Zprávy Radia Praha

Poslanecká sněmovna pro delší lhůtu, kdy lze žádat o díla zabavená za války

Židé a jejich příbuzní budou moci žádat o umělecká díla zabavená v době druhé světové války až do konce roku 2006. Předpokládá to dílčí novela, kterou velkou většinou hlasů schválila Poslanecká sněmovna. Současná podoba zákona dává šanci na uplatnění nároku do konce letošního roku, což ale podle vlády a poslanců nestačí. Zákon stanoví, že díla, o která lidi nacistický režim nezákonně připravil mezi 29. zářím 1938 a 4. květnem 1945, budou bezúplatně převedena na vlastníka, případně na jeho manžela či potomky. O vrácení majetku je třeba požádat instituce, které s ním nyní hospodaří. Předlohu posoudí Senát a prezident. Návrh iniciovala Federace židovských obcí. Její tajemník Tomáš Kraus již dříve uvedl, že řada lidí vůbec neví o možnosti žádat vrácení majetku, který byl odebrán jejich rodinám. Další zase potřebují více času, aby mohli prokázat svůj nárok. Vedle toho byl seznam asi 2500 ukradených děl ještě loni doplněn o další památky, s nimiž nyní hospodaří česká muzea a galerie. Seznam konfiskovaných uměleckých děl je na internetové adrese www.restitution-art.cz.

Až na 400.000 korun zvýšila Poslanecká sněmovna odškodnění klientů zkrachovalých družstevních záložen. Rozhodnutí sněmovny si ze státního rozpočtu vyžádá 1,2 miliardy korun. Zvýšení odškodnění se bude týkat i zhruba 75.000 vkladatelů, které již vyplatil Zajišťovací fond družstevních záložen. Sněmovna také rozhodla, že pojištěným klientům záložen bude vráceno 90 procent vkladu, maximálně však uvedených 400.000 korun. Podle platného zákona mají nyní kampeličkáři nárok na 80 procent vkladu, maximálně však 100.000 korun. Proti záměru zvýšit odškodnění klientů záložen ostře vystupují poslanci ODS, kterým se nelíbí, že za krachy v soukromých firmách bude platit stát. Poukazují na to, že klienti kampeliček vědomě riskovali, když se nechali zlákat nabídkou vysokých úroků, které byly nereálné.

Sněmovna podpořila i další zákon, který pro výplaty vkladů zajišťuje potřebné finance. Zvýšení náhrad klientům záložen se totiž přímo promítne do Zajišťovacího fondu družstevních záložen. Poslanci proto navrhli zvýšit finanční prostředky ve fondu z původních šesti miliard korun na 7,2 miliardy korun. Zákon ale ještě musí projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Sněmovna schválila vznik nového úřadu, který bude chránit majetkové zájmy státu. "Bude zřízen úřad, který bude zastupovat stát všude tam, kde bude stát obhajovat svůj majetek a kde bude vystupovat v majetkovém sporu u domácích soudů," řekl ministr financí Jiří Rusnok. Úřad pro správu majetku ČR měl původně vzniknout pod názvem finanční prokuratura. Úkolem úřadu bude zastupovat stát v řízeních před soudy, rozhodčími orgány a správními úřady ve věcech, jež se týkají státního majetku. Úřad se bude starat zejména o majetek, který nebude v souvislosti s reformou veřejné správy převeden na kraje a obce. Proti vzniku úřadu se postavili poslanci ODS. Tvrdí, že se zvýší počet úředníků až o tři stovky.

Daňové, finanční a jiné úlevy a výhody by mohli od počátku příštího roku využívat lidé, kteří budou jako dobrovolníci pomáhat při odstraňování následků přírodních, ekologických a humanitárních katastrof. Stejné výhody by mohli mít i lidé, kteří budou pomáhat nemocným, sociálně slabým a postiženým osobám, seniorům, drogově závislým jedincům a také dětem a mládeži v době jejich volna. Tyto úlevy a výhody má zajistit zákon o dobrovolnické službě, který schválila Poslanecká sněmovna. Podle vládních údajů by se zákon mohl týkat asi 1000 dobrovolníků.

