Zprávy Radia Praha

Václav Havel se v Praze setkal s chirurgem Bodnerem

Prezident Václav Havel se v neděli v Praze setkal s rakouským chirurgem Ernstem Bodnerem, který mu před třemi lety sérií operací zachránil život. Český prezidentský pár povečeřel s manžely Bodnerovými v restauraci Nebozízek. ČTK to řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. "Manželé Bodnerovi přijeli o víkendu na soukromou návštěvu Prahy. V sobotu si mimo jiné prohlédli Pražský hrad, v neděli zavítali na zámek v Lánech a prohlédli si hlavní město," dodal. Během návštěvy v České republice chtějí Bodnerovi podle Krafla navštívit také Český Krumlov.

Doktor Bodner se v dubnu 1998 ujal operace českého prezidenta, když se mu na dovolené v tyrolských Alpách proděravělo tlusté střevo. Po několikatýdenní péči o Havla v innsbrucké nemocnici přijel tehdy v létě Bodner do Prahy. Ve střešovické nemocnici prezidentovi odstranil umělý vývod ze střeva a tím definitivně uzavřel nepříjemnou kapitolu Havlových zdravotních potíží. Bodner byl také členem lékařského týmu, který loni v červnu Havlovi odstranil břišní kýlu.

Jan Kavan byl o víkendu v nemocnici, lékaři mu rozšířili tepny

Ministr zahraničí Jan Kavan se o víkendu úspěšně podrobil zákroku, při němž mu lékaři rozšířili zúžené části tepen. Takzvanou angioplastiku provedl Kavanovi lékař ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, který mu loni v prosinci operoval srdce. ČTK to řekla Jiřina Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Ministr byl podle ní v neděli z nemocnice propuštěn. Jeho pracovní program lékařský zákrok nenaruší, protože od pondělí nastupuje na dovolenou, uvedla Valentová.

Situaci na letišti budou sledovat zástupci Českého helsinsklého výboru

Pohovory britských konzulárních úředníků s českými občany na ruzyňském letišti v Praze budou dnes poprvé moci sledovat zástupci Českého helsinského výboru (ČHV). Představitelé této nevládní organizace totiž považují opatření za ponižující a chtějí se osobně přesvědčit, zda není diskriminační vůči Romům.

Představitelé romských organizací budou v pondělí proti britským kontrolám, ale i proti údajné diskriminaci a rasismu v Česku, protestovat před britským velvyslanectvím v Praze a pražským sídlem stálé delegace Evropské komise. Sejdou se také s vedoucím prezidentské kanceláře Ivem Mathém, kterého chtějí požádat o schůzku s prezidentem Václavem Havlem. Informoval o tom předseda Romské občanské iniciativy (ROI) Štefan Ličartovský. Ředitelka helsinského výboru Jana Chržová a zástupce britského velvyslance v Praze Denis Keefe se v pátek dohodli, že výbor bude práci úředníků poprvé sledovat v pondělí od 09:00 do 14:00. Odpoledne pak na velvyslanectví společně posoudí přínos této spolupráce a domluví se na dalším postupu.

Bývalí političtí vězni si připomněli své umučené kamarády

Oběti politických procesů z padesátých let si v neděli v Jihlavě u příležitosti půl století od popravy odsouzených v babickém procesu připomněli mší v chrámu sv. Ignáce a položením kytic u památníku obětem členové Konfederace politických vězňů (KPV). "Scházíme se v tiché prosbě, abychom si připomenuli ty, co tady byli zavražděni, aby se to už nikdy nemuselo opakovat," řekl na pietním shromáždění předseda dokumentační komise KPV Otto Stehlík. Konfederace podle něj nabízí smíření a nechce vyvolávat pocity pomsty. Po listopadu 1989 však nastala situace, jako by lidé zapomněli, kdo jim bránil svobodně žít. "Vrazi našich přátel a převážná většina našich utlačovatelů se dodnes volně pohybují mezi námi," míní Stehlík. Dodal, že nechuť některých činitelů vyrovnat se s minulostí, jejich osobní vazby a nedůslednost mnoha řešení podstatně ovlivnily polistopadový vývoj a jsou příčinou mnoha těžkostí.

Cílem babického procesu bylo podle obžaloby potrestat pro výstrahu smyšlené pachatele útoku na komunistické funkcionáře v Babicích na Třebíčsku. V tamní škole byli 2. července 1951 zastřeleni tři členové rady místního národního výboru, čtvrtý byl vážně zraněn. Po tragédii následovalo uzavření širokého okolí a rychlé zatýkání; údajní střelci byli obklíčeni v poli a postříleni. V soudních procesech pak padlo 11 trestů smrti, celková délka vynesených trestů vězení byla asi 1000 let, desítky rodin byly deportovány ze svého bydliště.

