Zprávy Radia Praha

Prezident Havel diskutoval na Maltě o EU a rozhodl se, že tam ještě zůstane

Českému prezidentovi Václavu Havlovi se během nynějšího pobytu na Maltě natolik zalíbilo, že tam ještě pár dnů zůstane. Jeho dvoudenní státní návštěva ostrova ve Středozemním moři se prodlouží asi o deset dní. Na Maltě bude s Havlem trávit dovolenou i jeho manželka Dagmar, osobní lékař Ilja Kotík, zdravotní sestra, fyzioterapeut a ochranka. Zbytek delegace se v úterý večer vrátí do Prahy. Českého státníka pozval na ozdravný pobyt jeho maltský protějšek Guido de Marco. V prezidentském paláci, kde Havel dlí během státní návštěvy, bude ubytován i po dobu dovolené. Do Prahy by se měl prezident vrátit běžným turistickým letem. Letenku pro sebe a manželku bude podle mluvčího Ladislava Špačka hradit Havel sám, za ochranku a zdravotní personál zaplatí náklady Pražský hrad. Podle Špačka má totiž prezident na bezpečnostní ochranu a zvláštní lékařskou péči nárok ze zákona. Špaček nedokázal říci, kolik bude Havlova dovolená prezidentskou kancelář stát. Letecké společnosti nyní účtují za jeden let z Malty do Prahy od 5000 do 6000 korun. Další náklady budou zřejmě spojeny s pobytem Havlova doprovodu na ostrově. Havel na Maltu přiletěl již v neděli večer. Oficiální program jeho návštěvy začal až v pondělí. Jako řada jiných osobností, které zavítaly na Maltu, zasadil strom v zahradě prezidentského paláce. Havlův kaštan tak poroste jen pár metrů od stromů, které v zahradě zasadila britská královna Alžběta II. či někdejší maďarský prezident Arpád Göncz. Havlův kaštan je také první strom z České republiky na Maltě. Přestože tato země je hojně vyhledávána českými turisty, prezident je vůbec prvním vrcholným politikem, který sem zavítal. Poté, co zasadil strom, položil Havel ještě věnec k Památníku obětem války. Pak na něj čekalo setkání s maltským prezidentem. Hlavy Česka a Malty spolu hovořily zejména o Evropské unii, domácí politické situaci v obou zemích a o situaci na Blízkém východě. Na podobné téma vedl Havel rozhovor i se šéfem opoziční Maltské labouristické strany Alfredem Santem. Havel v pondělí stačil ještě navštívit konkatedrálu svatého Johna. Návštěvě českého prezidenta věnují maltská média velkou pozornost. Fotografie z nedělního příletu prakticky obsadily první stránky všech novin. Maltská televize připravila přímý přenos z večerního koncertu a zahájení večeře.

