Zprávy Radia Praha

Premiéři visegrádských zemí: Návrh EK je vzdálen našim tužbám

Předsedové vlád České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska (zemí tzv. visegrádské čtyřky) vyjádřili nelibost nad návrhem Evropské komise, jak financovat rozšířenou Evropskou unii po přistoupení jejich zemí v letech 2004-06. Shodli se, že by se novým členům EU mělo dostat naprosto stejného zacházení jako stávajícím, což projekt EK zdaleka nezajišťuje. "Premiéři litují, že globální návrh Evropské komise je dosti vzdálen jejich stanoviskům pro jednání a jejich oprávněnému očekávání," praví se v textu, který získala ČTK v Bruselu; oficiálně měl být zveřejněn v Budapešti, kde se premiéři čtyřky měli původně sejít. Text byl nakonec domluven na dálku.

Volební spory a potíže s registrací stran bude řešit správní soud

Volebními spory a problémy, které se vyskytnou při registraci a rozpuštění politických stran a při pozastavení a znovuobnovení jejich činnosti, by se měl od počátku příštího roku zabývat Nejvyšší správní soud. Jeho sídlem bude Brno. Vznik Nejvyššího správního soudu má umožnit zákon, který přijala Poslanecká sněmovna. Předlohu musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident Václav Havel. Pokud soud k 1. lednu příštího roku skutečně vznikne, bude to přesně deset let poté, co začala platit Ústava ČR, která jeho existenci dosud marně předpokládala. Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš se obává, že soud začne pracovat v provizorních podmínkách, neboť na vybudování jeho brněnského sídla není dostatek peněz. Bureš chtěl, aby sídlil v Praze.

Veřejnoprávní smlouvy, na jejichž základě se poskytují různé dotace ve výši miliónů korun, nebudou přezkoumatelné. Vyplynulo to z vyjádření vicepremiéra Pavla Rychetského poté, co sněmovna neschválila vládní návrh nového správního řádu, který měl přezkoumávání umožnit. Zástupci ODS, kteří nový správní řád nepodpořili, se obávali toho, že jeho přijetí by ohrozilo výběr daní. Rychetský řekl, že veřejnoprávní smlouvy se týkají přesunů miliónových hodnot z veřejných prostředků. Jako příklad uvedl dotace, které poskytuje třeba Fond životního prostředí a ministerstva.

Čechům vězněným v Thajsku za pašování drog svítá naděje na návrat

Dvěma Čechům vězněným v Thajsku za pašování drog svítá naděje na návrat domů. Sněmovna totiž ratifikovala návrh smlouvy s Thajským královstvím, která umožní vzájemné vydávání občanů odpykávajících si trest v druhém státě. Návrh musí schválit i Senát. Až smlouva vstoupí v platnost, Nejvyšší soud uzná thajský rozsudek a pak začnou jednání o vydání obou Čechů. Už při návštěvě ministra zahraničí Jana Kavana v Thajsku dali tamní představitelé najevo, že vydání nebudou komplikovat. Česko se ve smlouvě zavazuje, že uzná thajské rozsudky nad svými občany, a Thajsko zase souhlasí s tím, aby si Češi zbytek trestu odpykali podle českých procesních předpisů. Smlouva platí i obráceně. Pro Čechy to znamená, že budou moci požádat v souladu s českým trestním řádem o prominutí zbytku trestu nebo dostat milost od prezidenta.

Václav Havel: Při jmenováních se nebudu řídit politickým klíčem

Prezident Václav Havel je otevřen rozpravě o jakémkoli svém úmyslu či jmenování, nebude se však řídit politickým klíčem či "nějakým principem opoziční smlouvy". Václav Havel tak reagoval na kritiku členů vlády a občanských demokratů, že při rozhodování o obsazení některých důležitých funkcí nepřihlíží k jiným názorům. "Chci chránit v rámci svých malých možností nezávislost některých institucí," řekl prezident. Dodal ale, že v současnosti není tato nezávislost ohrožena. "Ale zároveň nechci sám u eventuálního jejího ohrožování asistovat," poznamenal Havel, který do funkce viceguvernéra České národní banky znovu jmenoval Luďka Niedermayera.

Prezidenta ve čtvrtek v pořadu BBC ostře kritizoval vicepremiér Pavel Rychetský v souvislosti s Havlovou žádostí Senátu, aby v náležité lhůtě jmenoval dosavadní předsedkyni Nejvyššího soudu Elišku Wagnerovou soudkyní Ústavního soudu. Podle Rychetského měl Havel tento krok konzultovat s vládou. Také ministr financí Jiří Rusnok prohlásil, že s ním Havel znovujmenování Niedermayera neprojednal.

