Zprávy Radia Praha

Praha možná bude svědkem vyvrcholení vztahů NATO-Rusko

Listopadový summit Severoatlantické aliance v Praze nemusí být jen o rozšiřování a vnitřním vývoji aliance; jeho význam možná umocní formální završení dosavadních vztahů NATO s Ruskem. Existuje prý totiž naděje, že se v Praze podepíše dohoda o vytvoření nového orgánu NATO-Rusko, který umožní společná politická a vojenská rozhodnutí. Zdroj, který si nepřál být jmenován, ČTK dělil, že rozhodnout o podobě tohoto nového tělesa se má na květnovém setkání ministrů zahraničí NATO v Reykjavíku. Z Ruska by měl přijet ministr zahraničí Igor Ivanov a uzavřít s NATO dohodu. Otázkou zůstává, kdy a kde bude slavnostně podepsána tato dohoda, kterou zdroj označil za jednu z nejdůležitějších věcí vývoje po loňském 11. září. Možná hned na Islandu, možná až v Praze, možná mezitím.

Na vytvoření nového orgánu, který bezprecedentně posílí spolupráci 19 členů aliance a Ruska v otázkách společného zájmu, se dohodli ministři zahraničí a obrany "dvacítky" loni v prosinci v Bruselu při zasedáních Stálé výkonné rady NATO-Rusko. Tato rada podle velvyslance ČR při NATO Karla Kovandy nefunguje dost pružně a nemůže přijímat závazná rozhodnutí, což umožní nový společný orgán.

Senát chtěl posílit své postavení, poslanci to zamítli

Senátoři se rozšíření svých pravomocí v tomto volebním období nedočkají. Poslanecká sněmovna totiž velkou většinou zamítla senátní návrh novely ústavy, který posiloval postavení horní parlamentní komory. Rozsáhlá novela chtěla mimo jiné ztížit možnost sněmovny přehlasovat veto Senátu, umožnit skupině senátorů předkládat zákony nebo omezit imunitu zákonodárců. Poslanci se shodovali, že není naděje na přijetí návrhu před červnovými parlamentními volbami. Zatímco ale občanští demokraté proto chtěli předlohu rovnou zamítnout, přimlouval se sociální demokrat Zdeněk Jičínský a křesťanský demokrat Cyril Svoboda za její propuštění do druhého čtení. Zdůvodnili to potřebou diskutovat o nynějším parlamentním uspořádání a principech dělby moci v České republice.

Japonský císař s manželskou navštíví v létě Českou republiku

Japonský císař Akihito s manželkou Mičiko navštíví v červenci letošního roku Českou republiku v rámci evropské cesty, která je zavede také do Rakouska, Polska a Maďarska. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na japonské oficiální zdroje. Podle jejich informací odletí japonský císařský pár 6. července z Tokia do Prahy, kde se setká s prezidentem Václavem Havlem. Poté odjede Akihito s Mičiko do Varšavy, kde je přijme prezident Aleksandr Kwašniewski. 13. července odjedou na pozvání rakouského prezidenta Thomase Klestila do Vídně a 16. července uzavřou evropskou cestu návštěvou Budapešti a setkáním s prezidentem Ferencem Madlem.

Kancléř Schüssel: Otázka Temelína musí být vyřešena před rozšířením EU

Česko-rakouský konflikt týkající se jihočeské jaderné elektrárny Temelín musí být vyřešen před rozšířením Evropské unie. Řekl to v Madridu rakouský kancléř Wolfgang Schüssel. Na tiskové konferenci se španělským premiérem José Maríou Aznarem vyjádřil přesvědčení, že česká vláda bude respektovat svůj závazek realizovat investice pro zlepšení bezpečnosti Temelína a že česko-rakouská "závazná dohoda" z loňského září bude respektována. "Problém musí být vyřešen před rozšířením unie," řekl Schüssel, jinak "si vyhrazujeme právo" jeho řešení vyžadovat. Rakouský kancléř konstatoval, že po vyřešení "jistého počtu problémů je nyní 60 procent Rakušanů pro rozšíření".

Otto von Habsburg k Benešovým dekretům

Diskuse Evropské unie, Česka a Německa o Benešových dekretech je nezbytná, píše v německém listu Die Welt bývalý následník rakouského trůnu a poslanec Evropského parlamentu za bavorskou stranu CSU v letech 1979-99 Otto von Habsburg. Jde o problém, se kterým se EU musí vyrovnat. Příští vlna vstupu do EU se musí připravit ve všech oblastech. To platí v neposlední řadě o přizpůsobení kandidátských zemí společnému evropskému právu, včetně lidských práv. Většině zemí, jako jsou Maďarsko, Polsko nebo baltské státy to nečiní problémy. Jediným větším problémem ale jsou takzvané Benešovy dekrety v Česku nebo spíš tvrdé odmítání některých politiků v Praze je prohlásit za neplatné. Výmluva, že jsou už překonané a tím neúčinné, nemůže platit, soudí Habsburg.

Zemědělci již letos dosáhnou na peníze z evropského fondu Sapard

Již v tomto roce by mohli zemědělci dosáhnout na evropské peníze z fondu Sapard. Na přelomu března a dubna by totiž měla být akreditována agentura, která umožní tyto zdroje čerpat. Na tiskové konferenci v Brně to uvedl hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Samotný Jihomoravský kraj se na zemědělské produkci ČR podílí 20 procenty, řekl hejtman. Velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian doplnil, že z fondu Sapard se budou prostředky čerpat v letech 2002 až 2004. Je připraven podporovat restrukturalizaci zemědělství v přidružených zemích Evropské unie tak, aby mohlo soutěžit i na evropských trzích. Pomoc unie může podle něj směřovat i k vinařům tak, aby zvýšili kvalitu svých produktů. Právě vinařství a vinohradnictví je jedním ze sporných bodů při vyjednávání kapitoly zemědělství. ČR totiž požaduje přechodné období pro vysazování vinic až do roku 2009. Cibrian předpokládá, že se v této otázce podaří dohodnout kompromis.

Česká vláda také v pondělí schválila záměr ministerstva zemědělství, aby se v období před vstupem České republiky do Evropské unie pokusilo přilákat do země zahraniční investory na výsadbu nových vinic. V ČR je nyní asi 11.000 hektarů vinic, z toho 91,6 procenta v Jihomoravském kraji, a jejich plocha by mohla před vstupem do unie vzrůst až na dvojnásobek.

Tři pětiny českých podniků nemají strategii vůči EU

Zhruba 60 procent českých podniků nemá žádnou strategii rozvoje z hlediska budoucího začlenění České republiky do Evropské unie. Přitom největší hrozbou pro ně bude právě rostoucí, dobře připravená a mnohdy bohatší konkurence z unie. "Každý podnik by měl evropskou strategii zohlednit ve svých strategických záměrech a vytvořit tým lidí, kteří by za přípravu podniku na růst konkurence a změnu podmínek nesli zodpovědnost," řekl ČTK generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa.

Soud udělil za Asanaci tři podmínky, čtvrtý obžalovaný osvobozen

Tresty odnětí svobody s podmíněným odkladem vyměřil v úterý soud třem ze čtyř vysokých funkcionářů předlistopadového ministerstva vnitra a Státní bezpečnosti (StB). Čtvrtého obžalovaného za akci Asanace Obvodní soud pro Prahu 6 osvobodil. Akce StB měla za cíl donutit některé signatáře Charty 77, aby si sami podali žádost o vystěhování do ciziny. Bývalému náčelníkovi 10. správy ministerstva vnitra Vladimíru Stárkovi, Zdeňku Wiederlechnerovi, který ho v této funkci v roce 1982 vystřídal, a šéfovi pražské StB Zdeňku Němcovi soud vyměřil podmíněný tříletý trest s odkladem na zkušební dobu čtyř let. Dalšího šéfa pražské StB Oldřicha Mézla soud osvobodil, protože vyšetřovací spis neobsahoval žádné dokumenty, které by Mézl osobně podepsal. Desátá správa měla za úkol dohlížet na lidi nepohodlné komunistickému režimu a za tímto účelem vydávat příkazy také krajským správám StB. Vyhlášení rozsudku si v jednací síni vyslechl pouze Stárek, ostatní obžalovaní se nedostavili. Obhájci i státní zástupci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Státní zástupkyně Jana Hercegová ale po jednání řekla, že se v případě Mézla pravděpodobně odvolá, u ostatních obžalovaných je s rozsudkem spokojena.

