Zprávy Radia Praha

Václav Havel k Rusku pro německý list Die Welt

Pro otevřený dialog západního společenství s Ruskem jako rovnocenným partnerem se vyslovil prezident Václav Havel v komentáři, který otiskl německý list Die Welt. Havel považuje za absurdní, aby například zájem pobaltských republik připojit se k regionálním organizacím vyváděl tak velkou zemi z rovnováhy. "Narozdíl od řady západních politiků, kteří se údajně v zájmu míru a přátelství neupřímně pokoušejí Rusko chlácholit, si myslím, že přátelství s Ruskem nejvíce poslouží, když tuto zemi budeme považovat za rovnocenného partnera a budeme mu říkat přímo náš názor, i kdyby byl často nepříjemný," uvádí prezident. Moskva si podle něj nezasluhuje, aby se s ní jednalo jako s "malomocným, invalidou nebo dítětem". "Podobný postoj neslouží Rusům ani Západu," řekl Václav Havel pro list Die Welt.

Rodina i vojáci se rozloučili s vojákem, který zahynul v Bosně

V litoměřické katedrále sv. Štěpána se v pátek rodina, představitelé české armády i řada místních obyvatel rozloučila s třiadvacetiletým litoměřickým rodákem Ivanem Zapadlem, který tragicky zahynul 13. července v misi SFOR v Bosně a Hercegovině. U katafalku s rakví pokrytou českou vlajkou, na níž ležely květiny od rodiny, byl umístěn věnec karafiátů s černou stuhou s nápisem Dagmar a Václav Havlovi. Mezi květinami byl i věnec ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. U rakve svého druha stáli vojáci čestnou stráž, další na poduškách drželi vyznamenání, která Ivan Zapadlo získal za svou službu na Balkáně v roce 1999. Náčelník generální štábu Jiří Šedivý nad rakví vojáka řekl, že podpraporčík Ivan Zapadlo sloužil v mírové operaci na území Bosny a Hercegoviny. Podílel se na nelehkém úkolu udržovat křehký mír mezi znepřátelenými stranami. Podpraporčík Zapadlo položil svůj život za čest své vlasti, za Českou republiku, uvedl Šedivý.

Ženisté 13. července na základně v Bosanské Krupě likvidovali šest kusů minometné munice, kterou zabavili místním obyvatelům. Jeden ze šesti kusů explodoval. Těžce zraněný podpraporčík byl přepraven do nemocnice v Šipovu, kde zemřel.

Ministr Tvrdík ve Vyškově povýšil 105 absolventů vysoké vojenské školy

Do hodnosti poručíků a podporučíků povýšil v pátek ministr obrany Jaroslav Tvrdík 105 absolventů Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově. Mezi povýšenými bylo i 28 žen. "Celkem ve Vyškově promovalo 310 absolventů jednotlivých forem studia, kterým byl udělen akademický titul inženýr, nebo bakalář. S vyznamenáním ukončilo studium 28 absolventů," řekl ČTK mluvčí školy Josef Konečný. Z 310 letošních absolventů bylo 233 studentů vojenského prezenčního a kombinovaného studia a 77 civilistů. Za příkladné plnění služebních povinností převzalo 20 absolventů-vojáků peněžitý dar od rektora školy Ignáce Hozy, šest nejlepších absolventů obdrželo od ministra Tvrdíka hodinky.

Boeing investoval do Aero Vodochody dalších 15 miliónů dolarů

Americký letecký producent Boeing investoval dalších 15 miliónů dolarů ve zbrojovce Aero Vodochody, když předchozí investice činily 30 miliónů USD. "Investice je určena k rozvoji software pro dvoumístný tréninkový letoun L-159 B a počátečnímu zaškolení 30 pilotů českých vzdušných sil, což umožní provoz lehkých bitevníků L-159 po jejich dodání," řekl na tiskové konferenci generální ředitel Boeingu v ČR Earl Godby. Boeing a Aero podle Godbyho nyní jednají s dalšími pěti "velmi pravděpodobnými" odběrateli L-159, kromě české armády. "Prodej těmto zákazníkům by zahrnoval 60 až 75 letounů," uvedl. Jedním z nich je Slovensko, pro něž již připravují offsetové programy. Dalšími jsou například Venezuela, Kolumbie a další země tohoto teritoria," prohlásil na dotaz ČTK.

