Zprávy Radia Praha

Krajané jednají v Nebrasce o českém a slovenském dědictví v USA

O českém a slovenském kulturním dědictví ve Spojených státech s důrazem na mládež jedná od středy v Lincolnu (Nebraska) severoamerická konference Československé společnosti pro vědy a umění (SVU), která vznikla v roce 1958 jako exilová akademie věd. Po konferenci následuje ve Wilberu tradiční český a slovenský festival, kterého se účastní ročně kolem 30.000 až 40.000 lidí. Wilberské slavnosti patří mezi dvě až tři největší každoroční shromáždění Čechů a Slováků žijících ve Spojených státech. Na festivalu se volí česko-slovenská miss Spojených států. Českou republiku zastupuje předseda stálé komise Senátu pro krajany Milan Špaček. Hlavním letošním tématem je zachování českého a slovenského kulturního dědictví ve Spojených státech. Ve dvaceti panelových diskusích se probírá historie českých festivalů na americkém území, činnost tamních českých a slovenských muzeí, výuka češtiny, zachování historických míst a památníků, projekt archivace kulturního dědictví v digitální podobě a spolupráce s Českou republikou a se Slovenskem. Důraz se klade na mládež jako pokračovatele krajanských tradic.

Senátoři kritizovali ministra Kavana kvůli odposlechům ve Štiříně

Senátoři z výboru pro zahraniční politiku a bezpečnost kritizovali ve středu ministra zahraničí Jana Kavana za to, že se snaží zbavit odpovědnosti a vůbec se nezajímá o podrobnosti nálezu odposlouchávacího zařízení v Konferenčním centru Štiřín. Kavan ale senátory upozornil, že tato aféra, kterou šetří policie, nepatří mezi jeho priority. Za svůj hlavní úkol považuje realizaci zahraniční politiky státu. V záležitostech, jako je nález odposlouchávacího zařízení, se Kavan spoléhá na detailnější a konkrétnější znalost svých příslušných úředníků. Bývalý ministr zahraničí a současný senátor čtyřkoalice Josef Zieleniec Kavana upozornil, že podobná aféra může značně poškodit ČR, protože žádnému zahraničnímu partnerovi by se jistě nelíbilo, kdyby byl při jednáních odposloucháván. Právě Zieleniec podal kvůli odposlechu ve Štiříne před časem trestní oznámení na neznámou osobu. Jan Kavan řekl, že za dobu jeho působení na ministerstvu nebylo vedeno ve Štiříně žádné jednání, u kterého by mohly být prozrazeny utajované skutečnosti.

Již neaktivní odposlouchávací zařízení bylo ve štiřínském centru, příspěvkové organizaci ministerstva zahraničí, objeveno loni v lednu při zavádění počítačové sítě. Nález byl předán specializovaným bezpečnostním orgánům. Mluvčí resortu zahraničí Aleš Pospíšil již dříve prohlásil, že ze zpětné kontroly všech významných státních jednání ve Štiříně vyplynulo, že nemohl nastat únik utajovaných skutečností. Policie sice již loni případ odložila, ale nyní se jím kvůli Zieleniecovu trestnímu oznámení znovu zabývá krajský úřad vyšetřování. Podle dosavadních informací odposlech někdo do centra instaloval zřejmě na konci roku 1999. O případ se po zveřejnění začali zajímat poslanci z komise pro kontrolu používání policejní operativní techniky.

Státní rozpočet do konce července snížil deficit na 23,6 mld. Kč

Na 23,58 miliardy korun se k 31. červenci letošního roku snížil deficit státního rozpočtu, když koncem června schodek činil 29,7 miliardy korun. Za leden až červenec 2000 přitom stát hospodařil s deficitem 2,13 miliardy korun. Rozpočtové příjmy ke konci letošního července činily 353,2 miliardy korun a výdaje 376,78 miliardy korun. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Rozpočet na celý letošní rok byl schválen s deficitem 49 miliard korun včetně odhadované loňské ztráty Konsolidační banky 18,8 miliardy korun a dalších operací státních finančních aktiv a pasív. Celkové příjmy by letos měly činit 636,2 miliardy korun a výdaje 685,2 miliardy korun.

