Zprávy Radia Praha

Britské kontroly v Ruzyni jsou od čtvrtka pozastaveny

Britské kontroly na pražském ruzyňském letišti jsou od čtvrtka 9. srpna pozastaveny. Sdělil to ministr zahraničí Jan Kavan. Chargé d'affaires britského velvyslanectví v Praze Denis Keefe vzápětí zdůraznil připravenost Londýna kontroly opět zavést, bude-li to potřeba. Tedy stoupne-li v Británii opět počet romských žadatelů o azyl z České republiky. Britští imigrační úředníci kontrolovali v Ruzyni cestující kvůli azylovým žadatelům přibližně tři týdny. Za tu dobu nevpustili na ostrovy asi 120 lidí, převážně Romů. Britské velvyslanectví už v pondělí ČTK sdělilo, že kontroly se osvědčily a v poslední době poklesl jak počet odmítaných zájemců o odlet do Británie, tak počet českých žadatelů o azyl. "V průběhu tří týdnů před zavedením ruzyňských kontrol bylo registrováno 204 žádostí o azyl z ČR. V následujícím období pouze 12 žádostí," uvádí se v britsko-českém prohlášení, se kterým seznámil Kavan.

Kontroly britských imigračních úředníků na ruzyňském letišti budou sice pozastaveny, pro vládu ani romskou komunitu tím ale záležitost nekončí. Vicepremiér Pavel Rychetský bude v pátek jednat se zástupci romských organizací, jak lze konkrétními kroky zabránit opětnému zvyšování počtu českých žadatelů o azyl ve Velké Británii. ČTK to řekl vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab. "Pokusíme se dohodnout na tom, co může učinit vláda a co mohou učinit oni," uvedl Jařab.

Nájemní smlouvu na kontrolní prostory v Ruzyni Britové nevypověděli, a ani se k tomu nechystají. Mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek řekl, že britská strana nebude nájemní smlouvu v žádném případě rušit. Zdůraznil, že kontroly cestujících byly pouze pozastaveny a Londýn je připraven operativně je "znovu uvést do praxe". Zatímco ambasáda hovoří v případě obnovení kontrol pouze o "konzultacích s českou vládou", podle ministerstva zahraničí by jim musel předcházet přímo vládní souhlas. Že by takový názor zastával i Londýn, však Havránek nepotvrdil.

Romové pozastavení kontrol vítají, ale situaci to prý neřeší

Romští předáci i ochránci lidských práv přivítali dočasné pozastavení britských kontrol na pražském letišti, které oznámil ministr Kavan. Opatření totiž podle nich bylo diskriminační i ponižující a porušovalo základní lidská práva i suverenitu České republiky. Romové i aktivisté Českého helsinského výboru ale zdůrazňují, že prozatímní konec kontrol neřeší příčinu jejich zavedení, tedy odchod českých Romů do zahraničí. "Samozřejmě jsem velice rád, že se našlo řešení, které tu situaci zklidní a stabilizuje," řekl ČTK mluvčí Grémia romských regionálních představitelů Ondřej Giňa. Představitelé romské komunity dlouho upozorňují na skutečnost, že kontroly na letišti jsou důvodem napětí mezi většinovou veřejností a Romy. "To, že se zruší kontroly, je jedna věc. To je samozřejmě důležité, ale je třeba si položit otázku, co budeme dělat dál," podotkl Giňa.

Podle prezidenta Mezinárodní romské unie (IRU) Emila Ščuky byla úmluva mezi českou a britskou vládou o zavedení kontrol chybou a poškozovala Českou republiku. "Od prvopočátku tato dohoda byla špatná, diskriminační, obcházela platné zákony i Ústavu. Byla zbytečná a česká vláda se podepsala na něčem, co lze považovat za protiprávní," prohlásil Ščuka. Předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský je přesvědčen, že pozastavení kontrol je výsledkem domácích i zahraničních tlaků na českou vládu. Brzy bude podle něj opatření zrušeno úplně a definitivně, protože bylo "zbytečným omezováním svobody, demokracie a suverenity".

