun a dalších operací státních finančních aktiv a pasív. Celkové příjmy by letos měly činit 636,2 miliardy korun a výdaje 685,2 miliardy korun.

ČR předala Evropské komisi podklady na přípravu hodnotící zprávy

Česká republika předala Evropské komisi podklady pro přípravu pravidelné zprávy o pokroku země v přípravě na vstup do unie. Letošní hodnocení, které může mít zásadní význam v procesu integrace, komise zveřejní pravděpodobně v polovině listopadu. "Česká republika se ve svém příspěvku snaží dát objektivní pohled na dosažený stav přípravy na členství," sdělil ČTK tiskový odbor ministerstva zahraničí. Evropská komise do zprávy vedle českého materiálu zakomponuje své vlastní poznatky, údaje mezinárodních finančních institucí, OSN a mezinárodních nevládních organizací. Česká vláda určila jako referenční pro vstup do EU rok 2003. Kdy ale EU kandidátské země přijme, unie zatím neurčila.

Ekologové donesli ministru Grégrovi špalek za překročení rozpočtu Temelína

Dřevěný špalek, na nějž by měl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr položit svou hlavu za překročení rozpočtu jaderné elektrárny Temelín, přinesli před Úřad vlády čtyři desítky zástupců hnutí Duha a dalších ekologických organizací. Chtěli tak ministrovi připomenout jeho slova a vyzvat ho k odstoupení. Jak řekl Jan Beránek z hnutí Duha, "ministr Grégr doslova slíbil dát hlavu na špalek při nedodržení rozpočtu Temelína. Dnes, když byl rozpočet překročen o několik miliard, se snaží přesouvat čísla, jen aby na špalek nemusel," řekl Beránek. Protože si ministr Grégr osobně od ekologických aktivistů špalek nepřevzal, odevzdali jej organizátoři akce v podatelně Úřadu vlády.

Podle protestujících náklady na dokončení temelínské elektrárny již přesáhly 101 miliard - tedy 91,7 miliardy za výstavbu, 4,9 za dodávky a 4,7 miliardy za palivo. "Z materiálů jasně vyplývá, že rozpočet byl překročen. Výdaje za palivo byly dlouhodobě započítávány do rozpočtu. Nyní ministr tvrdí, že nejsou," upřesnil Jan Beránek. Proti argumentům protestujících se ohradila mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Anna Stárková. Čísla, předložená aktivisty, podle ní správná nejsou.

Energetické odbory navrhly vicepremiéru Špidlovi kompromis

Energetické obory, které vyhlásily 18. června stávkovou pohotovost, navrhly písemně vicepremiérovi Vladimíru Špidlovi kompromis, o němž se domnívají, že by mohl být pro vládu přijatelný. ČTK to řekl předseda odborového svazu energetiků Jiří Kubíček. Odboráři podle něj požádali Špidlu o schůzku a zatím čekají, zda jim vyhoví. Navrhovaný kompromis podle Kubíčka spočívá v přímém jednání odborů s kupcem státního podílu v ČEZ a distribučních společnostech o vytvoření fondu energetiky. Odbory původně chtěly, aby fond zřídila vláda a vložila do něj tři procenta z prostředků získaných privatizací energetiky. Pokud by však vznik fondu iniciovala vláda, musel by o jeho vytvoření rozhodnout parlament. Z fondu má být podle odborů vypláceno odstupné a hrazeny výdaje na vytvoření pracovních míst v postižených regionech. Energetici očekávají, že o možnostech vytvoření fondu budou společně jednat specialisté, zastupující vládu i odbory.

Vojáci i veteráni si připomněli výročí bitvy u Zborova

Výročí bitvy u Zborova v roce 1917 si na ministerstvu obrany připomněli českoslovenští veteráni i současní vojáci. Na shromáždění, organizované armádou, ministerstvem, Českým svazem bojovníků za svobodu a Československou obcí legionářskou, promluvil i náčelník armádního generálního štábu Jiří Šedivý. U ukrajinského Zborova zasáhly do bojů První světové války poprvé československé legie. Jejich vystoupení významně pomohlo uznání československého odboje spojeneckými silami. Generál Šedivý označil Zborov za "symbol vítězství, statečnosti a ideálů". Odkaz legionářů je podle něj pobídkou pro současnou českou armádu.

Bavorsko nevylučuje posun v sudetoněmecké otázce po volbách v ČR

Největší německá spolková země Bavorsko, která je obhájcem Němců vysídlených po válce z českých zemí, nevylučuje vstřícnost české politické scény vůči sudetským Němcům po volbách v příštím roce. Vyplývá to z vyjádření zemského ministra pro evropské záležitosti Reinholda Bockleta po jeho páteční návštěvě v Praze pro list Die Welt. "Při všech rozhovorech jsem také více či méně zevrubně hovořil o sudetoněmecké otázce," řekl Bocklet. Podle jeho dojmu je dnes Praha připravena k řešením, která by zároveň nevedla ke zhroucení celého právního systému republiky. Znamená to prý, že takzvané Benešovy dekrety o vysídlení Němců by dnes mohly oficiálně pozbýt právní účinnosti, když současně zůstane nedotknutelná jejich někdejší platnost. Neoficiálně jsou nyní podle Bockleta zřejmě všechny strany "připraveny k pragmatickému postupu v sudetoněmecké otázce".