Pracovní poměr na dobu neurčitou, pravidelné povinné školení, výběrová řízení při obsazování míst, možnost vedlejších výdělků a další novinky by měly od počátku příštího roku čekat úředníky krajských, městských a obecních úřadů, magistrátů Prahy a statutárních měst a dalších úřadů územních samosprávných celků. Úřady by měly také více dbát na rovnoměrné zastoupení mužů a žen mezi svými zaměstnanci. Tyto změny zahrnuje nový zákon, který přijala Poslanecká sněmovna. Novinky začnou od počátku příštího roku platit pouze tehdy, pokud předlohu schválí Senát a podepíše prezident Václav Havel. Zákon by se měl týkat zhruba 37.000 úředníků.

Poslanecká sněmovna také prodloužila lhůtu, v níž mohou lidé usilovat o vypořádání svého transformačního podílu v zemědělských družstvech. Na návrh poslance Miloslava Kučery totiž dílčí novelou občanského zákoníku stanovila promlčecí lhůtu pro tyto nároky na deset let. Tuto změnu posoudí ještě Senát a prezident.

ČSSD chce o financování vojenských misí jednat na zvláštní schůzi

Poslanci ČSSD chtějí v první polovině dubna svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny kvůli vyslání a financování pobytu českých vojáků v Kuvajtu a Afghánistánu. Sněmovna by měla hlasovat o vydání dluhopisů ve výši 1,7 miliardy korun na financování obou misí a schválit vyslání vojenské nemocnice do Afghánistánu. Zatímco vyslání nemocnice má v dolní komoře podporu, dluhopisy podporují jen sociální demokraté. "Na březnové schůzi ty zákony projednat nestihneme. Chceme tedy svolat mimořádnou schůzi, kde by měly být obě předlohy schváleny rovnou v prvním čtení," řekl ČTK předseda poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka. Ke svolání mimořádné schůze je zapotřebí 50 hlasů, klub ČSSD má 74 poslanců.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík v pondělí prohlásil, že částka 1,7 miliardy korun je na horní hranici odhadu. Myslí si, že skutečné náklady na obě operace budou zřejmě o 200 miliónů až 300 miliónů korun nižší. Vyslání armádní polní nemocnice do Afghánistánu podpoří ODS, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU. Proti bude KSČM. Ani jedna z těchto čtyř stran se ale nechystá hlasovat pro vypsání dluhopisů.

České vojáky v Kuvajtu trápí vedra, vlhkost a písečný prach

Především na poměrně vysoké denní teploty, vysokou vlhkost vzduchu a všudypřítomný písečný prach si stěžují čeští chemici, kteří již čtvrtým dnem působí v Kuvajtu na americké základně v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda. V Kuvajtu je celkem 251 českých vojáků, většinou příslušníků protichemických jednotek. O prvních dojmech a úkolech mise v Kuvajtu informoval ČTK velitel jednotky Josef Prokš. Podle něj chemici okamžitě po příjezdu provedli na základně zdravotnický průzkum. "V současnosti je prostředí na základně relativně bezpečné," uvedl velitel. Více než třicetistupňová vedra zvládají vojáci díky zvláštnímu pitnému režimu, nosí pokrývky hlavy a sluneční brýle. V české jednotce je celkem osm žen.

Pat Cox: EU zřejmě vytvoří pro kandidáty jednu přístupovou smlouvu

Předseda Evropského parlamentu Pat Cox předpokládá, že Evropská unie vytvoří zřejmě jednu smlouvu o přistoupení pro všechny kandidátské země, které budou v první vlně rozšíření EU. Cox to řekl po jednání s prvním náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou. "Zdá se, že se uvažuje o vypracování jedné globální přístupové smlouvy," uvedl Cox, podle něhož ovšem tento postup nebyl ještě zcela potvrzen. Podle Teličky byly práce na návrhu smlouvy o přistoupení již zahájeny. Telička uvedl, že smlouva by měla mít různé národní přílohy a protokoly. "Bude to jedna smlouva o přistoupení, jak tomu bylo v minulých vlnách rozšíření," uvedl. Smlouvu by EU a všichni připravení uchazeči měli podepsat příští rok.

