Zprávy Radia Praha

Prezident Havel bral antibiotika

Prezident Václav Havel, který je od poloviny července společně s manželkou Dagmar na dovolené v jižním Portugalsku, byl nachlazený a bral antibiotika. Jeho zdravotní stav však nebyl tak vážný, aby se musel vrátit do vlasti nebo musel být převezen do nemocnice v Portugalsku. Řekl to ČTK Havlův osobní lékař Ilja Kotík. "Pan prezident Havel z Prahy odjel na dovolenou už trochu nachlazen. V prvních dnech se řešilo nachlazení, aby se infekce nerozšířila dál na plíce," dodal Kotík. O prezidenta v jeho portugalské vile pečují primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení pražské Vojenské nemocnice Bohumil Limberk a zdravotní sestra, kteří prezidentský pár na dovolené doprovázejí. "V současné době pan prezident na doporučení lékaře nevychází na delší procházky, ale zdržuje se v domě," poznamenal Kotík. Vzhledem k Havlovým dřívějším onemocněním se podle něj sebemenší zdravotní indispozice nesmí podceňovat. "Když podobně onemocní někdo z nás, tak to buď přecházíme, což se ovšem také nemá, nebo to vyřeší pár Paralenů. U pana prezidenta musíme být ostražití," uvedl Kotík.

Český prezident trpí dýchacími problémy často. V minulosti měl několikrát zápal plic a trápily ho průdušky. Před pěti lety mu lékaři museli kvůli zhoubnému nádoru odebrat polovinu pravé plíce. Přímořský vzduch však Havlovi podle Kotíka dělá dobře. "Zatím je prezidentův zdravotní stav stabilizovaný. Dokonce se během pobytu v Portugalsku zlepšuje," uvedl Kotík.

Kampaň o EU chce oslovit veřejnost, problémem budou zřejmě peníze

Zhruba 115 miliónů korun bude zřejmě ministerstvo zahraničí potřebovat příští rok na informační kampaň o Evropské unii. Zatím se kampaň soustředila jen na určité části obyvatelstva - podnikatele, neziskové organizace, studenty nebo zastupitele obcí, postupně ale chce plošně oslovit celou veřejnost. Ministr zahraničí Jan Kavan ale naznačil, že financování kampaně by mohlo být problematické. Po jednání vládního výboru pro evropskou integraci si postěžoval, že ministerstvo zahraničí při středečním jednání vlády o rozpočtovém rámci na rok 2002 získalo zhruba o 1,6 miliardy korun méně, než žádá, a bude muset zvážit, kde ušetří. "Při těch úsporách je nutno potom zvážit dopady, které to bude mít na zahraniční politiku, na přibližování k Evropské unii ...a v rámci toho se budeme muset potom zabývat komunikační strategií," řekl Kavan. Naznačil, že by bylo možné jednat i o tom, že by se zátěž financování informační kampaně přesunula z ministerstva zahraničí i na ostatní resorty. Kampaň se má postupně soustředit hlavně prostřednictvím sdělovacích prostředků na co nejširší veřejnost. "Nyní je třeba se snažit podchytit tu pasívnější část české veřejnosti," připustil ministr. Připomněl, že v nedávném průzkumu vyšlo najevo, že méně než polovina lidí podporuje vstup do EU a více než třetina obyvatel není rozhodnuta.

Integrační výbor se také dozvěděl, že letos bude v unijní problematice proškoleno asi 2650 státních úředníků v rámci projektu ministerstva zahraničí, dalších asi 1780 prostřednictvím dalších aktivit. Ministři hovořili i o tom, že na prestižních evropských školách v Bruggách a v Natolinu má ve školním roce 2002/2003 studovat pět českých studentů, kteří pak budou po určitou dobu pracovat ve státní správě.

HDP letos podle MF vzroste o 3,6 procenta a příští rok o 3,8 pct

Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) v letošním roce na 3,6 procenta z 3,5 procenta předpovídaných v dubnu. Prognózu letošní průměrné míry inflace zvýšilo na 5,1 z 3,9 procenta. Vyšší předpokládá rovněž průměrnou míru nezaměstnanosti, a to 8,4 procenta ve srovnání s 8,3 procenta v dubnové předpovědi. Upravenou prognózu makroekonomických ukazatelů ministerstvo zveřejnilo na svých internetových stránkách.

