Zprávy Radia Praha

Jan Kavan: Boj proti chudobě je součástí boje proti terorismu

Na důležitost boje proti chudobě jako nedílné součásti boje proti terorismu a netoleranci poukázal český ministr zahraničí Jan Kavan ve svém projevu v závěrečný den summitu OSN o mezinárodní pomoci rozvoji chudých zemí v mexickém Monterrey. Ačkoli jsem si jistý, že neexistuje přímá příčinná spojitost mezi chudobou a terorismem, jsem zároveň přesvědčen, že mají společný základ, řekl Kavan. Neřešená krajní chudoba stejně jako neřešené dlouhodobé politické konflikty, a především kombinace obého, mohou vést k pocitům bezmoci, frustrace a zloby, které jsou živnou půdou pro sympatie s fundamentalismem, radikalismem či dokonce terorismem, uvedl šéf české diplomacie. Proto považuje boj proti chudobě za důležitý nejen z morálních a humanitárních důvodů, ale chápe ho jako nedílnou součást boje proti terorismu a netoleranci s cílem vytvořit stabilní, bezpečný a spravedlivější svět. Jan Kavan dále řekl, že Česká republika jako kandidát pro vstup do Evropské unie přijímá svůj podíl odpovědnosti při řešení problémů mezinárodního společenství. Podle českého ministra zasluhují v současnosti největší pozornost nejchudší země, kterým je mimo jiné třeba poskytovat technickou podporu v oblasti mezinárodního obchodu. Česká republika proto kupříkladu neuplatňuje dovozní cla, ani kvóty na zboží pocházející z těchto států, uvedl šéf české diplomacie.

Čeští hasiči navštívili zbořeniště WTC

Čeští hasiči a vysocí činitelé policie a ministerstva vnitra navštívili v pátek zbořeniště Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku, kde mluvčí České biskupské konference Daniel Herman sloužil improvizovanou mši za oběti tragédie. Na místě, kde ještě 11.září loňského roku stály dva mrakodrapy WTC, vzdali poctu téměř třem tisícům obětí náměstek ministra vnitra Miroslav Štěpán, ředitel pražského hasičského sboru Dalibor Gosman a náměstkyně policejního prezidenta Ivana Pánková. Improvizovaná mše zazněla pod kovovým křížem, který se tyčí nad jámou, z níž nákladní automobily stále vyvážejí trosky.

Americký list: české ministerstvo zablokovalo vydání obrazů

České ministerstvo kultury zablokovalo vrácení cenné sbírky obrazů, která patřila židovskému průmyslníkovi Emilu Freundovi, jeho potomkům tím, že je vyhlásila za národní kulturní památku. Napsal to americký list The Chicago Tribune, který se podílel na nalezení Freundova praprasynovce Geralda McDonalda žijícího v Lyonsu v americkém státě Illinois. Jednou rukou česká vláda tato díla vrací a druhou je bere zpět, když dělá za zavřenými dveřmi zvláštní dohody, cituje list kurátorku Židovského muzea v Praze Michaelu Hájkovou. Na muzeum převedla Národní galerie sbírku Emila Freunda, který zahynul v roce 1941 v lodžském ghettu, v rámci zákona o zmírnění dopadů holocaustu. Sbírka obsahuje 30 obrazů a kreseb včetně slavného obrazu Paula Signaka "Parník na Seině".

Pražské Židovské muzeum se loni obrátilo na agenturu Art Loss Register v New Yorku, která zase kontaktovala The Chicago Tribune. List pak koncem roku objevil McDonalda, jehož prababička byla Freundovou sestrou. McDonald pak kontaktoval Židovské muzeum v Praze. O sedm týdnů později 21. ledna muzeum obdrželo dopis od českého ministerstva kultury informující, že ministerstvo zvažuje vyhlášení nejcennějších obrazů za národní kulturní památku, napsal americký deník. Status národní kulturní památky znemožňuje vyvezení díla do zahraničí. Podle listu ministerstvo v dopise vysvětlilo svůj krok tím, že jde o "klíčová díla Národní galerie v Praze, která jsou kvůli svému významu součástí stálé expozice". Židovské muzeum odpovědělo, že součástí stálých sbírek je jen jedno dílo z Freundovy sbírky. Považujeme za nezbytné vyjádřit nesouhlas s většinou prohlášení děl za umělecké památky v případě, že mohou být vráceny potenciálním dědicům, napsal podle listu ministerstvu kultury ředitel Židovského muzea Leo Pavlát.

