Zprávy Radia Praha

V Salcburku skončilo setkání ministrů vnitra

Především o zabezpečení pořádku při summitech a schůzkách světových organizací diskutovali v Salcburku ministři vnitra šesti středoevropských států. Českou republiku zastupoval na Fóru Salcburk 2001 Stanislav Gross. Debatovalo se hlavně o vztazích médií a politiků při podobných událostech. Dalším tématem bylo rozšiřování Evropské unie. V pátek ministři uzavřeli dohodu o takzvaném bezpečnostním partnerství. Zavázali se v ní ke spolupráci v oblasti ilegální migrace, převáděčství, pašování drog i zesílení ochrany státních hranic ještě před rozšířením Evropské unie.

Hostitelem setkání byl rakouský ministr Ernst Strasser a kromě Grosse se Fóra Salcburk 2001 účastnili jejich kolegové ze Slovenska Ivan Šimko, z Maďarska Sándor Pinter, polský ministr Marek Biernacki a slovinský šéf resortu vnitra Rado Bohinc, jakož i komisař Evropské unie pro otázky vnitra a spravedlnosti António Vitorino a zmocněnec rakouské vlády pro rozšíření Erhard Busek.

Podle Petr Pitharta by měla česká vláda požádat Brity o ukončení letištní kontroly

Předsedovi Senátu Petru Pithartovi se nelíbí kontroly českých občanů na pražském letišti, které od minulého týdne zavedla Velká Británie. Česká vláda by podle něj měla požádat britskou stranu, aby toto opatření zrušila. Jak uvedl v pořadu českého vysílání BBC, blíží se čas, kdy by to měla česká vláda udělat. Konzulární dohoda mezi oběma státy z roku 1975 předpokládá, že pokud vláda takové přání vysloví, Britové do tří měsíců kontroly ukončí, dodal. Šéf horní parlamentní komory považuje česko-britský postup na ruzyňském letišti za "nestandardní systém selekce" a pokrytecké řešení. Přítomnost britským imigračních úředníků navíc podle něj částečně narušuje suverenitu ČR. "Nemají tady co dělat... V tomto smyslu je to určité narušení suverenity státu," řekl Pithart.

Česká vláda a diplomacie obhajují kontroly hrozbou zavedení vízové povinnosti pro české občany směřující do Británie. Ministr kultury Pavel Dostál ale stejně jako romští předáci a ochránci lidských práv označil opatření za diskriminaci. Ministr zahraničí Jan Kavan v pátek ale znovu odmítl tvrzení, že Britové rozlišují cestující podle barvy pleti.

ČT polemizuje s ministrem Kavanem

Česká televize (ČT) dokázala, že adresa, kterou jako místo svého pobytu v Londýně uvedl její romský reportér Richard Samko při britské kontrole na ruzyňském letišti v Praze, navzdory tvrzení ministra zahraničí Jana Kavana existuje. Britští úředníci odmítli vpustit Samka do ostrovní země, přičemž ministr Kavan v pátek tento postup obhajoval nepravdivostí údajů, které Samko uváděl. Štáb ČT v pátek v Londýně natočil lokalitu, kterou jako místo svého pobytu Samko uvedl.

Pavel Telička: ČR připravena koordinovat postup v lucemburské šestici

Česká diplomacie je v procesu vyjednávání o vstupu do EU připravena ke komunikaci, a tam, kde to bude možné, i ke spolupráci a koordinaci se státy "lucemburské šestice". Řekl to v pátek v rozhovoru pro ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti a 1. náměstek ministra zahraničí ČR Pavel Telička. Do skupiny ČR patří spolu s Maďarskem, Polskem, Estonskem, Slovinskem a Kyprem. Telička je na příští schůzce vyjednavačů této skupiny v září ve Slovinsku připraven přijít s návrhem, aby se ještě více než dosud hovořilo o tom, co přinesou budoucí jednání. Hodlá navrhnout některé konkrétní kapitoly, u nichž tento přístup má smysl. Mezi ně bude patřit vyjednávání s EU o zemědělství, o rozpočtových a finančních ustanoveních, o spolupráci v oblasti justice a vnitra, a také o dopravě.

Pavel Telička ocenil postoj Irska, Švédska a Dánska, které již prohlásily, že vůči kandidátským zemím po jejich vstupu do EU nezavedou restrikce na volný pohyb osob, i když si ponechaly právo na zavedení určitých ochranných opatření. ČR by uvítala, kdyby podobné gesto učinily i další, zejména velké země EU, řekl.