O výstavbě dopravního terminálu se rozhodne do konce března

O výstavbě mezinárodního dopravního terminálu pro překládku zboží a surovin z Ruska a Asie se rozhodne do konce března letošního roku. Sdělil to premiér Miloš Zeman s tím, že v současné době je projekt podroben důkladné ekonomické analýze českých a polských odborníků. Polsko chce přemístit výstavbu terminálu z Bohumína, kde byl loni v říjnu položen první díl širokorozchodné trati, na hraniční přechod Věřňovice na Karvinsku. Část terminálu by tak byla na českém a část na polském území. Polsko podle premiéra Leszka Millera čeká na výsledky rozborů a analýz. Podle českého ministra dopravy a spojů Jaromíra Schlinga si polská strana ještě stále nevyjasnila, co pro ní bude stavba a následný provoz terminálu vůbec znamenat.

Mezinárodní ostudou začal oficiální provoz nového česko-polského hraničního přechodu v Bartultovicích na Bruntálsku. Organizátorům setkání premiérů obou států Miloše Zemana a Leszka Millera se totiž podařilo polskou hymnu zahrát až na čtvrtý pokus. Miloš Zeman se svému protějšku za chybu omluvil s tím, že by mu nevadilo, kdyby viník rozšířil počet nezaměstnaných lidí. Řekl, že přechod pomůže urychlit ekonomický rozvoj oblasti s vysokou nezaměstnaností.

Profesionalizace české armády neohrozí rozvoj duchovní služby

Kaplanům nehrozí, že se jejich počty kvůli profesionalizaci české armády sníží. Ve vojsku nyní působí 13 duchovních, do roku 2008 jich má být 25. Do čtyř let by armáda měla být plně profesionální, bez vojáků základní služby. "Naroste počet profesionálů, kteří budou kaplany potřebovat, a proto počítáme s tím, že se počet duchovních bude zvyšovat," řekl ČTK náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Vojenští kaplani působí dnes již ve všech složkách armády - u pozemních sil, letectva, logistiky a u Hradní stráže. Dva z nich se nyní připravují na zahraniční misi. První vyjede k českým jednotkám na Balkáně, druhý se připravuje na případný výjezd na Blízký východ. Podle hlavního armádního kaplana Tomáše Holuba vyhledávají duchovní v armádě nejen věřící, ale také ateisté. Vojáci s nimi mohou řešit náboženské otázky, popřípadě i své osobní problémy.

Česko-slovenskou misi v Kosovu budou provázet i dva armádní psi

Dva armádní psi s psovody budou doprovázet mírovou misi 1. česko-slovenského praporu v Kosovu. "Je to poprvé, co budou naše vojáky v zahraničí doprovázet cvičení psi," řekl ČTK Josef Částka z vojenské veterinární základny v Grabštejně na Liberecku, která zvířata pro misi připravila. Armáda podle něj vysílá do Kosova fenu německého ovčáka Nesi, cvičenou na hledání zbraní, a statného Rexe, jehož specializací je vyhledávání drog. Psi odcestují 20. února. "Pro zvířata jsou připraveny podmínky možná lepší než pro vojáky, budou mít klimatizované buňky se sprchou a úložným prostorem na výstroj," dodal Částka. První armádní veterinární základna v Grabštejně na Liberecku připravila pro zahraniční mise v roce 2002 celkem šest psovodů a psů. Zbývající čtyři byli vycvičení k doprovázení polní nemocnice, jejíž zapůjčení nabídla vláda pro boj proti terorismu.

Americké ocelárny navrhly vstup do celého českého ocelářského průmyslu

Americké ocelárny US Steel navrhly ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) vstup do celého českého ocelářského průmyslu. "Prezentovaly při setkání ve středu svoji firmu a také zájem o vstup do českého ocelářského průmyslu," řekla ČTK mluvčí ministerstva Anna Stárková s tím, že jde o Novou huť, Vítkovice a Vysoké pece Ostrava. "Akvizicí v České republice chtějí rozšířit sortiment výrobků nabízených firmou US Steel na evropských a světových trzích," prohlásila. V případě dalšího zájmu Američanů budou jednání pokračovat.

