Zprávy Radia Praha

Tvrdá kritika Zemanových výroků v Izraeli

Ostrou kritiku rakouských politiků vyvolaly výroky českého premiéra Miloše Zemana z rozhovoru pro izraelský list Haarec. Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová je označila za "velmi absurdní", místopředseda dolní parlamentní komory Werner Fasslabend prohlásil, že se jimi Zeman definitivně vyloučil ze seriózní politiky. Zeman zřejmě v rámci volebního boje použil již dříve často tóny, které nejsou produktivní, konstatovala podle agentury APA šéfka rakouské diplomacie v reakci na skutečnost, že Zeman přirovnal palestinského vůdce Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi a izraelskému vedení radil, aby s Palestinci zacházelo stejně jako Praha po válce se sudetskými Němci. "Teď už míra definitivně přetekla, pane Zemane, mlčte už konečně!" uvádí Fasslabend ve svém prohlášení. Tím, že přirovnal Arafata, stejně jako předtím Jörga Haidera, k Hitlerovi, a navrhl, aby se s Palestinci zacházelo stejně jako se sudetskými Němci, se Zeman podle něj nejen "naprosto diskvalifikoval jako seriózní politik, ale vyloučil se jako žhář". "Ten, kdo se chce za chyby politiků revanšovat na nevinném obyvatelstvu, je nezpůsobilý vykonávat politickou funkci v demokratické zemi nebo v demokratickém společenství, jako je Evropská unie," uvedl politik lidové strany kancléře Wolfganga Schüssela. Zdůraznil, že je "rozhořčen tím, že český premiér i nadále označuje sudetské Němce za Hitlerovu pátou kolonu a omlouvá jejich vyhnání, které bylo paušálním zbavením práv příslušníků národní skupiny".

Palestinci ostře reagují na Zemanovo srovnání Arafata s Hitlerem

Za skandální označil palestinský ministr informací Jásir Abid Rabbú výroky českého premiéra Miloše Zemana, který přirovnal nejvyššího palestinského představitele Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi. Podle Rabbúa se Zeman projevil vůči Palestincům rasisticky, když dal najevo, že by měli být odsunuti podobně jako sudetští Němci po druhé světové válce. Informovala o tom agentura AFP.

Izrael má zájem o vyspělé technologie z České republiky

Česká republika nabízí Izraeli během oficiální návštěvy premiéra Miloše Zemana od 16. do 18. února především vyspělé technologie, kde se české výrobky mohou porovnávat se zahraniční konkurencí. "V Izraeli je zájem o agrotechnologie, spolupráci při sběru informací a zpracování dat a výstavbu dopravních systémů," řekl v telefonickém rozhovoru z Tel Avivu generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa. Z českých firem se prezentují v Izraeli například Metrostav, Železniční stavitelství Brno, Inekon, Technoexport a Letecké závody Kunovice (dříve LET). Český vývoz do Izraele loni meziročně stoupl o značných 30 procent na 2,8 miliardy korun. Dovoz se snížil o 16 procent na necelé dvě miliardy korun, a ČR tak obrátila předloňské pasívum na přebytek přes 800 miliónů korun v roce 2001.

Je možné, že česká letadla budou vybavena izraelskými komponenty

O možnosti vybavení českých bitevníků L-159 a případně i nakoupených stíhaček izraelskými komponenty jednal v Izraeli náměstek ministra obrany Štefan Füle. V úvahu přichází kontejner Litening pro řízené navádění střel a supermoderní protiletadlová raketa Python 4. Navíc nakoupí-li česká armáda stíhačky, otvírá se možnost vybavit izraelskými komponenty i je. Při nákupu stíhaček totiž nebude mít česká strana peníze na to, aby současně nakoupila techniku pro oba typy letadel a chce mít možnost modernizovat bitevníky později, až se prostředky najdou. Laserový naváděcí systém Litening je součástí dodávky gripenů, s Izraelci se ale hovořilo o modernizaci tohoto systému. Kontejnery pro řízené navádění střel, které se umisťují na spodek letadla, by navíc mohly být využitelné i pro L-159. Česká strana má kromě toho zájem o vývoz bitevníků L-159 do Izraele.