STEM: Lidé si myslí, že se společnost vyvíjí správným směrem

Agentura STEM zjistila, že přibývá lidí, podle nichž se společnost vyvíjí správným směrem. Spokojenost v lednovém průzkumu vyslovilo 42 procent respondentů. Necelá čtvrtina dotázaných je nespokojených a podle více než třetiny lidí nesměřuje společnost nikam. Současné hodnocení vývoje české společnosti je nejpříznivější od roku 1996, vyplývá z šetření STEM. Hodnocení perspektiv příští generace se mění pozvolna, naopak změny hodnocení aktuální situace jsou dynamičtější. Vliv na hodnocení vývoje společnosti má politické smýšlení respondentů.

Jan Zahradil zpochybnil nápad odškodnit odsunuté německé antifašisty

Za "šílený nápad" považuje stínový ministr zahraničí za Občanskou demokratickou sranu Jan Zahradil úvahu sociálně demokratického poslance Zdeňka Koudelky, podle něhož by Česko mělo odškodnit odsunuté německé antifašisty. Zahradil ČTK řekl, že ho tento nápad absolutně překvapil a že by měl být co nejrychleji smeten ze stolu. Obává se totiž otevření "Pandořiny skříňky" v podobě plošných restitucí. Podle Koudelky je myšlenka odškodnění odsunutých německých antifašistů blízká řadě českých historiků a premiéru Miloši Zemanovi. "Jejich poválečný odsun z Československa byl totiž v rozporu s takzvanými Benešovými dekrety," řekl Koudelka v pondělí. Na základě některých dekretů československého prezidenta Edvarda Beneše byli z Československa po druhé světové válce odsunuti příslušníci německé menšiny za svůj aktivní podíl na rozbití země na konci 30. let. Podle Zahradila je ale otázka, kdo a jak by více než 55 let po skončení války dokazoval, kdo byl nebo nebyl odsunutým antifašistou. Navíc si myslí, že předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt by se s dílčími restitucemi asi nespokojil. Posselt už dal najevo, že záměr odškodnit ze sudetských Němců jen odpůrce nacismu je mimořádně problematický.

Politici věří, že mezi Čechy a Slováky jsou nadstandardní vztahy

Přestože Češi a Slováci žijí již více než devět let odděleně, panují mezi nimi nadstandardní vztahy, které nemají ve světě obdoby. Tvrdí to aspoň slovenští a čeští politici během nejrůznějších schůzek. Podobně hovořili po úterním setkání i místopředsedové vlád Pavel Rychetský a Pál Csáky. Řada běžných lidí to ale vidí jinak. Zejména Slováci si stěžují na to, že s každým novým zákonem se pro ně život v ČR komplikuje. "Chtěl bych zdůraznit, že všechna naše setkání jsou setkání vysoce nadstandardní," řekl po schůzce Rychetský. S Csákym podle něj hovořili především o připravovaném odškodnění obětí holocastu na Slovensku, o postavení slovenských neziskových organizací a také o ustavení úřadu ombudsmana.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík předal kasárna Berounu

Klíč k areálu starých berounských kasáren předal starostovi Berouna Jiřímu Bessrovi ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Završil tím dvouleté úsilí radnice i svého resortu o převod tereziánských kasáren městu. Při slavnostním aktu vyjádřil přesvědčení, že areál nebude danajským darem, ale poslouží neziskovému sektoru. ČTK Tvrdík řekl, že do roku 2006 chce armáda opustit dalších 70 posádek. "Od začátku 90. let nebyla armáda schopna převést přes 800 objektů v celkové hodnotě přes deset miliard korun," poznamenal. Zdůraznil, že převody majetku si proto vytkl jako svoji prioritu ve vedení resortu. Osobně již dohlížel na převod armádního majetku v Plzni, Chebu, Českých Budějovicích a Berouně.

Policejním činem roku 2001 je akce Alcatraz proti vzpouře vězňů

Policejním činem loňského roku se stala akce Alcatraz. Policisté a členové vězeňské služby při ní zabránili v 11 věznicích vzpouře a zabránili hromadnému útěku vězňů. Titul policista roku získal za svou profesionalitu člen mezinárodní policejní jednotky v Kosovu Lubomír Jozefčiak. Ministr vnitra Stanislav Gross ocenil v úterý nejúspěšnější policisty i v dalších šesti kategoriích. "Myslíme si, že je zapotřebí, aby veřejnost byla trochu lépe seznamována se všemi možnými událostmi, které se policistům přihodí," řekl ministr ČTK k druhému ročníku akce. Zdůraznil význam hledání autorit v policejních řadách. Podle Grosse se od policie čeká, že její příslušníci dokážou v těžkých chvílích pomoci.

