Zprávy Radia Praha

Prezident Havel je rád, že třídící pohovory Britů v Ruzyni skončily

Prezident Václav Havel přivítal zrušení kontrol českých cestujících na ruzyňském letišti britskými úředníky před jejich cestou do velké Británie. Prohlásil to při své návštěvě Broumova na Náchodsku. Celá událost je podle něj výzvou k tomu, aby se společnost zamyslela nad poměry v Česku, které vedou Romy k odchodu do zahraničí. Současně se pozastavil nad snahou českých orgánů požádat britskou stranu o zaslání seznamů lidí, kteří nedostali ve Velké Británii azyl, aby po svém návratu nemohli zpětně čerpat sociální dávky. Uvedl, že se mu příliš nelíbí, aby cizí vláda donášela na české občany. Vicepremiér Pavel Rychetský v pondělí řekl, že bude s Brity jednat, zda by mohli českou stranu informovat, budou-li vracet neúspěšného žadatele o azyl a o výši dávek, které během azylové procedury v Británii pobíral.

Údaje sebrané o Češích britskými úředníky chrání britské právo

Osobní data českých občanů, kteří v minulých týdnech absolvovali pohovor s britskými imigračními úředníky na ruzyňském letišti, jsou chráněna podle práva Velké Británie. Řekl to zástupce britského velvyslance Denis Keefe novinářům po jednání s vicepremiérem Pavlem Rychetským. Britové budou české straně dodávat statistiky počtu českých žadatelů o azyl ve Velké Británii a strany je budou společně vyhodnocovat, shrnul výsledky schůzky Rychetský. Dodal, že se jedná i o možném poskytování dalších údajů. Česká republika jinak nemá nárok na informace získané zahraničními zastupitelskými úřady v Česku. Na nejasnosti režimu nakládání s nimi poukázal Český helsinský výbor. Rychetský v pondělí Českému rozhlasu řekl, že chce s Brity jednat o předávání informací, vracejí-li do České republiky neúspěšného žadatele o azyl, a výši dávek, které během azylového řízení v Británii pobíral. Debata o této záležitosti zatím pokračuje. Rychetský řekl, že české právo nepřiznává sociální dávky lidem s jinými příjmy přesahujícími stanovenou hranici.

Češi v Makedonii dostali prestižní úkol chránit velitelství NATO

Čeští vojáci mají podle plánů NATO chránit v případné misi v Makedonii vrchní velitelství mírové operace Hlavní sklizeň (Essential Harvest). Do makedonské metropole Skopje by měli výsadkáři ze 43. mechanizovaného praporu brigády rychlého nasazení z Chrudimi dorazit do pěti dnů od vydání příslušného rozkazu. Novinářům to řekl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. "Budou plnit velmi prestižní úkol, který se svěřuje skutečně těm nejlepším z nejlepších. Je to určitou odměnou," uvedl. Cestu pro vstup vojáků Severoatlantické aliance do Makedonie otevřel pondělní podpis mírové dohody mezi představiteli hlavních makedonských a albánských politických stran. Dohoda by měla také ukončit šestiměsíční ozbrojené povstání Albánců. Česká armáda zároveň podle Šedivého letos omezí působení v některých misích na Balkáně.

Před budovou Evropské unie v Praze demonstrovali nespokojení restituenti

Přibližně 30 převážně starších restituentů demonstrovalo v Praze před úřadovnou Evropské unie proti tomu, jak jsou v Česku vyřizovány jejich majetkové nároky. Zástupci pořádajícího Svazu občanské sebeobrany požadují, aby byla vytvořena nezávislá komise nestranných zahraničních odborníků, která by systémově posoudila dodržování restitučních zákonů. "Je nezbytné, aby byla prodloužena doba promlčení vlastnických práv na dobu deset let od vstupu Česka do Evropské unie," píše se mimo jiné v otevřeném dopise EU. Restituenti podle místopředsedy svazu Jaroslava Anděla chtějí pouze to, na co mají ze zákona nárok. "Nechceme teror, chceme jen dodržování zákonů," uvedl Anděl. Názory demonstrujících vyjadřovaly i nápisy na transparentech, které drželi. "Co bylo ukradeno, musí být vráceno", "EU pomož nám!", zněla některá z nich. Dopis, v němž restituenti požadují ustavení mezinárodní komise, chtějí předat kromě představitelů Evropské unie také prezidentovi, premiérovi, předsedům obou parlamentních komor, Ústavnímu soudu a mezinárodnímu soudu ve Štrasburku.