Benešovy dekrety nekomplikují vstup Česka do EU

Benešovy dekrety nekomplikují vstup České republiky do Evropské unie, tak zní poselství bleskové návštěvy britského premiéra Tonyho Blaira v Praze. Labouristický předseda vlády ale v rozhovorech podporoval i připravovaný nákup nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen. Mezinárodně citlivá otázka takzvaných Benešových dekretů, o nichž jedná i Evropský parlament, je podle Blaira věcí historie, kterou nelze měnit. Britský ministerský předseda to poprvé prohlásil při dopoledním jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem a zopakoval v rozhovoru s premiérem Milošem Zemanem. Tisk už před Blairovou návštěvou spekuloval o tom, že Blair přijíždí v této otázce podpořit českou vládu. S předsedou Senátu Petrem Pithartem o dekretech nehovořil, všechny české politiky ale ujistil, že existence dekretů nebrání vstupu Česka do Evropské unie. Británie podle svého premiéra nemění své stanovisko z roku 1996 týkající se nezpochybnitelnosti závěrů druhé světové války a výsledků Postupimské konference. Podle Blaira je věcí České republiky, jakou výzbroj si pořídí její armáda. Přesto s představiteli české vlády jednal o připravovaném kontraktu na dodávky 24 stíhaček Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB a s ním spojenými offsetovými programy ve výši 150 procent ceny. Zeman by si v této souvislosti přál, aby se i díky offsetům Británie posunula ze sedmého místa mezi tři největšími investory v Česku. Vláda má definitivní návrh smluv dostat na stůl 15. dubna. Podrobné rozhovory Blair podle svého prohlášení na tiskové konferenci se Zemanem vedl o mezinárodní situaci, bezpečnosti a boji s terorismem. Poděkoval za účast české 6. polní nemocnice v Afghánistánu a zopakoval svůj postoj, že na Blízkém východě je třeba hledat politické, nikoli vojenské řešení napjaté situace mezi Izraelem a Palestinci. Zeman také připomněl, že naposledy byl Blair v Česku v polovině 90. let. Tehdy ani jeden z obou mužů nestál v čele exekutivy svých zemí. Jeho návštěvu poznamenala nedávná smrt britské královny matky, která zemřela ve věku 101 let. Například vlajky obou zemí vlály na půl žerdi. Čeští váleční veteráni, kteří ze druhé světové války bojovali v Británii, ve Valdštejnské jízdárně Blairovi vyjádřili vděčnost za přijetí touto zemí. Britský premiér pak vyvolal pozdvižení, když se před jízdárnou zdravil nejen s čekajícími žáky britských škol v Praze, ale i s náhodnými kolemjdoucími a turisty.

Nákup gripenů bude dobrý signál pro obchodníky

Pokud se uskuteční plánovaný nákup nadzvukových stíhaček Jas-39 Gripen od britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB, bude to povzbudivý signál pro švédské podnikatele. Shodli se na tom v Praze švédská ministryně zahraničních věcí Anna Lindhová a její český kolega Jan Kavan. Kavan novinářům řekl, že v česko-švédské obchodní výměně panují rezervy, v posledním roce dokonce vzájemný obchod poklesl. O koupi stíhaček od britsko-švédského konsorcia vyjednává česká vláda. Součástí nákupu mají být i čtyři desítky offsetových programů, což je kompenzační program průmyslové spolupráce za nákup stíhaček pro českou armádu. Náklady na pořízení 24 stíhaček s výzbrojí a jejich třicetiletý provoz nemají přesáhnout 100 miliard korun.

Nerovné postavení rolníků Česka musí skončit vstupem do EU

Nerovné postavení českých zemědělců vůči kolegům v EU musí skončit vstupem Česka do unie, řekl na společném brífinku s nizozemským ministrem zemědělství Laurensem Janem Brinkhorstem český ministr zemědělství Jan Fencl. Úroveň podpor na hektar zemědělské půdy se podle něj nyní v unii pohybuje kolem 655 dolarů (asi 23.500 Kč), zatímco v Česku je to zhruba 130 dolarů (asi 4700 Kč). Celní ochrana agrárního trhu je 2,5 až třikrát nižší než v EU, upozornil Fencl. Brinkhorst uvedl, že existuje omezení v podobě rozpočtu unie. Zdůraznil princip nediskriminace, kdy se se všemi členskými zeměmi musí zacházet stejně. Mohou být ovšem uplatňována přechodná období, dodal. Jak dále uvedl, Česká republika je jednou z bohatších kandidátských zemí a zřejmě se brzy po roce 2006 stane čistým přispěvatelem do rozpočtu unie. Logickým důsledkem rozšíření bude podle něj reforma společné zemědělské politiky.

Německo je nakloněno uzavření "dopravy" zatím bez kabotáže

Německo by mohlo souhlasit s návrhem předběžně uzavřít kapitolu doprava bez sporné části "kabotáž", která by mohla být dojednána později. Německý tajemník ministerstva zahraničí Günter Pleuger a hlavní český vyjednavač vstupu do EU Pavel Telička se shodli, že takové řešení je v zájmu vyjednávání mezi Prahou a Bruselem o této kapitole. Německo spolu s Rakouskem požadují po vstupu do EU přechodné období na kabotáž, neboli právo českých dopravců podnikat na vnitřním trhu zemí unie. Telička po jednání s Pleugerem novinářům řekl, že o kabotáži by se jednalo hlavně bilaterálně, což ale patrně potrvá delší dobu. O kapitole doprava a další jedné až dvou kapitolách by se mělo znovu jednat tento měsíc na dalším kole vyjednávání. S Pleugerem Telička hovořil rovněž o možnostech česko-německé spolupráce v Konventu, kde zástupci členských zemí EU i kandidátů hovoří o budoucnosti EU.

Německo nevnese dekrety do přístupových jednání s EU

Německo nevnese problematiku Benešových dekretů do vyjednávání o vstupu do EU mezi Prahou a Bruselem. Řekl to státní tajemník německého ministerstva zahraničí Günter Pleuger, který v Praze jednal se svým českým kolegou Pavlem Teličkou. Oba se shodli, že základ česko-německých vztahů je nutné hledat ve společné deklaraci z roku 1997, nikoli v minulosti. Podle Teličky by podobná slova měla zaznít i z české Poslanecké sněmovny, která se chystá situací kolem dekretů zabývat. Sudetští Němci, někteří rakouští politici a maďarský premiér Viktor Orbán v poslední době poválečné dekrety tvrdě kritizovali a požadovali jejich zrušení před vstupem Česka do EU. Pleuger soudí, že diskuse, která se nyní dostala až na půdu Evropského parlamentu, nebyla vyvolána v Německu. Podle něj není možné, aby dohady kolem dekretů zničily česko-německé vztahy. Do souvislosti s diskusemi kolem dekretů, podle pozorovatelů vyvolaných volbami ve střední Evropě, je dáván i nedávný odklad cesty německého kancléře Gerharda Schrödera do Prahy.

Ministr Kavan a předsedové stran budou o dekretech jednat v úterý

Schůzka předsedů parlamentních stran a ministra zahraničí Jana Kavana k problematice Benešových dekretů se bude konat v úterý odpoledne na ministerstvu zahraničí. S šéfy stran má Kavan koordinovat postoj k situaci vyvolané výroky sudetských Němců a maďarského premiéra Viktora Orbána, kteří požadují zrušení dekretů před vstupem země do EU. To ale čeští politici považují za nemožné. Ministerstvo zahraničí si nechalo vypracovat analýzy, podle nichž dekrety nejsou v rozporu s právem EU a jsou to historické dokumenty související s poválečným vývojem v Evropě.

Komisař Verheugen se možná stane patronem česko-německého svazku obcí

Komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen se možná stane patronem prvního přeshraničního česko-německého svazku obcí Přátelé v srdci Evropy, který vzniká z iniciativy města Aš na česko - bavorsko - saském pomezí. Stát se patronem nabídli Verheugenovi představitelé ašské radnice, které komisař přijal v pátek v Bruselu. Verheugen ašským podle Blažka slíbil nejen, že zváží svůj patronát, ale i podporu dalším dvěma projektům ašské radnice. "Přislíbil podporovat rozšíření dopravní sítě Egronet i do Aše a také podporu vybudování Domu česko - německého prátelství a porozumění v Aši," řekl Blažek. Ašská delegace jela do Bruselu Verheugena pozvat na slavnostní podpis partnerské smlouvy 12 obcí sdružených v novém česko - německém mikroregionu, a dále informovat o konkrétních výsledcích česko - německé spolupráce na Ašsku. Společný mikroregion Přátelé v srdci Evropy sdruží 12 českých a německých měst a obcí, například Selb, Rehau, Olešnici či Bad Brambach. Podpis smlouvy předpokládají ašští v květnu.

Městský soud ve čtvrtek opět projedná žalobu odborářů na premiéra

Pražský městský soud se bude po téměř 15 měsících znovu zabývat žalobou odborových funkcionářů největší české ocelárny Nová huť Ostrava na premiéra Miloše Zemana. Odboráři se v občanskoprávním sporu domáhají toho, aby se Zeman v médiích omluvil za výroky, v nichž je předloni v dubnu označil za kolaboranty s managementem, kteří přihlíželi tunelování podniku. Žalobu, kterou loni v lednu městský soud z formálních důvodů zamítl, v září odvolací soud vrátil k novému projednání. Nové kolo jednání soudu prvního stupně je naplánováno na 11. duben. Podle loňského verdiktu městského soudu odboráři nesprávně žalovali Zemana jako občana, ačkoli on žalovaný výrok pronesl jako ústavní činitel.

Ministři životního prostředí se vyslovili pro ochranu Sněžky

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart se se svým polským protějškem Stanislawem Želichowským shodl na nutnosti ochrany unikátního ekosystému vrcholových partií nejvyšší české hory Sněžky. V této souvislosti je podle nich nutné rovněž posuzovat projekty stavby lanovky, která by měla nahradit již vysloužilou lanovou dráhu vedoucí přímo na temeno hory. Nová lanová dráha by podle českého ministra mohla končit nikoliv na vrcholu, ale na Růžové hoře. Toto řešení by bylo přirozeným odlehčením vrcholu, když turisté by se na temeno Sněžky mohli dostat pouze pěšky. Pro tento návrh se vyslovila i polská strana. Česko-polské rozhovory o ochraně vrcholku hraniční hory se nesoustřeďují pouze na otázku stavby nové lanovky, ale rovněž na rekonstrukce staveb, které se v této oblasti nacházejí. Jde například o Českou boudu nebo takzvanou perníkovou chaloupku, tedy zakončení dnešní lanovky. Rozhodnutí o jejich osudu ale dosud nepadlo. Ministr Kužvart se se svým kolegou Želichowským setkal poprvé po sestavení nové polské vlády po loňských parlamentních volbách.

Vojáci v Kuvajtu mohou po práci chodit i v civilním oblečení

Polní pouštní uniforma není pro chemiky z Liberce jediným oblečením, které musejí na americké základně v Kuvajtu nosit. Předpisy, které na základně platí, totiž umožňují po skončení pracovního dne obléci i civilní nebo sportovní oděv. Vojáci ale u sebe musí mít vždy takzvanou identifikační kartu. Civilní oděv mohou vojáci využít i k vycházkám mimo základnu, například k návštěvě nedalekého sportovního střediska, nebo asi 40 km vzdáleného hlavního města Kuvajtu. Chemici však mají podle svého velitele zatím úplně jiné starosti.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii prověřuje Temelín

Sedmičlenný tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii se sídlem ve Vídni zahájil v Temelíně již 19. prověrku. Experti, kteří se budou zabývat zajištěním fyzické ochrany elektrárny, přijeli do jižních Čech v týdnu, v jehož závěru bude možná spuštěn reaktor druhého bloku.

Jako symbol věčné pouti Romů odpluly po Vltavě narcisy

Desítky žlutých narcisů skončily na hladině Vltavy a odpluly s jejím proudem do neznáma, aby tak symbolicky vyjádřily nekonečnou cestu romského etnika nejen v dějinách, ale i po různých koutech světa. Romská "slavnost květin" se uskutečnila i na dalších místech světa. Měla symbolizovat solidaritu a soudržnost Romů a zároveň připomenout Mezinárodní den Romů. Slavnosti na pražském Karlově mostě se zúčastnily asi dvě desítky Romů. Stejně jako v Praze házeli květiny do řeky i lidé v New Yorku, San Francisku, Moskvě, Petrohradě, Budapešti a na jiných místech světa. Mezinárodní den Romů byl vyhlášen 8. dubna 1971 na prvním kongrese Romů v Londýně, kde se sešli zástupci romského etnika z 44 zemí světa, aby diskutovali o společných problémech.

Liberec se posunul do čela tabulky

Liberec zvítězil v dohrávaném utkání 25. kola první fotbalové ligy nad Jabloncem 3:0 a posunul se do čela tabulky, kde vystřídal pražskou Spartu. Obhájce titulu ztrácí na první místo tři body, třetí Žižkov má ještě o další bod méně. Liberec rozhodl severočeské derby už v prvním poločase, kdy se trefili v rozmezí čtyř minut Nezmar s Kolouškem. V nastaveném čase zpečetil výhru favorita čtrnáctým gólem v sezóně nejlepší ligový střelec Štajner.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude skoro jasno až polojasno, na horách bude sněžit. Teploty 8 až 12, na horách v 1000 m kolem 5 stupňů Celsia.