Bernd Posselt: Pokud dekrety odporují normám EU, musí být odstraněny

Pokud v České republice existuje právo, které odporuje právním normám Evropské unie, měla by unie trvat na tom, že bude odstraněno, řekl ČTK k otázce Benešových dekretů předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení a poslanec Evropského parlamentu Bernd Posselt, který se zúčastnil česko-německé konference v Jihlavě. "To nemá nic společného s landsmanšaftem. Buď dekrety odpovídají normám Evropské unie, nebo jim odporují. Pokud jim odporují, musejí být odstraněny," dodal Posselt. Výbor Evropského parlamentu se rozhodl zadat odbornou analýzu, zda jsou dekrety, na jejichž základě byli po válce odsunuti sudetští Němci, platné ještě dnes a zda vycházejí z diskriminačních přístupů.

Na základě některých dekretů, které na konci druhé světové války podepsal tehdejší československý prezident Edvard Beneš a následně schválil parlament, byli z Československa odsunuti příslušníci německé národnostní menšiny za svůj podíl na rozbití Československa na konci 30. let. Některé dekrety rovněž umožnily konfiskaci jejich majetku. Premiér Miloš Zeman již dříve označil dekrety za "vyhaslé", čímž dal najevo, že jsou dnes nepoužitelné. Současná česká politická reprezentace odmítá jejich zrušení.

Kancléř Schröder nenavštíví podle Zöpela do českých voleb ČR

Německý kancléř Gerhard Schröder nenavštíví Českou republiku před českými parlamentními volbami v červnu. Vyplývá to z rozhovoru s německým státním ministrem zahraničí Christophem Zöpelem, který v sobotu otiskl německý list Süddeutsche Zeitung. Na otázku, zda by kancléř mohl navštívit Prahu před červnovými volbami v ČR, Zöpel odpověděl: "V tomto roce, kdy se v obou zemích volí a kdy volby dávají příležitost k interpretacím dějin, které nejsou moudré, návštěvy posilují riziko symbolických přehmatů. Bylo by lépe se tomu vyhnout." "V poslední době jsme slyšeli od českých politiků, zejména od předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, ale i od premiéra Miloše Zemana, výroky, které odpovídají překonané interpretaci historie," prohlásil Zöpel. Vlády ČR a Německa 28. února oznámily odklad Schröderovy návštěvy v Praze plánované na polovinu března.

Pražský primátor v Londýně

Pražský primátor Jan Kasl se sešel v Londýně s některými místními podnikateli, aby podpořil jejich zájem o Prahu. "Snažíme se získat do Čech takzvané strategické služby," řekl primátor. Praze a České republice podle jeho slov pomáhá, že má "nadprůměrně vybavené lidské zdroje", tedy vzdělané lidi, kteří jsou připraveni a ochotni se přizpůsobit a dále se učit. "To oceňují všichni zahraniční partneři. ... Ledacos chybí, ale všichni se snaží, chtějí a dobře se učí a rychle jim roste výkon." Pro další rozvoj zájmu o Prahu by si primátor přál, aby byly konečně přijaty zákony, které by znemožnily podvádět v obchodním styku, například dlužit zahraničnímu partnerovi, a přesto zakládat další a další firmy. Přál by si, aby taxikáři nemohli podvádět a aby Pražané i v budoucnu stejně jako nyní chápali, že cizinci obecně přinášejí městu a zemi prospěch, a podporovali je.

