Zprávy Radia Praha

Čeští odpůrci globalizace protestují proti policejním zásahům v Janově

Čeští antiglobalisté protestují proti násilnému potlačování demonstrací při summitu G8 v italském Janově a požadují potrestání policistů. Anarchisté z Československé anarchistické federace budou v pondělí odpoledne demonstrovat před italským velvyslanectvím v Praze. Podle Petra Zárase z této federace chtějí anarchisté vyjádřit solidaritu protestujícím v Janově a poukázat na násilí systému, který demonstrace antiglobalistů vyprovokoval. Anarchisté chtějí během své demonstrace vysvětlovat veřejnosti, proti čemu odpůrci globalizace bojují.

Protestní dopis chtějí italskému velvyslanci předat také mladí komunisté. Podle místopředsedy Komunistického svazu mládeže Zdeňka Štefka komunisté požadují aby byly vyšetřeny odpovědné osoby z řad policie, a zvažují, že v dopise vyzvou k rezignaci italský kabinet premiéra Silvia Berlusconiho. Během dvoudenního jednání představitelů sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska byl jeden demonstrant zastřelen a asi pět set účastníků demonstrací bylo zraněno. Organizátoři protestů tvrdí, že brutalita italských pořádkových služeb překonala všechny předešlé incidenty mezi státní mocí a odpůrci globalizace.

Poslanec Payne odmítl bojkot olympiády v Číně

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Payne (ODS) je přesvědčen, že letní olympijské hry v Pekingu v roce 2008 výrazně zlepší dodržování lidských práv v Číně. Jejich bojkot by podle něj nebylo moudré řešení. Payne se s dalšími třemi poslanci ze zahraničního a petičního výboru sněmovny v sobotu vrátil z desetidenní návštěvy Číny a Korejské lidově demokratické republiky. Spolu s ním Čínu a Severní Koreu navštívili Miloslav Ransdorf (KSČM), Pavel Tollner (KDU-ČSL) a Vladimír Laštůvka (ČSSD). Poslanci se v obou zemích zajímali především o dodržování lidských práv a o možnost ekonomické spolupráce. V Číně poslanci využili nabídku tamních zákonodárců a navštívili také Tibet. "V Číně nás zajímal jakýsi dialog o lidských právech. Jako pozitivní výsledek naší cesty vidím dohodu o tom, že můžeme s čínským parlamentem dále vést komunikaci o lidských právech," uvedl Payne. V Severní Koreji se delegace snažila navázat na relativně dobré vztahy obou zemí v minulosti. Poslancům se podle Payna podařilo připravit užitečné kontakty pro české firmy.

Poslanci byli v Číně právě v době, kdy Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že olympijské hry v roce 2008 se uskuteční v Pekingu. Payne soudí, že toto rozhodnutí bylo správné a odmítá úvahy o bojkotu her. "To, že spolu nebudeme komunikovat ani v oblastech, jako je sport, kde o žádnou politiku nejde, to je myslím nejhorší řešení," soudí. Senátoři Jan Ruml a Michael Žantovský ve čtvrtek oznámili, že chtějí založit mezinárodní výbor, který by sledoval dodržování lidských práv v Číně. Pokud se situace do roku 2005 nezlepší, měla by se podle senátorů olympiáda konat jinde, případně by ji měly národní olympijské výbory bojkotovat.

Česká pojišťovna vyplatí škody způsobené záplavami

Česká pojišťovna odhaduje, že deště a následné záplavy na řadě českých a moravských řek způsobily jejím klientům škody za několik milionů korun. Celkem se na pojišťovnu obrátí přes 700 lidí, kteří budou chtít nahradit škodu způsobenou počasím. V naprosté většině se však jedná jen drobné škody, které vznikly především při zaplavení sklepů. Nejvíce hlášení škod je na Olomoucku, Vsetínsku, Karvinsku a Bruntálsku, kde za škody vyplatí Česká pojišťovna podle prvních odhadů zhruba pět milionů korun. Na jižní Moravě byla podle hlášení likvidátorů pojišťovny nejhorší situace na Zlínsku. Záplavy tam postihly hlavně obce v povodí říčky Dřevnice a město Zlín. Desítky drobnějších škod hlásí České pojišťovně obyvatelé Českomoravské vrchoviny z Třebíčska a Jihlavska a z východních Čech z povodí Labe a Orlice. Letošní povodně dosud způsobily klientům České pojišťovny škody za více než 100 milionů korun, jejich rozsah je však řádově nižší než při katastrofických záplavách v červenci 1997. Tehdy Česká pojišťovna vyřizovala téměř 100 000 pojistných událostí, za něž vyplatila zhruba pět miliard korun.

Evropská unie přispěje na modernizaci severočeských čističek

Grant ve výši 435 milionů korun získala z evropského programu pro rozvoj infrastruktury ISPA Severočeská vodárenská akciová společnost. Evropská unie tak z více než 60 procent přispěje na modernizaci pěti čistíren vod a dostavbu kanalizace v Ústí nad Labem. Čistírny v Jirkově, Kadani, Klášterci nad Ohří, Údlicích a Žatci budou rekonstruovány kvůli přísnějším emisním limitům dusíku a fosforu.

Zahraniční investoři letos přinesli na Ústecko více než miliardu korun

V Ústeckém kraji byly v letošním 1. pololetí s účastí vládní agentury pro podporu zahraničních investic CzechInvest dokončeny dva projekty zahraničních investorů za 31,6 milionu dolarů, tedy asi jednu a čtvrt miliardy korun. Jedná se o italskou textilní firmu Logit a japonského výrobce světlometů pro automobilový průmysl Koito. V obou firmách vznikne celkem 455 nových pracovních míst. Ústecký kraj se v porovnání přílivu zahraničních investic umístil mezi 14 kraji ČR na pátém místě. Nejvíce projektů, celkem za téměř pět miliard korun, bylo dokončeno ve Středočeském kraji. CzechInvest přilákal od roku 1993 přímé investice přes 160 miliard korun. Bylo dokončeno 136 projektů, které vytvořily téměř 43 tisíc pracovních příležitostí.

Čistírna důlních vod na Kaňku zabrání ekologické havárii

Kolem 30 milionů korun bude stát čistírna důlních vod, kterou tento týden začaly stavět Rudné doly Příbram v bývalém dole Kaňk v Kutné Hoře. Zařízení by mělo zabránit ekologické havárii, kterou by mohla způsobit kyselá voda s obsahem těžkých kovů, která důl zaplavuje. Kutnohorská radnice ale dávala přednost stavbě čistírny v nedalekém Malíně. Obává se totiž, že kaly z čištění budou pro Kaňk další ekologickou hrozbou. Radní se obávají že Rudné doly příbram chtějí kaly vzniklé z čištění ukládat v poddolovaném území na Kaňku. S tím nesouhlasí ředitel dolů Aulický. "Zákon o nakládání s nebezpečnými odpady nemůžeme porušit," řekl Aulický. Na Kaňku chtějí Rudné doly využít původní zařízení úpravny důlních vod. Opraví venkovní jímky a dodají technologii. Zařízení bude zatím provizorní. Okresní úřad proto stanovil pouze provizorní podmínky pro vypouštění důlních vod. Čistírna na Kaňku má být postavena do října. O výstavbě dalšího zařízení v jiné lokalitě firma neuvažuje.

Noční prohlídky kláštera v Kladrubech měly velký ohlas

Mimořádný zájem byl o víkendu o noční prohlídky benediktinského kláštera v Kladrubech na Tachovsku. Organizátoři připravili program, seznamující s životem mnichů podle řehole zakladatele řádu sv. Benedikta. Stovky návštěvníků při noční prohlídce doprovázely historické postavy z dějin kláštera, například architekt Jan Blažej Santini, jenž klášter v 18. století přestavěl do stylu barokní gotiky. Zájemce o prohlídku kláštera však provázel také nynější převor pražského břevnovského kláštera Prokop Petr Siostrzonek. Kladrubský klášter byl založen v roce 1115. Jeho dnešní podoba pochází z počátku 18. století, kdy byl přestavěn právě podle Santiniho plánů.

Americký soubor uváděl v Česku operu Romeo a Julie

V sedmi českých a moravských městech s velkým úspěchem uvedl komorní soubor Teatro Corleone ze Spojeným států operu italského skladatele Vincenza Belliniho podle dramatu Williama Shakespeara Romeo a Julie. Dvanáctidenní turné po České republice Američané v neděli ukončili v kroměřížské Květné zahradě. Podle ředitele zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Marka Obdržálka sedmičlenný soubor předvedl vynikající výkony. "Ve zlínském Domě umění bychom je rádi přivítali, protože Američané dokázali, že bez honosných dekorací lze příběh dovyprávět zpěvem," uvedl Obdržálek. Americký soubor uvedl devadesátiminuté dílo v orchestrální úpravě. V roli Romea přitom vystoupila mezzosopranistka Hayden DeWittová. Zpěvačka se loni v Česku zúčastnila operních kursů, které pořádal kanadský hudební manažer Harry Hurwitz a Filharmonie Bohuslava Martinů. DeWittová již zpívala i jiné mužské role v klasických operách, například Cherubína ve Figarově svatbě. Zpěvačka si podle vlastních znovu ověřila, že "český posluchač je daleko vřelejší než americký".

Hudební festival Bohemia proběhne tentokrát bez studentů

V Kostelci nad Černými Lesy začal v neděli již devátý ročník hudebního Bohemia festivalu, letos však proběhne pouze jako koncertní přehlídka vážné hudby. Tradiční hudební kursy pro studenty z celého světa musely být zrušeny kvůli opravám zámku, v němž má festival své zázemí. V úterý se příznivcům vážné hudby představí soubor Barock Jazz Quartet s uměleckým vedoucím Eduardem Spáčilem. Závěrečný páteční koncert bude patřit houslistovi Janu Fišerovi, vítězi mezinárodní soutěže Českého rozhlasu Concertino Praga. Za doprovodu klavíristy Adama Soukupa předvede skladby Ludwiga van Beethovena a Wolfganga Amadea Mozarta.