Ministerstvo vnitra vrátilo jehovistům písemnosti zabavené StB

Ministerstvo vnitra vrátilo koncem týdne Svědkům Jehovovým písemné materiály, které této náboženské společnosti zabavila v roce 1948 komunistická Státní bezpečnost (StB). ČTK o tom informoval advokát Lubomír Müller, který jehovisty právně zastupuje. Uvedl, že zástupci Svědků Jehovových si z archívu ministerstva vnitra odvezli deset krabic náboženské literatury a dalších písemností, přičemž všechny vrácené věci byly ve velmi dobrém stavu. V listopadu 1948 podle Müllera přepadla StB ústředí Svědků Jehovových v pražském Suchdole a uvěznila 16 lidí, které po více než půlroční vazbě poslala do tábora nucených prací. Uvěznění přišli bez jakéhokoli soudního rozhodnutí o veškerý svůj majetek a z domu, kde bydleli a pracovali, byla zřízena ubytovna StB, informoval advokát.

Jörg Haider žádá referendum o rozšíření Evropské unie

Rakousko musí uspořádat referendum o rozšíření Evropské unie, ale také o jaderné elektrárně Temelín a o tzv. Benešových dekretech. V rozhovoru pro pondělní vydání časopisu Format to řekl korutanský hejtman Jörg Haider, bývalý předseda a stále nejvlivnější osobnost kontroverzní rakouské strany Svobodných (FPÖ). Haider zdůraznil, že uspořádání referenda je podmínkou pro vytvoření koaliční vlády po volbách v roce 2003, a vyjádřil přesvědčení, že jeho strana bude, stejně jako nyní, součástí budoucí vládní koalice. Na referendu závisí také osud šéfa lidovců (ÖVP) a současného rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, řekl Haider. Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová naproti tomu v sobotním rozhovoru pro rozhlasovou stanici ORF řekla, že s referendem o rozšíření EU nepočítá.

Stop Temelín kritizuje českou zprávu o elektrárně

Dolnorakouská iniciativa Stop Temelín kritizuje českou zprávu komise pro posouzení vlivů jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Ve vydaném prohlášení iniciativa uvádí, že zpráva se čte "jako sbírka vtipů" a že do ní nebyly zahrnuty námitky rakouské strany. Je to urážka rakouské vlády, a proto žádáme, aby proces z Melku byl zastaven, praví se v prohlášení. Iniciativa se rovněž obrací na Rakušany s výzvou, aby svými podpisy podpořili akci, jež by zabránila spuštění Temelína.

V Temelíně obnoví zkoušky prvního bloku

V jihočeské jaderné elektrárně Temelín plynule pokračují přípravy na znovuspuštění prvního bloku. Štěpná reakce, zastavená počátkem května kvůli opravě turbíny, by měla být obnovena zřejmě v příštím týdnu. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Odmítl přitom informace některých médií, podle nichž se přípravné práce zpožďují. "Žádné problémy nemáme, probíhají běžné standardní postupy při normálním náběhu bloku. Již několik týdnů říkáme, že zkoušky turbíny prvního bloku při výkonu reaktoru do 55 procent obnovíme asi v první dekádě srpna, a na tom se nic nezměnilo," uvedl Nebesář. Připomněl, že turbína je po opravě tří nízkotlakých dílů smontovaná a její olejová regulace seřízená. V pátek primární okruh prvního bloku úspěšně prošel tlakovou zkouškou při teplotě vody 120 stupňů Celsia a tlaku 17,6 megapascalu. Při ní pracovníci dodavatelských firem také přezkoušeli svary hlavního cirkulačního potrubí. Tlakovými zkouškami projde i sekundární část bloku a generátor. Nyní pokračují provozní zkoušky bezpečnostních systémů bloku, dodal Nebesář.

Staré Splavy ožijí dvoudenním Festivalem pro Afriku

Koncerty, divadlem, filmy a výstavami ožije 11. a 12. srpna kemp Borný ve Starých Splavech na Českolipsku. Humanistické hnutí tam pořádá Festival pro Afriku, jehož výtěžek bude věnován na projekty určené pro děti z chudých rodin a sirotky v Keni a Guineji. ČTK to sdělil Jan Schroth ze společnosti Člověk v tísni při České televizi. Během dvoudenní akce vystoupí například skupiny Walk Choc Ice, Jolly Joker & P.B.U., U2 Revival Praha, Ready Kirken, Alice in Chains nebo Pura Utopia. K vidění budou snímky z festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, videozáznamy z projektů Kampaně lidské podpory v Africe a fotografie věnované lidským právům. Zájemci se budou moci zúčastnit i besed na téma globalizace, nenásilí a zkušenosti z Afriky. Na prodejní výstavě si budou moci zakoupit suvenýry z Keni a Guineji.

