Zprávy Radia Praha

Do Sankt Wolfgangu přicestoval premiér Zeman

V hornorakouském Sankt Wolfgangu začala v pátek odpoledne dvoudenní mezinárodní konference nazvaná "Kruh k zamyšlení 2001". Politikové ze střední a východní Evropy a experti z oblasti mezinárodní politiky i finančnictví budou na ni diskutovat o budoucnosti Evropy i o rozšiřování EU. Českou republiku na konferenci zastupuje premiér Miloš Zeman. Zeman přicestoval do Rakouska spolu s manželkou Ivanou. Po koktejlu na uvítanou se zúčastnil slavnostního oběda, který podával bývalý šéf rakouské vlády Franz Vranitzky, jenž je i premiérovým hostitelem. Konference se má účastnit také chorvatský prezident Stjepan Mesič, německý ministr vnitra Otto Schily, předsedové vlád německých spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Brandenbursko Wolfgang Clement a Manfred Stolpe, šéf rakouských opozičních sociálních demokratů Alfred Gusenbauer i prezident Rakouské národní banky Adolf Wala.

Věřící uctili na ekumenické mši v Betlémské kapli Husovu památku

K uctění památky mistra Jana Husa vedl ekumenickou mši v Betlémské kapli v Praze, kde Hus kázal, patriarcha Církve československé husitské Josef Špak. Ve své poslední liturgii před ukončením mandátu připomněl 586. výročí Husovy mučednické smrti i 610. výročí založení kaple, která byla vybudována, aby se v ní zvěstovalo slovo boží česky. Špak se v kázání vrátil k výsledkům sčítání, které ukázalo, že za deset let v České republice ubylo věřících o více než milión. K víře se nyní hlásí třetina obyvatel, při minulém sčítání v roce 1991 to bylo 44 procent lidí. Podle patriarchy je třeba hledat pomoc ve zkušenostech prvotní církve, jak je zachytila bible. Betlémská kaple byla založena v roce 1391 kramářem Janem Křížem a dvořanem Hanušem z Mulheimu, zasvěcena památce mláďátek a nazvána Betlém, což je dům chleba ve významu duchovního pokrmu. Od roku 1402 zde kázal rektor pražské univerzity Jan Hus, který byl za kritiku církve 6. července 1415 upálen v Kostnici. V letech 1609 až 1620 sloužila kaple Jednotě bratrské, v roce 1661 byla prodána jezuitům. V roce 1786 byla zbořena a na jejím místě vyrostl činžovní dům. V letech 1949 až 1954 ji rekonstruoval architekt Jaroslav Fragner.

Úbytek věřících dosvědčil, že církve promarnily šanci

Úbytek věřících v České republice o více než milión během deseti let svědčí podle ředitele Ekumenické akademie Praha Jiřího Silného o tom, že církve promarnily svoji šanci. "Výsledky sčítání, při němž se k víře přihlásila necelá třetina obyvatel, zatímco před deseti lety 44 procent, příliš o náboženském cítění nesvědčí. Tehdy byla čísla dost nadsazená a vyjadřovala spíše určitou sympatii církvím," řekl Silný. Tehdejší čísla podle něj vyjadřovala především fakt, že se lidé v komunistické totalitě s náboženstvím ve formě církevní identifikovali. Připustil, že církvi uškodilo v očích veřejnosti i její usilování o navrácení majetku. Roli církve v životě současného člověka a soužití křesťanů různých vyznání je věnována Evropská pouť 2001, která se od čtvrtka do neděle koná v Praze. Jedním z programů pouti byl i seminář o globalizaci, který pořádala Ekumenická akademie Praha.

Organizátoři sjezdu svědků Jehovových očekávají 10.000 lidí

Deset tisíc lidí, hlásících se k náboženské společnosti svědkové Jehovovi, očekávají organizátoři na třídenním oblastním sjezdu, který v pátek začal na pražském stadiónu Evžena Rošického. Již dopoledne svátečně oblečení lidé s dětmi přijížděli do strahovského areálu, kde na sluncem zalité tribuně poslouchají přednášky a proslovy. V sobotu se uskuteční hromadný křest, při kterém jsou noví členové svědků Jehovových celí ponořeni do vody. Podle tiskového mluvčího sjezdu Martina Adamyho má pouze takový křest smysl, protože tak ho prováděli raní křesťané. Jehovisté křtí až v pozdějším věku a nikoli novorozené děti, protože podle Adamyho se pro křest musí každý člověk sám rozhodnout. Sjezd s podtitulem Učitelé Božího slova končí v neděli, kdy je pro návštěvníky připraveno divadelní představení ze starověkého Izraele. V českých zemích má státem registrovaná náboženská společnost svědkové Jehovovi bezmála dvacet tisíc členů a další tisíce sympatizantů. Jejich sjezdy se konají pravidelně od roku 1990. Po letošním pražském oblastním sjezdu se během léta uskuteční ještě dva další, v Brně a Ostravě.

