Zprávy Radia Praha

Na Českolipsku pokračuje technoparty, policie zatím nezasáhla

Asi 12.000 lidí se v noci ze soboty na neděli zúčastnilo nepovolené technoparty v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku. Starosta Ralska Jindřich Šolc je v neděli ráno vyzval, aby místo opustili, a odpoledne požádal o policejní vyklizení prostoru. Policie se však rozhodla, že proti zbývajícím účastníkům akce zatím nezasáhne. Někteří fanoušci techna se v neděli večer pomalu začali rozjíždět. Většina však zůstala, jejich počet ale nebylo možno určit.

Fanoušci techna hledali vhodný prostor pro uspořádání akce od noci z pátku na sobotu ve středních Čechách a na Českolipsku. Nejprve se pokusili usadit na pozemcích u Lešan na Benešovsku. Policisté společně se zástupci obci jim v tom ale zabránili. Policie totiž o místě srazu věděla předem z internetových stránek. Šest kamiónů s technikou zamířilo poté podle poznatků českolipské policie na bývalé letiště v Hradčanech u Mimoně, které je však zavřené a hlídá jej soukromá bezpečnostní služba. Mladí lidé si proto nakonec vybrali několik kilometrů vzdálenou plochu v blízkosti lesa nedaleko silnice z Mimoně na Doksy směrem na osadu Strážov. Policie silnici uzavřela, na místo povolala policejní posily ze sousedních okresů a zapojila také pracovníky vojenských lesů a hasiče. Ze soboty na neděli tančilo v bývalém vojenském prostoru asi 12.000 lidí. Policie během noci žádné vážnější incidenty nezaznamenala.

Loni se největší nepovolená technoparty uskutečnila v Lipnici na Českobudějovicku a trvala šest dní. Na místě konání zanechali mladí lidé z řady evropských zemí zdevastovaný a odpadky pokrytý třicetihektarový pozemek. Účastníci technoparty tam totiž neměli žádné sociální zařízení ani zdroje pitné či užitkové vody.

Britští imigrační úředníci nevpustili do Spojeného království dvě bílé dívky

Dvě dívky neromského původu neprošly o víkendu kontrolou britských imigračních úředníků na pražském ruzyňském letišti, přestože obě měly pro cestu do Velké Británie všechny náležitosti. Jedna z nich měla dokonce v Anglii zaplacen roční jazykový kurz. Britové kontrolují na letišti české občany od předminulé středy, dosud úředníci zamítali povolení k cestě do Británie především Romům.

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus nesouhlasí s kontrolami britských imigračních úředníků na ruzyňském letišti a považuje je za narušení suverenity státu. Předseda občanských demokratů je přesvědčen, že britští úředníci věnují zvláštní pozornost Romům, a dopouštějí se tak etnické diskriminace.

Podle rakouské ministryně Ferrerové ohrožují Haiderovy hrozby vetem rakouské zájmy

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová odmítla hrozby vetem na rozšíření Evropské unie, které nedávno vyslovil korutanský hejtman a bývalý předseda rakouské nacionalistické strany Svobodných (FPÖ) Jörg Haider. Jak ministryně uvedla, o hrozbách vetem nemá velké mínění, zvláště když přístupová jednání ještě nejsou uzavřena. "V dosavadních jednáních jsme mnohého dosáhli, například sedmiletého přechodného období pro volný pohyb pracovníků a služeb. Když toto vše budeme zpochybňovat hrozbami vetem, poškodíme pouze své vlastní zájmy," uvedla Ferrerová-Waldnerová.

Salcburská platforma kritizovala EU za její stanovisko k Temelínu

Salcburská platforma proti jadenému nebezpečí (PLAGE) v neděli kritizovala Evropskou unii za její stanovisko k jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Evropská komise ve své zprávě o bezpečnosti této elektrárny nevzala na vědomí rakouské pochybnosti, stěžuje si PLAGE a vyzývá rakouskou vládu, aby se připojila k německému požadavku elektrárnu odstavit. "Podrobná rakouská zpráva o vlivech Temelína na životní prostředí je pokusem překazit proces z Melku. To si myslí Evropská komise, a proto ji (rakouskou zprávu) nezačlenila do své zprávy o bezpečnosti Temelína," tvrdí PLAGE s tím, že dokument o 179 stranách "prostě nebyl vzat vážně".

