Zprávy Radia Praha

Prezidenta Havla zajímaly zkušenosti Dánů s referendem ohledně Evropské unie

Zkušenosti Dánska s referendy a členstvím v Evropské unii byly hlavním tématem schůzky prezidenta Václava Havla s předsedou vlády Dánského království Poulem Nyrupem Rasmussenem. Prezident se během setkání na Pražském hradě zajímal o argumentaci dánských politiků při referendech. Havel podle mluvčího Ladislava Špačka uvedl, že Češi budou ve složitější situaci. Dánské zkušenosti s členstvím v EU jsou podle Špačka o to cennější, že právě tato země bude ve druhé polovině roku 2002 evropské patnáctce předsedat. Havel s dánským předsedou vlády mluvil rovněž o časovém harmonogramu rozšiřování Evropské unie a chystaném summitu Severoatlantické aliance, který se příští rok uskuteční v Praze. Dánský premiér se ve čtvrtek v Praze setkal mimo jiné se svým českým protějškem Milošem Zemanem. Hovořili spolu především o ekonomické spolupráci a o možnostech rozšíření investic. Rasmussen je vůbec prvním předsedou dánské vlády, který Českou republiku od jejího vzniku v roce 1993 navštívil.

Kancléře Schrödera ve Františkových Lázních vítali i němečtí turisté

Za značné pozornosti desítek zejména starších německých turistů a lázeňských hostů přicestoval v pátek dopoledne vrtulníkem do Františkových Lázní na Chebsku německý kancléř Gerhard Schröder. V doprovodu českého premiéra Miloše Zemana tak pokračuje v návštěvě českých regionů, které hraničí s Německem. U fontány na začátku františkolázeňské kolonády přivítali oba premiéry starostka města Libuše Chrástová a hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. Otázka volného pohybu pracovních sil po vstupu kandidátských zemí do Evropské unie a německá snaha o odklad tohoto pohybu zřejmě patřila mezi hlavní témata při jednání premiérů České republiky a Německa Miloše Zemana a Gerharda Schrödera na Chebsku a v bavorském pohraničí. Ministerští předsedové se přitom veřejně snažili demonstrovat snahu o překonání některých odlišných názorů na tuto i další otázky.

Rakousko a Česko podepsaly dvě mezivládní dohody o pracovních silách

Dohodu o výměně zaměstnanců za účelem rozšíření jejich odborných a jazykových znalostí a Dohodu o zaměstnávání občanů v příhraničních oblastech podepsali ve Vídni rakouský ministr hospodářství a práce Martin Bartenstein a místopředseda české vlády Vladimír Špidla. Oba dokumenty vstoupí v platnost se vší pravděpodobností počátkem roku 2002 a druhá z nich usnadní život především obyvatelům příhraničních oblastí. Bartenstein a Špidla se při setkání rovněž znovu dotkli otázky plánovaného sedmiletého přechodného období pro volný pohyb pracovních sil po vstupu Česka do Evropské unie. Zatímco Bartenstein zdůraznil, že jde o společné rozhodnutí 15 členů unie, Špidla podle rakouské agentury zdůraznil, že jednání o této otázce ještě nebyla ukončena.

Češi zabezpečí lékařskou službu i pro velení NATO v Makedonii

Příslušníci české výsadkové roty v Makedonii, jejichž hlavní povinností je chránit velitelství odzbrojovací mise NATO, byli pověřeni dalším úkolem, který jednotku ještě více zapojí do mezinárodní operace Hlavní sklizeň (Essential Harvest). Tým osmi vojenských lékařů a zdravotního personálu bude totiž zajišťovat lékařskou službu i pro velitelství operace. Současně se lékaři budou starat o zdravotní stav celé české roty, budou doprovázet konvoje s důležitými osobami a s největší pravděpodobností i operovat v operačních sálech armády Spojených států. Lékaři se shodují v tom, že jejich vybavení v této malé polní nemocnici je vcelku dostačující. Lékaři mají dohodu s velitelstvím nedaleké americké základny, že v případě nouze poskytnou vrtulník a pacient bude moci být převezen do nejbližší kvalitní nemocnice, tedy do Uroševace.

Příslušníci české výsadkové roty v Makedonii, kteří se účastní operace NATO Hlavní sklizeň, začnou zřejmě již počátkem příštího týdne vyjíždět do terénu a odzbrojovat albánské povstalce. Zájem na tom, aby se tohoto úkolu jako první zhostili čeští výsadkáři, má jeden z vedoucích činitelů operace v Makedonii brigádní generál Barney White-Spunner. Čeští vojáci, kteří do Makedonie dorazili jako první, v plné bojové pohotovosti a zřejmě jsou tak zatím jako jediní připraveni začít zbraně od povstalců odebírat. Velitelství operace v Makedonii se podle něj shoduje v tom, že je zapotřebí urychleně využít vůli Albánců zbraně odevzdat

