Zprávy Radia Praha

Usnesení k Benešovým dekretům uklidní domácí scénu a dá signál zahraničí

Čelní představitelé politických stran jsou přesvědčeni, že stanovisko sněmovny k Benešovým dekretům pomůže uklidnit situaci v Česku a zároveň dá zahraničí najevo, že v tomto ohledu panuje na české politické scéně jednota. Právní a majetkové vztahy, které vyplynuly z poválečných zákonů a prezidentských dekretů, jsou podle sněmovny nezpochybnitelné, nedotknutelné a neměnné. Dolní komora dále prohlásila, že na základě poválečných zákonů a prezidentských dekretů již nemohou vznikat žádné nové právní vztahy. Předseda ODS Václav Klaus označil usnesení a klidný průběh debaty za vítězství státnického přístupu nad politikařením. Také premiér Miloš Zeman si usnesení i jeho podobu pochvaloval. Proti parlamentní debatě se původně stavěli lidovci a unionisté, kteří dávali přednost prohlášení politických stran. Se samotným obsahem usnesení se ale ztotožnili.

ODS trvá na zvláštní záruce poválečné legislativy

Požadavek ODS získat pro Česko ještě před vstupem do EU záruku majetkových a právních vztahů vyplývajících z poválečné legislativy většina ostatních stran nepodporuje. Domnívají se totiž, že takové záruky již existují a že samotný vstup země do unie pozici země posílí. Místopředseda ODS Jan Zahradil potvrdil informace tisku, že bez podobné záruky by občanští demokraté vstup do unie nedoporučili. ODS podle něj netrvá na tom, aby taková záruka byla součástí přístupových jednání s EU, možností vidí víc. Předseda ODS Václav Klaus, na jehož slova se sdělovací prostředky odvolávají, se k tomuto tématu odmítl vyjadřovat. Zdůvodnil to tím, že nechce rozmělňovat sněmovní usnesení, v němž poslanci konstatovali, že vztahy plynoucí z poválečných zákonů jsou neměnné. Předseda zahraničního výboru Lubomír Zaorálek z ČSSD je přesvědčen, že požadavek ODS postavení Česka fakticky oslabuje. Předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová považuje požadavky ODS za "hru s ohněm", která může ohrozit členství země v EU. Za rozumný považují požadavek občanských demokratů komunisté.

Verheugen přivítal "relativně umírněný" tón českého prohlášení

Člen Evropské komise Günter Verheugen uvítal "relativně umírněný" tón prohlášení k Benešovým dekretům, které schválil český parlament. Nepustil se do jeho rozboru, spíše se soustředil na nutnost uklidnit debatu, která se kolem dekretů v poslední době rozhořela. Usoudil, že deklaraci českého parlamentu "je třeba vidět v kontextu nedávné intenzívní debaty o této věci a také nadcházejících voleb". Právě na tomto pozadí mu připadá text "relativně umírněný". Za pozitivní zejména považuje důraz kladený na česko-německou deklaraci z roku 1997, na význam dobrých sousedských vztahů a na přistoupení ČR k Evropské unii. Připomíná prohlášení, které podepsal s premiérem Milošem Zemanem před dvěma týdny v Praze a podle něhož "nemůže zkoumání z hlediska evropského práva uniknout žádná část právního řádu kandidátské země, která je schopna dál vyvolávat právní účinky". Tuto pasáž lze považovat za nepřímou připomínku, že jak Evropská komise, tak Evropský parlament zkoumají slučitelnost dekretů s legislativou EU a se zásadami, na kterých je založena. Ostatně i v pražském prohlášení se říká, že se nadále prověřují ty dekrety a další právní akty z oné doby, jež se netýkají otázek majetku a občanství. Za "absurdní" označil nejmenovaný zdroj EU nově opakovaný požadavek předsedy českého parlamentu a ODS Václava Klause, aby unie poskytla České republice před vstupem záruku proti zrušení Benešových dekretů. Připadá mu, že se Klaus vrací k něčemu, co už sám označil za kontraproduktivní.

