Zprávy Radia Praha

Bavorsko zesiluje tlak na Schrödera, aby nejezdil do Česka

Bavorská opoziční strana Křesťanskosociální unie zesiluje tlak na kancléře Gerharda Schrödera, aby v souvislosti s nedávnými výroky premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích nejezdil v březnu na plánovanou návštěvu České republiky. Zemský kabinet v Mnichově zároveň vyzval spolkovou vládu, aby odmítla námět Václava Klause zakotvit neměnnost československých dekretů o poválečném vysídlení a vyvlastnění Němců v dohodách o vstupu Česka do Evropské unie. "Očekáváme, že se Schröder postaví za sudetské Němce," prohlásil šéf poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Michael Glos, kterého citují německá média. Dokud český premiér Zeman bude trvat na označení sudetských Němců za Hitlerovu "pátou kolonu" a na takzvaných Benešových dekretech, měl by kancléř podle bavorského politika cestu odkládat. Bavorská vláda, v jejímž čele stojí Schröderův konzervativní vyzývatel v zářijových parlamentních volbách Edmund Stoiber, se v úterý zároveň ohradila proti Klausově iniciativě jako proti "neuvěřitelnému pohrdání základními evropskými hodnotami". Za "zuřivý" návrh označil Klausovu iniciativu předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt, podle něhož šéf české poslanecké sněmovny jen "vědomě provokuje" Evropský parlament. Klaus jen dokazuje, že (dekrety) "beze změny platí". Zdroje z kruhů spolkové vlády vyjádřily pochybnost, že by se kabinet k výzvě z Bavorska vyjadřoval. O Schröderově cestě do Česka 22. a 23. března, která se plánuje od loňského podzimu, ale stále ještě nebylo rozhodnuto. Ačkoli ministr zahraničí Joschka Fischer minulý týden prohlásil v Praze iritace kolem Zemanových výroků za skončené, Schröder návštěvu dosud nepotvrdil.

Dekrety ve smlouvě o přistoupení k EU považuje Zeman za riskantní

Za riskantní označil premiér Miloš Zeman návrh ODS zakotvit ve smlouvě o českém přistoupení k Evropské unii pojistku proti zrušení takzvaných Benešových dekretů. "Návrh má podle mého mínění více nevýhod než výhod, otvírá Pandořinu skříňku. Krátce řečeno, je příliš riskantní," komentoval Zeman návrh ODS. Zeman podotkl, že dekrety nepřekáží českému vstupu do Evropské unie, což dokázala i právní analýza. I Brusel dal najevo, že problém považuje za dvoustrannou záležitost, která nespadá do oblasti přibližování Česka a EU nespadá. Premiér také řekl, že nemá nové informace o návštěvě německého spolkového kancléře Gerharda Schrödera v České republice.

Německý vládní mluvčí nevidí v ovzduší ČR - SRN žádné problémy

Mluvčí německé vlády Uwe-Karsten Heye nevidí v ovzduší mezi Českem a Německem žádné problémy, i když ještě nebyl stanoven přesný termín návštěvy kancléře Gerharda Schrödera v Praze. Představitel kabinetu to prohlásil v Berlíně v souvislosti se spekulacemi, že šéf spolkové vlády oddaluje stanovení termínu v souvislosti s výroky premiéra Miloše Zemana o sudetských Němcích.

Premiér Zeman nevyloučil, že se urychlí stavba silnice do Karlových Varů

Představitelům Karlovarského kraje se možná podaří docílit významného urychlení výstavby čtyřproudé rychlostní silnice spojující Karlovy Vary a Cheb s Prahou, která měla být původně dostavěna až v roce 2015. Ministr dopravy Jaromír Schling má do konce března možnost urychlení výstavby posoudit. Rozhodla o tom vláda na výjezdním zasedání v Karlovarském kraji na žádost představitelů kraje. Ti usilují o zkrácení výstavby až o pět let. "Nevylučuji, že to bude opravdu rok 2010," potvrdil úvahy o urychlení stavby na tiskové konferenci premiér Miloš Zeman. Dodal, že "vzhledem k příznivému vývoji ve Státním fondu dopravní infrastruktury se objevily i nové možnosti" pro provedení stavby. Představitelé Karlovarského kraje přesvědčili vládu i o tom, aby mezi priority rozvoje dopravních sítí zařadila i další dvě komunikace v kraji, a to silnici I/13 z Karlových Varů do Chomutova a I/21 vedoucí od dálnice D5 na hraniční přechod Vojtanov na Chebsku. Původní odhady nákladů celé silnice R6 se pohybují kolem 25 miliard korun.