Benešovy dekrety se zřejmě dočkají právní expertízy

Petiční výbor ke kauze Walderode a Státní ústav památkové péče vyzvou parlament, aby nechal udělat právní expertízu Benešových dekretů. Důvodem je nedávný nález Ústavního soudu, který dal naději dědicům Karla Des Fours Walderode na získání zkonfiskovaného majetku na Jablonecku a Semilsku. Sdělil to člen výboru Josef Kunetka. Ústavní soud uznal, že Walderode byl československým občanem, a tak jeho potomci mají naději na získání majetku. "Poválečné konfiskace je třeba posuzovat globálně, nikoli jen případ od případu," zdůraznil Kunetka. Podle něj je kauza precedentem, který odstartuje lavinu dalších neoprávněných restitucí šlechtických rodů. Právní rozbor Benešova konfiskačního dekretu a dekretu o občanství by podle něj měla provést právnická fakulta a odborníci na ústavní právo. Prověřit by měli i návaznosti na restituční zákony o půdě a polistopadové zákony o občanství.

Smlouva s Vatikánem bude projednána do konce léta

Místopředseda Senátu Jan Ruml se domnívá, že by mezistátní smlouvu s Vatikánem o vztahu s katolickou církví mohly česká vláda i parlament projednat ještě do konce léta. Po přijetí apoštolského nuncia Giovanniho Coppy Ruml řekl, že velvyslanec Vatikánu, končící po jedenácti letech svou pražskou misi, by ještě chtěl počkat na výsledek. "Je paradoxem, že se mezistátní smlouvu nepodařilo prosadit, když byli ve vládě křesťanští demokraté a lidovci, ale až za vlády sociálnědemokratické; je to velký dluh," připustil senátor Ruml, který byl v 90. letech jako ministr vnitra členem pravicové vlády. Připomněl v té souvislosti, že dopisy vatikánského státního sekretáře Angela Sodana, adresované tehdejším premiérům Václavu Klausovi a Josefu Tošovskému, zůstaly bez odpovědi.

Akademici zkoumají na univerzitě roli konfliktu ve světě

O geopolitických konfliktech ve světě, národních zájmech a identitách diskutuje na Univerzitě Palackého v Olomouci 60 vědců, politologů a právníků z 22 zemí světa a pěti kontinentů. Pátý ročník v Evropě výjimečné konference má název Konflikt a identita. "Letošní konference je zaměřena na konflikt a na roli, jakou ve světě hraje. Odborníci budou probírat také politicko-kulturní rozdílnosti v jednotlivých zemích," řekl ČTK Jan Němeček z katedry politologie filozofické fakulty. Akademici z různých koutů světa spolu budou diskutovat také v panelové diskusi o azylu. "Očekáváme zajímavou diskusi, kde nebude chybět například ředitelka migračního úřadu v Chorvatsku nebo zástupci ze Srbska," dodal Němeček. Kromě akademiků z Jihoafrické republiky, Argentiny, Austrálie, USA, evropských čí východních zemí, přijelo do Olomouce na pětidenní konferenci také několik studentů z Turecka.

Tříkrálová sbírka vynesla v brněnské diecézi přes čtyři milióny

Více než čtyři milióny korun vynesla v brněnské diecézi letošní Tříkrálová sbírka. Celkovou sumou 4,423.653 korun se brněnská diecézní charita dostala na druhé místo v pomyslném žebříčku mezi osmi diecézemi v ČR republice, na prvním místě je Olomouc. Sbírka, kterou organizovala Česká katolická charita, se letos poprvé konala po celé republice. Na celém území přinesla 31,925.318 korun. Lidé při ní odevzdávali peníze skupinkám Kašparů, Melicharů a Baltazarů o prvním lednovém víkendu. Jiní zaslali finanční dary prostřednictvím složenek, které koledníci zanechávali v domácnostech.

Zastupitelé uctili oběti babické vraždy z 2. července 1951

Zastupitelé Babic na Třebíčsku položili květiny na hroby tří zavražděných funkcionářů tehdejšího národního výboru, kteří byli zastřeleni 2. července 1951 v přízemí školy. Dodnes neobjasněná vražda se stala záminkou pro rozsáhlé tažení proti církvi a odpůrcům komunistického režimu. Následné akce bezpečnostních orgánů tehdejší moci vedly k obvinění 87 lidí, z nichž 11 bylo popraveno. Řada rodin byla z kraje vystěhována. Padesáté výročí tragédie připomněla v květnu konference v Třebíči; v neděli pak z Babic do Kostelního Vydří vyšlo téměř 400 mladých poutníků z brněnské diecéze. Na cestu jim před babickým kostelem požehnal biskup Vojtěch Cikrle. V nedalekých Lesonicích mladí lidé diskutovali s pamětníky událostí.