Jan Kasl neví, zda veřejná kritika z úst předsedy jeho politické strany Václava Klause bude podnětem pro další pokus o jeho odvolání. "To se zeptejte jich, to je jejich problém. Možné je cokoli, samozřejmě." Václav Klaus označil podle deníku Právo Kasla za "černého pasažéra". "Ono je prostě strašně snadné hrát roli, že oni ti ostatní to dělají blbě, ale já jsem ten váš člověk a já to vidím úplně jinak," citoval list předsedu Občanské demokratické strany. Jan Kasl soudí, že veřejná polemika z úst jeho stranického šéfa nyní neprospívá pražské radnici, primátorské funkci, ani samotné ODS v předvolebním období. Primátor v prosinci nabídl Václavu Klausovi, že učiní maximum, aby ODS v Praze zvítězila ve volbách, a pomůže přitáhnout voliče. "Jestli o to nestojí, pak to není moje chyba," řekl Jan Kasl.

Lidovci se obávají předvolebního vytváření vnějšího nepřítele

Křesťanská a demokratická unie-Československá strana lidová považuje za velmi nebezpečné zneužívat téma poválečných Benešových dekretů a ochrany národních zájmů v předvolební kampani. Takovou rétorikou, která zaznívá především od ODS a premiéra Miloše Zemana, si Česká republika může sama zkomplikovat vstup do Evropské unie, řekl ČTK předseda lidovců Cyril Svoboda. O tomto nebezpečí diskutovali členové celostátní konference KDU-ČSL v pražském paláci Charitas. Širší vedení strany také s drobnými úpravami schválilo společný program s Unií svobody-DEU "Dáme věci do pořádku". Souhlasilo také s tím, aby KDU-ČSL podpořila reformu veřejné správy v podobě, na níž se ve sněmovně dohodnou parlamentní strany.

Miloš Zeman na mítinku v Kladně prozradil výši svého budoucího důchodu

Zhodnotit čtyřletou vládu sociálních demokratů se na předvolebním mítinku v Kladně pokusil premiér Miloš Zeman. Zhruba 200 členů a příznivců strany však více zaujalo, jaký bude mít premiér po odchodu do penze starobní důchod. Na otázku občana, zda s ohledem na blížící penzi má už uzavřeno důchodové připojištění, Zeman odvětil, že nikoli. Poté prozradil, že jeho důchod bude přesně 9852 korun a nikoli 13.000 korun, jak informovala některá média. Tato suma mu podle prý bohatě stačí ke spokojenému životu. "Jsem velice skromný člověk, stačí mi krajíc chleba s máslem k snídani, krajíc chleba se sádlem k obědu a krajíc chleba se sýrem k večeři. Přiznávám se, že ve dvou předchozích případech si k tomu rád dám pivo," dodal Zeman. Premiér vyhnul otázkám k tématu Benešových dekretů. Vysvětlil to tím, že nechce zbytečně ukazovat razanci, pokud to není nutné.

KSČM nesouhlasí s darem České spořitelny politickým stranám

Komunisté zásadně nesouhlasí s rozhodnutím České spořitelny věnovat ČSSD, ODS a Koalici finanční dar na volební kampaň. Nevěří, že spořitelna jedná nezištně a nestranně. Obecně soudí, že politické strany by vůbec neměly přijímat peníze od zahraničních hospodářských subjektů. "Nepovažujeme za dobré, když zahraniční podnik podporuje naše politické strany. Je pochybné, že by to dělaly z nezištných důvodů a jen, aby podporovaly demokratický proces," řekl po zasedání ústředního výboru KSČM poslanec Stanislav Fischer. Česká spořitelna poskytne ČSSD, ODS i Koalici KDU-ČSL a US- DEU na volební kampaň po 2,5 miliónech korun. Tvrdí, že tak chce podpořit demokratický proces, tržní hospodářství, posilování právního prostředí a vstup do Evropské unie. Někteří politologové ale hovoří o nebezpečném prorůstání politické a ekonomické moci. Poslanec zpochybnil slova mluvčí spořitelny Kláry Gajduškové, že "rovné rozdělení prostředků je dokladem toho, jakou roli Česká spořitelna přikládá jak demokratickým procesům, tak i své vlastní nestrannosti". O rovnosti a nestrannosti podle něj nemůže být řeči už proto, že parlamentní strany jsou včetně KSČM čtyři, ale spořitelna obdaruje jen tři z nich.

Na Kroměřížšku další případ onemocnění zvířete klusavkou

V Kroměříži se objevil další případ onemocnění klusavkou. Ve své zpravodajské relaci o tom informovala česká soukromá televize Nova s upozorněním, že jde o vůbec první onemocnění zaznamenané na jihu Moravy. Podle majitele stáda jde o kus, který zakoupil ve šlechtitelské farmě na Ústeckoorlicku, kde se před časem objevil objevil první případ tohoto onemocnění. Postižený beran již byl podle Novy utracen a chovatel teď musí dodržovat mimořádná veterinární opatření jako omezení přesunu, prodeje a porážení zvířat.

Klusavka je chronické infekční onemocnění ovcí vyvolané infekčními priony. Patří do skupiny transmisivní spongiformní encefalopatie (TSE), do níž spadá i takzvaná nemoc šílených krav (BSE). Toto onemocnění ovcí je rozšířené po celém světě, postihuje centrální nervový systém a vede k úhynu zvířete. Klusavka není přenosná na člověka.

Busta T. G. Masaryka pro ukrajinský Užhorod

Bustu Tomáše Garrigua Masaryka předá příští týden obyvatelům ukrajinského Užhorodu starosta České Lípy Petr Skokan. Odhalení Masarykova pomníku v užhorodském parku Družby národů, kam bude busta umístěna, se zúčastní také státní delegace z vedená předsedou Senátu Petrem Pithartem, řekla ČTK mluvčí českolipské radnice Eva Markgrafová. Iniciátorem myšlenky vybudovat v Zakarpatí pomník prvnímu československému prezidentovi, jenž se po první světové válce zasloužil o sociální a kulturní rozvoj Podkarpatské Rusi, byl Klub T. G. M. v Užhorodě. Myšlenku na Ukrajině podpořilo dalších pět krajanských a ukrajinských spolků. Hlavním koordinátorem výstavby pomníku, který přijde na dva milióny korun, se stal Československý ústav zahraničí v Praze spolu s Nadací odkazu T. G. Masaryka.

Biskup: Osobně podpořím každý pár, který se zdrží sexu do svatby

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle opět vyzval mladé katolíky, aby zachovali předmanželskou sexuální čistotu. Každý pár, který se k tomu odhodlá, mi může napsat a já se za něj budu modlit, řekl biskup na sobotním setkání s mládeží. Tradičního předvelikonočního setkání s biskupem se letos zúčastnilo rekordních 2300 mladých věřících z brněnské diecéze, což je nejvíce za 11 let trvání této tradice. Naposledy k předmanželské sexuální zdrženlivosti vyzval Cikrle před osmi lety. "Má výzva tehdy našla mezi mladými odezvu, proto svou výzvu opakuji a znovu vám nabízím svou duchovní pomoc," dodal biskup. Tématem letošního setkání byla duchovní příprava na Velikonoce, otázka morálky a úloha mladých v církvi. Motem akce je citát z Matoušova evangelia: "Vy jste sůl země, vy jste světlo světa".

