Zprávy Radia Praha

První vojáci odletěli z Pardubic na misi do Makedonie

Z pardubického letiště odletěla v pátek dopoledne na Balkán první část vojáků 43. mechanizovaného praporu v Chrudimi, kteří budou v Makedonii působit v rámci mezinárodní mírové mise NATO. Na palubě dvou vojenských letounů AN 26 je 16 mužů, kteří mají podle velitele jednotky Oldřicha Nápravníka převzít od jednotek KFOR materiál a v sobotu se podílet na přesunu hlavní části jednotky z letiště ve Skopje na místo určení. Jednotka 120 chrudimských výsadkářů má v Makedonii chránit vrchní velitelství mírové operace NATO Essential Harvest (Hlavní sklizeň), která má odzbrojit albánské povstalce. Češi budou součástí jednotky o síle více než 400 mužů, o jejímž vyslání rozhodla ve středu Rada NATO. Tým bude plnit zpravodajské úkoly a připraví nezbytné zázemí pro vyslání celého kontingentu asi 3500 vojáků. Vedle Čechů pojedou v první fázi do Makedonie i Britové.

První jednotka NATO, česká, dorazila v pátek na letiště v makedonském hlavním městě Skopje v rámci mise, která má dohlížet na dobrovolné odzbrojení albánské gerily. Skupina 16 českých výsadkářů 43. mechanizovaného praporu z Chrudimi přiletěla do Skopje kolem 14:00 SELČ. Podle informací mluvčího pro přesunutý kontingent NATO Alexandra Dicka zbytek z celkem 400 vojáků z předsunuté jednotky včetně dalších několika desítek českých vojáků by měl přijet do Makedonie během víkendu. Na mírové operaci NATO Essential Harvest (Hlavní sklizeň) se bude podílet celkem 120 českých vojáků.

Podle prezidenta Havla dokazuje makedonská mise, že Česko je spolehlivý partner NATO

Spojenci v Severoatlantické alianci vnímají Českou republiku jako spolehlivého a plnohodnotného partnera. V telegramu zaslaném vojákům, kteří se účastní mírové mise v Makedonii, to uvedl prezident Václav Havel. Dokazuje to podle něj fakt, že čeští výsadkáři dostali prestižní úkol chránit v Makedonii hlavní velitelství mírové operace a že do Makedonie cestují mezi prvními jednotkami NATO. "Čeká vás nelehký úkol. Obě znesvářené strany sice prokázaly odhodlání a vůli k nalezení smíru, na cestě k dosažení tohoto cíle je však jistě ještě čekají těžké zkoušky. Je na vás, abyste svým nasazením přispěli ke zklidnění situace v posledním válečném ohnisku v Evropě," uvedl Havel v telegramu.

Účast českých vojáků na mírové misi v Makedonii potvrzuje podle zvláštního poradce generálního tajemníka NATO pro střední a střední Evropu Christophera Donnellyho prestiž české armády. "Jejich účast dokumentuje postavení české armády v rámci aliance," uvedl Donnelly na tiskové konferenci v Praze. Do České republiky přijel poradce jednat s vojáky o jejich představě profesionalizace armády.

Vláda se opět pokusí uspět s návrhem ústavního zákona o referendu

Vláda chce parlamentu předložit nový návrh ústavního zákona o referendu, který mimo jiné předpokládá povinné referendum při vstupu České republiky do Evropské unie. Návrh předpokládá, že v referendu by lidem mohly být k rozhodnutí předloženy zásadní otázky vnitřní nebo zahraniční politiky státu. Na tiskové konferenci v Lidovém domě to řekl vicepremiér Pavel Rychetský. Referendum by měl podle předlohy vyhlašovat prezident, a to na návrh některé z komor parlamentu, vlády nebo na základě petice nejméně 300.000 občanů. Návrh předložený v referendu by byl přijat, pokud by se pro něj vyslovila nadpoloviční většina zúčastněných. Výsledek referenda by měl být závazný pro všechny orgány veřejné moci, zdůraznil Rychetský. Vláda by měla normu posoudit na svém prvním zářijovém zasedání.

Nebýt Kavana, má Česko s Británií víza už dávno, říká vicepremiér Rychetský

Vicepremiér Pavel Rychetský varoval, že hrozba vízové povinnosti s Velkou Británií se nad Českou republikou vznáší dlouho a nepolevuje. Míní, že nebýt osobních styků šéfa české diplomacie Jana Kavana s britskými ministry, zavedlo by království víza pro Česko dávno. Rychetský tak před novináři obhajoval rozhodnutí vlády přistoupit na předsunuté kontroly britských imigračních úředníků na pražském letišti v Ruzyni. Třítýdenní britské kontroly v Ruzyni skončily minulý čtvrtek. Kritizovali je někteří politici i nevládní organizace. Rychetský zdůraznil, že kabinet měl na vybranou buď na ně přistoupit, nebo přijmout britská víza. Zopakoval, že údaje, které Britové shromáždili při pohovorech s českými cestujícími, chrání britské právo a zůstanou na britském velvyslanectví kvůli možným přezkoumáváním rozhodnutí úředníků. Nechce ale, aby jeho úsilí dozvědět se o výši dávek, které v Británii čerpali neúspěšní čeští žadatelé o azyl, posilovalo protiromské nálady.

Sejdou-li se Zeman se Schröderem na Sychrově, stráví tam 75 minut

Poobědvat na zámku Sychrov na Liberecku by spolu měli v úterý český premiér Miloš Zeman a německý kancléř Gerhard Schröder. Program zatím není definitivní, neboť premiér i mluvčí vlády jsou na dovolené. Podle dosud neoficiálního programu by měli Zeman a Schröder strávit na novogotickém Sychrově 75 minut. Delegace, v níž mají být i ministři zahraničí a kultury Jan Kavan a Pavel Dostál, se po obědě přemístí do Liberce, kde navštíví novou synagogu - součást regionální knihovny známé jako Stavba smíření. Na stavbu přispěla i německá vláda a Česko- německý fond budoucnosti. Schröder se tam setká se studenty německé větve libereckého Gymnázia F. X. Šaldy. Plánovaný brífink nebude, podle informovaných zdrojů se politici chtějí vyhnout otázkám o Temelínu.

Ve Františkových Lázních na Chebsku, se oba státníci zúčastní diskuse s představiteli dvanácti lázeňských měst v západních Čechách, Bavorsku a Sasku, soustředěných ve volném sdružení s názvem Lázně v srdci Evropy. Kancléř Schröder přijede do Františkových Lázní z Bad Brambachu osobním vlakem Regiosprinter, který jezdí na česko- německém pomezí v rámci přeshraničního dopravního systému EgroNet. Ten byl uveden do provozu u příležitosti loňské světové výstavy Expo 2000 v německém Hannoveru. Na nádraží jej má uvítat premiér Zeman společně s karlovarským hejtmanem Josefem Pavlem a starostkou Chrástovou. Společně se projdou městem a v hotelu Tři lilie se zúčastní diskuse o lázeňství. Kolem poledne Zeman se Schröderem odjedou autem do Chebu, kde je na náměstí Jiřího z Poděbrad uvítá starosta Václav Jakl. Z chebského nádraží pak Schröder odcestuje vlakem do německého Marktredwitz.

Dánský premiér poprvé navštíví Česko a bude jednat o investicích i Evropské unii

Předseda vlády Dánského království Poul Nyrup Rasmussen navštíví 23. a 24. srpna Českou republiku. Dánský premiér tak oficiálně přijede do Česka vůbec poprvé. Se svým českým protějškem Milošem Zemanem bude jednat o ekonomické spolupráci, možnostech rozšíření investičních záměrů v Česku či dánských zkušenostech se členstvím v Evropské unii. Společně s ministrem zahraničí Janem Kavanem povede Rasmussen 23. srpna přednášku o budoucnosti Evropské unie. Do programu dánského premiéra je zahrnuto také setkání s prezidentem Václavem Havlem, místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou, předsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou a s pražským primátorem Janem Kaslem.

Prezident dal milost ženě, která s falešným pasem utíkala před válkou

Prezident Václav Havel udělil milost cizince, která společně s mužem a dvěma dětmi cestovala na falešný pas. Rodina se podle údajů zveřejněných na internetových stránkách prezidentské kanceláře pokoušela uprchnout před válkou v Makedonii k příbuzným do Spojených států. Na pražském letišti v Ruzyni policisté ale manžele 11. srpna zadrželi a kvůli padělání veřejné listiny skončili ve vazbě. Jejich čtrnáctiměsíční děti byly převezeny do kojeneckého ústavu. O milost a zastavení trestního stíhání požádali prezidenta pracovníci, kteří na děti dohlíželi. Obě děti totiž pobytem v cizím prostředí navíc bez rodičů nesmírně trpěly. Jedno z nich dokonce odmítalo jíst. O prezidentskou milost požádali i zástupci Českého helsinského výboru.

Temelín zvýšil výkon na 470 megawattů a pokračuje v testech

Obsluha prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín zvýšila výkon generátoru na 470 megawattů a provádí zkoušky, které jsou plánovány v etapě energetického spouštění s výkonem reaktoru do 55 procent. Po vyvážení ložiskového stojanu třetího nízkotlakého dílu nevykazuje podle mluvčího elektrárny Václava Broma turbosoustrojí žádné odchylky od povolených provozních parametrů. Nyní pracovníci elektrárny a dodavatelských firem provádějí testy regulací hladin nízkotlaké regenerace, separátoru a přihřívače páry. Všechna tato zařízení jsou uváděna do provozu až na současné výkonové hladině turbosoustrojí. Připravuje se také zkouška převedení turbonapájecích čerpadel na páru z odběru turbíny.

