Zprávy Radia Praha

Na severní Moravě opět hrozí povodně

Podle předpovědí počasí by mělo v příštích dnech na severní Moravě a ve Slezsku opět vydatně pršet. Podle meteorologů tak na některých místech není vyloučeno ani vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity, který znamená stav ohrožení. Odborníci doporučují, aby lidé sledovali vývoj počasí a stav řek a aby v uvedených oblastech omezili pobyt v blízkosti vodních toků. Na řece Opavě ve slezské metropoli byl sice zatím odvolán stav pohotovosti představující druhý stupeň povodňové aktivity, na dalších místech v Moravskoslezském kraji stále platí stupeň bdělosti. První povodňový stupeň je hlášen na některých místech řeky Opavy, Ostravice, Odry, Morávky, Olše, Stonávky či Lučiny.

Rakušané zažalují ČEZ kvůli Temelínu

Horní Rakousy podají žalobu na českou elektrárenskou společnost ČEZ, která je provozovatelem jaderné elektrárny Temelín. V pondělí se na tomto postupu dohodla hornorakouská zemská vláda. Cílem žaloby je zabránit účinkům, které by mohla způsobit havárie elektrárny. Jejím účelem je také dosáhnout toho, aby byla v elektrárně zajištěna mezinárodně uznávaná technická úroveň. Podle hornorakouského hejtmana Josefa Pühringera je to rovněž signál, že jeho země využije proti Temelínu všechny myslitelné právní možnosti.

Nekompromisní postoj a jasné rakouské odmítnutí české jaderné elektrárny Temelín požadovali v pondělí od rakouského ministra životního prostředí Wilhelma Molterera sociální demokraté, Svobodní a Zelení. Svá prohlášení adresovali Moltererovi před jeho schůzkou s komisařem Evropské unie pro rozšíření Günterem Verheugenem v Bruselu. "Molterer musí Verheugenovi jasně říci, že Rakousko nikterak neustupuje za německým požadavkem na zastavení Temelína. Návrat k procesu z Melku je vzhledem k situaci zcela nepřijatelný a především nevede k cíli," zdůraznila mluvčí Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) pro otázky životního prostředí Ulli Simaová. Temelín podle ní je a zůstane bezpečnostním rizikem, a proto prý také nesmí být uzavřena při vstupních jednáních s Českou republikou kapitola o energetice, dokud nebude Temelín definitivně odstaven.

Proces z Melku podle ministra Molterera nekončí

Proces hodnocení bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín a posuzování jejího dopadu na životní prostředí, dohodnutý premiéry České republiky a Rakouska loni v prosinci v rakouském Melku, zdaleka nekončí. Podle rakouského ministra životního prostředí Wilhelma Molterera je Rakousko odhodláno tento proces dotáhnout do konce. Proces z Melku je jediným nástrojem dialogu, který mají obě strany k dispozici. "Alternativou je konfrontace. Rakousko ji nechce, chce dialog," uvedl Molterer po pondělním setkání s komisařem EU Günterem Verheugenem v Bruselu. Česká strana podle Molterera odevzdala zprávu o hodnocení dopadů na životní prostředí, Rakousko svou zprávu na toto téma připravuje. Pak bude třeba spolu s Evropskou komisí obě zprávy projednat, také s přihlédnutím k německému stanovisku z minulého týdne. Evropská komise by zase měla v příštích dnech dokončit dokument o jaderné bezpečnosti Temelína, o níž se vedl souladu s dohodou z Melku třístranný dialog ČR-Rakousko-EK. Jakmile budou všechny tyto dokumenty pohromadě, chce se Molterer sejít s českým ministrem zahraničí Janem Kavanem.

Německý ministr Joschka Fischer trvá na odstavení Temelína

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer opakovaně potvrdil zájem spolkové vlády na odstavení jaderné elektrárny Temelín. Odmítl ale zároveň, že by tato záležitost kalila česko-německé vztahy. Uvedení elektrárny do provozu však ministr považuje za české rozhodnutí, a to "nikdo nezpochybňuje". Poukázal přitom na nedávno podepsanou dohodu vlády s průmyslem o postupném ukončení provozu všech 19 jaderných elektráren v Německu v horizontu příštích dvou desítek let. Opakoval též, že německá strana neváže problém Temelína na vstup ČR do Evropské unie. K jednání Evropské komise až o sedmiletých přechodných lhůtách pro odklad pohybu pracovních sil z budoucích členských zemí Fischer věří, že se i s ČR dospěje k dohodě.