Francouzská EdF už nemá zájem o privatizaci ČEZ

Francouzská elektrárenská společnost Electricité de France již nemá zájem o privatizaci české elektroenergetiky. Napsal to francouzský ekonomický deník Les Echos. Podle něj je důvodem rozhodnutí EdF příliš vysoká cena, kterou česká vláda za prodej elektroenergetiky požaduje. Pařížské ústředí EdF informace deníku potvrdilo. Česká vláda požaduje za prodej státního podílu elektrárenské společnosti ČEZ a šesti distribučních firem minimálně 200 miliard korun, přičemž transakci podmiňuje řadou dalších požadavků. Podle Les Echos by EdF byla schopná akceptovat i některé "obzvláště tvrdé" podmínky, jako je odběr uhlí a provoz jaderné elektrárny Temelín.

Zpráva, že francouzská Electricité de France ztratila zájem o privatizaci české elektroenergetiky, způsobila na burze propad akcií ČEZ téměř o osm procent.

Prosincové maloobchodní tržby překvapivě klesly o 0,4 procenta

Tržby v českém maloobchodě v loňském prosinci po 28 měsících nepřetržitého meziročního růstu překvapivě klesly o 0,4 procenta. Jak vyplývá z výsledků, které oznámil Český statistický úřad, prosincové nákupy ovlivnil zejména nižší počet pracovních dní a rozložení vánočních nákupů do předchozích měsíců. Po očištění od sezónních vlivů se tržby meziročně zvýšily o 1,2 procenta. Za celý rok 2001 maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 4,3 procenta. Analytici očekávali, že maloobchodní tržby v prosinci zpomalí růst z listopadových 6,6 procenta na pět procent. Za celý rok předpokládali vyšší růst, a to o 5,2 procenta.

Nejvyšší nedoplatky daní u ekonomicky propojených společností

Nejvyšší daňové nedoplatky mají společnosti, které jsou personálně a ekonomicky propojené, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). "Pokud nebude právní úpravou omezena možnost podnikání ve stejném předmětu v několika podnikatelských subjektech a rozšířena trestní odpovědnost za neplacení daní, nelze očekávat radikálnější snižování daňových nedoplatků," uvádí NKÚ v závěru z kontroly nedobytných pohledávek daně z přidané hodnoty a spotřebních daní. NKÚ prověřoval vybraných 11 finančních úřadů při kontrole a vymáhání nedoplatků v období 1998 až 2000. Konstatoval, že pokud stát chce zlepšit vymáhání daňových pohledávek, měl by zejména zabránit tomu, aby podnikatelé bez jakéhokoliv ručení a zcela beztrestně opustili předluženou společnost a zakládali k dalšímu podnikání nové firmy.

ODA již zaplatila pojišťovně deset miliónů, půjčilo jí 27 lidí

Občanská demokratická aliance ve čtvrtek složila na účet České pojišťovny deset miliónů korun. Na tuto první splátku ze svého téměř sedmdesátimiliónového dluhu si strana půjčila od 27 svých členů a příznivců, přičemž nikdo z nich nedal více než půl miliónu korun. Na páteční tiskové konferenci to oznámil předseda ODA Michael Žantovský. Zároveň zveřejnil jména všech věřitelů - patří mezi ně sám Žantovský, jeho předchůdce Jan Kalvoda, místopředseda Oldřich Kužílek a řada krajských představitelů strany. Část dluhu zaplatila ODA i z vnitrostranické sbírky, která vynesla asi čtvrt miliónu korun. Do sbírky přispěli i bývalí čelní politici aliance Vladimír Dlouhý, Pavel Bratinka a Libor Kudláček.

Britové jsou opět na letišti, cestující kontrolují desátý den

Cestující, kteří směřují z Česka do Velké Británie, už opět kontrolují britští konzulární úředníci. Na pražském letišti Ruzyně jsou od 5. února. Objevili se jen pět dní poté, co ukončili předchozí kolo kontrol. ČTK to řekl mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek. Důvodem návratu úředníků podle něj není zvýšený počet žádostí českých občanů o azyl, ale opět provozní potřeby. V lednu u pohovorů neuspělo 65 lidí - Čechů i lidí jiných národností. Bylo to o dvacet méně než při prosincovém osmidenním trvání kontrol. Na letišti Britové úřadovali poprvé loni v létě kvůli přílivu neoprávněných žadatelů o azyl, které takřka bez výjimky tvořili Romové.

