Zprávy Radia Praha

Premiér Zeman vysvětloval ve slovenském tisku své výroky

Český premiér Miloš Zeman obhajoval v rozhovoru pro sobotní slovenský list Národná obroda svá kontroverzní prohlášení. "Společný jmenovatel mých výroků je jednoduchý - pokud jste přesvědčený, že je něco špatné, tak proti tomu máte protestovat v okamžiku, kdy je zlo málo vyvinuté," řekl premiér. Politik má podle něj vždy hovořit pravdu, i když může být se svým názorem v menšině. Jak dodal, zbabělost se totiž dlouhodobě nevyplácí. "Proti terorismu jsem protestoval nejen v Izraeli, ale i v Baskicku, kde jsem vystoupil proti teroristické organizaci ETA," konstatoval v narážce na svůj údajný výrok, že v izraelském deníku Haarec přirovnal palestinského předáka Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi.

Premiér Zeman také odmítl spekulaci, že by jeho výroky mohly odradit německého kancléře Gerharda Schrödera od návštěvy Prahy. Odvolal se na vyjádření mluvčího německé vlády, že česko-německé vztahy jsou bezproblémové. Soudí, že kancléř byl opatrný vzhledem k blížícím se spolkovým volbám. "Je věcí kancléře, kdy do Prahy přijede. Jeho návštěva by neovlivnila ani tak volby v ČR, jako by mohla mít určitý negativní vliv na volby v Německu," uvedl.

Předvolební atmosféra podle Miloše Zemana poznamenala i výzvy maďarského premiéra Viktora Orbána k přehodnocení tzv. Benešových dekretů nebo spory kolem zákona o zahraničních Maďarech: "Nikdo soudný snad nepochybuje, že to souvisí s volbami. Oživování ducha minulosti a rozdmýchávání nacionalistických vášní je projevem toho, že politik nemá co říci k současnosti a budoucnosti."

Miloš Zeman v rozhovoru znovu odmítl návrh ODS, aby ČR prosadila do smlouvy s Evropskou unií dodatek o nemožnosti revize majetkoprávních změn po druhé světové válce. Nesouhlasil také s názorem, že za jeho vlády ochladly vztahy se Spojenými státy, a to ani v souvislosti s plánem vlády přestěhovat rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL) z centra města do jiné lokality.

V závěru český premiér vyloučil myšlenku, že by po letošních parlamentních volbách zůstal ve vrcholové politice: "Na chalupě přibyla pračka, lednička, vysavač, televizor i koberec. Mám tam už většinu své knihovny a velmi se na tamní pobyt těším. To je moje příprava na prezidentskou kandidaturu, o níž média zbytečně spekulují."

Ministr Gross: Chyby ve financování sídel krajů způsobil nedostatek času

Chyby ve financování výstavby sídel krajů a jejich počátečního provozu, které odhalil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), způsobil nedostatek času a špatně zorganizovaná příprava fungování krajských samospráv. V sobotu v Olomouci řekl ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že o zprávě NKÚ, která se týká financování krajů, bude v pondělí na výjezdním zasedání v Pardubicích jednat vláda.

Inspektoři zjistili, že peníze ze státního rozpočtu určené na pořízení a rekonstrukci sídel a počáteční provoz krajů byly ze 40 procent použity chybně. Jen špatná předprojektová a projektová příprava, kterou mělo na starosti právě ministerstvo vnitra, přišla podle NKÚ státní pokladnu na více než 300 miliónů korun.

V ČR žijí svěřenci v diagnostických ústavech déle, než je dovoleno

Svěřenci zůstávají v některých diagnostických ústavech v ČR i o týdny déle, než předepisuje vyhláška. Vyplynulo to z loňské akce Nejvyššího kontrolního úřadu. Ústavy navíc měly nedostatky v účetnictví a v pojmenování svých škol. S návrhem opatření, jimiž to resort školství hodlá napravit, se v pondělí seznámí vláda. Původní vyhláška z roku 1981 je zastaralá. Řešení by měl přinést nový zákon o výkonu ústavní výchovné péče ve školských zařízeních.