Festival je součástí Mezinárodního humanistického kempu, který začal v tuto sobotu na Máchově jezeře a potrvá tam do 18. srpna. Program humanistického kempu nabízí multikulturní setkání, kursy, semináře a programové večery, které mají mladým přiblížit kulturu jednotlivých evropských zemí. Účast přislíbili humanisté z Maďarska, Itálie, Švýcarska, Keni, Guineji, Spojených států a dalších zemí.

V Uherském Hradišti skončila Letní filmová škola

Projekcí muzikálu Alana Parkera Sláva skončila odpoledne Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Organizátoři v neděli promítli kolekci devíti filmů, které si z desetidenního programu vybrali sami účastníci. "Udělali jsme mezi diváky anketu, které filmy chtějí vidět, a respektovali jejich přání," řekl ČTK Ivo Anderle z organizačního štábu filmové školy. Účastníci si kromě Slávy vybrali například Koridu lásky od Nagisy Ošimy či zfilmované baletní představení souboru DV8 Physical Theatre Dead Of Dream Of The Monochrome Man. Anderle potvrdil původní odhady pořadatelů akce, že na přehlídku přijelo 2500 diváků. Organizátoři promítli na 170 celovečerních a 250 krátkometrážních filmů. Jako hlavní filmové cykly letos ředitel školy Jiří Králík vybral Film a erotiku a Film a tanec. Mezi další významná témata, která nabídla škola svým posluchačům, patřily jugoslávský a holandský film, experimentální film, ozvěny filmových festivalů, výročí slavných osobností, nová filmová tvorba a krátkometrážní tvorba.

Hlavními tématy příštího ročníku budou Film a opera a Film a mytologie. Druhý největší filmový podnik v zemi na rozdíl od karlovarského festivalu přibližuje zejména mladším divákům řadu filmů a osobností, které nikde jinde nemohou vidět a oslovit.

Festival slovenského folklóru skončil v Rožnově pod Radhoštěm

První mistrovství Valašského království v ručním stloukání másla vyhrála ve třetím mezinárodním festivalu slovenského folklóru v Rožnově pod Radhoštěm dvojice dívek z chorvatského města Jelisavce. "Ze čtyř litrů smetany vyrobily 1025 gramů másla. Druhé skončily Maďarky a třetí děvčata ze Slovenska," řekl ČTK Vlastimil Fabišík, ředitel přehlídky, která v neděli skončila. Šest mužů nesoucích jméno Jánošík se utkalo o právo jmenovat se po slavném slovenském hrdinovi. Vyhrál dvaačtyřicetiletý Jan Jánošík z Halenkova v okrese Vsetín. Nejlépe zvládl ruční řezání klády i nošení 50 kilogramů hrachu, který se prý stal zbojníkovi osudným, když mu ně něm podklouzly nohy. Současný Jánošík uchvátil publikum skoky přes valašku nebo při pojídání halušek na čas. Největší úspěch zaznamenal při sbíjání, to je obírání diváků o peníze, řekl Fabišík. V třídenním programu se vystřídalo přes 600 lidových umělců z Chorvatska, Maďarska, Polska, Slovenska a Česka.

Letošní Svátek Goralů v Jablunkově navštívilo přes 8000 lidí

Více než osm tisíc lidí navštívilo o prvním srpnovém víkendu čtyřiapadesátý ročník Gorolského svátku v Jablunkově na Frýdeckomístecku, který připomíná život lidí v podhorských vesnicích a osadách v Beskydech. Na letošních oslavách se představilo 21 souborů s 450 účinkujícími z České republiky, Polska, Slovenska, Španělska a USA. Zlatým hřebem nedělního programu byl průvod krojovaných souborů a devíti alegorických vozů. Návštěvníci oslav mohli také pozorovat ženy deroucí peří, podívat se, jak lidé kdysi vyráběli šindele na střechy, nebo se přiučit tomu, jak si bačové na salaších připravovali jídlo. Gorolský svátek je jednou z nejstarších folklórních přehlídek v Evropě. V Jablunkově se pravidelně koná již od roku 1947. Pořadatelem akce je jablunkovská místní skupina Polského svazu kulturně-osvětového a městský úřad.