V příštím roce očekává ministerstvo financí míru inflace 4,6 procenta oproti předchozím 4,4 procenta. Růst hrubého domácího produktu by měl v příštím roce dosáhnout 3,8 procenta, což odpovídá předešlému předpokladu. Odhad průměrné míry nezaměstnanosti zvyšuje ministerstvo na 8,2 procenta z dubnových 7,9 procenta.

Deficit obchodní bilance by měl letos dosáhnout 160 miliard korun oproti předchozí prognóze 150 miliard, z toho zhruba 87 miliard by mělo být způsobeno schodkem z obchodu s minerálními palivy. V roce 2002 by pak schodek měl vzrůst na 170 miliard korun.

V roce 2001 očekává ministerstvo financí schodek běžného účtu okolo tří miliard dolarů, tj. 5,6 procenta HDP. V roce 2002 by tento schodek měl vzrůst na 3,1 miliardy dolarů. "Tento schodek bude zcela jistě pokryt přebytkem finančního účtu, založeném na přílivu zahraničních investic," dodává ministerstvo. Naopak očekává snížení deficitu veřejných rozpočtů. Ten by měl dosáhnout 170,7 miliardy korun, tedy 8,1 procenta HDP. Předchozí prognóza hovořila o 184,4 miliardy korun. Loni přitom dosáhl deficit veřejných rozpočtů 4,4 procenta HDP, maastrichtská kritéria Evropské unie povolují deficit do tří procent HDP.

Daňové nedoplatky v červnu klesly o 1,7 na 98,3 miliardy korun

Daňové nedoplatky v České republice se k 30. červnu snížily na 98,3 miliardy korun ze 100 miliard korun ke konci května. Z toho rozhodující podíl 91,2 miliardy korun představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy, které proti květnu klesly zhruba o 1,6 miliardy Kč. Nedoplatky na daních staré daňové soustavy zůstaly oproti červnu na stejné úrovni ve výši 7,2 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. V porovnání se stejným obdobím minulého roku klesl ke konci června objem kumulovaných daňových nedoplatků o více než sedm miliard korun.

Zpráva EK o Temelínu neobsahuje požadavek na zastavení

Pracovní materiál závěrečné zprávy Evropské komise (EK) ohledně bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín především specifikuje problémy, které zůstávají k dalšímu řešení. Podle mluvčího Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavla Pittermanna, který má materiál již několik dní k dispozici, zpráva nepřijímá žádný závěr. "V žádném případě tam není napsáno, že by se jaderná elektrárna Temelín neměla spouštět," zdůraznil. Hlavní problémy, které EK ve zprávě zmiňuje, jsou podle Pittermanna už několik let stejné. Doporučuje se řešit problém úrovně 28,8 metru vedení energetických potrubí a doplnit dokumentaci o kvalifikaci bezpečnostních a pojišťovacích ventilů. Zpráva hovoří také o tom, co bylo konstatováno z rakouské a české strany, doplnil.

Evropská komise dokončila práci na "závěrečném pracovním dokumentu" ohledně bezpečnosti Temelína, oficiálně jej však ještě nepublikovala. Finálně se bude dokument projednávat až na závěrečném setkání premiérů Wolfganga Schüssela a Miloše Zemana, které bude vyhodnocovat dohodu z Melku z loňského prosince. Rakouské a české orgány prozatím obdržely pracovní verzi dokumentu. Podle zdroje EK obsah dokumentu pokrývá všech 29 bodů, které byly nastoleny.

Zpráva Evropské komise o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín konstatuje, že "z rakouského hlediska zůstávají bezpečnostní otázky otevřené", řekl ve Vídni mluvčí rakouského ministra životního prostředí Wilhelma Molterera. Mluvčí Daniel Kapp v rozhovoru s agenturou APA potvrdil, že ministerstvo životního prostředí už zprávu Evropské komise o Temelínu dostalo. "Jsou to tytéž body, které kritizuje i Německo," řekl Kapp.