Ochranu národních zájmů České republiky a dalších malých států ve sjednocené Evropě proti velkým státům Evropské unie zajistí nejlépe silná Evropská komise. ČTK to po setkání senátorů s Patem Coxem řekl předseda výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický. Uvedl to s odkazem na irské zkušenosti s členstvím v EU. Cox patří mezi zakládající členy irské strany Pokrokoví demokraté. Evropská komise je nejvyšším výkonným orgánem EU. Předseda senátního zahraničního výboru Michael Žantovský uvedl, že s Coxem hovořili také o zapojování kandidátských zemí do debat o otázkách zahraniční a obranné politiky EU. Tématem jednání byla rovněž zemědělská politika unie.

Irští politici udělají vše pro to, aby Irové na podzim v referendu hlasovali pro ratifikaci smlouvy z Nice, nezbytné pro rozšíření Evropské unie. Pat Cox to řekl v debatě se studenty Univerzity Karlovy. Podle něj musí Dublin přesvědčit hlavně irské občany, kteří se loni neúspěšného referenda nezúčastnili. Obsahem smlouvy, s níž musí všechny státy patnáctky souhlasit do prosince, jsou reforma evropských institucí a závazky pro perspektivu rozšíření EU. Cox připomněl, že referenda se zúčastnilo jen 33 procent Irů.

ČR odmítá desetileté přechodné období pro přímé platby

Česká republika odmítá návrh desetiletého přechodného období pro postupné zvyšování přímých plateb zemědělcům na úroveň poskytovanou rolníkům v Evropské unii. V rámci fóra ministrů zemědělství na chorvatském soustroví Brijuni to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Dlouhodobé poskytování přímých plateb v omezené výši by podle něj narušilo konkurenceschopnost domácích producentů. Nedostatek peněz na přímé platby pro všechny kandidátské země nelze řešit tak, že se nastaví nerovné podmínky mezi rolníky přistupujících a stávajících členských států, uvedl Fencl. "Tato nerovnost je velmi citlivě vnímána všemi budoucími občany EU a mohla by způsobit i zpomalení, popřípadě zastavení integračního procesu," upozornil ministr Fencl. Návrh Evropské komise na financování rozšíření počítá s tím, že farmáři kandidátských zemí budou v letech 2004 až 2006 proti kolegům v EU dostávat pouze čtvrtinu až třetinu přímých plateb. Na plnou výši se mají dostat až v roce 2013. Kompenzací za sníženou úroveň hlavních zemědělských podpor má být více peněz na rozvoj venkova z evropských fondů.

Ministr Fencl není stoupencem společného postupu kandidátských zemích v jednáních s Evropskou unií. "Nedomnívám se, že bychom měli pracovat na bázi Visegrádu nebo nějakého jiného uskupení," řekl ČTK Fencl během fóra ministrů zemědělství. Situace v každé zemi je podle něj poněkud jiná a také priority mohou být rozdílné. Fencl se proto domnívá, že pro Českou republiku je samostatný postup v jednání výhodnější.