Proces z Melku je posuzování vlivu temelínské elektrárny na životní prostředí a hodnocení jejích bezpečnostních rizik, jak se na tom za přispění Evropské komise loni domluvil český premiér Miloš Zeman s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem. Evropská komise v minulých dnech vyhotovila expertní zprávu o temelínské elektrárně, kterou příští týden oficiálně pošle do Prahy a do Vídně. Pokud jde o vyhodnocování dopadů Temelína na životní prostředí, čeká se nyní na překlad konečné zprávy české strany. Na jejím základě pak vypracuje Vídeň svůj komentář.

Odškodnění pro odsunuté Němce zřejmě německá vláda nepodpoří

Němci, kteří byli před poválečným odsunem v pracovních táborech v zemích střední a východní Evropy, se zřejmě nedočkají odškodnění. Podle prohlášení spolkového ministerstva vnitra, které cituje deník Welt am Sonntag, nepodpoří německá vláda jejich požadavky na náhradu škod v těchto státech. S požadavkem na vládní podporu pro nároky vysídlených Němců přišla opoziční CDU/CSU. Podle německého ministerstva vnitra by německé požadavky adresované jiným zemím zpochybnily odškodňování obětí nucených prací v nacistických táborech, které nedávno začalo.

Cyklistická jízda z Prahy do Lipska podpoří kampaň proti mučení

Téměř 40 cyklistů z Česka a Německa se v neděli vydalo z pražského Staroměstského náměstí na jízdu do Lipska, při níž budou propagovat kampaň mezinárodní organizace Amnesty Internatinonal proti mučení. Akce se koná popáté, přes území České republiky pojedou cyklisté podruhé. Konkrétním apelem bude případ kurdské ženy a jejího dvouletého syna, kteří byli v roce 1996 mučeni na policejním prezídiu v Ankaře a dodnes za to nikdo nebyl potrestán. Účastníci cyklistické kampaně proto při každé zastávce rozbalí roli papíru, na níž budou sbírat podpisy pod petici, adresovanou tureckému ministru spravedlnosti.

Mezinárodní organizace Amnesty International vznikla v roce 1961. Její členové shromažďují a zveřejňují informace o porušování lidských práv ve světě a o vězních svědomí, o jejichž propuštění se zasazují. Organizace čítá přes 200.000 aktivistů ve více než 40 zemích.

ČSÚ: Důchodcům v červnu nejvíc zdražily potraviny

Domácnostem důchodců v České republice vzrostly v červnu nejvíc ceny potravin, a to proti květnu o 3,7 procenta a proti červnu 2000 o 10,4 procenta. Naproti tomu spotřebitelské ceny potravin pro domácnosti zaměstnanců vzrostly meziměsíčně o 2,6 procenta a meziročně o 8,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Spotřebitelské ceny zboží a služeb pro domácnosti důchodců vzrostly v červnu meziročně o 7,5 procenta, domácnostem zaměstnanců o 5,2 procenta. Pro domácnosti celkem vzrostly v červnu ceny meziročně o 5,5 procenta.

V konkursu Česká národní záložna, spořitelní a úvěrní družstvo Ostrava

Česká národní záložna, spořitelní a úvěrní družstvo Ostrava, se ocitla v konkursu. Vyhlásil ho na ni už ve středu ostravský Krajský soud. Konkursním správcem jmenoval Pavla Kortu. Důvodem je závažné porušení zákonů o spořitelních a úvěrních družstvech, o účetnictví a nerespektování rozhodnutí soudu. Záložna byla od roku 1999 v nucené správě s omezenou činností, při které nesměla přijímat ani vyplácet vklady.

Podle senátorek jsou nejšarmantnějšími senátory Fischer a Skalický

Nejšarmantnějšími členy horní parlamentní komory jsou podle senátorek Václav Fischer (nezávislý) a Jiří Skalický (za ODA). Nejvíce si zástupkyně něžného pohlaví v Senátu váží Jiřího Lišky (ODS) a čtyřkoaličního senátora Edvarda Outraty; jejich hlasy získali též Josef Jařab, Václav Jehlička a Jan Hadrava ze čtyřkoalice a Bohumil Kulhánek (ODS). Osm z deseti senátorek, jejichž vyjádření ČTK získala, ovšem zdůrazňovalo, že za zajímavé osobnosti lze považovat většinu senátorů.