Výplaty nuceně nasazeným v Rakousku za války bude zajišťovat ČS

Nadační fond Česká rada pro oběti nacismu, který zajišťuje výplaty pro odškodnění lidí nuceně nasazených v Rakousku za druhé světové války, pověřil výplatou náhrad Českou spořitelnu. ČTK to oznámila spořitelna. Peníze bude spořitelna vyplácet od poloviny srpna na všech svých pobočkách. "O konkrétním postupu při vyplácení oprávněných požadavků bude veřejnost včas informována," dodala banka. Pro 15 tisíc nuceně nasazených rakouská strana poskytne půl miliardy šilinků. Výplaty lidí nasazených v Německu zajišťuje od června Československá obchodní banka. Z německé nadace pro ČR připadá 423 miliónů marek.

Ministr Dostál: Britští úředníci postupují na letišti diskriminačně

Britští úředníci postupují na pražském letišti podle názoru ministra kultury Pavla Dostála diskriminačně. Dostál, který to prohlásil v rozhovoru pro české vysílání BBC, je prvním členem české vlády, který takto nahlíží na kontrolování českých občanů cestujících do Británie. Během kontrol od minulého týdne na palubu letadla úředníci nedoporučili v Ruzyni několik desítek lidí, téměř výhradně Romy.

Britové, využívající dodatku ke konzulární dohodě mezi Británií a komunistickým Československem z roku 1975, chtějí takto zabránit pokračujícímu přílivu žadatelů o azyl z ČR. Zatímco Romové považují zavedené opatření za diskriminační, česká vláda důrazně odmítá, že by bylo namířeno vůči romské menšině.

Asi 200 lidí se ve Svitavách zúčastnilo pohřbu zavražděného Roma

Nejméně dvě stovky lidí se ve čtvrtek přišly rozloučit na svitavský hřbitov s třicetiletým Romem Otou Absolonem. V noci na sobotu ho ve Svitavách zavraždil dvaadvacetiletý místní skinhead. Smutečního aktu, který začal bohoslužbou v kostele sv. Jiljí, se zúčastnil také vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. Zřejmě z obavy z možného narušení pohřbu dohlížela na jeho průběh policie. Žádný konflikt zaznamenán nebyl.

Společnost Člověk v tísni otevřela základní školu v Kosovu

Novou základní školu otevřela Společnost Člověk v tísni při České televizi v obci Fushtice, okres Glogovac ve středním Kosovu. Na projektu se podílela částkou 4,2 miliónu korun vláda České republiky prostřednictvím ministerstva vnitra. Více než 700.000 Kč poskytla na stavbu školy společnost Člověk v tísni z prostředků sbírky SOS Kosovo. ČTK o tom informoval vedoucí zahraniční pomoci společnosti Šimon Pánek. Původní základní škola ve Fushtici pro 300 žáků byla postavena v devadesátých letech svépomocí, ale na jaře 1999 byla při vojenských operacích jugoslávské armády zcela zničena. Místní děti se dva roky učily v provizorní stanové škole. Nová škola, v níž se bude učit 200 žáků, má pět učeben, sborovnu-kabinet, ředitelnu, knihovnu a kuchyň. Je vybavena tekoucí vodou a vytápěna je tuhými palivy. Společnost Člověk v tísni přispěla kromě samotné stavby také na vnitřní vybavení školy, zakoupila kamna, knihovnu a další nábytek, postavila dětem sportovní hřiště. Lavice a židle do učeben dodal UNICEF.

Od roku 1999 postavila společnost Člověk v tísni v Kosovu tři nové školy a dvě opravila. Většina staveb byla realizována v okrese Podujevo, v oblasti působení české jednotky KFOR, se kterou Člověk v tísni od roku 1999 v Kosovu úzce spolupracuje.