Premiér Zeman je poprvé spokojen s nastavením úrokových sazeb ČNB

Premiér Miloš Zeman je spokojen s nastavením úrokových sazeb České národní banky. "Jsem poprvé víceméně spokojen s dosavadní úrovní úrokových sazeb. Nebudu mít námitky, když ve snižování sazeb bude ČNB pokračovat, ale nebudu ten, kdo k tomu bude centrální banku vyzývat," řekl Zeman v rozhovoru pro ČTK. Dříve politiku ČNB kritizoval, nyní si spolupráci s centrální bankou nemůže vynachválit. ČNB naposledy snižovala sazby na konci ledna, a to ve dvou krocích až na současných 4,25 procenta. Premiér také uvedl, že nynější úroveň kursu koruny začíná být pro ekonomiku škodlivá a že by jí lépe seděl kurs 32 korun za euro. Vláda podle Zemana také dodrží dohodu s ČNB a eura z prodeje Transgasu nesmění do korun přes devizový trh, což by tlačilo na další posílení domácí měny. Koruna podle něj může oslabit v případě, že investoři státu nabídnou málo za privatizaci Českého Telecomu a vláda privatizaci odloží. Stát požaduje za svůj podíl v Českém Telecomu minimálně 80 miliard korun, jinak Telecom podle premiéra Miloše Zemana neprodá.

Obchod v únoru s přebytkem 1,8 mld, analytici čekali schodek

Obchodní bilance České republiky skončila v únoru přebytkem 1,8 miliardy korun. Analytici přitom očekávali schodek v průměru 5,9 miliardy korun. V lednu činil obchodní deficit 6,1 miliardy korun a v loňském únoru schodek byl 7,4 miliardy korun. Obchodní bilance skončila přebytkem naposledy loni v září. Výsledky oznámil Český statistický úřad. Na aktivní výsledek obchodní bilance mělo značný vliv snížení pasívního salda obchodu se surovinami, polotovary a chemickými výrobky a nárůst aktivního salda u strojů a dopravních prostředků. Únorový dovoz se v běžných cenách meziročně snížil o osm procent, vývoz vzrostl o mírných 0,4 procenta. Hodnotu vývozu a dovozu ovlivnil meziroční pokles cen a posílení kursu koruny. Právě tento vývoj znamenal přechod bilance za únor z pasíva do aktiva.

Po vstupu ČR do EU se růst HDP zpomalí

Značný příliv investic a solidní růst produktivity práce považuje za významné důvody vysoké dynamiky HDP v Česku analytik německého peněžního ústavu Commerzbank ve Frankfurtu nad Mohanem Oliver Stönner. Po vstupu ČR do Evropské unie však očekává zpomalení růstu a trend zpomalení bude ještě výraznější, až se ČR zařadí do eurozóny Proces sbližování české ekonomiky s dosavadními zeměmi EU tak zřejmě bude trvat ještě poměrně dlouho. Analytik soudí, že půjde nejméně o deset let. Pro investory je stále ještě velmi atraktivní přicházet do ČR, říká Stönner. Taková situace potrvá přinejmenším do doby, než se vyrovná mzdová hladina mezi ČR a dalšími zeměmi EU. Jako možné riziko rychle rostoucích ekonomik analytik Commerzbank vidí, že investice nemusejí vždy plynout do nejdůležitějších sfér.

Premiér Zeman pozval do Kramářovy vily na večeři izraelského velvyslance

Premiér Miloš Zeman ve čtvrtek pozval na večeři do své rezidence izraelského velvyslance Arthura Avnona. Učinil tak nedlouho po své návštěvě Izraele, kde přirovnal palestinského představitele Jásira Arafata k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Později premiér své vyjádření ospravedlňoval tím, že ho izraelští novináři špatně interpretovali. Za své výroky si vysloužil kritiku nejen doma, ale i v zahraničí. "Cílem pracovní večeře bylo vyjádření přátelství a solidarity českého premiéra s bojem Izraele proti terorismu," sdělil ČTK Jindřich Marek z Úřadu vlády. Avnon je v pořadí teprve sedmým velvyslancem, kterého Zeman do Kramářovy vily pozval. "Jednalo se o soukromou rodinnou návštěvu, kterou pan velvyslanec považuje současně za výraz přátelství k Izraeli. Pozvání pro něj osobně bylo velkou ctí," řekla ČTK Jiřina Matoušková z izraelského velvyslanectví.

