Zprávy Radia Praha

Maďarský premiér převzal cenu bývalého českého opraváře kol

Maďarský premiér Viktor Orbán převzal v Praze cenu bývalého českého opraváře kol, pozdějšího úspěšného amerického podnikatele Vaška Poláka. Cenou Nadace Polákových jsou od roku 1994 oceňovány známé osobnosti za podporu rozvoje demokracie a volného trhu. Před Orbánem ji převzal například expremiér Václav Klaus nebo bývalý polský prezident a disident Lech Walesa. Orbán Polákovu cenu převzal na závěr třídenního studentského sympozia zaměřeného na rozvoj demokracie a hospodářské prosperity. Jeho účastníkům se premiér v přednášce pokusil připomenout některé aspekty komunistické minulosti i otázky, před kterými stanuly země východního bloku na přelomu 80. a 90. let. Minulé desetiletí nejen "mé generaci, ale doufám že také vaší, ukázalo, že každý úspěch je - branou do nového problému", řekl studentům osmatřicetiletý Orbán. Lidé v sovětském bloku totiž podle něj na přelomu zmíněných desetiletí byli motivováni touhou zbavit se především problémů společnosti sovětského typu a mít raději problémy západního světa. Ty zde nyní jsou a jejich řešení stojí podle Orbána jako úkol před generací studentů ukončeného sympozia. Mezi jeho účastníky byli mladí lidé z Moldávie, Bosny a Hercegoviny, Kyrgyzstánu, Ukrajiny, Ruska, Rumunska a dalších postkomunistických zemí a z USA. Právě s idejemi a zásadami, na kterých stojí americká společnost, se měli východní studenti důkladně seznámit.

Polák emigroval v roce 1949 před komunisty do západního Německa, aby se později v USA vypracoval z opraváře a prodejce ojetých aut na úspěšného podnikatele s luxusními vozy.

Studenti skončili v Praze diskuse o demokracii

Stovka studentů ze zemí bývalého sovětského bloku a z USA v sobotu v pražském Karolinu slavnostně zakončila třídenní sympozium zaměřené na rozvoj demokracie a hospodářské prosperity. Mladí lidé během kursu diskutovali o základech amerického systému, ale třeba i o vývoji na Balkáně. "Studenti společně studovali ideje potřebné pro svobodu a prosperitu," řekl na závěrečném setkání v Karolinu předseda pořádající Nadace pro americké studie Randal Teague. Nadace si klade za cíl napomáhat tomu, aby vybraní mladí lidé získávali předpoklady pro zaujímání vedoucích pozic ve společnosti. "Aby svět byl lepší," dodal Teague. Diplomy na závěr třídenního sympozia převzali v Karolinu studenti z Moldávie, Bosny a Hercegoviny, Kyrgyzstánu, Ukrajiny, Maďarska a dalších postkomunistických zemí a z USA.

Sněm ODA vyhlásil primární volby do Poslanecké sněmovny

Primární volby do Poslanecké sněmovny vyhlásil v sobotu Ústřední sněm Občanské demokratické aliance (ODA), který zasedal v Olomouci. Na kandidátní listinu čtyřkoalice chce vedení ODA navrhnout 21 svých členů, řekl místopředseda strany Oldřich Kužílek. "Primární volby zahájíme 20. srpna. Do konce září by nám naše krajské výbory měly sdělit pořadí svých kandidátů. Z prvních míst krajských kandidátek poté postoupí jednadvacet našich členů na společnou kandidátku čtyřkoalice. Doufáme, že více než polovina se jich uplatní," uvedl Kužílek. Vedení ODA odmítlo sdělit, jak by měl vypadat klíč společné parlamentní kandidátky. "To, jak by měla být obsazena místa na společné kandidátní listině čtyřkoalice, je v této chvíli věcí jednání ústředí čtyřkoalice. Nepovažujeme nyní za vhodné o tom mluvit," řekl předseda ODA Michael Žantovský. ODA, která společně s Unií svobody, KDU-ČSL a DEU chce kandidovat do Poslanecké sněmovny v rámci čtyřkoalice, má 1500 členů. Podle Žantovského se však poslední dobou členská základna strany rozrůstá.