Ani slovenským Romům se britské kontroly v Ruzyni nelíbí

Hluboké znepokojení nad opětným zavedením britských kontrol na pražském letišti, "namířených výlučně proti Romům", vyjádřila v prohlášení Romská iniciativa Slovenska. Romská organizace vyzývá českou vládu, aby nesouhlasila s "nehumánními kontrolami" a přestala "pštrosí politikou pomáhat k šíření rasismu a diskriminace". Výmluvy, že kontroly jsou menším zlem ze špatných řešení, "jistě nectí vládu suverénního státu". Kvůli vlně žadatelů o azyl z řad slovenských Romů zavedla Británie vůči Slovákům víza již na podzim 1998 a dosud toto opatření nezrušila, na rozdíl od ostatních západních států, které vlny romských migrantů načas přiměly sáhnout po vízech. Londýn se ve čtvrtek rozhodl obnovit imigrační kontroly, ale o tom, kdy se britští úředníci v Ruzyni zase objeví, zatím není rozhodnuto. Ve středu s britským záměrem souhlasila česká vláda jako s jediným možným řešením, jak předejít zavedení vízové povinnosti s Británií kvůli opětovnému vzrůstu počtu romských žadatelů o azyl přicházejících na ostrovy z Česka. Vláda za souhlas sklízí kritiku opozice.

Britové stále nezveřejnili termín kontrol, Ruzyně je připravena

Ani v pátek britská strana neinformovala o termínu, kdy britští úředníci začnou znovu kontrolovat cestující na pražském letišti v Ruzyni. Mluvčí britského velvyslanectví v Praze Zbyněk Havránek řekl, že nyní záleží na britském ministerstvu vnitra. V Ruzyni je podle něj pro zahájení kontrol již vše technicky připraveno. Totéž potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.

V červenci se počet českých žádostí o azyl v Británii takřka nezměnil

Počet žádostí českých občanů o azyl v Británii se v červenci nijak podstatně nezměnil proti červnu. Právě zveřejněná oficiální data uvádějí pro červenec 105 hlavních žadatelů, zatímco v červnu to bylo 120 hlavních žadatelů. Data za srpen zveřejní britské ministerstvo vnitra až koncem září. Británie zavedla se souhlasem české vlády 18. července předběžné kontroly cestujících do Británie na pražském letišti ve snaze omezit příliv uchazečů o azyl z České republiky. Kontroly, který nyní Londýn se souhlasem Prahy hodlá obnovit, byly přerušeny 9. srpna.

Test potvrdil nemoc šílených krav u dojnice na Žďársku

Třetí veterinární test potvrdil výskyt nemoci šílených krav (BSE) u dojnice soukromého chovatele ve Světnově na Žďársku. Řekl to zdroj ze Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Jde o druhý případ výskytu této nemoci, první výskyt BSE v České republice potvrdil veterinární ústav v Jihlavě 8. června. Postižená kráva pocházela z chovu zemědělského družstva v Dušejově.

Tuzemští chovatelé skotu nepřistoupili ani po druhém potvrzeném výskytu nemoci šílených krav (BSE) k přijetí zvláštních preventivních opatření. Prevence kvůli této nemoci již existovala před výskytem u dušejovské krávy. Někteří chovatelé pouze zvýšili zájem o dodavatele krmiva a vyžádali si potvrzení o nezávadnosti krmných směsí.

Nomura odmítá, že požaduje beztrestnost svých zaměstnanců

Společnost Nomura odmítá, že by českému státu učinila nabídku, podle které by zaměstnanci Nomury měli získat beztrestnost. V některých českých médiích se tento týden objevily informace, že podle plánu Nomury má stát zaručit některým lidem z Nomury beztrestnost. Nomura by se navíc měla dostat ke správě aktiv, která bývalá IPB převedla na Kajmanské ostrovy, výměnou by podle tisku upustila od zahájení arbitráže. Nomura vede kvůli loňskému uvalení nucené správy a prodeji IPB spor s českou stranou. Domnívá se totiž, že byla porušena smlouva o ochraně investic mezi Českem a Nizozemskem. Nomura chce v arbitráži na české straně získat 30 až 40 miliard korun. Bývalou IPB získala loni v červnu Československá obchodní banka.

Na romském festivalu v Jablonci se představí 170 účinkujících

Asi 170 Romů z celého Libereckého kraje se představí jako účinkující na prvním regionálním festivalu romské kultury, hudby a tance, který se uskuteční v sobotu na jabloneckém výstavišti. "Smyslem akce je podpořit v Romech vztah k romské identitě," řekla romská poradkyně okresního úřadu v Jablonci nad Nisou Anna Cínová. O Romech se podle ní hovoří převážně jen negativně, což v nich vyvolává nechuť veřejně se hlásit ke své národnosti. Většina z nich se domnívá, že není dobré být Romem. Cínová dodala, že potlačování identity vede k zániku romské hudby, tance a zvyků. Pořadatelem festivalu se podle ní stalo jablonecké Občanské sdružení pro podporu a rozvoj romské mládeže. Akce se koná pod patronátem ministerstva kultury, úřadu vlády a okresních úřadů kraje. Festival je koncipován jako soutěžní v oboru hudebním a tanečním.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme skoro jasno, ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 26 až 30 stupňů Celsia, slabý jihovýchodní vítr 5 až 15 kilometrů za hodinu.