Šéf WNA podporuje postoj ČR k Temelínu

Šéf Světového jaderného sdružení (WNA) John Ritch v reakci na žádost Německa, aby česká vláda zvážila odstavení jaderné elektrárny Temelín, vyzval německého ministra životního prostředí, aby přestal vnucovat menšinovou německou ideologii jiným. "Dva roky už svět pozoruje, jak se ideologové snaží svést Německo z rozumné cesty a prosadit fantastickou představu Zelených o světě ovládaném jízdními koly, solárními panely a větrnými mlýny," uvedl v prohlášení, zaslaném z Londýna ČTK, generální ředitel WNA. "Žádný seriózní analytik nevěří, že by Německo mohlo splnit cíle vytyčené pro 21. století, jako je redukce kysličníku uhličitého, bez zachování čisté jaderné energie, kterou je ministr životního prostředí Jürgen Trittin odhodlán zničit. Je smutné, že rozmary koaliční politiky umožnily panu Trittinovi vnutit Německu svou menšinovou ideologii. Není důvod, aby svět mlčky přihlížel k tomu, jak se pan Trittin snaží podobně poškodit svého svrchovaného a zodpovědného souseda," uvedl šéf WNA.

Žaloba proti Temelínu má malou naději na úspěch

Odpůrci atomu jsou přesvědčeni o úspěchu své žaloby proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín, kterou chtějí podat u soudů v Rakousku. Jak ale píše ve svém komentáři v deníku Der Standard rakouský prominentní expert na mezinárodní právo Manfred Rotter, taková žaloba má jen malou naději na úspěch, a tudíž je třeba hledat jiná, zejména politická řešení. Již jen kvůli tomu, že Rakušanům "vyschne tok informací", by bylo podle právníka kontraproduktivní odstoupení od dohody z Melku. Protokol z Melku totiž není ničím jiným než "dohodou o sjednocení na procesu, a ne určením výsledku".

Stále znovu diskutovaná cesta civilního práva před rakouskými soudy je sotva více než divadlem, protože rozsudky rakouské justice mohou být podle českého právního řádu prosazeny (pokud vůbec) až po nabytí plného členství ČR v Evropské unii. K tomu je podle Rottera navíc nutné dodat, že faktickou polohu žaloby je možné určit až na samém konci procesu z Melku.

Hornorakušané jsou pro finanční pomoc ČR při odstavení Temelína

Výrazná většina hornorakouského obyvatelstva se v průzkumu vyslovila pro to, aby Česká republika dostala při odstavení jaderné elektrárny Temelín konkrétní finanční podporu. Pro 71 procent Hornorakušanů by byla přijatelná částka 300 miliónů šilinků (asi 750 miliónů Kč), vyčleněná na pomoc ČR ze zemského rozpočtu. Podle průzkumu ústavu "market", jehož výsledky zveřejnili v Linci zástupci strany Zelených, 23 procent dotázaných finanční podporu při odstavení Temelína odmítlo a ostatní na to nemají žádný názor. Šéf poslaneckého klubu Zelených v hornorakouském zemském sněmu Rudi Anschober řekl, že výsledky průzkumu, provedeného mezi 1000 Hornorakušany, ukázaly, že vídeňská i zemská vláda by měly brát návrhy na konkrétní nabídku České republice vážně. Jsou také signálem pro české sousedy, že Hornorakušané je chtějí při zrušení temelínského projektu podpořit.

V ČR bylo loni vyprodukováno 43,6 miliónu tun odpadů

Celková produkce odpadů v České republice činila loni 43,6 miliónu tun a byla o 2,1 miliónu tun vyšší než v roce 1999. Z toho činností ekonomických subjektů (podniků) vzniklo 40,2 miliónu tun odpadů, což bylo ve srovnání s předchozím rokem o 2,1 miliónu tun více. Celková produkce nebezpečných odpadů loni vzrostla meziročně o 0,2 milióny tun na 2,6 miliónu tun. Informace zveřejnil Český statistický úřad.