Obsluha Temelína zvýšila výkon reaktoru již na deset procent

Výkon reaktoru prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín je nyní stabilizován na deseti procentech a obsluha již začala prohřívat turbínu, které je stále na tzv. natáčecím zařízení. S jejím přifázováním do sítě a testy začnou energetici až při výkonu reaktoru nad 30 procent. V pondělí večer dokončil personál prvního bloku fyzikální testy a po 21:00 zvýšil výkon reaktoru na 2,5 procenta. Při stávajícím výkonu reaktoru musí obsluha provést opět řadu zkoušek. V rámci přípravy turbosoustrojí na první zkušební "jízdu" po opětovném nastartování reaktoru nyní provozní personál zprovozňuje nízkotlakou a vysokotlakou regeneraci, separátor a přihřívač páry. Ostatní elektrické systémy a všechny pomocné systémy elektrárny pracují v normálním provozním režimu. Štěpná reakce byla v prvním temelínském bloku obnovena po více než třech měsících v neděli v 07:50. Po testech turbíny při výkonu reaktoru do 55 procent budou do konce roku následovat tři etapy energetického spouštění při výkonu reaktoru do 75, 90 a 100 procent.

Rakouský kancléř Schüssel lituje opětného spuštění Temelína

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel vyjádřil politování nad tím, že Česká republika znovu přistoupila ke spuštění jihočeské jaderné elektrárny Temelín bez toho, aby obě strany vyčkaly závěrů expertních komisí, posuzujících bezpečnostní a ekologický stav elektrárny. Upozornil, že nadále existuje mnoho otevřených otázek ohledně jihočeské elektrárny. Dosud není ukončena zejména prověrka vlivu elektrárny na životní prostředí a rovněž mezinárodní komise dosud neukončila svou činnost, řekl kancléř. "My chceme přednést naše obavy na všech úrovních - právně, politicky a samozřejmě z hlediska bezpečnosti," reagoval Schüssel na vyjádření hornorakouského zemského hejtmana Josefa Pühringera, který je připraven podniknout všechny právní kroky proti provozu Temelína.

Rakouští odpůrci Temelína obviňují svého ministra hospodářství

Rakouští odpůrci Temelína z organizací Global 2000 a Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí obvinili rakouského ministra hospodářství Martina Bartensteina ze "selhání" v boji proti české jaderné elektrárně Temelín. Ve společném prohlášení mu vytýkají nedostatečné prosazování protiatomové politiky rakouské vlády a dokonce údajné kroky, které jdou přímo proti této politice. Místo aby využil nynější příznivé situace pro definitivní odstavení Temelína a podnikl odpovídající konkrétní kroky, ministr Bartenstein ve skutečnosti působí v zájmu jaderného průmyslu, tvrdí autoři prohlášení a oznamují, že Bartensteinovi udělili "Zlatou medaili pomahače atomového průmyslu 2001". Odpůrci jaderné energie ministrovi především vyčítají, že jako představitel většinového vlastníka převážně státní energetické společnosti Verbund nezajistil, aby tato společnost neodebírala proud od žádného výrobce, který provozuje jaderné reaktory, a zároveň nezabránil prodeji části akcií Verbundu "jaderným koncernům" v zahraničí. Poměrně umírněné stanovisko zaujala k Temelínu vedoucí skupiny poslanců rakouských lidovců v Evropském parlamentu Ursula Stenzelová. Proces dohodnutý premiéry obou zemí loni v Melku označila za "naléhavě potřebný" a připomněla, že Rakousko si nemůže odstavení Temelína vynutit.