K ostřejšímu postupu v boji proti korupci, organizovanému zločinu či k zásadnímu řešení sporů zpravodajských služeb chce v příštích dnech vybídnout ministra vnitra Stanislava Grosse Ústřední sněm ODA. Podle vedení strany by měl ministr ihned posílit nezávislost státních zástupců specializovaných na korupci a okamžitě řešit odklady bezpečnostních prověrek. Michael Žantovský řekl, že stranu znepokojují především kauzy, jako je vydírání podnikatelů v Hradci Králové, nečinnost policie při rasistických a fašistických demonstracích či opakované odklady bezpečnostních prověrek. "Ministr vnitra by měl vyvodit kázeňské důsledky vůči příslušníkům policie, kteří nezasáhli u případů projevů rasismu a fašismu, u kterých státní zástupce či soud shledali spáchání trestného činu. Navrhujeme také, aby převedl kompetence Inspekce ministra vnitra, týkající se podezření z trestné činnosti pracovníků tohoto ministerstva, do kompetence ministerstva spravedlnosti," uvedl Žantovský. Dodal, že ODA trvá také na okamžitém ukončení opakovaných odkladů bezpečnostních prověrek, kde v rozporu se zákonem získávají někteří vysocí činitelé policejního prezidia opakované tříměsíční výjimky.

Bezpečnostní prověrkou Národního bezpečnostního úřadu musí podle zákona úspěšně projít každý, kdo přijde do styku utajovanými skutečnostmi. Podle náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka na výsledek své prověrky čeká přes tisíc policistů.

V Nebrasce jednali krajani o českém a slovenském dědictví v USA

Třídenní severoamerická konference Československé společnosti pro vědy a umění zaměřená na otázky spojené s českým a slovenským kulturním dědictvím ve Spojených státech skončila v pátek v Lincolnu v americkém státě Nebraska. Jak ČTK řekl předseda stálé komise Senátu pro krajany Milan Špaček, který se konference zúčastnil jako oficiální představitel České republiky, jednání položilo důraz na mládež jako pokračovatele krajanských tradic a na zachování českého a slovenského povědomí i u nejmladších generací krajanů žijících v USA. Ve zhruba dvou desítkách panelových diskusí se probírala řada témat od historie českých festivalů na americkém území přes činnost tamních českých a slovenských muzeí, výuku češtiny, zachování historických míst a památníků až po projekt archivace kulturního dědictví v digitální podobě a především spolupráci s Českou republikou a se Slovenskem. Účastníci konference se usnesli, že v létě příštího roku uspořádají kongres, kde budou pokračovat v diskusi o problémech spojených se zachováním českých a slovenských tradic v krajanské komunitě. Špaček ocenil, že krajané se snaží i v americkém prostředí udržet kontinuitu se svou bývalou vlastí, což dokládá například výstava předmětů připomínajících předky, která byla instalována v rámci konference.

Začalo odškodňování nuceně nasazených v Rakousku

Asi 10 tisíc českých občanů, za druhé světové války nuceně nasazených v Rakousku, už požádalo o platby z rakouského fondu Smíření, mír a spolupráce. ČTK to řekl zmocněnec ministerstva zahraničních věcí pro odškodnění obětí nacismu Jan Sechter. Faktická výplata kompenzací byla zahájena poté, co v červenci americký soud zamítl poslední dvě žaloby nuceně nasazených proti rakouským podnikům. Kategorie pro odškodnění jsou podobné jako v případě lidí odškodňovaných za nucené nasazení v Německu. Za otrocké práce dostanou nuceně nasazení 105.000 šilinků (asi 252.000 korun), za nucené práce 35.000 šilinků (přibližně 84.000 korun). Navíc v tomto případě existuje kategorie práce v zemědělství s odškodněním 20.000 šilinků (48.000 korun) a v každé kategorii příplatky za děti narozené za nuceného nasazení. Výplaty jsou jednorázové, nikoli ve splátkách a lhůta pro podání žádostí končí 27. listopadu 2002. Nadační fond Česká rada pro oběti nacismu vybral ve výběrovém řízení pro realizaci výplat ve výběrovém řízení Českou spořitelnu, uzavřel Sechter.

