Zprávy Radia Praha

Britové zavedli kontrolu cestujících z Prahy do Británie

Britští imigrační úředníci zavedli na pražském ruzyňském letišti předběžnou kontrolu cestujících na britské ostrovy a hned první den zabránili zhruba desítce Romů odletět do Londýna. Umožnila jim to únorová česko- britská dohoda, jejímž smyslem je podle Londýna i Prahy zastavit trvající příliv žadatelů o azyl do Británie a odvrátit celoplošné zavedení víz pro české občany. Britský velvyslanec David Broucher na tiskové konferenci v Praze vyjádřil naději, že půjde jen o dočasné opatření. Uvedl, že jen za prvních šest měsíců letošního roku požádalo v Británii o azyl 620 českých občanů. Žádosti o azyl jsou přitom vesměs odmítány, protože britské úřady nevěří, že je stát perzekvuje. Broucher vysvětlil, že imigrační úředníci mohou některé cestující pouze označit jako nežádoucí a je pak na leteckých společnostech, zda takovým lidem dovolí nastoupit do letadla. Podle diplomata je však nepravděpodobné, že by společnosti rozhodnutí imigračních úředníků nerespektovaly, protože by pak nesly tíži nákladů na zadržení a deportaci těchto lidí zpět.

Romové, kteří nesměli na ruzyňském letišti nastoupit do letadel na linkách do Británie, projevili úžas nad tím, že o jejich osudu rozhoduje cizí úředník. Ondřej Holub z Mostu řekl, že zatímco cestující bílé pleti předkládali dokumenty u okénka za provizorní přepážkou, romští turisté byli rovnou zavedeni do zvláštní místnosti. Sám prý chtěl se čtyřčlennou rodinou odcestovat na dovolenou za sestrou a byl první z odmítnutých. Podle Holubových úředníky nezajímali žádné argumenty a nechtěli ani telefonicky ověřit, zda jede rodina opravdu navštívit příbuzné. Broucher sám upozornil, že imigrační úředníci nemusejí sdělit důvody svého rozhodnutí. Bývalý regionální předseda Romské občanské iniciativy Josef Facuna označil britsko-české opatření na letišti za naprostou diskriminaci. Naznačil, že Romové z Ostravska se zřejmě se žádostí o azyl nyní budou více obracet na Belgii. Důvody snah získat azyl jsou podle něj stále tytéž - Romové se cítí být diskriminováni, omezováni při vstupu do některých zařízení a mají na Ostravsku jen malé pracovní příležitosti.

Vláda nebude na německé stanovisko k Temelínu reagovat

Česká vláda se nebude jakkoli vyjadřovat ke stanovisku, které zaujal německý kabinet k jaderné elektrárně v Temelíně. Po zasedání vlády to řekl premiér Miloš Zeman. "Vláda nemá důvod pochybovat ani o jaderné ani o ekologické bezpečnosti elektrárny Temelín. Proto nemá důvod na stanovisko německého ministerstva životního prostředí, které nebylo v německé vládě diskutováno ani o něm hlasováno, jakkoli reagovat." řekl Zeman novinářům v Čejkovicích. Premiér opakovaně zdůraznil, že kabinet nepovažuje stanovisko z Německa za názor celé vlády, ale pouze za věc ekologického ministerstva. Zopakoval také názor, že energetická politika je věcí každého státu. Na dotazy novinářů, zda nevidí souvislosti mezi německými ekonomickými zájmy a privatizací společnosti ČEZ, nechtěl odpovědět. Vláda se podle něj ani nebojí blokády hranic ze strany Německa.

Za rozumné opatření považuje premiér Miloš Zeman kontroly, kterými na pražském ruzyňském letišti procházejí před odletem do Británie čeští občané. Premiér připomněl, že toto opatření vzniklo po vzájemné dohodě české a britské strany v době, kdy vrcholily hromadné odchody azylantů z Česka do Velké Británie. Zeman však zdůraznil, že od uzavření dohody počet českých azylantů poklesl.