Anheuser-Busch: Dopad německého soudního verdiktu je nevýznamný

Verdikt německého soudu v Mnichově, který přiřkl ve čtvrtek používání značky Budweiser českobudějovickému Budvaru, nebude mít "významný dopad" na podnikání americké pivovarnické společnost Anheuser-Busch International, Inc, sdělil ČTK v písemném prohlášení prezident amerického pivovarnického gigantu Stephen J. Burrows. "Nadále se domníváme, že registrace (značky) Budweiser v Německu byla nepatřičně přidělena v sedmdesátých letech fiktivní společnosti," uvedl v prohlášení. Americká společnost prodává v Německu své pivo pod označením Anheuser-Busch B. Anheuser-Busch se uchýlil k mnichovskému soudu poté, co v jiném případě před soudem v Kolíně nad Rýnem vůči českému výrobci piva uspěl. Kolínský soud podle Anheusera-Busche odmítl jako neopodstatněné námitky Budvaru proti přesahům internetové a mezinárodní televizní reklamy na americký Budweiser na německé území. "Vyhráli jsem soudní při v Kolíně nad Rýnem ve všech bodech a námitky Budvaru byly zamítnuty jako neopodstatněné. Proto dopad rozhodnutí mnichovského soudu na náš byznys je nevýznamný," uvedl Burrows. Neuvedl však, zda se jeho firma obrátí se stížností na nejvyšší soud. Generální ředitel Budvaru Jiří Boček rozhodnutí mnichovského soudu uvítal. "Soud v Mnichově uznal na jednom z našich nejdůležitějších trhů historicky rostoucí význam naší značky a tím potvrdil trend, který nyní zaznamenáváme v mnoha západoevropských i východoevropských zemích," řekl. Budvar si v dohodě z počátku minulého století rozdělil s Anheuserem světové trhy a získal právo na Evropu. Dohodu však již obě strany přestaly respektovat a snaží se dostat na sporné a neobsazené trhy a proniknout i na trhy, kde je registrována známka soupeře. Anheuser Busch zdůrazňuje, že si registroval známku Budweiser již v roce 1878, téměř 20 let předtím, než byl vůbec založen v Budějovicích přímý předchůdce Budvaru. Američané prodávají pivo pod značkou Budweiser ve více než 80 zemích světa a v Evropě ve 14 zemích. Českobudějovický pivovar má zaregistrováno na 380 ochranných známek ve více než 100 zemích světa. S americkým konkurentem vede nyní 40 soudních sporů a dalších více než 40 správních řízení před patentovými úřady.

Hornorakouská platforma žádá prověření Temelína komisí právníků

Hornorakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny si přejí, aby do sporů okolo této elektrárny zasáhla mezinárodní komise právníků. Komise by měla zejména prozkoumat povolení, jež byla v případě elektrárny vydána, protože je podezření, že tato povolení neodpovídají ustanovením vícera českých právních předpisů, naléhá ve svém prohlášení Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí a žádá o přispění rakouskou vládu. Komise by podle sdělení hornorakouské platformy také měla prozkoumat, nakolik se s právními normami slučuje ujednání, které loni v prosinci uzavřeli v klášteře v dolnorakouském městě Melk český premiér Miloš Zeman a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel a které obsahuje dohodu o obsáhlém posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí a její bezpečnosti. Josef Pühringer z hornorakouské platformy se domnívá, že posouzení vlivu jihočeské jaderné elektrárny na životní prostředí neodpovídá mezinárodním standardům, což ale bylo stanoveno v dohodě z Melku. Proto podle něj vzniká vážné podezření, že nebyly dodrženy směrnice z Melku a že toto posouzení nelze považovat za naplnění dohody. Platforma kvůli tomu vyzývá rakouskou vládu, aby při přístupových jednáních ČR s EU nepřipustila uzavření kapitoly "energetika", dokud nebude vykonána "seriózní úplná zkouška vlivu na životní prostředí" a dokud nebudou v Temelíně zaručeny nejvyšší bezpečnostní standardy. Přitom platforma dal najevo, že za nejvyšší standardy považuje standardy německé, protože standardy EU nejsou dostatečně definovány.