Pochod proti interrupcím přilákal tradičně také jejich zastánce

Napjatá atmosféra i ostré slovní přestřelky provázely v sobotu Pochod pro život, kterým přišlo svůj nesouhlas s umělými potraty vyjádřit do centra Prahy asi 600 lidí. Tradiční protestní akci, svolanou občanským sdružením Hnutí pro život a dalšími nevládními organizacemi, totiž podobně jako v loňském roce přihlížely i tři desítky zastánců interrupčních zákroků z řad levicových aktivistů. K pochodu ze Staroměstského na Václavské náměstí, jemuž předcházela mše v Týnském chrámu, se shromáždili většinou rodiče s malými dětmi a starší lidé, nechyběli však ani představitelé církve. "Stop kultu smrti", "Svědomí nelze zabít" - hlásaly některé z transparentů účastníků. Oba tábory pak diskutovaly v horní části Václavského náměstí, kde protestní akce pokračovala koncertem. Na poklidný průběh dohlíželi policisté.

Republikánská mládež: Snaha o náš zákaz je ukázkou diktatury

Rozpuštění občanského sdružení Republikánská mládež považují jeho členové za ukázku diktatury vlády, která podle nich cílevědomě likviduje "pronárodní legální subjekty". Na sobotní asi pětiminutové demonstraci "proti šikanování ze strany ministerstva vnitra", která se konala v Havířově, zástupci sdružení rovněž obvinili českou vládu a Evropskou unii z nepřiměřeného zvýhodňování národnostních menšin. "Republikánská mládež důrazně protestuje proti neustálému šikanování ze strany ministerstva vnitra a policie, které završil zákaz našeho sdružení," uvedl jeden z řečníků před 15 přítomnými příznivci, kteří zahájili demonstraci s patnáctiminutovým zpožděním. Systém označil za "zrůdný a krvelačný" a republikány za elitu národa, která zvítězí.

O rozpuštění krajně pravicové Republikánské mládeže rozhodlo ministerstvo vnitra 5. února. Důvodem byl program sdružení zveřejněný na jeho oficiálních internetových stránkách, jehož pasáže odporovaly podle vnitra zákonům. Vnitro označilo za diskriminační požadavek republikánů na "obnovení domovského práva pro Cikány". Členové organizace chtějí toto právo prosazovat v politice. Sdružení s postupem vnitra nesouhlasí a odvolalo se k Nejvyššímu soudu. Podporu chce hledat i u prezidenta Václava Havla.

Brňané podpořili sbírku pro postižené děti 40.000 korunami

Bezmála čtyřicet tisíc korun vybralo v těchto dnech v rámci celostátní sbírky Pomozte dětem! brněnské sdružení Ratoslet. "Do akce se v Brně zapojilo přes sto dobrovolníků, což svědčí o rozvoji občanské společnosti v Čehách," sdělila ČTK ředitelka sdružení Gabriela Čechová. Sbírka slouží k pomoci dětem zdravotně nebo sociálně postiženým, dětem zneužívaným či týraným, osamělým nebo jinak znevýhodněným. Celostátní sbírku Pomozte dětem! každoročně organizuje Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize.

V 71 knihovnách si děti připomněly narození pohádkáře Andersena

Stovky dětí přenocovaly z pátku na sobotu v 71 českých knihovnách. V rámci akce Noc s Andersenem, která už má čtyřletou tradici, si tak připomněly dubnové výročí narození dánského autora pohádek Hanse Christiana Andersena. Nápad strávit noc ve spacím pytli mezi knihami se zrodil v Knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. Stejně si Andersenovu památku letos poprvé připomněly i děti a knihovníci ze slovenské Trnavy. Hana Hanáčková z uherskohradišťské knihovny ČTK řekla, že v Uherském Hradišti byly součástí programu i oživlé pověsti. Noční kočár, který vyjel z kláštera, objel morový sloup a poté malé čtenáře zavezl ke knihovně. Andersenovo narození si v Uherském Hradišti připomnělo 23 dětí ve věku od šesti do dvanácti let.