Pokud dovozci ojetin neuspějí před ministerstvem dopravy a spojů, chystají blokády hranic

Zablokování hraničních přechodů chystají drobní dovozci ojetých vozů pro případ, že nebude úspěšná jejich pondělní blokáda ministerstva dopravy a spojů. Dovozci po vedení resortu požadují zajištění funkčnosti přihlašování dovezených ojetých vozů podle nové legislativy a odstoupení ministra dopravy Jaromíra Schlinga a ředitele odboru schvalování vozidel Jiřího Konečného. Řekl to předseda sdružení dovozců Jan Slawisch. Podle něj totiž systém schvalování dovezených ojetých vozů podle nového zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích nefunguje a likviduje tak drobné podnikatele v této oblasti. Zákon od poloviny roku znemožňuje přihlášení dovezeného vozidla staršího pěti let, ale podle dovozců úřady zamezují i přihlášení novějších automobilů. Navíc podle nich pro posuzování vozů nepoužívají jednotnou metodiku. Neomezené pondělní blokády ministerstva by se mělo zúčastnit zhruba 130 vozů dovozců, ale i členové asociace autoškol. Akce má začít v 8:00 hodin ráno. Ministerstvo dopravy a spojů akci odmítá, protože dovozci se údajně nepokusili s ministrem o problematice jednat. Současný systém přihlašování nehodlá měnit.

Romové uctí oběti internačního tábora v Hodoníně u Kunštátu

Romové v neděli uctí památku obětí internačního tábora v Hodoníně u Kunštátu. Od srpna 1942 do září 1943 jím prošlo 1400 Romů z Moravy. Osud obětí vzpomenou účastníci pietního aktu v 10:30 na mši na návsi u kapličky. Poté položí květiny u památníku, sdělila Ilona Lázničková z Muzea romské kultury v Brně. "Historie tábora je poměrně krátká, osudy jeho vězňů většinou tragické. Tábor sloužil k internaci celých rodin Romů, žijících v té době na Moravě, obdobně jako pro oblast Čech tábor v Letech u Písku," řekla Lázničková. Lidé byli podle ní odesíláni do táborů na základě četnického soupisu všech "Cikánů, cikánských míšenců a cikánským způsobem kočujících osob". V táboře byli zbaveni veškerého majetku včetně vozů, se kterými přijeli. Čekala je těžká práce na stavbě silnice, přeplněné dřevěné baráky, špatné hygienické podmínky, hladové příděly jídla a neúměrné tresty, popsala Lázničková. V polovině srpna 1943 bylo 749 hodonínských vězňů transportováno do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Obyvatelé Hodonína u Kunštátu podle Lázničkové od války pietně udržovali lesní hřbitov nedaleko tábora, kde jsou pohřbeny v hromadných hrobech oběti tábora. V roce l997 byl jako jeho součást odhalen symbolický památník. O rok později bylo také pietně upraveno místo na hřbitově v nedalekých Mirovicích.

Ve Verdiho festivalu chybí Aida, neboť kulisy cestují do Japonska

V programu devátého ročníku Verdiho festivalu, který je tradiční přehlídkou inscenací Státní opery Praha, letos chybí Aida. Kulisy i kostýmy se totiž v nejbližších dnech vydají na dlouhou cestu do Japonska, kde bude tento operní dům hostovat na podzim. "Od konce října se zúčastníme měsíčního turné po japonských městech. V šesti představeních tam s naším souborem vystoupí světoznámý tenorista José Cura," řekl dramaturg Státní opery Praha Jiří Nekvasil. Letní Verdiho festival podle něj umožňuje přivézt do Prahy řadu zajímavých hostů, jejichž diář je v sezóně zaplněn. Letos půjde například o argentinského dirigenta a skladatele Maria Perussa a italské pěvce Simonu Zambruno a Bruna Sebastiana, kteří se pohostinsky představí v Trubadúrovi na zahajovacím večeru v sobotu 18. srpna. V rámci festivalu, který potrvá do 2. září a divákům nabídne celkem pět titulů, se 23. srpna uskuteční obnovená premiéra Verdiho Maškarního plesu. Inscenace vznikla v roce 1993 a nehrála se několik let. Verdiovský festival v Praze zaštiťují italské velvyslanectví a Italský kulturní institut. Jeho už tradiční součástí jsou průvody postav z těchto oper, které v kostýmech procházejí centrem Prahy. Letos je doplnily jízdy historických tramvají.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Přes den bude většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle s možností krupobití. Denní teploty 23 až 27 stupňů, v nadmořské výšce 1000 metrů bude kolem 20 stupňů Celsia.