Obětí vichřice na Kroměřížsku se stala žena, na niž spadl strom

Padající strom zabil při sobotní večerní vichřici starší ženu mezi obcemi Brusný a Rusava na Kroměřížsku. Vichřice, která se přehnala nad Zlínskem a Kroměřížskem, dosahovala rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. ČTK to řekl předseda kroměřížského okresního úřadu Miroslav Pilát. Kvůli živlu, který napáchal rozsáhlé škody, byla ustavena bezpečnostní rada. Ta nepřetržitě zasedá a řeší problémy, které nastaly ve více oblastech Kroměřížska, uvedl Pilát, jenž komisi předsedá. Žena se stala druhou obětí nepříznivého počasí, které během dvou dnů postihlo zejména jižní části republiky. O život přišel v pátek večer osmnáctiletý mladík v Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku, kterého také při prudké bouři zasáhl vyvrácený strom.

Ve Starých Kestřanech u Písku soutěžili zlatokopové

Zlatokopové ze všech koutů republiky se sjeli na tradiční soutěž v rýžování zlata, kterou pořádá Prácheňské muzeum v Písku a klub českých zlatokopů. V pořadí již desáté zlatokopecké klání přilákalo do Starých Kestřan na Písecku asi 120 profesionálních i amatérských soutěžících. "Rýžujeme tady proto, že v Otavě je zlato a my chceme přiblížit lidem způsob, jakým se kdysi zlato z koryta řeky dobývalo," řekl ČTK místopředseda klubu českých zlatokopů Vladimír Bláha. "Lidé mají také možnost si zde vypůjčit pánve a zapojit se do soutěže," dodal. Snažení nadšenců není podle Bláhy marné. Průměrně totiž za soutěž vytěží 60 až 100 zlatinek. Současně však podotkl, že na jeden gram by takových zlatinek muselo být 6000 až 8000.

Ze sportu:

Výsledky 2. kola první fotbalové ligy: Jablonec - Slavia Praha 3:1, Liberec - Blšany 2:0, Opava - Synot 1:2, Příbram - Bohemians 1:5, Olomouc - Brno 0:0, Žižkov - Teplice 3:0, Drnovice - Ostrava 1:2 a Hradec Králové - Sparta Praha 0:5.

Česká tenistka Adriana Gerši vybojovala na turnaji v Basileji první titul na okruhu WTA v kariéře. Pětadvacetiletá hráčka ve finále porazila domácí tenistku Marie-Gaiane Mikaelianovou ve dvou setech. Gerši zvítězila ve svém prvním finále v kariéře poměrně hladce 6:4 a 6:1 a zajistila si největší podíl z celkové dotace 140.000 dolarů.

Oštěpařka Nikola Tomečková vytvořila v kvalifikaci mistrovství světa v Edmontonu nový český rekord, když ve druhém pokusu poslala oštěp do vzdálenosti 65 metrů a 71 centimetrů. Dosavadní vlastní maximum z června letošního roku překonala svěřenkyně Marcely Pilařové bez šesti centimetrů o celý metr. Sedmadvacetiletá závodnice si suverénně zajistila účast v pondělním finále, když kvalifikační limit přehodila o 471 centimetrů.

Šest autů dělilo české softbalistky od premiérového titulu mistryň Evropy. Ve finále pražského šampionátu vedl český výběr v polovině šesté směny nad Itálií 1:0, ale v dohrávce soupeřky otočily zápas ziskem dvou bodů a vítězství už si nenechaly uniknout. Itálie získala evropskou korunu popáté v řadě, Češky zopakovaly druhé místo z předchozího ME z roku 1999.

Čeští baseballisté porazili na mistrovství Evropy v Bonnu v souboji o páté místo Španělsko 4:0 a postarali se tak o historický úspěch. Dosud nejlepším výsledkem českého týmu na evropském šampionátu byla sedmá pozice z Paříže před čtyřmi lety.

Český kajakář Tomáš Kobes vybojoval na umělém kanálu v Praze-Troji vítězství v závodu Světového poháru ve slalomu. Kobes, jenž po prvním kole figuroval na druhém místě, se ke zlatu propracoval vydařenou druhou jízdou. Kajakářka Irena Pavelková Pavelková byla druhá. Na stupních vítězů stanuli i deblkanoisté Jaroslav Pollert s Jaroslavem Pospíšilem, kteří skončili stejně jako Pavelková na druhém místě.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Zpočátku polojasno, postupně od západu oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Na Moravě a ve Slezsku se polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty v Čechách 18 až 22, na Moravě a ve Slezsku 20 až 24 stupňů Celsia.