Ombudsman Motejl kvůli kontrolám na letišti napsal svému britskému kolegovi

S dotazem, zda kontroly Čechů na ruzyňském letišti byly v souladu s normami zakazujícími rasovou diskriminaci, se obrátil ombudsman Otakar Motejl na svého kolegu - předsedu britské Komise pro rasovou rovnost Elliota House. V minulých dnech mu napsal, že kontroly se dostaly do pozornosti sdělovacích prostředků, mezi romským obyvatelstvem vyvolávají značné pohoršení a jsou obecně vnímány a posuzovány jako rasová diskriminace. Motejl uvedl, že považoval za vhodné upozornit předsedu na to, že "vzniká situace, která se může zdát dosti atypická, a může vzniknout pocit, že se jedná o jakýsi projev rasové diskriminace". Připomněl, že kontroly britských úředníků na ruzyňském letišti budou pozastaveny. Ombudsman chce zjistit, na základě kterých zákonů byly kontroly zřízeny. Dopis odeslal předsedovi britské rady poté, co kontrolou na ruzyňském letišti neprocházeli zejména Romové. Britští úředníci kontrolovali v Praze cestující zhruba tři týdny.

Cílem zkoušek v rámci spouštění Temelína není výroba elektřiny

Cílem zkoušek, jimiž prochází první blok jaderné elektrárny Temelín v rámci energetického spouštění, není podle ředitele pro techniku a provoz Jiřího Vágnera výroba elektřiny, ale komplexní prověrka celého zařízení. Obsluha Temelína spustí v závěru týdne reaktor prvního bloku a v příštím týdnu obnoví zkoušky turbosoustrojí při výkonu reaktoru do 55 procent. Po ukončení všech testů bude podle Vágnera následovat komplexní vyzkoušení bloku v trvání 144 hodin; teprve poté předají dodavatelé zařízení personálu elektrárny ke zkušebnímu provozu.

Hejtman Pühringer varuje Česko před "provokací mimořádného kalibru"

Hornorakouský zemský hejtman Josef Pühringer vidí v ohlášeném obnovení provozních zkoušek jihočeské jaderné elektrárny Temelín "mimořádnou provokaci" české strany. Organizace Greenpeace naproti tomu vyzývá německé energetické koncerny, aby ČEZ při blížící se privatizaci koupily a Temelín ihned poté odstavily. O koupi ČEZ se vedle německých koncernů E.ON a RWE zajímá francouzská EdF a další energetické koncerny z Itálie, Velké Británie a USA, připomíná agentura APA.

SPÖ vyzývá rakouskou vládu k rychlému jednání ve věci Temelína

Hornorakouská zemská organizace rakouské sociální demokracie v reakci na zprávy o úmyslu české vlády obnovit v nejbližších dnech zkušební provoz v jaderné elektrárně Temelín vyzvala ústřední vládu ve Vídni, aby ve věci Temelína "rychle jednala". Předseda poslaneckého klubu SPÖ Karl Frais prohlásil, že "pokud bude spolková vláda i nadále k obnovení provozu Temelína mlčet, dá lehkomyslně v sázku budoucnost příštích generací". Podle Fraise musí vláda okamžitě předložit všechny požadavky Rakouska, týkající se Temelína. Šéf zemské organizace Svobodných Hans Achatz uvítal prohlášení hornorakouského hejtmana Josefa Pühringera, který se vyslovil proti uzavření kapitoly energetika, pokud bude Temelín uveden do provozu. Hejtmanův postoj označil za faktické sblížení s názorem své strany, která požaduje rovnou vetování vstupu Česka do Evroípské unie, pokud nebude Temelín odstaven.

Rakouští odpůrci Temelína plánují na pátek novou blokádu

Dolnorakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín hodlají reagovat na chystané obnovení zkušebního provozu v Temelíně novou varovnou blokádou česko- rakouské hranice. Oznámila to agentura APA s odvoláním na Gottfrieda Brandnera z platformy Stop Temelín. Podle této informace by se blokáda měla uskutečnit od 16:00 do 16:30 na přechodu Gmünd/České Velenice a pokračovat až do 21:00 protestní demonstrací. Akce má být formálně oznámena ve čtvrtek, organizátoři jsou přesvědčeni, že k ní dostanou povolení. Podle Brandnera již protest podpořila strana Zelených, pozváni byli i zástupci dalších politických stran a samozřejmě široká veřejnost. Volný pohyb zboží má být zajištěn v době protestu provozem nedalekého přechodu Neu-Nagelberg/Halámky.