Výbor OSN pro lidská práva chce nezávislé vyšetřování policie

Vznik nezávislého vyšetřovacího orgánu, který by prošetřoval stížnosti na policejní brutalitu, by uvítal ženevský Výbor OSN pro lidská práva. Ten se v červenci zabýval situací v České republice. Sdělili to zástupci neziskové organizace Ekologický právní servis a Občanských právních hlídek (OPH), kteří v Ženevě předkládali alternativu ke vládní zprávě v oblasti lidských práv v ČR. Zástupce OPH Jiří Kopal, který se jednání zúčastnil na pozvání Mezinárodní federace lidských práv, je přesvědčen, že by české státní orgány měly doporučení výboru začít bezodkladně prosazovat. Nezávislý vyšetřovací orgán by podle něj mohl být například součástí úřadu ombudsmana nebo některého z vyšších státních zastupitelství, vyžadovalo by to však rozsáhlé novelizace příslušných zákonů. Přesto by ČR měla o změnách v této oblasti výboru referovat do roka. Podle bývalého vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla ale není ombudsman Otakar Motejl podobnému návrhu nakloněn.

Helsinský výbor sleduje kontroly, 66 procent lidí je proti nim

Zatím jen v odbavovací hale ruzyňského letiště mohou zástupci Českého helsinského výboru sledovat postup britských úředníků, kteří kontrolují české občany cestující do Velké Británie. S kontrolami podle průzkumu Střediska empirických výzkumů nesouhlasí dvě třetiny občanů. Ministr zahraničí Jan Kavan tvrdí, že k jejich ukončení může Británii vyzvat jen česká vláda. Podle Kavanova náměstka Martina Palouše by britští konzulární úředníci mohli s kontrolami za určitou dobu skončit a přistoupit k nim opět jen v případě, začnou-li Romové v Británii znovu hromadně žádat o azyl. Český velvyslanec ve Velké Británii Pavel Seifter soudí, že jedním z řešení, jak zastavit příliv českých Romů do Británie, je poskytnout jim už na české půdě možnost azylu v jiné zemi.

Počínáním britských imigračních úředníků se bude dnes zabývat vládní meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Její členové budou na mimořádném zasedání diskutovat o tom, jak dosáhnout ukončení britského opatření, aniž Londýn zavede pro Českou republiku víza.

Ministra zahraničí kvůli postupu britských úředníků interpelují komunističtí poslanci. V interpelaci se ho mimo jiné ptají, zda a kdy byla vláda o toto opatření požádána a co ji vedlo k povolení takového jednostranného kroku. Předseda klubu KSČM Vojtěch Filip spolu s poslancem Jiřím Maštálkou chtějí po Kavanovi také informaci, zda britští imigrační úředníci znají český právní řád, aby bylo zajištěno, že po českých občanech nebudou žádat něco, co jim zákon neukládá.

Opatření zavedli Britové předminulý týden na základě mezivládní úmluvy, aby zabránili českým žadatelům o azyl v odletu do Británie. Opatření má podle Prahy a Londýna zabránit zavedení vízové povinnosti, které Česku kvůli žadatelům o azyl hrozí již několik let. Britové v odletu za kanál La Manche zabránili již asi stovce českých cestujících. Český občan, který neuspěje při kontrole britských úředníků na letišti, se může obrátit na velvyslanectví Velké Británie v Praze. Žádný přesný odvolací proces či lhůty, dokdy mají diplomaté žádost znovu posoudit, ale neexistují. "Každý má možnost přijít na ambasádu a požádat ještě o povolení. Každý případ ale bude posuzován podle stejných předpisů (jako na letišti)," řekl ČTK zástupce britského velvyslance Denis Keefe.

Do ulic vyrazili v Ostravě jen romští aktivisté, pohyb hlídek tají

Pouze šest romských aktivistů vyrazilo ve středu do ulic Ostravy, aby tam zahájilo činnost připravované domobrany. Šlo převážně o představitele romských organizací. Tvrdí, že na celou akci bylo nasazeno asi 20 lidí, kteří se pohybovali po problémových lokalitách městských obvodů Vítkovic a Moravské Ostravy a Přívozu. Konkrétní informace o jejich rozmístění však odmítli sdělit. Podle předsedy Romské občanské iniciativy Mikuláše Horvátha vyvrcholí celá akce v pátek, kdy Romové policii předají poznatky o zjištěných přestupcích či porušeních zákona. "Neočekáváme od toho žádné velké úspěchy. Ale je třeba někde začít, aby Romové získali důvěru v policii," řekl ČTK Horváth. Připomněl, že hlídky nebudou ozbrojené ani nějak označené, aby se vyvarovaly případným útokům některých extremistických skupin. Poté, co Romové v pátek předají svá zjištění policii, rozhodnou se, zda budou v občanských hlídkách pokračovat také v příštím týdnu.

Čeští vojáci SFOR předali bosenské škole potřeby pro výuku

Příslušníci 5. mechanizovaného praporu Armády České republiky (AČR), kteří působí v mírové misi SFOR II. na území Bosny a Hercegoviny, předali speciální škole "Djordje Natoševiče" v Prijedoru potřeby pro výuku jako část humanitární pomoci. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí praporu kapitán Jozef Dundálek. Při předání potřeb pro výuku byl přítomen náčelník kanceláře náčelníka Generálního štábu Armády České republiky plukovník Vlastimil Čadílek, který ujistil, že pomoc českých vojáků této škole bude pokračovat. "S humanitární pomocí přijedeme opět na podzim letošního roku", slíbil plukovník Čadílek. V příští zásilce by prý neměly chybět vitamíny, pudink, sirup, hygienické potřeby, školní, rehabilitační a psychomotorické pomůcky.

Historie spolupráce českých vojáků se školou, nad kterou převzal patronát náčelník generálního štábu, se začala psát krátce po jejich nasazení do operace IFOR v roce 1996. Před válečnými konflikty patřila tato škola k největším na území Bosny a Hercegoviny.

Tankovým jednotkám a ženistům budou v Česku velet i ženy

Poprvé v historii vyškovské Vysoké vojenské školy pozemního vojska nastoupily ve středu ke studiu oborů velitel mechanizovaných a velitel ženijních jednotek dvě dívky. Je tedy možné, že za několik let budou desítkám mužů v tancích a bojových vozidlech šéfovat ženy, řekl ČTK pracovník personálního oddělení školy Ivan Tluka. Zájem dívek o práci v armádě podle něj stále roste: Letos nastupuje do vyškovské školy 110 nováčků, z toho 20 dívek. "Dívky budou muset postupně zvládnout řízení i střelbu z tanků, ovládání bojových vozidel a u ženijní specializace také například řízení stavby pontonových mostů," řekl Tluka. Na oba obory bylo přijato celkem 22 uchazečů. Dříve byly dívky přijímány pouze ke studiu ekonomických oborů, popřípadě oborů souvisejících s prací na štábech. Podobně jako v jiných armádách NATO mají i v České republice ženy zájem o typicky mužské profese a nikdo jim v tom již nebrání, řekl Tluka. Letos poprvé se mohly dívky hlásit i ke studiu na pilota bojového letounu na Vojenské akademii v Brně. Žádná z uchazeček však přijímací zkoušky nezvládla, dodal Tluka.

Německá vláda respektuje české právní výklady k vysídlení Němců

Německá vláda nadále považuje poválečné vysídlení Němců z českých zemí a jejich vyvlastnění za akt odporující mezinárodnímu právu, ale respektuje odlišný právní výklad České republiky. Poukazuje na to obsáhlé stanovisko spolkového kabinetu k parlamentní interpelaci, jež se odvolává na mezistátní deklaraci z roku 1997, že obě strany nebudou zatěžovat své vztahy otázkami z minulosti. Berlín zároveň vyjadřuje podporu přijetí ČR do Evropské unie, které je také v zájmu sudetských Němců, konstatuje odpověď. Vstupem do společenství Praha převezme také jeho právní a hospodářský systém, takže každý německý občan se pak bude moci s výjimkou některých dohodnutých přechodných opatření například v ČR usazovat, zakládat podniky nebo v zájmu toho získávat pozemky. Spolková vláda uvádí, že při jednáních s českou stranou pravidelně předkládá zájmy německé menšiny žijící v České republice.

Česká strana dostala zprávu Evropské komise o elektrárně Temelín

Česká strana obdržela zprávu Evropské komise o technické bezpečnosti jihočeské jaderné elektrárny Temelín - výsledek půlročních jednání rakouských a českých expertů. Poradkyně vicepremiéra Pavla Rychetského Jana Muchová potvrdila ČTK, že místopředseda vlády, který nyní zastupuje premiéra Miloše Zemana, dokument dostal a jeho kopie poskytl dalším místopředsedům vlády. Oficiální stanovisko ale česká strana vydá až po prostudování dokumentu. Praha i Vídeň zatím s odvoláním na neoficiální informace vydaly rozporná hodnocení zprávy: ministr zahraničí Jan Kavan nedávno řekl s odvoláním na kuloární informace, že dokument vyznívá příznivě pro českou stranu, naopak podle rakouského ministerstva životního prostředí potvrdila zpráva rakouské výhrady vůči elektrárně.