Pavel Telička jednal s EU o volném pohybu osob

O oprávněnosti českých požadavků na změnu stanoviska EU v kapitole "volný pohyb osob" přesvědčoval představitele unie v Bruselu státní tajemník Pavel Telička. Jednal se státním tajemníkem Janem De Bockem a s belgickým velvyslancem při EU Fransem van Daelem. Praha usiluje mimo jiné o to, aby mohla vůči dalším novým členům EU uplatnit po vstupu ochranná opatření, pokud by odtud pociťovala hrozbu pro svůj pracovní trh. Podle Teličky by bylo jen spravedlivé, kdyby ČR obdržela stejné právo, jaké budou mít dosavadní členové. České požadavky zformulované v dodatečné informaci zamítla minulý týden pracovní skupina unie pro rozšíření. ČR proto připraví další dokument a doufá, že tentokrát bude projednán i ve Výboru stálých zástupců, který posuzuje problémy nejen z technického, ale i z politického hlediska. Odmítnutí českých požadavků v kapitole "volný pohyb osob" chápe vyjednávač spíše jako liknavost na straně EU. Hodlá se proto na přelomu srpna a září opět vydat na turné po hlavních městech "patnáctky", aby svým protějškům vysvětlil, oč České republice jde.

Britští úředníci znemožnili odcestovat z Prahy už padesátce lidí

Britské kontroly na ruzyňském letišti v Praze zabránily v letu do Velké Británie již zhruba pěti desítkám lidí. Britové předsunuli své imigrační kontroly do Ruzyně ve snaze zabránit pokračujícímu, dlouhodobému přílivu romských žadatelů o azyl z Česka. Romové i někteří ochránci lidských práv jejich krok označují za diskriminační a rasistický, Londýn i česká vláda to ale odmítají. Britské velvyslanectví v Praze zaznamenalo do neděle kolem 50 zamítnutých žádostí, ty jsou však posuzovány na základě britských imigračních pravidel, a nikoliv etnického původu žadatele. Přesto v ruzyňském sítu britských imigračních úředníků uvíznou ale ve většině případů Romové.

Unie svobody kritizuje britské kontroly na ruzyňském letišti

Unie svobody vyzvala ministra zahraničí Jana Kavana, aby urychleně informoval veřejnost o okolnostech kontrol, které u cestujících do Velké Británie provádějí na ruzyňském letišti britští úředníci. Kavan by měl občany seznámit s obsahem česko-britské únorové smlouvy, která současné opatření na letišti umožňuje. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová považuje za krajně nedůstojné pro české návštěvníky, cestující do Velké Británie, podrobit se již na našem území kontrolám cizích úředníků. Podle ní je otázkou, zda-li tento způsob řešení není pro naše občany více ponižující než případné zavedení víz.

Odpor k novým britským kontrolám na českém území vyjádřil také senátor KSČM a někdejší člen rady pro národnosti Antonín Petráš. Podle něj byly porušeny české zájmy tím, že britská státní správa si vyřizuje své záležitosti na českém výsostném území. Je to diskriminace nejenom Romů, ale všech občanů ČR.

Rasová vražda ve Svitavách pobouřila Romy

S pobouřením a lítostí reagovali představitelé romské komunity na zprávy o rasově motivované vraždě ve Svitavách, kterou podle policie spáchal v sobotu příslušník hnutí skinheads. Romští předáci hodlají případ detailně monitorovat, někteří apelují i na nejvyšší státní orgány. Vražda třicetiletého Roma šokovala prezidenta Mezinárodní romské unie (IRU) Emila Ščuku. Dodal, že v poslední době začínal být optimistou, že nejbrutálnější rasově motivované činy jsou již v České republice minulostí. Předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský se kvůli události ve Svitavech obrátí na ministerstvo vnitra, zahraničí a další státní orgány a politiky. Předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu Čeněk Růžička řekl, že jeho organizace společně s Evropským střediskem pro práva Romů bude svitavský případ pozorně sledovat.

Během páteční noci skinhead na jedné svitavské diskotéce Roma nejprve slovně napadl rasistickými výroky a poté jej opakovaně bodl do břicha. Těžkým zraněním napadený podlehl. Vyšetřovatel skina obvinil z vraždy s rasovým podtextem a soud ho vzal do vazby. Skinhead byl v minulosti za násilí s rasovým podtextem již trestán. Před čtyřmi lety bezdůvodně pobodal jiného Roma přímo na jedné ze svitavských ulic. Tehdy ho soud uznal vinným z ublížení na zdraví, vyvázl ale jen s podmíněným trestem.

Anarchisté před italským velvyslanectvím protestovali proti policejní brutalitě

Několik desítek anarchistů v pondělí odpoledne protestovalo před italským velvyslanectvím v Praze proti brutálnímu zásahu italské policie při demonstracích během zasedání G8 v Janově. David Lorenc z Organizace revolučních anarchistů - Solidarita (ORA-S) přečetl dopis, v němž připomněl oběť střelby italské policie po odpůrcích globalizace. Dopis protestující proti brutalitě italské policie a zavraždění osmnáctiletého Carla Giulianiho předali italskému velvyslanectví také zástupci komunistické mládeže. Požadují v něm bezpodmínečné vyšetření případu a potrestání viníků. Obě akce se obešly bez jakéhokoli násilí.

V ČR vyšetřeno přes 25 tisíc vzorků na BSE

Státní veterinární ústavy v Praze a Jihlavě metodou Western Blot vyšetřily 25.471 vzorků z mozku skotu na tzv. nemoc šílených krav (BSE). Při vyšetřeních byl zatím jediný pozitivní případ, který se potvrdil počátkem června v Zemědělském družstvu v Dušejově. Státní veterinární správa poté nařídila testovat všechna poražená zvířata starší 30 měsíců, čímž počet vyšetření výrazně narostl. Podíl státem placených vyšetření představuje 16.056 kusů.

Organizace Člověk v tísni předala pět nákladních aut Černé hoře

Společnost Člověk v tísni v černohorské metropoli Podgorici předala pět vozů Tatra 815 zakoupených z prostředků českého ministerstva zahraničí. Dar podpoří chudé, etnicky smíšené horské okresy ve východních oblastech Černé Hory a centrální instituce, které se zabývají zdravotnickou a sociální pomocí. Celková hodnota daru v pořizovací ceně aut z roku 1999 činí 278.000 dolarů. Transportní jednotku pěti vozů Tatra 815 původně poskytlo ministerstvo zahraničí v roce 1999 jako humanitární pomoc do Kosova. Hospodařením s vozy byla pověřena společnost Člověk v tísni, která "Českou transportní jednotku" provozovala od léta 1999 do druhé poloviny roku 2000 pro distribuci potravin v Kosovu. Tatry řízené českými řidiči rozvážely především základní potraviny z centrálních humanitárních skladů do mnohdy těžko přístupných vesnic, zejména do oblastí osídlených etnickými menšinami - Srby a Romy. Do horských oblastí dopravovala jednotka střešní krytinu a stavební materiál na opravy vypálených domů. V souvislosti se zlepšováním zásobovací situace a s přechodem od humanitární pomoci na vyplácení sociálních dávek v Kosovu využití českých tater v této jihosrbské oblasti skončilo. Černou Horu vybrala pro další využívání vozů společnost Člověk v tísni po zkušenostech z minulých let. Černá Hora například v době vrcholné krize v Kosovu přijala téměř 100.000 uprchlíků. Všech pět nákladních vozů Tatra bude využíváno převážně pro přepravu materiální pomoci různého druhu uprchlíkům, sociálně znevýhodněným skupinám nebo místním sociálním institucím a zdravotním střediskům.

Festival Janáček a Luhačovice začal v moravských lázních

Desátý ročník festivalu Janáček a Luhačovice začal v pondělí v největších moravských lázních. Novinkou jubilejního ročníku je výstava, která na dobových dokladech a fotografiích přibližuje pětadvacet luhačovických pobytů Janáčka v letech 1903 až 1928. Premiéru měla v úvodním koncertu brněnského Komorního orchestru Bohuslava Martinů skladba Luhačovické léto od současného brněnského autora Jana Šimíčka. Janáčkův festival připravily luhačovické lázně s brněnskou společností Editio Moravia, záštitu nad ním převzal předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus.

V Karlových Varech proběhne Festival staré hudby

Sedmý ročník Festivalu staré hudby začne ve středu v Karlových Varech. Koncert cembalového dua přibližující hudbu vrcholného baroka mohou zájemci vyslechnout v karlovarské kapli svatého Ondřeje. V kapli se uskuteční i další dva koncerty festivalu. V pátek představí Michael Pospíšil se svým souborem Ritornello barokní hudbu Itálie, Německa i Čech v programu Květy v hudbě a hudba v květu baroka. Dějištěm čtvrtého z festivalových koncertů se ve čtvrtek večer stane Zámecká kolonáda. Soubor staré hudby Rondeau přednese skladby, které v alžbětinské Anglii doprovázely hry Williama Shakespeara.

Skupina Brathanki na festivalu v Náměšti nad Oslavou

První veřejné představení v České republice absolvuje polská hudební skupina Brathanki, která ve středu 25. července zahraje návštěvníkům folkového festivalu v Náměšti nad Oslavou. Svou hudbu členové Brathanki definují jako "folklór upravený v současném duchu". Kapela vznikla v roce 1998, o dva roky později se k sedmi zakládajícím členům přidala zpěvačka Mlynková, která pochází z Českého Těšína a v Polsku uvádí vlastní televizní pořad. Na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou zahrají folkové, jazzové, bluesové i folklórní skupiny. Letos ho doplňuje akce Keltské dílny, kde se zájemci seznámí s gaelštinou, jejími písněmi či s hrou na keltskou harfu.

V Kamenickém Šenově začalo sklářské sympózium

V Kamenickém Šenově na Českolipsku v pondělí začal druhý ročník Mezinárodního sklářského sympózia. Patnáctidenního setkání se ve Sklárně bratří Jílků zúčastní 20 sklářů ze sedmi zemí. Tématem letošního ročníku je zobrazení vlastních pocitů z Terezína, viděného očima skláře. Sklářské sympózium v Šenově je jedním ze dvou setkání sklářů, která se v ČR konají, a zabývá se hlavně experimentem v uměleckém sklářství. Účastníci budou mít možnost nejen vytvořit skleněný design, ale budou ho následně moci také vystavit v prostorách Středoevropské kolonie. Středoevropská kolonie současného umění vznikla v Terezíně v roce 1999. Chce zviditelnit umění z doby ghetta, poučit se z jeho kreativity, humanismu a na jeho paměť podporovat současnou tvorbu. Již druhým rokem pořádá Terezínské intermediální léto, jehož součástí jsou fotografické, sklářské či divadelní dílny.

Výstava o židovské kultuře poputuje do Lucemburska a Polska

Do hlavního města Lucemburska poputuje na podzim výstava Židovská Morava, Slezsko, židovské Brno, která v únoru skončila v brněnském Domě umění a za půl roku si ji prohlédlo na 6000 lidí. Rozsáhlá putovní výstava mapuje vývoj židovské kultury na území Moravy a Slezska od 13. století do roku 1945 a připomíná lokality osídlené židovským obyvatelstvem. Zahrnuje na 500 fotografických i trojrozměrných exponátů a výtvarných děl, která poskytly desítky muzeí a archivů z Moravy a Slezska, Židovská obec v Brně a Židovské muzeum v Praze. Expozici tvoří opony ze synagog, koruny, štíty, ukazovátka, pokladničky, kořenky a poháry. Nejstarší z těchto předmětů pocházejí ze 17. století. Na tento soubor navazují předměty, dokumentující životní styl a svátky židovského roku, a artefakty z oblasti výtvarného umění, filmu, divadla, literatury a hudby, které dokládají přínos umělců židovského původu, mezi něž patřil například Hugo Haas, Ludwig Blum či Jakob Gartner.

A na závěr ještě krátce o úterním počasí v České republice:

oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle bouřky, na severu a severovýchodě Moravy a Slezska srážky intenzivnější. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.