Schüssel musí podle Zelených změnit postoj k Temelínu

K okamžité změně rakouského postoje k jihočeské jaderné elektrárně Temelín vyzvali ve Vídni opoziční Zelení. Jak řekla na tiskové konferenci jejich ekologická mluvčí Eva Glawischnigová, kancléř Wolfgang Schüssel by měl již na nejbližší schůzce s Milošem Zemanem a komisařem EU Günterem Verheugenem vyzvat Čechy, podobně jak to udělalo Německo, k definitivnímu odstavení Temelína. Po dopise z Berlína se situace kolem Temelína pro Rakousko "zcela změnila", uvedla Glawischnigová. Rakousko teď stojí před velkým rozhodnutím; buď se vydá německou cestou, "kterou přijme, bude ji následovat a znatelně změní svou linii", nebo své stanovisko nezmění a bude postupovat podobně jako Evropská unie. A na konci této cesty bude ukončení prověrky ekologického vlivu elektrárny a "vylepšení, která budou možná stát nějaké miliardy korun a budou Temelín legitimizovat". Zelení také kritizovali komisaře pro rozšíření EU Güntera Verheugena, který prý nehraje v celé věci zprostředkovatele, ale "staví se zcela jasně a jednoznačně na jednu stranu", tedy na stranu Česka.

Rakouský ministr Molterer odmítá veto na vstup Česka do unie

Rakouský ministr životního prostředí Wilhelm Molterer jednoznačně odmítl požadavek, aby byl kvůli přetrvávajícím pochybnostem o jaderné elektrárně Temelín vetován vstup České republiky do Evropské unie. Molterer prohlásil, že by se měly vyřešit všechny otevřené otázky. Pokud se ukáže, že jednotlivé problémy nejsou řešitelné, pak ČR sama přislíbila, že "Temelín nebude uveden do provozu". Po německém stanovisku k Temelínu by mělo příští krok učinit Rakousko, které má "v příštích týdnech" vypracovat svůj postoj k české zprávě o vlivu Temelína na životní prostředí, řekl Molterer. Očekává se také stanovisko Evropské komise v rámci bezpečnostních rozhovorů. Německou výzvu, aby se Praha zřekla jaderné elektrárny, označil Molterer za "podporu, která přišla ve správný čas". Z hlediska obsahu panuje mezi Vídní a Berlínem shoda, řekl rakouský ministr životního prostředí.

Německý vládní mluvčí se vyhnul odpovědi k uzavření Temelína

Mluvčí německé vlády Uwe-Karsten Heye se vyhnul jednoznačné odpovědi, zda spolkový kabinet usiluje o uzavření jaderné elektrárny Temelín, jak k tomu vyzývá stanovisko předané v úterý v Praze. Heye svým vyjádřením na pravidelné tiskové konferenci po schůzi vlády spíš posílil dojem, že kabinet nadále zachovává určitý odstup od stanoviska, které vypracovalo jménem vlády spolkové ministerstvo životního prostředí, a pokouší se ho zmírňovat. Ministr ekologie Jürgen Trittin už mnohokrát námitky vůči české elektrárně vyjadřoval. Tiskový úřad německého kabinetu už v úterý pouze uváděl, že "spolková vláda prosí vládu České republiky, aby s ní zahájila konzultace o otázkách, které stanovisko předkládá". To měl také tlumočit v Praze šéf německé zastupitelské mise. Úřad vlády přitom zdůraznil, že řešení problému kolem Temelína "v žádném případě" Německo neváže na probíhající rozhovory o vstupu Česka do Evropské unie. Německá strana sice uznala právo Česka rozhodovat o využívání jaderné energie, ale cítí se zavázána vyjádřit obavy v zájmu svých občanů, kteří žijí v blízkosti nové jaderné elektrárny.

