Zprávy Radia Praha

Laura Bushová se zúčastnila Terezínské tryzny

Manželka amerického prezidenta Laura Bushová, která je na pětidenní návštěvě v České republice, se v neděli zúčastnila tryzny za oběti fašismu na Národním hřbitově v Terezíně. Spolu s velvyslancem Spojených států Craigem Stapletonem zde položila věnec s nápisem Od amerického lidu. Od jedné z členek Děčínského pěveckého sboru, který při tryzně přednesl sborový zpěv z opery Nabucco, přijala první dáma Spojených států jako dárek modrý šál. Bushová si v Terezíně prohlédla část Malé pevnosti, která za války byla věznicí pražského gestapa. Vojtěch Blodig z Památníku Terezín, který ji provázel, poté řekl, že se zajímala o historii Terezína, o počty vězňů Malé pevnosti i terezínského ghetta. Chtěla vědět, zda mezi nimi byli i Američané. "Prohlédli jsem si jednu celu, což na ní učinilo velký dojem. Vyjádřila potěšení nad tím, že se Česká republika zapojila do celosvětového zápasu proti všem formám násilí, který dnes USA vedou," řekl Blodig. Terezínské tryzny se zúčastnil i předseda sněmovny Václav Klaus, premiér Miloš Zeman, místopředseda Senátu Jan Ruml, slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, bývalí terezínští vězni a další hosté.

Stoiber v Norimberku vyzval ke zrušení Benešových dekretů

Bavorský konzervativní politik a kandidát na post německého kancléře v podzimních parlamentních volbách Edmund Stoiber vyzval na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku Českou republiku, aby se zbavila Benešových dekretů. "Přístup k dekretům je měřítkem schopnosti ČR vstoupit do Evropské unie," prohlásil Stoiber před asi desti tisíci účastníky Sudetoněmeckých dnů, kteří se shromáždili v hlavní hale norimberského výstaviště. Tradičně napadl i československý zákon o amnestii z května 1946, který ospravedlnil násilí vůči Němcům a Maďarům v "divoké fázi" odsunu od května do srpna 1945. Zrušením dekretů však Stoiber nijak nepodmínil vstup Česka do Evropské unie. České politiky i Poslaneckou sněmovnu však kritizoval za usnesení o neměnnosti Benešových dekretů. Ujistil, že v případě volebního vítězství se chce zasazovat o zájmy vysídlenců, které má zakotveny i ve volebním programu. Hned po zahájení Stoiberova projevu rozbalila skupina asi sedmi levicových demonstrantů transparent s nápisem "Ruce pryč od Benešových dekretů", což vyvolalo bouřlivý odpor tisíců převážně starších účastníků srazu. Pořadatelé demonstranty okamžitě vyvedli z veletržní haly. Také Stoiber protest ostře odsoudil.

MZV získalo část německé analýzy k dekretům

České ministerstvo zahraničních věcí získalo ze svých zdrojů část právní expertízy Benešových dekretů, kterou si nechal vypracovat německý Spolkový sněm. Plné znění získá podle náměstka ministra Rudolfa Jindráka z německé strany. Komentovat však analýzu bude až po jejím podrobném prostudování. Podle tohoto rozboru by dekrety zřejmě neměly ovlivnit vstup Česka do EU, avšak mohly by zemi komplikovat právní situaci po začlenění do společenství. Závěry expertízy lze považovat přinejmenším za nejednoznačné. Posudek si objednal výbor Spolkového sněmu pro evropské záležitosti. Dvě analýzy dekretů si nechala vypracovat i česká vláda. Podle jedné, která vzešla od ministerstva zahraničí a má ji EU, dekrety nemohou být v rozporu s evropským právem. Druhou analýzu, o níž má jednat vláda, vypracoval vicepremiér Pavel Rychetský. Jeho poradkyně Jana Muchová vyloučila, že by vicepremiérův materiál měnil český postoj v souvislosti s poválečným uspořádáním Evropy.

Arcibiskup Graubner sloužil v Norimberku mši

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner světil v neděli v Norimberku při příležitosti Sudetoněmeckých dnů svatodušní mši. Graubner při krátké promluvě na mši nabádal k porozumění mezi Čechy a Němci, jakož i k respektu, dialogu a pravdě. Tisíce vysídlenců z českých zemí uvítalo předsedu České biskupské konference potleskem. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse byla Graubnerova účast při mši nešťastný krok. Gross se tak připojil ke stanovisku premiéra Miloše Zemana, který již ve čtvrtek řekl, že Graubner cestou do Sudet "přilévá olej do ohně". Od Graubnerovy akce se distancoval i předseda lidovců Cyril Svoboda. Arcibiskup Jan Graubner kritiku českých politiků odmítl. Svou účast na svatodušní mši v Norimberku naopak považuje za signál k budování lepšího soužití. První cesta českého arcibiskupa na hlavní shromáždění sudetských Němců podle něj vyplynula z dosavadních vztahů, které církev buduje dlouhá léta. Mnozí sudetští Němci mimo jiné pomáhali při opravách kostelů v rodných obcích. Také na národní pouť do Velehradu v roce 2000 přijel z porýnského Limburgu biskup Gerhard Pieschl, který je nejvyšším sudetoněmeckým církevním hodnostářem a s nímž Graubner svatodušní mši celebroval.