Evropská komise působila při jednáních o technické bezpečnosti Temelína jako koordinátor a zprostředkovatel; usnadňovala výměnu informací o citlivém tématu mezi českými a rakouskými experty, pomáhala identifikovat sporné body a hledat kompromisní řešení v jednáních. Práci provedli experti všech tří stran v souladu s ustanoveními dohody z Melku uzavřené mezi Prahou a Vídní loni v prosinci. Pracovalo se na 29 bodech, které nastolilo Rakousko jako problematické - část z nich byla vyřešena, část bude dál předmětem česko-rakouského dialogu.

Ministr Molterer ke zprávě EU

Podle rakouského ministra životního prostředí Wilhelma Molterera zpráva komise odborníků EU k jihočeské jaderné elektrárně Temelín "vyzdvihuje otevřené otázky" položené rakouskou stranou. Nyní záleží na tom, jak česká strana na tyto otevřené otázky odpoví, uvádí se v Moltererově prohlášení, které bylo zveřejněno ve Vídni. "Pro pokrok v melkském procesu je žádoucí, aby čeští zodpovědní představitelé předložili jasné odpovědi a jednoznačná řešení k bezpečnostním záležitostem Temelína," zdůraznil ministr podle agentury APA.

Hejtman Pühringer vyzval ČEZ odložit nové zkoušky v Temelíně

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer vyzval českou vládu a elektrárenskou společnost ČEZ, aby až do plného dokončení procesu prověrek bezpečnosti a ekologických vlivů jihočeské jaderné elektrárny Temelín nezahajovaly její nový zkušební provoz, jak vedení elektrárny nedávno ohlásilo k datu kolem 10. srpna. "Provozovatel Temelína může zřeknutím se zkoušek poskytnout významný přínos ke zlepšení dialogu mezi Rakouskem a Českem, protože nyní není čas na provokace, ale na věcná jednání," řekl hejtman podle agentury APA. Kromě toho by měl ČEZ zveřejnit, k jakým škodám na temelínské turbíně došlo a jak byly odstraněny. "Vyzývám ČEZ, aby v této souvislosti nalila veřejnosti čistého vína," řekl Pühringer.

Horní Rakousy podaly žalobu proti ČEZ a chystají další

Žaloba, kterou proti provozovateli jihočeské jaderné elektrárny Temelín podala rakouská spolková země Horní Rakousy u Zemského soudu v Linci, by měla přinutit společnost ČEZ, aby odstranila technické nedostatky v elektrárně, pokud selže politické řešení sporu. ČTK to řekl zmocněnec hornorakouské vlády pro příhraniční jaderná zařízení Radko Pavlovec. Zemská vláda Salcburska podle něj již připravuje další žalobu, která by mohla být podána zhruba za dva měsíce. "Cílem je donutit společnost ČEZ k realizaci bezpečnostních opatření, která by Temelín dostala na současný stav techniky, na kterém bohužel není. Neočekávám, že rozsudek soud vynese v několika týdnech či v několika krátkých měsících; řekl bych, že se dá očekávat v časovém horizontu jednoho až dvou let," uvedl Pavlovec. Připustil, že rozhodnutí rakouského soudu by nyní pro Českou republiku nebylo závazné. "Ovšem situace se velmi radikálně změní po vstupu ČR do Evropské unie. Všechny země unie samozřejmě mezi sebou uznávají rozhodnutí soudů, což znamená, že by v tomto případě bylo možné v České republice respektování rozhodnutí rakouského soudu (ohledně Temelína) vynutit," zdůraznil Pavlovec.

Škoda Fabia je v Rakousku třetím nejprodávanějším vozem

České automobilce Škoda Auto, která patří do koncernu Volkswagen, se na rakouském trhu nadále velmi daří. Zejména model Fabia se v letošním roce vypracoval na třetí nejprodávanější vůz v Rakousku, zatímco model Octavia je na sedmém místě. Vyplývá to z údajů, které ve svém nejnovějším čísle zveřejnil rakouský týdeník News. Celkově získala podle tohoto zdroje Škoda na rakouském trhu podíl 6,5 procenta, což jí zajišťuje čtvrté místo v žebříčku nejúspěšnějších značek. Oproti loňsku tak na páté místo odsunula francouzskou firmu Renault.