K rázným útokům proti vedoucí poslanecké skupiny rakouských lidovců v Evropském parlamentu Ursule Stenzelové, která k řešení otázky Temelína zaujala vcelku umírněné stanovisko, se připojila i Hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí. Obvinila političku z "ignorance" a ze "zaprodávání zájmu" Rakušanů. Mluvčí platformy Josef Pühringer obvinil Stenzelovou, že "snad chce dokončit poruchový temelínský reaktor s rakouskou pomocí". Také ministra životního prostředí Wilhelma Molterera obvinil mluvčí platformy, že "zadržuje podklady a studie, které prokazují nebezpečnost temelínského reaktoru", a ministra hospodářství Martina Bartensteina, že je "neschopen zajistit", aby rakouská energetická síť neodebírala proud od žádného evropského výrobce, který provozuje jaderné reaktory. Mluvčí Pühringer obvinil vedení lidovců, že už boj proti Temelínu vzdalo a řeší pouze jedinou otázku: kdy bude ohlášeno uzavření kapitoly energetika ze vstupního jednání ČR do EU. Poněkud mírněji se vůči Stenzelové vyjádřil její stranický kolega, předseda Rakousko-českého antiatomového výboru Otto Gumpinger. Stenzelovou napadli již předtím představitelé Zelených a Svobodných, a aktivisté z organizace Global 2000.

Česko bude mít nového apoštolského nuncia

Nový apoštolský nuncius pro Českou republiku arcibiskup Erwin Josef Ender přiletí ve středu do České republiky. Ender se stal po Giovannim Coppovi druhým velvyslancem Vatikánu v České republice. Coppa ze své mise v Praze, v níž byl velvyslancem od roku 1990, odcestoval koncem července. Arcibiskup Ender vstoupil do diplomatických služeb Vatikánu v roce 1970. Hovoří anglicky, francouzsky, italsky, litevsky a německy. Novým apoštolským nunciem byl ve Vatikánu jmenován 19. května.

Počátkem června dokončila Česká republika jako jedna z posledních postkomunistických zemí návrh smlouvy o vzájemných vztazích s Vatikánem. Dohoda však neřeší značně složité majetkové vyrovnání a financování, i když to katolická církev zpočátku požadovala. Popisuje většinou méně problematické oblasti spolupráce ve školství, zdravotnictví, vězeňství, armádě, sociální a charitativní činnosti.

Katolíci slaví Nanebevzetí Panny Marie

Největší mariánský svátek, Nanebevzetí Panny Marie, si ve středu připomínají katoličtí věřící. Oslaví ho v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla, ale i v dalších chrámech po celé republice. Vlastní slavnosti, kterou bude v katedrále konat celebrovat biskup Vojtěch Cikrle, předcházela od 12. do 14. srpna pouť na Starém Brně a večerní mše v bazilice Panny Marie Nanebevzaté. V Jeruzalémě se slavilo Nanebevzetí Panny Marie už v 5. století, od 6. století ho slaví celý křesťanský Východ a od 7. století se slaví v Římě. Na jeho prastarou tradici navázal papež Pius XII., který 1. listopadu 1950 Nanebevzetí Panny Marie slavnostně formuloval za jeden z článků katolické víry. Tato událost ze života Ježíšovy matky je také nejčastějším titulem zasvěcení mariánských kostelů.

Stoupenci Falun Gong protestně meditovali před čínskou ambasádou

Jedenáct stoupenců meditační metody Falun Gong zasedlo v úterý večer na dvě hodiny k tichému cvičení při svíčkách před čínské velvyslanectví v Praze. Protestovali tak proti porušování lidských práv v Číně a pronásledování přívrženců tohoto starobylého meditačního systému, zvaného též Falun Dafa. Sdělil to jeden z organizátorů akce Zek Halu, původním jménem Zbyněk Haluza. Přestože se s meditujícími žádný zástupce čínského velvyslanectví oficiálně nesetkal, organizátoři považují tichý protest za úspěšný.

Metodu Falung Gong, která zdůrazňuje pravdivost, snášenlivost a soucit, představil v Číně v roce 1992 Li Chung-č'i. Záhy si zde tento meditační systém získal 70 miliónů příznivců. Po klidném shromáždění 10.000 jeho vyznavačů v Pekingu v dubnu 1999 však komunistický režim metodu, složenou z meditací a souboru pěti jednoduchých cviků, zakázal a její přívržence pronásleduje.

Předseda Poslanecké sněmovny udělil krajům právo užívat své prapory a znaky

Hejtmani prvních tří krajů obdrželi z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause dekrety, podle nichž mohou jejich krajské úřady používat vlastní znak a prapor. Pro listiny si do sněmovny přijeli hejtmani krajů Karlovarského, Olomouckého a Pardubického. Dalších deset krajů na udělení práva zatím čeká. Čtrnáctý kraj, hlavní město Praha, již svůj prapor a znak má z dřívější doby. Klaus rovněž povýšil břeclavské obce Lanžhot a Velké Bílovice na města a předal dekrety o právu užívání praporů či znaků více než sedmdesátce obcí a měst, například Kladnu a Českému Krumlovu. Pokud obce chtějí získat právo užívat svůj prapor a znak, musejí žádost o jeho udělení doručit předsedovi sněmovny. Tomu musí předcházet usnesení obecního či městského zastupitelstva. Ve sněmovně žádost posuzuje podvýbor pro heraldiku, který předsedovi sněmovny předá své stanovisko. Ať udělení práva užívat znak a prapor doporučí, či nikoli, konečné rozhodnutí zůstává na předsedovi dolní komory.

Buzková a Gross stále nejoblíbenější, narůstá důvěra v Zemana

Sociální demokraté Stanislav Gross a Petra Buzková se dál drží v čele žebříčku nejpopulárnějších českých politiků. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění důvěra v ministra vnitra stoupá. V červenci mu věřilo 72 procent lidí, o čtyři procenta více než v březnu a největší procento od roku 1997. Poslankyni Buzkové vyjádřilo důvěru 69 procent respondentů. Celkem 57 procent respondentů, o pět procent víc než v březnu, spoléhá na prezidenta Václava Havla. Centrum zjistilo, že poté, co premiér Miloš Zeman opustil křeslo předsedy ČSSD, začal si získávat důvěru více lidí. Proti březnu mu vyjádřilo důvěru o osm procent dotázaných více, tedy 28 procent. Jeho nástupce v předsednickém křesle, ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla požívá obliby u 48 procent občanů a je čtvrtý. Předseda sněmovny a smluvněopoziční ODS Václav Klaus má stabilní oblibu u 27 procent občanů, nedůvěru mu vyjádřilo 61 procent lidí, tedy stejně jako v březnu.

Vojáci nevylučují ani závadu letounu, který spadl u Pelhřimova

Důvodem pádu vojenského letadla L-39 Albatros letos 1. srpna u Pelhřimova by kromě chyby pilota mohla být i technická závada. Vojenští vyšetřovatelé tuto variantu nevylučují, i když údaje z takzvané černé skříňky pro ni nesvědčí. Novinářům to řekli náčelník generálního štábu Jiří Šedivý a Stanislav Suchý, který řídí práci vyšetřovací komise. "Jsou dvě varianty, které v současné době sleduje vyšetřovací tým," řekl Šedivý. První je ta, kterou už minulý týden na základě předběžných výsledků vyšetřování zveřejnilo vedení vojenského letectva. Pilot se podle ní pokusil o manévr, který nezvládl, a havaroval. Druhou variantou, kterou musí ještě prověřit a případně potvrdit experti, je právě technická závada letadla. Jan Braunsperger z Výzkumného technického ústavu letectva v Praze novinářům představil techniku získávání dat z černé skříňky a na základě skutečných údajů na počítači modeloval poslední chvíle cvičného stroje v němž u Pelhřimova zahynul osmadvacetiletý pilot.