Političní vězni si připomněli oběti komunistického režimu

Členové Konfederace politických vězňů uctili při nedělním pietním aktu v areálu motolského hřbitova památku obětí komunismu. Na společném pohřebišti v Motole byly tajně ukládány urny s popelem popravených politických vězňů. Veřejnost o tomto utajeném pohřebišti obětí komunistického režimu dlouho nevěděla. Po jeho odhalení v roce 2000 bylo místo pietně upraveno a je veřejně přístupné. Pietní akt zahájila Hudba hradní stráže státní hymnou, po níž následovaly krátké proslovy. Poté přítomní položili věnce k památníku obětí komunismu, kde mimo jiné zazněla i modlitba pronesená katolickým knězem Tomášem Halíkem. Letos tímto shromážděním začíná Týden obětí zločinů komunismu organizovaný KPV, která svou činností navazuje na organizaci K 231 z roku 1968. Konfederace chce i nadále seznamovat veřejnost se zločiny komunistického režimu.

Rakouští odpůrci atomu opět protestovali proti Temelínu

Asi šest desítek rakouských odpůrců jaderné energetiky v neděli protestovalo v obci Wullowitz nedaleko rakouských hranic proti Jaderné elektrárně Temelín. Součástí protestní akce byla také dražba, při níž se dražilo místo na večeři s americkým právníkem Edwardem Faganem, který rakouské aktivisty v boji proti Temelínu zastupuje. Pořadatelé tak chtěli získat prostředky na další akce. Pořadatelem akce byla Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí. Mezi účastníky byli také zástupci Ekologického energetického fóra z Neznašova na Českobudějovicku a ekologického hnutí Jihočeské matky.

Fond bydlení nezastaví příjem žádostí o úvěr pro mladé

Žadatelé se nemusejí obávat, že by Státní fond rozvoje bydlení zastavil příjem žádostí o nízkoúročené úvěry pro mladé lidi do 36 let na novou bytovou výstavbu. Podle ředitele fondu Jana Wagnera je zatím dostatek prostředků. Pokud by se přesto letos vyčerpaly, žadatelé by na úvěr museli počkat do začátku příštího roku. Žadatel může získat úvěr až 200.000 korun, přičemž roční úrok činí tři procenta a splatnost je deset let. Úvěr lze použít na výstavbu bytu o podlahové ploše do 80 metrů čtverečních, výstavbu rodinného domku o podlahové ploše do 120 metrů čtverečních nebo na změnu, jíž vznikne byt z prostorů, které byly kolaudovány k jiným účelům než k bydlení. Státní fond rozvoje bydlení má na tento účel letos vyčleněno 350 milionů korun. Výše úvěru na pořízení nového bydlení ale patrně nebude pro většinu žadatelů sama o sobě dostačující. Úvěr je spíše počátečním kapitálem, který žadatel bude kombinovat s dalšími zdroji, shodují se odborníci.

Pražská DAMU vyhrála festival divadelních škol

Udělením cen skončil v neděli devátý ročník festivalu vysokých divadelních škol Zlomvaz. Od 16. května nabídl v divadlech Disk a Na zábradlí, ve Studiu Damúza, Studiu Ypsilon, Paláci Akropolis a v klubu Roxy 26 představení studentů z Prahy, Brna, Bratislavy a Moskvy. Putovní cenu diváků získala inscenace katedry činoherního divadla pražské fakulty DAMU podle Dostojevského nazvaná Má nejdražší, má věčná přítelkyně, můj anděli... v úpravě a režii Patrika Hartla. Jako druhá skončila inscenace III. ročníku katedry alternativního a loutkového divadla Nikola Šuhaj v režii a dramaturgii scenáristů Martina Kukučky a Tomáše Trpišovského. Novinkou letošního ročníku je cena týdeníku Reflex za nejlepší herecký výkon festivalu. O výherci rozhodovala porota složená z kritiků a herců. Luboš Kostelný z Vysoké školy múzických umění v Bratislavě tak za výkon v inscenaci Incident získal 60.000 korun jako příspěvek na zahraniční stáž. Festival Zlomvaz vznikl v roce 1994. Vedle prezentace práce vysokých divadelních škol a možnosti jejího porovnání napomáhá i k vytváření uměleckých kontaktů mezi studenty různých oborů a usnadňuje jejich budoucí profesní spolupráci.

Na Hukvaldech proběhla rekonstrukce napoleonské bitvy

Několik tisíc návštěvníků sledovalo o víkendu při tzv. Napoleonských dnech dobývání zříceniny hradu Hukvaldy na Frýdeckomístecku. Při rekonstrukci historické bitvy se tu rakouské jednotky střetly s francouzskými vojsky. Kromě bitvy viděli zájemci také ukázky někdejšího vojenského života, stavbu táborů a po bitvě pak i popravu zajatců. Současně se konaly i tradiční rytířské slavnosti. Do Hukvald se sjely i skupiny historického šermu, tanečníci, hudebníci a kejklíři. Na programu byly i rytířské souboje a středověký jarmark. Hukvaldy jsou nejrozsáhlejší zříceninou hradu v České republice. Hrad v roce 1240 postavil Arnold z Hückeswagenu. V roce 1762 během podzimní bouře objekt vyhořel a na 200 let se stal zříceninou, v níž lidé hledali poklady.