Ruští poslanci se dožadují informací o umoření dluhu vůči ČR

Poslanci Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, pověřili Nejvyšší kontrolní úřad, aby prověřil transakci týkající se umoření části ruského dluhu vůči České republice ve výši 2,5 miliardy dolarů. Dosavadní informace, které jim ministerstvo financí poskytlo o urovnání pohledávky, považují totiž za nedostatečné. Požadavek iniciovali minulý týden představitelé několika frakcí, avšak duma usnesení neschválila. Více než sto poslanců pak podepsalo výzvu Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, který by jim měl odpovědět do poloviny dubna. Poslanci chtějí mimo jiné vědět, zda dohoda o vypořádání dluhu mezi Ruskem a Českou republikou byla loni v říjnu uzavřena v souladu se zákonem a proč vláda pověřila energetickou akciovou společnost RAO JES vypořádáním dluhu. Někteří z nich se přitom domnívají, že Rusko nemuselo České republice vůbec nic platit.

Rusko údajně žádá ČR o vydání dvou gangsterů z Petrohradu

Šéf petrohradské kriminální policie Alexandr Smirnov dementoval informaci ruského listu Vremja Novostěj, podle které by dva ruští občané, kteří jsou vězněni v České republice a o jejichž vydání Rusko požádalo, byli vrahy ruské liberální poslankyně Galiny Starovojtovové. "Jsou podezřelí z účasti v jiných zločinech," prohlásil podle ruské agentury RIA-Novosti Smirnov a zdůraznil, že ruská a česká policie úzce spolupracují. Upřesnil, že osoby podezřelé z vraždy poslankyně Starovojtovové byly identifikovány a že se po nich pátrá s pomocí policejních orgánů v zahraničí. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková na dotaz ČTK potvrdila, že Rusko požádalo o vydání dvou ruských občanů zadržovaných v České republice. Zároveň uvedla, že oba budou v nejbližší době předáni ruským justičním úřadům.

Odsouzený esesák Viel propuštěn kvůli špatnému zdraví z vazby

Bývalý důstojník nacistických oddílů SS Julius Viel (83), kterého loni německá justice odsoudila ke 12 letům vězení za vraždu sedmi židovských vězňů z terezínského ghetta, byl kvůli špatnému zdravotnímu stavu propuštěn z vězeňské nemocnice a přeložen do normálního zdravotnického zařízení. O nynější nezpůsobilosti k výkonu trestu rozhodl soud v jihoněmeckém Ravensburgu, který Viela v dubnu 2001 odsoudil. Ve čtvrtek odložil nejvyšší soud v Karlsruhe ve Vielově případě na neurčito odvolací řízení stanovené původně na 19. února. Proti rozsudku se odvolal nejen Viel, který zavraždění vězňů popírá, ale také státní žalobce, žádající nejvyšší, doživotní trest. Vielovo propuštění neznamená podle informací soudu v Ravensburgu definitivní zproštění vazby. V případě, že by se zlepšil zdravotní stav odsouzeného, který trpí rakovinou, musel by znovu výkon trestu nastoupit.

Ministr Trittin požaduje obsáhlé a otevřené objasnění poruch v Temelíně

Kvůli poruše v jihočeské jaderné elektrárně Temelín minulý týden požaduje německý ministr životního prostředí Jürgen Trittin obsáhlé a otevřené objasnění. Řada poruch, které začaly už při samém spouštění elektrárny, dospěla k dalšímu vrcholu, prohlásil v Berlíně Trittin. Celý blok jaderné elektrárny se tak podle něj ocitl ve velmi "vážné situaci", i když žádná radioaktivita neunikla. České úřady, které mají na starosti jadernou energetiku, musí nyní neodkladně přezkoumat techniku a prověřit bezpečnostní předpisy provozovatele, společnosti ČEZ, aby se přišlo na příčiny poruch a aby z toho byly vyvozeny potřebné důsledky, konstatoval ministr. Až do té doby, soudí, by zahájení provozu v elektrárně bylo neodpovědné.

Rakouští odpůrci atomu pro diskusi o JETE; protesty nechystají

Rakouská ekologická sdružení nadále odmítají provoz jihočeské elektrárny Temelín, otázky spojené s jadernou energií však hodlají řešit dialogem s českou stranou. Neplánují ani žádné ostřejší protestní akce, například ve formě blokád společných hraničních přechodů. Jejich představitelé to dali najevo po vídeňském setkání s českým velvyslancem v Rakousku Jiřím Grušou. "Chceme projevit českému lidu přátelství a v žádném případě nemáme nic proti Čechům," řekla po setkání šéfka Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Mathilde Hallová. Stále silněji se totiž podle ní v Rakousku ozývají protičeské postoje a v České republice zase sílí nálady proti Rakušanům a pro Temelín. "To nám moc nepomohlo, a proto chceme postoje změnit tak, aby bylo zřejmé, že Rakušané nejsou žádní protivníci Čechů, ale chtějí hledat společnou cestu," poznamenala Hallová.