Podle ochránců zvířat dokazuje Lipobay zbytečnost testů na zvířatech

Případ léku Lipobay, jehož nedostatky byly odhaleny až po úmrtí desítek lidí, podle ochránců zvířat dokazuje zbytečnost a nepřesnost testů léčiv na zvířatech. Lék byl podle nich na zvířatech vyzkoušen, ale jeho negativní vlastnosti testy neprokázaly. Mluvčí sdružení Svoboda zvířat Tomáš Popp uvedl, že zvířata a lidé nemají stejné vlastnosti a reakce, a proto je nevědecké zkoušet léky pro lidi na zvířatech. Jako náhradu navrhují ochránci zvířat jiné metody, například počítačové modelování či fyzikálně chemické zkoušky. Na změně však nemají podle Poppa zájem vědci ani firmy, které jsou dodavateli laboratoří. Mluvčí připustil, že v České republice klesá počet pokusných zvířat, není to ale podle něj zásluhou přechodu k jiným metodám, ale celkovým útlumem chemické a farmaceutické výroby. Preparát Lipobay v České republice užívaný pod názvem Cholstat vyrábí německý koncern Bayer.

Festival Příští vlna / Next Wawe bude na podzim už poosmé

Už poosmé se letos na podzim uskuteční největší setkání umělecké alternativy - festival Příští vlna / Next Wawe. Podle Jakuba Vedrala z agentury Happy End Production zaplaví Prahu divadelníci, výtvarníci, hudebníci, tanečníci, filmaři i literáti. Producentem festivalu je občanské sdružení Mozart Open, spolupořadatelem hlavní město Praha. Festival se uskuteční 6., 7. a 11. až 14. října v Divadle Na zábradlí, Disku, Studiu Řetízek, Damúze, Café Montmartre, v kostele Sv. Anny a v novém Divadle Na prádle. Letos se v jejich rámci uskuteční například česká premiéra nové punkové opery SSSS Petra Váši a skupiny Ty Syčáci, vystoupení Divadla Dred, Kulturně divadelního spolku Puchmajer, Nejhodnějších medvídků, divadelního souboru Rozkoš bez rizika a divadla Sklep. Loni měla Příští vlna dosud nejbohatší nabídku a byla součástí oficiálního programu akce Praha - Evropské město kultury roku 2000.

Ze sportu:

Hokejisté Vítkovic a mistrovského Vsetína jsou i po třech zápasech 2. kola Českého poháru bez ztráty bodu. Vítkovice porazily v úterý Třinec 4:2 a Vsetín zvítězil na ledě prvoligových Rosic 4:1. Ani ve třetím duelu s extraligovým celkem neprohrál další prvoligový zástupce Liberec, který remizoval s Kladnem 3:3. Severočeši tak vedou skupinu B s pěti body.

Čeští hokejisté do osmnácti let prohráli ve svém druhém utkání na Světovém poháru v Nymburku se stejně starými Kanaďany 1:3. Jedinou branku českého týmu vstřelil Korejs.

Hokejisté Jágr týmu prohráli v exhibičním utkání v Moskvě s výběrem domácích hráčů pod vedením Pavla Bureho a jeho bratra Valerije na trestná střílení. V normální hrací době skončilo utkání nerozhodně 5:5. Vyprodaná hala v Sokolnikách byla svědkem napínavé podívané. Jaromír Jágr se v přestávce mezi první a druhou třetinou sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a krátce s ním pohovořil. V další přestávce pak předal spolu s Pavlem Burem výtěžek ze zápasu ruským hokejovým veteránům.

Kariéra třicetiletého českého koulaře Miroslava Mence zřejmě skončila. Disciplinární komise Českého atletického svazu vynesla nad bronzovým medailistou z loňského halového mistrovství Evropy v Gentu ortel v podobě doživotního zákazu činnosti kvůli pozitivnímu dopinkovému testu na norandrosteron, kterému se Menc podrobil při náhodném odběru v Jablonci nad Nisou v dubnu letošního roku. Šestičlenná komise prozkoumala všechny dostupné materiály a verdikt vyřkla na základě více než třiadvacetinásobného překročení limitu derivátu anabolického steroidu v Mencově těle.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno, nejvyšší denní teploty 29 až 33 stupňů, v 1000 m na horách kolem 25-ti stupňů Celsia. Mírný jihovýchodní vítr 5 až 20 km/h.