V Česku se během dvou let léčilo 27 pacientů z Kosova

Sedmadvacet pacientů z jugoslávské provincie Kosovo se v posledních dvou letech léčilo v České republice. Bylo mezi nimi třiadvacet dětí. Na jejich leteckou přepravu, léčbu a zajištění pobytu česká vláda od poloviny roku vynaložila 15 miliónů korun. V úterý se domů vrátí poslední tři pacienti, kteří se v Česku v rámci programu evakuace osob ze zdravotních důvodů léčili, sdělila ČTK mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. Nejčastěji čeští odborníci pomohli dětem s těžkou srdeční vadou. Zpravidla šlo o poruchy, které jsou v Česku na rozdíl od Jugoslávie operovány v prvních týdnech života. Část pacientů utrpěla válečná zranění nebo měla oční vady. Malí pacienti s doprovodem v Čechách absolvovali i rekonvalescenci.

Litevské děti adoptované na dálku obědvaly s biskupem Malým

Litevské děti, které podporují čeští lidé v projektu Adopce na dálku, poobědvaly ve čtvrtek na Hradčanech s pražským katolickým biskupem Václavem Malým. Čtyři desítky dětí čeká do konce týdenního pobytu v Čechách mimo jiné ještě výlet na Šumavu. Až budou litevské děti dospělé, možná podle biskupa Malého ocení, že v Praze potkaly někoho, kdo není jejich příbuzný, ale přesto je má rád. "To je zkušenost, kterou můžete předávat dál," řekl malým hostům církevní hodnostář. Uplynulé tři dny strávily děti se svými českými adoptivními rodiči. Prázdninový pobyt v České republice zorganizovala již podruhé Arcidiecézní charita. Projekt má podle velvyslance Litvy v ČR Vygintase Grinise velký ohlas.

Část zaměstnanců Škody Auto na 30 minut zastavila výrobu

Ranní směna na montážní lince modelu Fabia a agregátů automobilky Škoda Auto ve čtvrtek na půl hodiny zastavila práci. Důvodem bylo předchozí neúspěšné jednání s představenstvem společnosti o snížení přetěžování personálu na lince. ČTK to řekl předseda odborové organizace ve Škodě Auto Jaroslav Auto Jaroslav Povšík, podle něhož se protestů účastnilo několik stovek pracovníků. "Docházelo k porušování dohod a přetěžování. Zejména se jednalo o nedostatek personálu na lince," uvedl. Po protestu se odboráři podle Povšíka znovu sešli se zástupci představenstva firmy a dohodli se na posílení personálu a snížení rychlosti na montážní lince od noční směny. V pátek v poledne by se měli zaměstnanci znovu s vedením sejít a opatření vyhodnotit.

Zastupitelstvo Hranic stvrdilo koupi pozemku Regecové za 5,2 mil.

Markéta Regecová, která byla majitelkou posledního sporného pozemku pro novou továrnu nizozemsko-korejské společnosti LG. Philips Displays, dostane za svou zhruba hektarovou parcelu od hranické radnice zaplaceno 5,207 miliónu korun. Na čtvrtečním jednání městského zastupitelstva to řekl právní zástupce Hranic Ondřej Michna, jež byl spokojen s výsledkem zhruba ročního jednání o prodeji, který stvrdilo hranické zastupitelstvo. "Padla poslední překážka, aby tato důležitá investice mohla být zdárně dokončena," řekl novinářům. Stavba hranické továrny Philips je největší zahraniční investicí na zelené louce v České republice.

Philip Morris se omluvil za zprávu

Největší světový producent tabákových výrobků, společnost Philip Morris Coc. Inc. sídlící v New Yorku, se oficiálně omluvila za studii, kterou z jejího podnětu vypracovala mezinárodní konzultační firma Arthur D. Little International. Ze zprávy vyplynulo, že Česká republika má z předčasného úmrtí kuřáků finanční profit. Šokující závěry zprávy vyvolaly pobouření především ve Spojených státech. "Jedna z našich tabákových společností se objednáním této studie dopustila nejen hrozného omylu, ale bylo to i nesprávné," cituje agentura Reuters z prohlášení, které společnost vydala. Dokument zdůrazňuje, že každý z jejích zaměstnanců - nehledě na práci, kterou vykonává - "se za tuto záležitost hluboce omlouvá. Z úmrtí... způsobených kouřením nemá nikdo zisk." Philip Morris také zdůraznil, že "upřímně" lituje tohoto incidentu a že zjištění obsažená ve studii i její zveřejnění "odhalily úděsné mínění stejně jako ...nepřijatelnou lhostejnost k základním lidským hodnotám". Reuters připomíná, že představitelé společnosti minulý měsíc rozeslali v České republice analýzu, z níž vyplynul závěr, že cigarety nezatěžují státní rozpočet země, protože vláda ušetří peníze za výdaje na zdravotní péči, penze a ubytování, jestliže kuřáci umírají předčasně.