Hnutí Duha zahajuje kampaň na záchranu Národního parku Šumava

Rozsáhlou kampaň proti snahám odtrhnout od území Národního parku Šumava jeho nejatraktivnější oblasti zahajuje Hnutí Duha. Jeho mluvčí Karolína Šůlová ČTK řekla, že ekologové současně zveřejňují návrh na zmenšení parku, který se jim podařilo získat. Jeho autorem je prý úředník krajského úřadu Jihočeského kraje. "Návrh předpokládá, že z území národního parku bude odtržen například kaňon divoké řeky Vydry, unikátní pralesy na Stožci a na Smrčině či rozsáhlá rašeliniště Chalupské slati. Budeme přesvědčovat poslance, aby se postavili proti těmto snahám park dramaticky zmenšit," uvedl vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha. "Za snahou 'ořezat' šumavský park stojí dřevařské společnosti a provozovatelé mamutích rekreačních center," dodal.

Miloš Zeman je do soboty na plánovaném vyšetření ve vojenské nemocnici

Předseda vlády Miloš Zeman nastoupil v pátek do Ústřední vojenské nemocnice v Praze na plánované preventivní vyšetření. ČTK to potvrdil ředitel nemocnice Miroslav Bartoš. Premiér podle něj v nemocnici setrvá do sobotního rána. Tiskový mluvčí vlády Libor Rouček ČTK řekl, že po několika předchozích pracovních víkendech, bude tuto sobotu a neděli Zeman po nemocničním vyšetření odpočívat. Zeman se ocitl v nemocnici kvůli lehkým urologickým potížím loni v dubnu při návštěvě Ostravy. Po hodině však byl propuštěn a pokračoval v pracovním programu. Premiér nepatří k politikům, kteří často marodí. Kromě chřipky, která ho zdolá jen zřídka, si v roce 1998 v červenci dal ve vojenské nemocnici ve Střešovicích ošetřit levé zápěstí, které si pohmoždil při jízdě na kole, jíž tráví obvykle čas na své chalupě na Českomoravské vrchovině.

Vláda se po dovolené sejde v nově vybavené zasedací síni

Vláda se 22. srpna na první schůzi po třítýdenní dovolené opět sejde již v nově vybavené zasedací síni na Úřadu vlády ve Strakově akademii. "Nedovolil bych si spustit takovou akci, kdyby nebyla jistota, že to uděláme," řekl ČTK ředitel provozní sekce Úřadu vlády Petr Gerold. Nejde podle Gerolda o rekonstrukci, ale o výměnu nábytku, koberce a "natažení strukturované sítě", takže budou prostory připraveny i k připojení počítačů do sítě a na internet. Nové zařízení bude podobné dnešnímu, bude však jinak rozmístěno. Další podrobnosti Gerold říci nechtěl ani to, kolik bude nové vybavení stát. Kvůli úpravám zasedací síně ve Strakově akademii se vláda již minulý týden sešla ve státním zámku v Kolodějích, tento týden na zámku v Čejkovicích na Hodonínsku a poslední zasedání před dovolenou se bude konat opět v Praze v Lichtenštejnském paláci Na Kampě.

Senátní výbor pro lidská práva chce jednat o britských kontrolách

Pochyby nebo přinejmenším rozpaky vyvolávají u některých senátorů z výboru pro lidská práva britští úředníci, kteří od středy na pražském letišti kontrolují české občany cestující do Velké Británie. Místopředsedkyně výboru Irena Ondrová a jeho člen Jiří Šenkýř na dotaz ČTK uvedli, že o počínání Britů na českém území budou jednat na nejbližším jednání výboru.

Cestující, směřující do Británie, její imigrační úředníci prověřují ve snaze zabránit pokračujícímu přílivu českých žadatelů o azyl. Romové, z nichž některým cestu Britové upřeli, neboť leteckým společnostem nedoporučili jejich přepravu, tento postup považují za diskriminaci.