V Praze nepůjde jen o rozšíření NATO, ale i o reformu

Na vrcholné schůzce Severoatlantické aliance v Praze nepůjde jen o rozšíření, ale také o novou definici, přizpůsobení a v některých ohledech transformaci. Na konferenci v londýnském Královském institutu pro mezinárodní záležitosti to řekl generální tajemník NATO lord George Robertson. Zdůraznil, že rozšíření je nutností, a vyslovil přesvědčení, že ty státy, které budou do aliance pozvány, se úspěšně zhostí svých nových úkolů. Připomněl, že spolupracují s NATO už dlouho a intenzivně. Řekl také, že rozšíření, k němuž dojde v Praze, musí ponechat dveře otevřené pro další rozšiřování. Jednou z věcí, které se změní, je vztah mezi NATO a Ruskem, konstatoval šéf aliance. V těžišti spolupráce je terorismus, ale existuje mnohem širší společná agenda, i když nelze ani přehlížet rozpory, k nimž patří rozšiřování NATO a ruský postup v Čečensku. Nové fórum pro tuto spolupráci, kde bude rozhodovat všech 20 států - tedy NATO a Rusko - bude připraveno dlouho před pražským summitem. Robertson chce, aby toto fórum začalo fungovat před konferencí ministrů zahraničí v květnu na Islandu.

Vláda rozhodne o projednání změn v projektu Temelína s Němci

Kabinet premiéra Miloše Zemana ve středu rozhodne, zda a kdy nechá posudek 78 změn v projektu jaderné elektrárny Temelín projednat v Německu. Vyslechne také pravidelnou zprávu o postupu dokončení elektrárny řekl Dalibor Stráský z ministerstva životního prostředí. Už před měsícem vláda uložila ministru životního prostředí Miloši Kužvartovi, aby do týdne vydal stanovisko k posouzení vlivů změn na životní prostředí bez veřejného projednání v Německu. To se však nestalo a Kužvart požádá o revokaci usnesení. Na projednání totiž trvá a odvolává se na česko-německou vládní smlouvu o spolupráci v oblasti životního prostředí. Společnost ČEZ naopak tvrdí, že slyšení v Německu není podle českých zákonů nutné.

Měsíční odstávka prvního bloku Temelína začne zřejmě ve čtvrtek

Ještě asi tři dny by měl první blok Jaderné elektrárny Temelín pracovat na sto procent a vyrábět kolem 1000 megawattů elektrické energie. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že zřejmě ve čtvrtek obsluha na měsíc blok odstaví, aby mohla provést revizi zařízení a výměnu vadných ventilů armatur. V etapě s plným výkonem reaktoru, která začala 10. ledna, odstavil bezpečnostní systém blok celkem třikrát. Po druhé odstávce pracoval blok více než tři týdny na 100 procent, ale 7. února měla závada v nejaderné části za následek zatím poslední odstavení. Poruchová komise proto nařídila technické úpravy, po jejichž provedení byl v pátek reaktor znovu nastartován a o den později připojila obsluha turbosoustrojí do rozvodné sítě. Druhý blok Temelína stále čeká na povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost zavézt do aktivní zóny reaktoru palivo.

Ve financování obnovy a provozu sídel krajů byly chyby

Prostředky ze státního rozpočtu určené na pořízení a rekonstrukci sídel a počáteční provoz krajů byly ze 40 procent použity chybně. Jen špatná předprojektová a projektová příprava přišla stát na více než 300 miliónů korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. "Špatně se provedla předprojektová i projektová příprava i samotné realizace. Kontrolovali jsme 1,7 miliardy korun investičních nákladů a z toho 40 procent mělo chyby," řekl novinářům kontrolor Josef Pohl. Nejvyšší kontrolní úřad kontroloval osm ze 14 sídel krajů. Všechna kontrolovaná místa vznikla rekonstrukcí objektů, které v minulosti sloužily jako obchodní centra, školy, kasárny a sídla bývalých krajských národních výborů. Peníze ze státního rozpočtu na rekonstrukce byly uvolňovány na základě individuálního posouzení. Hlavní chyby udělalo podle Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo vnitra, které akci nezvládlo organizačně ani profesně. Částečně podle Pohla pochybilo i ministerstvo financí, které peníze uvolnilo i přesto, že nebyly plněny podmínky dané zákonem. Chyby našel Nejvyšší kontrolní úřad i na straně přímých investorů a okresních úřadů.

Sudetští Němci žádají ministra zahraničí Fischera o zastání

Sudetští Němci žádají ministra zahraničí Joschku Fischera, aby se jich ve středu za návštěvy v Praze zastal proti výrokům českého premiéra Miloše Zemana o vysídlencích jako Hitlerově "páté koloně" a "vlastizrádcích". Na víkendové schůzi v Mnichově k tomu šéfa diplomacie vyzvalo Spolkové shromáždění Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které se považuje za parlament Němců vysídlených z českých zemí. Předseda landsmanšaftu Bernd Posselt vyzdvihl rostoucí připravenost Čechů k dialogu. Posselt, který byl počátkem února zvolen v Evropském parlamentu prvním místopředsedou parlamentního výboru Česká republika - Evropská unie, považuje za svou nejdůležitější úlohu svou častou přítomností v ČR vytvářet vzájemnou důvěru. Ve společném zájmu Čechů a sudetských Němců je podle šéfa landsmanšaftu "přijatelným řešením odstranit ze stolu téma Benešových dekretů". Posselt oznámil, že 1. dubna začne v Praze fungovat kontaktní kancelář landsmanšaftu. Jejím úkolem bude navazovat styky s českou veřejností a odpovídat na její dotazy.

