Zprávy Radia Praha

Ministr Kukan nabídl Praze technickou pomoc při zajištění summitu NATO

Technickou pomoc při zajišťování listopadového summitu Severoatlantické aliance v Praze nabídl slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Bratislava by podle něj mohla českým organizátorům například zapůjčit detekční rámy, rentgenové přístroje či auta, čímž by přispěla k zajištění bezpečnosti účastníků summitu. Pražské podzimní zasedání bude pro Slovensko důležité, neboť od něj očekává přizvání ke vstupu do NATO. Slovenské úsilí začlenit se do struktur aliance opět podpořil český ministr zahraničí Jan Kavan, který ocenil i slovenskou nabídku pomoci. Dodal, že možnosti zapůjčení bezpečnostních přístrojů nedávno zjišťovala kancelář zvláštního zmocněnce pro přípravu summitu.

Ministr Kukan ujistil svého českého kolegu Jana Kavana, že Bratislava má stejný postoj k problematice poválečných Benešových dekretů jako Praha. Kukan po jednání s Kavanem uvedl, že kritické výpady na dekrety považuje za kladení překážek ve vytváření budoucnosti v Evropě. Oba ministři také zdůraznili, že další spolupráce zemí Visegrádu, která utrpěla kvůli útokům maďarského premiéra Viktora Orbána na dekrety, má význam a bude prospěšná.

ODS šokovalo, že se v prohlášení o dekretech hovoří o revizi

Občanská demokratická strana žádá po vládě jasné vysvětlení, co znamená závěrečná část společné deklarace premiéra Miloše Zemana a evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena. Dokument se zmiňuje o tom, že české úřady "provádějí revizi" restituční legislativy s cílem sladit ji s právem EU. To je naprosto nepřijatelné, řekl šéf ODS Václav Klaus. "Jsme šokováni a nechce se nám věřit pravdivosti posledních vět společného prohlášení českého premiéra Zemana a komisaře Verheugena," prohlásil Klaus. Deklaraci oba politici zveřejnili během komisařovy čtvrteční návštěvy Prahy. "České úřady, respektující datum 25. února 1948, určený v československých restitučních zákonech jako právní limit, provádějí v tomto světle revizi své legislativy s cílem ji sladit s právními předpisy EU a pokud to bude nezbytné předtím, než Česká republika vstoupí do Evropské unie," uvádí se v neoficiálním překladu anglicky psaného prohlášení.

Kancléř Schüssel: Dekrety stále účinné, s evropským právem neslučitelné

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel na tiskové konferenci v hornorakouském Linci prohlásil, že takzvané Benešovy dekrety jsou stále účinné a s evropským právem rozhodně neslučitelné. Informuje o tom agentura APA. "Existuje podezření, které se v poslední době potvrdilo, že dekrety jsou prostřednictvím převáděcích zákonů nadále v platnosti. Tato platnost má v Česku i nadále diskriminující účinky a s určitostí není slučitelná s právem Evropské unie," cituje agentura kancléře. Podle Schüssela potvrdili také historikové, že "převáděcími zákony" zůstala právní účinnost dekretů zachována. Že je to neslučitelné s evropským právem, na tom se shodují všechny rakouské politické strany, zdůraznil Schüssel.

Ministr Gross: Úroveň bezpečnostních opatření u RFE/RL se nesnížila

Úroveň bezpečnostních opatření u pražské budovy Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) se podle ministra vnitra Stanislava Grosse nezměnila, i když v noci na pátek byly čtyři armádní transportéry nahrazeny polovičním počtem transportérů policejních. Vojáci chtěli mít své transportéry k dispozici a je také rozumnější, když je v centru města umístěna policejní a nikoliv vojenská technika, řekl Gross. "Je bezpodmínečně nutné pokrýt dva směry, kde by mohlo dojít ke kolmému nájezdu, to znamená proražení těch bariér, které by jinak, pokud nájezd není kolmý, měly vydržet," vysvětlil Gross použití policejních transportérů BRDM-2. Kromě obrněných vozidel totiž od loňského září chrání budovu rádia i betonové bariéry.

O výměně techniky rozhodl 5. dubna ústřední krizový štáb a jednala o ní i Bezpečnostní rada státu. V Praze je u Svobodné Evropy, u americké ambasády a u letiště v Ruzyni stále asi 80 vojáků, kteří pomáhají policistům v ostraze budov. Gross předpokládá, že zde zůstanou minimálně do konce června. Ministr vnitra řekl, že ze zahraničí dostává ČR obecná varování, aby nepodceňovala bezpečnostní opatření zavedená po teroristických útocích na New York a Washington loni 11. září. "Nechceme patřit k slabému článku západní civilizace," podotkl Gross.

Předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi vadí, že vláda nijak nepokročila ve stěhování Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda z centra Prahy na bezpečnější místo. Bezpečnostní rada státu přitom o přemístění sídla rozhlasové stanice rozhodla již před půl rokem, netajil se nespokojeností Klaus. "Protože to ale vláda nevzala jako vážný krok a nijak s tím nepostoupila dále, tak jsme stále svědky této naprosto absurdní situace," řekl Klaus na tiskové konferenci ODS v souvislosti s bezpečnostními opatřeními před rozhlasovou budovou.

Vláda nový objekt pro Svobodnou Evropu stále hledá. Naposledy o stěhování jednal ve čtvrtek ministr zahraničí Jan Kavan s prezidentem stanice Thomasem Dinem. Kavan již dříve řekl, že rozhovory budou trvat do té doby, než se obě strany dohodnou, kam rádio přesunout. Šéf české diplomacie přitom doufá, že řešení se najde dříve, než mu skončí funkční období.

ODS nepodpoří žádné dluhopisy na vojenské mise

Občanská demokratická strana nepodpoří žádný z vládních návrhů, který by usiloval o vydání dluhopisů na financování pobytu vojenských jednotek v Afghánistánu a Kuvajtu. Předseda strany Václav Klaus to prohlásil na páteční tiskové konferenci. Vláda v úterý neuspěla s návrhem vydat dluhopisy ve výši 1,251 miliardy korun. Kabinet proto zřejmě požádá o vydání dluhopisů alespoň ve výši 600 až 700 miliónů korun. "Naše stanovisko je jasné. Několikaměsíční vyslání vojska či vojenské jednotky do ciziny není důvodem pro vypisování léta či desetiletí splácených státních dluhopisů. To je absurdní věc. Státní dluhopisy jsou na úplně jiné věci," řekl Klaus. Navrhovaná částka 700 miliónů korun je podle něj méně než jedna tisícina českého státního rozpočtu. "Trváme na tom, že vláda určitě, když by chtěla, ve zbývajících 999 tisícinách státního rozpočtu tu jednu tisícinu určitě může najít," řekl.

Náklady na vyslání šesté polní nemocnice do Afghánistánu nepřesahují podle vicepremiéra Vladimíra Špidly možnosti České republiky. "Řešení se rýsuje," prohlásil Špidla s tím, že nyní se hledá forma financování. Vyslání nemocnice je podle něj správné, protože je potřeba pomoci Afghánistánu v krizi. "Naši vojenští lékaři jsou velmi dobří a umíme takovou pomoc poskytnout," prohlásil Špidla. Nemocniční tým by měl od května na základně v Bagramu sloužit především potřebám mezinárodní mírové mise ISAF, ale také místnímu obyvatelstvu. Vyslání nemocnice je podle místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí také otázkou bezpečnostní, protože umožní snížit ohnisko napětí v Afghánistánu.

Komisař Verheugen: Musíte se připravit na správu evropských prostředků

Kandidátské země by se podle komisaře Evropské unie pro rozšíření Güntera Verheugena měly velice dobře připravit na správu prostředků, které již do nich z evropských fondů přicházejí a kterých bude postupně ještě přibývat. Komisař to řekl při diskusi na krajském úřadu Jihočeského kraje. Regionální politiku přitom označil za jednu z nejdůležitějších aktivit EU. "Jejími nástroji jsou kohezní a strukturální fondy; při jejich využití je důležité, abychom nefinancovali nic, co vy sami nejste ochotni spolufinancovat. Příprava na správu evropských prostředků neznamená vytvářet nějakou novou centralizovanou strukturu, naopak: mělo by jít o přenos kompetencí na regionální a místní úroveň, blíže občanům. Nutné je, aby kraje do tohoto systému 'dorostly'," uvedl Verheugen. "Proto jsem chtěl být informován přímo v regionu a ne od nějakého konferenčního stolu v Praze. Není lepší místo pro komisaře EU než zde, v srdci Evropy," zdůvodnil, proč si pro páteční návštěvu vybral právě Jihočeský kraj.

Převzetím čestného doktorátu Vysoké školy ekonomické v Praze člen Evropské komise pro rozšíření Günter Verheugen zakončil třídenní návštěvu Prahy. Ve své řeči bezprostředně po převzetí titulu Verheugen ocenil ekonomický růst České republiky a zdůraznil, že vytváří příznivé podmínky pro řešení tak citlivých témat jako je reforma veřejné správy a konsolidace schodku veřejných financí, které nelze dál odkládat. "Další odklad těchto bolavých leč nezbytných reforem by mohl ve střednědobém výhledu nesnesitelně zatížit veřejné rozpočty," varoval Verheugen s tím, že vysoké deficity veřejných rozpočtů by mohly zdržet Českou republiku od vstupu do Evropské měnové unie.

Fórum: Slabinou českých firem před vstupem do EU je financování

Nedostatek provozního kapitálu je hlavní slabinou malých a středních českých firem před vstupem země do Evropské unie. Důvodem je neochota bank tyto firmy úvěrovat. Shodli se na tom účastníci diskusního fóra Krušovické rozhovory, které letos počtvrté v Krušovicích na Rakovnicku uspořádal sněmovní výbor pro evropskou integraci. Zatímco zástupci bank viděli příčinu v malé vynutitelnosti práva a vymahatelnosti úvěrů, ředitelé firem upozorňovali na nechuť peněžních poboček jít do přiměřeného rizika. Viceprezident Evropské investiční banky Wolfgang Roth v diskusi řekl, že vynutitelnost práva je pro chování peněžních ústavů klíčová. "Mezi našimi partnery panuje domněnka, že náklady na vynucení práva v ČR jsou příliš vysoké. Očekávání kladená na fungování veřejné správy a soudů jsou naopak příliš nízká," konstatoval. Důvodem tohoto stavu jsou podle něj ideologické předsudky pramenící z minulých desetiletí.

Ceny průmyslových výrobců v březnu stagnovaly, meziročně klesly

Ceny průmyslových výrobců zůstaly v březnu na úrovni předchozího měsíce, v meziročním srovnání byly nižší o 0,2 procenta. Je to již druhý měsíc v tomto roce, kdy nastal jejich meziroční pokles, v únoru to bylo o 0,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Ceny produktů rafinérského zpracování ropy meziročně poklesly o 21,5 procenta. Následně se snížily i ceny v chemickém a farmaceutickém průmyslu o 8,0 procenta. Naopak vyšší ceny byly především ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody o 3,7 procenta, stejně jako v průmyslu skla, keramiky, porcelánu a stavebních hmot.

Svaz průmyslu vyzval ČNB kvůli silné koruně ke snížení sazeb

Jedna z nejvlivnějších asociací zaměstnavatelů, Svaz průmyslu a dopravy, vyzvala Českou národní banku ke snížení základních úrokových sazeb. Svaz chce, aby centrální banka použila i dalších nástrojů k usměrnění znepokojivého posilování koruny. "Svaz je znepokojen lehkovážností, s níž se odpovědní vládní činitelé pokoušejí reálná rizika neadekvátně sílící koruny bagatelizovat," řekl ČTK prezident svazu Stanislav Kázecký. Česká měna ve čtvrtek poprvé prorazila o dva haléře psychologickou hranici 30 korun za euro. V pátek zahájila dokonce na 29,90 Kč/EUR, poté spadla na 30,10 Kč za euro. Znepokojení pramení z toho, že české podniky ze 70 procent provádějí exportní a importní platby v euru. Současný vývoj kursu vzhledem k rostoucí zahraniční konkurenci na domácím trhu negativně ovlivňuje konkurenční schopnost a zisky významných domácích podniků a celých oborů zpracovatelského průmyslu. "To přináší nežádoucí důsledky pro jejich investiční rozhodování, zaměstnanost a postavení domácích subdodavatelů v soutěži se zahraničím," domnívá se Kázecký.

Petr Pithart: Saúdskoarabský mírový plán snad má ještě šanci

Saúdskoarabský plán na mírové řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou možná ještě má podle předsedy Senátu Petra Pitharta šanci na uskutečnění. Plán počítá s normalizací izraelsko-arabských vztahů výměnou za stažení Izraele z území, která obsadil za války v roce 1967, a návratem palestinských uprchlíků. Plán, jehož záměr v únoru oznámil saúdskoarabský korunní princ Abdalláh, "se jevil a snad stále ještě jeví jako realistický", řekl Pithart ČTK po setkání se saúdskoarabským chargé d'affaires v Praze Abdalláhem Anazím. Západní vlády a izraelští činitelé plán označili za možnou cestu k řešení současné krize, palestinští radikálové jej však odmítli.

V Kanadě se přihlásili k českým volbám zatím čtyři lidé

V Kanadě se zaregistrovali pouze čtyři lidé s českým občanstvím k parlamentním volbám, které se budou konat v létě v České republice. Necelý měsíc před uzavřením registrace se jeden krajan zapsal do seznamu voličů na zastupitelském úřadu v Ottawě a tři na generálním konzulátu v Montrealu. ČTK v New Yorku to sdělilo české velvyslanectví v Kanadě. Zastupitelský úřad obeslal kanadské krajanské organizace, věstníky a tisk informacemi o podmínkách voleb. Informace lze obdržet i na internetové stránce českého velvyslanectví v Kanadě. Zastupitelský úřad uspořádal 9. dubna schůzku se 160 krajany o průběhu voleb, další informativní schůzka se uskuteční koncem dubna. Podobně jako ve Spojených státech je i v Kanadě způsob voleb, kdy je nutná osobní přítomnost voliče u urny, velmi nevýhodný kvůli obrovským vzdálenostem. "Kanadské krajanské organizace přijaly zákon s nevolí," řekla tisková tajemnice českého velvyslanectví v Kanadě Radka Calábková.

ČSSD chce investovat více peněz na zvýšení zaměstnanosti

Sociální demokracie jde do voleb s úmyslem srazit do čtyř let nezaměstnanost na polovinu. Dosáhnout toho chce trojnásobným zvýšením objemu prostředků na politiku zaměstnanosti, podporou rekvalifikačních programů, veřejnou podporou restrukturalizované severní Moravě a severozápadním Čechám a pokračováním v investičních pobídkách. Předseda strany Vladimír Špidla nastínil, že mezi další nástroje, které mají snížit nezaměstnanost z nynějších 9,1 na 5,1 procenta, patří například prodloužení rekvalifikačních programů až na dva roky. "To znamená mimo jiné zvýšit podporu pro případ rekvalifikace," řekl Špidla. Pokud jde o zvýšení prostředků na politiku zaměstnanosti, chce se ČSSD vyrovnat ostatním státům Evropy. "Aktivní politika zaměstnanosti v porovnání s ostatními státy Evropy je asi desetina ve vztahu k HDP," řekl Špidla. Loni Česko vydalo na aktivní politiku zaměstnanosti tři miliardy korun, podle Špidly je ale nutné asi trojnásobné zvýšení. "Tak, aby bylo možné ve velkém stylu rozjet rekvalifikace, veřejně prospěšné práce, podpory obtížně zaměstnatelných skupin," vysvětlil.

MAAE: Systém ochrany Temelína je srovnatelný se západní Evropou

Systém fyzické ochrany jihočeské jaderné elektrárny Temelín je moderní, dobře udržovaný a srovnatelný s obdobnými systémy na západoevropských jaderných elektrárnách. Na závěr prověrky Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která se zabývala fyzickou ochranou Temelína, to řekl vedoucí již 19. mise agentury na jihočeské elektrárně David Rex Ek. "Informace, které se týkají fyzické ochrany elektráren, jsou citlivé a podrobnosti se neuvádějí," uvedl na dotaz, zda má systém ochrany Temelína slabá místa. Ek prohlásil, že kultura bezpečnosti v jihočeské elektrárně má vysokou úroveň. Upozornil však, že její kritéria určuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). MAAE vydává doporučení a nabízí státům pomocnou ruku.

Prověrky fyzické ochrany jaderných elektráren jsou součástí pravidelného programu MAAE, v jehož rámci se na elektrárnách v různých zemích světa uskutečnilo od roku 1995 již 14 misí tohoto typu. Letos má agentura v plánu ještě další tři mise. V Temelíně prověrka navázala na obdobnou akci ze září 1998, kdy systém ochrany nebyl dokončen. Nyní je plně v provozu, včetně technických prostředků. "Rizika můžeme pouze snižovat, ale nikdy je nemůžeme zcela odstranit," řekl k zajištění bezpečnosti Temelína vedoucí odboru fyzické ochrany elektrárny Julius Sabó.

Čeští příslušníci KFOR zadrželi v Kosovu hledaný automobil

Příslušníci vojenské policie armády ČR, jejichž jednotka je součástí česko-slovenského kontingentu působícího v silách KFOR na území Kosova, zadrželi ve středu v noci v Prištině osobní automobil, po kterém bylo v ČR vyhlášeno pátrání. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí kontingentu major Milan Antoš. Vojenští policisté v rámci plnění úkolů mise KFOR prováděli silniční kontrolu a kontrolovali mimo jiné i vozidlo s českou poznávací značkou. Při následném ověření v ČR získali informace, že po tomto rok starém vozidle s prodejní cenou přes milión korun bylo vyhlášeno pátrání. Řidič byl zadržen a vozidlo dobrovolně vydal. O případu byla informována centrála Interpolu ČR a případ řeší česká policie.

Dny české a slovenské kultury v Zimbabwe

Dny české a slovenské kultury byly zahájeny v druhém největším zimbabwském městě Bulawayu. ČTK o tom informovalo velvyslanectví České republiky v Harare. Oslavy uvedl krátký koncert z klasických děl Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Josefa Suka a J. N. Hummela v podání zimbabwských umělců. Primátor Bulawaya Japhet Ndabeni-Ncube, který v 60. letech studoval v Československu, pak slavnostně otevřel výstavy "650 let Univerzity Karlovy", "Afrika očima českých cestovatelů" a výstavu slovenského malíře a ilustrátora Petera Pollága. Na programu jsou v Bulawayu také filmové projekce i dny české a slovenské kuchyně. V Zimbabwe tradičně žila na africké poměry velká česká a slovenská komunita. Skupina Čechů a Slováků patřila také k průkopníkům místního textilního průmyslu, další Češi zaváděli výrobu malých zemědělských strojů. Ve 40. letech minulého století navíc jeden z českých misionářů působil jako bulawayský světící biskup, uvedlo velvyslanectví.

Ministr Dostál jmenoval ředitelem Státní opery Jaroslava Vocelku

Ředitelem Státní opery Praha jmenoval v pátek ministr kultury Pavel Dostál současného správního ředitele tohoto divadla Jaroslava Vocelku. Do nové funkce nastoupí na pět let od počátku letošního července, kdy se dosavadní intendant Daniel Dvořák stane ředitelem pražského Národního divadla. "Pro Jaroslava Vocelku se ministr kultury rozhodl proto, že z předložených projektů právě jeho nejvíce zachovává kontinuitu k dosavadnímu uměleckému směřování Státní opery Praha," informovala ČTK Dostálova mluvčí Dita Fuchsová. Ve Vocelkovi ministr také vidí záruku, že bude divadlo i nadále fungovat dobře ekonomicky. Hledání šéfa Státní opery od počátku roku poznamenávaly aféry. Nejprve vyšlo najevo, že do loňského konkursu nebyl kvůli pochybení úředníků zařazen jeden z přihlášených kandidátů. V druhém kole výběrového řízení rozhodl nicméně Dostál stejně - ve prospěch Mojmíra Weimanna. Avšak Weimann nakonec musel na budoucí funkci rezignovat, protože se zjistilo, že nesplňuje podmínky lustračního zákona - nepředložil vyžadované čestné prohlášení.

Vyšla kniha o významu divadla pro Čechy v 19. a 20. století

Na knihkupeckých pultech se objevila kniha s názvem Místopis českého amatérského divadla, která přibližuje význam divadla pro Čechy v 19. a 20. století. Jejími autory jsou Vítězslava Šrámková a Jiří Valenta. Teatrolog František Černý publikaci označil za druhý nejodvážnější český teatrologický projekt po akademických Dějinách českého divadla. Kniha se věnuje tradičním ochotnickým souborům, ale i vězeňskému divadlu v Mírově na Šumpersku. Autoři připomínají ochotnické začátky známých divadelních osobností, například Emy Destinnové, Eduarda Kohouta a Jiřího Sováka. Podle teatrologů, kteří se zúčastnili křtu knihy, jde o dílo, které přežije současné generace a přináší dějiny českých měst a národa posledních dvou století.

Sport

Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve čtvrtém finálovém utkání play off extraligy na ledě Vítkovic 4:1. Celou sérii vyhráli 3:1 a po dvou letech znovu získali titul mistrů republiky.

Čeští hokejisté do 18 let porazili v druhém kole skupiny A na mistrovství světa této věkové kategorie v Piešťanech celek Norska 7:4. Soupeř se už po 52 sekundách ujal vedení a dlouho se pak držel v těsném závěsu. Až v předposlední minutě zvýšil v přesilovce na 6:4 Pabiška a sedm vteřin před koncem trefil prázdnou norskou branku Hudler.

Deset hokejistů ze zámořské NHL hodlá trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta zařadit do výběru pro světový šampionát ve Švédsku. Posilami z nejslavnější hokejové soutěže by měli být brankář Milan Hnilička z Atlanty, obránci Pavel Kubina (Tampa Bay), Jaroslav Špaček a Rostislav Klesla (oba Columbus), František Kaberle (Atlanta), Filip Kuba (Minnesota) a útočníci Jaromír Jágr (Washington), David Výborný (Columbus), Jan Hrdina (Pittsburgh) a Jan Hlaváč (Vancouver). Posledně jmenovaný však ještě usiluje o postup do bojů o Stanleyův pohár.

Vedení prvoligového hokejového klubu Dukla Jihlava odvolalo z funkcí oba trenéry Jaroslava Holíka, Oldřicha Válka a manažera Augustina Žáka. Podle jednatele společnosti Pavla Koláříka bylo důvodem tohoto kroku nesplnění výkonnostních cílů. Hokejisté Dukly Jihlava, kteří vybojovali dvanáct titulů mistrů republiky, sestoupili před třemi lety z extraligy. Letos se probojovali až do finále play off první ligy, kde je ale vyřadil nový účastník extraligové soutěže Liberec.

Fotbalistům Sparty Praha se obhajoba mistrovského titulu znovu vzdálila. V Ostravě předvedli další ze svých jarních matných výkonů a po brance exsparťana Bolfa ze 62. minuty prohráli 0:1.

Osmnáctiletá Kateřina Kůrková vybojovala na Světovém poháru v Sydney bronzovou medaili ve střelbě ze vzduchové pušky na 40 ran. Juniorská vicemistryně Evropy z nedávného šampionátu v Soluni se dokázala prosadit i mezi dospělými a prohrála jen se zástupkyněmi asijské střelecké školy. Z vítězství a zároveň absolutního světového rekordu v kvalifikaci (400 bodů) se radovala Korejka Min-Young Seo.

Sobotní počasí v České republice

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.