Zprávy Radia Praha

Senát schválil odtajnění svazků StB

Pouze podpis prezidenta a někdejšího disidenta Václava Havla schází po pátku k tomu, aby začal platit zákon, který občanům zpřístupní většinu dokumentů komunistické Státní bezpečnosti. Poté, co návrh tohoto zákona přijala počátkem února Poslanecká sněmovna, ho schválil také Senát. Původní návrh zákona vypracovala skupina senátorů v čele s Dagmar Lastoveckou a Jiřím Liškou (oba ODS). Pokud ho prezident podepíše, začne platit dnem vyhlášení, tedy pravděpodobně ještě letos na jaře. Občané by tak dostali více než 12 let po pádu komunismu v Československu možnost nahlédnout do většiny dokumentů, které StB shromažďovala. Tajné by nadále zůstaly ty materiály StB, jejichž zveřejnění by mohlo poškodit bezpečnostní zájmy státu nebo ohrozit lidské životy. Přijetí zákona podpořilo 47 ze 72 přítomných senátorů, proti jich bylo 11. Nutný byl souhlas nejméně 37 senátorů. Pro zpřístupnění svazků StB byli všichni přítomní senátoři z ODS a s výjimkou dvou i všichni hlasující členové klubu Unie svobody-ODA, zhruba polovina lidovců a dva senátoři, kteří nejsou v žádném klubu. Naopak sociální demokraté, většina nezařazených senátorů a druhá polovina lidovců pro zákon nehlasovali.

Ministerstva průmyslu a financí vládě navrhují odložit prodej ČEZ

Ministerstva průmyslu a obchodu a financí navrhují vládě odložit privatizaci 68 procentního podílu v ČEZ a státních podílů v šesti distributorech elektřiny. Nenašel se totiž partner, který by akceptoval vládou navržené podmínky, zejména minimální cenu 200 miliard korun. Druhé kolo výběrového řízení na privatizaci státního podílu v ČEZ a šesti distributorech vláda zrušila 9. ledna a uložila ministru průmyslu a ministru financí, aby do konce února vypracovali návrh na další postup. Kabinet zároveň nevyloučil možnost přímého prodeje ČEZ a průběžně jednal s některými zájemci. Žádný z nich však na vládní podmínky nepřistoupil.

Místopředseda vlády Špidla prohlásil, že jeho návštěva Spojených států nemá nic společného s prověrkami

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla prohlásil, že jeho návštěva Spojených států nemá nic společného s prověrkami Národního bezpečnostního úřadu a při dosavadních jednáních nevyvstala otázka důvěryhodnosti Česka pro přijímání utajovaných informací od spojenců. Dodal, že do čtvrtečního večera absolvoval dvě jednání, kde mohla otázka důvěryhodnosti vyvstat, ale nestalo se tak. Místopředseda vlády jednal ve čtvrtek o důchodovém systému a má setkání na americkém ministerstvu zahraničí a v Ústřední zpravodajské službě. V obou případech se rozhovory zaměří na podzimní summit NATO v Praze a na spolupráci při protiteroristickém tažení. Podle informací českého tisku Špidla, který je odpovědný i za tajné služby, má při své návštěvě USA jednat s americkou vládou o bezpečnostních prověrkách v Česku. Americká strana údajně už dlouho vyjadřuje obavy z toho, aby se citlivé informace nedostaly v Česku do rukou například nespolehlivých lidí. Kvůli nedůvěryhodnému systému prověrek prý Spojené státy váhají s podpisem smlouvy o jaderných zbraních. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík již dříve přiznal, že NATO se přístup Česka k supertajným materiálům nelíbí.

Ministr Gross věří, že kauza Jakubíka pramení ve vnitřních sporech v NBÚ

Za nešťastnou záležitost, která zřejmě pramení ve vnitřních sporech v Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ), považuje ministr vnitra Stanislav Gross zpochybnění spolehlivosti náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka. Vadí mu také, že do těchto sporů byla zatažena policie. Dnes již bývalá členka správní rady NBÚ Jitka Šmídová uvedla, že úřad vydal Jakubíkovi osvědčení opravňující ke styku s utajovanými skutečnostmi. Šmídová, která Jakubíka prověřovala, ale osvědčení podle svých slov vydat nedoporučila. "Ta věc je hodně nešťastná, je to záležitost, která je primárně záležitostí NBÚ a jen mě mrzí, že do nějakých vnitřních sporů v NBÚ je vtažena policie přes jméno, které ... bylo v minulosti hodně skloňováno a očekávalo se, že to vzbudí mediální odezvu," řekl Gross. Uvedl zároveň, že celá věc by se měla rychle vyřešit. Stanovisko ředitele NBÚ uvádí, že ze žádné instituce, která se na prověrce podílela, nepřišly informace o tom, že Jakubík představuje bezpečnostní riziko. Stanovisko ředitele NBÚ považuje Gross za směrodatné. Jakubík, pod něhož spadají elitní policejní útvary, byl ve funkci bez prověření 20 měsíců. Od ledna mu například podléhá Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Za ideální řešení kauzy by Gross považoval, kdyby spisový materiál prověrky mohla přezkoumat nějaká nezávislá instituce.

Podle německé vlády na cestě Česka do EU problémy minulosti nestojí

I přes spory o společnou minulost německá vláda nevidí nic, co by mohlo stát na cestě České republiky do Evropské unie. V Berlíně na to poukázal náměstek spolkového ministra zahraničí Christoph Zöpel u příležitosti konference česko-německého diskusního fóra konané k 5. výročí uzavření mezistátní deklarace. Členství Česka a dalších kandidátských zemí v EU je nadřazeným zájmem Německa, ujistil Zöpel na tiskové konferenci. Přestože v minulých týdnech vzájemné vztahy zkomplikovaly kontroverzní debaty o společné minulosti, trvající zásadou německé vlády je, aby nevznikaly žádné nové problémy na české cestě do západního společenství. Stav česko-německých vztahů podle Zöpela dokládá fakt, že se oba státy brzy sejdou v EU. Česko-německá deklarace z roku 1997, která klade důraz na nezatěžování vztahů historickými problémy, se osvědčila v tom, že minulost nezkomplikovala vstup Česka do Severoatlantické aliance v roce 1999. Ukáže se i to, že nezatíží ani přijetí Česka do EU, věří náměstek německého ministra zahraničí.

Česko chce spolupracovat s Tureckem na projektech ve střední Asii

Česká republika má zájem spolupracovat s Tureckem na rozvojových projektech v oblasti střední Asie. Na pátečním česko-tureckém ekonomickém fóru to prohlásil náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Maceška. Akce se zúčastnil i turecký prezident Ahmet Necdet Sezer, který v pátek ukončil třídenní návštěvu České republiky. Necdet Sezer i ostatní členové jeho delegace vyjádřili zájem o zahraniční investory a zdůraznili, že Turecko se již zotavuje z krize, která rozvrátila jeho ekonomiku. Právě kvůli nestabilitě tureckého hospodářství klesá zájem zahraničních firem o investice v "zemi půlměsíce". Přesto vzájemný obchod Česka a Turecka stoupá: zatímco v roce 1995 činil obrat 3,5 miliardy korun, v roce 2000 to bylo již přes deset miliard korun a loni asi 11,4 miliardy. S výjimkou loňska a roku 1999 převažoval v posledních letech český vývoz nad dovozem. Podle zástupců obou zemí lze spolupráci rozvíjet například ve stavebnictví, turistice, automobilovém průmyslu či při dodávkách energetických technologií. Právě spolupráce v energetice patří mezi nejdůležitější české aktivity v Turecku.

Prezident Sezer si v Karlových Varech připomněl pobyt Atatürka

Vzpomínky na lázeňský pobyt zakladatele a prvního prezidenta Turecké republiky Mustafy Kemala, zvaného Otec Turků - Atatürk, v Karlových Varech se prolínaly celou návštěvou tureckého prezidenta Ahmeta Necdeta Sezera v největším českém lázeňském městě. "Chceme věřit, že díky léčebným pramenům Karlových Varů načerpal tolik sil, že po svém návratu do Turecka porazil sultanát a nastolil republiku," řekl Sezerovi při přivítání v Grandhotelu Pupp karlovarský primátor Zdeněk Roubínek. Prezident Sezer připomněl, že sám Atatürk vyjádřil pozitivní dojmy z pobytu v Karlových Varech v jedné ze svých knih. Primátor Roubínek tureckému prezidentovi také předal historické dokumenty týkající se Atatürkova pobytu v Karlových Varech v červenci 1918 a rovněž dobové fotografie zobrazující lázně. Karlovarský hejtman Josef Pavel připomněl, že v loňském roce u příležitosti 120. výročí narození Mustafy Kemala natočila turecká televizní stanice TRT v Karlových Varech dokumentární film. Na program krátké návštěvy tureckého prezidenta a jeho choti v Karlových Varech byla zařazena i návštěva sanatoria Florencie v samotném centru lázní, kde je zachována místnost, v níž Atatürk v roce 1918 pobýval. Turecký prezidentský pár byl v Karlových Varech velmi zaujat i tradiční výrobou skla, kterou si prohlédl ve světově známé sklárně Moser. Turecký prezident a jeho paní byli přijati také do exkluzivního Klubu Obřích číší. Prezidentu Sezerovi se však vstup podařil až na druhý pokus. Napoprvé totiž neroztočil obří číši, což je podmínkou úspěšného absolvování vstupního rituálu.

Příští týden bude v Praze jednat náčelník štábu kuvajtské armády

Náčelník generálního štábu kuvajtské armády Alí Muhammad Muamín bude od pondělí do středy jednat v Praze. Na návštěvu jej pozval jeho český protějšek Jiří Šedivý. Muamín má naplánováno také setkání s předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským. V úterý bude v Česku také náčelník štábu chorvatské armády Petar Stipetič. Stipetičův program zahrnuje i setkání s představiteli Aera Vodochody, které vyrábí podzvukový cvičný a bitevní letoun L-159 Alca. Návštěvy v podniku se pravděpodobně zúčastní i kuvajtský generál. Stipetič se podívá také na výcvik 43. výsadkového mechanizovaného praporu v Chrudimi a jednat bude i v Leteckých opravnách Kbely. Setkat by se měl s náměstkyní ministra obrany Jaroslavou Přibylovou a předsedou sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petrem Nečasem. Do Kuvajtu ve čtvrtek z České republiky odcestovala předsunutá skupina, která připraví podmínky pro příjezd zbytku dvousetpadesátičlenné roty chemické ochrany z Liberce. Český kontingent se v Kuvajtu zúčastní operace Trvalá svoboda. České vojáky povede plukovník Josef Prokš, který odcestoval s první dvacítkou vojáků. V Kuvajtu budou vojáci pobývat půl roku. Jejich posláním bude průzkum v souvislosti s případným použitím chemických nebo biologických zbraní. Vedle monitorování se vojáci zapojí do odstraňování škod, pokud budou tyto zbraně použity.

Zrušení visegrádského summitu byla chyba, míní maďarský poslanec

Zrušení schůzky premiérů visegrádských zemí je politováníhodné, protože bez ohledu na příčiny tato skutečnost výrazně poškozuje všechny zainteresované země. Řekl to místopředseda zahraničního výboru maďarského parlamentu Vilmos Szabó. Setkání premiérů zemí visegrádské skupiny bylo zrušeno poté, co na ní odřekli účast premiéři Česka a Slovenska v reakci na opakované kritické výroky maďarského premiéra Viktora Orbána ohledně Benešových dekretů. Orbán prohlásil, že nejsou v souladu s právními normami Evropské unie a při vstupu Česka a Slovenska do EU by měly být zrušeny. Účast na summitu pak odřekl i polský premiér a zrušena byla i schůzka ministrů kultury visegrádské čtyřky. Podle Szabóa kritický názor na Benešovy dekrety, které po II. světové válce těžce poškodily maďarskou menšinu v tehdejším Československu, sdílí všichni maďarští politici a v podstatě celá maďarská společnost.

Demonstrace proti okupaci Tibetu se zúčastnila asi stovka lidí

Stovka převážně mladých lidí se před čínským velvyslanectvím v Praze 6 zúčastnila demonstrace proti porušování lidských práv v Tibetu a jeho okupaci. "Svobodný Tibet" a "Dalajláma do Lhasy" hlásaly nápisy na transparentech demonstrantů. Mnozí s sebou přinesli tibetské vlajky a portréty nejvyššího tibetského představitele dalajlámy. Protestní shromáždění, které pořádalo občanské sdružení Lungta, přišel podpořit i místopředseda Senátu Jan Ruml (US-DEU). Akci nenarušil žádný incident. Na úvod zazněla z přenosného kazetového magnetofonu tibetská hymna. Tändzin Dhargjä, který působí jako lektor tibetštiny na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, poté pronesl v rodném jazyce modlitbu za Tibet. S krátkým proslovem na žádost organizátorů vystoupil i někdejší disident Jan Ruml. Senát podle něj dlouhodobě sleduje porušování občanských práv v Číně a Tibetu; o stav lidských práv se zajímá i kvůli pořádání Olympijských her v Číně v roce 2008.

Nad žižkovskou radnicí opět zavlála vlajka samostatného Tibetu

Na budově úřadu Prahy 3 opět zavlála vlajka samostatného Tibetu. Žižkovská radnice se tak posedmé připojila k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, která se koná jako připomínka protičínského povstání Tibeťanů v roce 1959. Třetí městská část byla jedna z prvních radnic v Česku, která se ke kampani připojila. Čína podle zástupce starosty Prahy 3 Vladimíra Holzknechta v uplynulých letech normalizovala vztahy s demokratickými státy a rozvíjí obchodní styky. Bude pořádat olympiádu. "Přesto zůstávají sporné otázky, které v souvislosti s Čínou nelze nevidět," zdůraznil v projevu. Žižkovská radnice si bude nadále připomínat, že v Tibetu byla a jsou pošlapávána lidská práva, dodal. Podle informací občanského sdružení Lungta tibetskou bílo-červeno-modrou vlajku se zlatými slunečními paprsky vyvěsilo nebo vyvěsí v Česku zhruba 120 radnic. V Praze se ke kampani připojilo 16 městských částí.

Města jsou důležitá při informování o vstupu do EU

Metropole kandidátských zemí na vstup do Evropské unie hrají zásadní úlohu v informování občanů o unii. Shodli se na tom jejich primátoři a zástupci na pražské konferenci. Vyzvali unii a vlády kandidátských zemí, aby hlavní města v jejich úsilí o veřejnou diskusi o členství v EU finančně podpořily. Vrcholní představitelé hlavních měst kandidátských států a také Berlína a Vídně to uvedli ve společném prohlášení. "Jsme na nejnižší možné úrovni, kde je výhodné hovořit o konkrétních každodenních budoucích starostech či výhodách našeho členství v Evropské unii," řekl na tiskové konferenci pražský primátor Jan Kasl. Zástupci metropolí soudí, že úplné a vyvážené informování obyvatel je významným předpokladem k tomu, aby se vstupem do EU souhlasili. Konference "Hlavní města pro rozšíření Evropské unie" se účastnili primátoři či zástupci Ankary, Bratislavy, Budapešti, Bukurešti, Lublaně, Nikózie, Prahy, Rigy, Sofie, Tallinu, La Valetty, Vilniusu, Varšavy, Vídně a Berlína. Předchozí setkání se konala loni ve Varšavě a ve Vídni.

MDŽ slavily v Praze anarchistické feministky i mladí soudruzi

Mezinárodní den žen v Praze slavily anarchistické feministky i mladí soudruzi. Zatímco členové Komunistického svazu mládeže rozdávali ženám na ulici rudé karafiáty, anarchistky z Feministické skupiny 8. března uspořádaly na náměstí Míru vystoupení hudebních skupin a diskžokejů, divadlo i další atrakce. Jejich akci navštívilo za odpoledne několik set mladších i starších lidí. Feministky i mladí komunisté se snažili po svém navázat na tradici oslav MDŽ. Tento svátek většina lidí spojuje s bývalým režimem. Před rokem 1989 provázelo oslavy povinné rozdávání květin, oceňování uvědomělých pracovnic i divoké podnikové večírky. Slavností na náměstí Míru, na kterou dohlížely hloučky policistů, chtěly feministky poukázat na nepříznivé postavení žen v ČR a na přetrvávající rozdělení mužských a ženských rolí na ženy-matky a otce-živitele. Mladí soudruzi z Komunistického svazu mládeže (KSM) zavzpomínali na bývalé oslavy a příslušnicím něžného pohlaví rozdali v Dejvicích 150 rudých karafiátů. Jejich počínání se divili kolemjdoucí muži. Překvapeně - a většinou i potěšeně - reagovaly ale hlavně ženy. Tajemník KSM Zdeněk Buš obdarovaným obvykle neprozrazoval, kdo jim květ daruje. Když se to některé z nich dozvěděly, karafiát si nevzaly či ho dokonce přišly vrátit.

Společnost Člověk v tísni otevřela v Afghánistánu opravenou školu

Společnost Člověk v tísni otevřela v severoafghánském městě Mazáre Šaríf jednu z prvních rekonstruovaných škol po svržení režimu hnutí Talibanu. Škola má sloužit 600 chlapců a dívek. Budova školy Ali Capan ve stejnojmenné čtvrti má jedenáct tříd a její oprava trvala necelé dva měsíce. Škola byla vybrána po dohodě s Dětským fondem OSN (UNICEF) a s místním školským úřadem. Oprava a vybavení byly financovány z daru americké Nadace Charlese S. Motta. Šest stovek afghánských dětí má do školy vkročit 23. března, kdy začíná afghánský školní rok. Budou se učit na dvě směny, jak je to běžné v místech, kde kapacita škol nestačí. Společnost v současnosti pracuje na opravách dalších 14 škol a dvou venkovských nemocnic a poskytuje jim vybavení. Některé z nich jsou v horách jižně od Mazáre Šarífu, kde v oblasti o rozloze několika okresů není žádná škola a děti se učí v mešitách. Mise společnosti Člověk v tísni byla v Afghánistánu otevřena loni na podzim a nyní uskutečňuje tři hlavní programy - obnovy systému základního vzdělání, návratu uprchlíků do jejich domovů a pomoci okresům Zare a Dár Súf v provinciích Balch a Samangan na severu země, uvedla společnost.

V Paříži začala retrospektiva českého a slovenského dokumentu

V pařížském centru Georgese Pompidoua začal 24. ročník mezinárodního festivalu etnografických a sociologických filmů Cinéma du réel. Jeho součástí je velká retrospektiva české a slovenské kinematografie, která nabízí na padesát dokumentů i hraných realistických snímků. Diváci budou mít možnost zhlédnout jedinečnou přehlídku práce českých a slovenských filmařů, počínaje snímkem Svatopluka Innemanna Praha v záři světel z roku 1928 a konče filmem slovenského režiséra Dušana Hudecka Svědek z roku 2000. Známé i méně známé pohledy na hlavní město České republiky nabídnou i další snímky z třicátých let, pod nimiž jsou podepsáni Otakar Vávra a Alexander Hackenschmied. Slavná 60. léta české kinematografie budou zastupovat filmy Evalda Schorma Železničáři, Proč?, Každý den odvahu a Zrcadlení, snímek Pytel blech Věry Chytilové, Černý Petr Miloše Formana, Intimní osvětlení Ivana Passera či Smuteční slavnost Zdeňka Syrového. Kromě filmů Chytilové budou k vidění i snímky dalších slavných českých filmařek. Na programu jsou Poslední z rodu, Otázky pro dvě ženy a Denně předstupuji před tvou tvář od Drahomíry Vihanové, filmy Olgy Sommerové S tebou, táto a Miluj bližního svého či Manželské osudy a Sladké století Heleny Třeštíkové. Nejmladšími českými snímky na festivalu budou Previanti Miroslava Janka a Jeden rok Břetislava Rychlíka z roku 1999.

V Bruselu otevřena výstava současné české architektury

V bruselském Českém centru se otevřela obyvatelům a návštěvníkům belgické metropole výstava "Současná česká architektura" společnosti Prostor. Cílem putovní expozice je seznámit v zahraničí s vývojem a stavem české architektury v posledních letech, o které se podle pořadatelů akce nic neví. Výstavu otevřenou v Bruselu do 29. března tvoří třicítka panelů s velkoformátovými fotografiemi nejlepších českých fotografů, kteří se specializují na architekturu. Panely jsou doplněné texty a modely. Společnost Prostor hodlá vývoj české architektury dále sledovat a pomocí nových výstav s ní opět v budoucnu seznamovat.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno a místy déšť. Denní teploty 9 až 15 stupňů, v 1000 m na horách kolem 8 stupňů Celsia.