Zprávy Radia Praha

Sněmovna schválila návrh financování stíhaček Gripen

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila návrh financování nákupu 24 nadzvukových letounů Jas-39 Gripen britsko-švédského konsorcia BAE-Systems/SAAB. Návrh počítá s tím, že ke splácení úvěrů na nákup strojů poslouží příjmy z privatizace. Návrh financování nákupu stíhaček za více než 60 miliard korun počítá s tím, že česká armáda dostane 20 jednosedadlových a čtyři dvousedadlové gripeny a jejich doplňky včetně základní a doplňkové sady náhradních dílů a zařízení pro výcvik. První gripeny by čeští armádní letci mohli dostat v říjnu 2004.

Zastánci i odpůrci gripenů s napětím očekávají rozhodnutí Senátu

Zastánci i odpůrci nákupu stíhaček Jas-39 Gripen se shodnou na jediném - i po čtvrtečním souhlasu sněmovny je to otevřená věc. V Senátu totiž nemá záměr vlády zdaleka jednoznačnou podporu. Premiér Miloš Zeman nicméně věří, že také senátoři po zvážení všech argumentů nákup podpoří. Místopředseda ODS Petr Nečas doufá v pravý opak. Zeman chápe rozhodnutí dolní komory podpořit návrh financování stíhaček jako vítězství rozumu. "Jak říkal klasik: 'Pravda vítězí, ale dá to fušku.' I tohle dalo fušku," zhodnotil v rozhovoru s novináři jednání. Ocenil tu část opozice, která vládní návrh podpořila, tedy drtivou většinu lidovců, některé unionisty a komunisty Miloslava Ransdorfa a Stanislava Fischera. Vyjádřil naději, že v Senátu budou sociálnědemokratičtí zástupci postupovat stejně jako ve sněmovně, kde všichni přítomní poslanci ČSSD byli pro. Tři sociální demokraté se však hlasování nezúčastnili.

Dokončen přesun vojáků 6. polní nemocnice do Afghánistánu

Na mezinárodním letišti v afghánské metropoli Kábulu ve čtvrtek přistálo poslední letadlo An-124 Ruslan s příslušníky 6. polní nemocnice, čímž byl dokončen její přesun do této země. ČTK o tom ve čtvrtek informoval generální štáb Armády České republiky. Přesun nemocnice trval od 24. dubna. Vojenská letadla musela za tu dobu uskutečnit 13 letů a přepravit téměř tisíc tun materiálu a také personál nemocnice. Ta bude po úplném rozvinutí zařazena 20. května do operační podřízenosti velitele mise mezinárodních mírových sil ISAF. Celkem by půlroční působení vojenských lékařů v Afghánistánu mělo stát asi 600 miliónů korun. Vláda narazila zprvu na odpor sněmovny, která nechtěla schválit plán vydání dluhopisů, z jejichž výnosu by se mise zaplatila. Nakonec se ale v úterý k tomuto způsobu řešení přiklonila.

Senát chce převést pravomoci okresů na 205 a ne jen 194 obcí

Okresní úřady by mělo podle Senátu od příštího roku nahradit 205 obcí s rozšířenou působností. Senátoři tak ve čtvrtek doporučili zvýšit o 11 počet takzvaných malých okresů, jak se na nich shodla Poslanecká sněmovna. Obce s rozšířenou působností mají převzít od okresů většinu správní agendy a usnadnit občanům cestu za vyřizováním úředních záležitostí. Zákonem o stanovení počtu těchto obcí, který je klíčový pro druhou fázi reformy veřejné správy, se tak budou muset znovu zabývat poslanci. Vrácení zákona po více než čtyřhodinové debatě podpořilo 46 z 68 přítomných senátorů.