Pražský hrad si od počátku roku prohlédlo téměř půl miliónu lidí

Téměř půl miliónu lidí si od ledna prohlédlo historické prostory Pražského hradu. Největší pozornost návštěvníků přilákala výstava Deset století architektury, která v autentických prostorách Hradu přibližuje vývoj architektonických slohů, řekl ČTK František Kadlec ze Správy Pražského hradu. "Návštěvnost je velice dobrá. Je dokonce o něco lepší než za stejné období loňského roku. Pražským hradem letos především hýbe výstava Deset století architektury, která doslova láká zástupy návštěvníků," dodal. Pro Pražany a návštěvníky metropole organizátoři na Pražském hradě připravili sérii divadelních představení, nazvanou Letní shakespearovské slavnosti. Od počátku července do 15. září se pod širým nebem odehraje asi 60 představení inspirovaných dílem Williama Shakespeara.

Ze sportu:

Ostravský fotbalista Milan Baroš pravděpodobně již uzavřel smlouvu s anglickým klubem FC Liverpool. Devatenáctiletý útočník absolvoval na začátku týdne v Anglii lékařské testy a podle internetové stránky FC Liverpool se už stal hráčem vítěze letošního ročníku Poháru UEFA. Razantní nesouhlas vyjádřilo vedení fotbalistů Baníku Ostrava s odchodem Milana Baroše do FC Liverpool. Spolumajitel ostravského klubu Alois Hadamczik i Barošův agent Pavel Paska považují zprávy, které se objevily na oficiálních internetových stránkách celku z Anfield Road, za nesmysl.

Hokejista Pavel Bure, který se v polovině srpna zúčastní v Moskvě exhibičního utkání Jágr Teamu s výběrem ruských hvězd NHL, poděkoval Jágrovi, že se rozhodl sehrát zápas, jehož výtěžek má být věnován ruským invalidním hokejistům. "Za to, že souhlasil, přináleží Jágrovi samozřejmě velké díky. Člověk vydělává deset miliónů, ale nezapomíná ani na ty, co takové peníze zdaleka nemají," uvedl Bure v rozhovoru pro list Moskovskij komsomolec.

Čeští juniorští střelci získali na mistrovství Evropy v Záhřebu stříbrné medaile v kategorii trap. Jiří Lipták se v individuální kategorii dostal až do finále, v němž ho od bronzu dělily dva zásahy, takže je čtvrtý. Jeho krajan Aleš Brusman skončil na 13. a další člen týmu Miloš Hála na 24. místě.

Český prsař Daniel Málek proměnil svůj finálový start na 200 metrů na mistrovství světa v japonské Fukuoce v první český rekord na šampionátu. Plavec ze Zlína na své soupeře nestačil, obsadil osmou pozici, přesto ubral jednu setinu ze svého vlastního českého maxima. To vytvořil ve finále olympijského závodu v Sydney, kde skončil pátý. Nový český rekord má nyní hodnotu 2:13,19 minuty.

Českou expedici v Himalájích přikovalo špatné počasí do základního tábora a její vyhlídky na dobytí osmitisícovky K2 (8611 metrů) v nejbližších dnech jsou mizivé. Podle předpovědi má totiž počasí zůstat stejné až do neděle, takže šestičlennou výpravu vedenou Zdeňkem Hrubým navíc začíná "tlačit" i čas. Mezi 6. a 9. srpnem by měli Češi základní tábor ve výšce 5200 metrů opustit, pokud chtějí stihnout plánovaný odlet z Pákistánu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou polojasno, na Moravě a ve Slezsku místy oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia