Zprávy Radia Praha

Berlín nebude kvůli Temelínu bránit Praze v cestě do EU

Německo nebude kvůli jaderné elektrárně Temelín klást České republice překážky na cestě do Evropské unie, prohlásil při své úterní návštěvě Čech německý kancléř Gerhard Schröder. Vyjádřil také zájem Německa, aby se ČR už v roce 2004 účastnila voleb do Evropského parlamentu. Je přesvědčen o tom, že Česko bude patřit do první skupiny zemí, které se stanou novými členy unie. Německo-české vztahy jsou podle něj vynikající. Schröder po setkání s premiérem Milošem Zemanem nicméně potvrdil rozdílnost názorů obou zemí na bezpečnost Temelína. Oba v souvislosti s elektrárnou označili za rozhodující řešení proces z Melku pod záštitou Evropské komise a jejího komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena. Kancléř se Zemanem poobědval na severočeském zámku Sychrov na Liberecku. Před tím si prohlédl automobilku Škoda v Mladé Boleslavi a odpoledne krátce zavítal do Liberce. Jeho krátká návštěva v tomto městě ale vyvolala rozhořčení mezi představiteli kraje, okolních obcí i dalšími politiky. Schröder do Liberce dorazil s hodinovým zpožděním a poté si stihl pouze v rychlosti prohlédnout Státní vědeckou knihovnu.

První šrám utrpěla kancléřova návštěva Liberce už v úvodu. Čekalo na něj asi 20 demonstrantů z česko-lužického spolku, kteří kritizovali rušení škol pro Lužické Srby v Sasku. Kancléř jejich vystoupení přešel bez jediné poznámky, v knihovně pak ale ve své zdravici hovořil o důležitosti respektování menšin. "Nelíbí se nám uzavírání menšinových škol v oblasti Lužice. Jde o postoj proti trendu Evropské unie, proti chartě menšinových jazyků," řekl ČTK zástupce Spolku česko-lužického Radek Čermák.

Podle kancléře Schrödera není náhoda, že do Česka přijel 21. srpna, v den výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy, na níž se v roce 1968 podíleli i vojáci zaniklé Německé demokratické republiky. Právě proto je důležité ujistit sousední zemi v přátelství, uvedl.

Schröderova několikahodinová návštěva Čech byla součástí jeho dvoutýdenní cesty hraničními regiony sousedícími s Českem a Polskem. Cesta je věnována zejména vysvětlování otázek rozšiřování EU a spolupráce s Českem a Polskem v německém pohraničí i v obou sousedních zemích. Schröder se setká se Zemanem ještě v pátek ve Františkových Lázních a Chebu.

Srpen 1968 je mementem, znělo u budovy Českého rozhlasu

Ani po 33 letech, které uplynuly od sovětské okupace Československa, nesmějí být podle účastníků úterního pietního aktu u budovy Českého rozhlasu v Praze tehdejší události zapomenuty. Památku lidí, kteří v srpnu 1968 na Vinohradské třídě zahynuli při střetech s okupačními vojáky, uctilo několik desítek pamětníků, tehdejších redaktorů Československého rozhlasu a dalších obyvatel Prahy. Náměstek ministra obrany Josef Jehlík ve svém projevu uvedl, že nyní je pro většinu občanů invaze vojsk pěti států Varšavské smlouvy v noci na 21. srpna 1968 téměř zapomenutou historií. Reflexe srpnových událostí je malá a nedokonalá. Nesmí se omezit na kladení věnců a pár článků v novinách, dodal.

Pražský primátor Jan Kasl zdůraznil, že srpnová invaze si vyžádala nejen desítky obětí, stovky raněných i značné materiální ztráty, ale také nevyčíslitelné škody na duchu národa. "Krátká paměť některých lidí je zarážející," prohlásil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a poukázal nejen na srpen 1968, ale i na důsledky komunistické vlády a chování lidí v 50. a 70. letech. Všichni řečníci připomněli úlohu, kterou tehdy sehrál Československý rozhlas. "Okolní ulice byly zaplněny statečnými lidmi, kteří téměř svými těly bránili nejméně tři čtyři hodiny tomu, aby se sovětští vojáci dostali do rozhlasu a zastavili naše vysílání. My jsme díky tomu mohli relativně dlouho vysílat tady odsud a mezitím se stačili připravovat další studia," vzpomněl tehdejší rozhlasový redaktor Jiří Dienstbier.

Výročí okupace si připomněli politici u sochy svatého Václava

Obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy před 33 lety si v horní části pražského Václavského náměstí připomněli zástupci čtyřkoalice a později i představitelé neparlamentních politických stran a občanských sdružení. U sochy svatého Václava společně položili květiny předsedové KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU Cyril Svoboda, Hana Marvanová, Michael Žantovský a Ratibor Majzlík. Poté se poklonili památce lidí, kteří 21. srpna 1968 zahynuli u budovy tehdejšího Československého rozhlasu na Vinohradech.

Brňané si připomněli oběti invaze vojsk Varšavské smlouvy

Památku lidí, kteří zahynuli v Brně v srpnových dnech let 1968 a 1969, v Brně uctili představitelé města, kraje, politických stran i jednotliví občané. Vojáci ze zemí Varšavské smlouvy při invazi do Československa 21. srpna 1968 zastřelili v Jihlavské ulici šestnáctiletého Josefa Žemličku z Omic a nedaleko závodu Zetor v Brně-Líšni Viliama Debnára z Hostěnic. O rok později byli při demonstraci k prvnímu výročí invaze zastřeleni osmadvacetiletý Stanislav Valehrach z Koválovic a osmnáctiletá Danuše Muzikářová. Květiny k pamětním deskám položili brněnský primátor Petr Duchoň a hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Prezident Havel souhlasí s návrhem reformy armády

Prezident Václav Havel souhlasí s návrhem reformy české armády tak, jak ho připravil tým vládního zmocněnce Jaroslava Škopka. Škopek to po úterní schůzce s Havlem na Pražském hradě řekl ČTK. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl ČTK sdělil, že se Havel k návrhu reformy vyjádří až na zasedání vlády, na němž se o této otázce bude hovořit. Podle Krafla hovořil prezident se Škopkem o konečném stavu české armády, jejím složení a principech reformy do roku 2006. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík doufá, že vláda bude reformu české armády projednávat na samostatném zasedání. Už dříve řekl, že počítá s tím, že na toto jednání premiér Miloš Zeman přizve i prezidenta. Konkrétní termín jednání vlády o reformě armády však podle Krafla zatím nebyl stanoven.

Václav Klaus: Opozice má mít pochopení pro reformu armády včetně nákladů

Reforma českých ozbrojených sil je podle předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause reformou zásadní a v této otázce je podle něj třeba najít hlubší a jasnou politickou shodu. Úkolem parlamentu i opozice podle něj je, aby měly pro reformu armády pochopení, a to i pro její ekonomické nároky. Klaus to řekl na tiskové konferenci po úterním jednání s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. "Ta reforma nemá jen svou vojenskou stránku. Není také možné, a já si vážním, že to ministr obrany jasně řekl, aby to bylo otázkou jedné vlády, jedné etapy, jedné politické strany," poznamenal Klaus. Volební rok 2002 by podle něj neměl ovlivnit tyto důležité změny. "Pokusím se také k tomu já sám přispět," dodal předseda nejsilnější opoziční strany. Ocenil také podle něj vzrůstající vědomí, že armáda není izolovaným resortem, který "nedýchá se zbytkem společnosti, se zbytkem ekonomiky".

Vláda zřejmě ve středu schválí návrh ministra obrany Jaroslava Tvrdíka a požádá Poslaneckou sněmovnu o souhlas s pobytem českých vojáků v misi NATO v Makedonii na dobu delší než 60 dní. Tvrdík po jednání s Václavem Klausem uvedl, že vládě ve středu tento návrh předloží. Klaus doplnil, že poslanci by se žádostí vlády měli zabývat už na zářijové schůzi.

Čeští výsadkáři v Makedonii začali plnit zadané úkoly

Celkem 120 českých výsadkářů z Chrudimi se v úterý začalo rozmisťovat v prostoru budoucího velitelství operace NATO Hlavní sklizeň v Makedonii. Britskému velení se po několika dnech vyjednávání definitivně podařilo vyřešit majetkoprávní spory, které bránily užívání vytipovaného prostoru. Čeští vojáci definitivně opustili nedalekou základnu armády Spojených států a přesunuli se do dosud nechráněného prostoru nyní zřizovaného velitelství NATO 17 kilometrů východně od Skopje.

Vybudování objektu vrchního velení operace Hlavní sklizeň bránily majetkoprávní spory mezi vládou Makedonie, tchajwanskými podnikateli a britským vojenským kontingentem. Britové totiž pro sídlo velitelství vybrali pozemek, který měl sloužit jako obdoba průmyslových zón v ČR. Na tomto pozemku jejich majitel z Tchaj- wanu vybudoval rozlehlou skladovou halu.

První předsunutá skupina českých vojáků dorazila do Makedonie v pátek, zbývající část předsunuté skupiny pak v sobotu.

Britové kvůli Romům zvažují návrat na ruzyňské letiště

Velká Británie uvažuje o návratu svých imigračních úředníků na pražské letiště. Londýn je totiž znepokojen opětným nárůstem počtu českých žádostí o azyl po nedávném pozastavení ruzyňských kontrol. Mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil ČTK řekl, že počet českých žadatelů o azyl v Británii znovu stoupá a Praha se znovu dostává do situace, kdy je nutné tento problém řešit. Situací se má proto ve středu zabývat i vláda. "V případě pokračujícího nárůstu žádostí o azyl jsme připraveni kontroly zavést," řekl mluvčí britského velvyslanectví v Praze Zbyněk Havránek. Podobně jako Pospíšil hovořil i o eventuálních jiných opatřeních, ale nikdo z nich je blíže nespecifikoval. Britské kontroly na ruzyňském letišti v Praze byly terčem kritiky nejen Romů, ale i ochránců lidských práv a některých politiků.

Restrukturalizace ocelářství před vládou půjde do tripartity

Vláda nebude ve středu projednávat restrukturalizaci českého ocelářského průmyslu, neboť ve čtvrtek má tento dokument ještě posoudit tripartita. "Dohodl jsem se s premiérem Milošem Zemanem, že se projednání ve vládě přeloží až na příští týden," řekl ČTK ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Dokument je však podle něj připraven a toto odložení není kvůli jeho dopracování. Stát má podle tohoto dokumentu na restrukturalizaci hutí poskytnout pouze kolem dvou miliard korun, z toho 1,5 miliardy Kč na sociální a zaměstnanecké dopady restrukturalizace. Zbytek má být určen na staré ekologické zátěže a spoluúčast na financování vědy a výzkumu. Počet zaměstnanců má podle neoficiálních zpráv klesnout do roku 2010 na necelých 25 tisíc z 33 tisíc osob. Oddlužení má tedy být plně v režii jednoho nebo více strategických investorů, vybraných z výběrového řízení, do integrovaného Českého ocelářského podniku. Ten vznikne sloučením Nové Huti, Třineckých železáren, hutní divize Vítkovic a Vysokých pecí Ostrava.

Spouštění Temelína bude pokračovat po testech bez provozu turbíny

Pracovníci jihočeské jaderné elektrárny Temelín nadále stabilizují reaktor prvního bloku na minimálním výkonu 0,3 procenta. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře provede personál zatím bez provozu turbíny zkoušky regulátoru turbíny po jeho úpravách. Odchylka ve funkci regulátoru, který řídí práci jednoho z ventilů, byla v neděli příčinou odstavení reaktoru. "Před zvýšením výkonu reaktoru a opětovným přifázováním turbíny se provádějí drobné úpravy regulátoru turbíny a nyní se připravují jeho zkoušky," řekl mluvčí s tím, že regulátory jsou řízeny přes systém kontroly a řízení firmy Westinghouse. Dodal, že odborná skupina také v pondělí vyhodnotila provoz a odstavení turbíny.

Rakouští odpůrci Temelína zpochybňují hodnověrnost ČEZ

Kontroverzní jihočeská jaderná elektrárna Temelín od nedělní poruchy navzdory prohlášením svého provozovatele stále stojí. Ve svých tiskových prohlášeních to podle agentury APA tvrdí dvě organizace hornorakouských odpůrců atomové energetiky, které zároveň vyjádřily výrazné pochybnosti o hodnověrnosti společnosti ČEZ a jejích informacích. Oznámení ČEZ o opětovném "nastartování" Temelína bylo "prostě nepravdivé", stojí v prohlášením Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí a Akčního výboru pro pohraniční region - Stop Temelín. Obě organizace poukazují na to, že výkon temelínského reaktoru činí momentálně 0,3 procenta a turbína nebude moci být pravděpodobně uvedena do provozu ještě ani dnes. Provozovatelé Temelína prý přesto už dvakrát od neděle oznámili nové spuštění reaktoru a napojení turbíny. "Tato zmateční hra provozovatelů Temelína neskýtá dobrý obraz seriózního informování o postupech a problémech v elektrárně," kritizuje mluvčí hornorakouské platformy Josef Pühringer práci na "Potěmkinově vesnici" v Temelíně.

Ramsarská mise potvrdila správnost hospodaření na Šumavě

Mezinárodní komise přírodovědců, která počátkem června hodnotila vliv zásahů proti kůrovci na šumavské mokřady a rašeliniště, potvrdila správnost hospodaření v tomto národním parku. V Praze to řekl ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Mise odborníků z výboru Ramsarské úmluvy, která v celosvětovém měřítku ošetřuje ochranu mokřadů, do Česka přijela na pozvání ministerstva. Závěrečná zpráva mise konstatuje, že tyto velice citlivé ekosystémy nejsou na Šumavě narušovány, uvedl Kužvart. Resort povolil v některých případech kácet v nejcennějších zónách parku stromy napadené kůrovcem. Čelí proto kritice z řad některých vědců a nevládních organizací. "Pohled ze zahraničí dává objektivní obrázek toho, jak se hospodaření odráží na stavu ekosystému," uvedl Kužvart. Doplnil, že výsledek posouzení je pro něj odbornou satisfakcí. Ačkoli se komise soustředila pouze na oblasti mokřadů a rašelinišť, odráží se v posudku podle něj stav celého parku.

