Zprávy Radia Praha

Náčelník kuvajtského štábu se zajímá o české zbrojní programy

Modernizační programy vojenské techniky, projekt lehkého bitevníku L-159 Alca, ale i reforma české armády zajímají náčelníka generálního štábu kuvajtské armády Alího Muhammada Muamína. Generál je od pondělka do středy na návštěvě České republiky, kam jej pozval jeho protějšek Jiří Šedivý. Do Kuvajtu se v těchto dnech přesunuje 9. rota protichemické obrany z Liberce. Muamín na tiskové konferenci poznamenal, že společné cvičení jeho mužů s českými vojáky bude užitečné pro obě strany. Náčelník českého generálního štábu Šedivý připomněl, že česká strana nabídla už v minulosti Kuvajtu nejen protichemickou techniku, ale i možnost výcviku specialistů. "Naší prioritou je obrana státu Kuvajt," reagoval Muamín na otázku, zda je možné, že se čeští vojáci z Kuvajtu zúčastní operace proti režimu Saddáma Husajna poté, co mezi státy "osy zla" jmenoval nedávno americký prezident George Bush i Irák. Právě Husajn před více než deseti lety Kuvajt obsadil. Tehdy poprvé českoslovenští vojáci z protichemické jednotky v této oblasti působili. Muamín si prohlédl továrnu Aero Vodochody, která vyrábí letouny L-159. V úterý zavítá do Bechyně, kde si prohlédne techniku a zhlédne výcvik 4. brigády rychlého nasazení.

Třetí výročí vstupu Česka do NATO si připomenou politici i vojáci

Třetí výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance si v úterý připomenou čeští politici i představitelé armády. Vojáci také uspořádají několik akcí pro veřejnost. Výročí vstupu si společně se špičkami armády a ministerstva obrany připomene i prezident Václav Havel. Navštíví totiž generální štáb, kde se setká s jeho náčelníkem Jiřím Šedivým a ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Jednat s nimi má o podobě armády tři roky po vstupu do aliance, o zapojení české armády do boje proti terorismu a o reformě ozbrojených sil. Tvrdík pak odpoledne odlétá na návštěvu Švédska. Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus uvede na pražském Žofíně seminář s názvem "Budoucnost NATO a Česká republika". Vystoupí při něm předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas a vládní zmocněnec pro přípravu summitu NATO Alexandr Vondra. V Přerově začne v úterý dopoledne akce "Armáda Česka a NATO aneb když chceš vědět víc", pořádaná vojáky. Její součástí bude výstava dokumentů a fotografií z let 1945 až 1989 s názvem "Všem, kteří vzdorovali," a soutěže pro studenty a žáky. V Praze 13 chtějí naopak proti podle nich "cynické" oslavě pořádané tamní radnicí protestovat anarchisté z Československé anarchistické federace.

Vicepremiér Špidla vysvětloval v USA, že vláda chce, aby Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda působily z Česka

Vicepremiér a předseda vládní sociálnědemokratické strany Vladimír Špidla vysvětloval v USA, že česká vláda chce, aby Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda působily z území České republiky. "Považujeme to za součást našeho úsilí, ale místo, ze kterého nyní působí, je z bezpečnostních hledisek zcela nevhodné a je nebezpečné pro Prahu," řekl Špidla po návratu z několikadenní cesty ve Spojených státech. Na dotaz ČTK, zda kabinet počítá i s možností, že se rozhlasová stanice, kterou nyní střeží vojáci s těžkou bojovou technikou, stěhovat nebude a zůstane v centru hlavního města v budově někdejšího Federálního shromáždění Špidla zopakoval, že její nynější umístění je "zcela nevhodné". Budapešťský primátor Gábor Demszky minulý týden pozval RFE/RL do Budapešti. Podle mluvčí RFE/RL Sonii Winterové ale stanice hodlá zatím zůstat v Praze. Stanice se do Prahy přestěhovala před sedmi lety z Mnichova. Nad jeho setrváním v centru ale visí po teroristických útocích z 11. září otazník. Stanice se totiž může stát potenciálním cílem útoku teroristů. Zatím se však pro rádio nepodařilo nalézt vhodnou budovu. Špidla, který má v české vládě na starosti tajné služby, hovořil s americkými politiky a bezpečnostními poradci americké vlády rovněž o zajištění summitu Severoatlantické aliance, který se bude konat letos na podzim v Praze. "Zdůrazňoval jsem význam vstupu Slovenska (do aliance) pro Českou republiku," uvedl vicepremiér. Rozhodně naopak popřel, že by s americkou stranou hovořil o bezpečnostních prověrkách nebo o práci Národního bezpečnostního úřadu. Tato problematika "nebyla předmětem žádného jednání a nebyla ani žádným partnerem vznesena", zdůraznil.