Stavební výroba v prosinci kvůli špatnému počasí klesla o 6,8 pct

Celková stavební výroba v České republice klesla loni v prosinci ve stálých cenách meziročně o 6,8 procenta. Pokles ovlivnilo hlavně nepříznivé počasí. Prosinec se tak stal jediným měsícem loňského roku, kdy stavební výroba meziročně propadla. Po vyloučení počtu pracovních dní se snížila o 5,5 procenta, oznámil Český statistický úřad. V celém roce 2001 se stavební výroba zvýšila proti roku 2000 o 9,6 procenta. Ve druhé polovině a zvláště v posledním čtvrtletí loňského roku se růst zpomalil, a to i v důsledku výrazně zimního počasí v listopadu a prosinci.

Před prešovským krajským soudem začal další spor o Becherovku

Spor mezi českou společností Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) a firmou Dajk vyrábějící takzvanou slovenskou becherovku o ochranu před nekalou soutěží se dostal začátkem tohoto týdne před Krajský soud v Prešově. Advokátní kancelář Ernesta Valka z Bratislavy se v tomto sporu snaží dosáhnout toho, aby soud vyřkl, že firma Dajk používá neoprávněně značku Becherovka na označení svého bylinného likéru. Představitelé společnosti Dajk ovšem nařčení firmy JBKB odmítají s tím, že licenci na výrobu likéru koupili řádně od jejího vlastníka, domažlického podnikatele Zdeňka Hoffmana. Ve snaze dokázat toto své tvrzení požádali soud, aby předvolal ke svědecké výpovědi Jiřinu Hoffmanovou, která by podle jejich slov měla vysvětlit všechny nejasnosti související s výrobou becherovky na Slovensku. Právě s Jiřinou Hoffmanovou totiž zástupci slovenské firmy licenční smlouvu před dvěma lety podepsali. Právní zástupci firmy JBKB však trvají na svém, že žádná licenční smlouva nemůže být platná, protože darovací smlouva s recepturou slavného likéru je údajně falzifikát.

Dva pomníky na pražském Klárově

V parčíku na Klárově budou možná stát dva památníky. Koncem minulého roku radní Prahy 1 rozhodli, že tam po dokončení podzemních garáží bude památník druhého odboje. Radnice je nakloněna i žádosti postavit pomník připomínající vznik Charty 77. Nechá proto zpracovat studii, zda je možné oba památníky umístit v jednom parku, řekl starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. Zatímco na pomník druhému odboji bude vypsána veřejná architektonická soutěž, návrh pomníku Charty 77 je už hotov. Autorem pět metrů vysokého pylonu s výraznými číslicemi 77 je Petr Tučný.

Církev slaví nejen sv. Valentýna, ale také Cyrila a Metoděje

Nejen památkou sv. Valentýna je 14. únor. Podle liturgického kalendáře slaví katolická církev tento den také památku sv. Cyrila a Metoděje - slovanských věrozvěstů a spolupatronů Evropy. V Římě si každoročně světce Cyrila a Metoděje připomínají příslušníci slovanských národů společně s tamními věřícími. To, že se Cyril a Metoděj v únoru neslaví v českých zemích, je podle České biskupské konference dáno roční dobou a počasím. Cyrilometodějské oslavy jsou totiž přesunuty na 5. červenec kvůli tomu, aby se mohly konat tradiční pouti. Na čtvrtek jako známější ovšem připadá památka sv. Valentýna, který je považován za patrona zamilovaných. Valentin z Terni byl biskupem, který zemřel mučednickou smrtí ve třetím století. V křesťanské tradici je chápán jako patron mládeže a šťastného sňatku. Zvyk milovanému člověku v tento den něco darovat se podle církve odvozuje ze životopisu tohoto světce. Valentin měl obdarovávat mladé páry pestrými kyticemi ze své zahrady. Římským mužům přitom údajně radil zůstat raději doma u ženy než táhnout do války. Podle dochované tradice byl proto 14. února roku 269 popraven.

Film Tmavomodrý svět nebyl nominován na Oscara

Český snímek Jana Svěráka Tmavomodrý svět o českých letcích v britských službách za druhé světové války nebyl nominován na Oscara v kategorii nejlepšího zahraničního filmu. Mezi pěticí snímků, kteří budou o ocenění soutěžit, jsou Amélie z Montmartru (Francie), Elling (Norsko), Lagaan (Indie), "No Man's Land" (Bosna a Hercegovina) a "Son of the Bride" (Argentina). Nominace oznámila Americká akademie filmových umění a věd. Návštěvníky zahraničních kin tak nebude na film Tmavomodrý svět lákat pečeť nominace na Oscara. To je podle režiséra Jana Svěráka hlavní nevýhoda absence jeho filmu mezi pěticí zahraničních snímků nominovaných letos na cenu Americké akademie filmových umění a věd. "Výhodou naopak je, že nemusíme jet do Ameriky, abychom tam ve smokingu dělali stafáž, až si tvůrci Amélie z Montmartru půjdou pro Oscara," zavtipkoval režisér.