Kritické ohlasy zaznívají k usnesení českého parlamentu v Rakousku

Více či méně kritické ohlasy zaznívají k usnesení českého parlamentu o takzvaných Benešových dekretech z Rakouska. "Problémy kolem Benešových dekretů se žádným prohlášením českého parlamentu nestanou jednoduššími," uvedl předseda rakouské Národní rady (dolní komory parlamentu) Heinz Fischer. Velká většina lidí v Rakousku i v České republice má zájem na dobrých, přátelských a sousedských vztazích a je dost chytrá na to, aby se nenechala navzájem proti sobě poštvat, protože to v minulosti už přineslo dost neštěstí, prohlásil Fischer. "Myslím, že bychom měli vyčkávat na české parlamentní volby, pak musí Rakousko s novou českou vládou nastoupit cestu rozhovorů," řekl Schüssel pro rádio Ö3. Podle kancléře je totiž usnesení českého parlamentu důsledkem předvolební kampaně v zemi. Zahraničněpolitická mluvčí rakouských Zelených Ulrike Lunaceková v této souvislosti zopakovala podporu své strany nedávnému návrhu rakouského odborníka na mezinárodní právo Manfreda Rottera předložit otázku Benešových dekretů k posouzení Evropskému soudu pro lidská práva. Ostře kriticky se vyjádřili představitelé krajně pravicových svobodných (FPÖ). Předseda jejich poslaneckého klubu Peter Westenthaler prohlásil, že označení dekretů za nedotknutelné znamená, že Česká republika přijala usnesení proti EU. S Benešovými dekrety totiž nemůže být Česko do unie přijato, to je pro svobodné naprosto jasné, zdůraznil Westenthaler. Podle něj je krok české strany provokací vůči Rakousku. Bezpráví zůstává bezprávím a bezpráví nelze promlčet, prohlásil generální tajemník FPÖ Karl Schweitzer. Také šéfka poslanců FPÖ v Evropském parlamentu Daniela Raschhoferová označila přijetí Česka do EU i s Benešovými dekrety za naprosto nemyslitelné a požadavek Václava Klause na záruky nedotknutelnosti dekretů ze strany EU za nebezpečnou hru, kterou prokazuje své zemi špatnou službu.

Sněmovna chce, aby se výbory znovu zabývaly nákupem stíhaček

Vládním návrhem zákona o nákupu 24 stíhaček Jas-39 Gripen za několik desítek miliard korun se budou znovu zabývat sněmovní výbory. Sněmovna totiž těsným poměrem hlasů rozhodla, že zatím nepostoupí zákon do závěrečného čtení. Případné přijetí předlohy se tak značně zkomplikovalo. Vrácení zákona do výborů navrhli komunističtí poslanci. Spolu s ODS totiž kritizovali, že ČSSD předložila rozsáhlý pozměňovací návrh, který měnil způsob financování nákupu stíhaček. Návrh totiž počítá mimo jiné s tím, že letouny za více než 60 miliard korun budou nakoupeny z výnosů z privatizace státního podílu v Českém Telecomu a ne prostřednictvím úvěru.

Prvních 30 vojáků české 6. polní nemocnice odlétá do Afghánistánu

Prvních 30 vojáků 6. polní nemocnice odlétá do Afghánistánu. Na základně mezinárodních mírových sil ISAF připraví podmínky pro příjezd zbytku asi 150 českých lékařů a personálu nemocnice. Čeští vojáci odlétají do Kábulu i přesto, že zatím není jasné, z čeho stát misi zaplatí. "Pro armádu je to samozřejmě problém, ale armáda počítá s tím, že část prostředků najde ve svém rozpočtu a měla by vystačit na první rotaci jednotky," řekl náčelník operační sekce generálního štábu Pavel Štefka. Vojáci odlétají do Afghánistánu na půl roku. Velitel 6. polní nemocnice Jindřich Sitta, který odletí s hlavní části jednotky počátkem května, pouze uvedl, že není jeho problémem řešit financování mise. S jednotkou se na letiště přišli rozloučit i prezident Václav Havel a ministr obrany Jaroslav Tvrdík. "Jedete vykonávat velmi důležitý úkol. Za prvé budete pomáhat lidem trpícím, lidem ze země nesmírně zkoušené dlouholetými válkami. Budete pomáhat vojákům, kteří tam plní své úkoly," řekl během rozloučení Havel. Ministr Tvrdík přijel na rozloučení s vojáky později přímo z jednání Poslanecké sněmovny. Dolní komora nepropustila do třetího čtení jeho návrh zákona o financování nákupu stíhaček pro českou armádu. Viditelně zklamaný Tvrdík se odmítl bavit s novináři. Vojákům popřál, aby "zemi, jejíž vlaječku mají na rameni, reprezentovali lépe než někteří politici."

Na žádost vicepremiéra Rychetského vrátil Senát novelu o odškodnění holocaustu

Senát Poslanecké sněmovně vrátil 51 hlasy z 53 přítomných návrh novely zákona o odškodnění obětí holocaustu. Novela prodlužovala lhůtu pro žádost o vrácení uměleckých děl zabavených za války židovským rodinám do konce roku 2006. Lhůta měla původně vypršet letos. Poslanci ale navíc do původního vládního návrhu zakomponovali nesouvisející návrh novely občanského zákoníku - desetiletou promlčecí lhůtu k žádosti o vydání transformačních podílů družstev. Vicepremiér Pavel Rychetský změnu označil za neorganickou s pochybnou ústavností. "Stalo se ovšem něco, co je velmi nemilé. V Poslanecké sněmovně byl připojen pozměňovací, přesněji řečeno doplňující návrh k tomuto zákonu, který vůbec nesouvisí s předloženou osnovou," vysvětlil senátorům. Dodal, že nároky spojené s transformací družstev jsou zřejmě již promlčené a požádal Senát, aby ustanovení odstranil a návrh vrátil sněmovně.

Senát zamítl hlasy pravice zákon o finančním arbitrovi

Zákon o finančním arbitrovi, který by měl mimosoudně řešit spory při platebním styku, Senát odmítl. Senátorům vadilo, že předloha nijak neřeší pracovně-právní postavení finančního arbitra a jeho vztahy vůči zaměstnancům České národní banky. Centrální banka by přitom měla zajišťovat arbitrovu činnost. Zamítnutí zákona podpořilo 34 z 58 přítomných senátorů, především z řad zástupců ODS, KDU-ČSL, Unie svobody a ODA. Zákon se tak vrátí do Poslanecké sněmovny, kde pro přehlasování senátního veta bude nutné najít souhlas nejméně 101 poslanců.

Syndikát pobouřily Zemanovy negativní výroky na adresu novinářů

Výroky namířené proti novinářům, které během svého úterního projevu ve sněmovně pronesl premiér Miloš Zeman, pobouřily Syndikát novinářů České republiky. Jeho grémium považuje paušální napadání zástupců novinářské profese za nekorektní, řekl místopředseda syndikátu Radko Kubičko. Zeman během svého vystoupení označil českého novináře za "nejpitomějšího tvora na zeměkouli". "Čeští novináři jsou občané jako každý jiný a jako nelze tvrdit, že všichni čeští politici jsou pitomci, nelze to říkat ani o novinářích," stojí v prohlášení. Organizace však podle Kubička podobné bonmoty očekávala. "Jsou to klasické výroky. My s panem Zemanem musíme dlouhodobě bojovat, ale žádné žaloby nezvažujeme," uvedl. Zároveň vyzval všechny, kteří mají pochybnosti o kvalitě práce některého z novinářů, aby se obrátili na etickou komisi syndikátu, jež se spornými případy zabývá. "Tuto možnost má i pan premiér," připomněl. Zeman, pověstný negativním postojem k novinářské obci, ve sněmovně mimo jiné prohlásil, že České republice hrozí médiokracie, kterou charakterizoval jako "permanentní vzpouru neschopných". Tento systém podle něj tvoří neschopní podnikatelé, neschopní politici a neschopní novináři, kteří dohromady usilují o oslabení vlivu svobodných voleb a dávají přednost manipulaci a zákulisním dohodám.

Lidé se před volbami více zajímají o politiku

Lidé se před volbami začínají více zajímat o politiku a lépe se orientují v současném dění. Ale proti začátku roku jsou méně spokojeni s aktuální situací. V lednu politické dění příznivě hodnotilo 30 procent dotázaných, v dubnu o pět procent méně. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Se současnou situací jsou nejspokojenější příznivci vládní sociální demokracie. Podle STEM se propadla spokojenost voličů ODS. Přisuzují to blížícímu se konci opoziční smlouvy a přechodu k předvolební kampani. Jen osm procent voličů KSČM je se současnou politikou spokojeno. Lidé, kteří ještě nevědí, koho budou volit, jsou průměrně spokojeni. Podle průzkumu je 15 procent dospělých spokojeno se současnou politickou scénou a má o ní přehled, 45 procent dotázaných je s politikou nespokojeno a nedokáží se v ní orientovat. Více než polovina z nich se ale chystá k červnovým volbám do sněmovny. Podle STEM tato skupina významným způsobem ovlivní výsledek voleb.

Obsluha Temelína obnovila štěpnou reakci v reaktoru prvního bloku

Obsluha Jaderné elektrárny Temelín dnes odpoledne znovu spustila reaktor prvního bloku. Stalo se tak po dvouměsíční odstávce, při níž technici vyměnili vadné armatury v nejaderné části bloku a provedli revize všech zařízení. Personál nyní stabilizuje výkon reaktoru na minimální úrovni a zahájuje úvodní fyzikální testy. Po zvýšení výkonu na 100 procent začnou závěrečné testy energetického spouštění. Čeští i rakouští odpůrci Temelína kritizovali to, že ministerstvo životního prostředí vydalo v rámci posuzování vlivů na životní prostředí souhlasné stanovisko k 78 změnám na Jaderné elektrárně Temelín a celý proces (EIA) označili za neseriózní. Naopak šéf rakouského Institutu pro výzkum rizik při univerzitě ve Vídni Wolfgang Kromp v pondělí ocenil otevřenost techniků při informování o jihočeské elektrárně.

Firmy v Česku a Německu čekají po rozšíření EU silný konkurenční boj

Silnější konkurenční boj a rostoucí tlak na snížení cen očekávají české a německé firmy po vstupu České republiky do Evropské unie. Vyplývá to z výzkumu hospodářských komor mezi 238 průmyslovými podniky v Karlovarském kraji a sousedním bavorském regionu Horní Franky. Zhruba polovina podniků na obou stranách hranice shodně počítá s novými možnostmi odbytu. Po rozšíření očekávají podniky na obou stranách hranice zlepšení podmínek pro podnikání v právní oblasti. Slibují si i modernizaci infrastruktury. Německo má jako obchodní partner pro podniky v Karlovarském kraji zřetelně větší význam než Česká republika pro podniky z Horních Franků. Česko je přesto pro podniky z Horních Franků nejdůležitější obchodní partner ze zemí kandidujících na vstup do Evropské unie. Pro Bavorsko je Česko na 12. místě v exportu a na šestém v importu. Německo je naopak pro české firmy s náskokem nejdůležitějším obchodním partnerem.

Cirkus Berousek dostal propůjčený titul národní cirkus

Cirkus Berousek, mimo jiné známý drezúrou koní a čísly svých medvědů, dostal propůjčený název "národní cirkus". Sdružení českých cirkusů a varietních umělců jej tak ocenilo za dobrou práci se zvířaty, nápaditost i jeho dlouholeté působení. V České republice je asi 30 cirkusů, přičemž Berouskův je první, který se stal národním cirkusem. Jeho oficiální název se proto změnil na "Národní cirkus Originál Berousek". Pracuje v něm téměř 50 lidí a při vystoupeních mohou diváci sledovat stovku zvířat včetně padesátileté slonice Duni. Cirkus Berousek vznikl kolem roku 1880. V roce 1939 změnil jméno na Cirkus Central, který byl o deset let později znárodněn. Začátkem 90. let potomci rodiny Berousků získali cirkus zpět.

Ve finále fotbalového poháru čeká na diváky derby Sparta - Slavia

První střela zápasu mířící na branku rozhodla semifinále Poháru ČMFS. Domácí Slavia Praha zdolala ostravský Baník 1:0 gólem Patrika Gedeona ve 48. minutě z velké dálky. Ve finále soutěže tak na fanoušky čeká 13. května pražské derby, neboť v úterý si postup zajistila Sparta.

Čeští hokejisté už jsou v dějišti mistrovství světa

Čeští hokejisté přiletěli do švédského Jönköpingu, dějiště mistrovství světa. V místní Kinnarps Areně zahájí v pátek v utkání základní skupiny proti Švýcarsku svoji pouť, jejímž cílem je obhajoba světového titulu. Po krátké cestě autobusem z letiště se česká výprava ubytovala v hotelu Scandic, který stojí přibližně padesát metrů od zimního stadiónu. Příjezd úřadujících světových šampiónů nevyvolal žádné zvláštní pozdvižení. Jen Jaromír Jágr, kapitán českého výběru a největší hvězda celého mistrovství, poskytoval hned za branami letištní haly první rozhovor do švédské televize.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 13 až 17 stupňů, v tisíci metrech na horách okolo 8 stupňů Celsia.