Hudební festival pořádá už tradičně kostelecká radnice ve spolupráci s rodinou Grundových ze Švýcarska. S myšlenkou hudebních setkání, která by umožnila kulturní výměnu mezi hudebníky západní a východní Evropy, přišel v roce 1992 Čechošvýcar Václav Grund, který v Kostelci prožil část svého dětství. Festival se postupně stal místem, kde si zájemci mohou prohloubit své znalosti a dovednosti prostřednictvím odborných kursů, tvůrčích dílen a přednášek vedených mezinárodně uznávanými osobnostmi. Během uplynulých osmi ročníků jím prošlo několik stovek mladých hudebníků a pedagogů.

Folklórní festival v Červeném Kostelci získává mezinárodní renomé

47. ročníku folklórní přehlídky nazvané "U nás na Náchodsku", která se bude konat od 22. do 26. srpna v Červeném Kostelci, se zúčastní 11 souborů ze zahraničí a šest z České republiky. Festival, nad nímž převzalo patronát UNESCO, je nejstarším svého druhu v Čechách a patří mezi nejprestižnější přehlídky v zemi. V posledních letech se díky kvalitnímu obsazení všech programů zahraničními soubory zařadil také mezi nejvýznamnější festivaly v Evropě. Hlavním posláním festivalu je udržování folklórních tradic Podkrkonoší a Podorlicka. Letos se na festivalu představí vedle českých i soubory ze Spojených států, Nového Zélandu, Číny, Brazílie, Itálie, Slovenska, Ruska, Litvy, Gruzie, Polska a Řecka. Vedle představení pořadatelé také tradičně naplánovali průvody po městě a večerní zábavy s lidovou muzikou.

Nadšenci zachraňují hrad Brumov na Valašsku

Strážním hraničním hradem Valašského království se od roku 1995 opět stává středověký hrad Brumov v Brumově-Bylnici na Zlínsku. Hradu hrozil zánik, ale do jeho záchrany se pustila skupina nadšenců z Valašské nadace. Hrad Přemyslovců, o němž se první zmínka objevila na přelomu 11. a 12. století, letos navštívilo již přes 6000 turistů. Ze zlínského hradu v Malenovicích se do Brumova vrátily archeologické nálezy, ukryté dosud v depozitářích, například skleněné výrobky, keramika, pálené ozdobné kachle a kamenné doplňky. Největší pozornost u návštěvníků budí rytířská zbroj. Letos si zájemci mohou prohlédnout i nové prostory pod jednou z bašt. Nejvýznamnější památku celého Vlárského průsmyku na česko - slovenském pomezí stále častěji navštěvují i zahraniční turisté. Členové nadace pořádají vždy na zahájení sezóny festivaly Hradní tóny a Hradní živé šachy. Pravidelně zde vystupuje zlínská skupina historického šermu Erebas, pro niž je Brumov domovským hradem.

870. výročí první písemné zmínky slavila obec Břest na Kroměřížsku

Oslavy 870 let od první písemné zmínky proběhly o víkendu v obci Břest na Kroměřížsku. Slovanská osada na jejím území vznikla v roce 1131. Největší rozkvět zaznamenala hanácká obec v posledních letech, což podle její starostky Marie Zavadilové dokazuje i titul Vesnice roku 2000 Zlínského kraje. Spolu s výročím vzniku obce se v Břestu oslavovalo také 110 let zdejšího hasičského sboru. Vedle ukázek nejmodernější hasičské techniky zde byly k vidění i hasičské koňky a první motorové stříkačky. K pamětihodnostem obce s necelou tisícovkou obyvatel patří vodní mlýn akostel sv. Jakuba Většího s ohradní zdí se střílnami z roku 1550, vedle níž je od roku 1999 socha patronky kraje Panny Marie Hostýnské. Obec také udržuje osm soch a křížů.

V Olomouci zahájen další ročník Letních slovanských studií

Přes 100 studentů z celého světa se od neděle účastní na olomoucké Univerzitě Palackého Letní školy slovanských studií. Do kurzů českého jazyka, které potrvají až do poloviny srpna, se přihlásili studenti a učitelé, ale i obchodníci či překladatelé.

Letošní účastníci školy slovanských studií přicestovali z Evropy, Spojených států, Japonska a poprvé také z Maroka. Olomoucká letní škola i letos připravila také speciální kurs pro sedm tlumočníků Rady Evropy. Kromě výuky připravili organizátoři školy pro studenty také doprovodný program. Letos se podívají například na hrad Hukvaldy na Frýdeckomístecku, na jarmark do Rožnova pod Radhoštěm a již tradičně do Prahy.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude oblačno až polojasno a ojediněle přeháňky, nejvyšší teploty 18 až 25 stupňů Celsia.