Zprávy Radia Praha

Vláda souhlasila se smlouvami o nákupu 24 stíhaček Gripen

Vláda jednomyslně schválila smlouvy o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen. Na tiskové konferenci během pondělního plzeňského jednání kabinetu to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Cena letadel bez výzbroje je 52,5 miliardy korun, zbraně by stály dalších 7,2 miliardy, celkový rozpočet na pořízení je 60,2 miliardy. S nákupem nových stíhaček nesouhlasí opozice. Součástí kontraktu jsou i zpětné investice výrobce, britsko- švédského konsorcia BAE-Systems/SAAB, do české ekonomiky ve výši 150 procent ceny zakázky. Offsety by měly dosáhnout 82 miliard korun, uvedl náměstek ministra obrany Štefan Füle. "Když spočítáme investiční a provozní náklady, dostáváme se k částce zhruba 85 miliard korun, což jsou komplexní náklady na tento zbraňový systém do roku 2030," řekl Tvrdík. První gripeny by mohli vojáci převzít v říjnu 2004. Stroje, které Česká republika získá budou podle ministra Tvrdíka plně kompatibilní s letouny NATO a není potřeba další technické vybavení. Z 24 stíhaček mají být čtyři stroje dvoumístné.

Nákup letadel chce vláda zaplatit z příjmů z privatizace. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka na nákup gripenů použila peníze získané z prodeje státního podílu v Českém Telecomu. Opozice, která nákup kritizuje, má nyní jedinou šanci, jak projekt zmařit. Ještě tento týden totiž Poslanecká sněmovna projedná návrh zákona o úvěru. Jeho schválení umožní vládě vzít si na nákup stíhaček úvěr až 33 miliard korun u České exportní banky. Ministr obrany tvrdí, že vláda úvěr možná ani nevyužije, bude-li mít Fond národního majetku dostatek prostředků z privatizace na nákup stíhaček už před koncem roku 2004. Po tomto datu má mít fond podle ministra peníze k dispozici zcela určitě.

Nákup stíhaček možná pomůže vládě ve sněmovně prosadit Koalice

Kabinet premiéra Miloše Zemana možná prosadí spolu s částí Koalice v Poslanecké sněmovně záměr nakoupit za několik desítek miliard korun 24 stíhaček Jas-39 Gripen. Proti nákupu letounů jsou ODS a komunisté. Nákup podporují sociální demokraté, lidovci se podporou vážně zabývají a unionisté prozatím neřekli svůj názor. Poslanec sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Pavel Severa řekl, že lidovci nákup stíhaček podpoří, pokud se vládě podaří příznivě uzavřít všechny programy, které nákup stíhaček provázejí. Zmínil se například o odkladu splátek a vyřešení problému Aera Vodochody. Předseda poslanců Unie svobody-DEU Karel Kühnl zatím neřekl, jak budou unionisté o stíhačkách hlasovat. Poznamenal jen, že jeho strana soudí, že ČR musí mít vlastní nadzvukové letouny. Unii se ale nelíbí dosavadní postup vlády. Už výběrové řízení na dodavatele stíhaček bylo podle Kühnla špatné. Jasné stanovisko od unionistů ale zatím nezaznělo. Místopředseda ODS Petr Nečas zdůraznil, že na odmítavém postoji jeho strany k nákupu stíhaček se ani po pondělním rozhodnutí kabinetu nic nemění.

Brněnský Zetor koupí slovenská HTC Holding za 310 miliónů

Brněnského výrobce traktorů Zetor koupí slovenská společnost HTC Holding za 310 miliónů korun. Rozhodla o tom vláda na základě doporučení České konsolidační agentury, která vlastní 97,7 procenta akcií strojírenské firmy. O Zetor se ucházela ještě turecká Uzel Makina Sanayi. HTC Holding s koupí akcií přebere veškeré závazky brněnské firmy. Zetor má přitom již několik let problémy s financováním. Ty vedly k 19 měsíčnímu zastavení výroby, která byla obnovena v říjnu 2000. Podle dřívějšího vyjádření vedoucí sekretariátu představenstva HTC Holding Marty Tkáčové je záměrem firmy z krátkodobého hlediska odvrátit hrozbu konkursu a udržet na současné úrovni rozsah výroby a prodeje v Zetoru.