Hasiči poskytli Polsku na likvidaci následků povodní 75 vysoušečů

Celkem 75 kusů vysoušečů na vysoušení budov zasažených povodní je předmětem materiální pomoci, kterou Polsku zaslalo české ministerstvo zahraničí. Materiální pomoc, která by měla do Krakova dorazit v neděli ráno, je v hodnotě zhruba 1,5 miliónu korun. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Ivo Skoumal. "Humanitární pomoc je určena k likvidaci následků povodní, které zasáhly značnou část polského území," napsal v prohlášení pro tisk Skoumal.

Stovka policistů dohlížela v Jablonci na akci dvanácti extremistů

Dvanáct příznivců Národně sociálního bloku (NSB) se v sobotu sjelo do Jablonce nad Nisou na demonstraci extremistů. NSB při žádosti o povolení akce ohlásila, že počítá s účastí až 300 lidí, proto policie povolala do služby zhruba stovku příslušníků. "Nechtěli jsme nic podcenit," řekl ČTK okresní policejní ředitel Josef Rašín. Extremisté se sešli u vlakového nádraží, odkud se pak společně vydali na pochod městem. Před policejním ředitelstvím vyzvali Rašína k odstoupení. Tvrdili, že je policie odposlouchává a překazila jim jejich minulou akci. "Je to úplná hloupost," reagoval Rašín. Dodal, že policie vše podrobně monitorovala a vyhodnotí, jestli demonstranti nepřekročili zákon. Na závěr akce spálili extremisté karikaturu Václava Havla. Protože nešlo o skutečnou podobiznu, nikdo jim v tom nebránil.

NSB je novou politickou stranou, která vznikla letos sjednocením českých krajně pravicových sdružení. Nová strana má podle Kopala ve 40 místních organizacích přes 3000 členů, kterými jsou někdejší členové Vlastenecké republikánské strany, ale i příznivci radikálního sdružení Národní odpor a loni vnitrem rozpuštěné Národní aliance.

Dolnorakouské SPÖ se nelíbí stanovisko komise k Temelínu

Dolnorakouským sociálním demokratům (SPÖ) se nelíbí zpráva komise pro posouzení vlivů jihočeské jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí, jejíž anglickou verzi předalo začátkem tohoto týdne rakouskému a německému velvyslanectví české ministerstvo zahraničních věcí. Protijaderný aktivista Günter Leichtfried označil tuto 150stránkovou zprávu za "urážku Rakouska" a za "důkaz", že česká vláda nemá zájem na objektivní diskusi, natož na objektivním posouzení všech argumentů pro i proti spuštění jaderné elektrárny. Leichtfried si také postěžoval na rakouskou vládu, že nezaujala v této otázce jasnou pozici. Místo nové politické iniciativy je na "letním odpočinku" a usnadňuje tak činnost české jaderné lobby. Dále se vyslovil pro urychlené bilaterální konzultace a iniciativu na úrovni Evropské unie, zvláště s rakouským sousedem Německem, které je na diplomatickém poli mnohem aktivnější než Vídeň.

Kardinál Vlk vysvětil opravený chrám v Pňově-Podhrádí

Opravený barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie v Pňově-Podhrádí na Nymbursku vysvětil v sobotu kardinál Miloslav Vlk. Slavnostní mše v objektu, jehož rekonstrukce trvala sedm let, se zúčastnily asi tři stovky lidí. Kardinál navštívil zdejší kostel před čtyřmi lety v době, kdy byl zpustlý a zarostlý. "Tehdy mi starosta slíbil, že se obec zasadí, aby kostel vstal z mrtvých. Dnes je to pravda. Tehdy jsem mu slíbil, až to bude, určitě přijdu. Proto jsem tady," řekl Vlk ČTK. Chrám dostal novou fasádu, opraven byl střešní krov, obě věžičky, obnoveny byly malby v interiéru i vybudována nová přístupová cesta.