Výbor Ramsarské úmluvy správě parku doporučil, aby kladla zvláštní důraz na jeho jádrové části, především na plochy rašelinišť a mokřadů. Měly by zůstat striktně bezzásahové. V přilehlých podmáčených lesích by mělo být kácení kůrovcem napadených stromů pouhou dočasnou výjimkou s tím, že dřevo bude ponecháno na místě a v místě nebude porušen vodní režim a půda. Podle Kužvarta se tak na Šumavě děje.

V Náchodě bylo exhumováno kolem 30 hrobů německých vojáků

Ostatky zatím přibližně 30 německých vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce, vykopali v Náchodě pracovníci společnosti Pargent. Společnost se stará o hroby Němců padlých na českém území. Exhumace začala 8. srpna a skončí příští týden, řekl ČTK vedoucí exhumačních prací Fred Hipp. Exhumovaní němečtí vojáci zemřeli v tehdejším náchodském lazaretu a pohřbeni byli v parku místního zámku. Celkem by mohlo být vykopáno kolem 60 hrobů. Ostatky padlých vojáků pracovníci Pargentu uloží do speciálních sarkofágů a později budou pietně pohřbeny na vojenském hřbitově v Brně. Pozůstalí si ostatky vojáků do Německa odvážejí jen výjimečně. Hipp nevyloučil, že při exhumacích by mohli narazit i na údajné hromadné hroby německých vojáků, které podle některých informací ubili náchodští civilisté v květnu 1945.

V ostravské zoo se narodilo mládě žirafy Rothschildovy

Nejčerstvějším přírůstkem ostravské zoo je teprve čtyřdenní samička žirafy Rothschildovy. Mládě se narodilo matce Croncitě a otci Sobakimu a má se čile k světu. "Je hrozně zvědavá a i když se stále drží v blízkosti matky, okukuje, co se dá," řekla ČTK pracovnice zoo Jindřicha Zemanová. Žirafí matka zvládla porod bez komplikací a mládě se během půlhodiny postavilo na nohy. Následujících 13 měsíců bude přijímat především mateřské mléko. Už ve dvou týdnech se však žirafy pokoušejí přijímat také potravu dospělých jedinců. Pokud se někdo rozhodne mládě sponzorovat, může mu vymyslet také jméno. Mělo by začínat písmenem "I", řekla Zemanová. Ostravská zoo chová žirafy Rothschildovy od roku 1987. Za tu dobu se jí podařilo odchovat devět mláďat, dva samce a sedm samic. První mládě, které se v Ostravě narodilo, bylo odchováno uměle.

Ze sportu:

Tomáš Řepka nedostal pozvánku od reprezentačního trenéra Jozefa Chovance pro nadcházející kvalifikační dvojzápas. Obránce Fiorentiny se bez dostatečné omluvy nedostavil k přátelskému utkání s Korejskou republikou. Z výběru vypadl také Patrik Berger, který si v tréninku poranil koleno. Nominaci rozšířili Karel Poborský z Lazia Řím, Ivo Ulich z Mönchengladbachu a Pavel Kuka ze Slavie. Všichni v zápasu proti Korejcům chyběli. Reprezentanty čeká 1. září utkání na Islandu a o čtyři dny později duel s Maltou v Teplicích. Kvalifikační účet pak uzavře zápas s Bulharskem 6. října v Praze.

Německý hokejový svaz je připraven převzít od Českého svazu ledního hokeje pořadatelství mistrovství světa v roce 2004, pokud budou pokračovat potíže s přípravou šampionátu. Němci přišli s touto nabídkou už po skončení letošního šampionátu, který hostili, a nyní ji potvrdili. Česká republika měla původně pořádat MS v roce 2003, ale kvůli problémům s výstavbou nové haly, již požaduje Mezinárodní hokejová federace (IIHF), si organizaci prohodila s Finskem, kde měl být šampionát o rok později.

Na opačných koncích zeměkoule se podrobily operacím poraněných menisků české basketbalistky Eva Němcová a Kamila Vodičková. Do péče lékařů v americkém Clevelandu se svěřila Eva Němcová, která bude vyřazena z herní činnosti na čtyři až šest týdnů, takže určitě nestihne zářijové mistrovství Evropy ve Francii. V Praze podstoupila artroskopickou operaci kolena pivotka Kamila Vodičková.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky, ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy, i bouřky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.