Vláda schválila koncepci ochrany obyvatelstva do roku 2006

Vláda schválila koncepci ochrany obyvatelstva do roku 2006 s výhledem do roku 2015, jejíž součástí je mimo jiné zrušení starých nefunkčních krytů a rozdělení materiálu civilní ochrany záchranným složkám. Po jednání vlády to řekl mluvčí kabinetu Libor Rouček. Koncepce se mimo jiné zabývá přípravou složek integrovaného záchranného systému na události podobné teroristickým útokům v USA z loňského 11. září. Tyto složky musí být podle materiálu vybaveny tak, aby mohly zasahovat nejen při požáru a výbuchu, ale i při úniku chemických a biologických látek. Podle Roučka podtrhuje materiál i nezbytnost posílení složek integrovaného záchranného systému a zdůrazňuje nutnost informovanosti obyvatelstva.

Nová kampaň proti rasismu má být zaměřena na mladé lidi

Především středoškoláky má oslovit nová kampaň proti rasismu, jejíž podobu schválila vláda. Jak sdělil mluvčí vlády Libor Rouček, součástí kampaně, která bude zahájena v květnu, jsou například diskuse s romskými sociálními pracovníky, zástupci etnických menšin a uprchlíky na středních a vyšších odborných školách. Podle sociologů jsou právě středoškoláci snadno ovlivnitelnou skupinou, na kterou působí různé xenofobní a rasistické skupiny. V rámci šestimiliónové kampaně se budou konat například besedy se zástupci menšin. Ty navážou na dřívější Jízdy tolerance a se studenty při nich budou diskutovat smíšené týmy zástupců většinové společnosti, Romů a jiných národnostních menšin a zahraničních studentů z Asie a Afriky. Novým tématem bude uprchlická a přistěhovalecká tématika. Školy budou navštěvovat také romští sociální pracovníci.

Italský admirál převzal z rukou ministra Tvrdíka Řád Bílého lva

Nejvyšší české státní vyznamenání, Řád Bílého lva, převzal v pondělí z rukou ministra obrany Jaroslava Tvrdíka italský admirál Guido Venturoni, předseda vojenského výboru NATO. Na návrh vlády mu ho udělil prezident Václav Havel. Venturoni podle ministerstva obrany významně přispěl k přípravě českých vojáků na plnění úkolů v mezinárodním vojenském štábu Severoatlantické aliance. Ceremoniál se uskutečnil před Venturoniho setkáním s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým. Společně hovořili o aktuálních vojenských operacích NATO, rozšiřování aliance a reformě české armády. "Jednali jsme také o vztazích aliance s EU a aliance s Ruskem," řekl po setkání Šedivý.

Venturoni je předsedou vojenského výboru NATO od 6. května 1999. Vojenský výbor NATO je nejvyšší vojenský orgán aliance. Předkládá návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování. Schází se zpravidla třikrát do roka.

Le Penův úspěch přivítali v Česku jen Sládkovi Republikáni

Strachem Francouzů z oslabené vnitřní bezpečnosti v jejich zemi, roztříštěním hlasů voličů mezi několik levicových kandidátů i krizí demokracie vysvětlují čeští politici překvapivé výsledky nedělního prvního kola prezidentských voleb ve Francii. Do boje o křeslo hlavy státu nečekaně postoupil ultrapravicový politik Jean-Marie Le Pen, jehož úspěch jako jediní v Česku přivítali Republikáni Miroslava Sládka. Čeští politici většinou věří, že ve druhém kole voleb 5. května úřad obhájí neogaullista Jacques Chirac.

Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus nevidí na české politické scéně žádného politika, který by mohl s extrémně nacionalistickou rétorikou uspět podobně jako ve Francii Le Pen. "Voliči v minulých volbách dali najevo, že si 'Sládky' na naší politické scéně nepřejí, a my doufáme, že to bude i nadále," řekl Klaus.

Lidovci a unionisté odmítli jeho názor, že úspěch Le Pena je ukázku omylu překotné unifikace Evropy. "Není to signál proti Evropské unii," řekl ČTK šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda. Výsledky voleb jsou pro něj překvapením. Úspěch Le Pena si vysvětluje tím, že velká část Francouzů zřejmě chtěla v zemi větší řád, pořádek a důslednější vymáhání práva. Proto hlasovala i pro extrémní síly. Předseda poslanců Unie svobody-DEU Karel Kühnl považuje Le Penův úspěch za varující i pro Česko, neboť může posílit sebevědomí dalších nacionalistů v Evropě.

Úspěch nacionalistické pravice zneklidnil předsedu Senátu Petra Pitharta. "V Evropě přibývá politiků, kteří mají úspěch tím, že oživují staré nacionalistické démony. Je to vážné varování," řekl ČTK. Podle něj nelze vyloučit, že by se něco podobného mohlo opakovat i při českých prezidentských volbách. "Budeme mít co dělat, abychom ty démony udrželi na uzdě," dodal jeden z kandidátů na českého prezidenta.