Většina Čechů míní, že obcházení lustračního zákona je nebezpečné

Obcházení lustračního zákona považuje polovina občanů České republiky za nebezpečné pro stát. Zákon měl zajistit očištění nejvyšších míst ve státní správě od lidí zapojených do práce represívních orgánů minulého režimu. Vyplývá to z průzkumu, který v souvislosti s nedávno zveřejněnými případy obcházení lustrací na ministerstvu obrany provedla exkluzívně pro ČTK společnost Sofres Factum. Ukázalo se také, že užitečnost lustračního zákona uznává 47 procent Čechů. Podle každého desátého obyvatele byly lustrace škodlivé. Čtvrtina Čechů má k tomuto zákonu neutrální vztah: sice podle nich nepomohl, ale nebyl ani škodlivý. Přesvědčení o užitečnosti lustračního zákona stoupá úměrně s úrovní vzdělání. Zatímco mezi lidmi se základním vzděláním je těch, kteří lustrace pokládají za užitečné, 29 procent, mezi vysokoškoláky tvoří tento podíl 66 procent. Názor, že obcházení lustračního zákona není pro Česko nebezpečné, je rozšířen jen ojediněle. Zastává ho zhruba každý osmý obyvatel. Přibližně pětina Čechů v šetření projevila svůj nezájem o tuto problematiku.

U Chebu nouzově přistála německá Cessna, nikdo nebyl zraněn

Bez vysunutého podvozku muselo v pátek odpoledne nouzově přistát německé soukromé letadlo značky Cessna u obce Hazlov na Chebsku. Na palubě letadla byli tři němečtí občané, kteří nedobrovolné přistání přečkali bez zranění, řekl operační důstojník západočeské policie v Plzni. "Údajně jim vysadili motory, a tak museli přistát 'na břicho' na poli asi 2,5 kilometru od Hazlova," řekl policista. Ani jeden z cestujících nepotřeboval lékařské ošetření, na místo nehody nemuseli vyjíždět ani hasiči. "Letadlo je částečně poškozené," dodal operační důstojník.

Expozici o Boženě Němcové doplňuje její vlastní část oděvu

Vzácný exponát doplňuje od začátku července literárně výtvarnou výstavu s názvem Božena Němcová - Obraz mezi obrazy, kterou pořádá Památník národního písemnictví v letohrádku Hvězda. Pořadatelé výstavy získali a vystavují černý pláštík z majetku Boženy Němcové. Tuto část oděvu darovala vnučka spisovatelky Madla Záhořová - Němcová manželce bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše Haně Benešové a nyní doplňuje fond Boženy Němcové, jenž Památník národního písemnictví získal do expozice o životě a díle slavné české spisovatelky. Návštěvníci letohrádku v expozici uvidí vedle vzácných vydání Babičky a dalších textů Němcové a dobových dokumentů také spisovatelčin stůl, krajkový šál a nyní i plášť. Výstava nabízí pohled do prostředí a situací, které formovaly osobnost této výjimečné ženy. Ukazuje také řadu spisovatelčiných portrétů, malovaných, i těch, které pořídili první fotografové. Expozici, která je ve Hvězdě k vidění do 28. října, doprovázejí literární pořady, koncerty a řada filmových projekcí.

Zahajovací večírek karlovarského festivalu se protáhl

Dva velké ohňostroje doprovázené hudbou byly součástí středečního zahajovacího ceremoniálu 36. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Ve Velkém sále Thermalu se promítalo až do půlnoci - to už se ovšem zvaní hosté veselili na druhém konci lázeňského centra v hotelu Imperial. Tam byla připravena opulentní recepce, která končila až nad ránem. "Karlovy Vary se na deset dní stávají hlavním městem České republiky. Alespoň podle seznamu hostů, kteří přijedou," řekl při zahajování festivalu moderátor Marek Eben. Uzavřel také diskuse o tom, zda na oficiálním festivalovém plakátu je utrápený ukrajinský dělník či populární britský herec. "Je to populární britský herec v roli utrápeného filmového promítače. Vidíte, jak se ty časy mění, že dnes britští herci mohou vypadat jako ukrajinští dělníci. Známe i některé ukrajinské dělníky, kteří už vypadají jako populární britští herci," uvedl Eben. Jako znalec, který je na festivalu pošesté, je přesvědčený, že všichni akreditovaní hosté budou za deset dnů při vyhlašování cen vypadat jako utrápení ukrajinští dělníci. Tak jako pokaždé měl Eben svou řeč skvěle připravenou a mnohokrát zaplněný sál rozesmál. Bouři potlesku vzbudila například jeho poznámka při ohlašování světové premiéry filmu Americká rapsodie. Za jednu z těch minulých světových premiér u nás totiž označil kupónovou privatizaci a dodal, že na ni byly "dost drahý lístky". Festivalová znělka tvůrce mnoha reklamních šotů režiséra Ivana Zachariáše, která v osmi různých verzích zachycuje trampoty nešikovného promítače, prý muže u karlovarských promítaček příliš nenadchla a hnula jim žlučí.