Ministr Rusnok se chce usmířit s Nomurou; riziko prohry v arbitráži velké

Ministr financí Jiří Rusnok se chce usmířit s japonskou Nomurou, která žaluje český stát u mezinárodního arbitrážního soudu za poškození své investice v bývalé IPB. Chce se tak vyhnout nákladům případné prohry. Rusnok se proto sešel se šéfem Nomury Džuničim Udžiiem v Tokiu. "Arbitráž je loterie," řekl ministr novinářům. "Jsem přesvědčen o tom, že riziko prohry je velké," dodal a připomněl nedávno prohranou arbitráž se CME. Také Nomura chce podle něj udělat tlustou čáru za minulostí, i když zatím údajně nespecifikovala požadavky.

Kulatý stůl se uskuteční až po ukončení jednání o kandidátkách

Kulatý stůl, z něhož měla podle původních představ občanských iniciativ vzejít alespoň některá jména nezávislých osobností na kandidátky Koalice KDU-ČSL a Unie svobody-DEU, se uskuteční zřejmě až po ukončení klíčových politických konzultací. Řekl to katolický kněz Tomáš Halík, který setkání politiků a osobností veřejného života koordinoval. Představitelé KDU-ČSL se již dříve jednoznačně postavili proti představě, že by občanské iniciativy vytvořily jakousi samostatnou skupinu, která by mohla ovlivňovat program i pořadí na kandidátkách. Konečnou podobu by kandidátky měly získat nejpozději začátkem března, dokdy je ratifikují vedení obou stran. Například pražskou kandidátku by mohly doplnit herečka Táňa Fischerová na čtvrtém a dramaturgyně České televize Alena Müllerová na desátém místě.

Loni v říjnu byl na telavivské univerzitě otevřen kurs češtiny

Sedm studentů se začalo loni v říjnu učit na univerzitě v Tel Avivu češtinu. Jejich lektorem je David Hron, který sám na telavivské univerzitě studuje lingvistiku a v Izraeli už žije asi deset let. Složení studentů je pestré. Kromě dvou, kteří na univerzitě studují a kurs si mohou započítat do celkového hodnocení, se chtějí naučit česky hlavně Izraelci mající k České republice rodinnou či jinou vazbu. Externí studenti si kurs platí. Fakulta chce navíc rozšířit své středisko středoevropských studií a počítá s tím, že i jeho studenti by mohli český kurs posílit. Zájem o kursy češtiny projevila jak univerzita, tak české velvyslanectví v Izraeli už v roce 1999, kurs, který se koná dvakrát týdně, byl ale nakonec otevřen až koncem loňského roku. Univerzita poskytla prostory, plat pro učitele hradí sponzorská firma a české ministerstvo kultury dodalo učebnice. Bude-li zájem, bude příští rok možné otevřít i ročník pro pokročilé.

Žalobkyně požadovala pro Štrougala nepodmíněný trest

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči požadovala nepodmíněný trest pro předlistopadového československého premiéra a ministra vnitra Lubomíra Štrougala. Zároveň ale žádala soud, aby mu vyměřil za zneužití pravomoci veřejného činitele trest při spodní hranici trestní sazby, tedy kolem tří let vězení. Odůvodnila to Štrougalovým vysokým věkem a tím, že od spáchání trestného činu už uplynula dlouhá doba. Obžaloba sedmasedmdesátiletého Štrougala viní z toho, že v březnu 1965 jako ministr vnitra překazil stíhání příslušníků Státní bezpečnosti podezřelých z vraždy tří odpůrců režimu. Za zneužití pravomoci veřejného činitele zákon stanoví trestní sazbu v rozmezí od tří do deseti let. Soud po vyslechnutí závěrečných řečí žalobkyně, obhájce i obžalovaného jednání ukončil a ve středu dopoledne vyhlásí verdikt.

Z Prahy do Moskvy byli přepraveni dva nebezpeční zločinci

Z Prahy do Moskvy byli v pondělí dopraveni dva ruští občané, kteří jsou podle ruských médií podezřelí z vraždy ruské liberální političky Galiny Starovojtovové. Jurij Birjučenko a Viktor Kudrjašov, označovaní orgány činnými v trestním řízení za zvlášť nebezpečné zločince, byli eskortováni v Praze na letiště a pak převezeni běžnou linkou v doprovodu ozbrojeného konvoje a pracovníků Interpolu.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až zataženo. Teploty 2 až 6 stupňů, na horách v 1000 metrech -2 stupně Celsia.