V Ekvádoru zmizela česká turistka

V jihoamerickém Ekvádoru zmizela v červenci za nejasných okolností česká turistka. Osmadvacetiletá Jana Kubištová z Královéhradecka se ztratila při výstupu na jednu z ekvádorských hor. Bez výsledku po ní pátrala ekvádorská policie i armáda. Jedna z verzí vyšetřovatelů hovoří o únosu. Jak uvedla televize Nova, česká policie chce požádat o pomoc Interpol. Dívku se do Ekvádoru vydali hledat její dva kamarádi. V základním táboře našli její batoh s téměř všemi věcmi a deníkem. Rodina dívky se o jejím zmizení dozvěděla náhodou po osmi dnech. České ministerstvo zahraničí je údajně o ničem neinformovalo a nikdo jim prý řadu dní nechtěl pomoci. Ministerstvo se brání, že se rodičů nemohlo dopátrat. Na jaře zmizeli v Pákistánu dva čeští turisti. Zatímco dívku našla tamní policie zavražděnou, osud jejího partnera je nejasný.

Fotograf časopisu Time vystavuje v Praze snímky východního bloku

V Staroměstské radnici v Praze vystavuje fotograf newyorského časopisu Time Anthony Suau snímky, které zachycují vývoj východoevropských zemí od pádu berlínské zdi po válku v Čečensku. Výstava přicestovala do Prahy z Bruselu, kde byla k vidění v budově Evropského parlamentu. "Chtěl jsem, aby v tam viděli, jak vypadá skutečnost východního bloku," řekl autor fotografií a držitel mnoha prestižních novinářských cen před otevřením výstavy. Kolekce nazvaná Po pádu vznikla v roce 1999 a spolu s ní vyšla i stejnojmenná kniha s texty Suaua, politologa Jacquese Rupnika a ruské spisovatelky Taťany Tolsté. Od té doby Suau cyklus, obsahující zejména snímky z Rumunska a zemí bývalého Sovětského svazu, vystavoval v Moskvě, Londýně a Washingtonu. Do ČR fotografa přivedl dobrý zvuk české fotografie a historie sovětské okupace. I v Čechách by podle Suaua měli lidé vidět, co se dělo v sousedních zemích.

Sportovci podpořili charitativní akci pro děti s leukémií

Známí čeští sportovci podpořili ve středu charitativní akci Hvězdy proti leukémii, jejíž výtěžek je určen nadačnímu fondu Kapka naděje pro pomoc dětem s poruchou krvetvorby. Sportovního a zábavného odpoledne v budově Sokola na pražských Vinohradech se zúčastnila atletka Ludmila Formanová a její trenérka Jarmila Kratochvílová, kanoista Martin Doktor a basketbalista Jiří Zídek společně s členkami zlatého týmu juniorských basketbalistek z nedávného mistrovství světa. Diváci byli svědky exhibičního basketbalového utkání, zábavných sportovních soutěží i hudebních vystoupení. Odpoledne ukončila dražba darovaných předmětů a obrázků, které namalovaly děti z kliniky hematologie Fakultní nemocnice v pražském Motole.

Nadační fond Kapka naděje chce získat peníze pro zřízení nového transplantačního centra na dětské onkologii v Praze Motole, protože nynější kapacity pro transplantace kostní dřeně nestačí. Impuls k založení fondu dala na základě zkušeností s onemocněním vlastní dcery Vendula Svobodová, manželka hudebního skladatele Karla Svobody.

Ze sportu:

Hned první den mistrovství Evropy handicapovaných plavců ve Stockholmu přinesl českým reprezentantům tři medaile. Tu nejcennější vybojovala světová rekordmanka a paralympijská vítězka Jana Hoffmanová v závodu na 50 metrů volný způsob kategorie S3. Z devíti finálových účastí poté vytěžili bronzové kovy na stejné trati Běla Hlaváčková v kategorii S5 a Jan Povýšil soutěžící mezi sportovci s postižením S4. Šampionát za účasti 450 plavců z 31 zemí, z nichž patnáct reprezentuje Českou republiku, potrvá do neděle.

Jakub Jiroutek z Dukly Liberec vyhrál druhý kontrolní závod českých skokanů na lyžích ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na můstku K-90 s umělou hmotou zvítězil Jiroutek díky nejdelšímu skoku dne 91,5 metru z druhého kola. Druhý skončil domácí Pavel Fízek a třetí byl stejně jako v úterý bývalý sdruženář Jan Matura.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Jasno až polojasno. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.