Mluvčí HZDS nepotvrzuje údajná jednání mezi Mečiarem a Železným

Mluvčí Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) Žaneta Pittnerová nepotvrdila údajná jednání mezi slovenským opozičním vůdcem Vladimírem Mečiarem a šéfem české televize Nova Vladimírem Železným. "Nemohu to potvrdit ani vyvrátit, protože nevím, že by k takovému setkání mělo dojít anebo došlo," řekla mluvčí. Slovenský list Národná obroda přinesl rozhovor se spoluzakladatelem Novy Petrem Hunčíkem a zmínil se, že prý Železný jednal s Mečiarem o vzájemně výhodném obchodu: Železný by prý měl podpořit HZDS v předvolebním boji a Mečiar by mu na oplátku údajně pak pomohl s expanzí na slovenský trh. Hunčík sice soudí, že Železný má tendence mediálně expandovat i s využitím politické podpory, ale o žádných kontaktech s Mečiarem neví.

Pražský hrad hostí Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě zahájila premiéra komedie Marná lásky snaha, kterou nastudoval Ivan Rajmont. Slavnosti budou mít také letos sérii představení v Brně a poprvé v Bratislavě. Další kmenovou inscenací bude už loni nastudovaná komedie Zkrocení zlé ženy ve dvojjazyčné česko- slovenské verzi. Letošní divadelní festival pod širým nebem na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu potrvá do poloviny září.

Dům z 15. století odkryli archeologové u Brna

Cenné nálezy odkryl záchranný archeologický a stavebně historický průzkum parcely, na které bude stát nová radnice v Modřicích u Brna. Archeologové mimo jiné nalezli dvouprostorový zděný dům z 15. století, jehož zdi se dochovaly do výše přízemí. Výzkum také prokázal založení nynějšího modřického náměstí v polovině 13. století. Novostavba radnice v Modřicích nahradí historickou budovu, která sloužila jako sídlo samosprávy od poloviny 19. století. Ačkoliv obsahovala části ze středověku a ranného novověku, nebyla zapsána ve státním seznamu památek. Při demolici byl nalezen například i malovaný trámový strop s letopočtem 1779 a řada kamenických prvků z období gotiky a renesance. Početné nálezy včetně stříbrné mince dokládají rozmach městečka ve 14. a 15. století.

CVVM: Víkendy tráví Češi nejraději doma, na chatě nebo chalupě

Obyvatelé České republiky nejraději tráví víkendy doma, kde odpočívají a věnují se koníčkům. Konec týdne tak prožívá 42 procent lidí, dalších 19 procent vyráží v pátek na chatu, chalupu či k příbuzným. Celkem 18 procent, převážně mladých, vyjíždí mimo svá bydliště a zbytek dává přednost společné zábavě s přáteli a rodinou. Z šetření, které provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) na přelomu května a června, vyplývá že chování Čechů se v tomto směru nezměnilo od průzkumu z roku 1999.

V Česku začaly prázdniny

Nejoblíbenější část školního roku - letní prázdniny - začaly v České republice pro více než milión školou povinných dětí a téměř půl miliónu studentů středních škol a učilišť. Zaslouženého volna si spolu s dětmi budou užívat i jejich učitelé. Ke svým školním povinnostem se žáci a studenti vrátí až 3. září. Řada dětí využije nabídek různých sdružení a stráví léto spolu se svými vrstevníky na letních táborech. Mnozí studenti využijí pak dvou měsíců volna k tomu, aby si na brigádách vydělali peníze, které jim pomohou splnit si tajná přání.

Ze sportu:

Blšanský záložník Patrik Gedeon se stal po Pavlu Novotném druhou letní posilou fotbalové Slavie Praha. Pětadvacetiletý hráč podepsal se Slavií smlouvu na tři roky s dvouletou opcí a blšanský celek za něj inkasoval 12 miliónů korun. V případě postupu Slavie do Ligy mistrů dostanou Blšany další tři milióny.

Tenisté Jiří Novák s Davidem Riklem postoupili poprvé v kariéře ve Wimbledonu do čtvrtfinále soutěže čtyřher. Letos třetí nasazený pár si ve třetím kole na trávě v All England Clubu poradil s makedonsko-jugoslávskou dvojicí Aleksandar Kitinov a Nenad Zimonjič 6:3, 6:3, 6:4.

Před rokem se český hokejový útočník Patrik Eliáš z New Jersey vracel ze zámoří v euforii po zisku Stanleyova poháru. Letos má za sebou individuálně nejlepší ročník v kariéře, přesto vše zastínila finálová prohra s Coloradem. Třebíčský odchovanec se po dlouhém letu s dvouhodinovým zpožděním vrátil do České republiky za doprovodu své přítelkyně Yvonny Blažkové, labradora Devonteho a kocoura Sebastiana strávit léto před další náročnou sezónou.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti s možností přeháněk. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.