Zprávy Radia Praha

Orbán opakoval kritiku Benešových dekretů

Maďarský premiér Viktor Orbán v sobotu odmítl vzít zpět své výroky, které byly důvodem zrušení summitu premiérů visegradské čtyřky (V4), a opětovně kritizoval takzvané Benešovy dekrety. "Každý mravný člověk stojí na straně lidské hrdosti a proti mezinárodní tradici, která byla včleněna do legislativy některých zemí a která prohlašuje etnické skupiny, mezi nimi i Maďary, za kolektivně vinné," řekl Orbán. "Toto není problém mezi Maďarskem a Slovenskem nebo mezi Maďarskem a Českou republikou. Toto je evropský problém a já jsem přesvědčený, že až se jednou Evropa spojí do unie, tyto právní přežitky ze špatného historického období odumřou a upadnou v prach stejně jako systém, který je vytvořil."

Česká vláda je přesvědčena o další Visegrádské spolupráci

Česká vláda je podle svého mluvčího Libora Roučka přesvědčena, že spolupráci zemí visegrádské čtyřky neovlivní ani současné výroky maďarského premiéra Viktora Orbána. Jeho hodnocení Benešových dekretů vyvolalo diplomatické napětí v tomto regionu. Kabinet Miloše Zemana věří, že Orbán nechce zpochybňovat poválečné uspořádání Evropy a že společná minulost nebude zatěžovat vztahy ve střední Evropě. "Vztahy mezi středoevropskými zeměmi v rámci visegrádské čtyřky jsou natolik pevné a čilé, ... že současné vykolejení Viktora Orbána by je do budoucna změnit nemělo," řekl vládní mluvčí.

Rakouský poslanec EP požaduje stanovisko EU k Benešovým dekretům

Země kandidující na členství v Evropské unii do ní nesmějí vnášet své "animozity a spory". Prohlásil to v sobotu šéf sociálnědemokratického poslaneckého klubu v Evropském parlamentu (EP) Rakušan Hannes Swoboda v rozhovoru pro tiskovou službu Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ). Požadoval také, aby EU zaujala stanovisko k takzvaným Benešovým dekretům, a kritizoval "evropské konzervativce", přičemž zmínil i předsedu české Poslanecké sněmovny Václava Klause. "Je naléhavě nutné, aby Evropská komise spolu s Radou (EU) a Evropským parlamentem zaujala jasné stanovisko k dekretům Beneše a Antifašistické národy národního osvobození Jugoslávie (AVNOJ). Potřebujeme definici, zda a jaké důsledky by tyto dekrety, jež je nutno považovat za historické, mohly mít pro občany EU," řekl.

Frankfurter Allgemeine Zeitung o Klausovi a Benešových dekretech

Návrh šéfa české Poslanecké sněmovny Václava Klause, aby byly Benešovy dekrety převzaty do vstupní smlouvy s Evropskou unií, čímž by je unie potvrdila a učinila z nich součást svého právního řádu, nebude snadné - na rozdíl od výroků premiéra Miloše Zemana - označit za "nedorozumění", Napsal to německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung v sobotním vydání. Od chladně uvažujícího Klause, který ještě svou politickou kariéru nekončí, lze podle deníku očekávat, že si za svými slovy bude stát. Nepronesl je bezdůvodně. Klaus zasáhl EU v jejím nejslabším místě: jelikož jí dosud byly Benešovy dekrety lhostejné, pak jistě nebude ani proti tomu, aby byly převzaty do vstupní smlouvy. Pro EU tak nastává hodina pravdy. Na této otázce se totiž ukáže, zda unie může být nadále považována za právní společenství, či nikoli, napsal deník.

Rozšíření EU stojí před momentem pravdy, míní Cibrian

Jednání o přistoupení k Evropské unii vstupují podle velvyslance Evropské komise v České republice Ramira Cibriana do rozhodujícího stádia. "Jde o moment pravdy, a to jak pro EU, tak pro kandidátské země," uvádí Cibrian v sobotním Právu. Za nejdůležitější pokládá to, že vstoupí-li ČR do unie v roce 2004, bude mít právo spolu s ostatními členskými státy rozhodovat o detailních otázkách příštího finančního rámce na léta 2007 až 20013. Česko je podle Cibriana mezi nejlépe připravenými zeměmi, mnoho úkolů ale ještě zbývá. "Koncem ledna Komise navrhla společné stanovisko k jedné z nejobtížnějších kapitol - ke kapitole zemědělství - spolu se společným finančním rámcem na léta 2004 až 2006," zmínil velvyslanec návrh, který vyvolal nespokojenost u českých zemědělců i samotného ministerstva zemědělství.

Chvalovský se v pátek večer vrátil ze Švýcarska

Bývalý předseda Českomoravského fotbalového svazu František Chvalovský, který čelí obvinění ze stamiliónového úvěrového podvodu, se v pátek vrátil ze Švýcarska do České republiky. Právní zástupce Chvalovského Karel Brückler ČTK řekl, že jeho klient překročil německo-českou hranici ve 20:15 na hraničním přechodu Rozvadov na Domažlicku. Chvalovský dostal od Vrchního státního zastupitelství povolení k vycestování do Švýcarska v souvislosti s arbitrážním řízením na šest dní, a to od 17. února do pátečních 22:00 hodin. Bývalý fotbalový boss byl loni v prosinci propuštěn z vazby na patnáctimiliónovou kauci. Současně mu soud nařídil, že nesmí opustit Českou republiku bez písemného souhlasu žalobce. Pokud by se tedy nevrátil, hrozilo by mu propadnutí kauce a opětovné vzetí do vazby.

Štěpánovi komunisté nepůjdou do voleb za každou cenu

Komunistická strana Československa v čele s Miroslavem Štěpánem je sice připravena zúčastnit se voleb do sněmovny, ale jen za určitých podmínek. V žádném případě totiž nehodlá podporovat současný režim - budoucnost země vidí v obnově socialistického zřízení. "KSČ půjde do voleb za podmínky, že tyto volby budou o socialismu, ne o tom, jak pomoci těm zchátralcům, kteří 11 let ukázali, co všechno umí," řekl Štěpán po sobotním jednání ústředního výboru strany v Praze. O volební účasti definitivně rozhodne 9. března předsednictvo ústředního výboru.

Desítky lidí si v Nepomuku připomněly sestřelené americké piloty

Výročí sestřelení amerického bombardéru a smrt desítky amerických letců v roce 1944 si v sobotu v Nepomuku na Plzeňsku připomnělo několik desítek lidí. "Tito letci, stejně jako další jiní, položili své životy proto, aby další generace mohly užívat plodů míru a svobody," řekl při vzpomínce na americké letce velvyslanec Spojených států v České republice Craig Stapleton. Americký bombardér Liberator se 22. února 1944 účastnil bombardování strategických cílů v Německu. Letounům však začalo docházet palivo a nad západními Čechami na ně zaútočily německé stíhačky, kterým se podařilo nakonec šest amerických letounů sestřelit. Tři spadly na území České republiky, připomněl válečné události velvyslanec.

Požadavky astronomů mohou vést ke změně osvětlení Hradu

Pražskému hradu může podle Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení hrozit tma, pokud prezident podepíše nový zákon o ovzduší. Norma, kterou už přijala Poslanecká sněmovna, zahrnuje na žádost hvězdářů pravidla pro snižování světelného znečištění. Hrad stojí nedaleko petřínské hvězdárny. Předseda společnosti Jaroslav Kotek mimo jiné tvrdí, že změna osvětlení přijde v zemi na miliardu korun. Hvězdář Jan Hollan z České astronomické společnosti upozornil, že zákon obsahuje pouze obecná pravidla, která upraví až po veřejné diskusi nařízení vlády. Hvězdáři zatím navrhují, aby do čtyř let kolem dvou největších hvězdáren byla vytyčena desetikilometrová pásma klidu a kolem dalších osmi kilometrová. V těchto místech by měly lampy svítil pouze dolů.

V Jizerských horách se změní skladba lesa

Lesníci a ochránci přírody si dali za cíl změnit v příštích třech desetiletích lesní skladbu Jizerských hor. Smrk pichlavý mají postupně nahradit původní dřeviny - jeřáb, bříza a smrk ztepilý, řekl liberecký oblastní inspektor společnosti Lesy ČR Pavel Malina. "Pichlavý smrk splnil svou roli, teď musí pryč, postupně ho z hor vytěsníme," uvedl. Podle něj to byla jediná dřevina, která se po kalamitách způsobených imisemi v sedmdesátých letech na vzniklých holinách vůbec udržela. Navíc zabránila sesuvu lesní půdy. Do Jizerských hor ale nepatří, vysvětlil Malina.

Bucharův film Sametová kocovina promítán na Freedom Festival 2002

Celovečerní dokument Sametová kocovina režiséra a kameramana Davida Buchara zastupuje Českou republiku na letošním Freedom Festival 2002, který se koná v kalifornském Los Angeles. Festival se zaměřuje na filmy osvětlující historii a problematiku společnosti v dobách nesvobody v jednotlivých zemích střední a východní Evropy. Dokument Sametová kocovina, který je promítán na festivalu ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Los Angeles, zachycuje výpovědi 14 českých významných filmových tvůrců. Ti hovoří v první části nazvané Normalizace o postojích svých i svých kolegů po roce 1968. Ve druhé části komentují situaci v zemi po roce 1989. Mezi zpovídanými umělci jsou například Věra Chytilová, Jiří Menzel, Ivan Passer, Jan Němec a Karel Vachek, kteří jsou konfrontováni s představiteli mladší filmové generace Janem Svěrákem, Sašou Gedeonem a Zuzanou Zemanovou.

Německému kunsthistorikovi učarovala jablonecká secese

V jabloneckém Domě česko-německého porozumění začala výstava, která chce ukázat, že Češi a Němci dokázali žít v minulosti nejen vedle sebe, ale i spolu. "Stavby z doby před první světovou válkou jsou tím nejlepším dokladem, že oba národy dokázaly společně mimořádné věci," řekl ČTK německý kunsthistorik Dieter Klein, který je autorem výstavy Jablonecká secese. Klein, jenž pochází se Sudet, prezentuje skvosty jablonecké secesní architektury na padesáti fotografiích. "Stavby nesou prvky vídeňské, mnichovské a anglické architektury. Jablonec byl právem městem evropského významu," poznamenal. Výstava čerpá z poznatků mnichovského dokumentačního oddělení, které v minulých letech v oblastech dříve osídlených sudetskými Němci zmapovalo všechny kulturní památky.

První premiérovou Kleopatrou se stala Basiková

Zpěvačka Bára Basiková se v páte v pražském Divadle Broadway stala protagonistkou prvního ze tří premiérových představení muzikálu Kleopatra. O víkendu se v titulní roli oficiálně představí Ilona Csáková a Monika Absolonová. Pak čeká kostým Kleopatry na někdejší českou Evitu zpěvačku Radku Fišarovou.

Na námětu a textu Kleopatry začal pracovat Zdeněk Borovec se svou dcerou Lucií Stropnickou. Pak zemřel, větší část libreta dokončil Lou Fanánek Hagen a hudbu složil Michal David. "Staré nápady v ní nenajdete, rozhodně nejde o diskotéku," řekl. Režisér Jozef Bednárik prý Kleopatru přirovnal k Aidě. Soundtrack s výběrem 16 skladeb nahrál stočlenný symfonický orchestr. Režisér Filip Renč označil Kleopatru za antický multimediální divadelní projekt.

Talichovo kvarteto koncertovalo v Carnegie Hall

Premiérové vystoupení ve Weillově hudebním sále prestižní newyorské hudební síně Carnegie Hall mělo v pátek večer Talichovo kvarteto. Na pořadu byly skladby Ervína Schulhoffa, Leoše Janáčka a Franze Schuberta. List The New York Times označil kvareto za vynikající hudební těleso a ocenil zařazení skladeb Ervína Schulhoffa, který získává podle deníku konečně zaslouženou pozornost. Talichovo kvarteto vzniklo v roce 1964 a své jméno odvozuje od dirigenta Václava Talicha. Poprvé zavítalo do Spojených států v roce 1987 a od té doby tam uskutečnilo dalších sedm hudebních turné.

Rada rozpustila reprezentační tým skokanů na lyžích

Po slabých výsledcích českých skokanů na lyžích na olympijských hrách se rozhodla rada úseku na sobotním mimořádném zasedání v Harrachově rozpustit reprezentační družstvo. Na základě výsledků víkendového mistrovství České republiky v Liberci bude nominován širší výběr závodníků, kteří se pak zúčastní Světového poháru v letech na lyžích v Harrachově. "Nový výběr povedou do konce sezóny stávající trenéři David Jiroutek a Jiří Hájek. Nepřikročili jsme ke změnám ani ve vedení skokanského úseku, ředitelem zůstává Jiří Rázl," řekl ČTK předseda úseku skoku na lyžích Michal Kraus.

Bobistovi Puškárovi přinesla olympiáda zklamání

Nejzkušenějšímu českému bobistovi Pavlu Puškárovi přinesla olympiáda velké zklamání. Po osmém místu v Naganu se pilot první české dvojky propadl v Salt Lake City až na 19. místo a stejná příčka mu patřila po polovině závodu čtyřbobů. Původně se chtěl letos s ledovým toboganem rozloučit, teď prý bude jezdit dál. "Přece nemůžu skončit takhle," komentoval změnu rozhodnutí. Ve svých 36 letech byl po Dominiku Haškovi nejstarším českým olympionikem, v Turíně bude mít na krku čtyřicítku, ale nebere to jako handicap. "Langen v tomhle věku získal zlato," připomněl příklad olympijského vítěze.

Počasí

V noci na neděli oblačno až zataženo a místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční teploty: nula až minus čtyři st. C. Přes den bude oblačno až zataženo a místy sněžení nebo sněhové přeháňky, v nižších polohách i srážky deště se sněhem. Denní teploty: jeden až pět st. C.