Náčelník generálního štábu jednal s vedením temelínské elektrárny

Jadernou elektrárnu Temelín si prohlédli náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a velitel sil územní obrany Vladimír Sova. Návštěva měla informativní charakter a týkala se zejména součinnosti armády při plnění vnějších havarijních plánů, které zahrnují třináctikilometrové pásmo kolem elektrárny. "Havarijní plány oblasti kolem Temelína jsou zpracovány, armáda již musí provést jen některé dílčí úpravy ve vztahu k záchranné základně civilní ochrany v Jindřichově Hradci. Toto 'doladění' plánů by mělo být hotovo nejpozději do zahájení zkušebního provozu elektrárny," řekl Šedivý. Připomněl, že s představiteli Temelína hovořil také o povinnostech armády ve vztahu k průmyslovým zařízením za branné pohotovosti státu a při likvidaci havárií. Podle starosty Týna nad Vltavou a předsedy Sdružení měst a obcí regionu jaderné elektrárny Temelín Jiřího Eisenvorta chybí na materiální zajištění havarijního plánu asi 110 miliónů korun. Materiální zajištění havarijního plánu podle něj mělo pokračovat postupně s přípravou Temelína na uvedení provozu. Mezníkem je zahájení komerčního provozu elektrárny, které přichází v úvahu v roce 2003.

ČEZ ukončil smlouvy s německou společností E.ON

Elektrárenská a.s. ČEZ ukončila smlouvy o dodávkách elektřiny pro německou společnost E.ON Energie. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ považuje za ukončení smlouvy dopis E.ON Energie z 11. července, v úterý o tom ČEZ německého partnera informoval rovněž dopisem. Důvodem rozhodnutí E.ON byl tlak ze strany německých odpůrců jaderné energie a obchodních partnerů, aby firma neodebírala elektřinu od provozovatele Jaderné elektrárny Temelín.

Odtajnění svazků StB budou senátoři schvalovat asi ve čtvrtek

Senátoři ve středu neukončili debatu o iniciativě senátorů ODS, kteří chtějí odtajnit prakticky celý archiv Státní bezpečnosti, a předlohu budou schvalovat zřejmě ve čtvrtek. Senátoři se zatím nedokázali shodnout na znění zákona. Senátoři asi dvě a půl hodiny hovořili o vhodnosti či nevhodnosti zveřejnění svazků StB. Předkladatelé argumentovali tím, že předlohu předkládají s cílem pokročit v procesu vyrovnávání se s komunistickou minulostí.

Odtajnění archivu bývalé komunistické Státní bezpečnosti by přivítali zejména historici. Tajná policie a represe byly totiž podle nich jedním z pilířů, na nichž stál někdejší totalitní režim v Československu. O zpřístupnění svazků StB právě jednají členové horní komory Parlamentu. Návrh na odtajnění svazků StB předložili senátoři ODS. Pokud Parlament zákon schválí, mohl by se do archivu tajné bezpečnosti podívat kdokoliv. Se zpřístupněním dokumentů StB nesouhlasí tajné služby.

Senát schválil zákon o postihu za ničení hraničních znaků

Senát poměrně hladce schválil zákon o státních hranicích, který nově a podrobně upravuje postih za ničení státních hraničních znaků. Podle předlohy, kterou se Senát odmítl zabývat, čímž umožnil její schválení ve sněmovním provedení, by například pokuta až půl miliónu korun mohla hrozit firmám a podnikatelům, kteří by při své činnosti poškodili nebo neoprávněně přemístili hraniční státní znak. Předloha by měla nahradit zastaralé normy, jimiž jsou zákon o hranicích z roku 1921 a vládní nařízení z roku 1937, které zákon upřesňovalo. Nový zákon, který musí ještě podepsat prezident republiky, má proto stanovit nejen pokuty za poškození hranice, ale především také způsob jejího označení a povinnosti lidí a úřadů v oblastech u hranic.

Senát upravil zákon o státních symbolech a vrátil ho sněmovně

S několika zpřesňujícími úpravami Senát vrátil Poslanecké sněmovně vládní návrh zákona o užívání státních symbolů České republiky. Senátoři mimo jiné upravili používání velkého státního znaku na budovách státních institucí, které podle zákona tento státní symbol mohou používat. Senát dále z předlohy vypustil ustanovení, podle něhož nesmí být velký státní znak na budovách státních institucích spojen s tabulkou, na níž je jméno instituce. Senátoři argumentovali tím, že takové tabulky používají státní instituce, například i Senát, a zhotovení nových, aby vyhovovaly zákonu, by stálo milióny korun. Zákon má občanům umožnit, aby třeba státní vlajku používali vhodným a důstojným způsobem kdykoli. Pouze za její úmyslné zneužití by hrozila pokuta v řádu tisíců korun.