Radoslav Kvapil zahrál v New Yorku Dvořákovy klavírní skladby

Český klavírista Radoslav Kvapil našel v pondělí večer na českém konzulátu v New Yorku publikum, které nadšeně vyslechlo v jeho podání poměrně málo hrané klavírní skladby Antonína Dvořáka. Recitál uspořádalo České centrum v New Yorku a newyorská Harmonie Ensemble pod záštitou generálního konzulátu ČR. Kvapil koncertoval před plným sálem a na žádost publika přidal ještě několik skladeb. Kvapil je hlubokým znalcem Dvořákova klavírního díla, které jako první hudebník nahrál celé v letech 1967-1969. Český klavírista vystoupil koncem ledna v americkém Bostonu v Kennedy Library Foundation na pozvání bývalého amerického velvyslance v ČR Johna Shattucka. Tam zahrál skladby židovských skladatelů Viktora Ullmana, Gideona Kleina a Pavla Haase, kteří byli jedněmi z tisíců osob deportovaných nacisty do terezínského ghetta za druhé světové války. Jak napsal list The Boston Globe, Kvapil předvedl solidní, neokázalou techniku, mocný a svižný rytmus a silné, přímé hudební impulsy. Kvapil koncertoval ve Spojených státech již mnohokrát, vedle Bostonu a New Yorku také v Chicagu.

Jiří Suchý vystavuje v Brně kresby a návrhy kostýmů

Desítky kreseb, fotografií a kostýmních návrhů mohou zhlédnout návštěvníci výstavy děl legendárního zpěváka a herce Jiřího Suchého. Expozice je umístěna ve výstavní síni Biskupského dvora Moravské galerie v Brně. "Kresby nepovažujI za umělecká díla, ale za projev své šikovnosti," řekl při zahájení Suchý. Vystavené obrázky a fotografie nemají chronologické zařazení. "Maloval jsem podle chuti, jednou za čas podle nálady," dodal Suchý. Jednotným prvkem všech děl je výsadně ženské tělo. Autor si totiž podle svého vyjádření nedokáže představit, že by někdy maloval třeba zátiší s melounem. "Když maluji ženu či dívku, je to jako bych ji hladil," dodal Suchý.

Jiří Suchý se narodil před sedmdesáti lety v Plzni. S Jiřím Šlitrem založil v roce 1959 proslulé divadlo Semafor. Napsal přes 1200 písňových textů, 40 divadelních her, řadu povídkových knih, básní a vytvořil také řadu filmových scénářů.

Ze sportu:

Čeští krasobruslaři Kateřina Beránková a Otto Dlabola vystoupali na olympijských hrách do výšek, o jakých se jim před cestou do Salt Lake City ani nesnilo. Po báječném krátkém programu sice v pondělní volné jízdě klesli o jednu příčku, ale i osmé místo je mnohem víc, než čekali.

Kapitán české hokejové reprezentace na olympijských hrách v Salt Lake City Jaromír Jágr má potíže s vazy v koleně. Deník Washington Post citoval slova českého útočníka, který řekl, že by mohl vynechat úvodní páteční zápas národního týmu na turnaji.

Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský chce podle deníku Večerník Praha koupit pro zahraniční investory pražskou Slavii. O klub, který vlastní britská holdingová společnost ENIC, mají podle listu zájem korejský koncern Hyundai a nejmenovaný německo-švýcarský finanční konglomerát. Finanční ředitel sportovní divize firmy ENIC James Smith v pondělí pro ČTK uvedl, že slavný český klub není na prodej.

Trest na čtyři zápasy udělila disciplinární komise Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Tomáši Řepkovi za vyloučení v prvním zápase baráže o postup na mistrovství světa. Navíc český obránce, který se dočasně vzdal reprezentace a posléze byl z národního týmu vyřazen, zaplatí pokutu pět tisíc švýcarských franků.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky sněhové. Teploty plus 7 až plus 11 stupňů Celsia.