Studie očekává zvýšení výrobních nákladů kvůli standardům EU

Splnění standardů Evropské unie v oblasti pracovních vztahů, sociální ochrany, ochrany životního prostředí by si po vstupu České republiky do EU mohlo vyžádat zvýšení výrobních nákladů v podnicích zhruba o 0,5 procenta. Odhaduje to studie o sociálních a ekonomických dopadech vstupu ČR do EU, jež vznikla na základě zadání Rady vlády pro sociální a ekonomickou strategii. Na internetu zveřejněný materiál zdůrazňuje, že dílčí odhady nákladů spojených se vstupem do EU v těchto oblastech jsou neúplné a jen velmi přibližné. Upozorňuje, že krátké realizační lhůty by mohly ohrozit hlavně málo výdělečné podniky.

Zpráva EK rozděluje bezpečnostní prvky Temelína do tří skupin

Do tří kategorií rozděluje zpráva Evropské komise o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín 29 bezpečnostních témat, která byla nastolena při šestiměsíčním třístranném expertním jednání ČR-Rakousko-EK. Ačkoli většinu z nich neoznačuje za definitivně vyřešené, dospívá k závěru, že příslušné ustanovení česko-rakouské dohody z Melku bylo "zcela a uspokojivě" naplněno. Zprávu, s níž se ČTK měla možnost seznámit, dokončila Evropská komise tento týden. Oficiálně bude odeslána do Prahy a do Vídně začátkem příštího týdne, pravděpodobně v pondělí.

Zpráva EK o Temelínu vyvolala v Rakousku diskusi

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer kritizoval českého ministra zahraničí Jana Kavana za to, že už předem mluvil o tom, že výsledek zprávy Evropské komise (EK) o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín vyznívá ve prospěch České republiky. "Předložený dokument ještě není konečný text a v žádném případě nedává Temelínu 'zelenou'," uvedl hejtman v prohlášení. Česká republika by podle něj neměla provádět politiku "chlácholení a lakování na růžovo", ale na otevřené bezpečnostní otázky, o kterých mluví Evropská komise, by teď měla dát vyčerpávající a pro Rakousko uspokojivou odpověď.

Flemmingová: Všechny nedostatky v Temelínu musejí být odstraněny

Poslankyně Evropského parlamentu za Rakouskou lidovou stranu Marilies Flemmingová v sobotu prohlásila, že v jihočeské jaderné elektrárně Temelín je třeba odstranit úplně všechny nedostatky. V opačném případě si "neumí představit úspěšné uzavření kapitoly energetika (při jednáních o vstupu ČR do Evropské unie)" a pochybuje i o možnosti souhlasu EP s přijetím Česka do unie. Flemmingová se vyjádřila poté, co Evropská komise vyhotovila expertní zprávu o temelínské elektrárně.

V centru České Lípy se odehrála tragédie

Tragédie se v sobotu večer odehrála v centru České Lípy. Jednadvacetilý muž zastřelil podle svědků přímo na ulici stejně starého muže a dívku a nakonec obrátil svou zbraň proti sobě. Případ převzal krajský úřad vyšetřování a na informace o události uvalil embargo. Co střelbě předcházelo, na místě nikdo nevěděl. Teprve po prvních výstřelech údajně vyběhli ven návštěvníci herny a uviděli mladíka, který proti sobě obrátil zbraň a zastřelil se. Druhý mladík a dívka už leželi na zemi pravděpodobně mrtví, vrah totiž střílel z bezprostřední blízkosti. Neštěstí nemělo přímé svědky, a tak lidé na ulici spekulovali, zda šlo o tragické vyústění milostného trojúhelníku, nebo vyřizování účtů mezi muži, do kterého se děvče jen náhodně zapletlo.

Ze sobotních deníků:

Předseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla by měl podle některých kolegů ze strany opustit funkci ministra. Píší to Lidové noviny. Část sociálních demokratů se totiž domnívá, že se Špidla věnuje víc svým úřednickým funkcím a tím ohrožuje volební výsledek.

Jak uvádí deník Právo, bývalý předseda vlády ČSSR Lubomír Štrougal nebude stíhán v případu vyzbrojování Lidových milicí. Nejvyšší soud totiž nevyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou v této kauze podal ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš.

Státní rozpočet na příští rok nebude podle ministra financí Jiřího Rusnoka schválen ve Sněmovně už v prvním kole. Řekl to deníku Mladá fronta Dnes. I další nejmenovaný člen vlády připustil, že opozice tentokrát nemá žádnou motivaci rozpočet schválit.

Jak uvádějí Zemské noviny, moravští i čeští vinaři letos čekají úrodu kvalitního vína. Jeho cena by neměla výrazně růst.