Senát podpořil zákon o řízení před soudem pro lidská práva

Vládní návrh zákona, který má České republice zajistit odpovídající procesní prostor pro ochranu zájmů státu v řízení před Evropským soudem pro lidská práva, podpořila horní komora parlamentu. Zákonem, který se má vztahovat také na řízení před Výborem OSN pro lidská práva, se totiž Senát nezabýval a postoupil jej k podpisu prezidentovi. Zákon vymezuje povinnost především soudů a jiných státních orgánů spolupracovat s vládním zmocněncem, který před Evropským soudem pro lidská práva v řízení o příslušné stížnosti Českou republiku zastupuje. Stanoví také zásady poskytování informací potřebných pro řízení před tímto soudem a podmínky další spolupráce. Zákon má začít platit první den kalendářního měsíce, který následuje po dni vyhlášení.

Senát umožnil schválení zákona o spotřebitelských úvěrech

Horní parlamentní komora v podstatě schválila vládní návrh zákona o sjednávání podmínek spotřebitelského úvěru. Senátoři totiž k předloze nepřijali žádný pozměňovací návrh a ani se k zákonu svým usnesením nevyjádřili. Předloha, kterou bude muset ještě podepsat prezident republiky, tak bude s největší pravděpodobností platit ve znění, které vypracovala a schválila Poslanecká sněmovna. Zákon o podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru má podle vlády vyrovnat možnosti mezi poskytovateli těchto úvěrů a těmi, kdo je jako občané uzavírají. Hlavním principem zákona o spotřebitelském úvěru je ochrana spotřebitele. K jejímu zabezpečení zákon stanoví mimo jiné povinnost v maximální míře spotřebitele informovat o podmínkách, nákladech a závazcích vyplývajících z úvěru. Podle nového zákona musí smlouva s klientem uvádět veškeré peníze, na které zákazníka přijde roční splácení úvěru, i celkovou částku, kterou uhradí za celou dobu splácení. Klientovi, který si to může dovolit, umožňuje zákon zaplatit kdykoliv celý zbytek úvěru se slevou na úrocích. Zavedení navrhovaného zákona nebude vyžadovat dodatečné peníze ze státního rozpočtu.

Postup Česka v souvislosti s BSE prověří v listopadu inspektoři Evropské komise

Evropská komise má v listopadu do tuzemska vyslat inspekci, která prověří, jak Česko uplatňuje evropskou i vlastní legislativu týkající se tzv. nemoci šílených krav. Předmětem kontroly bude zejména vyšetřování na BSE, situace na jatkách a činnost veterinárního dozoru. Sdělil to mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Česká republika podle Dubna přijala v souvislosti s BSE opatření, která odpovídají požadavkům Evropské unie, a vyhovuje tedy stanoveným standardům unie. Veterinární správa především po objevení prvního a dosud jediného případu nemoci v tuzemsku nařídila testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců. V rámci veterinárních opatření dále rozhodla vyloučit určité části těl skotu, které mohou být z hlediska BSE rizikové, nejen z výživy lidí, ale i zvířat.

Stavební výroba se v červnu meziročně zvýšila o 12,1 procenta

Celková stavební výroba se v letošním červnu meziročně zvýšila o 12,1 procenta a po vyloučení vlivu počtu pracovních dnů vzrostla o 13,5 procenta. Úroveň stavební výroby očištěná od sezónních výkyvů byla v červnu ve srovnání s květnem 2001 o 1,7 procenta vyšší. Předběžné údaje oznámil Český statistický úřad. Průměrná nominální mzda ve stavebnictví stoupla v červnu meziročně o 4,7 procenta na 14.753 korun, reálná mzda se snížila o 0,8 procenta. Produktivita práce se zvýšila o 12,3 procenta a jednotkové mzdové náklady klesly o 6,8 procenta.

Armáda investuje miliardu do dostavby armádních letišť

Více než miliardu korun chce vedení resortu obrany investovat co nejdříve do vybavení a přestavby leteckých základen v Čáslavi a v Náměšti nad Oslavou. Na tiskové konferenci na velitelství českého letectva ve Staré Boleslavi to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Čáslav by měla už ve čtvrtek začít čerpat sto miliónů korun, přidělených především na dostavbu bytů pro piloty a na dokončení dalších sociálních programů. Ministr také uložil zpracovat projekty komplexní dostavby obou leteckých základen.