Péče o válečné hroby má stát obranu 22 miliónů korun ročně

Ministerstvo obrany zřejmě znovu dostane na starost péči o památku vojáků, kteří padli za obou světových válek na českém území. Vláda totiž schválila návrh zákona o válečných hrobech. Jak řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík, je na českém území 72.244 válečných hrobů. Z toho je 35.024 hrobů německých, o které se stará spolková vláda. "Zbývající část jsou hroby vojáků české nebo československé armády," řekl novinářům Tvrdík. O ně se bude napříště starat ministerstvo obrany. Údržba a úprava válečných hrobů má podle odhadů ročně stát asi 22 miliónů korun. Kromě toho zajistí resorty obrany a zahraničí péči o přibližně 6733 československých válečných hrobů v cizině. Péči o válečné hroby cizích vojáků na českém území kromě toho upravují mezivládní dohody. Česká republika má takovou dohodu například s Velkou Británií a s Ruskem. Podle dřívějších informací ministerstva obrany byla pravomoc pečovat o válečné hroby resortu odňata v 50. letech a předávala si ji jednotlivá ministerstva.

Vláda prodloužila stav nebezpečí v Hřensku do poloviny března

Stav nebezpečí v části Hřenska na Děčínsku byl prodloužen. Vláda rozhodla, že kvůli padajícímu skalnímu bloku prodlouží vyhlášený stav do 15. března do 13:00 hodin. Novinářům to po jednání kabinetu řekl jeho mluvčí Libor Rouček. Dodal, že ministr životního prostředí zajistí instalaci a provoz sledování skalních objektů v oblasti. Oblast pod dosud nezakotveným pískovcovým blokem zůstává uzavřená. Prázdné domy pod nebezpečnou skálou hlídá policie. Obyvatelé a podnikatelé se sem budou moci vrátit, až je skalní blok nebude ohrožovat. Rouček také řekl, že kabinet přerušil jednání o tom, zda podpoří kandidaturu Česka na pořádání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2007.

Rakouští sudetští Němci obviňují Čechy z okupace svého území

Sdružení rakouských sudetských Němců obvinilo Čechy z okupace svého území, k níž mělo dojít ještě před založením Československé republiky. Podle prohlášení tato okupace odporovala mezinárodnímu právu. "Okupace převážně německy mluvících území ještě před založením československého státu, která odporuje mezinárodnímu právu, byla prvním bezprávím Čechů vůči Němcům," píše se v dokumentu. Při obsazování tohoto území navíc údajně české jednotky zastřelily 114 dětí, žen a mužů, kteří tak položili své životy za Rakousko.

Benešovy dekrety postihly obyvatele německé a maďarské národnosti

Dekrety prezidenta Edvarda Beneše z let 1940 až 1945, které jsou nyní v centru pozornosti, obnovovaly ústavní pořádek Československé republiky, narušený mnichovským diktátem, rozbitím republiky, okupací Čech a Moravy a osamostatněním Slovenska. Část Benešových dekretů vydaných po jeho návratu z exilu se podstatným způsobem dotkla obyvatel německé a maďarské národnosti - jejich vztahu k československému státu i jejich majetkových poměrů. V duchu Ústavy přistoupil prezident Beneš v období druhé světové války v Londýně k budování prozatímního státního zřízení, které tvořil prezident, Státní rada a vláda. Problém prozatímního výkonu zákonodárné moci řešil ústavní dekret z 15. října 1940, a to tak, že ji vykonává prezident formou dekretů. Všechny dekrety podléhaly dodatečnému schválení ústavními orgány. Beneš vydával dekrety až do podzimu 1945, kdy se svých zákonodárných povinností ujalo Prozatímní národní shromáždění. To 28. března 1946 přijalo ústavní zákon, jímž všechny dekrety prezidenta Beneše schválilo a prohlásilo za zákon. Od 21. července 1940 v Londýně až do 27. října 1945 v Praze bylo podepsáno a vyhlášeno celkem 143 dekretů (mimo dekrety personální povahy), z toho 17 dekretů ústavních.

Palestinský velvyslanec Fattáh nebude Zemanovi radit

Palestinský velvyslanec Samím Abdal Fattáh nebude české vládě ani jejímu předsedovi radit, jak by měl napravit pošramocené česko-palestinské vztahy. Jejich zhoršení zavinily kontroverzní výroky českého premiéra. Miloš Zeman v rozhovoru pro izraelský tisk přirovnal palestinského představitele Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi a vyslovil se pro vyhnání Palestinců, pokud nepřistoupí na izraelské podmínky. Zeman posléze svá slova dementoval s tím, že nedorozumění způsobila nepřesná angličtina. "Myslím, že česká vláda a sám pan premiér Zeman by měl vědět, co má a co nemá dělat. Já tady nejsem od toho, abych mu to diktoval. Naše postoje jsme se snažili vysvětlit tradičními diplomatickými kanály," řekl Fattáh po schůzce se šéfem KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Palestinský velvyslanec by se chtěl sejít i se zástupci dalších parlamentních stran. Již v pondělí se setkal s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Při schůzce se mu šéf české diplomacie snažil vysvětlit, že se česká zahraniční politika vůči Palestině nezměnila. Fattáh se přitom po schůzce tvářil spokojeně. O tom, že spory nejsou urovnány, svědčí i to, že palestinské nevládní organizace a intelektuálové odřekli na protest proti sporným Zemanovým výrokům účast na diskusi, kterou měla v Praze uspořádat Nadace Fórum 2000 a Londýnská ekonomická škola. Vedle Zemanových výroků Fattáh s Grebeníčkem mluvili také o celkové mezinárodní situaci. Někdejší komunistický režim v Československu pěstoval dlouhá desetiletí blízké styky s mnoha - z ideologického hlediska potenciálně blízkými - spojenci z různých částí světa. Jedním z nich byli i Palestinci zastoupení Organizací pro osvobození Palestiny Jásira Arafata. Po masívních politických změnách v posledním desetiletí v Evropě, ale i na Blízkém východě a jistém odklonu ve vzájemných vztazích se palestinsko-české vztahy ochladily. Politici se nyní snažili o jejich zlepšení.

Premiéři Visegrádu spolu nejednají, pracovníci ministerstev ano

Zatímco premiéři a ministři kultury zemí Visegrádu zrušili společná setkání, řadoví pracovníci ministerstev spolu i nadále jednají. Zástupci resortů životního prostředí Česka, Slovenska, Maďarska a Polska se totiž ve čtvrtek sejdou na dvoudenní konferenci v Průhonicích. Udržitelný rozvoj společnosti při zachování přírody s nimi proberou i experti z Chorvatska, Slovinska a Španělska. Premiéři i ministři kultury visegrádské čtyřky odřekli účast na společných schůzkách po výrocích maďarského předsedy vlády Viktora Orbána o Benešových dekretech. "Konference v Průhonicích není politické setkání na úrovni ministrů, je to pracovní setkání odborníků," řekla Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva životního prostředí. Zdůvodnila tak skutečnost, že nikdo z pozvaných účast na konferenci neodřekl. Akce začne ve čtvrtek ve 14:00. První den konference se účastníci zaměří na prevenci před znečišťováním životního prostředí, zejména na čistší výrobu. V pátek se mimo jiné seznámí a schválí návrh společného dokumentu pro březnové setkání ministrů států Visegrádu. Chtějí se věnovat i odstraňování rozporu mezi rozvojem společnosti a ochranou životního prostředí.

Armáda zahájila přesun techniky do Kuvajtu

Vojáci 9. roty protichemické ochrany z Liberce začali na nádraží v Chrastavě nakládat na vagóny vojenskou techniku pro misi Trvalá svoboda. "Příprava transportu je rozložená do několika dnů. Technika poputuje do Kuvajtu po železnici a lodí, na místo by měla dorazit asi v polovině března," řekl mluvčí kontingentu Radek Hampl. Zhruba ve stejnou dobu podle něj přijede do Kuvajtu i většina z 250 vojáků. Dříve, již v těchto dnech, odcestuje jen několikačlenný předvoj. Zajistí vylodění techniky a připraví podmínky pro příjezd jednotky. Vojáci si s sebou vezou veškeré vybavení - obrněné transportéry, laboratoř, nákladní auta, štábní vozidla, pojízdnou dílnu, zdravotní materiál, ale i osobní věci. Armáda je vybavila i novými pouštními uniformami v pískové barvě. Dostali i sluneční brýle, ale většina z nich se raději spoléhá na vlastní. Úkolem českých vojáků zapojených do akce Trvalá svoboda bude chránit organizační štáb. Chemici jsou ale připraveni zapojit se i do bojů proti zbraním hromadného ničení, spolupracovat budou s německými chemiky. Celé akce se zúčastní 250 českých vojáků, mezi nimiž bude sedm žen. Mise potrvá šest měsíců a podle odhadů přijde stát na 560 miliónů korun. Česká armáda nabídla pro boj s terorismem i vojenskou nemocnici a speciální jednotku. Zatím na Střední východ odjíždí jen prapor chemické ochrany.

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda by zmírnění ostrahy uvítalo, nechává to však na expertech

Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda by uvítalo zmírnění bezpečnostních opatření okolo svého pražského sídla. Jakékoli změny v ostraze ale nechává na odbornících, kteří míru rizika vyhodnocují, řekla mluvčí Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Sonia Winterová. Od loňska kvůli možnému útoku teroristů hlídkují u budovy vojáci s obrněnými transportéry. To by se ale mohlo změnit po 8. březnu, kdy má zasedat meziresortní krizový štáb, připustila mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková. Podle ministra zahraničí Jana Kavana se bezpečnostní riziko v zemi spíše snížilo. Kavan v úterý naznačil, že přísná opatření by mohla ministerstva obrany a vnitra brzy přehodnotit. Kavan se patrně příští týden sejde s vedením Svobodné Evropy. Budou jednat hlavně o stěhování z centra Prahy. Zatímco ministr tvrdí, že o přemístění je již rozhodnuto, podle Winterové to stále záleží na tom, zda se podaří najít vyhovující náhradní objekt. Ten zatím česká vláda nenašla. Podle Kavana je na stole méně než deset objektů. Ministři chtějí o přemístění rozhodnout do konce volebního období, tedy do poloviny roku. Rádiu se ale do stěhování moc nechce, neboť by bylo drahé. Jeho šéf Thomas Dine také prohlásil, že terorismu je nutné čelit. Americký velvyslanec v Česku Graig Stapleton ale soudí, že bezpečnost lidí je nejdůležitější.

Prezident podepsal zákon, který má více chránit čistotu ovzduší

Lidé, kteří budou kouřem ze spalovaného listí na zahradě obtěžovat své sousedy, mohou od 1. června dostat pokutu až 10.000 korun. Prezident Václav Havel podepsal zákon o ochraně ovzduší. Samosprávy dosud ze zákona nemohly reagovat na stížnosti občanů, které kouř obtěžoval. Nyní obce budou moci vyhláškou stanovit dobu nebo místa pro spalování listí, nebo to úplně zakázat. Mohou nařízením zakázat a pokutovat i spalování lignitů, uhelných kalů a dalších tuhých paliv s velkým obsahem síry. I v tomto případě se pokuty pohybují v řádu tisíců korun. Zákon stanoví i nové emisní limity pro spalovny. Sněmovna zákon přijala v polovině února. Odmítla přitom zapracovat návrhy Senátu a přijala předlohu v původním sněmovním znění. Senátoři například doporučili vypustit ze zákona ochranu před nadbytečným umělým osvětlením, neboť v navrhovaném znění by podle nich pro obce znamenala značné investice do úpravy veřejného osvětlení.

Prodejci budou muset značit zboží i cenou za kilogram či litr

Prodejci budou mít povinnost označit nabízené zboží nejen prodejní cenou za kus, ale i cenou za kilogram, litr či metr. Tuto povinnost obsahuje návrh novely zákona o cenách, který schválila vláda. Cena za jednotku množství má sloužit k lepší orientaci spotřebitele. Novela má lidem usnadnit porovnání cen srovnatelných výrobků v odlišném balení. Spotřebitelé se tak budou moci lépe rozhodovat o koupi zboží. Opatření nemá být plošné, ale bude se týkat pouze zboží, kde má jednotková cena smysl, tedy například potravin, prášků na praní či stavebnin. Novela zákona o cenách by měla být plně slučitelná se směrnicí Evropské unie o ochraně spotřebitele při označování výrobků cenou. Směrnice vstoupila v platnost v březnu 2000. Pokud navrhovaná právní úprava projde celým legislativním procesem, měla by nabýt účinnosti s datem vstupu Česka do EU, tedy pravděpodobně od roku 2004. Zavedení povinnosti uvádět u některých produktů tzv. měrné ceny přitom může podle obchodníků vést ke zdražení. Prodejci totiž ponesou náklady na dodržení nového zákona o cenách a zahrnou je do cen prodávaného zboží, vysvětlila členka představenstva Svazu obchodu Jana Kváčová.

Americký velvyslanec Stapleton přijel do ústecké Matiční ulice

Dvě krabice bonbonů přivezl dnes dětem do komunitního centra v ústecké Matiční ulici americký velvyslanec Craig Stapleton. "Přijel se hlavně podívat, jak jsme využili 160.000 korun, které nám velvyslanectví poskytlo na vybudování hygienického střediska v komunitním centru," řekl Jan Černý z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, jež středisko v Matiční ulici v roce 1999 otevřela. Jeho cílem je pomáhat romským dětem, například se školními povinnostmi. Matiční se stala známou poté, co tu samospráva postavila plot mezi starousedlíky z rodinných domků a obecními domy, kde bydlí převážně Romové. Ochránci lidských práv to označili za projev rasismu. Vláda pak vyčlenila deset miliónů korun na zlepšení soužití v této lokalitě. Samospráva nechala plot zbourat a vykoupila tři rodinné domky. V jednom je komunitní centrum, ve druhém policejní služebna, která ale není obsazena, ve třetím sídlí firma. V okolí obecních domů jsou opět hromady odpadků. Stapleton v centru viděl i filmový dokument Úžera (lichva), který popisuje první odhalený případ lichvy mezi ústeckými Romy právě v Matiční ulici. Pracovníkům centra se podařilo přesvědčit oběti lichvářů, aby vypovídaly před policií a svědčily u soudu. Velvyslanec novinářům řekl, že v USA se s podobnými problémy, jaké jsou v Matiční ulici, setkávají velmi dlouho. Uvedl, že mají celou řadu programů, jak potíže obyvatel podobných míst zmírnit. "Vidím tady některé zajímavé paralely. Například příprava předškolních dětí, kterou jsme tady viděli, se velmi podobá americkému programu 'Začít hned'," uvedl Stapleton. Tento program podle něj dětem umožňuje, aby pobývaly v příznivějším prostředí a osvojily si dovednosti nezbytné pro školu. Při návštěvě Ústí se Stapleton setkal i s vedením města, kraje a studenty místní univerzity.

Ministra Kavana doprovodí do Alžírska skupina českých podnikatelů

Ministra zahraničních věcí Jana Kavana doprovodí skupina významných českých podnikatelů při oficiální návštěvě Alžírska 1. až 3. března. Cesty se zúčastní zástupci firem Inekon, Strojimport, Tatra Kopřivnice, Aero, Pamco a Vojenský opravárenský podnik VOP 25. "V Alžírsku budeme nabízet městské dopravní systémy, jako jsou tramvaje a trolejbusy," řekl generální ředitel obchodní společnosti Inekon Josef Hušek. Jednu z největších afrických zemí čeká rovněž rozvoj železniční dopravy a Inekon zde chce stavět tratě, elektrifikovat je a dodávat lokomotivy. Alžírsko patří podle ministerstva průmyslu a obchodu mezi nejvýznamnější obchodní partnery Česka v Africe. Česko se tam do povědomí již dostalo dopravními prostředky, obráběcími stroji, stavebním železem, pneumatikami a sklem. Na českému trhu je známa alžírská ropa, subtropické ovoce a mořské produkty. Do přímořského Alžírska loni Česko vyvezlo zboží za více než miliardu korun, naopak dovezlo ze necelé dvě miliardy korun. Společnost Pamco uzavřela dohodu o vývozu 17 cvičných letounů L- 39 a dalšího leteckého materiálu za téměř 30 miliónů dolarů.

Vytvoření skupiny vojáků v záloze má v Senátu zelenou

Vojáci v záloze, kteří se chtějí aktivněji podílet na obraně vlasti, by pravděpodobně ještě letos mohli být zapojeni do činnosti konkrétních vojenských jednotek. Umožnit jim to má poslanecká novela branného zákona, kterou jednomyslně podpořil senátní výbor pro obranu. Novela počítá se vznikem takzvaných aktivních záloh, což politici označují za předpoklad profesionalizace armády. Předseda sněmovního branného výboru Petr Nečas jménem autorů novely senátorům řekl, že do budoucna by sbor aktivních záloh měl získat různé další výhody. Měl by být postaven na úroveň profesionálních vojáků, zatímco nyní jeho postavení vychází z pozic "záložáků", podotkl Nečas. Členové aktivních záloh by podle novely uzavřeli dohodu s územní vojenskou správou o zařazení do konkrétních vojenských jednotek. Dohodu budou moci uzavřít na dva až pět let a po tuto dobu si dobrovolně udržet vojenskou odbornou připravenost. Účastnili by se také vojenských cvičení nad rámec těch, na nichž by se podíleli jejich kolegové z běžných záloh. Příslušníci aktivních záloh mají být odměňováni 500 korunami měsíčně, přičemž po dobu vojenského cvičení mohou čerpat dvojnásobné služné odpovídající jejich vojenské hodnosti. Počty příslušníků aktivních záloh by stanovil ministr obrany na návrh náčelníka generálního štábu. O profesionalizaci české armády se hovoří od roku 1993, téma se ale stalo aktuálnějším až loni. Vládní sociální demokracie chce vybudovat plně profesionální armádu do roku 2010. Reformu armády podporují i další parlamentní strany.

Senátoři unie se zrušením trestného činu pomluvy asi neuspějí

S návrhem na zrušení trestného činu pomluvy senátoři Unie svobody u svých kolegů asi neuspějí. Senátní ústavně-právní výbor tuto předlohu doporučil zamítnout. Unionističtí senátoři se ale nevzdávají. Chtějí prosadit alespoň tu část své novely trestního zákona, podle níž by už neměl hrozit peněžitý trest nebo rok vězení za hrubou urážku nebo pomluvu státního orgánu. Tato pasáž by se mohla stát součástí projednávané vládní novely trestního zákona, pokud se ji Senát rozhodne vrátit Poslanecké sněmovně. Osud vládní novely, podle níž má být nově trestné například poškozování lesa těžbou dřeva nebo padělání lékařských posudků, je nejistý. Ústavně-právní výbor její projednávání odložil. Řada senátorů je vedle formulačních výhrad nespokojena s tím, že z vládní předlohy byl ve sněmovně vypuštěn například trestný čin neplacení daně. Vládní novela má pomoci i v boji s hospodářskou kriminalitou zavedením trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. Má postihnout snahu zastřít původ majetku získaného trestnou činností. Bude za to hrozit až dvouletý trest vězení. Trestný čin obchodování se ženami mění novela na obchodování s lidmi. Zákon za to stanoví až 12 let vězení.

Investice BAE Systems musí zaručit podporu L-159, ne zánik

Kapitálový vstup britské zbrojovky BAE Systems do Aera Vodochody by měl být takového rozsahu, aby zaručoval podporu prodeje lehkých bitevníků L-159 a nikoli likvidaci nežádoucí konkurence. "Pokud by BAE vložilo do Aera například pouze pět nebo deset miliónů dolarů, potom by se Britům vyplatilo výrobu úplně zastavit, a zbavit se tak nejvážnějšího přímého konkurenta L-159," řekl prezident Aera Antonín Jakubše. "Česká vláda vyjádřila připravenost udělat u Aera výjimku ze zákona," prohlásil prezident. Tím by zahraniční partneři mohli získat majoritu ve firmě Aero, která by mohla přesáhnout dosud limitních 49 procent. Vstup BAE do Aera má být jednou z podmínek vlády, aby koupila nadzvukové stíhačky Gripen, o čemž má kabinet rozhodnout do 15. dubna. Akcionářem Aera je již Boeing s 35 procenty akcií. Letoun L-159 je podle prezidenta jedinou konkurencí britského Hawku, se kterým nyní soupeří například v Indii.

Američané budou v Hradci Králové školit vojáky pro katastrofy

Skupina deseti amerických armádních lektorů bude od pondělí školit na Vojenské lékařské akademii J. E. Purkyně v Hradci Králové české, slovenské a maďarské vojáky, jak poskytovat zdravotní péči při živelních katastrofách a hromadných neštěstích. Týdenní kurs pořádá hradecká akademie společně s americkým velvyslanectvím v Praze. Kurs absolvuje 30 armádních zdravotníků. Budou rozděleni do tříčlenných týmů, přičemž v každém bude chirurg, další lékař a zdravotní sestra. Většina českých vojáků je z 6. polní nemocnice. Úspěšní absolventi získají po týdenním cvičením certifikát americké armády, který pro ně bude znamenat kariérní postup. Stejný kurs hostila hradecká akademie i loni. Vzhledem k velkém zájmu vedení akademie předpokládá, že kursy budou pokračovat také v příštích letech. Akademie pořádá několik let podobný kurs rovněž pro civilní lékaře a zdravotníky.

Masarykova univerzita zřejmě získá na svůj kampus evropský úvěr

Masarykově univerzitě v Brně se zřejmě podaří získat od Evropské investiční banky úvěr 95 miliónů eur (přibližně tři miliardy korun) na výstavbu univerzitního městečka. Vláda schválila návrh zákona, který České republice přijetí úvěru v této výši umožňuje. Návrh musí ještě přijmout parlament a podepsat prezident. Podle informací ministerstva školství by měl být za peníze vybudován do roku 2006 moderní areál pro fakulty lékařskou a přírodovědeckou a pro novou fakultu sportovních studií. Kampus v Brně-Bohunicích má pomoci provázat jednotlivá univerzitní pracoviště a zkvalitnit výuku a výzkum. Program umožní i modernizaci a rozšíření dalších fakult univerzity v centru Brna a zvýšení počtu lůžek na kolejích. Škola počítá s přijímáním většího počtu studentů. Ministerstvo školství se rozhodlo řešit výstavbu tímto způsobem, neboť zbudování univerzitního městečka je tak drahé, že jej nelze hradit z prostředků resortu školství.

Do Salt Lake City nyní zamíří šestičlenná paralympijská výprava

Pouze šestičlenná, ale po medailích lačnící česká výprava zamíří ve čtvrtek na paralympiádu, která od 7. března v Salt Lake City po krátké pauze naváže na nedávno zakončené olympijské hry. Mezi šesti nominovanými lyžaři nechybí ani nejúspěšnější domácí zrakově postižená sjezdařka Kateřina Teplá. Ve srovnání s Naganem, kde před čtyřmi roky získala tři zlaté medaile, vyměnila Teplá vodiče. Jejího otce nahradila Renata Karamanová, která před časem závodila za Slovensko. "Táta měl zdravotní problémy, ale změna nebyla problémem. S Renatou si rozumíme nejen na svahu, koneckonců je ideální, když vodič je zároveň kamarádem," řekla lyžařka, pro niž nebylo žádným problémem splnění nominačních kritérií: skončit do šestého místa na předešlé paralympiádě či na jiné vrcholné události. "Je to tvrdé, ale všichni, co se takhle dostali do nominace, mohou teď myslet hodně vysoko," podotkl předseda domácího paralympijského výboru František Janouch. Nejmladší členkou výpravy je jedenadvacetiletá studentka práv Klára Bechová, rovněž slabozraká sjezdařka. Nejzkušenějším je naopak třiatřicetiletý Stanislav Loska, který s nadloketní amputací ruky vybojoval už v roce 1994 na paralympiádě v Lillehammeru bronzovou medaili ve slalomu. S předstihem do Utahu vyrazila jediná běžkyně ve výpravě - zrakově postižená Miroslava Sedláčková. Její soutěže se uskuteční v Soldier Hollow, zatímco sjezdaři budou bojovat o medaile ve Snowbasinu.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až polojasno a místy přeháňky, na horách smíšené nebo sněhové. Denní teploty 5 až plus 10 stupňů Celsia. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů okolo nuly.