První blok Temelína nastartoval po týdnu opět štěpnou reakci

Personál jihočeské jaderné elektrárny Temelín nastartoval v pátek po více než týdenní odstávce reaktor prvního bloku. Výkon reaktoru zatím činí asi tisícinu procenta. Technici budou postupně zvyšovat výkon až na 100 procent a asi ve třetině připojí blok do rozvodné sítě, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Řídící systém odstavil blok minulý čtvrtek poté, co zaznamenal neplánované vypnutí vypínače generátoru. Poruchová komise nařídila elektrárně nápravná opatření, která mají dalším výpadkům zamezit. Technici dokončili úpravy ve čtvrtek a po dosažení plného výkonu reaktoru budou mít několik dní na prověření jejich funkčnosti. Poté první blok asi na měsíc odstaví. Dynamické zkoušky, které završují poslední etapu energetického spouštění s plným výkonem reaktoru, dokončí až po odstávce.

STEM: ČSSD a ODS vydělaly na rozpadu čtyřky a jsou nejsilnější

Únorový žebříček voličských preferencí vede vládní sociální demokracie, těsně následovaná Občanskou demokratickou stranou. Strany opoziční smlouvy podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM nejvíce vydělaly na rozpadu čtyřkoalice, která se začátkem měsíce přeměnila na Koalici tvořenou KDU-ČSL a Unií svobody-DEU. Odhadovaný zisk Koalice dosáhl zhruba 18 procent hlasů. ČSSD by nyní volilo 23,8 procent dotázaných občanů, ODS 23 procent. S desetiprocentním odstupem za vedoucím tandemem následují komunisté.

Talichovo kvarteto odletělo za oceán

Talichovo kvarteto odletělo z Prahy na koncertní turné do USA a Kanady. Vystoupí na osmi koncertech převážně s hudbou Leoše Janáčka, Erwina Schulhoffa, Arnolda Schönberga, Franze Schuberta, Antonína Dvořáka a Ludwiga van Beethovena. Soubor má za sebou nedávný úspěšný koncert v pařížské síni Salle Gaveau. Vedle koncertů v Ottawě, Quebecu, Clevelandu, v Oklahomě a dalších městech vystoupí Talichovo kvarteto v příštích dnech také v New Yorku, a to v Purchase Hall a pak poprvé i ve slavné Carnegie Hall. Čtveřice nyní hraje ve složení Jan Talich mladší, Petr Maceček, Vladimir Bukač a Petr Prause.

Divadlo Spejbla a Hurvínka odjelo na pracovní víkend do Berlína

Pracovní víkend v Berlíně stráví pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka. "V sobotu a v neděli vystoupíme na našem tradičním místě v sále Uranie, kde uvedeme německé verze představení pro děti Hurvínkova kouzelná flétna Heleny Štáchové a Pavla Cmírala a inscenaci určenou pro dospělé s názvem Hurvínkův výlet do 2l. století," řekl ČTK před odjezdem mluvčí této populární loutkové scény Miroslav Polák. K dalším plánům obou ušatců prozradil, že v březnu budou točit pro Supraphon už šestou kompaktní desku z řady historických příběhů. Tentokrát se v něm Hurvínek setká s Marií Terezií.

Ze sportu:

Jedna desetina sekundy chyběla české běžkyni na lyžích Kateřině Neumannové k zisku bronzové olympijské medaile v kombinačním závodě na pět kilometrů klasickou a volnou technikou. Právě tolik ztratila v cíli na třetí Kanaďanku Beckie Scottovou. Zvítězila Ruska Olga Danilovová před svou krajankou Larisou Lazutinovou.

Čeští obhájci hokejového zlata z Nagana už mají generálku na úvodní utkání olympijského turnaje s Německem za sebou. Poprvé se soubor trenéra Josefa Augusty sešel na ledě Acord Ice Areny ve West Valley v kompletním složení, tedy i s brankářem Dominikem Haškem z Detroitu. Ten přiletěl do dějiště her jako poslední, necelé dvě hodiny před začátkem tréninku.

Zdramatizovat zbývající část ligy chtějí fotbalisté Slovanu Liberec výhrou nad Spartou Praha. Sobotní zápas, který může velkou měrou předznamenat průběh následného boje o ligový trůn, je největším tahákem 18. kola první ligy a Severočeši v něm hodlají mistrovskému celku výrazně ztížit cestu za obhajobou. Pro oba týmy je zápas přípravou na evropské poháry. Sparta v úterý hostí v Lize mistrů Panathinaikos a Liberec o dva dny později nastoupí v osmifinále Poháru UEFA v Lyonu.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.