Evropští distributoři čekají, jak dopadne Hřebejkův snímek v USA

Snímek Jana Hřebejka Musíme si pomáhat byl zatím prodán do řady teritorií, například do celé Jižní Ameriky, Japonska a některých asijských států. Především však necelý měsíc po premiéře v USA a Kanadě pronikl na 39. místo v elitním žebříčku "TOP-50". Evropští distributoři však zatím podle Hřebejka stále čekají, jak dopadne v Americe. "Stále věřím tomu, že se přidá Evropa. Je to takový paradox, že vlastně nejobtížnější je dnes dostat se s filmem do evropských zemí. Je to složitý problém, kterému sám nerozumím," řekl Hřebejk. Na karlovarském festivalu je členem hlavní mezinárodní poroty hraných filmů. Zatím tedy evropští distributoři stále čekají na to, jak si jeho válečná tragikomedie povede v USA. I když vzhledem k počtu kopií a způsobu distribuce se čeští filmaři nemohou srovnávat se studiovými velkofilmy. Hřebejk si však pochvaluje, že kritici jeho snímek přijali velmi dobře. Film Musíme si pomáhat získal v minulých dnech další zahraniční úspěch, když si z MFF v Sydney odvezl v konkurenci 250 snímků hlavní cenu. Předtím byl americkou akademií nominován na Oscara a doma získal pět Českých lvů.

Architektonická výstava na Hradě prodlouží svoji návštěvní dobu

Výstava Deset století architektury, která v autentických prostorách Pražského hradu přibližuje veřejnosti vývoj evropských architektonických slohů, prodlouží svoji otevírací dobu a každý čtvrtek budou moci lidé na výstavu přicházet až do 21:00. Pořadatel projektu, Správa Pražského hradu, vyšla vstříc požadavkům návštěvníků a připravila akci Letní prodloužená na Hradě, která se vztahuje na všechny expozice od 19. července do 30. srpna. Prodlouženou otevírací dobu mohou lidé využít i k romantické procházce večerní Královskou zahradou či ztichlými nádvořími. Správa Pražského hradu řadí výstavu Deset století architektury k monumentálním projektům minulých let věnovaných architektovi Josipu Plečnikovi a císaři Rudolfu II.. Je rozdělena do šesti expozic, přičemž jednotlivé slohy jsou představovány v autentických prostorách. Expozice románského slohu je instalována v běžně nepřístupném románském podlaží Starého královského paláce. Ve stejném paláci je k vidění expozice gotiky. Za renesancí a modely českých renesančních staveb se návštěvníci vydají do Letohrádku královny Anny, v němž byl zrekonstruován suterén. Expozice baroka je instalována v Jízdárně. Do Císařské konírny umístili kurátoři výstavu architektury 19. století. Cyklus uzavírá architektura 20. století ve Sloupové síni a Rothmayerově sále.

Technoparty se povedla přesto, že se konala jinde, než měla

Až do pátečních časných ranních hodin se protáhla technoparty v Cartel-Street baru v centru ústeckého sídliště Severní Terasa, která měla původně být v patrových garážích pod Mariánskou skálou mimo obytnou zástavbu. Jeden z organizátorů Tomáš Kukačka řekl, že party, na kterou přišlo asi 150 lidí, se obešla bez incidentů. Kvůli nesouhlasu hasičů a příslušného městského obvodu vypověděly pořadatelům technické služby pronájem krytého patrového parkoviště den před konáním akce. Zatímco v garážích bylo místo pro 1000 až 2000 lidí, v náhradním Cartel-Street baru je kapacita jen 200 návštěvníků. Zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný řekl, že akce se obešla bez větších problémů. V okolí Cartelu byly podle něj posíleny hlídky, ale strážníci nemuseli zasáhnout. Na nízké účasti se podle Kukačky podepsalo nucené přemístění party na poslední chvíli.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekejte polojasno, postupně oblačno až zataženo s deštěm, přeháňkami a bouřkami. Místy budou padat i kroupy. Nejvyšší teploty 29 až 33 stupňů, na horách 25 stupňů Celsia.