Evropská unie připravuje smlouvu o přistoupení

Evropská unie připravuje smlouvu o přistoupení deseti nových států včetně České republiky. Vychází přitom z hypotézy, že jednání s touto desítkou o podmínkách přistoupení skončí do prosince, takže smlouvu bude možné podepsat na začátku příštího roku - nejčastěji se mluví o březnu, ba o zvláštním summitu EU a kandidátských zemí v Aténách. Ad hoc pracovní skupina Rady ministrů EU, složená z právníků jednotlivých členských států a ustavená v březnu, se sešla se zatím třikrát. Probrala obecná ustanovení a zabývala se konečnými formulacemi pro jednotlivé kandidátské země v kapitolách, kde nežádají přechodná období - v případě ČR to byly naposledy společná zahraniční politika, celní unie, právo společností a rybolov.

Skupina si například všimla, že Praha dosud nesplnila požadavky EU, pokud jde o uznávání profesních kvalifikací, a požádala ji, aby urychleně zareagovala a poskytla nezbytné informace. Chce mít technickou práci o neproblémových věcech hotovou do druhé poloviny května.

Centrum Prahy žilo EU, Den Evropy přišel oslavit i Havel

Obyvatelé a návštěvníci Prahy se ve čtvrtek mohli v dolní části Václavského náměstí během oslav Dne Evropy seznámit s jednotlivými státy Evropské unie. U stánků pro ně byly připraveny různé soutěže, kvízy, ale také ochutnávka typických jídel. Letošních oslav se zúčastnil i prezident Václav Havel. "Navštívil jsem dnešní Den Evropy i tuto expozici, abych zdůraznil nejen význam toho dne, ale i historický význam ministra (Roberta) Schumana. On stál u samého zrodu integračního procesu v Evropě," řekl Havel novinářům. Právě někdejší francouzský ministr zahraničí Schuman přednesl 9. května 1950 projev k založení Evropského společenství uhlí a oceli.

Prezidenta stánky provedli velvyslanec Evropské komise v Praze Ramiro Cibrian a pražský primátor Jan Kasl. "Dnes slavíme Schumanův den zde v Čechách v závěru jednání o přistoupení do unie. Jsem přesvědčen o tom, že pokud Česká republika udrží tempo příprav a vyjednávání, je jisté, že se v roce 2004 bude moci stát dalším členským státem Evropské unie," řekl novinářům Cibrian. Česká republika se zapojila do oslav Dne Evropy již potřetí.

Podle Stenzelové budou spory s Rakouskem vyřešeny v přátelské atmosféře

Poslankyně Evropského parlamentu za Rakouskou lidovou stranu (ÖVP) Ursula Stenzelová vyjádřila přesvědčení, že "některé momentální dvoustranné neshody s Českou republikou budou společně vyřešeny v přátelské a sousedské atmosféře". Uvádí to ve čtvrtek agentura APA. Stenzelová, která je zároveň spolupředsedkyní smíšeného parlamentního výboru přidružení EU-ČR, se ve středu ve Vídni setkala s českým velvyslancem v Rakousku Jiřím Grušou. Při této příležitosti prohlásila, že určité spory mezi ČR a Rakouskem "v žádném případě nebudou překážkou úspěchu rozšiřovacího procesu a nemohou změnit celkový přístup ÖVP k tomuto procesu". Usnesení českého parlamentu k otázce takzvaných Benešových dekretů chápe Stenzelová především jako rozhodnutí pro "vnitropolitické použití", které má být jakousi uklidňující pilulkou pro znepokojené obyvatelstvo.

Evropští Zelení chtějí v Praze konferenci o Benešových dekretech

Předseda klubu Zelených Evropského parlamentu Daniel Cohn-Bendit ve čtvrtek v Praze zkoumal možnosti uspořádat na podzim v hlavním městě České republiky konferenci o Benešových dekretech. Na konferenci historiků, intelektuálů a politiků by podle něj měla vzniknout celoevropská deklarace ujišťující, že se nic nezmění v majetkových poměrech daných výsledky druhé světové války. Dokument by byl podle Cohn-Bendita založen na vzoru česko- německé deklarace z roku 1997. Jak řekl novinářům, hlavní myšlenkou deklarace by bylo, že "nemůže dojít k žádným vyvlastňováním a k žádnému vracení majetků". Jediným problémem v pozadí celého sporu je podle něj totiž strach z restitucí. Debaty o Benešových dekretech považuje předseda čtvrté nejsilnější frakce v Evropském parlamentu za neblahé, protože "nejsou vedeny s cílem překonat propasti, ale naopak je prohlubovat".

Poslanecká sněmovna končí v takřka stejném složení, jako začínala

Na rozdíl od předchozích volebních období byla současná Poslanecká sněmovna poměrně stabilní. Poslanci, zvolení v červnu 1998, většinou svůj čtyřletý mandát ve sněmovně odsloužili celý a až na výjimky se nekonalo dříve běžné převlékání stranických dresů. Rovněž vedení sněmovny, v jejímž čele je po celou dobu předseda ODS Václav Klaus, nezaznamenalo žádných výrazných změn. Jedinou stranou, která se přes volební neúspěch do sněmovny díky přestupu poslanců nakonec dostala, je Česká strana národně sociální (ČSNS), do níž během volebního období přestoupili Marie Machatá a Vladimír Paulík, oba z Unie svobody. Poslanci předčasně opouštěli svá křesla hlavně kvůli jiným funkcím. Po zvolení do krajských zastupitelstev odešli Petr Bendl, Josef Jalůvka (oba ODS) a Jiří Vlach (Unie svobody). Kvůli svému zvolení do dozorčí rady České konsolidační agentury (ČKA) parlament opustil Pavel Tollner (KDU-ČSL). Ještě předtím se složení sněmovny změnilo, když zemřel šéf lidovců Josef Lux a Jaroslav Bašta (ČSSD) se stal velvyslancem v Rusku.

V nejužším vedení sněmovny vystřídal František Brožík (ČSSD) Stanislava Grosse (ČSSD), jenž se stal ministrem vnitra. Dalšími místopředsedy jsou Ivan Langer (ODS) a Petra Buzková (ČSSD).

Poslanci v právě končícím volebním období projednali stovky předloh. Nejvíce z dosavadních 779 návrhů zákonů předložila vláda (466). Poslaneckých iniciativ bylo 285, nejaktivněji si počínali unionisté a lidovci. Senát předložil sněmovně 19 návrhů zákonů a krajská zastupitelstva devět. "Legislativní smršť" vyvolala hlavně potřeba sjednotit zákony s právem EU, balík zákonů si vyžádala i reforma veřejné správy. Kvantita však byla mnohdy na úkor kvality a znění řady zákonů si vynutilo brzkou novelizaci.

Státní zástupci by měli být odměňováni i za práci přesčas

Státní zástupci by už zhruba od léta mohli být odměňováni za práci přesčas, tedy za práci v noci a ve dnech pracovního klidu. Současně by mohli pobírat plný plat po dobu 60 dnů pracovní neschopnosti. Ze státního rozpočtu by se na tyto vyšší náklady mělo vynaložit zhruba 2,5 miliónu korun ročně. Vyplývá to z předlohy, kterou ve čtvrtek z iniciativy místopředsedy ODS Ivana Langera přijala Poslanecká sněmovna. Změny ale budou platit jen tehdy, když je podpoří i Senát a předlohu podepíše prezident Václav Havel. Pak by platila dnem vyhlášení, tedy pravděpodobně už od léta.

Novinky v odměňování státních zástupců reagují podle Langera na změnu jejich postavení v trestním řízení, kdy musejí být k dispozici 24 hodin denně. Langer dále řekl, že změny v odměňování budou pro státní zástupce i motivací. Dosud pracovali přesčas zadarmo.

Podle průzkumu ani ČSSD ani ODS nové voliče nelákají

ČSSD a ODS nové voliče nelákají: před parlamentními volbami je preferují více než tři pětiny hlasujících z roku 1998. Podle březnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) naopak část dřívějších voličů ČSSD přešla ke KSČM a tvoří více než desetinu jejích příznivců. I ODS ztratila voliče: nyní představují zhruba čtvrtinu hlasů pro Unii svobody-DEU. Nejvíce z lidí, kteří půjdou volit poprvé, dává přednost unii, která ale zaznamenala i odliv hlasů. Nyní ji podporuje pouze třetina jejích voličů z roku 1998. Bývalí příznivci Unie svobody by nyní volili hlavně Koalici unionistů a lidovců, aniž by využili možnosti preferovat na jejích kandidátkách unionistické zástupce, řekl analytik CVVM. Pověst strany s nejpevnějším voličským jádrem potvrzuje KSČM, které zůstává věrných 91 procent voličů. Malý odliv hlasů a nejvíce stabilních příznivců zaznamenal CVVM také u KDU-ČSL.

Nový Zéland chce české turisty, zrušení víz však zatím neohlásil

Nový Zéland chce lákat více českých turistů. Po schůzce prezidenta Václava Havla s ministrem zahraničí a obchodu Nového Zélandu Philem Goffem to řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Novozélandský ministr, který ve čtvrtek přiletěl na dvoudenní návštěvu Prahy, s Havlem hovořil také o rozvoji vzdělávání. "Chtějí rovněž, aby vzrostl počet českých studentů na Novém Zélandu," dodal Krafl. Cestování Čechů na Nový Zéland ale zatím komplikují víza, které tamní vláda zavedla pro české občany kvůli přílivu žadatelů o azyl. O vízech ale podle Krafla Havel s Goffem nemluvili. Podle konzulátu Nového Zélandu není vyloučeno, že Wellington už letos pro Čechy vízovou povinnost opět zruší. O obnovení oboustranného bezvízovém styku usiluje české ministerstvo zahraničí.

Advokát Čermákové podal trestní oznámení kvůli útokům na klientku

Trestní oznámení kvůli útokům na Helenu Čermákovou, která se v březnu u kladenského soudu zodpovídala ze smrti své dcery, podal její obhájce Ladislav Šustr. Skupina zhruba 20 lidí napadala Čermákovou před a po hlavním líčení slovně, vyhrožovala jí a urážela ji. Někteří se ji pak pokusili napadnout i fyzicky. "Tito lidé se mohli dopustit násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Je nyní věcí policie, aby podezření prošetřila," řekl ve čtvrtek Šustr. Uvedl, že oznámení podal po vyhodnocení filmových záběrů a fotografií až minulý týden, tedy sedm týdnů po incidentu. "Nejprve jsem analyzoval, jestli je podám, potom jsem věc konzultoval s klientkou," vysvětlil.

Čermákovou odsoudil kladenský soud 14. března za smrt pětileté dcery k tříletému vězení. Podle rozsudku zanedbala péči o dívku, která se za nejasných okolností napila alkoholu a upadla do těžké opilosti. Matka ji poté zřejmě ve spánku zalehla. Atmosféru před vynesením rozsudku ovlivnily zejména stísněné prostory kladenského soudu. Novináře stojící v první linii tlačila při příchodu Čermákové zezadu skupina lidí, kteří se na proces přišli podívat. Tito lidé na obžalovanou slovně útočili a jedna žena se ji pokusila udeřit do obličeje. Justiční stráž v té době klestila Čermákové cestu do jednací síně a nemohla se na útočníky zaměřit. Ženinu ránu srazila, útočníky ale nezadržela.

Hnutí: Narození dítěte mají hlásit matrice rodiče, ne zdravotník

Změny matričního zákona chce dosáhnout Hnutí za aktivní mateřství. Nesouhlasí totiž s tím, že narození dítěte hlásí matrice zdravotníci. Novela by je měla této povinnosti zbavit a uložit ji rodičům, řekla ČTK předsedkyně hnutí Jana Novotná. Se svým návrhem se hnutí obrátí na nově zvolenou sněmovnu. Oznámení o narození dítěte by měla být záležitost občanská, ne zdravotnická. Administrativa zbytečně zatěžuje zdravotníky na úkor ošetřovatelské péče, měli by se věnovat spíš ženě než papírování, zdůvodnila požadavek hnutí Novotná. Současný zákon podle ní při ohlašovací povinnosti dává přednost zdravotnickému zařízení, v němž dítě přišlo na svět, a ošetřujícím lékařům před rodiči. Po nástupu do porodnice tak personál obvykle po nastávající mamince požaduje jméno, které její potomek dostane.

Na pražském Výstavišti začal mezinárodní veletrh Svět knihy 2002

Desítky lidí čekaly ve čtvrtek ráno u pokladen pražského Výstaviště, kde začal osmý ročník mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy 2002. Přestože první den pořadatelé vyhradili pro odborníky a novináře, Průmyslovým palácem proudilo množství návštěvníků, kteří si prohlíželi novou i starší produkci 230 českých a 250 zahraničních nakladatelů. Letošní veletrh představí literaturu 28 zemí, což je dosud nejvíce. Od pátku bude veletrh přístupný široké veřejnosti, která vedle nákupu knih za výhodné ceny může zhlédnout některý z desítek doprovodných programů. Na veletrhu se budou předávat i různá ocenění související s literaturou.

Muzeum umění představuje tvorbu olomouckého Němce Michalika

Olomoucké Muzeum umění ve čtvrtek otvírá retrospektivní výstavu olomouckého Němce Rudolfa Michalika, která je dalším příspěvkem k širšímu poznání meziválečné výtvarné kultury ve městě. "Výstava je také tichým protestem proti tomu, jakým způsobem někteří významní představitelé státu znovu otevřeli česko-německé problémy," řekl novinářům ředitel muzea Pavel Zatloukal. Expozice přibližuje dílo Michalika, který do poloviny druhé světové války žil a tvořil v Olomouci. Po válce se na téměř 20 let odmlčel a znovu se vrátil k tvorbě až počátkem 60. let, kdy žil v Bavorsku. Kurátor výstavy David Voda uvedl, že Michalik nebyl jen výtvarníkem, ale významnou osobou olomouckého meziválečného dění, která spojovala Čechy, Němce a Židy.

Pražský hrad nepovolil některé exponáty výstavy politického umění

Prezidentská kancelář nepovolila pořadatelům připravované výstavy politického umění vystavit v exteriérech Pražského hradu některé exponáty. Podle mluvčího prezidentské kanceláře Martina Krafla by projekty vystavené v sídle prezidenta působily příliš politicky kontroverzně. Čeští a zahraniční umělci budou proto svá díla vystavovat od 15. května do 10. června v Tereziánském křídle Starého královského paláce, nikoli však na hradních nádvořích, jak původně zamýšleli. Umělci chtěli například na Matyášovu bránu zavěsit štít s nápisem Kunst Macht Frei, na jednu z budov v areálu Hradu pak nápis Zimmer Frei. Na nádvoří měly být nafukovací koule s adresami libereckých činžovních domů, z nichž byli po válce vystěhováni sudetští Němci a které nyní chátrají. Výstavu "Politik-um/New Engagement" připravuje Centrum pro současné umění Praha a výstavní oddělení Hradu.

Skokan Jaroslav Sakala ukončil kariéru

Po třiadvaceti letech ukončil český skokan na lyžích Jaroslav Sakala kariéru. "Je to definitivní," potvrdil třiatřicetiletý olympijský medailista, držitel tří cenných kovů z mistrovství světa a světový šampión v letech. K rozhodnutí skoncovat se závodní činností Sakala dospěl po březnovém mistrovství světa v letech v Harrachově. Předtím ještě zvažoval, že by skákal za jinou zemi, ale nakonec to zamítl. "Nechci na nic zapomenout," rozhodl se rodák z Frenštátu pod Radhoštěm, že si v paměti uchová vzpomínky na slavné období i nešťastné roky. "Nejraději budu myslet na úspěšné sezóny a lidi, které jsem poznal, ale není v tom nostalgie," řekl Sakala.

Počasí

V noci polojasno, během noci na jihu a jihozápadě území přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky. Noční teploty: 14 až deset st.C. Přes den bude většinou oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Denní teploty: 20 až 24 st.C.