Nebojte se meteorů, váží jen miligram, říká astronom Grygar

Blíží se maximum průletu meteorů Perseid zemskou atmosférou. Nejvíce jich bude vidět na obloze v noci na 12. a 13. srpna. Padajících hvězd, jak se meteorům říká, však není třeba se bát, protože jejich hmotnost je kolem miligramu, řekl ČTK astrofyzik Jiří Grygar.

Vzpomněl si totiž na žáka jedné základní školy, který na dotaz, co si přeje, aby se mu splnilo, když vidí padající hvězdu, odpověděl: "V každém případě si přeji, aby na mně nespadla." Spatří-li Grygar padající hvězdu, myslí prý především na její parametry, které si musí jako profesionál zapamatovat. Meteor proletí po noční obloze v mžiku. Za tu chvíli je třeba zachytit a později říci třeba do diktafonu, k jakému meteorickému roji patřil, jak byl jasný, zda zanechal světlou stopu a ve kterém souhvězdí byl pozorován. "Na nějaké přání nemám kdy a když už bych na to měl čas, meteor je pryč," dodal.

Perseidy jsou vesmírná tělíska, která pocházejí z rozpadlé komety Swift-Tuttle, objevené roku 1862. Jméno mají odvozeno od souhvězdí Persea, ze kterého každoročně v tutéž dobu jakoby vylétají.

Do Prahy se přijely učit česky dvě stovky zájemců z celého světa

Téměř 200 účastníků tradiční Letní školy slovanských studií z více než 30 zemí se přijelo do Prahy zdokonalit ve znalosti českého jazyka, historie a kultury. Jubilejní 45. ročník školy, kterou pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, zahájil v Zrcadlové kapli Národní knihovny pražského Klementina koncert Stamicova kvarteta. Mezi studenty, kteří si chtějí vypilovat češtinu, jsou i bohemisté a slavisté z různých zemí Evropy, ze Spojených států z Asie a Latinské Ameriky.

Organizátoři připravili pro účastníky školy bohatý výukový a kulturně-společenský program. Každodenní pětihodinové kursy jsou rozdělené podle stupně znalosti češtiny; na své si přijdou jak začátečníci, tak pokročilí. Jubilejní ročník školy doplní i mezinárodní sympózium, jehož se zúčastní zahraniční bohemisté a slavisté. Vědci posoudí stav výuky českého jazyka a literatury na zahraniční univerzitách a zhodnotí dosavadní pětačtyřicetileté působení Letní školy slovanských studií.

Pangea letos ocení spisovatele Vaculíka a horolezce Messnera

Spisovatel Ludvík Vaculík a horolezec Reinhold Messner se stali letošními laureáty ceny nadace Pangea "Za úsilí o nápravu věcí lidských". O osobnostech, které 2. prosince cenu převezmou v Divadle na Vinohradech, rozhodlo 23 členů Nadační rady nadace Pangea. Vaculík, který v pondělí oslavil pětasedmdesáté narozeniny, se podle nadace nesmazatelně vepsal do české historie uplynulých padesáti let zejména etickými angažovanými postoji.

Messnera nadace Pangea ocení jako "neúnavného posunovatele hranic". Horolezec, který jako první na světě zdolal všechny "osmitisícovky" světa, překročil podle porotců i hranice představivosti lidských možností a stal se legendou.

Výroční cenu Nadace Pangea letos udělí podesáté. Mezi těmi, kteří v 90. letech tuto poctu převzali, jsou například Jiří Suchý, Pavel Tigrid, Václav Havel, manželé Zdena Salivarová a Josef Škvorecký, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Foglar, ale i francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau a legenda polského filmu Andrzej Wajda.

Národní galerii chybí na provoz více než 30 miliónů korun

Národní galerii chybí na provoz více než 30 miliónů korun. Ze státního rozpočtu dostává každoročně 160 miliónů korun. Po loňském zdražení energií a služeb jí ale tato dotace již nestačí. Vedení galerie se proto rozhodlo požádat ministerstvo kultury o účelovou třicetimiliónovou dotaci z rozpočtových rezerv. Uvedla to televize Prima. Ekonomický náměstek Národní galerie Miroslav Tajč televizi řekl, že nedostatek financí se vedení snaží vyřešit radikálním šetřením. Podle televize musela galerie letos zrušit již dvě plánované výstavy, omezila ostrahu sbírek a její zaměstnanci zřejmě nedostanou prémie.

Mluvčí ministerstva financí Libor Vacek ale Primě řekl, že nad požadovanou dotací "visí otazník", protože letošní rozpočtová rezerva není příliš vysoká. Kvůli nedostatku peněz už Národní galerie opouští například prostory Valdštejnské jízdárny na Malé straně.