Vláda rozhodla o návratu distribuce elektřiny pod křídla ČEZ

Vláda učinila další z kroků, jež se týkají budoucnosti české elektroenergetiky. Poté, co se nenalezl zájemce, který by za balík státních akcií ve společnosti ČEZ a šesti distribučních firmách zaplatil požadovaných 200 miliard korun, by měl ČEZ koupit podíly Fondu národního majetku v osmi distributorech elektřiny. Podle analytiků by propojení mohlo zvýšit hodnotu firmy před privatizací, kritici však poukazují na posílení monopolu a možné neblahé dopady na spotřebitele. Právě konečný spotřebitel bude podle oponentů vládního plánu znevýhodněn, neboť ČEZ jako majoritní vlastník bude distributorům diktovat ceny. To může zvrátit trend zahájený nedávným rozhodnutím o postupné liberalizaci trhu. Díky němu si distribuční firmy vyjednaly snížení nákupních cen a Energetický regulační úřad již oznámil, že pro příští rok může snížit ceny pro konečné spotřebitele. Vládní rozhodnutí také může posílit monopol, který dodnes de facto mají jednotlivé distribuční společnosti na svých územích. Polostátní distributoři pak mnohdy nejsou schopni uspokojit požadavky zákazníků a značné částky ze zisků plynou místo do rozvoje sítě formou dividend akcionářům, tedy hlavně FNM. Současné vládní rozhodnutí je krokem, který částečně vrací ČEZ k situaci v roce 1990.

Noví majitelé energetiky musí chránit ptactvo

Noví majitelé státních podílů v osmi elektroenergetických distribučních firmách musí do deseti let vybavit nadzemní elektrická vedení zařízeními, která vyloučí zranění či zabití ptáků proudem. Tato podmínka bude podle rozhodnutí vlády zahrnuta do nabývacích smluv, řekl během zasedání kabinetu v Pardubicích ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Je to věc, o kterou jsem usiloval řadu měsíců," pochvaloval si rozhodnutí vlády viditelně spokojený ministr. K jeho spojencům prý při rozhodování kabinetu patřil vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla a podpořil ho i premiér Miloš Zeman. Podle Kužvartova odhadu ročně hynou desetitisíce ptáků, kteří s oblibou usedají na elektrická vedení. Jde o chráněné druhy. Ministr přiznal, že se tímto problémem zabývá již léta řada nevládních ekologických organizací. Státní podíly v osmi elektroenergetických společnostech koupí podle dnešního rozhodnutí kabinetu elektrárenská společnost ČEZ a Fond národního majetku získá dvoutřetinový podíl v České přenosové soustavě. Ta je nyní stoprocentní dceřinou společností ČEZ.