Čtyři desítky dětí z Rumunska si užívají léto v táboře u Přerova

Téměř čtyři desítky dětí z Rumunska si užívají v těchto dnech léto v dětském táboře v Čekyni u Přerova. Děti pocházejí z české komunity, umějí dobře česky a letních her a sportování si na Přerovsku budou užívat až do 18. srpna. Poté je v chatkách vystřídají děti se zdravotním postižením. ČTK to řekl jeden z organizátorů tábora Jiří Janota. "Na tábor přijelo 39 dětí ve věku od deseti do čtrnácti let. Jejich komunita se usídlila v Rumunsku již v roce 1820. Česky se děti učí v Rumunsku do páté třídy," uvedl Janota. Dodal, že jedním z impulsů, proč pozvat na tábor děti právě z Rumunska, byla výstava fotografií z této země, která se konala před rokem v Přerově.

Jediné muzeum škodovek mimo české území znovu otevřeno v Dánsku

Jediné muzeum osobních automobilů Škoda mimo území České republiky bylo pro veřejnost znovu otevřeno v dánském městečku Glamsbjergu přibližně 25 kilometrů jižně od města Odense. Expozice, založená skupinkou dánských nadšenců před dvěma lety, se z původních malých prostor v centru Glamsbjergu přestěhovala do mnohem větších prostor malebného glamsbjergského zámečku Krengerup. Pětadvacet automobilových exponátů tak nalezlo krásné místo v rekonstruované stodole zámku, ležícího na ostrově Fyn přibližně 100 kilometrů na východ od známého dánského zábavního parku Legolandu. Nejstarším škodováckým veteránem je tu Škoda 420 Popular z roku 1936, nejkurióznějším pak vojenská radiododávka Škoda 973 R Babeta, jíž byly kdysi vyrobeny jen tři kusy. "Jsme velmi hrdi na to, že se nám škodovky podařilo přestěhovat právě do takovéhoto prostředí. Ve staré budově jim bylo už příliš těsno," řekl ČTK jeden z trojice zakladatelů muzea Carsten Andersen, který se propagaci vozu Škoda v Dánsku věnuje již od roku 1988. Nápad vystavit historické - nedávné i dávné - modely škodovek realizoval Carsten Andersen spolu s vlastníky glamsbjergské autodílny stejné značky, otcem a synem Olem a Janem Hansenovými. Škoda je tak vůbec jedinou značkou, která má v Dánsku své vlastní automobilové muzeum.

V Lesním ateliéru v Kersku začala výstava kreseb Káji Saudka

Ženy lepých tvarů ve vyzývavých pozicích i dynamické kresby automobilů představuje výstava komiksů Káji Saudka, která začala v Lesním ateliéru Kersko na Nymbursku. Vernisáže za přítomnosti známého autora se zúčastnila téměř stovka návštěvníků. V Galerii budou vystaveny zhruba čtyři desítky černobílých originálů Saudkových kreseb aut a žen do 31. srpna. "Obrázky jsou šedivé, jako já jsem v počestnosti zešedivěl," řekl Saudek při vernisáži. Prohlásil také, že maluje rád auta, protože mají výborný design, ženy jsou však podle něj boubelatější. Malíř a kreslíř Kája Saudek je považován za tvůrce českého komiksu. Proslul jako autor kreslených a reklamních filmů, ilustroval řadu časopisů a knih. Jeho bratr je světoznámý fotograf Jan Saudek.

Čeští horolezci se chystají zaútočit na himálajský vrchol K2

Česká horolezecká expedice na himálajské hoře K2 se chystala zaútočit o víkendu na vrchol. Ze čtvrtého výškového tábora ve výšce 7900 metrů nad mořem měla za příznivého počasí zahájit závěrečné stoupání na vrchol druhé nejvyšší hory světa čtveřice Zdeněk Hrubý, Radek Jaroš, Petr Mašek a Miroslav Caban. Čeští horolezci věřili, že jejich útok bude úspěšný. "Bude to dost záviset na tom, jak moc zachoval vítr a mráz prošlapanou stopu po výstupu na vrchol Korejců, Španělů a dvou lezců z mezinárodního týmu. Jestli tam stopy jsou, takže se nebudeme propadat po pás tak jako cestou do čtvrtého tábora, budou šance podstatně lepší," uvedl ve zprávě pro ČTK vedoucí expedice Hrubý.