V Praze a v Brně proběhly letecké dny

Rekonstrukci vzdušné bitvy přihlížely o tomto víkendu na pražském výstavišti v Letňanech tisíce návštěvníků. Loňského prvního ročníku mezinárodní výstavy Letadla a létání se zúčastnilo přes třicet tisíc diváků, letošní ročník zaznamenal ještě vyšší účast. Na letišti v Letňanech se diváci zajímali o originály a repliky historických letadel, obdivovali tandemové seskoky i akrobatická vystoupení jednotlivců a skupin na motorových letadlech a větroních. V přilehlých hangárech připravil zajímavou expozici Historický ústav Armády ČR, Letecká služba Policie ČR a Výzkumný a zkušební letecký ústav, který také o víkendu otevřel své dveře veřejnosti. V rámci výstavy Letadla a létání probíhal v Latňanech také 8. ročník Balonmánie. Příznivci horkovzdušných vznášedel se o víkendu pokoušeli o několik hromadných startů, ale více než 20 balónů naráz nakonec nad Prahu nevzlétlo. Na brněnské letiště v Tuřanech přišlo na mezinárodní letecké dny zhruba deset tisíc lidí. Světový pohár v letecké akrobacii zde získal Klaus Schrodt z Německa. Na druhém místě skončil Rus Michail Mamistov a třetí jeho krajan Nikolaj Timofejev. V klání družstev zvítězili jediný čeští zástupci ČR, a to družstvo Flying Bulls. Za sebou nechali britský tým Matadors a francouzskou skupinu Space Knights. Česko bylo první postkomunistickou evropskou zemí, kde se souboj o světový pohár v akrobacii konal. Letos probíhá soutěž jen v pěti zemích světa. Návštěvníci si v Tuřanech mohli prohlédnout i bojové letouny, například MiG-21, L- 159 nebo německé Phantomy a Tornáda.

Děti z dětských domovů sledovaly výcvik prostějovských průzkumníků

Téměř dvě stovky dětí z dětských domovů a ústavů sociální péče v Olomouckém kraji přijely v sobotu do vojenského výcvikového prostoru Dědice na Prostějovsku. Armáda jim předvedla výcvik vojáků a výzbroj, kterou prostějovští průzkumníci používají. Své umění jim ukázala i zásahová policejní jednotka. V sobotu děti soutěžily v poznávání květin, znalostech topografických značek, orientaci v terénu, střelbě ze vzduchovky a několika dalších disciplínách.

Čeští rybáři překonali světový rekord Japonců

Účastníci rybářských závodů na Luhačovické přehradě na Zlínsku v neděli překonali světový rekord japonských rybářů v počtu lovců s udicí u jednoho jezera. Podle ředitele závodu Františka Mika se do soutěže, která trvala 24 hodin, přihlásilo 933 rybářů. Japonců bylo při podobné soutěži jen 849. Vítězem soutěže o největší úlovek se stal Lukáš Staš z Bojkovic na Uherskohradišťsku. Ulovil 71 centimetrů dlouhého kapra o hmotnosti 6,92 kilogramu. Druhý skončil Pavel Tomeček z Hodonína. Jeho stejně velký kapr vážil o 12 dekagramů méně. Místní rybáře v samostatné klubové soutěži dobře reprezentoval Josef Kuchař s kaprem o hmotnosti 6,82 kilogramu. Ceny převzali i rybáři, kteří vylovili štiky, candáty nebo okouny. Nejdelší byl pětaosmdesáticentimetrový úhoř. Nejvíce bílých ryb, 44 cejnů o hmotnosti 9,4 kilogramu, nachytal za čtyřiadvacet hodin Zdeněk Pcháč z Ostravy. Pořadatelé těsně před závody vysadili do vody 3500 kilogramů kaprů o průměrné hmotnosti pět kilogramů. Na příští sobotu 25. května pořadatelé pozvali na Luhačovickou přehradu děti. Ty budou moci lovit ryby zatím bez rybářských povolení.

Krátce ze sportu

Keňan Henry Tarus vyhrál Pražský maratón. Cílem na Staroměstském náměstí proběhl v čase 2 hodiny 11 minut a 41 sekund. Druhý byl loňský vítěz závodu Andrew Sambu z Tanzanie, třetí byl další Keňan Joseph Chebet. Vítězkou ženské kategorie se stala Ruska Valentina Ivanovová v neoficiálním čase 2:32:24.

Česká fotbalová jednadvacítka zůstala po výhře 1:0 nad Belgií ve hře o postup do semifinále. Rozhodne o tom až poslední zápas ve skupině, v němž se Češi v úterý střetnou s Řeckem.

A na závěr ještě krátce o počasí:

Bude oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 9 až 13, denní 17 až 21stupňů Celsia.