Zprávy Radia Praha

Prezident Havel se koncem května zúčastní jednání Rady NATO-Rusko

Prezident Václav Havel se koncem května zúčastní v Římě zasedání Rady NATO-Rusko. Bude v čele delegace, která summit 28. května navštíví, řekl ČTK mluvčí Havlovy kanceláře Martin Krafl. Rada Severoatlantické aliance a Ruska se sejde v Římě vůbec poprvé. Doposud sice existovala Stálá společná rada NATO-Rusko, ale po pětileté existenci se zdála být málo funkční. Zatímco původní rada zajišťovala mezi aliancí a Ruskem pouze vzájemné informování, nový orgán by měl umožnit společná politická a vojenská rozhodnutí.

Spolupráce mezi NATO a Moskvou byla utlumena především válkou na Balkáně. Významným podnětem k obnovení kooperace byla pomoc západních zemí při zjišťování okolností tragédie ponorky Kursk. Po událostech z loňského 11. září se záhy ukázalo, že boj proti terorismu je významnou oblastí, v níž mohou členské státy NATO a Rusko spolupracovat.

"Terorismus a zabíjení nevinných lidí, dokonce dětí, jsou hodny nejtvrdšího odsouzení. Pevně věřím, že naše nadcházející schůzka v Itálii nám poskytne příležitost se vážně zabývat i hrozbami současného světa, a terorismus je nepochybně nebezpečím z nejvážnějších," uvedl prezident Václav Havel v telegramu, který zaslal svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi v souvislosti se čtvrtečním útokem v dagestánském městě Kaspijsk. Při explozi během vojenské přehlídky tam zahynulo téměř 40 lidí.

Náhorní Karabach: Nálož, jež může kdykoli explodovat

Boje o Náhorní Karabach, enklávu v Ázerbájdžánu obývanou převážně Armény, skončily v roce 1994 příměřím mezi Ázerbájdžánem a Arménií, ale mírová smlouva není uzavřena. Stále pokračují sporadické přestřelky a prezidenti Ázerbájdžánu a Arménie Gejdar Alijev a Robert Kočarjan zahájili přímý dialog až v roce 1998. V pondělí otevře ministr zahraničí Jan Kavan na zámku Štiřín u Prahy další rozhovory delegací obou zemí. Delegace vedou náměstci šéfů diplomacie.

Obě země vedou spor o Náhorní Karabach od roku 1988, kdy se arménské obyvatelstvo v Karabachu pokusilo vymanit z ázerbájdžánské nadvlády. Karabach je stále mezinárodně uznávanou součástí Ázerbájdžánu a ani Arménie jej de facto neuznává za svou součást. Zatímco Ázerbájdžán požaduje navrácení Karabachu, Arménie je pro nezávislost území. Enkláva je nyní součástí jakési "konfederace" a s Arménií je spojena Lačinským koridorem, jehož dobytí bylo mezníkem války. V bojích zatím zahynulo přes 30.000 lidí a Ázerbájdžán ztratil v konfliktu přes deset procent svého území (včetně okolí Karabachu). Válka vyhnala z domovů podle některých odhadů až milión Ázerbájdžánců.

Erwin Pröll: Kvůli dekretům se může zpomalit integrace ČR do EU

V případě, že by nová česká vláda nezměnila dosavadní postoj Prahy k takzvaným Benešovým dekretům, mohlo by dojít ke zpomalení české integrace do Evropské unie ze strany rakouského parlamentu. V rozhovoru pro nedělní vydání listu Kurier to řekl předseda dolnorakouské zemské vlády a vlivný lidovecký politik Erwin Pröll, který v pátek na toto téma hovořil s bavorským zemským ministrem pro evropské záležitosti Reinholdem Bockletem. Od nové české vlády Pröll očekává "smysl pro realitu". Hejtman sice dodal, že ani v případě neměnnosti českého kursu v otázce dekretů nebude vytahovat kartu zablokování vstupu České republiky do unie, uvedl však, že "zde je také možnost zpomalení integrace v ratifikačním procesu ze strany rakouského parlamentu". "Jak znám náš parlament, nedokážu si představit, že v něm dojde k většinovému závěru bez odpovídajícího přičinění Prahy," cituje list Prölla.

Ostrou kritiku rakouských opozičních politiků vyvolaly výroky dolnorakouského zemského hejtmana Erwina Prölla. Mluvčí rakouské sociální demokracie (SPÖ) pro evropské otázky Caspar Einem prohlásil, že Pröll se stále zřetelněji profiluje jako vůdce té části ÖVP, která se staví proti rozšiřování EU. Co dnes ještě zbylo z údajně "evropské" strany ÖVP, když jeden z jejích nejvlivnějších politiků otevřeně vystupuje proti rozšíření unie? ptá se Einem. Místopředsedkyně poslaneckého klubu Zelených Madeleine Petrovicová poukázala na to, že Pröll "přilévá oleje do ohně právě v momentě, kdy krajně pravicoví svobodní (FPÖ) se svým štvaním proti rozšíření EU na chvíli přestali". Pröll dobře ví, že tímto výpadem dále zhorší atmosféru jednání mezi Českem a Rakouskem a znemožní jakékoli věcné řešení otázky dekretů, dodala Petrovicová.

Už čtyři nehody amerických vojáků v Česku

Už čtvrtá nehoda se během několika dnů stala americkým vojákům, kteří se na Karlovarsku účastní vojenského cvičení. V sobotu sjel v Jenišova na Karlovarsku ze silnice vojenský vůz. Nehoda se ale obešla beze škod i zranění, takže policie ji ani nevyšetřuje, řekla ČTK mluvčí karlovarské policie Alena Veselá. V sobotu ráno havaroval v Doupově na Karlovarsku vůz zásobovacího praporu americké armády. Z prasklé nádrže vyteklo do místního potoka asi 30 litrů paliva. Na místo se ihned dostavili ekologové a hasiči, aby zamezili ekologickým škodám. V úterý havarovala ve vojenském prostoru americká cisterna s palivem. Devětadvacetiletý voják USA zemřel na následky zranění, které utrpěl při havárii. Další voják se zranil lehce. V pátek se u Vojkovic srazil vojenský nákladní vlak převážející americkou bojovou techniku s českým nákladním vlakem. Srážku nepřežil strojvůdce českého vlaku, 14 amerických vojáků bylo zraněno. Nehodu patrně zavinila nedbalost některého zaměstnance Českých drah.

Romové: Vzdělání umožní vyrovnávat se lépe s averzí společnosti

Vzdělání umožní romské komunitě lépe se vyrovnávat s averzí ze strany většinové společnosti, proto by se romské iniciativy měly zaměřit na podporu vzdělanosti Romů. Shodli se na tom účastníci nedělního semináře Diskriminace Romů - včera a dnes, který v budově pražské Židovské radnice uspořádal Výbor pro odškodnění romského holocaustu s Nadací Heinricha Bölla. Předseda výboru Čeněk Růžička připomněl, že v průzkumech přiznává averzi vůči Romům až 90 procent Čechů. Iveta Pape ze společnosti Nová škola řekla, že v Česku tři čtvrtiny romských dětí navštěvují zvláštní školy. To je podle ní zarážející, protože primárně byly tyto školy určeny pro mentálně zaostalé děti. Romské děti se do těchto škol dostávají často jen proto, že jsou z romských rodin a neumějí dobře česky, uvedla Iveta Pape.

Na 1500 křesťanů v Praze slavilo pochodem Ježíše Krista

Společné modlitby a zpěvy náboženských písní se v sobotu nesly v Praze na Staroměstském náměstí a na Letenské pláni. Při Pochodu pro Ježíše, který se v České republice konal už pojedenácté, se v Praze sešlo na 1500 křesťanů různých církví. Letošní pochod byl zřejmě poslední. "Zájem je, ale zase není tak velký. Možná se to změní," řekl ČTK Tomáš Dittrich z Křesťanské misijní společnosti. Připomněl, že prvního pražského pochodu v roce 1992 se zúčastnilo asi 3000 lidí. Veřejné oslavy Ježíše Krista se zúčastnili zejména mladí lidé. Někteří z nich měli transparenty s nápisy "Ježíš Tě miluje", "Ježíš je spasitel" i "Ježíš je větší než Big mac". Objevily se také izraelské vlajky. Pochod neměl podle pořadatelů žádné politické cíle. "Pro nás je důležitá spravedlnost a právo," poznamenal Dittrich. Přímluvné modlitby zněly i za mír na Blízkém východě a na celém světě.

Třítýdenní festival Pražské jaro nabídne na šedesát programů

V hlavním městě začal třítýdenní program Pražského jara. Mezinárodní hudební festival nabídne do 3. června na šedesát koncertů klasické hudby a operních představení. Zazní i koncertní dechová hudba, jazz a dechovka. Padesátý sedmý ročník festivalu zachovává zaměření na špičkové interpretační umění a snahu přesáhnout běžnou koncertní sezónu. Pozornost soustřeďuje letos mimo jiné na tvorbu Igora Stravinského, klasika hudby 20. století. Úvodní koncert ve Smetanově síni s Českou filharmonií řídil Japonec Ken-Ičiro Kobajaši. Pražskému publiku poprvé představil své interpretační pojetí Smetanovy Mé vlasti.

Ředitel České filharmonie Václav Riedlbauch kritizoval povyšování zábavy na umění. "Umělci opět bojují o základní právo na existenci náročnějších uměleckých projevů," řekl při pietním aktu u pražského hrobu Bedřicha Smetany. Představitelé hudebních institucí položili v den zahájení mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro na Vyšehradském hřbitově na místa posledního odpočinku skladatelů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Zdeňka Fibicha květiny. Smetanův odkaz je podle Riedlbacha aktuální v tom, že tento umělec ve své době dosáhl zlepšení podmínek pro provozování hudby. "Byl originální uměleckou osobností, nic z toho, co dělal, si nezjednodušoval a vychovával publikum k chápání náročnějších žánrů," prohlásil ředitel České filharmonie.

Do finále postoupili čtyři klarinetisté, mezi nimi dva Češi

Do finále mezinárodní klarinetové soutěže Pražského jara postoupili čtyři kandidáti, mezi nimi dva z České republiky. Rozhodla o tom porota vedená klarinetistou Jiřím Hlaváčem, děkanem Hudební fakulty Akademie múzických umění. Tajemnice soutěže Jarmila Nedvědová ČTK řekla, že těmito nejúspěšnějšími mezi deseti účastníky druhého kola byli Francouz Julien Bénéteau, Maďar Bálint Karosi a mladí čeští interpreti Jan Mach a Kateřina Váchová. Vítěz soutěže získá 200.000 korun a možnost honorovaného vystoupení na festivalu Pražské jaro v roce 2003. O prestižní laureátský titul se přijelo do Prahy utkat celkem 54 hráčů na klarinet z celého světa. Souběžně se v Praze v těchto dnech koná klání fagotistů.

Hlavní cenu na Zlaté Praze získala Kanada, Česko žádnou

Hlavní cenu na 39. mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha získal kanadský hudební pořad nazvaný Drákula: Stránky z deníku panny. Snímek je televizní verzí původního baletního představení ve stylu němých filmů. Česká televize, pořadatel festivalu, ani s jedním z devíti přihlášených programů letos v soutěži neuspěla. Organizátoři na tiskové konferenci oznámili, že další ceny obdrželi švédští tvůrci za pořad Baleríny v očekávání, britští autoři za fantazii Pohyb pod kontrolou, Francouzi za dokument Martha Argerich - Večerní rozhovory a Britové za dokument Konec ticha: Hudba v Afghánistánu.

Nejlepší knihou v žánru sci-fi je Stephensonův Diamantový věk

Nejlepší knihou v oblasti sci-fi literatury za uplynulý rok se stal Diamantový věk, který napsal Neal Stephenson. Na veletrhu Svět knihy 2002 výsledky soutěže o nejvýznamnější knihy i počiny v několika oborech vědeckofantastické literatury vyhlásila Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Nejúspěšnější nakladatelé, autoři, překladatelé a další tvůrci spojení s tímto oblíbeným žánrem dostali od pořadatelů keramickou sošku mloka připomínající klasické dílo Karla Čapka. Diamantový věk získal zároveň první místo i v kategorii nejlepší zahraniční kniha. Jako nejlepší fantasy knihu akademie ocenila titul Američtí bohové od Neila Gaimana. Nejlepší horor je podle porotců Třetí kniha krve autora Clivea Barkera. Cenu za nejlepší původní knihu dostali Leonard Medek a Františka Vrbenská, kteří jsou autory knížky Stín modrého býka.

Anticenu Skřipec dostal nakladatel za zneužití autorských práv

Anticenu Skřipec za nejhorší překlad loňského roku dostala na veletrhu Svět knihy 2002 publikace nazvaná Osm digestů světových autorů z nakladatelství Adonai. Skřipeček udělovaný v oblasti nebeletristické literatury dostal překlad knihy A. V. Koržakova Boris Jelcin od soumraku do úsvitu, který přeložila Eva Černá a vydalo nakladatelství Votobia. Skřipec udělila porota uvedené publikaci za "evidentní zneužití prací řady českých překladatelů pro účely velmi problematické a po odborné, ediční i řemeslné stránce nedbale zpracované publikace". Kniha obsahuje zkrácené překlady světových literárních klasiků, odvolává se na slavné české překladatele, ale editoři z nich vybrali pouze některé pasáže, které obsahují věcné, stylistické i gramatické chyby. Porota, která letos vybírala jen z deseti návrhů na cenu oproti loňským 17, chtěla udělením Skřipce upozornit na prohřešky proti překladatelské etice, které se podle ní při vydávání překladové literatury často dějí.

Kniha o českých letcích RAF

Z Vysočiny pod křídla RAF se jmenuje publikace Karla Černého, která vyšla v těchto dnech. Pojednává o osudech patnácti českých pilotů Královského letectva (RAF), kteří za druhé světové války odešli z Českomoravské vrchoviny do Velké Británie bojovat proti fašismu. Z patnácti pilotů RAF z Vysočiny se konce války dožilo jen pět. Publikaci vydal Český svaz bojovníků za svobodu nákladem 5000 kusů. Kniha mapuje osudy pilotů stíhacích letounů Karla Kuttelwaschera ze Svatého Kříže na Havlíčkobrodsku, Josefa Stehlíka z Pikárce na Žďársku, Josefa Dygrýna z Humpolce na Pelhřimovsku, či Bohumíra Fürsta z Ledče nad Sázavou. Mezi čtyřmi bombardovacími piloty nechybí ani Josef Stránský z Borové na Havlíčkobrodsku, jehož letounu se podařilo zasáhnout německou ponorku. Oproti první publikaci Černého "Kamarádi, já se vrátím," která vyšla v roce 1989, v ní čtenáři najdou řadu nových informací například o generálu Aloisi Kubitovi z Bobrové na Žďársku, který už před válkou působil jako vojenský a letecký přidělenec v Londýně. Bedřich Schäffer z Moravce na Žďársku byl zase jediným československým pilotem působícím u 280. perutě, která zachraňovala sestřelené letce na moři. Knížka obsahuje kolem stovky fotografií, map a dalších ilustračních dokumentů, mimo jiné také seznam 95 rodáků z Vysočiny, kteří za války sloužili v britských jednotkách.

Jablonečtí Vrabčáci odlétají na měsíční turné do Ameriky

Dětský pěvecký sbor Vrabčáci z Jablonce nad Nisou odlétá v pondělí na téměř měsíční turné do Spojených států amerických. Cesta se uskuteční pod záštitou člena kongresu George Radvanoviche. Skupina 43 dětí se mimo jiné představí na festivalu v severoamerickém Portlandu. V USA sbor zazpívá na 15 koncertech. První část turné se uskuteční v Kalifornii, kde děti vystoupí na šesti koncertech. Mimo jiné pro český konzulát a českou menšinu. Do Kalifornie pozval Vrabčáky bývalý sbormistr libereckého sboru Severáček Lukáš Černý, který dnes působí jako hlavní dirigent kalifornského dětského sboru. Druhá část turné se odehraje v severní části USA - v Portlandu. Vrabčáky pozval Portlandský symfonický sbor, který v Jablonci vystupoval loni v červnu. V Portlandu budou jablonecké děti zahajovat Rose Festival. V téměř stoleté historii festivalu je to poprvé, kdy se zde představí český soubor.

Ze sportu:

Slovenská hokejová reprezentace vybojovala poprvé v historii titul mistrů světa. Na šampionátu v Göteborgu zakončili svěřenci Jána Filce své tažení vítězstvím ve finále 4:3 nad Ruskem. Rozhodující gól dal minutu a čtyřicet sekund před koncem Peter Bondra. Slováci dosud měli z mistrovství světa jedinou medaili. Předloni v Petrohradu prohráli v boji o zlato s českým týmem a skončili druzí.

Finsko, Rakousko a Slovinsko budou soupeři české hokejové reprezentace v základní skupině D mistrovství světa, které se uskuteční příští rok od 26. dubna do 11. května v Helsinkách, Turku a Tampere. Dějiště skupiny ještě nebylo oficiálně určeno, ale podle generálního sekretáře Českého svazu ledního hokeje Jindřicha Micky je pravděpodobné, že český tým odehraje všechna utkání ve finské metropoli.

V české volejbalové reprezentaci se v letošním roce neobjeví nahrávač Luděk Černoušek. Argentinský trenér Julio Velasco už o služby hráče z Montpellieru nemá zájem, protože se včas nepřipojil po skončení francouzské ligy k národnímu týmu. "Měl stejně jako všichni ostatní po skončení soutěže ve svém klubu týden na odpočinek. Pak se měl připojit k reprezentaci. Neudělal to a tím je pro mě jeho případ uzavřený," vysvětlil Velasco absenci člena čtvrtého týmu z loňského mistrovství Evropy v Ostravě.

Trenér Zdeněk Ščasný má skončit ve Viktorii Žižkov a v příští sezóně by měl koučovat fotbalisty OFI Kréta v řecké lize. Informaci zveřejnil řecký klub na své internetové stránce. "V této chvíli nehodlám nic takového komentovat," řekl ČTK Ščasný, jehož svěřenci v pátek porážkou 0:1 na hřišti Slavie promarnili šanci předstihnout v první lize Liberec a získat titul.

Po třech etapách má cyklistický Závod míru stále stejného vítěze: Němce Olafa Pollacka ze stáje Gerolsteiner. Majitel žlutého trikotu zaútočil na náměstí v Hradci Králové až v posledních metrech a oslavil další prvenství. Za Pollackem skončil na druhém místě Litevec Remigius Lupeikis ze stáje Mroz, třetí dojel německý závodník Steffen Radochla z týmu Coast. Třetí etapa odstartovala v Pardubicích a měřila 181,6 kilometru.

Jubilejní desáté vítězství v profesionálním ringu si v připsal český boxer Lukáš Konečný. Dvojnásobný bronzový medailista z amatérského mistrovství světa ukončil duel s Maďarem Gáborem Baloghem v lehké střední váze již ve druhém kole a i nadále má stoprocentní bilanci. Šest z deseti zápasů navíc vyhrál k.o.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno, během dne místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 18 až 23 stupňů Celsia.