Pracovníci Temelína ukončili zavážku paliva do druhého bloku

V pondělí ráno zavezli pracovníci Jaderné elektrárny Temelín do reaktoru druhého bloku poslední z celkem 163 palivových souborů. Zavážka paliva do reaktoru druhého bloku trvala necelý týden. Pracovníci Temelína ji tedy zvládli o tři dny rychleji než v případě prvního bloku, do něhož palivo zaváželi v létě 2000. Personál elektrárny začne po zapečetění reaktoru připravovat blok na první štěpnou řetězovou reakci. Zatímco v prvním bloku dělily nastartování reaktoru od zavezení paliva tři měsíce, nyní představitelé elektrárny i SÚJB věří, že se tak stane do šesti týdnů. Po spuštění reaktoru budou následovat fyzikální testy a ve chvíli, kdy jeho výkon překročí dvě procenta, skončí fyzikální spouštění a začne etapa energetického spouštění. Ta se na prvním bloku, který je od 24. února asi na měsíc odstaven, chýlí ke konci. Pracovníci elektrárny a dodavatelských firem pokračují podle plánu v kontrolách a revizích generátoru a zařízení primárního (jaderného) a sekundárního (nejaderného) okruhu. Zkušební provoz prvního bloku by mohl začít v dubnu, druhého bloku pak v případě optimálního průběhu již v srpnu.

Stavbaři v Praze demonstrovali za vyšší mzdy a delší dovolenou

Stavbaři na pražské Národní třídě v centru města demonstrovali za vyšší mzdy a delší dovolenou. Před sídlo Svazu podnikatelů ve stavebnictví přišla necelá tisícovka lidí s bílými čepicemi s logem Odborový svaz Stavba. Akci na místě podpořili i předsedové dalších svazů sdružených v Českomoravské konfederaci odborových svazů a odborový předák Richard Falbr. Demonstrace v podstatě nenarušila dopravu. Stavbaři požadují šestiprocentní zvýšení nominálních mezd. Průměrný nominální plat ve stavebnictví přitom stoupá. Zatímco v roce 1989 činila průměrná měsíční nominální mzda zhruba 3500 korun, loni to bylo přes 14.700 korun. Ve srovnání s loňskými mzdami v průmyslu to je zhruba o 300 korun měsíčně více. Průměrné měsíční mzdy ve stavebnictví i průmyslu ale výrazně zaostávají například za průměrnými měsíčními mzdami v bankovnictví a pojišťovnictví. Stavbaři dále chtějí, aby dodatek ke kolektivní smlouvě vyššího stupně uložil zaměstnavatelům povinnost poskytovat pětitýdenní dovolenou ve všech firmách s více než 20 zaměstnanci. Podnikatelé trvají na růstu tarifních mezd a na tom, aby delší dovolenou dávaly jen firmy, které si to mohou ekonomicky dovolit. Svaz podnikatelů ve stavebnictví nemůže podle svého prezidenta Milana Veverky požadavkům odborů vyhovět. Novinářům řekl, že ve stavebnictví sice roste produktivita práce, ale nestejnoměrně. Svaz proto nemůže zavázat všechny firmy ke zvyšování nominálních mezd. Podle Veverky v tomto odvětví pracuje zhruba 420.000 lidí. Zástupci odborářů předali podnikatelům petici se svými požadavky a krabici se třemi kokosovými ořechy, které Falbr označil za "tři oříšky pro Veverku": jeden oříšek za podpis dodatku k vyšší kolektivní smlouvě, druhý za pátý týden dovolené a třetí za růst nominálních mezd. Podnikatelé nabízejí zvyšování tarifních hodinových mezd o 7,5 procenta. Míní, že je to velkorysá nabídka, která by mohla část celkových mezd zvýšit zhruba o šest procent. Tarify tvoří 60 až 70 procent příjmů pracovníků ve stavebnictví. Pokud zaměstnavatel nemá dost peněz, může snížit ostatní složky mzdy. Odboráři nyní vyčkají rozhodnutí podnikatelů, kteří budou jednat 28. března. Odbory budou pořádat v regionech porady předsedů a 24. dubna se na celostátním sněmu stavebních odborů poradí, jak dál.

Vládní reforma veřejné správy ji, podle místopředsedy ODS, prodraží o 20 miliard

Místopředseda ODS a stínový ministr vnitra Ivan Langer kritizoval vládní návrh reformy veřejné správy, který počítá s tím, že pravomoci zanikajících okresních úřadů příští rok převezme zhruba 200 měst a obcí. Pokud se vládnoucí ČSSD podaří svoji představu reformy prosadit, zvýší se podle Langra počet úředníků o několik tisíc a náklady na státní správu ročně vzrostou zhruba o 20 miliard korun. "Vládou připravená reforma by pro republiku znamenala zvýšení počtu úředníků o pět tisíc, což jsou odhady i samotného ministerstva vnitra. Společně se zákonem o státní službě by se náklady na provoz státu zvýšily o 20 miliard korun ročně. Je to reálný odhad, který vyplývá z nákladů spojených se služebním zákonem a navýšením objemu administrativy," řekl Langer na tiskové konferenci v Olomouci. Podle Langra by po zrušení okresních úřadů měly jejich pravomoci převzít pouze města, v nichž úřady nyní sídlí. S názorem místopředsedy ODS, že vládní návrh zvýší počet úředníků a náklady na fungování veřejné správy, nesouhlasí KDU- ČSL, která návrh Zemanova kabinetu podporuje. Lidovcům se nelíbí ani myšlenka, že by kompetence převzala pouze města, ve kterých fungují okresní úřady.

Opravárenský podnik začne pro armádu modernizovat tanky T-72

Vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně začne brzy pro českou armádu modernizovat tanky T-72. "Útvary by první stroje měly dostat na podzim příštího roku. Práci na všech třiceti tancích, jejichž modernizaci si u nás armáda v rámci první etapy objednala, dokončíme do konce roku 2005," řekl ředitel podniku Aleš Truxa. Doplnil, že moderní verze tanku je mnohem pohyblivější a střelci snáz zasáhnou cíl. Zkušební stroj podle vedení podniku zvládl všechny zkoušky a nic už nebrání sériové modernizaci. Nyní je ve výzbroji armády přibližně 500 zastaralých tanků T-72. Modernizací T-72 se zabývají v podstatě všechny země, které je mají ve výzbroji. "Naše verze je nejlepší. Objevily se i nabídky, že bychom mohli spolupracovat i s dalšími státy. Nic se zatím nedomluvilo," doplnil Truxa. Zakázku na modernizaci tanků provázely od počátku problémy a řada zpochybnění výběrových řízení a spekulací o údajných úplatcích. Podezření se ale nepotvrdila.

Výbuch plynu na Znojemsku zranil pět lidí a poškodil přes 20 domů

V rodinném domku v Hrušovanech nad Jeviškovkou na Znojemsku v pondělí časně ráno explodoval plyn. Výbuch zranil pět lidí, z toho dva těžce, a poškodil přes 20 domů. Předběžná škoda byla zatím vyčíslena na dva milióny korun, bude však zřejmě vyšší. Příčina neštěstí zatím není známa. Detonace dům v Drhnolecké ulici zničila, v úterý ho proto dělníci strhnou. Dalších 15 objektů má narušenou statiku, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Výbuch u domů v okolí vyrazil okna, zničil střechy a poškodil dveře. Mnohé zdi jsou rozpraskané. Domy prohlédnou stavební odborníci. Exploze byla tak silná, že na druhé straně města s 3300 obyvatel tlaková vlna vyrazila několik oken. Slyšet byla dokonce i v sedm kilometrů vzdáleném Drnholci. Po výbuchu začali v Drnholecké ulici pracovat řemeslníci. Sklenáři budou zničená okna zasklívat tři dny. Domy začali obcházet pracovníci pojišťoven a zjišťují škody. Zaměstnanci městských technických služeb odklízeli rozbité tašky, střepy a uklízeli chodníky. Město chce poškozeným finančně pomoci. Starosta Miroslav Miloš uvedl, že poněkud selhal integrovaný záchranný systém. O neštěstí se totiž nedozvěděl od hasičů ani policie, ale od obyvatel a dodatečně od zdravotníků.

Česko-německý fond budoucnosti schválil dalších 135 projektů

Správní rada Česko- německého fondu budoucnosti, jehož cílem je podporovat akce vzájemného porozumění, schválila na víkendové schůzi v Berlíně dalších 135 projektů v hodnotě přes 608.000 eur (19 miliónů Kč). Mezi odsouhlasenými projekty jsou mimo jiné rehabilitační opatření pro seniory německé menšiny žijící v České republice. Fond dále podpoří rekonstrukci fasády kostela svatého Valentýna v Bravanticích, kde se pořádají česko-německé bohoslužby, výstavu o samizdatové kultuře ve střední a východní Evropě organizovanou ve spolupráci univerzity v Brémách a pražského Národního muzea, jakož i vystoupení mládežnických divadel v Praze a Brně. Další prostředky budou určeny na uspořádání festivalů dokumentárních filmů o lidských právech v Praze a Berlíně a na Německé dny během mezinárodního hudebního festivalu Concertus Moraviae pořádaného na jižní Moravě. Fond budoucnosti působí od roku 1998 na základě česko-německé deklarace, kterou oba státy přijaly o rok dříve a která se vyrovnává s historickými problémy spojenými s druhou světovou válkou. Vlády Česka a SRN do něj společně vložily zhruba 85 miliónů eur (2,7 miliardy Kč). Asi polovina prostředků je přitom určena na takzvaný sociální projekt odškodnění obětí nacistického režimu. Fond budoucnosti zároveň funguje na základě vládních dohod jako partnerská organizace německé nadace pro odškodnění nuceně nasazených za války. Tato nadace, do níž vložily prostředky německá vláda a průmysl, vyplácí prostřednictvím fondu budoucnosti od loňského roku odškodné těm českým občanům, které nacisté zavlekli na nucené práce.

Masarykova univerzita chce, aby bohunický kampus stál co nejdříve

Masarykova univerzita chce, aby univerzitní kampus v Brně-Bohunicích stál co nejdříve. "Tempo a rozsah výstavby se nebude přizpůsobovat možnostem stavebních a projekčních firem, ale naopak bude jedním ze základních parametrů soutěže," řekl novinářům rektor univerzity Jiří Zlatuška. Vláda koncem února schválila návrh zákona, který umožňuje přijetí úvěru přibližně tří miliard korun na výstavbu univerzitního městečka. Návrh musí ještě přijmout parlament a podepsat prezident. "Veřejná soutěž na realizaci musí být otevřena minimálně všem evropským firmám," uvedl Zlatuška. Dodal, že bude třeba rozhodnout, zda se uskuteční soutěž samostatně pro projekci, stavební dozor a vlastní stavbu, nebo zda bude soutěží vybrán jeden subjekt, který se postará o celou výstavbu. V místě budoucího kampusu již univerzita podle Zlatušky postavila anatomické centrum. Uskutečnila se i ideová soutěž na architektonickou podobu areálu. "Zvítězil návrh ateliéru A Plus, který areál nejlépe zasadil do okolního prostředí bohunického sídliště," dodal rektor. Úvěr od Evropské investiční banky má být splatný do 31. prosince 2026. Do roku 2006 by měl být v Bohunicích vybudován moderní areál pro fakulty lékařskou a přírodovědeckou a pro novou fakultu sportovních studií. Ministerstvo školství se rozhodlo řešit výstavbu úvěrem proto, že zbudování univerzitního městečka je tak drahé, že jej nelze hradit z jeho prostředků. Masarykovu univerzitu navštěvuje na 22.000 studentů řádného denního studia.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude skoro jasno až polojasno. Denní teploty 13 až 17 stupňů. Teplota vzduchu v nadmořské výšce 1000 metrů 10 stupňů Celsia.