Zprávy Radia Praha

První čeští lékaři odletěli do Afghánistánu

Prvních pět pracovníků 6. polní nemocnice odletělo v neděli krátce po poledni do Afghánistánu. Skupina ve složení chirurg, anesteziolog, dvě sestry a zdravotník bude působit v britské polní vojenské nemocnici. Britská strana poskytne českým zdravotníkům v Afghánistánu kompletní zabezpečení. Další čeští lékaři a zdravotníci a doprovodná ochranná jednotka je budou následovat nejpozději do šesti týdnů. Celkem bude v Afghánistánu pracovat maximálně 200 českých lékařů, zdravotníků a vojáků k jejich ochraně. Lékaři budou kromě vojáků mezinárodní mise pomáhat i tamnímu obyvatelstvu. Nemocnice pod velením Jidnřicha Sitty je personálně i materiálně vybavena na plánovanou půlroční misi v náročné oblasti. Náklady na vyslání nemocnice se odhadují do konce kalendářního roku na 612 až 780 miliónů korun. Sociálnědemokratická vláda chce tyto náklady krýt vydáním dluhopisů, s tím však nesouhlasí pravicová opozice v parlamentu.

Solana "má pochopení" pro zrušení Benešových dekretů

Vysoký představitel Evropské unie Javier Solana vyjádřil podle agentury APA v rozhovoru pro rakouský týdeník Profil "určité pochopení" pro požadavek, aby česká strana změnila svůj postoj k Benešovým dekretům. I noví členové unie se podle něj musí naučit pohlížet na otázky hranic a národnostních menšin v širších souvislostech. V souvislosti s rostoucí kontroverzí kolem dekretů poukázal na to, že Evropská unie i v jiných případech napomohla k překonání "staletých roztržek".

EU uvítala přijetí služebního zákona

Evropská komise uvítala přijetí zákona o státní službě, který přijala Poslanecká sněmovna v právě uplynulém týdnu. Evropská komise o přijetí služebního zákona Prahu několik let Prahu žádala. "Řadu let jsme přijetí zákona podněcovali, protože si myslíme, že pevný právní základ je dobrým výchozím bodem pro další reformy a zlepšování veřejné správy," řekl šéf jednacího týmu Evropské komise pro Českou republiku Rutger Wissels. Komise nyní podle něj čeká na text zákona, aby ho mohla prostudovat. Komentář se nepochybně objeví v podzimní hodnotící zprávě o pokroku České republiky při přípravě na členství. V tzv. přístupovém partnerství pro ČR byl tento zákon zapsán jako krátkodobá priorita ke splnění v roce 2000, posléze v roce 2001. Jeho neschválení v těchto termínech vyvolalo silnou kritiku.

ČSSD chce zachovat daně na současné výši

Ministr financí Jiří Rusnok v diskusním pořadu Sedmička v televizi Nova prohlásil, že současná výše daní ČR odpovídá úrovni daní v evropských státech. Měla by proto být zachována. Změnit by se ale měla jejich struktura. Podle Rusnoka by se měly hlavně snížit náklady na sociální a zdravotní pojištění. Sociální demokracie zřejmě opět navrhne danit příjmy vyšší než milion korun 40 procenty. Zvýšit by se měly také majetkové daně. Jeho oponent, lidovecký poslanec Miroslav Kalousek, v pořadu uvedl, že podíl daně na hrubém domácím produktu by se měl snížit z dosavadních 40 na zhruba 35 procent. Klesnout by měly zejména daně, které brzdí hospodářský růst, především daně z příjmů právnických osob. Podle lidovců je třeba postupně zvyšovat spotřební daně u alkoholu a cigaret.

Senátoři chtějí omezit ohlašovací povinnost pro cizince

Senátoři Unie svobody chtějí předložit horní komoře parlamentu novelu zákona o pobytu cizinců. Podle dosavadní úpravy jsou ubytovatelé povinni hlásit ubytování cizinců a jejich osobní údaje. Za nesplnění této povinnosti jim hrozí pokuta až do 50 tisíc korun. Tuto úpravu považují senátoři za spornou, protože cizinci s vízovou povinností ohlašují svůj pobyt sami a ostatní zahraniční návštěvníci mají ohlašovací povinnost jen případě, pokud pobývají v Česku déle než měsíc. Zákon přitom ukládá ubytovatelům hlásit policii osobní údaje bezvízových cizinců včetně délky a účelu pobytu ještě před uplynutím měsíční lhůty. Vzhledem ke končícímu volebnímu období Poslanecké sněmovny je však nepravděpodobné, že by novela byla schválena do léta. Pokud předlohu přijme Senát jako svůj návrh, sněmovna se novelou bude zabývat nejdříve na podzim.

Poslanci chtějí sjednotit odškodnění pro hasiče

Poslanci chtějí sjednotit postavení dobrovolných a profesionálních hasičů při náhradách škod. V současnosti se způsob náhrady škody u profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů liší. Přestože všichni vykonávají stejně rizikovou práci, jsou podnikoví a dobrovolní hasiči proti profesionálům znevýhodněni. To chtějí poslanci napravit. Chtějí také stanovit jednorázové mimořádné odškodnění za poškození zdraví na nejméně třicetinásobek minimální mzdy. Rozdíl mezi hasičem ve služebním poměru a dobrovolným hasičem při jednorázovém odškodnění v případě jejich smrti se nyní pohybuje od 241.000 do 286.000 korun. Návrh novely zákona o požární ochraně projedná v pondělí vláda.

Poslanci chtějí povolit vývoz kulturních památek na zahraniční výstavy

Skupina poslanců chce novelou zákona usnadnit dočasný vývoz předmětů kulturní hodnoty například na zahraniční výstavy. V současnosti dovoluje zákon vyvážet kulturní předměty na základě osvědčení vydaného pověřenými galeriemi, archivy nebo knihovnami, které potvrdí, že nejde o kulturní památku. Kromě toho chtějí poslanci osvobodit dovážené předměty kulturní hodnoty od nynější daně z přidané hodnoty ve výši 22 procent. Právě výše daně působí, že dovážené umělecké předměty a památky jsou na tuzemském trhu v podstatě neprodejné. Návrh novely obsahuje také úpravu součinnosti odborných organizací a celních orgánů a oprávnění kontrolovat dodržování zákona. Návrh poslanců v pondělí projedná vláda.

V čele rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů bude zřejmě Jana Volfová

O změně ve vedení rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů bude jednat v pondělí česká vláda. Dosavadního předsedu rady vicepremiéra Vladimíra Špidlu pravděpodobně v jejím čele nahradí poslankyně a předsedkyně hnutí Sociálnědemokratických žen Jana Volfová. Volfová v roce 2000 sestavila stínovou vládu žen a obsadila v ní křeslo ministryně pro ženu a rodinu. Rada pro rovné příležitosti žen a mužů je stálým poradním orgánem vlády. Připravuje návrhy k prosazování rovných příležitostí, doporučuje základní koncepční směry, stanovuje okruh priorit pro projekty resortů. Vedle zástupců ministerstev jsou v radě lidé z Českého statistického úřadu, tripartity a pět zástupců nestátních neziskových organizací.

Elektrárna Dukovany splnila přes polovinu mezinárodních doporučení

Jaderná elektrárna Dukovany uvedla do praxe 60 procent z 86 technických doporučení, které dostala od Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Úpravy se provádějí v rámci desetiletého programu obnovy a do roku 2005 si celkově vyžádají investice za zhruba 20 miliard korun. V elektrárně proběhla celá řada postupných zlepšení, jako je výměna systému řízení dieselgenerátorů, rekonstrukce rozvodů vody a zvýšení síťových regulačních vlastností elektrárny. Největší investiční akcí, na kterou se letos počítá téměř s miliardou korun, je obnova systému kontroly a řízení. Ta se bude provádět postupně na jednotlivých blocích až do roku 2009. Pravděpodobnost úniku radiace se po ukončení desetiletého programu obnovy sníží oproti současnosti stokrát, a to na jeden možný únik za milion let. Dukovany jsou s instalovaným výkonem 1760 megawattů zatím největším zdrojem elektrické energie v ČR. V posledních letech pokrývají zhruba čtvrtinu domácí čisté spotřeby elektřiny. Elektrárna je v provozu sedmnáctým rokem a energii by měla vyrábět minimálně do roku 2025.

Matsushita otevře v Pardubicích nový závod

Japonská společnost Matsushita Communication Industrial Czech slavnostně otevře již toto úterý svůj pardubický závod na výrobu mobilních telefonů a autorádií Panasonic. Společnost je zatím prvním zahraničním investorem, který začne vyrábět v místní průmyslové zóně ve Starých Čívicích. Výstavba jejího pardubického závodu se řadí k největším zahraničním investicím v elektrotechnice na zelené louce v ČR. Matsushita zde přislíbila investovat okolo 3,3 miliardy korun. V novém závodě by do dvou let mohlo nalézt uplatnění až 1500 lidí, na zahájení výroby by se jich nyní mělo podílet okolo 300. Koncem února měla Matsushita v náhradních prostorech v Opočinku u Pardubic 220 zaměstnanců, do září by jich u firmy mělo pracovat 430. Závod v Pardubicích má být druhou největší továrnou na mobilní telefony v Evropě.

V Národním divadle byly uděleny herecké Thálie za rok 2001

V pražském Národním divadle byly v sobotu večer uděleny ceny Thálie za mimořádné jevištní výkony v roce 2001. Ocenění za celoživotní mistrovství získali dlouholetý sólista baletu a choreograf Jiří Blažek a činoherec Lubor Tokoš. V muzikálové kategorii cenu získala Marta Kubišová za výkon v komorním muzikálu Líp se loučí v neděli. Spoluzakladatel pražského Divadla Semafor Jiří Suchý dostal výroční cenu Thálie jako zvláštní ocenění za minulý rok. Vítězi kategorie činohry jsou Blanka Bohdanová a Josef Somr.

V Opavě proběhne "andělský" festival

Od 11. dubna proběhne v Opavě již šestý ročník festivalu nazvaného Další břehy. Letošnímu ročníku dali pořadatelé podtitul Krajiny andělů. Tématika andělů se bude promítat v celém programu festivalu, který zahrnuje téměř 20 divadelních, hudebních i filmových představení. Chybět nebude divadelní hra Zdivočelý anděl v podání divadla Vizita s Jaroslavem Duškem v hlavní roli a autorský pořad dvojice Jiřího Siostrzonka a Aleše Koudely Celookresní slet andělů. Pořadatelé vyhlásili i anketu o Anděla roku. "Chceme najít člověka, který byl ochoten podat pomocnou ruku a poté zmizel, aniž čekal na poděkování," řekl jeden z pořadatelů Petr Rotrekl. O tom, koho porota vyhlásí jedním ze tří andělů, rozhodnou příběhy, které mohou lidé do 8. dubna zaslat na opavský magistrát.

Filmaři v Praze stavějí kopii londýnského Parlamentu

Sedm metrů vysokou a přes 30 metrů dlouhou filmovou dekoraci terasy londýnského parlamentu staví na Rašínově nábřeží v Praze specialisté z barrandovského studia. Stavba za téměř osm miliónů korun pro americký film Šanghajští rytíři bude dokončena během měsíce dubna. Natáčení filmu s hlavní filmovou hvězdou Jackie Chanem, má začít v první polovině května. Přitom bude nutné částečně zakrýt i boky Jiráskova a Palackého mostu. I přesto, že dekorace v centru Prahy jsou značně rozsáhlé, jde jen o jejich část. Na pozemku a v ateliérech Barrandova se totiž v těchto dnech připravují další stavby pro tento snímek, které budou kopírovat vzhled londýnské čtvrti Westminster na počátku 20. století.

Obce a města budou soutěžit o nejlepší dopravní řešení

Do soutěže orientované na zklidnění dopravy mohou až do konce května přihlásit své návrhy obce, města, městské obvody a městské části. Soutěžit mohou projekty, které usilují o zlepšení bezpečnosti chodců a cyklistů, zkvalitnění životního prostředí a optimální uspořádání dopravy. Soutěž, při které bude mezi vítěze rozděleno 300 000 korun, vyhlásily nadace partnerství a nadace VIA v rámci společného programu Doprava pro 21. století. Ten prezentuje nejnovější poznatky o dopravě a snaží se získat podporu veřejnosti pro trvale udržitelná řešení. Program rovněž podporuje nevládní neziskové organizace zabývající se dopravou. Na silnicích České republiky přijde ročně o život zhruba 1500 lidí a dalších 35.000 jich je zraněno. Loni se 41 procent dopravních nehod stalo v obcích, zatímco v zemích západní Evropy je tento podíl výrazně nižší.

Na veletrhu v Berlíně se představuje česká gastronomie

Jako země s dobrou kuchyní se letos představuje Česká republika na největším veletrhu cestovního ruchu, Mezinárodní turistické burze, která začala v sobotu v Berlíně. Záměrem České centrály cestovního ruchu je letos prezentovat zemi nejen jako místo architektonických skvostů a přírodních krás. Německá klientela je pro český cestovní ruch klíčová, neboť z loňských asi 103 miliónů zahraničních návštěvníků bylo kolem 40 miliónů Němců. Hlavním cílem německých turistů je tradičně Praha. Druhou nejvýznamnější destinací bývají především v zimní sezóně Krkonoše. Následují příhraniční oblasti s Německem a zejména jižní Čechy. Na veletrhu v Berlíně se prezentují tři desítky českých vystavovatelů. Jsou mezi nimi mimo jiné České aerolinie, několik cestovních kanceláří, významných hotelů a turistických regionů. Menší samostatné stánky pak mají Praha a Karlovy Vary.

Smrtná neděle znamená podle lidových tradic konec zimy

Dnešní takzvaná Smrtná neděle je podle starobylých slovanských pohanských lidových zvyků dnem vynášení slaměné Smrti či Morany, symbolu zimy. Jarní vlády se naopak ujme Líto-Vesna znázorňované mladým opentleným stromkem. O týden později začne podle křesťanské tradice Květnou nedělí velikonoční pašijový týden.

Do Česka se vloni pašovalo méně chráněných živočichů a rostlin

Počet chráněných zvířat a rostlin, které se pašeráci pokoušeli dostat nelegálně přes hranice, se v loňském roce oproti roku 2000 snížil. Ze statistiky České inspekce životního prostředí vyplývá, že celníci loni například zabavili 15 pašovaných papoušků oproti více než stovce vzácných ptáků v předchozím roce. Přes hranice se loni nedostala preparovaná lebka a kůže vzácné opice ani 11,7 kilogramů kaviáru a 2,5 kilogramu korálů. Zabaveno bylo i osm krokodýlích hlav a tři kůže šelem. Odborníci přičítají pokles zabavených zvířat tomu, že veřejnost začala vnímat zákaz jejich dovozu. Přesto je stále ještě obchod s pašovanými zvířaty velmi lukrativní, i když jich v průměru 40 procent cestu nepřežije. Podle ochránců zvířat je jedinou cestou, jak pašování zvířat zabránit, pokles poptávky ve vyspělých zemích.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude převážně polojasno, v noci teploty klesnou na 5 až jeden stupeň. Denní teploty zítra vystoupí na 13 až 17 stupňů Celsia.