Naučnou stezku zavátou sněhem přišlo prošlapat 50 nadšenců

Na 50 nadšenců a deset psů se v Litvínově na Mostecku zúčastnilo otevření naučné stezky Tesařova cesta - Šumný důl. Většina z nich po slavnostním přestřižení pásky trasu dlouhou 12,5 kilometru také prošla. Nevadilo jim ani vytrvalé sněžení a několikacentimetrová sněhová pokrývka. Naučná stezka se skládá ze 17 stanovišť a osmi odpočívadel se základními údaji o Krušných horách a navštívené lokalitě. Je určena k příměstské rekreaci. Dá se zdolat pěšky i na kole, v zimě také na běžkách. Projekt stezky vznikl před pěti lety na půdě Scholy Humanitas, střední odborné školy pro ochranu a obnovu životního prostředí v Meziboří na Mostecku, která později přesídlila do Litvínova. Jedna žákyně školy vypracovala projekt v rámci maturitní práce.

Opravená Petřínská rozhledna nabídne opět výhled na Prahu

Poprvé po celkové opravě mohou lidé v neděli vystoupat 299 schodů pražské Petřínské rozhledny. Zmenšená kopie Eiffelovy věže bude otevřena do listopadu denně a poté o víkendech od 10:00 do večera. Vstupné je 40 korun, zlevněné 30 korun. Při dvouleté rekonstrukci byl mimo jiné obnoven výtah a první patro ve výšce 20 metrů, kam se dostanou i vozíčkáři. Návštěvníci mohou vůbec poprvé sejít do podzemí věže, v němž je expozice o českém géniovi Járovi Cimrmanovi a o Klubu českých turistů. Zájemci o vyhlídku na hlavní město se zatím k pražské Eiffelovce dostanou jen pěšky. Další petřínská atrakce, lanová dráha, je totiž kvůli pravidelné jarní revizi mimo provoz. Kontrola lanovky potrvá do pátku 29. března.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty mají díky sobotnímu domácímu vítězství 3:0 nad Drnovicemi jistotu, že i po 23. ligovém kole zůstanou v čele tabulky. Před nedělním vzájemným soubojem třetího Liberce s druhým Žižkovem vedou obhájci titulu o čtyři body. Výsledky 23. kola první fotbalové ligy: Brno - Teplice 2:1, Synot Staré Město - Slavia Praha 1:3, Blšany - Jablonec 1:1, Sparta Praha - Drnovice 3:0, Opava - Olomouc 1:1, Příbram - Hradec Králové 0:0 a v páteční předehrávce kola Bohemians - Ostrava 0:4.

Keňským triumfem skončil stejně jako v loňském roce čtvrtý ročník Pražského půlmaratónu. Reprezentanti běžecké velmoci obsadili první až čtvrté místo a nejrychlejší z nich byl pětatřicetiletý Willy Cheruiyot. Nejlepší z českých a zároveň "neafrických" běžců Pavel Faschingbauer doběhl o místo hůř než vloni, tedy šestý.

Dvě zlaté a jednu bronzovou medaili získali čeští střelci v závěrečném soutěžním dnu mistrovství Evropy ve vzduchových disciplínách v Soluni. O všechny se postarali junioři na běžící terč v soutěži na 20+20 ran mix. Mistrem Evropy se stal ještě ne šestnáctiletý Tomáš Caknakis nástřelem 378 bodů, bronzovou medaili získal o rok starší Michal Bolík. Společně s Bedřichem Jonášem, který skončil sedmý, Češi suverénně vyhráli soutěž družstev.

Česká reprezentantka Kateřina Neumannová, která vynechala poslední závod sezóny v norském Lillehammeru, si udržela celkové druhé místo ve Světovém poháru v běhu na lyžích. Poslední závod vyhrála Norka Anita Moenová. Vítězství ve Světovém poháru už měla dříve jisté její krajanka Bente Skariová.

Šesté místo obsadil český cyklista Tomáš Konečný z týmu Domo Farm Frites v závodu z Milána do San Rema, jímž tradičně začíná seriál Světového poháru. Osmý skončil další český reprezentant Ján Svorada ze stáje Lampre-Daikin.

Krátce o nedělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky, v nižších polohách srážky deště se sněhem. Teploty plus 2 až plus 6 stupňů Celsia.