Vrchol K2 leží v nadmořské výšce 8611 metrů, vyšší je pouze Mount Everest. Jediným Čechem, který stanul na vrcholu K2, a to dokonce dvakrát, byl Josef Rakoncaj. Sedm českých horolezců se do Asie vydalo v polovině června; bez použití lahví s kyslíkem se pokoušejí zdolat horu z pákistánské strany, takzvanou Česenovou cestou.

Ze sportu:

V medailové žně se proměnil pro české reprezentanty závěrečný den mistrovství Evropy ve sportovní střelbě v Záhřebu. Postupně totiž vybojovali pět zlatých a jednu bronzovou medaili. Mistrem Evropy se stal Luboš Opelka ve standardní pušce na 3x20 ran a v téže disciplíně získalo zlato i družstvo. Další tři zlaté přidali Češi ve střelbě na běžící terč v disciplíně smíšené běhy 20+20 ran. Titul vybojoval Miroslav Januš a družstvo seniorů i juniorů. Junior Jonáš navíc získal bronz.

Miroslav Podborský vyhrál světový šampionát v dlouhém kvadriatlonu. V německém Prenzlau navíc obsadil v závodu, skládajícím se z pěti kilometrů plavání, 20 kilometrů na kajaku, deseti kilometrů na kole a běhu na 21 kilometrů, třetí místo Radan Pazderka. Mezi ženami vybojovala bronzovou medaili Romana Šišková. Dvojice medailistů ze závodu mužů spolu se šestým Janem Kolandou navíc pro Českou republiku vyhrála i závod družstev.

Plážové volejbalistky Eva Celbová a Soňa Dosoudilová vybojovaly na mistrovství světa v rakouském Klagenfurtu bronzové medaile. České reprezentantky porazily v utkání o třetí místo Američanky Elaine Youngsovou a Barbru Fontanaovou a postaraly se tak o historický úspěch českého plážového volejbalu.

Další zlatou medaili pro českou výpravu na mistrovství Evropy v plavání tělesně postižených vybojovala Jana Hoffmanová v kategorii S3 na trati 50 metrů znak. Připsala si tak druhý titul po prvenství na padesátce volným způsobem. O bronzovou medaili přišel ve vyrovnaném závěru na padesátce znak Vojtěch Franěk v kategorii S2 a obsadil nakonec páté místo.

Česká tenistka Adriana Gerši postoupila na turnaji v Basileji letos poprvé do finále. Pětadvacetiletá hráčka porazila v semifinále šestou nasazenou Cristinu Torrensovou-Valerovou ze Španělska. O první titul kariéry se utká v neděli. Gerši, jejímž letošním nejlepším výsledkem byla semifinálová účast na únorovém turnaji v Dauhá, prohrála první set 4:6. Druhou sadu ale získala v tie-breaku hladce 7:0 a rozhodující set vyhrála 7:5.

Irena Pavelková vyhrála na umělém kanálu v Praze-Troji kvalifikaci kajakářek na závod Světového poháru. Čtvrtá závodnice průběžného pořadí seriálu kralovala s přehledem oběma kvalifikačním jízdám. Dvojnásobná olympijská vítězka a vedoucí závodnice SP Štěpánka Hilgertová obsadila třetí pozici, hned za ní skončila Marcela Sadilová.

Zatím pouze v roli organizátora se po nemoci představil hokejový brankář Dominik Hašek při Dnu Dominátora, který se uskutečnil v Brně. Součástí akce byl i hokejový turnaj žáků Brna, Znojma a Třebíče na umělé ploše, kde si také změřili síly v utkání hvězd a osobností hokejisté Patrik Eliáš, Dušan Salfický a Martin Havlát. Hašek ještě po pobytu v nemocnici nezačal trénovat, lékaři mu nedoporučují větší námahu.

Bouře si v noci na sobotu vyžádala smrt mladého muže

Nehody, vyvrácené stromy, ale i lidský život si vyžádaly bouře, které se v noci na sobotu přehnaly nad Českou republiku. Osmnáctiletý mladík zahynul v pátek večer v kempu u Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku, když na něj spadl strom. Na Jihlavsku kvůli vyvrácený, stromům vykolejil večer vlak; nehoda se obešla bez zranění. Kroupy, vítr a silný déšť působil škody i na dalších místech zejména Vysočiny, Jihočeského, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku až zataženo s deštěm. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.