STEM: Nejoblíbenějšími politiky jsou Gross, Buzková a Tvrdík

Nejoblíbenějším politikem je stále ministr vnitra Stanislav Gross, následuje ho místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková. Třetí místo patří ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi (všichni ČSSD). Pořadí se nemění od loňského listopadu. Z březnového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) vyplynulo, že nejméně oblíbeným politikem je ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit (ČSSD). Kromě Tvrdíka jsou mezi lidmi jsou stále populárnější i ministři spravedlnosti a financí Jaroslav Bureš a Jiří Rusnok. Sympatie naopak ztrácejí Michael Žantovský (ODA), Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Karel Kühnl (US). Také premiéra Miloše Zemana v porovnání s minulým průzkumem příznivě hodnotí méně lidí. Žebříček popularity uzavírá spolu s Lachnitem Žantovský, Ivan Pilip (US) a ministr školství Eduard Zeman (ČSSD).

Hlavní líčení s Aloisem Grebeníčkem se uskuteční 11. a 12. dubna

Hlavní líčení s bývalým vyšetřovatelem Státní bezpečnosti Aloisem Grebeníčkem se uskuteční 11. a 12. dubna u uherskohradišťského okresního soudu. Osmdesátiletý Grebeníček, otec nynějšího předsedy KSČM, podle obžaloby mučil v 50. letech v uherskohradišťské věznici odpůrce komunismu. Jeho obhájce Čestmír Kubát však neočekává, že se líčení uskuteční. "Můj klient je v současnosti hospitalizován v uherskohradišťské nemocnici," řekl ČTK. Už dříve uvedl, že zdraví jeho klienta se neustále zhoršuje a celkově na tom není dobře. Z těchto důvodů se neuskutečnilo hlavní líčení v polovině února. Pokud by se obžalovaný přesto z dubnového líčení neomluvil, mělo by se uskutečnit v plicním areálu uherskohradišťské nemocnice. "Senát zabezpečí soudního znalce, který bude dohlížet s ošetřujícím lékařem a zdravotní sestrou na průběh líčení," řekla ČTK soudkyně Radomíra Veselá.

Humanitárnímu gestu namísto peněz se většina Romů nebrání

Humanitární podpoře, které by se mohli v budoucnu dočkat někteří Romové pronásledovaní za druhé světové války namísto peněz, se většina romských aktivistů nebrání. Pouze malá část z nich tvrdí, že podobná pomoc by měla směřovat spíše zemím třetího světa. Nabídka, s níž přišla Mezinárodní organizace pro migraci, by se měla týkat především těch, kteří nemohou prokázat svůj nárok na finanční odškodnění. Na pomoc Romům, kteří přežili nacistickou perzekuci, věnovaly švýcarské banky a německá nadace Připomínka, zodpovědnost, budoucnost celkem 23,6 miliónu eur (737 miliónů korun). Mezinárodní organizace pro migraci, která je mezivládní institucí, bude pouze dohlížet na rozdělování peněz. "Každá pomoc pro nějakou menšinu je dobrá," míní předseda Romské občanské iniciativy Štefan Ličartovský. "To bych mohl říct, že nedůstojné je třeba pobírat podporu nebo pracovat," komentoval tvrzení šéfa Výboru pro odškodnění obětí romského holocaustu Čeňka Růžičky, který pokládá jakékoli jiné reparace než finanční za ponižující. Podle Rostislavy Křivánkové z české pobočky organizace pro migraci by se nová forma podpory měla týkat zejména těch, kteří nestihli uplatnit nárok na finanční odškodnění v řádném termínu, nebo svou perzekuci nemohou opřít o dostatek důkazů.

Rakouský tisk: Zmírňují Svobodní postoj k Temelínu?