Praha bude hostit dva americké astronauty českého původu

Českou republiku na pozvání ministerstva obrany navštíví 28. října dva američtí astronauti českého původu John Blaha a Eugen Cernan. ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva obrany Milan Řepka. Cernan, který je posledním Pozemšťanem, který vstoupil na Měsíc, měl přicestovat do Prahy již loni s kolegou Jamesem Lovellem, kvůli zdravotní indispozici to však odřekl. Do Prahy nepřijede poprvé, navštívil ji soukromě již v roce 1994. Oba Američané se v Praze setkají s československými kolegy Vladimírem Remkem a jeho náhradníkem Ondřejem Pelčákem. Očekává se také, že celou čtveřici přijme rovněž prezident Václav Havel.

Astrofyzik Jan Grygar ČTK řekl, že jeden Cernanův dědeček pocházel z Táborska a jmenoval se Josef Cihlář. Po slovenském dědečkovi z Kysúc, který se jmenoval Štefan Černan, se americký astronaut jmenuje. Blaha má podle něj dosud příbuzné na Českomoravské vrchovině v Herálci u Humpolce.

Národní galerie loni nakoupila umělecká díla za 12,2 miliónu

Loni nakoupila Národní galerie v Praze umělecká díla za celkem 12,2 miliónu korun. Ve sbírkách galerie za minulý rok přibylo 368 nových děl. Generální ředitel galerie Milan Knížák si nejvíce považuje nákupu obrazu Karla Černého "Oplakávání" z roku 1946. Plátno o rozměrech 130 na 158 centimetrů patří podle Knížáka k Černého vrcholným dílům. Jak generální ředitel píše ve výroční zprávě NG, která je vystavena na internetových stránkách galerie, "podařilo se plátno získat za nepřemrštěnou cenu, což je na českém uměleckém trhu spíše výjimkou".

Do plánované trvalé instalace zahraničního umění, kterou chce Knížák otevřít v části prvního patra Veletržního paláce příští rok, získala NG podle zprávy již řadu darů od zahraničních autorů a přísliby zápůjček celých kolekcí od zahraničních sběratelů. Sbírka mimoevropského umění se rozšířila zejména díky daru německého sběratele českého původu Rainera Kreissla. Mecenáš, který přispívá do sbírek galerie pravidelně, daroval tentokrát 130 keramických a porcelánových předmětů z oblastí Dálného východu.

Sbírka starého umění koupila loni obraz amsterdamského malíře Bartholomea van der Helsta (1613-1670). Ve stálé instalaci ve Šternberském paláci vystavovala galerie tento portrét malířovy ženy společně s Helstovou vlastní podobiznou, kterou vlastní od roku 1950. Sbírka umění 19. století koupila obrazy Jaroslava Čermáka, Karla Vítězslava Maška, Karla Purkyně, Vojtěcha Hynaise, Gabriela Maxe, Antonína Chittussiho, Josefa Mánesa a Josefa Navrátila. Do sbírky moderního a současného umění přibyla například díla Stanislava Diviše, Libora Fáry, Jana Kotíka, Jiřího Načeradského a Adrieny Šimotové.

V Jihlavě vznikla tradice Mahlerovských festivalů

Koncertem účastníků mezinárodních mistrovských kurzů skončil v sobotu večer v Jihlavě první ročník Mahlerova festivalu. Během čtrnácti dnů v Jihlavě a dalších městech zaznělo celkem 13 koncertů významných umělců z USA, Německa, Izraele, Polska a Česka. V mistrovských kurzech se mladí lidé vzdělávali v oboru klavír, housle, violoncello a komorní hudba. Společenským vyvrcholením festivalu byl Den Izraele.

Vzniku této tradice v Jihlavě předcházelo založení Společnosti Gustava Mahlera v šedesátých letech. Jejím zakladatelem byl šéf České filharmonie Václav Neumann. Teprve v 90. letech se ale podařilo opravit skladatelův rodný dům v Kalištích na Pelhřimovsku a loni také dům v Jihlavě, kde Mahler žil 15 let.