Jakmile si budeme jisti bezpečností, Temelín spustíme

Odhodlání české vlády nepodlehnout v otázce spuštění jaderné elektrárny Temelín tlaku Rakouska a Německa potvrdil o přestávce jednání kabinetu ministr zahraničí Jan Kavan. "Jakmile si bezpečností budeme jisti, elektrárnu spustíme a nevidíme důvod, proč bychom toto stanovisko měli měnit," řekl Kavan. Kavan mezi jednáním vlády v Čejkovicích na Hodonínsku novináře ujistil, že Česká republika "spustí jadernou elektrárnu Temelín pouze v případě, že si bude jista bezpečností provozu". Odmítavý postoj k žádosti, která přišla do Česka nejdříve neoficiální cestou, vyjádřil už v úterý vicepremiér Vladimír Špidla po zasedání předsednictva vlády.

Podle Evropské komise bude schůzka Verheugen-Zeman-Schüssel až v září

Schůzka člena Evropské komise Güntera Verheugena s premiéry Česka a Rakouska Milošem Zemanem a Wolfgangem Schüsselem bude nejdříve v září; v žádném případě ve dnech, jež zbývají do srpnové letní přestávky v práci institucí Evropské unie. Verheugen v úterý novinářům řekl, že v příštím týdnu se bude Evropská komise věnovat dokončení hodnocení jaderné bezpečnosti Temelína, a to souběžně s rakouskou a českou stranou. Pak bude třeba shrnout zprávy o dopadu Temelína na životní prostředí. Teprve poté je připraven se dohodnout se Schüsselem a Zemanem na termínu a místu schůzky. Proces z Melku měl původně skončit už v červnu, pak se mluvilo o červenci. Nyní lze předpokládat, že se potáhne do podzimu. Komise si přeje, aby byly dotaženy všechny technické aspekty, protože si je vědoma rozporné interpretace dosavadních výsledků procesu z Melku v Praze a ve Vídni. Její konečné zprostředkování na nejvyšší úrovni bude už veskrze politické.

Úterní zemětřesení jadernou elektrárnu v Temelíně neohrozilo

Úterní zemětřesení v severní Itálii, jehož dozvuky se projevily i v České republice, nemohlo jadernou elektrárnu v Temelíně nijak ohrozit. Řekl to mluvčí Temelína Milan Nebesář s odvoláním na údaje pracovníků Ústavu fyziky Země Masarykovy univerzity v Brně. Podle předběžných údajů byly otřesy v Temelíně nejméně stokrát menší než hodnoty, na které je elektrárna konstruována," uvedl Nebesář. Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky odhadl intenzitu zemětřesení v Českých Budějovicích na 3. až 4. stupeň mezinárodní stupnice intenzity zemětřesení. Richterova škála podle něj charakterizuje skutečně uvolněnou energii při zemětřesení.

Ministr Kavan by uvítal větší podporu zahraniční politice od nevládních stran

Ministr zahraničí Jan Kavan a představitelé parlamentních stran budou ve čtvrtek v Praze jednat o české zahraniční politice a zejména vztazích s Evropskou unií. Ministr by od nevládních stran uvítal co největší podporu současným krokům české diplomacie, což se mu ne vždy daří. Například ve sněmovně jeho řízení diplomacie včetně postupu vůči unii nedávno ostře kritizoval stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. "Naší snahou je, aby zahraniční politika byla konsensuální," zopakoval před schůzkou mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Do zahraniční politiky by se podle něj neměly negativně promítat spory před parlamentními volbami v příštím roce. Podle mluvčího má ministerstvo zájem na tom, aby všechny parlamentní strany byly průběžně informovány o jednáních s unií a mohly projevit svůj názor a spolupodílet se tak na formování zahraniční politiky. Kavan dnes hodlá partnery informovat například o různých souvislostech výměny předsednictví v EU ze švédského na belgické. V Černínském paláci se bude zřejmě také hovořit o českém postoji k Bruselu při jednání o kapitole "volný pohyb osob". Zatím naposledy se Kavan s předsedy parlamentních stran setkal v polovině května.

Vláda je pro přísnější postih mladistvých a dospělých do 21 let

Postihovat delikventní jednání mladistvých a takzvaných mladých dospělých ve věku od 18 do 21 let má státu umožnit nová právní úprava, jejíž návrh schválila vláda. Její mluvčí Libor Rouček během jednání vlády v Čejkovicích na Hodonínsku řekl, že rozhodování o deliktech mládeže má být svěřeno specializovaným soudním senátům, což umožní rychlejší a kvalifikovanější rozhodování. Nový zákon o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy obsahuje podle Roučka celou řadu opatření trestní i netrestní povahy. Při zachování současné věkové hranice 15 let pro trestní odpovědnost umožní prostřednictvím výchovných opatření ukládaných v netrestním řízení reagovat na závažnější prohřešky dětí, které ještě nedosáhly tohoto věku. Mezi výchovná opatření patří podle důvodové zprávy návrhu zákona například ochranná výchova, dohled takzvaného probačního úředníka, uložení určitých výchovných povinností, například odvykací léčby či splátek způsobené škody, a podobně.

Vláda poskytne dočasnou ochranu 250 čečenským uprchlíkům

Vláda poskytne dočasnou ochranu 250 čečenským uprchlíkům, kteří již v České republice požádali o politický azyl. Toto vládní nařízení se však rozhodně netýká běženců, kteří by nyní chtěli z Čečenska uprchnout. Těchto 250 občanů Ruské federace, kteří uprchli do České republiky kvůli válečnému konfliktu v Čečensku, bude požívat dočasné ochrany do 30. června 2002. Podmínkou je, že k letošnímu 18. dubnu byli účastníky řízení o udělení azylu. Jde o stejný případ humanitární pomoci, jako v případech 5500 uprchlíků z Bosny a Hercegoviny v letech 1991, 1993 a 1997 a 1000 uprchlíků z jihosrbské provincie Kosovo v roce 1999. Podle rady pro lidská práva mnozí z čečenských žadatelů nesplňují požadavek pro přiznání azylu ve smyslu Ženevské úmluvy OSN, podle níž musí každý individuálně prokázat, že on sám byl pronásledován. Zamítnutí žádostí by je však přesto mohlo dostat do bezvýchodné situace. Česká republika poskytuje cizincům v rámci dočasné ochrany ubytování, stravu, možnost zaměstnání, vzdělávání a lékařskou péči.

Španělský ministr zahraničí přijede na oficiální návštěvu České republiky

Španělský ministr zahraničí Josep Piqué navštíví 24. července Prahu. Španělský ministr cestuje po zemích, které usilují o vstup do Evropské unie před nadcházejícím španělským předsednictvím Evropské unie. Ministra Piquého přijme jeho český protějšek Jan Kavan a jednat s ním hodlá kromě evropských témat také o vzájemných vztazích obou zemí. Odpoledne po pracovním obědě a tiskové konferenci by se měli oba ministři zúčastnit veřejné debaty o budoucnosti Evropské unie. V květnu navštívil Českou republiku španělský následník trůnu Felipe, který ujistil prezidenta Václava Havla o tom, že jeho země rozhodně podporuje vstup Česka do unie. V březnu do Španělska zavítal český premiér Miloš Zeman. Španělsko bude unii předsedat od ledna do června 2002.

Evropská unie zatím nesouhlasí s českými požadavky pro pohyb pracovníků

Členské státy Evropské unie zamítly požadavky České republiky vznesené při jednání o režimu pohybu českých pracovních sil v Evropské unii po přistoupení. Daly na vědomí, že kapitolu "volný pohyb osob" lze uzavřít buď na základě původního společného stanoviska EU, nebo za podmínek, které si vyjednaly Maďarsko, Slovensko a Lotyšsko. Praha na konci minulého týdne požádala o zvláštní režim ochrany svého pracovního trhu, který vedle reciprocity již přiznané Maďarsku předpokládal možnost zavádět ochranná opatření vůči kterýmkoli dalším státům EU, včetně nových členů, a to i tehdy, kdyby vůči nim dosavadní členské státy ochranná opatření neuplatňovaly. V praxi by to teoreticky mohlo vést k ochraně trhu například před pracovníky ze Slovenska. Česká strana také chtěla, aby se členské státy zavázaly, že nebudou při uplatňování národních režimů vůči ČR stanovovat kvóty pro zaměstnávání českých pracovníků podle profesí, ale pouze plošně, bez rozlišení.

Česká a německá policie si mají pomáhat v boji s extremismem

Vedení české policie se v poslední době zabývá velmi intenzívně problematikou pravicového extremismu. Rychlejšímu a účinnějšímu postihování trestné činnosti při akcích pravicových extremistů bylo věnováno jednání zástupců českých a německých kriminálních úřadů a cizinecké a pohraniční policie ve Waidhausu. Představitelé ústředních policejních orgánů Česka a Německa se zde dohodli na nutnosti rychlé výměny informací o plánovaných akcích pravicových extremistů, zejména o koncertech skinheadských kapel na českém či německém území. Ministr vnitra Stanislav Gross označil po dubnovém koncertu neonacistických a rasistických skupin v Senohrabech u Prahy boj s extremisty za prioritu. Policisté tehdy čelili kritice za to, že proti asi 400 účastníků koncertu nezasáhli. Média upozorňovala, že policisté nereagovali, ani když na vlastní oči viděli propagaci fašismu. Podle nadřízených ale policisté nepochybili.

Euroregion chce informovat lidi o dopadech vstupu Česka do Evropské unie

Projekt Haló sousedé, jenž by měl přispět k lepší informovanosti o dopadech vstupu České republiky do Evropské unie, chtějí vypracovat čeští a němečtí představitelé veřejné správy v Euroregiu Egrensis. Tento euroregion tvoří okresy Karlovarského kraje a přilehlé oblasti Bavorska a Saska. Po setkání přednostů a zemských radů euroregionu to řekl chebský přednosta Michael Karas. Podle něj by měl projekt pomoci vyvrátit obavy Němců z masového příchodu levné pracovní síly z České republiky do Německa na úkor tamních zaměstnanců. V České republice by měl naopak tlumit obavy Čechů ze skupování půdy a nemovitostí německými občany a z růstu spotřebitelských cen. Na pomoc při vypracování studie hodlá euroregion oslovit Západočeskou univerzitu v Plzni a její Ekonomickou fakultu v Chebu.

Ministerstvo schválilo miliónovou pomoc pro zaplavené Polsko

Humanitární pomoc milión korun pro zaplavené oblasti severního Polska schválilo české ministerstvo zahraničí. Zástupci města Gdaňsk získají částku, která je určena na likvidaci následků povodní, prostřednictvím českého velvyslance v Polsku Jana Misiarze. Přímořská města Gdaňsk, Gdyně, Sopoty a jejich okolí zaplavila v první polovině července po vydatných deštích voda z řeky Raduni. Povodně si vyžádaly čtyři lidské životy a desítky zraněných. Záchranáři museli evakuovat několik tisíc osob. Náprava škod podle odhadů bude stát až stovky miliónů zlotých (miliardy korun). Polská vláda na likvidaci následků již vyčlenila v přepočtu asi deset miliónů korun.

Pražské informační centrum OSN se přestěhovalo na Smíchov

Informační centrum Organizace spojených národů se po padesáti letech přestěhovalo z centra Prahy na Smíchov. V nově zrekonstruované budově na náměstí Kinských v Praze 5 bude působit také Úřad vysoké komisařky OSN pro uprchlíky, Světová zdravotnická organizace a Dětský fond OSN. Informační středisko dosud sídlilo v Panské ulici v Praze 1. Smíchovskou budovu mu pronajala radnice Prahy 5. Dům Elišky Peškové na náměstí Kinských radnice před rokem 1994 pronajala soukromé firmě. Loni se s ní dohodla na ukončení nájmu a uhradila 29 miliónů korun za investice, které společnost do budovy vložila, řekl starosta. Po té, co zájem o volné prostory projevila OSN, radní uvolnili dva miliony korun na urychlené dokončení rekonstrukce objektu. Zájemci o činnost Informačního centra OSN naleznou potřebné údaje i na internetové adrese www.unicprague.cz.

Senátor Žantovský hovořil se saúdskoarabským generálem o budoucnosti NATO

Budoucnost Severoatlantické aliance, mírové operace a rusko-čínská smlouva o přátelství a spolupráci patřily mezi témata, o nichž v Praze jednali předseda senátního výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost Michael Žantovský a náčelník saúdskoarabského generálního štábu Sálih bin Alí Muhája. V případě rusko-čínské smlouvy, která byla podepsána v pondělí, se oba představitelé shodli, že "smlouva byla motivovaná vztahem ke třetímu, nejmenovanému partnerovi". Saúdskoarabského generála zajímaly důvody existence NATO, když už původní hrozba, daná existencí komunistického bloku, neexistuje. Oba představitelé hovořili také o mírových operacích v Kosovu, ve Východním Timoru, o situaci na Středním východě a o pákistánsko-indickém summitu. Žantovský vyjádřil potěšení nad rozvojem česko-saúdskoarabských vztahů po nedávné návštěvě prezidenta Václava Havla v této zemi a i nad rozvojem spolupráce ve vojenské oblasti.

Ministr definitivně odvolal Rögnerovou z funkce ředitelky Fakultní nemocnice v Motole

Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer odvolal senátorku Helenu Rögnerovou z funkce ředitelky Fakultní nemocnice v Motole. Odvolání vstupuje v platnost ve čtvrtek. Rögnerová řekla, že ministrovo rozhodnutí bude respektovat. Senátorka zůstává zaměstnancem nemocnice a musí se nyní s jejími zástupci dohodnout na vyřešení celé situace. Nemocnice by jí měla nabídnout nějaké místo nebo jí dát v případě, že ho nepřijme, výpověď. Rögnerovou poprvé z této funkce odvolal v listopadu 1999 tehdejší ministr zdravotnictví Ivan David a v lednu 2000 jí dal zastupující ředitel Pavel Březovský výpověď. Rögnerová ji nikdy osobně nepřevzala a o platnost výpovědi vedla dva roky soudní spor, který letos v červnu vyhrála. Podle senátorky soud zpochybnil i oprávněnost jejího odvolání z funkce. V okamžiku, až toto rozhodnutí soudu nabyde právní moci, by nemocnice tak měla dva ředitele, protože Fišer loni v květnu jmenoval ředitelem Miloslava Ludvíka. Pokud by bývalo rozhodnutí městského soudu nabylo účinnosti před tím, než převzala odvolání, byla Rögnerová rozhodnuta ujmout se funkce ředitelky Fakultní nemocnice v Motole bez ohledu na to, že v křesle ředitele seděl Ludvík.

Sport

Velká cena České republiky, která se tradičně pojede na Masarykově okruhu v Brně, bude i v příštím roce součástí mistrovství světa silničních motocyklů. Program šestnáctidílného seriálu zveřejnila mezinárodní federace ve středu večer. Brněnský závod se uskuteční 25. srpna 2002 a bude desátým dílem šampionátu. Ten začne 7. dubna v japonské Suzuce a vyvrcholí 2. listopadu Velkou cenou Brazílie v Jacarepagua.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, místy bouřky. Nejvyšší teploty 19 až 23, v 1000m na horách kolem 15 stupňů Celsia.