Družstvo Dušejov požádalo stát o 6,1 mil.Kč za poražené krávy

Zhruba 6,1 miliónu korun požaduje zemědělské družstvo Dušejov od státu jako náhradu ztrát, které podniku vznikly poražením 134 krav kvůli výskytu tzv. nemoci šílených krav (BSE) v jeho chovu. ČTK to sdělil Jiří Felčárek z tiskového oddělení ministerstva zemědělství. "Jsou určité nesrovnalosti především v uvedeném zhodnocení míry ušlého zisku a ve výši ceny u tracených zvířat," řekl Felčárek. Ministerstvo proto nechá během příštího týdne vypracovat znalecké posudky a následně provede také místní šetření ve družstvu. Na základě těchto analýz pak vydá rozhodnutí.

Družstvo již dostalo na základě uzavřené pojistky 3,4 miliónu korun od České pojišťovny. Zatímco pojistné plnění kompenzovalo pouze utracený dobytek, stát má podle novely veterinárního zákona navíc povinnost uhradit náklady spojené s likvidací stáda a zaplatit ztrátu, která vznikla výpadkem produkce hospodářského zvířete, tedy ušlý zisk.

Novým ředitelem Národního divadla v Praze bude Daniel Dvořák

Novým ředitelem pražského Národního divadla (ND) bude dosavadní ředitel Státní opery Praha režisér a scénograf Daniel Dvořák. Na tiskové konferenci to oznámil ministr kultury Pavel Dostál. Nový ředitel české první scény má nastoupit k 1. září a funkci převzít v červnu 2002. "Teoreticky by měl nový ředitel ND až do června příštího roku spolupracovat s dosavadním ředitelem Jiřím Srstkou. Nevím však, jak se on rozhodne - zda zůstane ve funkci či ne," uvedl Dostál. Proto počká s rozhodnutím na něho. Na dotaz, kdo bude stát v čele Státní opery, Dostál upozornil na dvě možnosti: vypsat nové výběrové řízení či někoho pověřit výkonem této funkce na dobu určitou, neboť Dvořákovi končí smlouva až za rok.

Pražské Divadlo na voru uvádí v Paříži kabaret z Desnose

Poetický kabaret z díla francouzského básníka Roberta Desnose uvádí tento týden v Paříži české Divadlo na voru v prostorách Musée du Montparnasse ve známé pařížské čtvrti. Je to veselý, živý, místy dojemný večer, který ale stále překvapuje energií a krásou, napsal francouzský deník Libération o představení nazvaném "Miluju vlaky nejspíš proto, že jsou rychlejší než pohřby", v němž hlavní role hrají Vladimír Javorský, Markéta Potužáková a Frederika Smetanová. Klíčovým prvkem večera je hudební doprovod skupiny Traband, jejíž hudební inspirace vycházejí z nejrůznějších zdrojů od kabaretu po cirkus a balkánskou hudbu. Kabaret Divadla na voru doplňuje výstavu "Desnos, Foujita a Youki, surrealistická láska" věnovaná vztahu slavného malíře Foujity k pařížské Japonce Youki, která se posléze v 30. letech stala Desnosovou ženou.

Na Letní filmovou školu se už přihlásilo 1700 účastníků

Na Letní filmovou školu, která začíná přesně za týden v Uherském Hradišti, se přihlásilo 1700 účastníků. Hlavními cykly 27. ročníku hradišťské školy, druhé největší filmové přehlídky v zemi, jsou Film a erotika a Film a tanec. Ředitel školy Jiří Králík ČTK řekl, že do příštího týdne očekává dalších 300 přihlášených. "Kromě účastníků se školy zúčastní také více než 400 hostů a účinkujících, takže celkem se do města sjede kolem 2500 lidí," uvedl. Program přiblíží základní mezníky erotického filmu. Část cyklu je věnována také filmům s homosexuální tematikou.

Muzeum kuriozit v Rapotíně hlídají plastiky pohádkových bytostí

Nové strážce dostalo v minulých dnech muzeum kuriozit v Rapotíně nedaleko Šumperku, kterému místní lidé neřeknou jinak než dvůr bláznů. Soukromý skanzen s malou zoologickou zahradou obohatily dřevěné plastiky děda Praděda, čerta, vodníka a hejkala. "Plastiky vysochal z lipového a topolového dřeva lidový řezbář Milan Práza z Dobrušky," řekl ČTK majitel muzea Milan Havlíček. Podle něj má nové přírůstky i zoo, kam přibyl malý srnec a mládě lamy. V zemědělském skanzenu mohou návštěvníci zase obdivovat nově získanou, sto let starou maringotku, s níž kočovala cikánská rodina. "Je to jeden z posledních exponátů, který se v Česku dochoval," chlubí se Havlíček.

Přerovský skanzen předvádí historické spodní prádlo

Bohatou sbírku dámského, pánského i dětského prádla představuje ve své nové expozici skanzen Polabského národního divadla v Přerově nad Labem na Nymbursku. Podobně zaměřená výstava byla připravena v regionu poprvé, řekl ČTK ředitel muzea Jan Vinduška. Prádlo je vystaveno chronologicky v 11 vitrínách s texty o historii jednotlivých kusů a obrázky ze starých módních časopisů. Jedna z vitrín je věnována i spravování a údržbě prádla. K nejstarším vystaveným předmětům patří ukázky různých typů korzetů, honzíků a drátěná krinolína. Jsou zde také dámské spodní košile, staré krajkové živůtky, sváteční spodnice s velkými krajkovými kanýry, noční kabátky a čepce, pánské spodky všech délek i košile s náprsenkami, tuhými límci a manžetami. Výstavu doplňuje pohled do maloměstské kuchyně třicátých let minulého století a do dobového prádelníku s výbavou zámožné nevěsty. Výstava je otevřena do 31. října, denně mimo pondělí.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Slavie budou bojovat o účast v základní části Ligy mistrů s řeckým celkem Panathinaikos Atény. Rozhodl o tom páteční los třetího předkola, který se uskutečnil ve švýcarském Nyonu. Úvodní zápasy třetího předkola se uskuteční 7. a 8. srpna, odvety jsou na programu o dva týdny později. Slávisté by podle losu měli sehrát první utkání v Praze. "V osudí nebylo slabých soupeřů. Nakonec to, že Slavie je mezi nasazenými, není náhoda a věřím, že tým zkoušku ohněm v hektickém prostředí v Aténách napotřetí zvládne," řekl ČTK předseda klubu Vladimír Leška.

Tělesně postižení stolní tenisté České republiky získali na mistrovství Evropy ve Frankfurtu nad Mohanem tři zlaté a tři bronzové medaile. Šampionát pokračuje turnajem jednotlivců ve skupinách podle postižení. Pětadvacetičlenná česká výprava se domů vrátí v neděli.

Běžkyně Andrea Šuldesová je v třetím měsíci těhotenství a nepojede proto na mistrovství světa v Kanadě. Šestadvacetiletá atletka Lokomotivy Břeclav, jež se do Edmontonu nominovala na trati 1500 metrů, se radostnou novinu dozvěděla krátce po úterním návratu ze soustředění ve Svatém Mořici, kde absolvovala závěrečnou přípravu na vrchol letošní sezóny. Start na šampionátu nedoporučil atletce lékař.

Už při rozeskakování skončily na atletickém mistrovství Evropy juniorů v Grosettu naděje české tyčkařky Kateřiny Baďurové. Spolufavoritka závodu, jež do soutěže nastupovala s třetím nejlepším výkonem, se těsně před začátkem kvalifikace zranila, když po nevydařeném skoku dopadla mimo doskočiště.

Ladislav Kutil jako jediný z trojice českých boxerů dokázal na Frankofonních hrách v Ottawě zvítězit a čtvrtečním postupem do semifinále si zajistil medaili minimálně bronzové hodnoty. Kutil ve váhové kategorii do 81 kilogramů porazil Francouze Hénérého Tahiatu 13:4 na body.

Pouze čtyřkanoe ve složení Petr Fuksa, Petr Netušil, Jan Macháč a Viktor Jiráský uspěla na mistrovství Evropy v Miláně v semifinálových jízdách na 1000 metrů a zajistila si účast v sobotním finále. České kvarteto obsadilo v semifinále druhé místo se sekundovým odstupem za kanoisty Německa, do finále postoupily tři lodě. Již ve čtvrtečních rozjížďkách si boj o medaile na kilometru přímo zajistili Martin Doktor na C1 a čtyřkajak Náprstek, Souček, Andrlík, Odvárko.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

V Čechách oblačno, ojediněle přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku oblačno až skoro zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.