Česká katolická charita pošle přes milión na stavbu domů v Indii

Více než milión korun zašle Česká katolická charita do západoindické provincie Gudžarát, kterou letos v lednu zasáhlo nebývale silné zemětřesení. Částka je určena na výstavbu nových domů v poničené oblasti, měla by stačit na zbudování deseti nových domků. Podle Květy Princové, vedoucí humanitárního střediska České katolické charity činí náklady na jeden domek včetně podílu na výstavbu infrastruktury přibližně 140.000 korun. Česká katolická charita poskytla obětem zemětřesení, které si vyžádalo zhruba 30.000 životů, už v zimě půl miliónu korun. Na kontě, jež pro Indii založila, se do dneška shromáždilo více než 2,125 miliónu korun. Na charitní konto Pomoc Indii 101 101 7777/5500, variabilní symbol 107 u Raiffeisenbank Praha 1, Vodičkova, lze stále přispívat, uvedla charita.

Terezín hostí festival začínajících filmařů

První ročník festivalu začínajících filmových tvůrců Fort Film hostí Terezín na Litoměřicku. Třídenní přehlídka vznikla díky iniciativě tamní umělecké komunity a jejím prezidentem se stal spisovatel a scenárista Arnošt Lustig, který prošel terezínským ghetem. Festival uvede sedm desítek filmů, polovina z nich se utká v soutěži o cenu Terezínská cihla. Porota cenu udělí ve čtyřech kategoriích zahrnujících krátké i celovečerní hrané filmy, dokumenty a snímky animované. Uděleny budou i ceny diváků nejlepšímu hranému filmu, dokumentu a animovanému snímku. V oblasti celovečerní tvorby budou soutěžit pouze debuty.

Historii holocaustu v Terezíně připomenou filmy režisérů Vojtěcha Jasného, Zbyňka Brynycha, Karla Kachyni a Alfreda Radoka. Nesoutěžní část programu nazvaná Dva pohledy nabídne srovnání propagandistických filmů z let 1940 až 1945 a poválečných hraných snímků. Dále v ní budou uvedeny dokumenty Febia o svobodě a nesvobodě a retrospektiva Vojtěcha Jasného. Promítat se bude v kinosále Muzea terezínského ghetta.

Ve věku nedožitých 82 let zemřel operní pěvec Oldřich Spisar

Ve věku nedožitých 82 let zemřel v neděli 29. července někdejší operní pěvec a dlouholetý člen opery pražského Národního divadla Oldřich Spisar. Oldřich Spisar se narodil 18. srpna 1919 ve Vyškově. Po studiu na brněnské konzervatoři začal v roce 1947 svou pěveckou dráhu v Olomouci. Působil také na operních scénách divadel v Opavě, Bratislavě a Plzni. Později byl sólistou pražského Národního divadla a hostoval také v Komické opeře v Berlíně, v Hannoveru a v dalších německých divadlech. Uplatnil se zvláště v českém repertoáru a ve wagnerovských rolích. V roce 1996 získal ocenění Nadace Život umělce a organizace Intergram za celoživotní práci v oblasti divadla, filmu, televize a rozhlasu.

Ze sportu:

Fotbalistům pražské Slavie se první zápas třetího předkola Ligy mistrů nevydařil. Na Strahově prohráli s Panathinaikosem Atény 1:2. Úvodní branku vstřelil v 26. minutě Liberopulos, po změně stran se trefili Karagunis a Kuka. Odveta se hraje za dva týdny v Řecku, úspěšnější tým si zajistí postup do základní fáze Ligy mistrů.

Hokejisté pražské Sparty porazili v utkání druhého kola Českého poháru celek Českých Budějovic 5:2 a dostali se do vedení ve skupině A.

Jiří Mužík postoupil na mistrovství světa v Edmontonu do finále závodu na 400 metrů překážek a zopakoval tak svůj úspěch ze světového šampionátu v roce 1997 v Aténách. Český atlet proběhl cílem v druhém semifinále na třetí pozici a mezi nejlepší osmičku, která bude o medaile bojovat v neděli, proklouzl časem 48,53 sekundy.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy s deštěm, přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů, na horách kolem 16 stupňů Celsia.