Podle předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka doplatil Jospin na roztříštění hlasů levicových voličů mezi několik kandidátů. Soudí, že francouzské socialisty čekají personální změny a debata o podobě moderní levice, která by dokázala oslovit občany. Místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf považuje volební výsledek za varování, že i v EU mohou mít šanci populistické síly. "Varující je to, kam může vést roztříštění sil, kam může vést nepřehlednost politické scény," řekl ČTK.

Neskrývanou radost měli z úspěchu Le Pena Republikáni Miroslava Sládka. "Francouzi tak konečně pozvednou pomyslný prapor národního odporu proti rozpínající se globalizaci," uvedl v prohlášení šéf stranického sekretariátu Martin Zbela. Ve druhém volebním kole se podle něj bude rozhodovat nejen o budoucnosti Francie, ale celé Evropy.

ODS chce do tří let odstranit třetinu úředních příkazů a zákazů

Stát podle Občanské demokratické strany svazuje život občanů neúměrným počtem vyhlášek, nařízení, příkazů a zákazů. Občanští demokraté proto hodlají radikálně "provětrat" přebujelou byrokracii. Slibují, že pokud budou v příští vládě, do tří let odstraní nejméně třetinu omezujících předpisů, zredukují počet ministerstev a co nejvíce zjednoduší a zlevní veřejnou správu. "Náš útok na byrokracii není útokem na jednotlivé úředníky," řekl po pondělním jednání Výkonné rady ODS předseda strany Václav Klaus. ODS se chce zaměřit na zákony a předpisy, které nutí úředníky, aby kontrolovali, řídili a ovlivňovali životy občanů v tisících případů, dodal Klaus. ODS spočítala, že v současné době v zemi platí téměř 1300 zákonů a 2300 vyhlášek a nařízení, na které je "nabaleno" více než 100.000 různých příkazů, zákazů a dalších omezení. "Zavazujeme se, že v případě vstupu do vlády a významné pozice v ní do tří let odstraníme jednu třetinu z tohoto hrozivého počtu 100.000 regulačních opatření," prohlásil Klaus.

Dalších 80 obcí získalo právo používat vlastní znak a prapor

Starostům 80 měst a obcí v pondělí slavnostně předal předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus dekrety, které je opravňují užívat znaky a prapory. Vlastní znak a prapor získal také kraj Vysočina. Obecní symboly si nyní budou moci vyvěsit například na radnicích v Dolní Bečvě na Vsetínsku, v Kralupech nad Vltavou, v Nadějově v okrese Jihlava a v Zámrskách na Přerovsku. Dekret o povýšení obce na město z rukou předsedy dolní komory převzali zástupci Albrechtic na Bruntálsku a Zubří na Vsetínsku. Pokud obce chtějí získat oprávnění používat vlastní prapor a znak, musejí žádost o jeho udělení doručit předsedovi sněmovny. Poté žádost posuzuje parlamentní podvýbor pro heraldiku, který k ní zaujme stanovisko, konečné rozhodnutí však zůstává na předsedovi sněmovny.

CVVM: Pro lidi je stále nejdůvěryhodnější prezident Havel

Důvěra lidí v prezidenta Václava Havla klesla za uplynulý měsíc o osm procent, se ziskem 50 procent ale pro Čechy stále představuje nejdůvěryhodnější ústavní instituci. Vyplynulo to z průzkumu, který na přelomu března a dubna provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Právě v březnu si Havel vysloužil kritiku od některých politiků a soudců za to, že do funkce ústavní soudkyně jmenoval bývalou předsedkyni Nejvyššího soudu Elišku Wagnerovou, aniž o tom informoval například ministra vnitra. Na druhém místě v hodnocení důvěry skončila vláda, které věří 42 procent lidí. Nejnižší důvěru mají obě parlamentní komory: sněmovnu kladně hodnotí 31 procent občanů a Senát 23 procent. Zákonodárce v tomto směru předstihla krajská zastupitelstva s 33 procenty: od předchozího průzkumu si polepšila o sedm procent. Výsledky hodnocení ústavních institucí se ale od minulých průzkumů výrazně nezměnily.

Na pražském letišti se objevil neznámý prášek

V letištní hale Praha-Ruzyně se v pondělí objevil bílý prášek neznámého původu, provoz ale nebyl omezen. "Hasiči pouze ohraničili prostor, kde se prášek našel," řekla ČTK mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová. Látku nyní budou analyzovat. Hasiči ze speciální protichemické jednotky na ruzyňském letišti nezasahovali poprvé. Od 11. září sem kvůli nálezům bílého prášku přijeli několikrát, uvedla. Bílý prášek začal lidem nahánět strach poté, co se po teroristických útocích na New York a Washington v USA objevily poštovní zásilky s antraxem. Po vlně otrav snětí slezinnou právě v podobě bílého prášku lidé i v České republice na mnoha místech pro pobavení či zvýšení paniky sypali bílý prášek. V Česku se antrax zatím neobjevil.

Slovenští Romové se prý do Británie dostávají na české pasy

Slovenští Romové z okolí Martina prý objevili trik, s jehož pomocí dokážou vycestovat i do státu, kam slovenského občana bez víza nepustí. Jak tvrdí slovenský list Národná obroda, Romové cestují na české pasy, které "kupují za 10.000 korun z Ostravy". Slovenští Romové se tak bez víz dostanou do Británie, kde podle deníku následně odevzdají úředníkům falešný český pas, pravý slovenský pas a současně i žádost o azyl. "Podobné případy nejsou ojedinělé," tvrdí list. Británie zavedla vůči Slovensku kvůli vlně žadatelů o azyl z řad slovenských Romů víza již na podzim 1998 a následně víza uplatnilo i Irsko. Na rozdíl od dalších evropských zemí, které se rovněž vízy jistý čas bránily přílivu romských migrantů, jejichž žádosti byly převážně odmítnuty jako neopodstatněné.

Obžalovaní z rasového násilí byli odsouzeni na tři a 3,5 roku

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal do vězení na tři a tři a půl roku dva mladé muže obžalované z rasového násilí. Jejich právníci se na místě odvolali. Třiadvacetiletý Jan Mikulec a o tři roky starší Pavel Hutník napadli loni v květnu v Celetné ulici tchajwanského studenta společenských věd, Hutník navíc chvíli předtím zbil v Kaprově ulici dva Alžířany a pokřikoval na ně "černá hubo". Mikulcovi, který byl s ním, se však bití Alžířanů prokázat nepodařilo. Hutník i Mikulec před soudem tvrdili, že byli velmi opilí a na nic si nevzpomínají. Tomu však soud neuvěřil. "Vybírali si pouze určité typy lidí. Lidi s jinou než bílou pletí. To jednání bylo promyšlené a člověk ve velmi podnapilém stavu by jej nebyl schopen," uvedla soudkyně Edita Beranová. Ze stejného důvodu odsoudila oba mladíky za rasově motivované činy. Policie podle ní navíc prokázala, že se oba pohybovali v prostředí hnutí skinheads.

Reaktor prvního bloku Temelína spustí obsluha v polovině týdne

Pracovníci jihočeské jaderné elektrárny Temelín dokončili o víkendu plánované úpravy v sekundární (nejaderné) části prvního bloku a zhruba v polovině týdne obnoví štěpnou řetězovou reakci. Tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že po několika dnech, v nichž personál postupně zvýší výkon reaktoru, připojí generátor do rozvodné sítě a dokončí testy poslední etapy energetického spouštění. "Po ukončení úprav začala obsluha ohřívat blok a provedla ověřovací těsnostní zkoušky v obou částech bloku. Teplota vody v primárním (jaderném) okruhu je nyní 255 stupňů Celsia a personál pokračuje v jejím ohřevu na 280 stupňů Celsia. Předpokládáme, že po dalších nezbytných zkouškách dosáhneme asi v polovině týdne minimálního stabilizovaného kontrolovaného stavu, kdy je výkon reaktoru minimální, ale štěpná reakce již běží," řekl Nebesář. První blok je odstaven od 24. února. V průběhu dvouměsíční odstávky provedli pracovníci elektrárny revize všech zařízení a vyměnili vadné armatury v jeho nejaderné části.

ČR byla loni druhým největším dovozcem elektřiny do Německa

Druhým největším vývozcem elektrické energie do Německa byla loni po Francii Česká republika. Ta se na celém německém dovozu podílela více než pětinou, uvedla německá energetická federace VDEW. Česká republika loni vyvezla do Německa 9,3 miliardy kilowatthodin elektřiny, což bylo 21 procent celkového německého dovozu. Naopak z Německa do ČR nešla téměř žádná elektřina.

Den Země olomoucké děti slavily na odpadové olympiádě

Den Země olomoučtí ekologové využili v pondělí k tomu, aby naučili zdejší děti třídit odpad. Několika stům dětí předávali odborníci informace formou zábavných her na odpadové olympiádě, která je doprovodnou akcí Ekologických dnů v Olomouci. Děti na olympiádě absolvovaly naučnou stezku a plnily úkoly na sedmi stanovištích, pojmenovaných například Plasťák, Jedubaba, Papírák či Skleněnka. "Do olympiády se zapojily děti od druhé do páté třídy. Chtěli jsme především, aby získaly zábavnou formou informace o odpadech a ekologii. Je to první akce tohoto druhu," řekl ČTK člen olomoucké pobočky Hnutí Duha Jiří Popelka. Olympiádou ekologové navazují na rozsáhlý projekt, který učí děti v základních školách třídit odpady. Plast, papír a sklo již třídí několik set dětí ze sedmi olomouckých základních škol.

Den Země se poprvé slavil 22. dubna 1970 v USA za účasti 20 miliónů lidí. Od té doby se rozšířil do více než 140 zemí. V České republice se poprvé slavil v roce 1990.

Můj nový román nebyl tak převratný, tvrdí Robbe-Grillet

Takzvaný nový román nebyl zase až tak nový, tvrdí francouzský spisovatel Alain Robbe-Grillet, kterého kritika označuje za zakladatele tohoto žánru. Proti klasickému románu 19. století se v něm uplatňuje subjektivní popis prostředí, věcí a jevů, který je nezávislý na realitě. "Kdyby francouzští kritici lépe četli díla Kafky, Faulknera, Borgese či Joyce, tak by se tolik nedivili," řekl Robbe-Grillet, který je hostem Festivalu spisovatelů Praha. Francouzští kritici ale od Charlese Dickense nic nového nečetli, doplnil spisovatel. Takzvaný nový román vznikl proto, že i svět je ve 20. století nový, mění se, stejně jako se mění vztah člověka a čtenáře knih ke světu. "Čtenář je nejdůležitější, protože svým čtením vždy vytváří novou knihu," domnívá se autor 12 románů a osmi filmů.

Ze sportu:

V dohrávaném zápasu 27. kola fotbalové ligy Viktoria Žižkov remizovala s Hradcem Králové 0:0.

Hokejisté Pavel Patera s Martinem Procházkou z ruského Osmku figurují v konečné nominaci české hokejové reprezentace na mistrovství světa ve Švédsku a na světovém šampionátu tak budou oba startovat již poosmé za sebou. Obhajovat zlaté medaile z předešlých tří let s nimi pojede devět krajánků z NHL, jeden další ze Švýcarska a jedenáct zástupců z domácí extraligy. V nominaci je i kapitán Jaromír Jágr, jenž měl problémy s pojistkou svého dlouhodobého kontraktu ve Washingtonu.

Český hokejový trenér Ivan Hlinka podepsal roční smlouvu s ruským týmem Avangard Omsk. Asistentem dvaapadesátiletého kouče olympijských vítězů z Nagana z roku 1998 bude jeho krajan Radim Rulík, jenž naposledy působil v Karlových Varech. V týmu Omsku v uplynulém ročníku působili brankář Jaroslav Kameš a útočníci Pavel Patera a Martin Procházka. Duo reprezentačních forvardů by mělo v Omsku s největší pravděpodobností hrát i v příštím ročníku.

Hokejisty Vítkovic povede v příštím ročníku trenér Ladislav Svozil. Třiačtyřicetiletý kouč, který v uplynulé sezóně působil v druholigovém německém Heilbronnu, se zástupci ostravského klubu podepsal dvouletou smlouvu. Bývalý vítkovický hokejista Svozil se na střídačku úřadujícího vicemistra extraligy vrátí po třech letech.

Český veslařský svaz se rozhodl anulovat kvůli problémům s výsledky sobotní domácí mistrovství na dlouhé trati v Ústí nad Labem. Prohlášení s danou informací zaslal ČTK. Členové předsednictva přistoupili k tomuto kroku na nedělním mimořádném zasedání v Praze proto, že rozhodčí sbor nebyl po selhání systému měření časů schopen dodat úplnou výsledkovou listinu. Na Labi se v sobotu startovalo poprvé nikoli jednotlivě, ale po dvojicích s minutovým intervalem. V cíli se tak sjelo najednou více lodí a rozhodčí nebyli schopni uhlídat pořadí.

Zátěž, kterou přirovnal k tréninkové revoluci, zažil světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle na soustředění v Jižní Africe. Každoroční objemový trénink absolvoval v Potchefstroomu poprvé se čtvrtkařsky zaměřenou tréninkovou skupinou Dalibora Kupky a příprava jej bolela snad ještě víc, než před odletem zhruba před měsícem předpokládal. "Byl to šílenej záhul, běhal jsem tam s bláznama," culil se Šebrle.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno, postupně oblačno až zataženo, ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.