Petra Buzková: Za malou účast žen na kandidátkách odpovídá i SDŽ

Za to, že na volebních kandidátkách ČSSD je méně žen než v předchozích parlamentních volbách, nesou odpovědnost i Sociálnědemokratické ženy (SDŽ). Při zahájení dvoudenní pražské konference tohoto hnutí to řekla místopředsedkyně sněmovny a předsedkyně pražské ČSSD Petra Buzková. Podle ní například na pražské konferenci ČSSD, kde se o kandidátkách rozhodovalo, nevystupovaly představitelky SDŽ dost aktivně, aby na kandidátce zůstaly na volitelných místech dvě ženy. Petra Buzková kritizovala i předsedkyni SDŽ Janu Volfovou za to, že jako poslankyně neprosadila ve sněmovně zákony, které navrhla, například zákony o náhradním výživném a o anonymních porodech.

Premiér Miloš Zeman, který se zahájení konference zúčastnil, řekl, že při obsazování politických funkcí by nemělo hrát roli pohlaví, ale odborné schopnosti a pracovní výsledky. Oznámil, že na zasedání vlády 18. března chce Janu Volfovou navrhnout do křesla předsedkyně Rady vlády pro rovné příležitosti mužů a žen. Tuto funkci dosud zastává vicepremiér Vladimír Špidla.

SDŽ působí uvnitř ČSSD. Členky nemusejí být ve straně, nesmějí být ale ani v žádném jiném politickém hnutí. Víkendové konference se účastní i zástupkyně sociálnědemokratických stran z Itálie, Rakouska a Irska. Hovoří mimo jiné o podílu žen v komunální politice, výchově k rodinnému životu a ženách v ozbrojených konfliktech.

Štěpánovi komunisté se parlamentních voleb nezúčastní

Komunistická strana Československa (KSČ) v čele s Miroslavem Štěpánem se červnových voleb do Poslanecké sněmovny nezúčastní. V sobotu o tom rozhodlo předsednictvo jejího ústředního výboru. "Bohužel tyto volby nebudou o tom, jak by mohlo být lépe v České republice, ale o opětovném upevnění postkontrarevolučních poměrů," řekl Štěpán. KSČ se podle něj nechce podílet na obnově kapitalismu a zastává názor, že i "nevolit je volbou". Jak dodal, sobotní rozhodnutí předsednictva nevztahuje na listopadové senátní a komunální volby.

Štěpánova komunistická strana vznikla v roce 1995 pod názvem Strana československých komunistů. Byla jednou ze stran, které se odtrhly od KSČM. K původnímu názvu KSČ se Štěpánovi komunisté vrátili koncem roku 1999. Mimořádný prosincový sjezd KSČ z roku 1989, který Miroslava Štěpána a řadu jiných vyloučil ze strany, prohlásili za neplatný. Za cíl si vytkli obnovení socialismu a československé státnosti. Miroslav Štěpán, před listopadem 1989 vedoucí tajemník pražského městského výboru KSČ, strávil na začátku 90. let necelý rok ve vězení. Soud jej uznal vinným, že při potlačení demonstrací proti komunistickému režimu zneužil pravomoci veřejného činitele. Podle dostupných údajů má KSČ asi 19.000 členů.

Experti: Voliče by mohla nejvíce oslovit některá sociální témata

Ze všech předvolebních slibů mohou být podle odborníků nejúspěšněji zúročeny ty, které se týkají sociální oblasti. Záleží však na tom, kdo s nimi přijde a jak je uchopí. Další programové body, jimiž jsou například vstup České republiky do EU, přímá volba prezidenta nebo zkrácení základní vojenské služby, mohou podle analytiků veřejnost sice také oslovit, ale stranám již tak výrazný efekt ve volbách nepřinesou.

S lákadly v sociální oblasti zatím před voliče nejvýrazněji předstoupily především KSČM a ČSSD, nevyhýbá se jim však ani Koalice. Zatímco například sociální demokraté chtějí přispět na bydlení mladým lidem dvousettisícovou půjčkou a Koalice jim chce zajistit levnější předhypoteční úvěry, komunisté mají ve volebním programu zahrnuty dokonce nevratné půjčky. Diskutovaným problémem se stal také plán ministerstva dopravy, podle kterého by měli majitelé starších vozů dostat příspěvek na koupi nového auta.

Poslanec Zahradil: Rozšíření EU pomůže zastavit její další sjednocování

Rozšíření EU pomůže zabránit prohlubování evropské integrace. Prohlásil to v sobotu v Praze poslanec ODS Jan Zahradil na konferenci sdružení eurokritiků TEAM. Řekl, že vyjadřuje názory eurorealistů, kteří nesouhlasí s prohlubováním spolupráce v unii a převáděním dalších pravomocí z členských států na evropské instituce. Stínový ministr zahraničí ODS citoval stať z francouzského listu Le Monde, podle které se EU rozšířením zjednoduší na zónu volného obchodu bez politické nadstavby. "Rozšíření je nejlepší prevencí proti vzniku evropského superstátu," řekl Zahradil. Pro Českou republiku, malou otevřenou ekonomiku, bude vedle toho výhodné, stane-li se součástí jednotného vnitřního trhu a bude požívat jeho výhod, uvedl.

Pardubický kraj přispěje na Masarykovu sochu ve Washingtonu

40 tisíc korun dá Pardubický kraj na sochu Tomáše Garrigua Masaryka ve Washingtonu. Náklady na pořízení sochy, její dopravu a instalaci se odhadují na tři milióny korun. Česká republika a její krajanská komunita ve Spojených státech tak chtějí vzdát hold prvnímu československému prezidentovi, od jehož narození ve čtvrtek uplynulo 152 let. Pro Washington byla vybrána socha od Vincence Makovského. Měla by stát na prestižním místě - nedaleko Bílého domu.

Šéf Obce Slováků by uvítal více televizních pořadů pro menšiny

Česká televize by měla věnovat větší pozornost pořadům pro národnostní menšiny a multikulturním programům, míní předseda Obce Slováků v ČR Peter Lipták. Vládní Rada pro národnosti, jejímž je členem, proto chce zahájit jednání s ředitelem ČT. Výsledkem by mělo být více pořadů o menšinách na obrazovce veřejnoprávní televize. "V České televizi nezaslechnete žádnou slovenštinu, je tam málo slovenských pořadů a málo pořadů multikulturních," řekl v sobotu Peter Lipták při pražském sněmu, kde sdružení bilancovalo tříletou činnost.

Obec Slováků v ČR je krajanský nepolitický spolek. Pěstuje česko-slovenskou vzájemnost a pečuje o slovenskou kulturu a řeč. Počet členů obce vzrostl za poslední tři roky zhruba o 300 lidí. "Máme už téměř 1000 členů," řekl předseda sdružení, které má v České republice devět regionálních obcí. Podotkl ale, že čeští Slováci se stále méně hlásí ke své národnosti. Zatímco v roce 1991 bylo v Česku evidováno asi 314.000 Slováků, předběžné výsledky sčítání lidu z loňského května podle něj ukazují, že počet osob, které se přihlásily ke slovenské národnosti, od té doby klesl asi o 40 procent.

Nejlepší čin záchranářského týmu zachránil život zraněné ženě

Josef Pamětický, velitel hasičské jednotky, která loni v říjnu vyprostila z havarovaného vozu v Praze 6 těžce zraněnou ženu, obdržel v pátek v pražské Lucerně Zlatý záchranářský kříž za rok 2001. Jeho zákrok ocenila porota záchranářské soutěže jako nejlepší čin profesionálního týmu v loňském roce. Spolu s ním slavnostně převzali Zlatý záchranářský kříž profesionálové i laici, vybraní porotou v pěti kategoriích. Vyznamenaní v dalších třech kategoriích obdrželi speciální ocenění.

Českým vojákům v misi KFOR pomáhají psi

Vojákům 1. česko-slovenského praporu při mírové misi KFOR v Kosovu pomáhají dva němečtí ovčáci Rex a Nesí. Rex dokáže odhalit skryté drogy. Nesí, specialistce na zbraně a munici, se podařilo při akci britských vojáků najít místo, kde byly pod sutí ukryty odstřelovací pušky a několik zásobníků do samopalu. Britové si Nesí do akce zaměřené na vyhledávání nelegálně držených zbraní a munice vyžádali. Zúčastnil se jí i její psovod a 40 českých a slovenských vojáků. Oba psi pomáhají i při hlídání kosovsko-srbské hranice.

Základ české části 1. česko-slovenského praporu KFOR tvoří příslušníci 73. mechanizovaného praporu z Přáslavic na Olomoucku. Český kontingent čítá 400 vojáků.

V Rumburku volně pobíhající pes usmrtil sedmiletého chlapce

Volně pobíhající německý ovčák pokousal v Rumburku na Děčínsku sedmiletého chlapce. Mrtvé dítě lidé našli u jednoho z domků na kraji města. Dvaapadesátiletou majitelku psa policisté obvinili z ublížení na zdraví. Za tento trestný čin jí hrozí až osm let vězení.

Podobná tragedie se stala v květnu téměř před čtyřmi lety. Tehdy zemřel jedenáctiletý chlapec z Javorníku na Jesenicku hodinu poté, co ho pokousal jeho vlastní pes, čtyřletý bullmastif.

V listopadu téhož roku utekli dva němečtí ovčáci z kotce v ostravské městské části Koblov a usmrtili pětaosmdesátiletého muže. Okresní soud nejprve odsoudil majitelku psů k 2,5 roku vězení, Krajský soud ale rozsudek snížil na 1,5 roku.

V říjnu 2000 napadl pitbullteriér jednoroční dítě v Milovicích na Nymbursku. Pes byl sice na vodítku, ale neměl košík a majitelka ho neudržela.

Srpen 2001 - Vážné zranění hlavy způsobilo dvanáctiletému chlapci jedenáctiměsíční štěně dogy. Chlapec si hrál na břehu řeky Ostravice na Frýdecko-místecku. Doga na něho zaútočila zezadu.

Odpovědnost majitele psa platí i tehdy, když zvíře uteče. Horší jsou případy, kdy majitel použije psa jako zbraň. Stalo se tak v chatové osadě Pod Čilinou na rokycansku v září roku 2000. Majitel útočícího pitbullteriéra byl podnapilý. Stejně tak jako o rok později muž z Plzně, když jeho dva vlčáci při procházce vážně zranili jedenáctiletého hocha a jeho matku. Kdykoli se otázkou nebezpečných psů zabývají zákonodárci, nebo obecní úřady, narazí na odpor veřejnosti.

V Zoo Lešná se narodila dvě mláďata přímorožců arabských

Návštěvníci Zoo Lešná u Zlína dnes mohli v africké expozici poprvé obdivovat dvě mláďata přímorožců arabských, kteří patří k nejvzácnějším antilopám. Týden starý sameček Miloš a únorová samička Bohdana tráví všechen čas u matek. Až do počátku 20. století žila tato zvířata ve velkých stádech po celém Arabském poloostrově, v Izraeli, Jordánsku, Iráku, Sýrii a východní části Egypta.

Na Rokycansko se vrátilo z teplých krajů velké hejno čejek

Z jižních krajů se vrátilo na Rokycansko velké hejno čejek chocholatých. Rokycanští ochránci přírody pozorovali v posledních dnech asi tři stovky těchto krásných ptáků na podmáčených polích u Dílů. Vrátili se už také špačci a skřivani.

Jiří Beneš ze Střelic u Brna vypil litr piva za 5,53 sekundy

Nejlepšího výkonu v soutěži o Tuplák Starobrno dosáhl v pátek večer na brněnském Výstavišti Jiří Beneš ze Střelic u Brna, který vypil litr piva za 5,53 sekundy. V desetileté historii akce zvítězil již popáté. Absolutní rekord 3,33 sekundy z roku 1998 Daniela Špíny z Turnova však nepřekonal. Tradiční soutěže v rámci veletrhu Pivex se zúčastnilo deset mužů, kvalifikací prošlo 26 borců. Tuplák Starobrno byl letos součástí přehlídky pivovarnictví Dny českého piva. Návštěvníci si mohli vybrat ze 17 značek českých i moravských pivovarů.

Hlavní cenu Mladé kamery získal snímek Beseda od Martina Ježka

Film Beseda z dílny Martina Ježka získal hlavní cenu na celostátní soutěži neprofesionálních filmařů Mladá kamera, která v sobotu skončila v Uničově na Olomoucku. Odborná porota vybírala ze 32 přihlášených filmů. Cenu diváků dostal snímek Davida Holmana Gembinátor.

Soutěž Mladá kamera má v Uničově tradici starší než čtvrtstoletí. Jejími přehlídkami prošla řada mladých autorů, kteří později našli uplatnění v televizi či u filmu.

Právě uničovský festival je jednou z posledních akcí, kde se začínající filmaři od odborníků dozvědí, co udělali dobře nebo špatně a kam se mají dál ubírat.

Producent Jaroslav Bouček je na špici filmových podnikatelů

Nezávislý producent Jaroslav Bouček je na pomyslné špičce českých filmových producentů. Snímky, na nichž se podílel, totiž z pětatřiceti nominací na České lvy dostaly 17 těchto prestižních sošek. Zatím poslední Boučkův počin - snímek Babí léto - získal čtyři České lvy. První sošku obdržel už v roce 1994 za film Amerika. Dalším titulem, který v této soutěži bodoval, byl snímek Je třeba zabít Sekala, jemuž akademici přidělili dokonce deset Českých lvů. Dvě tato ocenění byla za rok 2000 udělena filmu Anděl Exit.

Jedenapadesátiletý producent natáčí filmy od roku 1974. Pracoval nejdříve jako zástupce vedoucího produkce na dvou desítkách snímků a televizních seriálů. Potom vedl produkci při výrobě dalších 12 titulů, mezi něž patřil například Pan Tau, Lucie postrach ulice, Návštěvníci, Chobotnice z druhého patra, Báječní muži s klikou, Postřižiny, Slavnosti sněženek a Cirkus Humberto.

Na olympiádu přijedou do Olomouce stovky postižených sportovců

Stovky mentálně postižených sportovců z několika evropských zemí se v červenci sjedou do Olomouce na šestý ročník letních her České speciální olympiády. V hanácké metropoli budou postižení několik dní soutěžit v různých sportovních disciplínách, řekla novinářům v minulých dnech předsedkyně organizačního výboru letních her Hana Válková.

Postižení změří své síly například v atletice, plavání, fotbalu, basketbalu, stolním tenisu a volejbalu. Organizátoři odhadují, že do Olomouce v červenci přijede až 1400 zástupců sportovních klubů z Maďarska, Slovenska, Polska, Nizozemska a Belgie

Další informace ze sportu:

Na osmé místo se prosadil český biatlonista Zdeněk Vítek v prvním závodu Světového poháru po olympijských hrách, kterým byl dnešní sprint na 10 kilometrů ve švédském Östersundu.

Úvodní den mělo v sobotu za sebou mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově. Dařilo se také českým reprezentantům. Tři ze čtyř postoupili do druhého kola. V nedělním třetím a čtvrtém kole se představí Jaroslav Sakala, Jakub Jiroutek a Jan Mazoch.

Počasí na neděli

Převážně oblačno, během dne se postupně vyjasní. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia

Autor: Eva Petržílková
spustit audio