Festival v Luhačovicích potvrdil zahraniční zájem o Janáčka

Hudba Leoše Janáčka stále více proniká do podvědomí zahraničních interpretů. Potvrdil to i letošní 10. ročník festivalu Janáček a Luhačovice, který o víkendu skončil v největších moravských lázních. Hned úvodní pondělní koncert řídil anglický dirigent Jan Latham Koenig, který se vyznal obdivem k tvorbě moravského mistra. V programu vystupovala japonská klavíristka Yuko Fuchimotová nebo Duo Boemi - klavíristka Emma Kovárnová a basklarinetista Josef Horák. Oba vyučují v Německu a Horák je nazýván Paganinim basklarinetu.

V Terezíně začíná pracovní setkání fotografů

Pracovní setkání 40 fotografů ze Slovenska, Brazílie, USA, Jugoslávie a ČR začíná v pondělí v Terezíně. Podle pořadatelů by se měli fotografové pokusit nastavit zrcadlo realitě Terezína v jeho nejrůznějších podobách. Ve své tvorbě by měli zachytit jeho minulost, současnost a budoucnost. Veřejnosti budou přístupné i přednášky s promítáním. Povede je například Jan Šibík či Jindřich Štreit. Amatérští fotografové pak budou moci konzultovat své práce s profesionály. Fotografickou dílnu, která potrvá do 12. srpna, podpořila nadace Open Society Fund.

MECCA vznikla v Terezíně v roce 1999. Chce zviditelnit umění z doby ghetta, poučit se z jeho kreativity a humanismu a na jeho paměť podporovat současnou tvorbu. Již druhým rokem pořádá Terezínské intermediální léto, jehož součástí jsou architektonické, sklářské a divadelní dílny.

Tři desítky řezbářů prezentovaly své umění na hradě Sovinec

Více než tři desítky uměleckých řezbářů z České republiky, Slovenska a Polska se během víkendu sjely na hrad Sovinec v Jiříkově na Bruntálsku, kde se od pátku konal již druhý ročník řezbářských dnů. Během víkendu se na práci umělců přišlo podívat asi 1500 zájemců.

Vrtbovská zahrada ožije výstavou loutek, návrhů, grafik a obrazů

Výstavou loutek, návrhů, grafik a obrazů z dílny Michaely Bartoňové a Antonína Müllera ožije v následujících dvou měsících barokní Vrtbovská zahrada na pražské Malé Straně. Představí zejména nejnovější tvorbu autorů k loutkovému představení Vůz se senem, které bylo inspirováno obrazy malíře Hieronyma Bosche. Výstava potrvá od 1. srpna do 30. září

Vrtbovská zahrada leží spolu s dalšími třemi barokními zahradami na svahu Petřína. Byla vybudována v letech 1715 až 1720 pro Jana Josefa hraběte z Vrtby, nejvyššího purkrabího Pražského hradu. Zájemci se do ní dostanou z Karmelitské ulice. Je otevřena denně od 10:00 do 18:00, od pátku do neděle o hodinu déle.

Zvolena nejkrásnější romská dívka z Vysočiny

Nejkrásnější romskou dívkou kraje Vysočina byla v prvním ročníku zdejší soutěže Miss Roma 2001 z dvanácti finalistek zvolena patnáctiletá Nina Demeterová z Jihlavy. Akci, kterou zorganizovali dva romští podnikatelé a finančně podpořila rada města a řada sponzorů, navštívilo téměř sedm set diváků. Nejkrásnější dívka, která se věnuje hudbě, tanci i sportu a ovládá znakovou řeč pro hluchoněmé, postoupila do celonárodního kola, které se bude konat na podzim v Ostravě.

Ze sportu:

Baseballisté České republiky odčinili sobotní prohru s Ruskem a ve svém druhém vystoupení na mistrovství Evropy v Německu porazili Ukrajinu vysoko 19:9. Dalším soupeřem našich reprezentantů bude v pondělí tým Holandska.

Cyklista František Trkal vyhrál pětačtyřicátý ročník etapového závodu Kolem Slovenska. Druhý v konečném pořadí skončil Slovinec Kotnik a třetí další Čech Michal Průša.

Nejstarší muž startovního pole, dvaatřicetiletý Pavel Elsnic z celku Česká spořitelna, nenašel na domácím šampionátu v cross country na horských kolech potřetí za sebou přemožitele. Po prvenstvích v letech 1997 a 1999 přidal do své sbírky třetí zlato v neděli na šampionátu v Teplicích.

Krátce o pondělním počasí:

Jasno až polojasno, nejvyšší teploty 27 až 31 stupňů, v 1000m na horách kolem 23 stupňů Celsia.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio