Zprávy Radia Praha

Miloš Zeman popřel, že srovnal Arafata s Hitlerem a radil odsun

Premiér Miloš Zeman v úterním tiskovém prohlášení důrazně popřel, že v izraelském tisku srovnal palestinského předáka Jásira Arafata s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem. Zemanovy výroky vyvolaly bouři nevole a rozhořčení mezi Palestinci, na půdě Evropské unie, v sousedním Německu a Rakousku i na české politické scéně. Český premiér ale tvrdí, že jeho slova izraelští novináři zkreslili. List Haarec podle Zemana nesprávně interpretoval i jeho paralelu nynější krize na Blízkém východě a postavení německé menšiny v předválečném Československu. "Chtěl bych zdůraznit, že jsem nikdy nesrovnal Arafata s Hitlerem. Na otázku po možnosti takového srovnání jsem odpověděl: 'Samozřejmě není mou povinností hodnotit Arafata'. Publikovaný text odpovědi však zněl: 'Samozřejmě. Není mou povinností hodnotit Arafata'," vysvětlil Zeman. Premiér i ministerstvo zahraničí v prohlášeních zdůraznili, že Česká republika v souladu s politikou EU podporuje mírové řešení krize na Blízkém východě a nutnost dialogu znesvářených stran. Zároveň odsoudili teroristické metody k dosažení politických cílů a vyzvali k zamezení násilí.

Politika České republiky vůči zemím Blízkého východu se nemění, řekl ČTK ministr zahraničí Jan Kavan. Je také rád, že premiér Miloš Zeman vysvětlil své kontroverzní výroky o palestinské otázce v pondělním vydání izraelského deníku Haarec. Česká republika podle Kavana nadále podporuje mírové řešení konfliktu na Blízkém východě. Nekompromisní postoj k násilí a vyloučení teroristických sil znamená dialog mezi těmi, kteří terorismus odmítají, uvedl ministr Kavan.

Výroky premiéra Miloše Zemana v izraelském deníku Haarec nejsou podle místopředsedy vlády Vladimíra Špidly projevem vládní politiky a vznikly na základě neobratně použité angličtiny. Kdo však použil angličtinu neobratně, zda Zeman či novináři, nechtěl upřesnit.

Václav Havel: Zemanovy nepřípustné výroky mohou zvýšit napětí v Izraeli

Prezident Václav Havel je hluboce znepokojen výroky, které v Izraeli na adresu palestinského předáka Jásira Arafata pronesl premiér Miloš Zeman. Taková prohlášení mohou podle Havla jen zvýšit napětí na Blízkém východě. Je nepřípustné vytrhávat z kontextu rozdílné historické zkušenosti a uplatňovat princip kolektivní viny, tlumočil ČTK prezidentův názor jeho mluvčí Ladislav Špaček. Miloš Zeman měl v tisku přirovnat Arafata k Adolfu Hitlerovi a připustit i odsun Palestinců, nepřijmou-li mírové požadavky Izraele. "Takovéto emotivní a zjednodušující výroky mohou vést jen k dalšímu stupňování napětí mezi stranami zúčastněnými v konfliktu na Blízkém východě," prohlásil Havel.

Výroky českého premiéra již vyvolaly ostrou reakci Evropské unie. Prezident v té souvislosti zdůraznil, že česká zahraniční politika prosazuje obnovení mírového procesu na Blízkém východě v souladu se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou EU. "Stejně tak bude Česká republika tvrdě postupovat proti terorismu. Pro obnovení mírového procesu je třeba vést dialog a respektovat demokraticky zvolené představitele zúčastněných stran," uvedl Havel. Připomněl loňskou konferenci Fórum 2000 na Pražském hradě, kde se o situaci v Izraeli hovořilo za účasti obou znesvářených stran.

Václav Klaus: Zemanovy výroky jsou šílené, absurdní a poškozují ČR

Za šílené a absurdní označil předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus výroky, které v Izraeli na adresu palestinského předáka Jásira Arafata pronesl premiér Miloš Zeman. Klaus zdůraznil, že Zeman svým chováním neuvěřitelně poškozuje Českou republiku. "Přežili jsme věty, že bude vázat legitimace členů sociální demokracie do kůže lidí z ODS. Přežili jsme celá tato slova, ale ukazuje se, že on najednou před koncem své kariéry předsedy vlády si troufá říkat takové věci ve světě a tam to naráží na něco, na co to mělo dávno narážet i u nás," řekl Klaus. "Jestli si Miloš Zeman myslí, že tím získává nějaké promile hlasů na okraji politického spektra, na kterém se nachází, a jestli to dělá jako volební silácká gesta, tak je to takové poškozování České republiky, jaké nemá obdoby," soudí Klaus.

Předseda Senátu Petr Pithart nechtěl Zemanovy výroky komentovat. Poukázal na to, že jejich autentičnost premiér zpochybnil. "Nemohu se k tomu vyjádřit," uvedl Pithart s tím, že by výroky okomentoval až po jejich potvrzení. "Obsahově v podstatě neřekl nic jiného, než co říká řada jiných politiků, formálně to bylo trochu jiné," zhodnotil Zemanovy výroky místopředseda Senátu Zdeněk Vojíř. On sám by prý použil "spíše opatrný, spíše diplomatický" způsob vyjádření.

Komisař Verheugen nesouhlasí s výroky premiéra Zemana

"Samozřejmě zásadně nesouhlasíme s těmito výroky. Takový jazyk neočekáváme od budoucího členského státu," prohlásil jménem komisaře Güntera Verheugena jeho mluvčí Jean-Christophe Filori k výrokům českého premiéra Miloše Zemana při jeho návštěvě Izraele, které otiskl list Haarec. "Chci připomenout," řekl dále ČTK, "že Česká republika se uzavřením kapitoly společná zahraniční a bezpečnostní politika zavázala podporovat zahraniční politiku EU, včetně jejího postoje k situaci na Blízkém východě. Takováto prohlášení nelze považovat za zvlášť přínosná pro úsilí EU v této oblasti."

Španělský ministr zahraničí Josep Piqué řekl, že EU vyjádřila v pondělí své stanovisko k Zemanovým výrokům, na němž se nic nemění. Vyjádřil naději, že "v budoucnosti se opakování takovýchto názorů budeme moci vyhnout". "Všichni vědí, co si o tom myslíme. Víc už není co dodat," podotkl s odvoláním na své pondělní prohlášení, podle něhož jsou Zemanovy výroky "nepřijatelné".

Španělský velvyslanec v České republice odmítl komentovat vývoj česko-izraelského skandálu, který zapříčinily výroky premiéra Miloše Zemana na adresu Palestinců a Jásira Arafata. Velvyslanec Santiago Cabanas Ansorena, jehož země nyní unii předsedá, odmítl říci, zda je připraven předat české straně oficiální žádost, aby premiér svá slova vysvětlil.

Výroky českého premiéra Miloše Zemana na adresu palestinského předáka Jásira Arafata považuje francouzská vláda za "naprosto neodpovědné". V Paříži to uvedl zástupce mluvčího francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valéro. "Domníváme se, že tato prohlášení jsou naprosto neodpovědná," citovala mluvčího agentura AFP.

Ministr Fischer počítá s cestou do v ČR, ale čeká vysvětlení Zemana

Německý ministr zahraničí Joschka Fischer zatím počítá se středeční návštěvou České republiky, a to i přes nejnovější výroky premiéra Miloše Zemana o Palestincích v izraelském tisku a předtím o sudetských Němcích. V Berlíně o tom informovalo ČTK ministerstvo zahraničí s tím, že se ale čeká na vysvětlení Zemanových vyjádření, jímž bylo pověřeno Španělsko, které je nyní předsednickou zemí EU. Výroky se musejí "jasnou formou" vysvětlit, konstatovala mluvčí spolkového úřadu diplomacie.

Německý Svaz vyhnanců: Zemanovo politické šílení nebere konce

Politické šílení Miloše Zemana nebere konce, reagoval německý Svaz vyhnanců na námět českého premiéra v izraelském tisku zacházet s Palestinci stejně jako po válce se sudetskými Němci. Střechová organizace Němců vysídlených po válce ze zemí střední a východní Evropy žádá spolkovou vládu, aby "energicky urážlivá vyjádření odmítla", a také Evropskou unii, aby reagovala. "Je neúnosné, že Zeman doporučuje vyhnání lidí jako politický prostředek," prohlásil Svaz vyhnanců. Jen několik dní po Zemanových výrocích o sudetských Němcích tak podle něj přichází další "skandál kolem lidských práv" prostřednictvím Zemanova rozhovoru pro izraelský list Haarec. Ukazuje to "děsivé nedemokratické myšlení" českého ministerského předsedy, soudí vysídlenecká organizace.

LAS odsoudila Zemanovo údajné přirovnání Arafata k Hitlerovi

Přirovnáním palestinského vůdce Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi překročil český premiér Miloš Zeman "hranice rozumu a přijatelnosti". Prohlásil to podle agentury AFP generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá. Zemanovy výroky podle něho dokazují, že není obeznámen se situací na Blízkém východě a že si nevyposlechl obě strany - tedy nejen Izrael, ale i Palestince. Músá řekl, že pokud jsou výroky českého premiéra citované Haarecem přesné, jsou v rozporu s všeobecnými stanovisky ostatních evropských zemí, které se snaží najít vyvážené a spravedlivé řešení situace na Blízkém východě.

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir požádal o odklad návštěvy českého premiéra v Káhiře. Zemanova návštěva v Egyptě byla plánována na 28. února a během této cesty český premiér plánuje i návštěvu Tuniska. "Kvůli našim závazkům jsme požádali předsedu české vlády, aby svou návštěvu v Egyptě odložil," prohlásil podle agentury AFP šéf egyptské diplomacie bez dalších upřesnění. Představitel egyptského ministerstva zahraničí, který nechtěl být jmenován, upřesnil, že žádost o odklad návštěvy je výrazem protestu proti výrokům Miloše Zemana v Izraeli.

Odborníci očekávají negativní reakce Arabů na Zemanovy výroky

Odborníci zabývající se oblastí Blízkého východu očekává vlnu negativních reakcí arabských zemí na výroky premiéra Miloše Zemana na adresu Palestinců. Podle Jaroslava Bureše z Ústavu mezinárodních vztahů by se Česká republika měla dokonce od premiérových slov distancovat, protože by mohly vážně ohrozit obchodní vztahy s arabským světem. "Arabové berou podobné výroky dost vážně a budou chtít zřejmě nějaké vysvětlení," soudí Bureš. "Chtělo by to nějaké dementi," dodává. Rudolf Veselý z Ústavu Blízkého východu a Afriky Univerzity Karlovy ale podobné komplikace nepředpokládá. "Já osobně to považuji za veliké faux pas, ať už politické, tak lidské," hodnotí premiérovu kritiku Veselý.

České velvyslanectví v Izraeli zaplaveno žádostmi o občanství

Desítky až stovky Izraelců již zažádaly na velvyslanectví ČR v Tel Avivu o české občanství. ČTK to sdělila tajemnice českého velvyslanectví v Izraeli Ivana Zuntová. Potvrdila tak zprávu izraelského deníku Haarec podle něhož jde většinou o židovské emigranty či jejich potomky, kteří v minulosti Českou republiku či bývalé Československo opustili. Podle listu za to může v posledním roce zvýšený zájem Izraelců o Evropskou unii. Její integrace včetně zavedení silné jednotné měny ve většině jejích členských zemí vzbuzuje u mnohých Izraelců naději, že se v Evropě uplatní. Prostředkem jim má být udělení občanství, které by jim odstranilo překážky k tomu, aby se v některé evropské zemi, byť třeba jen dočasně, usadili. O Českou republiku je vedle Polska také eminentní zájem, protože jde o země, které mají šanci v dohledné době do Evropské unie vstoupit.

Petr Pithart by nebyl proti symbolickému odškodnění sudetských Němců

Předseda českého Senátu Petr Pithart nemá žádné námitky proti možnosti symbolického odškodnění některých sudetských Němců, kteří nebyli nacisty. Pithart to řekl v rozhovoru pro úterní vydání německého listu Die Tageszeitung. Osobně nevidím nic záporného na symbolickém odškodnění sudetských Němců, kteří nebyli nacisty a kteří nedostali odškodnění v Německu, prohlásil. Pithart má za to, že "důležitým by nebyl počet odškodněných osob ani výše odškodného", protože "by se především jednalo o gesto dobré vůle."

Srdja Božovič i Miloš Zeman jsou pro zachování jugoslávské federace

Jugoslávie by měla být zachována jako federace Srbska a Černé Hory. Shodli se na tom v Praze premiér Miloš Zeman a předseda horní komory jugoslávského parlamentu Srdja Božovič. Letošek bude podle něj rozhodujícím pro vztahy mezi Srbskem a Černou Horou, jejíž představitelé usilují o nezávislost. "Premiér vyjádřil zájem České republiky na zachování územní celistvosti Jugoslávie, to znamená včetně Černé Hory a Kosova," řekl ČTK mluvčí vlády Libor Rouček. "Nejlepším řešením by bylo zachování federace, která by si uchovala několik základních kompetencí," prohlásil Božovič už po setkání se svým českým protějškem Petrem Pithartem.

CVVM: Loni se ve společnosti podle lidí nic podstatného nezměnilo

V uplynulém roce se v české společnosti v mnoha směrech podle veřejnosti nic podstatného nezměnilo. Mezi lidmi panuje především názor, že žádný vývoj nenastal v oblasti samosprávy. Nejkritičtěji hodnotí dopravní obslužnost a situaci v zemědělství, změnu k lepšímu zaznamenali hlavně v nabídce zboží a služeb. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Žádné výrazné posuny v oblasti samosprávy a možnosti účasti občanů na rozhodování o věcech veřejných nepociťuje 60 procent respondentů. Více než polovina lidí si totéž myslí o kultuře, ochraně lidských práv a vnitropolitické situaci. Podle 46 procent lidí se nic nezměnilo ve fungování úřadů, 44 procent má tento pocit ze sociální politiky a 41 procent z práce soudů. Dvě pětiny dotázaných nejsou přesvědčeny ani o účinném omezování kriminality.

Jeden ze zájemců nabízí za ČEZ 230 miliard korun

Podle předsedy hospodářského výboru sněmovny a člena privatizační komise Josefa Hojdara existuje zájemce, který nabízí za elektroenergetiku 230 miliard korun. "Existuje někdo, kdo nabízí za privatizaci elektroenergetiky 230 miliard korun, ale to jen za určitých podmínek," řekl Hojdar na energetickém kongresu Enerkon. O kterou společnost jde, však odmítl sdělit. "Mohu jen říci, že tady někdo takový existuje," dodal. Vláda požadovala za elektroenergetiku minimálně 200 miliard korun, což analytici považují za nadnesené. Minulý týden právě kvůli vysoké ceně oznámila oficiálně nezájem o ČEZ Electricité de France, která byla od počátku soutěže považována za favorita. Vláda zrušila druhé kolo na privatizaci 68procentního podílu v ČEZ a státních podílech v šesti distribučních firmách v lednu. Kabinet přitom nevyloučil variantu přímého prodeje.

Karosa udržela ve Francii u školních autobusů podíl přes 60 pct

Společnost KAROSA z východočeského Vysokého Mýta, která je největším českým výrobcem autobusů, si i loni udržela na klíčovém francouzském trhu školních autobusů více než šedesátiprocentní podíl. Z 864 školních autobusů zaregistrovaných loni ve Francii bylo 549 z Karosy. ČTK to sdělila společnost Karosa. Na francouzských registracích všech druhů autobusů, tedy školních, linkových, dálkových a městských, v počtu 4445 kusů měla Karosa loni podíl 12 procent. Vysokomýtský autobus Recreo loni současně zůstal nejprodávanějším modelem ve Francii vůbec.

Bavorsko žádá odstavení Temelína

Vláda největší německé spolkové země Bavorska, které sousedí s jižními a západními Čechami a dlouhodobě kritizuje bezpečnostní zajištění jaderné elektrárny Temelín, vyzvala k jejímu odstavení a připojila se tak k výzvě spolkové vlády z loňského roku. Zemský kabinet k tomu vedla "nekonečná série poruch" v české elektrárně. Zemská vláda, kterou vede konzervativní vyzývatel kancléře Gerharda Schrödera v zářijových volbách Edmund Stoiber, soudí, že série poruch je natolik závažná, že je další provoz Temelína nezodpovědný, a že není možné veškeré nedostatky odstranit. Na rozdíl od spolkové vlády, která prosadila v Německu ústup od jaderné energetiky, bavorský kabinet považuje jadernou energii "v dohledné době" za nezbytnou. Je však podle něj třeba splnit maximální bezpečnostní standardy a po problémech z minulých let o tom už Mnichov v případě české elektrárny pochybuje.

Ministr Kužvart nevyloučil jednání o slovenském zákonu o odpadech

Český ministr životního prostředí Miloš Kužvart v Bratislavě nevyloučil, že se uskuteční další česko-slovenská jednání o novém slovenském zákonu o odpadech. Nespokojenost s touto právní normou vyjádřili koncem loňského roku čeští podnikatelé prodávající zboží na Slovensku. Obchodníkům z ČR se nelíbí, že jako dovozci musí od ledna platit do recyklačního fondu okamžitě, zatímco slovenští výrobci mohou počítat s odkladem. "Je to určitě důležitá otázka pro bilaterální jednání a případně pro sjednocení právního prostředí ještě před vstupem do Evropské unie. Je to povinnost, která vyplývá zcela logicky z integračního procesu a bylo by správné, aby ekonomické prostředí pro podnikatelské subjekty v té které oblasti bylo shodné na obou stranách hranic. Takže i toto bude věcí našich jednání," řekl na dotaz ČTK Kužvart po setkání se svým slovenským protějškem Lászlem Miklósem.

Papež jmenoval pražským biskupem salesiána Karla Herbsta

Pražská katolická arcidiecéze má dalšího pomocného biskupa, salesiána Karla Herbsta. Jmenoval ho ve Vatikánu papež Jan Pavel II. Nový církevní hodnostář ve stejnou dobu převzal v Praze jmenovací dekret. Osmapadesátiletý kněz Herbst, člen kongregace salesiánů Dona Boska, získal zkušenosti v práci s mládeží. Na přelomu 70. a 80. let byl s nynějším kardinálem Miloslavem Vlkem čističem výkladních skříni. Karel Herbst bude pražským světícím biskupem spolu s Václavem Malým. O uvolnění ze stejné funkce požádal papeže již v roce 1999 Jaroslav Škarvada, když dovršil věk 75 let.

Českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum obdrželo rakouskou cenu

Egon Schiele Art Centrum v Českém Krumlově se stalo vůbec prvním nositelem rakouského ocenění za přeshraniční kulturní práci. Oznámil to rakouský státní tajemník pro umění a média Franz Morak. "Přiznáním prvního ocenění za přeshraniční kulturní práci se znovu ukazuje hloubka zakořeněných vztahů mezi Rakouskem a Českem v kulturní oblasti," prohlásil Morak. Cena za přeshraniční kulturní spolupráci vznikla loni. "Skutečnost, že Egon Schiele Art Centrum obdrželo ocenění právě v této citlivé době je signál zvláštní povahy a důkaz, že kultura nezávisle na politické situaci urovnává cesty přes hranice, podporuje vzájemné porozumění a umožňuje plodnou spolupráci. Činnost centra je opravdovým impulzem nejen pro region, ale také pro veškeré kulturní vztahy mezi Rakouskem a Českem," podotkl Morak.

Malíř a grafik Egon Schiele (1890 až 1918), podle odborníků jeden z nejlepších kreslířů 20. století, patřil k předním rakouským expresionistům. Maloval především krajiny, města, ale i akty a autoportréty. Českokrumlovské Egon Schiele Art Centrum bylo v renovovaných budovách bývalého městského pivovaru otevřeno pro veřejnost v listopadu 1993.

Grafik Vladimír Suchánek získal v Polsku Zlatou medaili

Zlatou medailí ocenila porota 19. mezinárodního bienále moderního exlibris ve městě Malbork na severu Polska práce českého grafika Vladimíra Suchánka. ČTK to oznámilo sdružení českých umělců grafiků Holar, jehož je Suchánek od poloviny 90. let předsedou. Zpráva o tomto ocenění zastihla umělce při přípravách výstavy, která se od 5. března pod názvem Česká grafika - půlstoletí proměn moderní grafické tvorby uskuteční ve všech prostorách pražského Mánesa. Expozice, která nemá v historii české grafiky obdoby, nabídne veřejnosti přes tři stovky prací 130 předních umělců za posledních 50 let. Suchánkova díla reprezentovala české výtvarné umění na řadě zahraničních přehlídek, z nichž si odnesl téměř tři desítky cen.

V Národním muzeu jsou vystaveny Šlechtické almanachy

Takzvané šlechtické almanachy vystavuje Kabinet knižní kultury Národního muzea v Praze. Do konce května si mohou návštěvníci v přízemí hlavní budovy na Václavském náměstí prohlédnout tento specifický druh publikací, jejichž tradice sahá do poloviny 17. století a trvá do současnosti. Šlechtické almanachy jsou zpravidla nevelké knížky, jejichž informační hodnota je neocenitelná pro řadu historických oborů. Podle kurátora expozice Petra Maška jsou pokusy o genealogická zachycení vládnoucích a šlechtických rodin staré jako institut monarchie samotné. Vláda jednoho rodu byla legitimována co možná nejstarší tradicí, která tvořila základní a všeobecně uznávaný pilíř moci. Stejně tak bylo pro panovníky důležité dávat vědět o svých potomcích, protože zajištěné dědictví trůnu bylo pro stát i společnost stabilitou do budoucna. Ve střední Evropě se začaly systematicky sledovat a periodicky zveřejňovat genealogické informace v 17. století.

Ze sportu:

Napjatý vztah mezi skokanem na lyžích Jaroslavem Sakalou a představiteli Českého lyžařského svazu spěje k nečekanému rozuzlení. Dvaatřicetiletý mistr světa v letech z roku 1994 se rozhodl usilovat o občanství v jiné zemi. Sakala už obeslal národní svazy v Andoře, Maďarsku, Lichtenštejnsku a Španělsku a čeká na odpověď, která by z něj mohla udělat reprezentanta jiného státu.

Český fotbalista Jiří Kaufman se musí ještě v této sezóně podrobit operaci kolena, po níž se bude zotavovat zhruba pět měsíců. Ošetřující lékař třiadvacetiletého útočníka z druholigového německého celku Hannover 96 řekl, že zákrok je nutný, protože pokud by Kaufman dále hrál, mohl by ohrozit svou další kariéru. Český útočník dal v tomto ročníku deset branek, lepším střelcem v klubu je pouze jeho krajan Jan Šimák.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.