Rakouské deníky se shodují, že i navzdory populistické "show" v rakouském parlamentu, který ve čtvrtek debatoval o "protitemelínském" referendu z ledna, nacionalističtí vládní Svobodní (FPÖ) zmírnili své postoje k Temelínu. Zablokováním vstupu Česka do Evropské unie v případě neodstavení této jaderné elektrárny totiž už v podstatě nehrozili. Je ale otázkou, zda FPÖ jenom nesbírá síly před "horkým létem". FPÖ očividně oslabilo svůj dosavadní kurs a "nebyla řeč o vetu českého vstupu do EU do odstavení Temelína", napsal deník Kurier. Svobodným v rozpravě podle komentátora stačilo debatovat o "hodnověrném scénáři pro odstavení", případně o "technicky možném co nejbližším termínu" uzavření elektrárny. "I když to opozice nerada slyší, rozdíly mezi sociálními demokraty, Zelenými, FPÖ a lidovci se teď musí hledat lupou. Proti Temelínu jsou všichni a přitom spojovat odstavení se vstupem ČR do EU je nesmyslné a kontraproduktivní," soudí autor. Dodává ale, že k tomuto poznatku měli Svobodní raději dojít ještě před protitemelínským referendem.

Stejná voda, jakou mají v EU, bude Česku nejdřív v roce 2010

Až do roku 2010 nebudou mít Češi stejně kvalitní vodu jako jejich sousedi v EU. Znečištění vod kleslo podle ministerstva životního prostředí v roce 2000 přibližně na deset procent hodnot z počátku 90. let. Čističku odpadních vod mají všechna města nad 10.000 obyvatel. Stále však chybějí čističky v malých obcích. Protože je nelze postavit do data vstupu České republiky do unie, stát musel usmlouvat s Bruselem odklad naplnění tohoto standardu na rok 2010. V 90. letech uvolnil Státní fond životního prostředí na ochranu vod 13,9 miliardy korun. Výstavba čistíren odpadních vod v menších obcích, případně zvýšení výkonu současných čističek do roku 2010 byla předloni vyčíslena na 98 miliard korun. Do této sumy jsou zahrnuty i peníze, které zaplatí soukromníci a obce a které se podaří získat z evropských fondů.

Hudba Hradní stráže a Policie ČR zahrála v Carnegie Hall

Ovacemi ve stoje skončil ve čtvrtek v newyorské Carnegie Hall koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Na závěr koncertu se chopil vedení orchestru Josef Vejvoda, aby dirigoval známou polku Škoda lásky, kterou složil jeho otec Jaromír. Koncert je součástí Turné solidarity a díkůvzdání, který má vzdát hold hrdinství newyorských policistů a hasičů při teroristických útocích proti New Yorku. Na úvod koncertu promluvil mluvčí České biskupské konference Daniel Herman, který využil příležitosti ke krátké modlitbě za oběti, které usmrtili teroristé 11. září, když unesenými letouny narazili do obou mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku a do budovy ministerstva obrany ve Washingtonu.

Ze sportu:

Fotbalisté Bohemians Praha prohráli v úvodním utkání 23. kola první ligy doma s Baníkem Ostrava 0:4. Oba týmy zůstaly na čtvrtém respektive pátém místě tabulky, náskok Pražanů se však ztenčil na pět bodů.

Čeští sportovní střelci na běžící terč získali na mistrovství Evropy v Soluni dvě bronzové medaile v neolympijské disciplíně mix na 20+20 ran. V nesmírně vyrovnaném individuálním závodě se prosadil Miroslav Januš, který se dokonce dodatečně rozstřeloval dvěma ranami o stříbro s čerstvým šampiónem v olympijské disciplíně na 30+30 ran Dimitrijem Lykinem z Ruska. Poměrem 18:19 skončil český reprezentant nakonec třetí. Januš společně s Miroslavem Lízalem a Lubošem Račanským získali bronz i v hodnocení družstev.

Třiadvacet hráčů, z toho plných jedenáct debutantů v národním týmu, přivítají trenéři české hokejové reprezentace Josef Augusta a Vladimír Martinec v kempu, jímž odstartuje příprava na letošní mistrovství světa ve Švédsku. K dispozici budou dva gólmani, devět obránců a tucet útočníků. Sraz všech nominovaných je v úterý 26. března na zimním stadiónu v Nymburku.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky, v nižších polohách srážky deště se sněhem. Teploty plus1 až plus 5 stupňů Celsia.