Skupina Faber na Točníku ukazuje život na dvoře krále Václava IV.

S životem na dvoře krále Václava IV. se až do neděle mohou seznámit návštěvníci hradu Točník na Berounsku na historicko-didaktické akci Středověký hrad Faber. Pro zájemce o českou historii ji letos popáté pořádá skupina historického šermu a řemesel Faber. Projekt zaměřený na rekonstrukci středověku vznikl v roce 1991. Svou vizi minulosti ztvárňuje skupina každoročně v Praze na Letné a na hradech Kunětická Hora, Helfštýn a Točník. V letech 1999 a 2000 projekt podpořila České komise pro UNESCO a záštitu nad ním převzal ministr školství. Rekonstrukce středověkého městečka na Letné se loni stala součástí mezinárodní akce Praha - Evropské město kultury 2000.

Fotografie v Brně představují člověka konce druhého tisíciletí

Člověk a lidé konce druhého tisíciletí je název profilové výstavy desetiletého fotografického cyklu, která je od soboty až do 15. srpna k vidění v Galerii mladých a v Galerii u dobrého pastýře v Radnické ulici v Brně. Vystaveno je okolo 200 fotografií z původně zaslaných 2000 prací od 290 autorů. Desetiletý projekt mezinárodních přehlídek fotografií si kladl za cíl mapovat a dokumentovat život lidí na této planetě na přelomu dvou tisíciletí, zachytit jej jedním z nejrozšířenějších médií - "fotografií, schopnou zprostředkovat však i autorův vztah a názor na zobrazované prostředí, lidi, předměty, okolí i dění".

Kvůli vraždě Roma přišlo na romský festival v Plzni málo lidí

Slabá návštěvnost doprovází romský hudební festival Hašaviben (hraní), který se od pátku do neděle koná na výstavišti v Plzni. Důvodem je nedávná vražda Roma ve Svitavách. Podle pořadatelů akce, doporučila Romská občanská iniciativa, aby Romové účast na festivalu bojkotovali a účast odložili. Festivalu v amfiteátru a nedaleké malé scéně se účastní 40 romských hudebních kapel a souborů, z nichž zhruba polovinu tvoří dětské skupiny. Nikdo z přihlášených neodřekl. Horší je to však s návštěvností.

Třicetiletého Roma ubodal v noci na 21. července na svitavské diskotéce podle policie dvaadvacetiletý mladík, který se hlásí k hnutí skinheads. Roma nejprve slovně napadl rasistickými výroky a poté jej opakovaně bodl do břicha.

Festival uprostřed Evropy pokračoval koncertem romské cimbálovky

Koncertem romské skupiny Roma Štár pokračoval v sobotu v přírodní scéně v Šabině na Sokolovsku desátý ročník česko-německého Festivalu uprostřed Evropy. Vystoupení mělo být příspěvkem k vzájemnému pochopení mezi Romy, Němci a Čechy.

Během kulturní přehlídky, která se koná ve dvaapadesáti městech západních Čech, Fojtska, Horních Frank, Horní Falce a Duryňska, se do září uskuteční na šest desítek koncertů, divadelních představení, besed a výstav. Mezi ně patří například právě zahájená výstava díla Augusta Brömse a jeho výtvarné skupiny Poutníci v chebské Galerii výtvarných umění.

Sport

Už svůj druhý národní rekord vytvořil Daniel Málek v sobotních rozplavbách na mistrovství světa v japonské Fukuoce. V závodu na 50 metrů prsa zaplaval celkově sedmý čas 28,27 sekundy a překonal tak o jednu desetinu své vlastní maximum z roku 1997.

Devátou příčku, stejně jako před dvěma měsíci na evropském šampionátu v Paříži, obsadil na mistrovství světa v Mnichově ve váze do 73 kg český judista Lukáš Hořt. Při svém premiérovém startu se tak spolu s Andreou Pažoutovou, která skončila na stejné pozici v kategorii do 70 kg, postarali o největší úspěch české výpravy.

Fotbalový klub Stavoartikel Brno získal z Drnovic útočníka Marcela Cupáka. Osmadvacetiletý forvard podepsal v moravské metropoli tříletou smlouvu.

Vedení týmu hokejové NHL Atlanta Trashers uzavřelo novou roční smlouvu s českým obráncem Jiřím Šlégrem. Finanční okolnosti kontraktu nebyly zveřejněny.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, v západních Čechách postupně oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 27 až 31 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 23. Slabý proměnlivý vítr do 15 kilometrů za hodinu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio