Zprávy Radia Praha

Ministerstvo zahraničí ČR: K volbám se v cizině zapsalo 2960 osob

Celkem 2960 českých občanů se podle čtvrtečních informací českého ministerstva zahraničí zapsalo v cizině k červnovým parlamentním volbám v České republice. Jak ministerstvo ČTK sdělilo, konečný počet může ještě doznat drobných změn, protože v současnosti běží lhůta pro odstranění případných duplicit. Dubnové odhady Československého ústavu zahraničního přitom naznačovaly, že teoreticky by mohlo na českých zastupitelských úřadech volit až kolem 70 tisíc občanů. Termín pro registraci českých občanů v zahraničí vypršel na všech 108 zastupitelských úřadech ČR v zahraničí v neděli 5. května. Nejvíce držitelů českých pasů se zapsalo ve Spojených státech - 290 - a na Slovensku - 286. Ve Francii se zaregistrovalo 157 osob a v Kanadě 109. Především v USA a v Kanadě se čeští občané dožadovali práva volit nejdůrazněji. Ve Vatikánu, v Jemenu, v Pákistánu, v Senegalu a v Tunisku se k volbám nezapsal jediný český občan. Čeští diplomaté v různých zemích již dříve prakticky shodně přiznali, že zájem o volby je menší, než se původně očekávalo. Na druhou stranu podotkli, že nelze odhadnout, kolik lidí si nechá poslat nebo si přiveze z ČR své volební průkazy. V takovém případě se voliči nemusejí předem na zastupitelských úřadech registrovat. Přesné počty českých občanů žijících mimo území ČR zastupitelské úřady neznají, žádná ústřední evidence se totiž nevede.

Spor o zneužívání vídeňského českého centra končí smírem

Spor o údajné politické zneužívání vídeňského Českého centra sociálními demokraty k předvolebním akcím, z něhož ČSSD obvinila jihomoravská ODS, skončil ve středu smírem. Večerní debata zástupců ČSSD, ODS i Koalice s asi 25 Čechy žijícími v Rakousku se totiž v žádném případě nenesla v duchu předvolební agitace a také zástupce ODS Petr Pleva přiznal, že obvinění byla patrně nedorozuměním. "Je možné, že to (fax s pozvánkou na debatu) dostal parlamentní klub. Já o tom nejsem informován a když jsme to zjišťovali, tak to tam nebylo. Možná, že to je nějaká chyba na trase," řekl po debatě ČTK poslanec Pleva. "Nedělal bych z toho aféru. Šlo spíše o nedorozumění," poznamenal s tím, že nakonec nešlo o žádnou předvolení kampaň, nýbrž o "velice příjemné setkání".

Jihomoravský lídr ODS Václav Mencl v úterý souvislosti s diskusí uvedl, že za akcí stojí právě ČSSD, která takto centrum politicky zneužívá ke svým akcím. "To, že jsme do Vídně nebyli pozváni, hovoří za vše," řekl Mencl ČTK. Jak ale po akci ČTK řekl její další účastník - senátor Koalice Milan Špaček - parlamentní sekretariát stálé komise pro krajany pozvánku na toto setkání poslal v dostatečném předstihu faxem ČSSD, ODS, Koalici i komunistům. Oficiálním organizátorem debaty byla krajanská organizace Čechů a Slováků v Rakousku Nová vlast. ODS se ale domnívala, že skutečným iniciátorem jsou sociální demokraté, což však ČSSD i české velvyslanectví v Rakousku popřely.

TNS Factum: Volby by vyhrála ČSSD před ODS, Koalicí a KSČM

Sociální demokraté by nyní podle agentury TNS Factum získali 33,4 procenta hlasů a zvítězili by ve volbách. Aktuální průzkum pro internetový server www.ihned.cz přisoudil druhé místo ODS, která by získala 30,2 procenta hlasů. Obě nejsilnější strany si v průzkumu uvedené agentury oproti minulému týdnu poměrně výrazně polepšily. Volební prognóza staví momentálně na třetí místo Koalici s 14,8 procenta, což ve srovnání s minulým týdnem znamená pokles o 0,7 procenta. O 1,7 na 13,8 procenta hlasů klesla i KSČM, poslední strana, která by se podle TNS Factum do sněmovny dostala. ČSSD a ODS si oproti minulému výzkumu polepšily o 6,5, respektive o 4,6 procenta. Sociální demokraté novým průzkumem potvrdili posilování pozic, které hlásí i některé další agentury. Podle TNS Factum by nyní ČSSD obsadila ve dvousetčlenné sněmovně 72 mandátů, ODS 66, Koalice 32 a komunisté 30. Další strany by se do dolní komory nedostaly, pětiprocentní hranici se podle průzkumu ani neblíží.

Jan Kavan: Nechceme vytvářet novou EU, chceme ji ale efektivnější

Mechanismy rozhodování v Evropské unii, která na počátku sdružovala pouze šest zemí, musí podle ministra zahraničí Jana Kavana do budoucna reflektovat rozšířený počet členů tohoto společenství. Kavan si ale nemyslí, že pro fungování rozšířené Evropské unie je nutná radikální transformace jejích institucí. "Nechceme vytvářet novou Evropskou unii, ale učinit tu stávající efektivnější v podmínkách rozšířeného množství členů," uvedl ministr na veřejném slyšení v Senátu o budoucnosti unie. Podle něj bude například nutné zvážit zachování práva veta, aby jeho příliš časté užívání neparalyzovalo práci unie. Jan Kavan je pro rozšíření oblastí, kde bude unie rozhodovat kvalifikovanou většinou svých členů. Ministr Kavan je vládním zástupcem v Konventu EU, který má doporučit budoucí uspořádání evropského společenství. Senátní zástupce Josef Zieleniec při slyšení uvedl, že evropská politika je nyní pouze výsledkem mezivládních jednání jednotlivých členských států. "Doufám, že Konvent přijde s ústavním dokumentem, který vytvoří rámec pro evropský politický život. Pro to, aby nikoli technokraté, nikoli zástupci vlád, ale občané mohli určovat klíčové směry rozvoje Evropské unie," míní senátor. Až na takto vybudovaném základě bude podle něj možné dobudovat systém rozdělení kompetencí mezi unii a její členy.

Dovozní i vývozní ceny v březnu pokračovaly v poklesu

Dovozní i vývozní ceny v březnu pokračovaly v poklesu a snížily se meziročně i meziměsíčně. Dovozní ceny klesly proti únoru o 0,5 procenta, vývozní o 0,7 procenta. V meziročním srovnání proti březnu 2001 klesly dovozní ceny o 7,9 procenta, vývozní ceny byly nižší o 5,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Za letošní první čtvrtletí klesly dovozní ceny o 7,7 procenta. Vývozní ceny klesly o 5,2 procenta a směnné relace činily 102,7. V dovozu klesly v březnu proti únoru nejvíc ceny surovin, strojů a dopravních prostředků. Naopak vzrostly ceny nerostných paliv, zejména ropy a ropných výrobků. Ve vývozu klesly nejvíc ceny potravin, strojů a dopravních prostředků. Meziročně se v březnovém dovozu snížily ceny ve většině skupin zboží.

Spotřeba vody na obyvatele loni klesla o 5,7 na 163,4 litru denně

Spotřeba vody na obyvatele loni v České republice klesla o 5,7 litru na 163,4 litru denně. Z veřejných vodovodů se přitom vyrobilo zhruba 753,8 miliónu metrů krychlových vody oproti 777,6 miliónu metrů v roce 2000. V loňském roce tak pokračoval pokles výroby a spotřeby pitné vody v tuzemsku, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Podle Stanislava Kopřivy z odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ lze očekávat, že pokles spotřeby vody bude pokračovat ještě nejméně dva roky. Hlavním důvodem tohoto trendu je růst cen, soudí. Současná průměrná cena vodného je asi 19 korun za metr krychlový. U stočného je to přibližně 16 korun za metr krychlový. Tisíc litrů vody tak v průměru přijde na 35 korun, zatímco v roce 1989 to bylo 80 haléřů.

Německá RWE Gas splatila 4,1 mld.eur a vlastní české plynárenství

Německá společnost RWE Gas AG se stala novým majitelem českého plynárenství. Vítěz prosincového privatizačního tendru totiž ve čtvrtek převedl na devizový účet Fondu národního majetku u České národní banky 4,1 miliardy eur, tedy asi 125 miliard korun. Za ně získá 96,99procentní podíl státu v Transgasu a podíly 40,05 až 49,18 procenta v osmi plynárenských distribučních společnostech. ČTK to oznámila mluvčí fondu Jana Víšková. Doplnila, že spolu s podíly v regionálních distribučních společnostech, které vlastní Transgas, získává RWE Gas kontrolu nad všemi distribučními firmami, s výjimkou Jihočeské plynárenské a Pražské plynárenské. "S finančními prostředky bude dále nakládáno v souladu s dohodou vlády ČR a ČNB o společném postupu při zacházení s privatizačními příjmy," dodala Víšková. Potvrdila tak, že vláda s ČNB dodrží lednovou úmluvu a privatizační sumu v eurech nesmění na koruny přes devizový trh, což by způsobilo nežádoucí posilování koruny.

V Becherovce už stát nemá zástupce

Stát definitivně ztratil možnost ovlivňovat chod druhé největší domácí likérky a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB). Zástupci Pernod Ricard (PR), majoritního vlastníka JBKB, na řádné valné hromadě Becherovky odvolali všechny zástupce státu z dozorčí rady a snížili počet jejích členů z devíti na šest. Státu zbyla v Becherovce jediná zlatá akcie, která je ve vlastnictví Fondu národního majetku. K akcii se pojí zvláštní práva, například ochranné právo před prodejem značky či její převedení do jiného státu. Tato práva měla dnes valná hromada zrušit, ale nakonec byla z programu jednání stažena. Generální ředitel JBKB Alan Walden-Jones ČTK řekl, že stát loni rozhodl prodat zlaté akcie v podnicích, kde kontroluje méně než desetinu podílu. Kdy tak učiní ale neví. Na funkci v dozorčí radě rezignoval její dosavadní předseda Karel Schwarzenberg a ředitel Patria Finance Zdeněk Bakala. Oba byli ve vedení firmy od její privatizace v roce 1997, kdy JBKB ovládla společnost Salb. Vloni ale své podíly v Salbu prodali francouzskému koncernu Pernod Ricard, který dnes kontroluje 99,9 procenta akcií karlovarské likérky.

Rádio Svobodný Afghánistán rozšířilo vysílání o čtyři hodiny

O čtyři hodiny denně rozšířilo vysílání do Afghánistánu v jazycích darí a paštštině Rádio Svobodný Afghánistán. Oznámil to ve Washingtonu prezident Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) Thomas Dine. Dosud vysílalo Rádio Svobodný Afghánistán z Prahy denně šest a půl hodiny. Jak ČTK potvrdila mluvčí RFE/RL Sonia Winterová, od středy má afghánské vysílání deset a půl hodiny. "Přidáním nových čtyř vysílacích hodin denně budeme schopni lépe sloužit americkým národním zájmům i vyhovět požadavkům našich posluchačů," konstatoval Dine. Ujistil, že rozhlasová stanice Afgháncům zajistí "objektivní zprávy a analýzy, jež potřebují při obnově své válkou zničené země". Dodatečný vysílací čas umožní prodloužit zpravodajské relace a zařadit nové pořady, mimo jiné půlhodinový projekt o kultuře v paštštině a darí.

Rádio Svobodný Afghánistán se sídlem v Praze se poprvé ozvalo z éteru 30. ledna. Rádio Svobodná Evropa vysílalo do Afghánistánu již v 80. letech z Mnichova. Později však mohli Afghánci poslouchat pořady RFE/RL vysílané jen v okolních zemích - Turkmenistánu, Tádžikistánu, Íránu a Uzbekistánu. S obnoveným vysíláním RFE/RL do Afghánistánu souhlasily loni Kongres i Sněmovna reprezentantů Spojených států. Stalo se tak po zářijových teroristických útocích na USA, které měli na svědomí lidé kolem teroristy Usámy bin Ládina, jehož skrývalo afghánské extremistické hnutí Taliban. Vysílání z Prahy je podle představitelů rádia součástí demokratické obnovy země. Dříve RFE/RL do Afghánistánu vysílala v letech 1985 až 1993.

Ředitel ČT Balvín má podle odborů uvážit, zda nepředá funkci

Televizní odbory vyzvaly generálního ředitele České televize Jiřího Balvína, aby zvážil, zda až do vyřešení případu svých dvou obvinění nepředá řízení veřejnoprávní televize někomu jinému. Uvádí se to v otevřeném dopise Balvínovi, který na čtvrtečním shromáždění asi dvou set zaměstnanců ČT přečetl představitel odborů Adam Komers. Nezávislá odborová organizace České televize se totiž kvůli Balvínovým obviněním obává poškození jména a důvěry této veřejnoprávní instituce. Policisté vyšetřují Balvína v souvislosti s nákupem přenosového vozu od České nezávislé televizní společnosti. Viní ho z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Balvín obvinění odmítá. Odboráři v otevřeném dopise zdůrazňují, že nežádají Balvínovu rezignaci a ctí presumpci neviny. Ve světě je ale podle nich naprosto běžné, že je-li takto vysoce postavený funkcionář v podezření z trestného činu souvisejícího s jeho prací, dobrovolně odchází mimo službu a vyčká až do uzavření případu policií a soudem.

Civilní letoun narušil zónu kolem jaderné elektrárny Dukovany

Civilní letoun narušil ve čtvrtek severní část rozšířené ochranné zóny kolem jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku. Vojenský vrtulník letadlo z bezpečnostní zóny vykázal. Jaderná elektrárna nebyla ohrožena, řekl ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Civilní letadlo vůbec nenavázalo spojení s věží letecké základny v Náměšti nad Oslavou, která řídí letecký provoz na Vysočině. Z Náměšti proto odstartoval vojenský vrtulník MI-24, informovala ČTK mluvčí letecké základny Sabina Introvičová.

Temelín požádá SÚJB o spuštění druhého reaktoru až příští týden

Jihočeská jaderná elektrárna Temelín požádá Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení spustit druhý reaktor zřejmě až příští týden. Blok přitom prošel dalšími testy a personál elektrárny průběžně předává inspektorům SÚJB podklady o připravenosti zařízení na spuštění reaktoru. V noci na úterý převedli pracovníci blok do tzv. horkého stavu, v němž je teplota vody v jaderném okruhu vyšší než 280 stupňů Celsia. Palivo je v reaktoru druhého bloku zavezeno od 11. března. Vedení elektrárny chtělo nastartovat řízenou štěpnou reakci do šesti týdnů po zavezení paliva, avšak vzhledem k souběhu prací na druhém bloku a dynamických zkoušek v prvním bloku má přednost dokončení energetického spouštění prvního bloku. To pokračovalo další částí dynamických zkoušek, mezi nimiž bylo i úspěšné zregulování bloku na vlastní spotřebu s plánovaným snížením výkonu na 40 procent. Po ukončení série testů se znovu zvýšil výkon reaktoru na 100 procent, při nichž výkon turbosoustrojí dosahuje zhruba 1000 megawattů. Dynamické zkoušky budou pokračovat i v dalších dnech.

Rakouští odpůrci atomu kritizují plán zřídit u Temelína mezisklad

Rakouští odpůrci jaderné energetiky ve čtvrtek dali najevo, že jejich obavy spojené s jihočeskou jadernou elektrárnou v Temelíně ještě umocňuje plán zřídit u této elektrárny mezisklad vyhořelého paliva. "Svůj boj nyní musíme rozšířit také na mezisklad," prohlásil Josef Pühringer z Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí. Podle něho je zde nebezpečí, že z meziskladu se nakonec stane konečné úložiště, a to, varoval, "vedle reaktoru s velkým bezpečnostním rizikem". Otto Gumpinger z Rakousko-českého protiatomového výboru soudí, že zřízení prozatímního úložiště by bylo projevem neodpovědnosti. Ukazuje se, že se spouští jaderná elektrárna a že o její vyhořelé palivo není postaráno, podotkl.

Němečtí a čeští postižení společně staví altán a hřiště

Zdravotně a mentálně postižení mladí Němci a Češi začali společně stavět v zahradě zlínského domova Naděje altán a hřiště. Hosté oplácejí pomoc, kterou jim Moravané poskytli na stavbách v Německu. "Je obdivuhodné, jak si rozumějí, i když nemluví stejnou řečí. To jsme si ověřili i při návštěvě v Esslingenu, kde jsme pomáhali budovat sportovní zařízení," řekla ČTK Alena Chludilová z Naděje. Dům Naděje denně navštěvuje přes 40 klientů, kteří už deset let využívají jeho služby. Dva Němci se ve čtvrtek v jeho prostorách učili vyrábět koberečky a svíčky ze včelího vosku. Hosté podle Chludilové chtějí získat co nejvíce zkušeností, aby mohli podobnou výrobu zařídit doma.

Dirigent Mácal míří do Prahy

Nikdo na jevišti neřekl ani slovo o odjezdu Zdeňka Mácala do Prahy, když tento věhlasný dirigent ve středu zahájil poslední šňůru koncertů se symfonickým orchestrem v New Jersey. Známky Mácalova dědictví však byly patrné všude, napsala agentura AP. V uměleckém středisku, které kdysi křtil, ve větší schopnosti orchestru upoutat publikum a v šeptání jeho oddaných fanoušků v publiku. Mácal brzy po ukončení poslední série koncertů v New Jersey odletí do Prahy, kde bude od koncertní sezóny 2003/2004 dva roky šéfdirigentem České filharmonie. Její dramaturgii hodlá směřovat především na českou hudbu vyváženou světovým repertoárem, včetně tvorby 20. století. Deset let působení v New Jersey bylo pro tamní symfonický orchestr přínosem, loni získal cenu Grammy za nahrávku Dvořákovy symfonie Z Nového světa. Středeční koncert v New Jersey 66letý Mácal zakončil výběrem z tvorby českého umělce Gustava Mahlera. Diváci koncert odměnili několikaminutovými ovacemi ve stoje.

Mácal se loni stal prvním dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, kde působil už v 60. letech. Někteří členové České filharmonie s ním již ve druhé polovině 90. let po odchodu Gerda Albrechta počítali jako s možným šéfdirigentem. Stal se jím však tehdy Vladimir Ashkenazy, jehož angažmá v Praze končí v roce 2003.

Ze sportu:

Český cyklista Michal Přecechtěl ze stáje Wüstenrot-ZVVZ skončil druhý v osmé etapě Závodu míru. V cílové rovince v polském městě Belchatow měl desetimetrový náskok před Remigiusem Lupeikisem, ale sto metrů před metou mu praskl drát v zadním kole a Litevec z týmu Mroz jej dojel. Ve spurtu s ním Přecechtěl prohrál. Žlutý trikot si udržel polský cyklista Piotr Przydzial z týmu CCC Polsat.

Obránci pražské Slavie Lukáši Doškovi už nemusí být líto, že je v české fotbalové reprezentaci jeho bratr Tomáš a on ne. Trenér Karel Brückner povolal i druhé z dvojčat poté, co si Tomáš Ujfaluši stěžoval na bolesti v kotníku. Lukáš Došek není v áčku nováčkem, nastoupil už ve třech zápasech, ale zahrát si společně s bratrem se mu zatím podařilo jen ve Slavii, nebo v jednadvacítce. S mužstvem, připravujícím se na sobotní zápas s Itálií, už absolvoval trénink.

Jméno ostravského fotbalisty Reného Bolfa se dostalo na seznam případných posil Borussie Dortmund. Čerstvý šampión Německa by v osmadvacetiletém stoperovi Baníku mohl najít náhradu za Jürgena Kohlera, který oznámil definitivní konec aktivní činnosti. Ředitel Baníku Pavel Hadamczik sice zájem poraženého finalisty letošního ročníku Poháru UEFA nepotvrdil, nicméně nevyloučil, že v odchodu do zahraničí by slezský klub Bolfovi nebránil.

Dny trenéra Josefa Augusty na střídačce národního hokejového týmu jsou po neúspěšných vystoupeních na olympijských hrách v Salt Lake City a světovém šampionátu ve Švédsku pravděpodobně sečteny. Vyplývá to z materiálů českých deníků k pátečnímu zasedání výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje v Brně, které se má zabývat návrhem místopředsedy této organizace Františka Černíka na nové složení realizačního týmu reprezentace. Tisk už spekuluje o možných Augustových nástupcích. Současný kouč má se svazem platnou smlouvu do 30. června. Nejčastěji skloňovanými jmény jsou Slavomír Lener, Vladimír Růžička a Alois Hadamczik.

Vsetínský hokejový útočník Jiří Hudler, který v této sezóně pomohl české hokejové reprezentaci do osmnácti let k bronzové medaili na mistrovství světa a představil se i na světovém šampionátu dvacetiletých v Pardubicích a Hradci Králové, by měl být nejvýše draftovaných českým hráčem do NHL. Vyplývá to ze zprávy Centrálního úřadu pro skauting, který zveřejnil předpokládané pořadí všech kandidátů, o něž se budou zámořské hokejové kluby letos ucházet. Draft NHL se uskuteční 23. a 24. června v Torontu.

Rumunská gymnastka Andrea Raducanová se podle organizátorů přihlásila na letošní Velkou cenu Wobenzym smíšených párů, která se uskuteční 1. června v brněnské hale Stadion. Osmnáctiletá olympijská vítězka a mistryně světa nastoupí v páru s krajanem Marianem Dragulescuem, čerstvým evropským šampiónem v přeskoku z řeckého Patrasu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Většinou polojasno. Na severovýchodě území během dne až oblačno s možností přeháněk. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.